RECENZE: Sony VAIO VGN-FZ11M - multimédia se stylem

28. 6. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Nové VAIO je designově velmi atraktivní 15,4'' notebook , který ve své kategorii nabízí nejmenší rozměry a standardní výbavu danou použitou platformou Centrino Duo (Santa Rosa). Za cenu málo přes 30 tisíc Kč bez DPH disponuje procesorem Intel Core 2 Duo, spoustou operační paměti a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce osmé generace.

Sony VAIO VGN-FZ11M - multimédia se stylem

(Testovaný notebook byl předprodukčním vzorkem.)

Základní popis

Notebooky Sony se vždy mohly pyšnit skvělým designem, charakteristickým především tzv. čistou designovou linií. Ani model VGN-FZ11M se tomu nevyhnul a do vínku dostal velmi slušivý stříbrný kabátek na víku displeje s obrovským chromovaným nápisem VAIO. Šasi je vyrobeno ze slitiny hořčíku, takže mu nechybí nezbytná pevnost. Na všech často namáhaných místech, tedy víku displeje a místech pro opření rukou, je tělo pevné. Když otevřete víko displeje, které má kolem LCD velmi úzký rámeček, objeví se před vámi jediná barevně odlišná část. Totiž klávesnice, touchpad a prostor okolo nich je černý. Zkrátka, vzhledu bylo u Sony věnováno dostatek času a málokomu se nebude líbit.

Rozmístění portů vypadá následovně. Na přední hraně naleznete pouze čtečku paměťových karet, levá strana obsahuje ExpressCard slot s dvířky, FireWire, jeden z USB portů a tři grafické výstupy (VGA, S-Video, HDMI). Na zadní hraně jsou konektory LAN a modemu a konečně na pravé hraně další dva USB porty a zvukový vstup/výstup. Umístění zvukových konektorů na pravé hraně mi nepřijde moc šikovné, protože při připojení reproduktorů bude kabel překážet nejenom optické mechanice, která je také na pravé hraně, ale i případně používané myši (to ale platí pouze pro praváky). Grafické výstupy bych také raději viděl na zadní hraně, nicméně i v tomto rozmístění nebudou nikomu překážet. Kladně naopak hodnotím indikační LED, které jsou umístěny na přední hraně po levé straně. Je jich pět a jsou na opticky odděleném „panýlku“. Jejich viditelnost je dobrá při zavřeném i otevřeném víku displeje a jejich intenzita je dle mého ideální. Indikují stav napájení (Power, baterie), práci disku a činnost bezdrátových sítí (Bluetooth, Wi-Fi). Další tři LED jsou na zaoblené hraně nad klávesnicí a indikují stav NumLock, CapsLock a ScrLock. Víko displeje se otáčí na dvou pantech a není aretováno žádnou západkou, takže ho lze otevřít jednou rukou.

Co se týče mobility tohoto notebooku, tak se jedná o klasický stroj střední kategorie. Nicméně jeho rozměry 355,8 x 254,4 x 24,9/34,5 mm odpovídají spíše notebookům s velikostí displeje 14" (podotýkám, že v tomto modelu je LCD 15,4"). Výrobce se tak může chlubit tím, že tento stroj lze vložit do brašny určené pro čtrnáctipalcové notebooky. Zajímavé je, že opticky vypadá dokonce větší než obvykle. Notebook váží 2,7 kg, tedy lze ho bez problémů vzít sebou, ale každodenní nošení nemusí být z nejpříjemnějších. K informacím o celkově mobilitě jenom dodám, že dodávaný napájecí adaptér patří bohužel k těm větším. Jeho rozměry jsou přibližně 138 x 60 x 30 mm a váží 330 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá a popisky jsou barvy bílé, modré nebo oranžové (modrá a oranžová slouží pro speciální funkce kláves). Tvar kláves je jiný než obvykle, jsou ploché a nezaoblené, a při psaní jsou poměrně hlasité. Jinak se ale jedná o standardní klávesnici, která má dvouřádkový Enter, malé klávesy Shift, klávesu Fn mezi levým Ctrl a klávesou Win a funkčními klávesami F1 – F12 ve skupinkách po čtyřech. Klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou ve sloupci při pravém okraji klávesnice a kurzorové šipky jsou při pravém dolním rohu. Bohužel, výrobce kvůli zachování obdélníkového tvaru klávesnice umístil šipku nahoru mezi pravý Shift a klávesu End a často se mi tak stávalo, že jsem místo Shift zmáčkl šipku, což například v textovém editoru může někdy způsobit smazání části textu a je to velmi otravné. Zajímavostí je samostatná klávesa NumLock.

Pod klávesnicí se mírně nalevo nachází černý touchpad se dvěma malými podlouhlými tlačítky. Touchpad takřka splývá s okolním prostorem, protože je jenom trochu zapuštěn a jeho povrch je velmi podobný. Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit pouze přepínač bezdrátových sítí na přední hraně, který má zdrsněný povrch pro lepší ovladatelnost, a skupina multimediálních tlačítek a tlačítko Power při pravém horním rohu vnitřku notebooku. Ovládání multimédií zahrnuje čtyři tlačítka a kruhový ovladač, jehož logika odpovídá kruhovému ovladači na spotřební elektronice Sony. Funkce těchto tlačítek je ale prozatím omezena, v současnosti jimi lze spustit nápovědu Windows, Windows Media Center a ovládat hlasitost. Ve druhé generaci tohoto modelu, která pravděpodobně bude dostupná na podzim, by se již mělo jednat o rozšířenou funkci, zřejmě spuštění multimediálního přehrávače bez běžícího operačního systému.

Hlavní HW parametry

Hardwarové parametry jsou do jisté míry dány použitou platformou Intel Centrino Duo v její nejnovější verzi kódově zvané Santa Rosa. Čipset Intel PM965 a procesor Intel Core 2 Duo T7100 o frekvenci 1,8 GHz zajišťují dostatečný výkon a stabilní práci. Procesor má jádro Merom-2M, tedy má 2 MB cache sdílené pro obě jádra a pracuje na FSB o frekvenci 800 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 434
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 001

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 218
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 123

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8

Výkon procesoru je více než dostatečný pro potřeby běžných uživatelů, kteří chtějí na internet, psát e-maily, spravovat svou sbírku fotografií a sledovat filmy. V našem žebříčku se zařadí mezi procesor Intel Core 2 Duo o stejné frekvenci, ale se starším jádrem a nižší frekvencí FSB. Škoda, že se vyšší frekvence sběrnice na výkonu nepodepsala.

Procesor má k dispozici dostatek operační paměti, konkrétně dva 1GB moduly DDR2 zapojené v Dual Channel módu, dohromady tedy dostatečné 2 GB. RAM pracuje na efektivní frekvenci 667 MHz. Program HWiNFO32 změřil průměrnou přenosovou rychlost na 2767 MB/s, což je výborný výsledek (tento notebook to řadí do čela naší tabulky), na kterém se podepsala vyšší frekvence paměťových čipů. Velikost RAM nelze rozšířit.

Pevný disk Fujitsu MHW2120BH má kapacitu 120 GB, je připojen přes rozhraní SATA a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. Jedná se samozřejmě o velikostní formát 2,5" a k dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti. Výkon změřený programem HD Tach není špatný, přístupová doba je pouze průměrná, přenosová rychlost mírně nadprůměrná.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 101,82 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,5 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,5

Optická mechanika je od Sony (DVD RW AW-G540A, 2 MB cache) a tradičně se jedná o Super Multi mechaniku podporující všechny formáty CD a DVD. Disponuje rychlostmi čtení CD x24, DVD-R x8, DVD+R x8, DVD-RW x6, DVD+RW x8, DVD-R DL x6, DVD+R DL x6, DVD-RAM x5 a zápisu CD-R x24, CD-RW x16, DVD-R x8, DVD+R x8, DVD-RW x6, DVD+RW x8, DVD-R DL x4, DVD+R DL x4 a DVD-RAM x5.

Komunikační zařízení jsou zastoupena klasickým 56 kb/s modemem, 100 Mbit síťovou kartou Galileo Tech/Marvell Yukon 88E8036, Wi-Fi adaptérem od Intelu podporujícím režimy a/b/g a Bluetooth. Trochu škoda, že výrobce nepřidal také podporu Draft-N, která se dnes již stává pomalu standardem a do budoucna by mohla uživatelům chybět.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Jako zobrazovací zařízení slouží 15,4" lesklý displej X-black LCD o rozlišení 1280 x 800 pixelů (WXGA). Model VGN-FZ11M se vyrábí se dvěma variantami displeje, který má buď jednu, nebo dvě lampy podsvícení. S jednou lampou displej poskytuje 72% věrnost barev a svítivost 250 cd/m2, se dvěma lampami 90% věrnost a svítivost 450 cd/m2. Přestože v České republice je k dostání pouze model s jednou lampou, je to stále vysoký standard mezi konkurencí. Kvalita displeje z hlediska ostrosti a pozorovacích úhlů byla dobrá.

Protože tento model VAIO je hodně zaměřen na multimédia, výrobce místo častější integrované grafiky zvolil grafický čip z osmé generace od NVIDIA, konkrétně model GeForce 8400M GT. Ten má k dispozici 64 MB paměti, což na dnešní poměry není mnoho, ale lze jí dále rozšířit sdílením s hlavní operační pamětí až na 831 MB, což je naopak více než dost a tento notebook si to může dovolit jenom díky nadprůměrné kapacitě RAM.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 14 065
  • 3DMark 03: 3460
  • 3DMark 05: 1133
  • 3DMark 06: 1071

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Body získané v benchmarcích 3DMark odpovídají použitému čipu a jsou 2 – 3x vyšší než u integrované grafické karty Intel GMA X3100. Podle testu Windows Vista je karta vhodnější pro herní grafiku nežli pro rozhraní Aero. Každopádně pro běžnou denní práci je její výkon až zbytečně vysoký, nicméně vzhledem k zacílení notebooku do domácností se její výkon bude hodit – bude možné si s ní zahrát středně náročné herní tituly.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava je u tohoto notebooku jednou z nejvýznamnějších součástí. I právě proto se notebook pyšní logem DLNA Certified, což znamená, že prošel testem kompatibility a interoperability s ostatními DLNA (Digital Living Network Alliance) produkty, které jsou schopné samostatně a jednoduše vytvořit tzv. digitální domácnost. Většina notebooků Sony nese toto logo, protože Sony bylo jednou ze dvou zakládajících společností sdružení DLNA. Více informací o této technologii si můžete přečíst v našem článku o DLNA.

Dále na notebooku naleznete stereo reproduktory, jeden výstup na sluchátka/reproduktory a jeden vstup pro mikrofon. Hlasitost se šikovně ovládá kruhovým ovladačem. V úzkém rámečku displeje je integrována malá webkamera se stereo mikrofonem, která disponujeme rozlišením 0,3 Mpixel a vytváří fotografie o rozlišení 640 x 480 pixelů. V dodané aplikaci od Sony lze také nahrávat videosekvence. Kvalita webkamery je průměrná.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení tohoto stroje je řešeno standardně několika vstupy vzduchu na spodu notebooku a jedním výstupem na levé hraně. Co se týče hlasitosti ventilátoru, tak ta byla dobrá jak při mírném, tak při vysokém zatížení. Nicméně naměřené teploty jsou v průměru o něco vyšší, takže práce na klíně nemusí být úplně příjemná. Při zohlednění zaměření notebooku do domácího prostředí jsou ale teploty přiměřené. Vytkl bych pouze dost vysokou teplotu napájecího adaptéru, který při vyšším zatížení v ruce již pálí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,4
  • levá strana pod klávesnicí = 37,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,7
  • klávesnice vlevo = 36,3
  • klávesnice vpravo = 35,6
  • spodek maximum = 39,2 (pod levou rukou)
  • výdech chlazení = 37,6
  • napájecí adaptér = 50,3

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,5
  • levá strana pod klávesnicí = 39,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 36
  • klávesnice vlevo = 38,6
  • klávesnice vpravo = 37
  • spodek maximum = 42,8 (pod levou rukou)
  • výdech chlazení = 44,2
  • napájecí adaptér = 55,6

teplota okolí při měření: 25,5

Baterie

Sony zvolilo baterii typu Li-Ion o kapacitě 4800 mAh při napětí 11,1 V. Ta dokázala v našem standardním* testu udržet notebook v chodu 2 hodiny a 15 minut, což v dnešní době není nikterak převratný výsledek, ale do domácnosti bude stačit. Nutno říct, že veliká část padá na vrub dedikované grafické kartě. Výrobce za příplatek nabízí větší baterii.

BIOS a zabezpečení

BIOS notebooku Vaio VGN-FZ11M nabízí jen velmi omezené možnosti nastavení – pouze nastavení času, pořadí bootování a hesel pro přístup do BIOSu.
Z hlediska zabezpečení nenabízí tento notebook žádné nadstandardní možnosti. Na těle má pouze přípravu pro použití zámku Kensington Lock.

Příslušenství

Příslušenství tohoto notebooku je pouze softwarové a je velmi (u japonských notebooků typicky) bohaté. Sony předinstalovává velké množství utilit, které zvyšují užitnou hodnotu počítače a zjednoduší některé úkony s ním. Mimo vlastních VAIO utilit dodává také některé plné a trial verze aplikací od jiných výrobců.

Od ostatních výrobců v počítači naleznete programy SonicStageCP 4.2 a SonicStage Mastering Studio 2.3 pro práci se zvukem, Adobe Premiere Elements 3 a WinDVD 8 pro editaci a přehrávání videa/DVD, Adobe Photoshop Elements 5 a Google Picasa pro práci s fotografiemi, Roxio Easy Media Creator 9 a Click to DVD 2.6 pro vypalování a vytváření DVD Video, Adobe Reader 8, Microsoft Works 8.5 a 60denní trial Microsoft Office 2007 pro práci s kancelářskými dokumenty, bezpečnostní balík Norton Internet Security 2007 s 90denním předplatným na aktualizace zdarma, Skype pro internetovou komunikaci a na konec sadu aplikací od Google (např. Google Desktop Search).

Z utilit od Sony lze zmínit My Club VAIO, která ke své práci potřebuje připojení k internetu a umožní vám získat pozadí na displej, šetřiče obrazovky a podporu od Sony. VAIO Update slouží k aktualizaci, VAIO AV Mode Launcher je jednoduchý panel, který se ukáže po spuštění tlačítka AV Mode a umožňuje vám spustit různé multimediální aplikace. VAIO Camera Capture Utility spolupracuje s webkamerou, lze jí fotografovat, natáčet videa a prohlížet fotografie, VAIO Media vám pomůže s nastavením notebooku do sítě DLNA a VAIO Video & Photo Suite vám pomůže při práci s fotografiemi a videem (např. tvorba DVD Video). Nakonec Sony přibalilo utility VAIO Data Restore Tool a VAIO Recovery Tool pro obnovu ztracených a zazálohovaných dat a VAIO Hardware Diagnostics, kde naleznete podrobné informace o hardware notebooku.

Jako operační systém byl zvolen Windows Vista Home Premium, který má v sobě integrovanou komponentu Media Center.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace VGN-FZ11M je také prozatím jediná dostupná konfigurace. Najdete v ní procesor Intel Core 2 Duo T7100, 2 GB RAM, 120 GB pevný disk, 15,4" displej a grafickou kartu NVIDIA GeForce 8400M GT. Koncová cena této konfigurace je 32 400 Kč bez DPH (39 990 Kč s DPH). Sony poskytuje standardní záruku 2 roky pro fyzické osoby i podnikatele.

Závěr

Sony VAIO VGN-FZ11M je velmi dobře zpracovaný notebook se skvělým designem. Je určen především do domácností a pro uživatele, kteří chtějí mít multimediální notebook. Může sloužit jako náhrada za stolní PC a lze ho zapojit do domácí multimediální sítě DLNA, ale stejně tak dobře ho lze vzít sebou k přátelům a předvést jim své fotografie nebo domácí video nebo na cesty. Za cenu kolem 40 tisíc bez DPH bych ale očekával delší výdrž na baterie.

Klady a zápory

+ propracovaný design
+ ovládání multimédií

- velikost a teplota napájecího adaptéru
- výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony Vaio VGN-FZ11M

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony Vaio VGN-FZ11M
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7100 (1,8 GHz, 800 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2-667
  • HDD (GB): 120 (Fujitsu MHW2120BH, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Sony DVD RW AW-G540A (CD-RW, DVD+/-RW DL, DVD-RAM; 2 MB cache)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVidia GeForce 8400M GT (64 MB), dohromady až 831 sdílené RAM
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 2h 15min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 2.0, Card Reader (SD, MS/MS Pro), ExpressCard 34, FireWire, S-Video, VGA, HDMI
  • Rozměry: 355,8 x 254,4 x 24,9/34,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
Recenze

Diskuse