RECENZE: Toshiba Tecra M5 - firemní dříč

11. 1. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hausner

Tecra je řada notebooků přímo zacílená do tzv. business-class. Mezi přednosti řady M5 patří dobrá mobilita, zpevněná konstrukce a kompletní ochrana uložených dat. Testovaná konfigurace je osazena výkonným procesorem Intel Core 2 Duo a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA Quadro. Cena M5 začíná na 39 500 Kč bez DPH.

Toshiba Tecra M5 - firemní dříč

Základní popis

Designem se notebook na první pohled řadí mezi své kolegy z firemní řady Tecra. A to jak použitými barvami, tak celkovým provedením. Kvalita zpracování je příkladná a není jí co vytknout. Na druhou stranu řešení některých detailů je trochu rozporuplné.

Jak je u Toshiby zvykem, dominantní použitou barvou je stříbrná. Tu najdeme na horní straně víka a v oblasti kolem klávesnice. Druhou použitou barvou je samozřejmě černá. Tu najdeme po stranách displeje, po bocích šasi a použitá je i na spodek. Líbivý design ještě podtrhují zakulacené přední a zadní hrany displeje a těla notebooku.

Použité plasty jsou kvalitní a působí velmi bytelně. Na víku displeje (stejně i na vnitřní konstrukci) je použita hořčíková slitina. Víko se díky tomu prakticky neprohýbá (určitou zásluhu má taky menší 14,1“ displej). Víko v uzavřeném stavu přidržuje pouze jeden zámek, naštěstí působí hodně naddimenzovaně. Dobrý pocit z kvalitního zpracování podtrhují perfektně funkční panty víka displeje. Při častém přenášení většina uživatelů ocení pevnost šasi a celkovou bytelnost.

Jelikož se jedná o model zacílený do firemní scény, nepřekvapí široká nabídka portů. Na pravém boku najdete dva audio konektory, dvě USB 2.0 (nezvykle umístěné vertikálně). Většinu pravé strany pak zabírá optická mechanika zasazená v SelectBay slotu, napravo od ní se ještě vešel stařičký COM port. Většinu zadní strany zabírá baterie. Po její levé straně zbylo místo na Tv-Out (řešený analogovým S-Video konektorem). Napravo od baterie najdete stísněně porty RJ-11 (pro připojení k telefonní lince), RJ-51 (pro připojení do sítě LAN) a napájecí konektor. Na levé straně je (bráno zleva) výstup na externí monitor D-Sub, slot zámku Kensington, FireWire port, jeden USB 2.0, sloty PCMCIA a ExpressCard 34 (kryté společnou záslepkou). Pod ně se ještě vešla čtečka paměťových karet SD.

Většina uživatelů tedy určitě nebude mít k celkovému rozmístění námitky. Poslední port, který velkou měrou zvyšuje konektivitu notebooku, je dokovací port. Je umístěn klasicky vespod. V tomto případě byl chytře schován pod výklopnými dvířky.

Indikační diody jsou umístěny na přední stranu nalevo. Je jich doopravdy úctyhodný počet (dohromady 7) a doslova hrají barvami (od zelené po modrou).Tyto diody informují o stavu počítače, baterie, napájení, práci pevného disku, čtečky karet a Wi-Fi. Jejich čitelnost je dobrá, i když při práci na notebooku jejich umístění znesnadňuje přímou viditelnost. Za užitečnou maličkost považuji umístění indikace zapnutí některých kláves. Konkrétně se jedná o klávesy Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock. Indikační diody jsou totiž přímo u příslušných tlačítek (klávesa Caps Lock má diodu dokonce integrovanou přímo v sobě samé).

Ani s příkladnou mobilitou nebude problém. Celkové rozměry 316 x 261 x 31,2 / 34,2 mm můžeme označit za kompaktní (zamrzí jen větší tloušťka). Velkou nevýhodou je z těla notebooku vystupující baterie. To je nemalá daň za umístění vysokokapacitní baterie. Naštěstí vše zachraňuje váha začínající na 2,53 kg, což je na každodenní přenášení tak akorát. Dobrou mobilitu ještě doplňuje kompaktní zdroj.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebooky zaměřené do firemní sféry mají většinou klávesnici se standardním rozvržením a ani tato Toshiba se příliš neliší (samozřejmě až na pár výjimek). Kvalita zpracování je výborná, klávesy mají příjemný chod a klávesnice se nikde neprohýbá. Klávesnice je navíc dle výrobce odolná proti polití tekutinou. To jsem však nezkoušel, a tak nezbývá než výrobci věřit.

Klávesnice je černé barvy s bílými popisky. Vše je dobře čitelné až na popisky klávesy Fn, ty jsou šedé a na klávesnici jsou trochu nepřehledné.

A jak je na tom rozmístění jednotlivých kláves? V horní řadě jsou klávesy ESC a F1 až F12. Ty jsou přehledně odděleny od zbytku klávesnice lesklou lištou, na jejich rozdělení do skupin ale místo nezbylo. Ještě zde najdeme klávesy PrtSc, Pause, Insert a Delete. Na klávesy Home, PgUp, PgDown a End v horní řadě místo není, a tak jsou umístěny pod sebou na pravé straně klávesnice. Na toto rozmístění si po přesednutí z klasického PC budete chvíli zvykat, ale je přehledné a funkční.

Potěší dvouřádkový Enter a oddělení směrových šipek od zbytku klávesnice. Zbytek kláves už je přesně tam, kde byste jej hledali. Funkce Fn nesou klávesy F1 až F12, jen pro příklad jsou to režim spánku, kontrola jasu a hlasitosti, deaktivace touchpadu, přepínání video výstupů, aktivace bezdrátových sítí atd.

Na notebooku najdete dvě polohovací zařízení. Běžný touchpad a (podle mého názoru praktičtější) trackpoint. Ovládání notebooku pomocí trackpointu bylo bezproblémové. Až na to, že tlačítka k němu přidružená nejsou klasicky vedle sebe, ale pod sebou. Věřte mi, pokud jste zvyklí na klasické rozvržení, budete si chvíli přivykat. Touchpad je díky rozmístění klávesnice umístěn lehce vlevo. Je lehce použitelný (tlačítka pod ním jsou naopak vedle sebe). Zamrzí jen jeho menší plocha, navíc zmenšená zasahujícím tlačítkem od trackpointu.

Dalším ovládacím prvkem je tlačítko PowerOn. To je umístěno nad klávesnicí. Je příjemně velké, bohužel ale není podsvětlené. Vedle něj je tlačítko spouštějící utilitu Toshiba assist, pod kterou najdete správu celého systému. Poslední tlačítko zde umístěné využijete v případě přepínaní na externí monitor.

Bezdrátové funkce se ovládají posuvníkem umístěným v přední části na spodní hraně (na první pohled jej lehce přehlédnete). Posuvníkem se Bluetooth i Wi-Fi zapínají společně, použití jen jedné z nich si lze vybrat v utilitě od Toshiby (přístupné pomocí kombinace funkční klávesy a F8).

Hlavní HW parametry

Systém je postaven na platformě Intel Centrino Duo, což napovídá přítomnost jednoho z nejpoužívanějších čipsetů Intel Mobile 945PM Express. V našem případě byl osazen procesor Intel Core 2 Duo T7200. Jeho maximální frekvence je 2,00 GHz, FSB 667 MHz a oproti slabším procesorům řady T5000 má již dvojnásobnou L2 cache, a to rovné 4 MB. Jelikož je u nás dostupná jediná konfigurace, jde o jediný možný procesor.

Že se jedná o jeden z nejrychlejších procesorů na trhu dokazují výsledky testů v programu HWiNFO32.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 332
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 067

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 789
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 178

Z výsledků můžete vyčíst, že v testech CPU ho překonává pouze stájový kolega procesor Intel Core 2 Duo T7400 (o maximální frekvenci 2,16 GHz), který je obsažen v silnější konfiguraci Tecry. V testech FPU už to tak slavné není, a tak testy s plovoucí řadovou čárkou zůstávají nadále královstvím procesorů AMD. Výpočetní výkon ale v žádném případě postrádat nebudete, spíše naopak.

A jak si vedly paměti? V testované konfiguraci byl osazen jediný modul o velikosti 512 MB DDR2. Běžely na efektivní frekvenci 533 MHz a výrobcem je osvědčená firma Samsung. V testech propustnosti paměti dosáhly na hodnotu 1985 MB/s. To je na jeden paměťový modul výborný výsledek. Ten, komu je to málo, má možnost osazení druhého slotu. V případě, že se chystáte přejít na blížící se Windows Vista, se upgradu pamětí však asi nevyhnete.

Integrovaný pevný disk má kapacitu 100 GB. Konkrétně se jedná o známý model Toshiba MK1023GSX (s tímto diskem jste se mohli setkat již u dříve testovaných modelů). Je připojen přes rychlé rozhraní SATA, má 8 MB vyrovnávací paměť a jeho plotny se točí rychlostí 5400 otáček za minutu. V testech si vedl takto:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 85,16 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 29,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,28 ms

Dosažené hodnoty jsou vesměs průměrné. Disk svou rychlostí postačuje na běžnou práci, za žádného rychlíka ho však označit nemůžeme. Disk je chráněn pokročilou technologií ochrany dat Advanced data protection. Pomocí senzorů je ve všech třech osách sledováno zrychlení a systém tak zaparkováním čtecích hlav zabrání poškození disku. Z hlediska poškození disku se o vaše data rozhodně bát nemusíte. Pro ještě větší bezpečnost dat je možné do slotu SelectBay namísto optické mechaniky připojit druhý pevný disk, který může s interním diskem běžet i v RAID. Při konfiguraci pole RAID 1 tak dostane uživatel dvojnásobnou jistotu uložení svých dat.

Osazená optická mechanika je model MATSHITA DVD-RAM UJ-841S. Mechanika samotná je usazena ve slotu SelectBay. Po odjištění jednoho zámečku ji můžete jednoduše vyjmout a nahradit například druhou přídavnou baterií. DVD vypalovací mechanika nemá problém se zápisem na většinu médií (zvládá i DVD-RAM nebo DVD+R DL). Samozřejmě tyto disky zvládá i číst. Během testu nevykazovala žádné problémy a vyznačovala se také tichým provozem (hlavně díky aplikaci pro ztišení optické mechaniky).

Spojení se světem zajišťuje integrovaná gigabitová síťová karta LAN a modem. Bezdrátové připojení obsluhuje Wi-Fi karta Intel (standard 802.11 a/b/g) a konečně Bluetooth 2.0 s funkcí EDR (Enhanced Data Rate).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej má úhlopříčku dnes méně běžných 14,1“. Jeho strany mají klasický poměr 4:3. Nativní rozlišení je bohužel pouze klasické XGA (tedy 1024 x 768). Zobrazení je hrubé a displeji by dle mého názoru slušelo jemnější rozlišení SXGA+, kterým disponuje dražší varianta notebooku. Na druhou stranu je displej kvalitní, podsvícení rovnoměrné a na nejvyšší stupeň doopravdy jasné (intenzitu lze nastavit v 8 polohách). Podání barev je taktéž v porovnání s konkurencí subjektivně lepší, i když nejde o glare displej.

V případě grafické karty zvolila Toshiba neintegrované řešení. Jedná se o dedikovanou grafickou kartu NVIDIA Quadro NVS 110M s vlastní pamětí o velikosti 128 MB DDR2. Jde o čip známý z lowendové GeForce Go7300 spolupracující s ovladači certifikovanými pro profesionální OpenGL aplikace. Použití dedikovaného grafického řešení se jednoznačně promítlo do grafického výkonu, který (hlavně v novějších testech 3DMark) několikanásobně převyšuje modely s integrovanou grafikou. Tady jsou dosažené výsledky v grafických testech:

  • 3DMark 2001: 11 407
  • 3DMark 03: 3 474
  • 3DMark 05: 1 628
  • 3DMark 06: 772

Na notebook určený do firemní sféry se jedná o slušné hodnoty. Samozřejmě jakákoliv práce ve 2D nečiní žádné problémy. V tomto případě nebude problém ani provoz náročnějších grafických aplikací. I když se nejedná o model zaměřený na multimedia, např. práce s videem jistě nebude činit větší obtíže.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Jak již bylo napsáno, nejedná se o model zaměřený na multimedia. I přesto ale není z pohledu nabídky portů a konektorů nijak ošizen. Při zobrazení na externí monitor můžete použít VGA konektor, TV napojíte přes TV-Out. Z dalších konektorů tu máme FireWire ve verzi mini a nakonec čtečku paměťových karet SD. Webovou kameru tu nenajdeme, stejně tak integrovaný mikrofon. Stejná situace se opakuje, pokud budete hledat multimediální tlačítka, žádná tu totiž nejsou.

Integrované reproduktory jsou umístěny nad klávesnici a mají dostatečnou hlasitost. Kvalitu jejich výstupu lze označit za lehce nadprůměrnou, ale žádné zázraky nečekejte. Ovládání hlasitosti je nevšedně realizováno pomocí kolečka (reostatu) na pravém boku. I přes nesporné výhody tohoto řešení (především okamžitá reakce nezávisle na vytížení notebooku aplikacemi), je jeho používání nepřehledné. Na displeji totiž chybí jakákoliv indikace nastavené hlasitosti.

Zabezpečení

Právě zabezpečení věnoval výrobce největší pozornost, což je u přenositelného notebooku do firemní sféry potěšitelné. Notebook je vybaven v současnosti všemi dostupnými možnostmi zabezpečení. Při ochraně vašich dat můžete využít služby integrované čtečky otisku prstu. Nesmí chybět bezpečnostní TPM čip a samozřejmě máte možnost nastavení hesel v BIOSu.

Toshiba komplexní možnosti ochrany vašich dat nazývá EasyGuard. Pod tímto jednoduchým názvem se skrývá mnoho chytrých řešení. Velkou část zabírají chytré utility přímo od Toshiby, které např. pomáhají při záloze vašich dat a nebo znesnadňují zneužití vašich dat v případě krádeže. Samozřejmě nechybí kompletní správa hesel.

Kompletní ochrana je dotažena k dokonalosti zpevněnou konstrukcí notebooku. Disk je uložen pod pevnějším krytem a pokud systém rozpozná vyšší vibrace, sám zaparkuje čtecí hlavy, aby nedošlo ke ztrátě cenných dat. Z širšího pohledu je tedy ochrana vašich dat dotažena k dokonalosti.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je v tomto modelu vyřešeno na výbornou. Překvapí sice pohled na spodek notebooku, který připomíná cedník. Na druhou stranu velký počet malinkatých otvůrků zabezpečuje rovnoměrné chlazení všech komponent. Chladící vzduch je nakonec vyfukován na levém boku.

Hlasitost větráčku byla na snesitelné úrovni. Při větší zátěži samozřejmě hlučnost stoupala, nikdy se ale nedostala nad nepříjemnou mez. Nastavení chlazení je možné upravit podle vašich požadavků. Na výběr máte např. možnost optimalizovat pro výkon, kde se klade největší důraz na co nejlepší chlazení. Naopak když zvolíte optimalizované chlazení větráček vás překvapí tichým chodem.

Zde jsou naměřené hodnoty při provozu:

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,3 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,5 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3 °C
  • klávesnice vpravo = 25,4 °C
  • klávesnice vlevo = 24,4 °C
  • spodek maximum = 28,6 °C (veprostřed)
  • výdech chlazení = 33,1 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,9 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1 °C
  • klávesnice vpravo = 27,6 °C
  • klávesnice vlevo = 31,8 °C
  • spodek maximum = 36,2 °C (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 44,9 °C

teplota okolí při měření: 21 °C

Nikde tedy teploty nedosahovaly závratných hodnot. Určitě pak nebude problém práce na klíně. Hodně otvorů pro nasávání chladícího vzduchu mělo pozitivní vliv na teplotu pevného disku. Ta tak ani při vyšší zátěži nepřesáhla slušných 42 °C. To zdroj se při vyšší zátěži zahřál více, přesněji na hodnotu 52 °C.

Baterie

Výrobcem baterie je jak jinak Toshiba. Tento model byl osazen baterií typu Li-Ion o nadstandardní kapacitě 7050 mAh. Akumulátor poskytuje napětí 10,8 V. Baterie můžete jednoduše vyjmout po odjištění dvou zámečků. V našem standardním* redakčním testu vydržel notebook na baterie 5 hodin a 37 minut.

Hodnota výdrže řadí notebook mezi dvacítku nejlepších. Za takto dlouhou výdrž vděčí především vysoké kapacitě dodávané baterie. Na druhou stranu nemůžu opomenout šikovnost dodávané aplikace pro správu napájení od Toshiby. Ta totiž umí snížit frekvenci procesoru až na velmi nízkých 500 MHz, což sebou přináší především úsporu elektrické energie. Výkonu pro běžné aplikace je, díky moderní architektuře procesoru, i na takto nízké frekvenci dostatek.

BIOS

Po zmáčknutí F2 během POST máte možnost bootování systému z různých zdrojů, jmenovitě HDD, CD, SD karta, LAN nebo USB. Široké nastavení systému je pak řešeno přes utility dodávané s operačním systémem.

Příslušenství

V dodávaném balení kromě notebooku samotného najdete jen napájecí adaptér a recovery DVD s operačním systémem, potřebnými ovladači a nejrůznějšími programy. Testovaná konfigurace byla osazena operačním systémem Windows XP Professional SP2.

Další softwarovou výbavu tvoří především aplikace Toshiby sloužící ke správě a nastavení systému. Správa systému je s dodávanými programy velice intuitivní a snadná. Společně s nimi jsou dodávány programy druhých výrobců. Jmenovitě pak Microsoft® Office OneNote™ 2003, Sonic™ Record Now! (jednoduchý vypalovací program), InterVideo® WinDVD (přehrávač DVD), InterVideo® WinDVD Creator 2 Platinum, Norton Internet Security™ 2006 (bezplatné aktualizace z internetu po dobu 90 dní).

Ceny a záruka

Na našem trhu jsou dostupné dvě konfigurace: testovaná s kódovým označením 383 a výkonnější 384. M5-383 se dodává s procesorem T7200, 512 MB RAM, Quadro NVS 110 M, 100 GB diskem a Windows XP Professional. Všechno dohromady je k dostání za doporučenou cenu nemalých 39 487 Kč bez DPH (46 990 Kč s DPH). Tecra M5-384 za doporučenou koncovou cenu 44 529 Kč bez DPH (52 990 Kč s DPH) se liší procesorem (Core 2 Duo T7400 s 2,16 GHz), displejem (14,1" SXGA+) a kapacitou disku (120 GB). Na notebook je poskytována tříletá mezinárodní záruka.

Závěr

Toshiba Tecra M5 si jistě najde nejednoho spokojeného uživatele. K tomu největší měrou přispívá pevná a odolná konstrukce, chytře vyřešené zabezpečení a slušná mobilita. Vyzdvihnout musím také doopravdy propracovanou správu systému dostupnou přes standardní utility. Naopak zamrzet může v takto výkonné konfiguraci pouze 512 MB RAM. Toshiba u tohoto modelu vsadila především na ochranu dat a kvalitní konstrukci - myslím že správně.

Klady a zápory

+ výpočetní i grafický výkon v mobilnějším notebooku
+ dlouhá výdrž provozu na baterie
+ kvalitní konstrukce

- vyčnívající baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Tecra M5

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Tecra M5 - 383
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7200 (2.00 GHz, 4 MB L2, 667 MHz FSB)
  • RAM (MB): 512 DDR2 - 533 MHz (1x 512)
  • HDD (GB): 100 (TOSHIBA MK1032GSX, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Matshita DVD-RAM DL UJ-841S
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: nVIDIA Quadro NVS 110M 128 MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows XP Professional SP2
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7 050 mAh / 5h 37min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x COM, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x PCMCIA, 1x ExpressCard 34, 1x S-Video out, 3x USB 2.0, 1x video out, 1x (SD) Secure Digital, 1x TPM chip, 1x čtečka otisku prstu
  • Rozměry: 316 x 261 x 31,2 / 34,2 mm
  • Hmotnost (kg): 2.53
Recenze

Diskuse