RECENZE: Toshiba Tecra M9-12R - mobilní profesionál

6. 9. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Pomazal

Tecra je řada notebooků přímo zacílená do tzv. business-class. Mezi přednosti modelu M9 patří dobrá mobilita, zpevněná konstrukce a především kompletní ochrana uložených dat. Testovaná konfigurace s doporučenou koncovou cenou kolem 40 000 Kč bez DPH je osazena výkonným procesorem Intel Core 2 Duo a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA Quadro.

Toshiba Tecra M9-12R - mobilní profesionál

Základní popis

Designem se notebook na první pohled řadí mezi své kolegy z firemní řady Tecra. A to jak použitými barvami, tak celkovým provedením. Kvalita zpracování je příkladná a není jí co vytknout. Na druhou stranu řešení některých detailů je trochu rozporuplné.

Jak je u Toshiby zvykem, dominantní použitou barvou je stříbrná. Tu najdeme na horní straně víka a v oblasti kolem klávesnice. Druhou použitou barvou je samozřejmě černá. Tu najdeme po stranách displeje, po bocích šasi a použitá je i na spodek. Líbivý a přitom profesionální design ještě podtrhují zakulacené přední a zadní hrany víka displeje.

Použité plasty jsou kvalitní a působí vcelku bytelně. Na víku displeje (stejně i na vnitřní konstrukci) je použita hořčíková slitina. Zde narážíme na první menší zaskřípání, co se konstrukce týče. Víko se při stlačení přeci jen citelněji prohýbá a to i přesto, že jeho plocha není nikterak velká – 14,1“. Víko v uzavřeném stavu přidržuje pouze jeden zámek, což ale nepůsobí žádné problémy. Panty víka displeje mají slušnou tuhost a v nastavené poloze jej udrží i při menším zakývání.

Když už jsme tak nakousli ona slabší místa, podíváme se hned na další. Jedná se o plasty pod optickou mechanikou, které lze až příliš snadno promáčknout. Optická mechanika je umístěna ve slotu SelectBay a stejně jako u jiných výměnných standardů (MultiBay atd..) je tento neduh zcela běžný.

Jelikož se jedná o model zacílený do firemní scény, je tomu přizpůsobena i nabídka portů. Na pravém boku počínaje zpředu najdeme dva USB 2.0 porty, optickou mechaniku zasazenou ve slotu SelectBay a konektor RJ-45 pro připojení sítě LAN. Většinu zadní strany zabírá baterie. Po její levé straně zbylo místo na výstup pro externí monitor (D-SUB), nezbytný konektor napájení a raritní COM port. Tento ocení především programátoři jednočipů, profesionálové v oblasti IT a jiní nadšenci. Na levé straně si nejvíce místa uzmul výdech chlazení. Najdeme zde tedy už jen konektor RJ-11 pro telefonní linku, jeden USB 2.0 port a nad sebou pak slot pro karty PCMCIA II (kryto výklopnými dvířky) a čtečku karet SD-SecureDigital (ano, bohužel jen tento jeden formát).
Typické pro notebooky Toshiba je umístění audiokonektorů na čelní straně. Zde vedle toho najdeme na čelním panelu i port FireWire. Jejich umístění je diskutabilní – jsou "jako stvořené" pro použití sluchátek, pro připojení externích reproduktorů však nikoliv – zde budou kabely pouze překážet.

K rozmístění jednotlivých rozhraní nelze mít mnoho námitek snad až na polohu čtečky karet SD. Zde by mohlo dojít k problémům při používání karty PCMCIA s větší hlavou, která by pak ztížila přístup ke kartám SD pod ní. Poslední port, který velkou měrou zvyšuje konektivitu notebooku, je dokovací. Je umístěn klasicky na spodku přístroje. Škoda, že již není schován pod výklopnými dvířky, jako tomu bylo například u modelu M5.

Indikační diody jsou umístěny na čelním panelu vlevo. Je jich doopravdy úctyhodný počet (dohromady 7) a doslova hrají barvami (od zelené po modrou). Tyto diody informují o stavu počítače, baterie, napájení, práci pevného disku, čtečky karet a Wi-Fi. Jejich čitelnost je dobrá, i když při práci na notebooku jejich umístění znesnadňuje přímou viditelnost (jsou zakryty levou rukou). Za užitečnou maličkost považuji umístění indikace zapnutí některých kláves. Konkrétně se jedná o klávesy Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock. Indikační diody jsou totiž přímo u příslušných tlačítek (klávesa Caps Lock má diodu dokonce integrovanou přímo v sobě samé).

Ani s proklamovanou mobilitou nebude problém. Především díky použitému displeji dosáhly celkové rozměry hodnot: 316 x 261 x 31,2 / 34,2 mm. Tyto hodnoty můžeme označit za kompaktní. Co se hmotnosti týče, je na tom Tecra M9 také velice slušně. Testovaná konfigurace zatěžká vaši brašnu hmotností 2,53 kg (včetně vysokokapacitní dodávané baterie). Společně s adaptérem, se kterým budete nejčastěji notebook na cestách přenášet, se pak hmotnost pohybuje těsně kolem 3 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebooky zaměřené do firemní sféry mají většinou klávesnici se standardním rozvržením a ani tato Toshiba se příliš neliší (samozřejmě až na pár výjimek). Kvalita zpracování je výborná, klávesy mají příjemný chod a nikde nedochází k prohýbání či odskakování rohů. Klávesnice je navíc dle výrobce odolná proti polití tekutinou. To jsem však nezkoušel, a tak nezbývá než výrobci věřit. Jediný neduh, který jsem zaznamenal, je chrastění kláves při razantnějším poklepání na pracovní prostor pod klávesnicí.

Klávesy jsou černé barvy s bílými popisky. Vše je dobře čitelné až na popisky klávesy Fn, ty jsou šedé a na klávesnici jsou trochu nepřehledné.

A jak je na tom rozmístění jednotlivých kláves? V horní řadě jsou klávesy ESC a F1 až F12. Ty jsou přehledně odděleny od zbytku klávesnice tenkou lištou. Dokonce zbylo i místo na jejich rozdělení do skupin. Dále zde najdeme klávesy PrtSc, Pause, Insert a Delete. Klávesy Home, PgUp, PgDown a End jsou umístěny klasicky nad sebou zcela vpravo.

Potěší dvouřádkový Enter (i když poněkud úzký) a oddělení směrových šipek od zbytku klávesnice. Zbytek kláves už je přesně tam, kde byste jej hledali. Klávesa Fn je umístěna za levým Ctrl, což je pro většinu uživatelů příjemnější varianta (nedochází tak k častým přehmatům Ctrl+C, Ctrl+V atp.). Funkce Fn nesou klávesy F1 až F12, jen pro příklad jsou to režim spánku, kontrola jasu a hlasitosti, deaktivace touchpadu, přepínání video výstupů, aktivace bezdrátových sítí atd.

Na notebooku najdeme hned dvě polohovací zařízení. Běžný touchpad se dvěma tlačítky a trackpoint, kterému jsou taktéž přidělena dvě tlačítka. Touchpad je díky rozmístění klávesnice umístěn lehce vlevo. Ovládání pomocí obou zařízení je bezproblémové a během používání jsem nezaznamenal žádné problémy.

Dalším ovládacím prvkem je tlačítko PowerOn. To je umístěno nad klávesnicí. Je příjemně velké, bohužel ale není podsvícené. Vedle něj je tlačítko spouštějící utilitu Toshiba Assist, pod kterou najdete správu celého systému. Poslední tlačítko zde umístěné využijete v případě přepínaní na externí monitor.

Bezdrátové funkce se aktivuji/deaktivují posuvným spínačem umístěným na spodní hraně čelního panelu (na první pohled jej lze lehce přehlédnout). Posuvníkem se Bluetooth i Wi-Fi zapínají společně, použití jen jedné z nich si lze vybrat v utilitě od Toshiby (přístupné pomocí kombinace funkční klávesy a F8). Jako poslední zde máme klasické kolečko ovládání hlasitosti, které je taktéž umístěno na čelním panelu notebooku.

Hlavní HW parametry

Systém je postaven na čipsetu Intel PM965 Express s kódovým označením „Santa Rosa“. Jedná se tedy v současnosti o nejvýkonnější čipset, který můžete pro platformu Intel požadovat. V našem případě byl osazen procesor Intel Core 2 Duo T7300. Jeho frekvence je 2,00 GHz, FSB 800 MHz a velikost vyrovnávací paměti L2 4 MB. Mezi nejnovějšími procesory uvedenými firmou Intel spadá tento kousek mezi vyšší střední třídu.
Více o výkonu procesoru a čipové sady nám již napoví výsledky testů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 918
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 535

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 136
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 173

Cinebench 10

  • Rendering (Single CPU): 2118
  • Rendering (Multiple CPU): 3855
  • Multiprocessor Speedup: 1,82x

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,8

Výsledky testů jsou velmi pěkné, a jelikož se jedná o notebook primárně zaměřený do pracovní sféry, je z tohoto pohledu jeho výkon značně naddimenzovaný. Co se procesorového výkonu týče, jedná se v současnosti o výkonnostní špičku, i když ne absolutní.

A jak si vedly paměti? V testované konfiguraci byly osazeny dva moduly, každý o velikosti 1024 MB DDR2 (2 GB RAM celkem), které běžely na efektivní frekvenci 667 MHz. V testech propustnosti paměti dosáhly na hodnotu 2577 MB/s . Jedná se o skvělý výsledek a o jednu z nejvyšších hodnot naměřených v našem žebříčku. Velkou míru zásluh na tom má nový paměťový řadič a také 800MHz FSB. Naproti tomu nevýhodou tohoto řešení je obsazení obou paměťových slotů a při budoucím rozšiřování paměti až na maximální 4 GB bude třeba oba paměťové moduly vyměnit.

Integrovaný pevný disk má kapacitu 160 GB. Konkrétně se jedná o model Hitachi HTS541616J9SA00. Je připojen přes rychlé rozhraní SATA 150, má 8MB vyrovnávací paměť a jeho plotny se točí rychlostí 5400 otáček za minutu. V testech si vedl takto:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 100,45 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,6 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Dosažené hodnoty jsou velice slušné, především hodnota průměrné přenosové rychlosti. Ani zde tedy systém razantněji neztrácí a je připraven Vás podržet i při práci s několika náročnými aplikacemi, které vyžadují časté přesuny dat. Navíc je disk chráněn pokročilou technologií ochrany dat Advanced data protection. Pomocí senzorů je ve všech třech osách sledováno zrychlení a systém tak zaparkováním čtecích hlav zabrání poškození disku. Pro ještě větší bezpečnost dat je možné do slotu SelectBay namísto optické mechaniky připojit druhý pevný disk, který může s interním diskem běžet i v RAID. Při konfiguraci pole RAID 1 tak dostane uživatel dvojnásobnou jistotu uložení svých dat.

Osazená optická mechanika je model MATSHITADVD-RAM UJ-852S. Mechanika samotná je usazena ve slotu SelectBay. Po odjištění jednoho zámečku ji můžete jednoduše vyjmout a nahradit například druhou přídavnou baterií. DVD vypalovací mechanika nemá problém se zápisem na většinu médií (zvládá i DVD-RAM nebo DVD+R DL). Samozřejmě tyto disky zvládá i číst. Během testu nevykazovala žádné problémy a vyznačovala se také tichým provozem (hlavně díky aplikaci pro ztišení optické mechaniky – sníží se rychlost otáček).

Výrobcem uváděny maximální rychlosti čtení/zápisu a podpora médií:
Čtení: CD-ROM 24\xD7, DVD-ROM 8\xD7 / zápis: CD-R 24x, CD-RW 4x, HS CD-RW 10x, US CD-RW 16x, DVD-R 8x, DVD-R 4x (dvě vrstvy), DVD-RW 6x, DVD+R 8x, DVD+R 4x (dvě vrstvy), DVD+RW 8x, DVD-RAM 5x

Spojení se světem zajišťuje integrovaná gigabitová síťová karta LAN a modem. Bezdrátové připojení obsluhuje Wi-Fi karta Intel (standard 802.11 a/b/g/Draft-N) a konečně Bluetooth 2.0 s funkcí EDR (Enhanced Data Rate).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej má úhlopříčku dnes již celkem běžných 14,1“. Poměr jeho stran jde ruku v ruce s trendy a je tedy širokoúhlý. Jedná se o typ TFT LCD s nativním rozlišením WXGA+ 1440 x 900 bodů. Zobrazení je ostré a kontrastní a i barevné podání musím subjektivně zařadit k tomu lepšímu, co lze dnes pořídit. Kvalitní obraz potěší o to více, uvážíme-li, že se nejedná o obrazovku typu glare. Dále potěší široké rozpětí nastavení podsvícení stejně jako příjemné pozorovací úhly viz. fotogalerie.

I v případě grafické karty zvolila Toshiba profesionální řešení. Jedná se o dedikovanou grafickou kartu NVIDIA Quadro NVS 130M s vlastní pamětí o velikosti 128 MB a možností sdílet dalších až 255 MB díky technologii TurboCache. Pokud je systém vybaven maximálním množstvím paměti (4 GB), lze přes TurboCache sdílet až 1919 MB. Jde o čip vycházející z lowendového modelu GeForce 8400M G spolupracující s ovladači certifikovanými pro profesionální OpenGL aplikace. Quadro NVS 130M je tak po vzoru řady Geforce 8xxx plně DX 10 kompatibilní.
Použití dedikovaného grafického řešení se jednoznačně promítlo do grafického výkonu, který (hlavně v novějších testech 3DMark) několikanásobně převyšuje modely s integrovanou grafikou. Zde jsou dosažené výsledky v grafických testech:

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 7988
  • 3DMark 03: 3250
  • 3DMark 05: 1983
  • 3DMark 06: 1116

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,3

Cinebench 10

  • OpenGL benchmark: 1576

Na notebook určený do firemní sféry se jedná o výborné hodnoty. Samozřejmě jakákoliv práce pod rozhraním Aero systému Windows Vista nečiní žádné problémy. V tomto případě nebude problém ani provoz náročnějších grafických aplikací. I když se nejedná o model zaměřený na multimédia, např. práce s videem jistě nebude činit větší obtíže.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Jak již bylo napsáno, Tecra M9 není notebook stavěný primárně na multimédia. I přesto ale není z pohledu nabídky portů a konektorů nijak ošizen. Základ tvoří nezbytné audio IN/OUT konektory umístěné společně s integrovaným mikrofonem, FireWire portem ve verzi mini a klasickým reostatovým kolečkem regulace hlasitosti na čelním panelu. Při zobrazení na externí monitor pak můžeme použít (D-SUB) VGA konektor. Z dalších konektorů tu máme nakonec čtečku paměťových karet SD a samozřejmě nezbytné tři USB 2.0 porty.

Webovou kameru tu nenajdeme, stejně tak jako žádná speciální multimediální tlačítka, která by uživatele zdržovala od práce :-) Samozřejmě, že základní funkce jako přepínání video výstupů, ovládání jasu displeje atp. jsou přístupny přes klávesu Fn.

Integrované reproduktory jsou umístěny nad klávesnici a mají dostatečnou hlasitost. Kvalitu jejich výstupu lze označit za lehce nadprůměrnou, ale žádné zázraky nečekejte.

Zabezpečení

Právě zabezpečení věnoval výrobce největší pozornost, což se u přenosného notebooku do firemní sféry již tak nějak očekává. Notebook je vybaven v současnosti všemi dostupnými možnostmi zabezpečení. Při ochraně vašich dat můžete využít služby integrované čtečky otisků prstu (biometrická metoda). Nesmí chybět bezpečnostní TPM čip a samozřejmě máte možnost nastavení hesel v BIOSu. Většinu nastavení spadající pod systém BIOS týkající se bezpečnosti, a nejen jí, je možné konfigurovat přímo v systému Windows díky utilitám od Toshiby. Zde lze mimo jiné aktivovat i velmi užitečný drive lock a další bezpečnostní opatření.

Toshiba komplexní možnosti ochrany Vašich dat nazývá EasyGuard. Pod tímto jednoduchým názvem se skrývá mnoho chytrých řešení. Velkou část zabírají chytré utility přímo od Toshiby, které např. pomáhají při záloze Vašich dat a nebo znesnadňují zneužití dat v případě krádeže. Samozřejmě nechybí kompletní správa hesel.

Chlazení a provozní hluk

Tecra M9 používá klasický model chlazení. Vzduch je do systému vháněn vespod přístroje a jeho výdech je soustředěn na jeho levý bok. Horký vzduch (a že může být po delší zátěži opravdu horký, jak je vidno z testu) uživatele obtěžuje naprosto minimálně a pokud zrovna nejste levák, tak prakticky vůbec.

Hlasitost ventilátoru je při nízké zátěži takřka na hranici slyšitelnosti (uvažováno v běžné místnosti s klasickou hladinou okolního hluku). Příjemné je, že ani při delší zátěži se hlasitost chlazení příliš nezvýší a opravdu slyšet je notebook jen nárazově při náhlém zvýšení počtu otáček ventilátoru. Tecru M9 lze tedy označit za doslova tichého společníka.
A jak je na tom s teplotami?

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 36,4
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,4
  • klávesnice vlevo = 35,5
  • klávesnice vpravo = 35,6
  • spodek maximum = 37,0 (oblast pamětí)
  • výdech chlazení = 48,1
  • napájecí adaptér = 57,1

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,5
  • levá strana pod klávesnicí = 35,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,0
  • klávesnice vlevo = 41,0
  • klávesnice vpravo = 38,1
  • spodek maximum = 41,1
  • výdech chlazení = 69,2
  • napájecí adaptér = 62,5

teplota okolí při měření: 26,8

Jak je vidět, teplotní rozdíly mezi „klidovým“ a vytíženým stavem nejsou příliš markantní. Nejvíce se týkají spodku přístroje, kde ale ani teplota kolem 41 stupňů nebrání použití notebooku na klíně. Rapidně se pak při zátěži zvedly teploty výdechu chlazení a adaptéru napájení. Z pohledu uživatelského komfortu mají však tyto hodnoty podstatně menší vliv než například teplota klávesnice či touchpadu, které se naopak i při velkém vytížení systému drží příkladně nízko.

Baterie

Baterie je umístěna v zadní části přístroje a lze ji celkem snadno vyjmout pomocí dvou zámků. Testovací model byl dodán s vysokokapacitní baterií o kapacitě 7050 mAh, napětí 10,8V (typ Li-ion). Vyšší kapacita je vykoupena i poněkud většími rozměry – baterie přesahuje zadní část notebooku o zhruba 1,5 cm. Během testování jsem se nedostal do situace, kdy by mi tento přesah baterie vadil.

V našem standardním redakčním testu* dokázala baterie udržet notebook naživu po 5 hodin a 5 minut. Tato hodnota je naprosto skvělá, uvážíme-li konfiguraci notebooku s plnohodnotným Core 2 Duo procesorem a dedikovanou grafickou kartou. Tecra M9 se tedy se svým časem řadí mezi špičku námi testovaných notebooků.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 76 W

Příslušenství

V dodávaném balení kromě notebooku samotného najdete jen napájecí adaptér a recovery DVD s operačním systémem, potřebnými ovladači a nejrůznějšími programy. Testovaná konfigurace byla předinstalována operačním systémem Windows Vista Business 32 bit version.

Další softwarovou výbavu tvoří především aplikace Toshiby sloužící ke správě a nastavení systému. Správa systému je s dodávanými programy velice intuitivní a snadná. Společně s nimi jsou dodávány programy druhých výrobců:

Java 2 Runtime Environment, Adobe Acrobat Reader, InterVideo WinDVD, Google Desktop, Google Toolbar, Gogole Picassa, Infineon TPM Software Professional Package, Protector Suite QL by UPEK, Ulead DVD MovieFactory for TOSHIBA.

Trial Software

Microsoft Office Ready with Microsoft Office Professional 2007 60-day Trial Edition, McAfee Internet Security Suite (30-day trial),

Ostatní

Microsoft Office Live, Computrace LoJack for Laptops, Skype™

Ceny a záruka

Námi testovaná konfigurace Toshiba M9-12R (PTM91E-02401CCZ) je na trhu k dostání za doporučenou koncovou cenu 39 990,- Kč bez DPH (47 588,- Kč s DPH). V ceně je započítána záruka 3 roky (mezinárodní) s možností rozšíření o jeden rok, či na tři roky se servisem on-site.
V současnosti Toshiba jiné konfigurace modelu Tecra M9 na našem trhu nenabízí.

Závěr

Tecra M9 je stroj pro profesionální podnikové nasazení, po kterém sáhnou především IT specialisté nebo manažeři z podnikové sféry. Nabízí vysoký výpočetní výkon, možnost dokování, dobrou mobilitu spojenou s nezbytnou odolností a bezpečností dat díky integrované čtečce otisků prstů, čipu TPM a propracovanému systému utilit. Sem tam se najde nějaká ta piha na kráse, jako např. drnčení klávesnice. To ale celkově skvělý dojem z tohoto notebooku nemůže zkazit.
Díky velké výdrži na baterie nezklame ani při práci v terénu.

Klady a zápory

+ minimální hlučnost
+ zabezpečení dat softwarem i fyzicky
+ výdrž na baterie

- ojedinělé konstrukční nedostatky
- čtečka karet kompatibilní pouze s formátem SD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Tecra M9-12R

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: TOSHIBA TECRA M9-12R
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7300 (2.00 GHz, 4 MB L2, 800 MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2 - 667 MHz (2x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi HTS541616J9SA00, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: MATSHITADVD-RAM UJ-852S
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440x900)
  • Video: NVIDIA Quadro NVS 130M (128 VRAM + 255 MB TurboCache)
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi 802.11a/g/n
  • Zvuková krta: Intel 82801HB ICH8 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Windows Vista Business (32-bit version)
  • Baterie/vdrž: Li-Ion 7 050 mAh / 5h 5min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x Bluetooth, 1x COM, 1x dokovací konektor, 1x externí monitor (D-sub) , 1x IEEE 1394 FireWire, 1x Modem, 1x LAN, 1x PCMCIA typeII, 3x USB 2.0, 1x (SD) Secure Digital, 1x TPM chip, 1x čtečka otisku prstu
  • Rozměry: 316 x 261 x 31,2 / 34,2 mm
  • Hmotnost (kg): 2.53
Recenze

Diskuse