RECENZE: Umax VisionBook 3500WXN - levně s externí grafikou

7. 6. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

VisionBook 3500WXN patří do kategorie středně velkých notebooků nabízejících dobrý poměr cena/výkon. S dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo, širokoúhlým 15,4" displejem, dedikovanou grafikou NVIDIA, 1 GB RAM, bezdrátovým připojením, DVD vypalovačkou a cenou okolo 20 tisíc bez DPH má co nabídnout především domácím uživatelům, kteří ocení silnější grafický výkon za dobrou cenu.

Umax VisionBook 3500WXN - levně s externí grafikou

Šasi testovaného stroje je shodné s již dříve testovaným notebookem Umax VisionBook 2500WXN. Stroje jsou pouze mírně odlišné v designu - touchpad je opticky oddělen od svého okolí dvěma rýhami a nad klávesnicí se nachází odlišný plast se vzorkem. Podrobný popis portů, materiálů, designu a klávesnice naleznete v původní recenzi. Před dalším popisem musím podotknout, že testovaný notebook byl teprve předprodukční, což se párkrát během recenze projevilo.

Hlavní HW parametry

Nyní se pojďme podívat, co se skrývá "pod kapotou". Notebook je trochu netradičně postaven na základní desce s čipovou sadou VIA P4M900. V dnešní době je neobvyklé narazit na Intel notebook s jinou čipovou sadou než od Intelu, výrobce se tak snaží dostat cenu notebooku o něco níže. Notebook je ve výchozí konfiguraci osazen dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo T5500 o frekvenci 1,66 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache). Toto je jediný procesor, který se do tohoto modelu instaluje.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 201
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 451

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 727
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 063

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,7

Výsledky výkonových testů odpovídají danému procesoru. Výkon je dostatečný pro běžnou kancelářskou práci, sledování videa, prohlížení fotek a surfování po internetu. Odezva operačního systému byla výborná.

Procesor má k dispozici 1 GB DDR2 RAM (533 MHz) jako jeden modul. K dispozici jsou dva sloty, takže operační paměť lze jednoduše rozšiřovat. Výkon paměti 789 MB/s změřený program HWiNFO32 není nijak zvlášť vysoký a ukazuje, že čipset VIA ovlivňuje celkový výkon systému.

Pevný disk Fujitsu (MHW2120BH) má kapacitu 120 GB a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. K dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti, data jsou přenášena přes novější SATA sběrnici a disk využívá technologii kolmého zápisu dat (PMR - Perpendicular Magnetic Recording), která umožňuje vyšší hustotu zápisu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 104,2 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 33,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,4 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,5

Výkon disku je mírně průměrný jak v přenosové rychlosti, tak v přístupové době. Z hlediska konfigurace je to jediná možnost, výrobce na svých stránkách nemá modely s vyšší kapacitou.

Optická mechanika s označením Optiarc DVD RW AD-7530A umožňuje čtení a zápis CD, DVD formátu plus i minus včetně dvouvrstvých médií a DVD-RAM. V mechanice jsou integrovány 2 MB vyrovnávací paměti.

Z ostatních zařízení lze zmínit především ta komunikační. Tedy standardní 56 kbps modem, 100 Mbit Ethernet kartu VIA Rhine II, Wi-Fi adaptér Realtek RTL8187 s podporou 802.11b/g a Bluetooth. Přítomnost Bluetooth je v této cenové kategorii příjemná. Musím upozornit, že u testovaného předprodukčního vzorku nebyl Bluetooth adaptér funkční.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použité širokoúhlé LCD má úhlopříčku 15,4" a rozlišení 1280 x 800 pixelů. Umax zvolil lesklou variantu displeje, která podává kontrastnější barvy a je tak vhodnější pro sledování filmů a prohlížení fotek, ale jsou na ní patrné odlesky. Podsvícení displeje bylo dostatečné a rovnoměrné. Na panelu jsem nenašel žádné "mrtvé" body.

Obraz je vypočítáván dedikovanou grafickou kartou od společnosti NVIDIA - GeForce Go 7300. Ta má k dispozici 64 MB grafické paměti a navíc technologii TurboCache, která dokáže tuto paměť rozšířit pomocí sdílení s RAM.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5261
  • 3DMark 03: 2126
  • 3DMark 05: 1089
  • 3DMark 06: 453

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 2,7

Výsledky testů programy 3DMark ukazují, že dedikovaná grafika dokáže podávat mnohem lepší výkony, což je zřetelné zejména u novějších benchmarků (3DMark 06). Jedná se o starší grafický čip, se kterým není možno hrát nejnovější herní tituly, ale na jednodušší hry bohatě postačí. Pro ty, co nehodlají hrát hry vůbec, to bohužel přinese kratší dobu výdrže na baterie.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Z hlediska multimediálních vlastností toho VisionBook 3500WXN mnoho nabídnout nemůže. Zvuková karta VIA VT8237A/8251 High Definition Audio dodává zvuk do dvou malých reproduktorů nacházejících se v rozích nad klávesnicí. Jejich výstup je tradičně plochý, mírně zkreslený s chybějícími basovými tóny. Čtyři výstupy ze zvukové karty se nacházejí po levé straně a zahrnují i digitální S/PDIF konektor. Vedle touchpadu se nachází integrovaný mikrofon.

V rámečku nad displejem je pak integrovaná webkamera s rozlišením 1,3 MPixelu. Dodávaný software BisonCap umožňuje nahrávání .AVI videí, ale neumožňuje zachycení pouhé fotografie. Kvalita kamery je průměrná.

Po stranách klávesnice se nacházejí multimediální tlačítka umožňující zoomování webkamery, zapnutí nahrávání zvuku a spouštění určitých programů (mailový klient, Word atd.).

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je řešen standardně několika vstupy vzduchu na spodku šasi a jedním výstupem na zadní hraně. Nicméně efektivita chlazení nebyla vysoká, což lze vidět pohledem na naměřené teploty (zejména bez zatížení), které jsou poměrně vysoké a práci na klíně bych tak nedoporučil. Po celou dobu testování se ventilátor procesoru neprojevoval nijak zvlášť hlasitě, což je velmi příjemné.
hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 36,8
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,5
  • klávesnice vlevo = 32
  • klávesnice vpravo = 35,7
  • spodek maximum = 46,8 (pod pravou rukou)
  • výdech chlazení = 47,3
  • napájecí adaptér = 51

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,4
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,6
  • klávesnice vlevo = 33
  • klávesnice vpravo = 38,8
  • spodek maximum = 49,3 (pod pravou rukou)
  • výdech chlazení = 51,8
  • napájecí adaptér = 53,6

teplota okolí při měření: 27

Baterie

Baterie je typu Li-Ion a má kapacitu 4000 mAh při napětí 10,8 V. V našem standardním* testu udržela notebook v chodu 81 minut, což není právě oslnivý výsledek. Na druhou stranu – VisionBook 3500WXN si nedělá ambice býti "road warriorem".

BIOS a zabezpečení

BIOS počítače nabízí jen omezené možnosti nastavení - datum a čas, pořadí bootování a funkce power managementu. Zacílení notebooku také určilo možnosti zabezpečení, které zahrnují pouze zámek Kensington Lock a zaheslování BIOSu.

Příslušenství

Příslušenství notebooku je složeno ze softwarové výbavy. Především to je vypalovací balík Nero 7 v edici Essentials (jedná se o omezenou verzi, která například nemá plnou aplikaci Nero Burning ROM, pouze její jednodušší náhradu Nero Express Essentials), který zahrnuje i zajímavou aplikaci Nero Home Essentials SE (změní počítač v jednoduše ovladatelné multimediální centrum). Dále pak softwarový DVD přehrávač CyberLink PowerDVD a utilita BisonCap spolupracující s webkamerou.

Jako operační systém byla použita Windows Vista ve verzi Home Premium, tedy s efektním 3D rozhraním Aero a komponentou Media Center. Kladně hodnotím skutečnost, že byla nasazena dedikovaná grafika a 1 GB RAM, což velmi přispělo k rychlé odezvě systému. Výchozí konfigurace notebooku za 21 000 Kč bez DPH je bez OS.

Ceny a záruka

VisionBook 3500WXN je (stejně jako ostatní UMAXy) možno před koupí konfigurovat. Testovaná (výchozí) konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz), 1 GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce Go 7300, 120GB pevným diskem stojí 20 990 Kč bez DPH (24 978 Kč s DPH) bez OS, či 23 490 Kč bez DPH (27 953 Kč s DPH) s OS Windows Vista Home Premium.

Na notebook je poskytována záruka 2 roky s možností prodloužení.

Závěr

Umax VisionBook 3500WXN je stroj, který bych doporučil domácím uživatelům. Ti za slušnou cenu dostanou průměrný stroj s dostatečným výkonem pro všechny běžné úkony. Kladně hodnotím především odezvu operačního systému, přítomnost dedikované grafické karty a Bluetooth, záporně pak hodnotím výdrž na baterie a nižší výkon čipové sady.

Klady a zápory

+ dedikovaná grafická karta a Bluetooth v dané cenové kategorii

- čipová sada VIA s nižším výkonem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Umax VisionBook 3500WXN


Další fotky viz předchozí model Umax VisionBook 2500WXN

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook 3500WXN
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz, 667 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 120 (Fujitsu MHW2120BH, 5 400 rpm)
  • DVD: Optiarc DVD RW AD-7530A (CD-RW, DVD+/-RW, DVD+R DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4" TFT lesklý
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVidia GeForce Go 7300 (64 MB DDR2)
  • Modem: 56k
  • LAN: VIA Rhine II 10/100
  • Zvuková karta: VIA VT8237A/8251 High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 000 mAh / 1h 21min
  • Rozhraní: 4x audio IN/OUT (S/PDIF), 3x USB 2.0, 4in1 Card Reader (MS/MS Pro, SD, MMC), ExpressCard/54, D-Sub
  • Rozměry: 360 x 267 x 25,4 mm
  • Hmotnost (kg): 2,6
Recenze

Diskuse