RECENZE: Acer Aspire 4920G - multimediálně v menším

30. 8. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Našlápnutý 14'' widescreen od Aceru přichází s procesorem Core 2 Duo a výkonnou dedikovanou grafikou. To vše je vtěsnané do menšího a přenosnějšího provedení šasi s designem Gemstone. Jak se vlastně tento nový Aspire za necelých 28 000,- Kč povedl? To se dozvíte v této recenzi.

Acer Aspire 4920G - multimediálně v menším

Základní popis

Stejně jako ostatní nové notebooky řady Aspire má i tento design Gemstone, který navrhovali lidé, kteří dělají design mimo jiné i pro BMW. Ten je velmi odvážný a vychází z oblých tvarů a kombinace černé a světle šedé barvy. V případě, že je notebook zavřený, tak je celý černý. Světle šedou barvu uvidíte jen tehdy, když notebook otevřete - uživatel, který před notebookem sedí, jinou barvu než světle šedou ze svého úhlu pohledu na notebooku ani neuvidí.

Tělo přístroje je velmi pevné. Všechno je precizně zpracované, nikdy nic nevrže a všechno perfektně sedí. Otevírání víka je jištěno dvěma zámky, které jsou spojené a odemykají se jedním posuvným prvkem na přední straně notebooku. Kloub víka je příjemně tuhý, i přesto ale není nutné notebook při otevírání přidržovat za základu. Může za to vhodné rozvržení váhy notebooku, kdy předek je dostatečně těžký, aby víko vyvážil.

Na přední straně notebooku jsou tři audio konektory, kolečko pro digitální regulaci hlasitosti zvukového výstupu, infra přijímač (určený pouze pro dálková ovládání – například pro ovladač pro Media Center od Microsoftu, který se prodává samostatně) a dvě indikační diody. První slouží k signalizaci zapnutí počítače. Pokud modře svítí, tak je počítač zapnutý. Pokud pouze oranžově bliká, tak je počítač v úsporném režimu. Druhá dioda signalizuje stav baterie. Zeleně svítí, když je baterka nabita. Při nabíjení svítí oranžově. Dokáže oranžově i blikat v případě kriticky nízké kapacity jako varování před blížícím se vypnutím notebooku.

Pravá strana je poměrně chudá. Je na ní (postupně od uživatele) pouze optická mechanika, dvě USB vedle sebe (mají mezi sebou malou mezeru) a zdířka pro napájecí adaptér. Zadní strana pro jistotu neobsahuje kromě výdechu chlazení vůbec nic, za což jsem velmi rád. Předchozí recenzované modely Aspire s šasi Gemstone tam měly připojení napájecího zdroje a vždy jsem si tu postěžoval, že je problém napájení připojit v případě, že je displej otevřený – kvůli novému systému pantů, díky kterému displej při otevření zajíždí za tělo notebooku.

Většina konektorů je tedy logicky k nalezení na levé straně. Pokud to vezmu postupně od uživatele, tak tu je ExpressCard slot (krytý plastovou záslepkou), pod ním je čtečka karet (SD, MMC, MS/Pro, XD), dále je tu FireWire, dvě USB (opět jsou oddělené malou mezerou, aby si připojená zařízení navzájem nepřekážela), televizní výstup realizovaný (7pin) S-Video konektorem, modem, LAN a nakonec analogový VGA výstup na monitor.

Pokud bych to měl shrnout, tak k rozložení nemám žádné výhrady. Nic z nectností nedávno recenzovaných Aspire (zmíněný napájecí konektor na zadní straně a USB konektory na pravé straně hned u uživatele) se zde nekoná. Pochvalu směřuji také ke čtečce karet. V případě vložení standardní SD/MMC karty nic nepřečuhuje a je možné si jednu kartu v notebooku nechávat (jak je teď v oblibě místo disket).

Výtku tak mám pouze k chybějícímu digitálnímu výstupu pro připojení externího LCD panelu. Zamrzí to o to víc, že zde není žádná "ubohá sdílená grafika".

Díky úhlopříčce 14,1" se Aspire 4920G řadí mezi notebooky použitelné k dennímu nošení. V případě nošení v batohu už váha 2,62 kg není nijak hrozná. Na druhou stranu vzhledem k úhlopříčce by určitě mohla být menší. Rozměry přístroje jsou 340 x 250 x 40 mm. Napájecí adaptér je kvůli grafické kartě 90W a váží 540 g. Mezi dnešními notebooky jde spíše o průměrnou velikost.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejná jako u ostatních nových Aspire modelů. Je světle šedá s černými popisky, popisky určené pro klávesu Fn jsou modrou barvou. Rozložení klávesnice je dle mého názoru ideální. Mezerník i klávesy Shift jsou dostatečně velké. V levém dolním rohu klávesnice se nachází klávesa CTRL. Fn klávesa je tedy po jejím pravém boku (to je asi nejlepší způsob jejího umístění). Z druhé strany s ní sousedí klávesa Windows - ta se na klávesnici nachází jen jedna. Klávesa kontextové nabídky se nachází mezi klávesami CTRL a ALT na pravé straně od mezerníku.

Klávesnice je lokalizovaná. Vychází z britského rozložení (Enter na výšku a levý zkrácený Shift). Primární popisky jsou americké a sekundární české. Čtveřice kláves Home, End, PageUp a PageDown zdobí, jak je celkem běžné u mnoha notebooků, pravý kraj klávesnice. Insert a Delete jsou hned nad nimi v pravém horním rohu - ty jsou stejně jako celá horní řada kláves (tedy především funkční klávesy, které jsou na druhou stranu příjemně rozděleny po vzoru stolních klávesnic do bloků po čtyřech klávesách) a kurzorové šipky zmenšené na výšku na dvě třetiny plné velikosti. U šipek je to ovšem poněkud nepohodlné. Od zbytku klávesnice nejsou nijak oddělené, takže je někdy trochu problém je správně nahmatat, pokud se člověk nedívá přímo na klávesnici. Nad dvojicí kurzorových šipek pro pohyb do stran se nachází poněkud nestandardní (ale u Aceru zjevně oblíbené) klávesy se znakem eura a dolaru. Místo nich bych určitě radši viděl prázdné místo pro oddělení bloku šipek a nebo třeba druhou klávesu Fn (viz. níže).

Ovládání intenzity podsvícení se nastavuje kombinací Fn klávesy a kurzorových šipek. To znamená, že není šance tyto úkony provádět jednou rukou. Ovládání hlasitosti se ale naštěstí provádí pomocí výše zmíněného kolečka se snímačem. Nejedná se tedy o potenciometr, ale o digitální nastavení, které ovládá hlasitost ve Windows. Mezi další důležité funkce, které lze přes Fn ještě provádět, patří například přepínaní výstupu grafické karty a vypínání podsvícení displeje a touchpadu. Krom ovládání jasu mají všechny funkce jednoduchou vizuální odezvu.

Klávesnice je v porovnání s konkurencí nadprůměrná. Píše se na ní příjemně a vypadá, že by něco mohla vydržet. Škoda jen, že nelze psát čísla na NumPadu pouhým stiskem klávesy Fn bez pracného přepínání klávesy NumLock - pro někoho, kdo hodně pracuje s čísly a nepřipojuje externí klávesnici, by to mohlo být velmi nepříjemné. Všechny popisky kláves jsou chráněné druhou vrstvou, která je dostatečně tlustá, aby se jen tak neošoupaly.

Po levé straně se nachází řada čtyř tlačítek. Dvě slouží ke spuštění WWW prohlížeče a poštovního klienta. Druhé dvě mají funkci ovládání bezdrátového vysílače Wi-Fi a Bluetooth. Tlačítko na ovládání Bluetooth je úplně nejníže. Občas se mi stávalo, že jsem ho omylem stisknul při psaní na klávesnici. Tlačítka mají totiž velmi jemný a mělký stisk a od vlastní klávesnice jsou vzdáleny jen pár milimetrů.

Modré tlačítko na spuštění utilit Aceru je umístěno nad klávesou ESC. Pokud vynecháme hlavní vypínač uprostřed nad klávesnicí, tak je tu ještě řada šesti dotykových senzorů určených mimo jiné k ovládání přehrávače. Tlačítko hlavního vypínače je po stranách podsvíceno a toto podsvícení plní stejnou indikační úlohu,jako výše zmíněná dioda na předku notebooku. Nalevo od něj se nachází tři modré diody. Dvě indikují zámky klávesnice a třetí práci disku.

Touchpad je od Synaptics. podporuje všechny běžně používané funkce. Má standardní dvě tlačítka plus jedno speciální pro pohyb v dokumentech (ve všech čtyřech směrech). Emulace kolečka myši je samozřejmě realizována i tažením prstu po pravé části snímací plochy. Samotná snímací plocha je zapuštěná jen minimálně. Mně osobně to problém nedělalo, ale někdo by o něj mohl občas zavadit při psaní. Částečnou útěchou je možnost snadného vypnutí celého touchpadu.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti jsou vyloženě klasika. V současnosti nejlepší čipová sada Intel PM965 v kombinaci s procesorem Core 2 Duo T5450. Ten je mezi novými Core 2 procesory momentálně tím nejslabším. Má frekvenci 1,66 GHz, 2 MB L2 cache a 667 MHz FSB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 478
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 577

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 41 029
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 170

Cinebench 9,5

  • Rendering (Single CPU): 278
  • Rendering (Multiple CPU): 517
  • Multiprocessor Speedup: 1,86

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5

Podle výsledků to vychází tak, že model T7100, který se liší frekvencí 1,8GHz a 800MHz sběrnicí, je přibližně o 10-20% výkonnější v syntetických zátěžových testech. V běžném provozu, kdy je výkon závislý na ostatních součástech, by si uživatel neměl všimnout výraznějšího rozdílu. Ten se projeví, jen když bude dělat výpočetně náročné činnosti, jako je třeba grabování DVD nebo jiné práce s komprimací videa.

Osazené 2 GB paměti DDR2 RAM pracují v Dual Channel módu. Z toho logicky vyplývá, že jsou oba dva sloty obsazeny 1GB moduly – to za cenu vyššího výkonu znemožní snadné (levné) přidání paměti, protože bude nutné nejdřív nějaký modul vyndat. Kvůli ceně 2GB modulů je toto osazení celkem pochopitelné. Efektivní rychlost paměti činí 667 MHz a programem HWiNFO32 jsme naměřili propustnost 2454 MB/s.

Pevný disk je velikosti 2,5" a při své kapacitě 160 GB otáčí plotnami rychlostí 5400 otáček za minutu. Má kolmý zápis, 8MB cache a jde o Hitachi TravelStar 5K160. Disk dosahuje velmi slušných rychlostí, které se rovnají 7200 ot./min diskům bez kolmého zápisu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 98,93 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,53 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Mechanika Optiarc AD-7560A je DVD vypalovačkou schopnou zapisovat na dvouvrstvá média DVD+R i DVD-R. DVD-RAM disky ale umí pouze číst. S hlasitostí patří k tomu nejtiššímu, co v notebooku můžete najít.

Pro spojení se světem je připravena gigabitová síťová karta Broadcomm NetLink BCM5787, Wi-Fi adaptér Intel 4965AGN a Bluetooth 2.0 s EDR.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý širokoúhlý displej má úhlopříčku 14,1" a základní rozlišení WXGA (1280 x 800). Toto rozlišení je na 14,1" tak akorát i pro lidi s horším zrakem. Pixely jsou stále ještě velké, ale není to tak hrozné jako u 15,4", kde už to dle mého názoru jednoznačně chce vyšší rozlišení. Parametry patří displej k nižšímu průměru. Barevné podání sice není špatné, ale vertikální pozorovací úhly byly velmi slabé. Na druhou stranu u displejů s tímto rozlišením už se lepší v podstatě nedělají. V našem konkrétním kusu je panel Samsung LTN141W3-L01. Nepodařilo se mi k němu bohužel najít žádné parametry.

Grafická karta je od ATI a je to Mobility Radeon X2500. Jedná se o mírně upravený model X1600, který má nyní nižší spotřebu. Grafické jádro je ale v zásadě stejné. To znamená podporu DX9 a SM3. Ve 3D režimu je frekvence jádra 460 MHz. 256 MB DDR2 vlastní paměti tiká na efektivní rychlosti 800 MHz a je s čipem propojeno 128bit sběrnicí.

Výstup z grafické karty zajišťuje konektor VGA, který slouží k analogovému výstupu na monitory a LCD panely, a S-Video, který je naopak určen pro připojení klasické televize. Chybí tu digitální výstup realizovaný například DVI nebo HDMI konektorem. Potěšujícím faktem na druhou stranu zůstává, že VGA výstup je poměrně kvalitní a ani při rozlišení 1680 x 1050 jsem v obraze neviděl duchy ani žádné jiné defekty. Notebook byl testován s LCD 21" S-PVA panelem Samsung SyncMaster 215TW.

V nastavení profilů spotřeby v operačním systému přidávají ovladače ATI možnost nastavení spotřeby a výkonu grafické karty. Lze tak nastavit oddělené chování pro jednotlivé profily a u nich ještě odděleně chod na baterie nebo s připojeným napájením.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 13 098
  • 3DMark 03: 6912
  • 3DMark 05: 4071
  • 3DMark 06: 2030

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Cinebench 9,5

  • Shading (CINEMA 4D): 320
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1157
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2912
  • OpenGL Speedup: 9,10

V novějších testech dosahuje grafická karta výkonu přibližně karet GeForce Go 7600, GeForce 8600M GS a Mobility Radeon X1600. Jedná se tedy stále o mainstream. Vyzdvihl bych určitě pěkný výsledek z programu Cinebench, který ukazuje, že na práci v modelovacích 3D programech jsou grafické karty ATI (z herní sféry) přece jen trochu vhodnější.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Nejen design a grafická karta tento notebook předurčuje pro domácí uživatele. Multimediální výbava není vůbec špatná. Všechny tři přední audio konektory obsluhuje integrovaný HD audio kodek Realtek (ALC268). Prostorový zvuk přes analogové konektory se bohužel nekoná a je potřeba se spokojit jen se stereo výstupem. Ten je kombinovaný s digitální S/PDIF optikou.

Multimediální klávesy a ovládání hlasitosti jsem zmínil už v jedné z předchozích kapitol. Ještě bych ale dodal, že pomocí Fn klávesy a kláves po pravé straně klávesnice lze taktéž ovládat přehrávač – to se hodí v případě, že se vám nechce zvedat ruce z klávesnice.

Zvuk zajišťují dva reproduktory umístěné nad klávesnicí. Jejich zvuk patří v dané kategorii 14" notebooku k nadprůměru. Basy jsou samozřejmě slabší, ale v nouzi se na těchto reproduktorech dá poslechnout i nějaká ta hudba.

Mikrofon je integrovaný nad displejem. Vlastně jde o dva mikrofony, které fungují současně a jsou schopny zajistit stereo nahrávku. Jejich zvuk je čistý a hlasitý i v případě, že je uživatel od notebooku dále.

Webkamera má rozlišení 0,3 Mpix. To znamená fotky maximálně v rozlišení 640 x 480 a video 320 x 240.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Protože se jedná o notebook určený pro domácí uživatele, nedá se čekat žádné pokročilejší zabezpečení. Lze tedy pouze v BIOSu nastavit heslo po zapnutí počítače.

Chlazení a provozní hluk

Vzduch je nasáván průduchy na spodku přístroje. Jediným ventilátorem je vyháněn výdechem na zadní straně. Celá koncepce chlazení je velmi účinná. Notebook vůbec netrpí přehříváním a ventilátor se při běžné práci točí jen občas. Vzhledem k tomu, že se bavíme o notebooku s poměrně výkonnou dedikovanou grafikou, tak je to rozhodně chvályhodné. Pokud už se ale ventilátor spustí, tak je přesto tichý, že si ho člověk všimne, pouze pokud je v bezhlučném prostředí. Při náročnější práci ventilátor běží neustále. Jeho hlasitost je i v tomto případě spíše menší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,1
  • levá strana pod klávesnicí = 37,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,8
  • klávesnice vlevo = 36,5
  • klávesnice vpravo = 33,7
  • spodek maximum = 42,8 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 46,8
  • napájecí adaptér = 45,7

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,5
  • levá strana pod klávesnicí = 37,9
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1
  • klávesnice vlevo = 39,2
  • klávesnice vpravo = 34,6
  • spodek maximum = 42,2 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 62,3
  • napájecí adaptér = 52,9

teplota okolí při měření: 25,0

Teploty jsou v pořádku a s notebookem není problém chvilkově pracovat i na klíně. S prací na klíně bych to ale moc nepřeháněl. Dedikovaná grafika je znát a po půl hodině už vás notebook bude pěkně pálit.

Baterie

Baterie je 6ti článková a má kapacitu 44 Wh (11,1 V, 4000 mAh). V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook na baterie běžet přesně 3 hodiny 11 minut. Na baterii s touto kapacitou je to s ohledem na baterku hodnota výborná. Pokud by někdo potřeboval větší výdrž, tak ho zklamu. V nabídce bohužel žádná lepší baterie není.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 24 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 83 W

BIOS

Dle šedivého pruhu v dolní části displeje při startu je jasné, že ACER použil (jako mnoho výrobců) tradičně BIOS od firmy Phoenix. Do jeho nastavení se je možné dostat stiskem klávesy F2. Nečekejte žádné velké možnosti nastavení (nečekejte radši vůbec nic). Krom standardních nastavení, jako je datum a čas, je možné nastavovat priority bootovaní (možnost bootovat i z USB zařízení a ze sítě). Z těch zajímavějších voleb už lze akorát aktivovat boot menu a obnovu systému do továrního nastavení (ALT+F10 při startu provede start ze skryté části disku, ze které můžete krom továrního nastavení obnovit systém i z vlastních bodů obnovení).

Příslušenství

ACER v krabici dodává jen to nejnutnější příslušenství. Nehledejte tedy víc než napájecí adaptér a manuály.

Jak už teď bude nejspíš už všech nových notebooků, i tento Acer dodává s předinstalovaným systémem Windows Vista. Zde konkrétně ve verzi Home Premium. V sytému jsou předinstalované firemní utility ACERu (řízení spotřeby, zabezpečení, obnova systému a ovládací program pro webkameru). Zajímavou aplikací je ACER Arcade Felixe, který je jakýmsi multimediálním centrem, ve kterém můžete přehrávat filmy a dokonce je i stříhat. Dále se na disku nachází zkušební verze programu Norton Internet Security. K obnově systému do továrního nastavení nejsou dodána žádná CD. Systém pro obnovu je schován na skryté části na začátku disku, která zabírá necelých 10 GB. Zbytek disku je rozdělen na dvě části (systém a data). Pokud provedete obnovu, tak data na části pro data vám zůstanou netknuta.

Když jsem připojil k notebooku USB TV tuner, tak jsem nemohl najít v programu Windows Media Center volbu práci s televizí. Pokud byste řešili podobný problém, tak bych jen dodal, že za to může úprava programem ACER Arcade. V případě, že jej odinstalujete, tak se položka ihned objeví.

Ceny a záruka

U nás je tento model nabízen pouze v konfiguraci, kterou jsme dostali na recenzi. Tato konfigurace je za doporučenou koncovou cenu 27 690,- Kč bez DPH (32 951,- Kč s DPH). ACER poskytuje standardní záruku CAR (Collect and Return) na dobu trvání dvou roků pro všechny. Rozšíření je možné pomocí programu ACER Advantage.

Závěr

Aspire 4920G je výsledkem dobrého skloubení mobility a výkonu. Úhlopříčka 14" notebooku zajišťuje snadné přenášení. Procesor Core 2 Duo, 2 GB RAM a především grafická karta Mobility Radeon X2500 zajišťují vysoký výkon dostatečný mimo jiné i na dnešní 3D hry. I přes menší rozměry a výkonnou graficku je chlazení velmi tiché a při minimálním zatížení se ventilátor spouští jen nárazově. Vytknout notebooku můžu snad jen absenci digitálního výstupu. Jinak se jedná o velmi povedený stroj. Cena 27 690,- Kč bez DPH (32 951,- Kč s DPH) ani není nijak přemrštěná.

Klady a zápory

+ tiché a účinné chlazení
+ dobré rozložení portů

- chybí digitální DVI/HDMI výstup

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ACER Aspire 4920G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ACER Aspire 4920G
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T5650 (1.66 GHz, 2 MB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-666 (2x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi TravelStar 5K160, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (Optiarc AD-7560A)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon X2500 (256MB)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcomm NetLink BCM5787 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC268)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh 11.1V / 3h 11min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, XD, D-Sub, TVout, 4x USB, ExpressCard 54, FireWire
  • Rozměry: 340 x 250 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.62
Recenze

Diskuse