RECENZE: Acer Aspire 5720 - tichý společník do domácnosti

16. 8. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po nedávném představení nadupaného modelu 5920G, který se stal vlajkovou lodí mezi produkty Aspire s novým designem Gemstone, přichází jeho levnější kolega. Aspire 5720 se taktéž drží nového designu, ale výkonem a cenou je určen pro méně náročné uživatele. V tomto notebooku s cenou lehce nad 25 000 Kč bez DPH najdeme Core 2 Duo procesor, 2GB RAM a sdílenou grafickou kartu.

Acer Aspire 5720 - tichý společník do domácnosti

Základní popis

Aspire 5720 vychází stejně jako 5920 z designu Gemstone, který navrhovali stejní lidé, jež dělají design i pro BMW. Tento design je podstatně odvážnější než předchozí Folio a svými oblými tvary se přizpůsobuje nárokům dnešních uživatelů notebooků určených pro domácí využití. Notebook je samozřejmě tvořen především plasty. Na druhou stranu je přes své určení spíše do domácností velmi pevný a nějaké drsnější zacházení by tak mohl snést. Je skoro celý černý a jedinou výjimku tvoří vršek základny s klávesnicí, který má světlejší barvu – jedná se o hodně světle šedou.

Otevírání víka je jištěno dvěma zámky, které jsou spojené a odemykají se jedním posuvným prvkem na přední straně notebooku. Kloub víka je příjemně tuhý. Na druhou stranu při otevírání bude potřeba přidržovat základnu, aby se nezvedala i s displejem.

Na přední straně notebooku jsou tři audio konektory, infra přijímač (určený pouze pro dálková ovládání – například pro ovladač pro Media Center od Microsoftu, který se prodává samostatně) a dvě indikační diody. První slouží k signalizaci zapnutí počítače. Pokud svítí zeleně, je počítač zapnutý. Pokud pouze oranžově bliká, tak je počítač v úsporném režimu. Druhá dioda signalizuje stav baterie. Zeleně svítí, když je baterka nabita. Při nabíjení svítí oranžově. V případě kriticky nízké kapacity dokáže oranžově i blikat jako varování před blížícím se vypnutím notebooku.

Na pravé straně, hned u uživatele, se nachází dva USB porty. Dále je tu optická mechanika a připojení analogového modemu. Na zadní straně je pouze napájecí konektor. Většina konektorů tak zůstala na levé straně. Pokud budeme postupovat od uživatele, tak zde najdeme čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, XD), ExpressCard slot (oboje kryté plastovou záslepkou), regulaci hlasitosti otočným prvkem, firewire, televizní výstup (S-Video), dva USB porty (tentokrát nad sebou – pokud použijete nějaký větší flashdisk nebo jiné USB zařízení, tak si můžete znepřístupnit sousední USB port), analogový VGA výstup a Kensington zámek.

Pokud bych to měl postupně shrnout, tak mám výtku k rozmístění USB portů. Není tu žádný vhodný pro připojení notebookové myši (ty mají kratší kabel). Při zapojení v portech nalevo už kabel nemusí být dostatečně dlouhý, aby se s myší na druhé straně dalo manipulovat. Při zapojení napravo zase kabel překáží, protože USB port je blíže k uživateli než samotná myš. Obecně k umisťování portů vpravo hned u uživatele jsem hodně skeptický. Pokud má uživatel připojenou myš, tak tam připojená zařízení překáží snad úplně vždy a nevidím jedinou výhodu například proti umístění portů na stejné straně co nejdál od uživatele. Umístění audio konektorů na předku notebooku je již spornější - v případě připojení externích reproduktorů (jak už se často očekává u notebooků jako je tento) kabel překáží, při připojení sluchátek jsou naopak přesně po ruce. Posledním konektorem, který není moc vhodně umístěn, je ten napájecí. Systémem odklápění víka (se zajetím dozadu za notebook) se displej přesouvá dál od uživatele (maximální úhel otevření je přibližně nějakých 135°) a tím pádem je problematické manipulovat s čímkoli, co je vzadu umístěné. Pro připojení napájecího adaptéru je tak často nutné notebook zavřít.

Posledním neduhem je absence digitálního výstupu na monitor. Ta zamrzí zejména u domácího multimediálního notebooku z druhé poloviny roku 2007, kdy už je trh dávno ovládnut LCD panely a klasické monitory šly dávno stranou.

Notebook je určen především pro občasné přenášení a práci na stolech - u této velikostní a váhové kategorie se denní nošení neočekává. Je mi jasné, že i tak se najde dost lidí (především z řad studentů), kteří budou mít podobný notebook jako společníka na každý den v batohu na zádech. Proto určitě nebude na škodu uvést, že rozměry zavřeného přístroje jsou 365 x 270 x 40 mm. Váha pak činí 2.9kg. Napájecí adaptér má 65W a je příjemně malý a lehký.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je světle šedá s černými popisky. Popisky určené pro klávesu Fn jsou modré barvy. Rozložení klávesnice je dle mého názoru ideální. Mezerník i klávesy Shift jsou dostatečně velké. V levém dolním rohu klávesnice se nachází klávesa CTRL. Fn klávesa je tedy po jejím pravém boku (to je asi nejlepší způsob jejího umístění). Z druhé strany s ní sousedí klávesa Windows - ta se na klávesnici nachází jen jedna. Klávesa kontextové nabídky se nachází mezi klávesami CTRL a ALT na pravé straně od mezerníku.

Klávesnice je lokalizovaná. Vychází z britského rozložení (Enter na výšku a levý zkrácený Shift). Primární popisky jsou americké a sekundární české. Čtveřice kláves Home, End, PageUp a PageDown zdobí, jak je celkem běžné u mnoha notebooků, pravý kraj klávesnice. Insert a Delete jsou hned nad nimi v pravém horním rohu - ty jsou stejně jako celá horní řada kláves (tedy především funkční klávesy, které jsou na druhou stranu příjemně rozděleny po vzoru stolních klávesnic do bloků po čtyřech klávesách) a kurzorové šipky zmenšené na výšku, na dvě třetiny plné velikosti. U šipek je to ovšem poněkud nepohodlné. Od zbytku klávesnice nejsou nijak oddělené, takže je někdy trochu problém správně je nahmatat, pokud se člověk nedívá přímo na klávesnici. Nad dvojicí kurzorových šipek pro pohyb do stran se nachází poněkud nestandardní klávesy se znakem eura a dolaru. Místo nich bych určitě raději viděl prázdné místo pro oddělení bloku šipek.

Ovládání intenzity podsvícení se nastavuje kombinací Fn klávesy a kurzorových šipek. To znamená, že není šance tyto úkony provádět jednou rukou. Místo tlačítka dolaru vedle šipek by určitě více potěšila druhá klávesa Fn. Ovládání hlasitosti se ale naštěstí provádí pomocí kolečka se snímačem. Nejedná se tedy o potenciometr, ale o digitální nastavení, které ovládá hlasitost ve Windows. Abych to uvedl na pravou míru – nejedná se o nic nového.
Mezi další důležité funkce, které lze přes Fn ještě provádět, patří například přepínaní výstupu grafické karty a vypínání podsvícení displeje a touchpadu. Krom ovládání jasu mají všechny funkce jednoduchou vizuální odezvu.

Na klávesnici se mi psalo velmi dobře. Odezva klávesnice je jistá a přesná a chod není příliš hlučný. V tomto ohledu tedy jednoznačná spokojenost a mezi notebooky mírný nadprůměr. Škoda jen, že nelze psát čísla na NumPadu pouhým stiskem klávesy Fn bez pracného přepínání klávesy NumLock - pro někoho, kdo hodně pracuje s čísly a nepřipojuje externí klávesnici, by to mohlo být velmi nepříjemné.

Nad klávesnicí se hned za reproduktory nachází lišta tlačítek, která slouží pro aktivaci a deaktivaci Bluetooth a Wifi, rychlý přístup k WWW prohlížeči a poštovnímu klientu. Wifi modul je při aktivaci signalizován červenou diodou hned pod tlačítkem. Bluetooth v naší konfiguraci není. Vedle tlačítek se ještě nacházejí tři diody pro signalizaci práce disku a aktivaci NumLock a CapsLock. V rohu nalezneme poslední dvě osamocená tlačítka pro rychlou aktivaci utilit od ACERu.

Touchpad je od společnosti Alps a podporuje všechny běžně používané funkce. Má standardní dvě tlačítka plus jedno speciální pro pohyb v dokumentech (ve všech čtyřech směrech). Emulace kolečka myši je samozřejmě realizována i tažením prstu po pravé části snímací plochy.

Hlavní HW parametry

Model Aspire 5720 je postaven na platformě Santa Rosa. Ta se v tomto případě liší použitím nové čipové sady GM965, která přináší podporu pro nové procesory s FSB na 800MHz. V naší konfiguraci byl vybrán inovovaný model Core2 Duo T7100 s frekvencí 1.8GHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24512
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15054

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44290
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27187

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4.8

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 315
  • Rendering (Multiple CPU): 503
  • Multiprocessor Speedup: 1.59

Osazené 2GB paměti DDR2 RAM pracují v Dual Channel módu. Z toho logicky vyplývá, že jsou oba dva sloty obsazeny 1GB moduly – to za cenu vyššího výkonu znemožní snadné (levné) přidání paměti, protože bude nutné nejdříve nějaký modul vyndat. Kvůli ceně 2GB modulů je toto osazení celkem pochopitelné. Efektivní rychlost paměti činí 667 MHz a programem HWiNFO32 jsme naměřili propustnost 2732 MB/s, což jej řadí k současné špičce. Vista Index pro práci s pamětí je 4.8. Jde tedy o velmi pěkné hodnoty.

Pevný disk má kapacitu 160GB. Má dvě plotny, které se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu. Připojuje se přes SATA rozhraní a obsahuje 8MB vyrovnávací paměti. Jedná se o Seagate Momentus 5400.3 s technologií kolmého zápisu, díky které běžně dosahuje výborných hodnot leckterého disku s rychlostí 7200 otáček za minutu bez kolmého zápisu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 104.89 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36.6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16.25 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4.7

Použitá mechanika je Hitachi-LG Data Storage GSA-T20L. Umí pracovat i s dvouvrstvými DVD+R/DVD-R médii a DVD-RAM. Hlučností patří k průměru.

Pro spojení se světem slouží v tomto případě pouze klasická a bezdrátová síťová karta. Tu klasickou tvoří čip od BroadComm, který je schopen pracovat rychlostí až 1Gbit/s. Bezdrátová síťová karta je součástí platformy Centrino a jedná se o adaptér Intel s označením 3945ABG. Poslední tři písmena značení udávají standardy wifi sítí, ve kterých je schopen pracovat.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej má úhlopříčku 15.4“ – ta nabízí pro práci dostatečně velkou plochu a zároveň je ještě na hranici pro snadné přenášení přístroje. Jedná se o širokoúhlý (16:10) panel s lesklým povrchem. Pro tento panel bylo zvoleno rozlišení WXGA, tedy 1280x800 pixelů. Displej patří mezi těmi lesklými z multimediálních notebooků k průměru, co se týká barevného podání kontrastu. Tedy nenadchne, ale ani neurazí. Určitě by potěšil displej alespoň s rozlišením WXGA+ (1440x900).

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kuse. Tím je LG-Philips LCD LP154WX4. Není však zaručeno, že v jiném kuse bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Zpracování obrazu obstarává grafická karta Intel GMA X3100 integrovaná v čipové sadě. Ta podporuje Shader Model 3.0 a poskytuje základní výkon pro kancelářské aplikace, 3D pracovní prostředí Windows Vista Aero, filmy a starší 3D hry.

Výstup z grafické karty lze realizovat pomocí analogového VGA konektoru a TV výstupu. Ostrost signálu VGA výstupu patří k lepšímu průměru mezi notebooky. Při použití kvalitnějšího LCD (je to závislé na kvalitě elektroniky, která potom signál ze vstupu čistí) je možné připojit i displej s rozlišením 1680x1050. Na 21" LCD panelu Samsung 215TW, určeném pro DTP pracoviště, který měl toto rozlišení, byl obraz ostrý jen s minimálními duchy, které bylo vidět jen při černém písmu na šedivém pozadí (při hodně pozorném ohledání). Poloprofesionální 19" LCD panel Fujitsu-Siemens P19-2 s rozlišením 1280x1024 měl výsledný obraz podobný. Stoprocentní kvalitu bohužel s analogovým výstupem u vyšších rozlišení nezískáte na žádném notebooku, který není vybavený DVI nebo HDMI výstupem.

Analogový TV výstup je realizovaný S-Video konektorem. Umí pracovat s PAL/NTSC signálem se standardním rozlišením. Na televizní výstup lze nastavit maximálně rozlišení 1024x768. Grafická karta GMA podporuje všechny základní nastavení (velikost, overscan, korekce barev i mihotání).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5444
  • 3DMark 03: 1666
  • 3DMark 05: 871
  • 3DMark 06: 544

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3.4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3.5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 353
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 594
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 795
  • OpenGL Speedup: 2.25

Jak je vidět z výsledků testů, tak na nové 3D hry můžete s klidem zapomenout (výsledky jsou reálně podobné GMA950). Krom 3D her by vás tato grafická karta neměla v ničem omezovat. Výhodou integrovaného řešení je naopak nižší spotřeba, která se projevuje na výdrži baterie.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Řada Aspire je určena pro domácí uživatele. Dá se tak čekat slušnější multimediální výbava. Popisky tří audio konektorů integrovaného HD Realtek kodeku dávají tušit, že krom standardního stereo výstupu pro analogové audio je tu také mikrofonní a linkový (liší se absencí předzesilovače) vstup a digitální SPDIF optika. Je škoda, že nejdou přemapovat konektory pro analogový výstup prostorového zvuku - dnešní „High Definition“ si představuju trochu jinak.

Samostatná multimediální tlačítka na notebooku sice nejsou, na druhou stranu tu je ale aspoň náhrada pomocí kombinace klávesy Fn a čtveřice kláves po pravé straně klávesnice. Díky nim je možné ovládat libovolný přehrávač.

Integrované reproduktory na rozdíl od modelu Aspire 5920 nejsou doplněné subwooferem a jejich zvuk tak nedosahuje stejné kvality. Zvuk na poměry notebooků není špatný. Na druhou stranu hloubky a nižší středy moc prokreslené nečekejte. Hlasitost je velmi slušná. Mikrofon je umístěn nad displejem vedle webkamery. Díky tomuto umístění má dobrý zvuk i při větší vzdálenosti.

Webkamera má pouhých 0.3Mpix. Na její ovládání slouží program ACER CrystalEye Webcam. S jeho pomocí jde dělat fotky v rozlišení 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Notebook je určen především pro domácnost a běžné uživatele, takže se veškeré zabezpečení omezilo na heslo v BIOSu (na setup nebo na celý start počítače).

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor je v notebooku pouze jeden. Průduchy pro nasávání vzduchu jsou umístěné přímo pod ním a výdech chlazení je vyveden na zadní části notebooku vlevo. Musím říct, že jsem se už dlouho nesetkal s notebookem s tak výborným chlazením.

Při kancelářské práci je ventilátor vypnutý. Člověk si tak v klidu může vychutnat ticho rušené jen občasným chroupáním disku. Při intenzivnějším vytížení jako jsou hry, se ventilátor zapne na tichý mód, při kterém je slyšet jen minimálně – i když tedy zrovna běží, tak nijak neruší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35.1
  • levá strana pod klávesnicí = 32.2
  • pravá strana pod klávesnicí = 31.0
  • klávesnice vlevo = 33.5
  • klávesnice vpravo = 30.1
  • spodek maximum = 37.6 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35.5
  • napájecí adaptér = 39.3

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38.5
  • levá strana pod klávesnicí = 31.6
  • pravá strana pod klávesnicí = 29.8
  • klávesnice vlevo = 33.7
  • klávesnice vpravo = 31.5
  • spodek maximum = 35.2 (levý roh blíž k uživateli)
  • výdech chlazení = 43.1
  • napájecí adaptér = 47.5

teplota okolí při měření: 23.4

Notebook je celkově na spodku vlažný a ani delší práce na klíně nečiní žádné obtíže.

Baterie

V notebooku se nachází 6článková baterie s kapacitou jen 44Wh. Přestože baterie svou kapacitou nijak neoslní, notebook je na ní schopen pracovat celé 3 hodiny a 48 minut. To je výdrž na notebook pro domácí použití velmi slušná a potvrzuje můj poznatek, že nové ACERy na Santa Rosa platformě mají velmi malou spotřebu. Vzhledem k zaměření notebooku se samozřejmě nedá čekat možnost připojení přídavné baterie (například místo optické mechaniky).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 65W

BIOS

Do nastavení BIOSu je možné se dostat stiskem klávesy F2. Nečekejte žádné velké možnosti nastavení (nečekejte radši vůbec nic). Krom standardních nastavení, jako je datum a čas, je možné nastavovat priority bootovaní (možnost bootovat i z USB zařízení a ze sítě). Z těch zajímavějších voleb už lze akorát aktivovat boot menu a obnovu systému do továrního nastavení (ALT+F10 při startu provede start ze skryté části disku, ze které můžete krom továrního nastavení obnovit systém i z vlastních bodů obnovení).

Příslušenství

ACER v krabici dodává jen to nejnutnější příslušenství. Nehledejte tedy víc než napájecí adaptér a manuály.

Jak už teď bude nejspíš už všech nových notebooků, i tento je dodáván s předinstalovaným systémem Windows Vista. Zde konkrétně ve verzi Home Premium. V sytému jsou předinstalované firemní utility ACERu (řízení spotřeby, zabezpečení, obnova systému a ovládací program pro webkameru). Zajímavou aplikací je ACER Arcade Felixe, který je jakýmsi multimediálním centrem, ve kterém můžete přehrávat filmy a dokonce je i stříhat. Dále se na disku nachází zkušební verze programu Norton Internet Security. K obnově systému do továrního nastavení nejsou dodána žádná CD. Systém pro obnovu je schován na skryté části na začátku disku, která zabírá necelých 10GB. Zbytek disku je rozdělen na dvě části (systém a data). Pokud provedete obnovu, tak data na části pro data vám zůstanou netknuta.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 26 990,- Kč bez DPH (32 118,- Kč s DPH). Na našem trhu lze sehnat ještě jednu levnější konfiguraci, která se liší v použitém procesoru Core2 Duo T5250 a jen 1GB RAM. Její cena je 21 990,- Kč bez DPH (26 168,- Kč s DPH). Dle specifikací výrobce by se mohly objevit i konfigurace s dedikovanou grafickou kartou Mobility Radeon X2300 (256MB)nebo X2400XT (128MB). Tyto konfigurace budou vybaveny navíc DVI výstupem s HDCP ochranou, která je nutná pro přehrávání chráněných nosičů HDTV filmů.

ACER u nás poskytuje standardní záruku na dobu trvání dvou roků. První rok lze dále uplatnit mezinárodní záruku pro cestovatele. Rozšíření je možné pomocí programu ACER Advantage.

Závěr

Nový Aspire 5720 je notebookem určeným do domácnosti. Svými rozměry se řadí v podstatě do kategorie náhrad stolního počítače. Tato konkrétní konfigurace není kvůli integrované grafice určena pro hráče náročných 3D her. Pokud hraní her pro vás není prioritou, tak vám toho může tento notebook hodně nabídnout.

Jako největší klady vnímám výbornou klávesnici, na které byla radost celou tuto recenzi napsat, inteligentní rozložení dalších ovládacích prvků (včetně příjemného kolečka na regulaci hlasitosti zvuku), kvalitní zpracování (optimální tuhost šasi i kloubů), příjemný design, naprosto minimální hlučnost a pěknou výdrž na baterie. Jako nevýhody naopak vnímám rozmístění některých portů (napájení, USB) a absenci digitálního výstupu – ten bohužel zatím chybí na drtivé většině notebooků s integrovanou grafikou. Částečnou omluvou je přijatelná kvalita VGA výstupu i v rozlišení 1680x1050.

Klady a zápory

+ velmi příjemná klávesnice
+ kvalitní chlazení zajišťující tichý chod
+ nadprůměrná výdrž na baterie

- chybí digitální výstup na monitor (DVI/HDMI)
- nevhodné rozmístění některých portů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ACER Aspire 5720

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2010-06-11 07:04:52 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Krátké zprávy - Toshiba se chystá uvést mini notebook s NVIDIA Tegra:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right" id="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • <!--FULLTEXTSTART-->:
  • Toshiba se chystá uvést mini notebook s NVIDIA Tegra:
  • <P>Očekává se, že Toshiba uvede první mini notebook na světě postavený na platformě <a target=_blank href="http: //notebook.cz/clanky/technologie/2010/tegra-next-generation">NVIDIA Tegra</a>. </P>
  • <P>10.1 palcový stroj s označením AC100 by měl mít dost výkonu pro HD video či občasnou hru, avšak nepoběží na něm Windows, nýbrž <a target=_blank href="http: //notebook.cz/clanky/technologie/2010/google-android-praxe">Google Android</a>. Do další výbavy mini notebooku patří 512MB RAM, 16GB SSD, HDMI, Wi-Fi a tříčlánková baterie, se kterou má být schopen 4-5 hodin provozu bez elektrické sítě. Cena nebyla dosud zveřejněna.<BR>
  • </P>:
  • <!--FULLTEXTSTOP-->:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse