RECENZE: Acer Aspire 9810 - opravdový DTR

28. 2. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Největší notebook na trhu nabízí luxusní 20'' displej a tolik multimediálních funkcí, kolik si můžeme jen přát, a to včetně hybridního TV tuneru a dálkového ovládání. Jádrem je Centrino Duo platforma s Core 2 Duo procesorem, 2 GB paměti a dvěma 120GB disky zapojitelnými do RAID. Za cenu vyšší hmotnosti a 56 990 Kč bez DPH (67 818 Kč s daní) nabídne netradiční zážitek ze zábavy u notebooku.

Acer Aspire 9810 - opravdový DTR

Základní popis

Tento drobeček je vskutku jedinečný a těžko ho srovnávat s čímkoliv, co je dnes na trhu, jeho tělo je vyloženě mohutné.

Vnější obal těla je plastový v klasické barevné kombinaci šedé a černé. Designově není nikterak výstřední, zpestřením je pokovená lišta po stranách klávesnice a nad ní.

Jelikož se místem šetřit nemuselo, najdeme tu opravdu velikou porci rozhraní. Na levé straně je sice jenom štěrbinová DVD Super Multi mechanika, modem a USB port, ale ostatní strany jsou značně využitější. Vzadu najdeme sériový a paralelní port, GLAN, DVI-D a VGA konektor, S-Video TV-Out a Video-In, výdech chlazení, konektor napájení a ještě konektor pro externí anténu. Pravá strana nabídne šachty pro ExpressCard a PC Card (obě se záslepkami), FireWire (IEEE 1394), 3 USB porty a čtečku karet 5v1. V tomto ohledu je patrné, že jde o plnohodnotnou náhradu stolního počítače, jelikož zatímco u některých notebooků chybí už i modem, tady najdeme navíc paralelní i sériový port.

Celkově hodnotím kladně umístění výdechu horkého vzduchu vzadu, ale trochu mě mrzí umístění 3 ze 4 USB portů na pravé straně hned vedle sebe.

Čelní panel nabídne za mřížkou schované reproduktory, 3,5mm jacky S/PDIF, mikrofonu a Line-In, dále přepínače Bluetooth a Wi-Fi, nenápadný infraport a na horní straně se schovává skupina informačních diod.

Tato skupina diod značí stav přístroje a baterie, případně činnost obou bezdrátových funkcí. Další LED jsou schované v černém dekorativním lemu v levé části klávesnice, ty vypovídají o práci pevného disku a zámcích klávesnice. Diody by mohly svítit výrazněji, v kontrastu s krásným podsvícením multimediálních kláves nalevo od klávesnice vypadají trochu levně.

Kvalitě zpracování není moc co vytknout. Není sice dokonalé a některé plasty se dají malinko prohnout, ale nic se zvukově neprojevuje a spoje jsou přesné. Víko je velmi robustní, svou tloušťkou 3 cm dokonce převyšuje výšku těla notebooku. Zajištěno je pomocí dvou zámků po stranách, které drží ve své poloze a lze tedy na odemčení použít jen jedné ruky. Jeho panty jsou však velmi tuhé, takže nakonec druhou stejně musíme použít. Tomu, aby se nezvedal celý notebook, pomáhá i netradiční opěrka v zadní části.

Hodnotit mobilitu notebooku s úhlopříčkou půl metru a hmotností 7,8 kg je docela legrační, nicméně jeho výhoda oproti stolním počítačům je samozřejmě nesporná. Problém bude spíš v tom, že mezi brašnami na 20'' notebook není zrovna velká konkurence. Pro řadu Aspire 9810 je ale přenositelnost podřadným aspektem, nabízí zcela jiné hodnoty.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice byla příjemným překvapením, protože na multimediální stroj je opravdu vynikající. Možná ale jen pro ty, kdo stejně jako já mají rádi tužší a kratší chod kláves. Vzhledem k rozměrům přístroje nebyl důvod na klávesnici dělat nějaké kompromisy, a tak tu samozřejmě najdeme i numerickou část. Klávesy PgUP a podobné nicméně nejsou na jejím pravém okraji, jako je tomu u desktopové klávesnice, ale pod ní. Povrchová úprava klávesnice zaručuje příjemné psaní i s potícími se prsty. Černé klávesy jsou označeny bílými popisky a modré je označení funkčních kláves.

Celá klávesnice je lehce posunutá doprava, aby při psaní nebyly ruce tolik mimo střed notebooku. Zápěstí mají k opření spoustu místa.

Nalevo od klávesnice je sloupec multimediálních kláves v celkovém počtu sedmi. Umožňují ovládání filmů a hudby, nastavení hlasitosti nebo spuštění Acer Arcade (výchozího bodu pro multimédia). Zajímavé jsou především svým provedením, které je dle mého velmi povedené. Skrz černý, lesklý plast tu prosvítá modré podsvícení ve tvaru příslušných znaků.

Touchpad je širokoúhlý, aby ovládání kurzoru lépe odpovídalo poměru stran displeje. Dvě standardní tlačítka jsou doplněna o čtyřsměrný klobouček. Ovladač zajišťuje rolovací zóny na pravém a spodním okraji a obtížnost pohybu prstu po touchpadu byla standardní.

Nad klávesnicí najdeme kromě tlačítka pro zapnutí počítače ještě klávesy pro spuštění webového prohlížeče, emailového klienta, režimu spánku a programovatelné tlačítko. O kousek dál je ještě klávesa Acer Empowering Technology, což je souhrnná a přehledná aplikace, která sdružuje veškeré utility k nastavení a správě systému. Jedinými dalšími ovládacími prvky jsou už jen dva posuvníky na čelní straně, které mají na starosti bezdrátové funkce Wi-Fi a Bluetooth.

Hlavní HW parametry

Pevným základem systému je čipset Intel i945PM Express, ve kterém si hoví procesor Intel Core 2 Duo T5600 s maximální frekvencí 1,83 GHz. Jde o levnější variantu procesoru ze série Core 2 Duo, má tedy 2MB L2 Cache, ovšem FSB sběrnice je stále 667MHz, stejně jako u dražších modelů. T5600 je použit u obou u nás prodávaných konfigurací.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 242
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 771

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 618
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 594

Výkon CPU na kancelářské aplikace dostačuje bohatě. Na multimédia sice není výkonu nikdy dost, zejména s neustále vzrůstajícími nároky, ovšem i v této kategorii se nebude mít Aspire 9814WKMi za co stydět. Uvedené výkony ho řadí do vyšších pater našeho žebříčku.

Dva gigabytové DDR2 moduly (PC5300) na efektivní frekvenci 667 MHz má na svědomí firma Samsung. Propustnost 2319 MB/s, dosažená mimo jiné díky řadiči Dual-Channel, řadí tento počítač na celkové šesté místo v našem žebříčku.

Pevné disky najdeme v mohutném těle hned dva. Oba jsou připojeny přes SATA-150 rozhraní a umožňují zapojení do diskového pole, tzv. RAID (Redundant Array of Independent/Inexpensive Disks). Jde o dva 120GB Seagate Momentus 5400.2 ST9120821AS disky. Rychlost otáčení je 5400ot./min, mají každý 8MB vyrovnávací mezipaměť (cache) a dohromady zapojené v RAID 0 mohou vytvořit jeden logický disk o velikosti 240 GB. Výsledky testů v nezávislém zapojení:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 110,10 MB/s (6. místo)
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 34,4 MB/s (6. místo), 84,5 MB/s při RAID 0
  • Průměrná přístupová doba: 15,8 ms (12. místo)

Výsledky tedy nejsou vůbec špatné, spolu se svou nízkou hlučností tak dokazují, proč se tyto disky stávají často volbou uživatelů stolních počítačů, kteří vyžadují především nízkou hlučnost.

Bohužel ale nemohu psát o výkonech v RAID zapojení, protože při pokusu o instalaci BIOSu podporujícího RAID došlo (možná mým zaviněním) k chybě. Uvedu tedy alespoň stručný popis, co nám tu RAID může nabídnout.

RAID 0 – Stripping Data se na oba disky ukládají prokládaně. Výhody jsou jednak možnost vytvoření obrovského logického disku (v tomto případě například může mít disk c: velikost až 240 GB), a potom nárůst v rychlosti čtení. V případě výpadku jednoho jsou ale nepoužitelná data i na druhém disku.

RAID 1 – Mirroring Ukládá na oba disky totožná data. Toto řešení přináší zásadní výhodu v zabezpečení dat. Při použití dvou disků se totiž šance, že díky závadě pevného disku přijdeme o naše data, stává poloviční. Výkon tohoto řešení se výrazně neliší od klasického zapojení. Nevýhodou RAID 1 je ale fakt, že jeho kapacita je vždy rovna velikosti nejmenšího disku v poli.

Optická mechanika DVD-RAM UJ-845S je od společnosti Matshita. Jde o typ Slot-in DVD-Super Multi Double Layer, což v překladu znamená, že nemá výsuvná dvířka (disk je vtažen do štěrbiny) a že vypálí a přečte v podstatě každý optický disk, kromě nejnovějších HD-DVD. Přečetla i moje oblíbené testovací silně poškrábané CD a vypálila DVD-R zcela nerenomované firmy. K vypalování je předinstalovaný software NTI CD/DVD Maker 7.0.
V oblasti konektivity, tedy spojení se světem, nebylo nic ponecháno náhodě a my zde nacházíme veškeré bezdrátové (Wi-Fi, Bluetooth, IrDa) i „drátové“ (GLAN, Modem, FireWire, a oproti jiným i sériový a paralelní port) způsoby připojení. Zejména přítomnost posledních dvou, tedy sériového a paralelního portu, je dnes již tak trochu raritní, nicméně mnohými třeba vítaná.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafická karta

Displej je alfou a omegou řady Aspire 9810. Jak svojí velikostí, tak kvalitou zobrazení totiž nemá mezi přenosnými počítači konkurenci, a není se čemu divit. Na rozdíl od notebooků, u kterých se dbá na (alespoň omezenou) mobilitu a u kterých technologie podléhá jistým kompromisům, je v tomto počítači totiž umístěn regulérní stolní panel. Tomu odpovídá i tloušťka víka 3 cm, která je v tomto případě dokonce větší než výška těla počítače.

Na první pohled samozřejmě zaujmou a nejspíš i trochu šokují rozměry. Displej má totiž jen o 4 centimetry kratší úhlopříčku než klasický televizor s 55 cm. Zobrazovací plochy je tedy na rozdávání, jen je možná škoda, že nelze nastavit vyšší rozlišení než WSXGA+ (1680 x 1050 bodů). Kvalitu zobrazení je ale díky její nekompromisnosti velmi obtížné srovnávat s jinými notebooky. Vybaven je hned šesti(!) lampami. Jen pro informaci: Pokud se v některém např. 17ti palcovém notebooku objeví dvě lampy, mluví se o rovnoměrném a dobře podsvíceném obraze. Tady tedy není co řešit, rovnoměrnost podsvícení, jas, kontrast i ostrost dostávají plný počet bodů, snad jen podání barev má jen 95ti% hodnocení. Pozorovací úhly jsou mezi notebooky nevídané, konkurencí jsou jen ty s IPS technologií. Povrch je leštěný, což možná někoho nepotěší, ale dle mého názoru to k takovémuto multimediálnímu zařízení prostě patří.

O výpočet grafických dat se stará NVIDIA GeForce Go7600 s 256 MB GDDR2 VRAM, která si může uzmout dalších 256 MB ze systémové paměti pomocí technologie TurboCache. Jde o zástupce, řekněme, střední třídy, viz výsledky 3D Marků:

  • 3DMark 2001: 19 526
  • 3DMark 03: 8696
  • 3DMark 05: 3649
  • 3DMark 06: 1981

Dovolí tedy hrát všechny dnes dostupné hry a poradí si i s 3D aplikacemi jako např. CAD, ale budoucí hry už si majitel neužije na nejvyšší detaily. Možná by stálo za uvážení vybavit takovýto stroj o třídu vyšší grafickou kartou, ovšem to je otázka jen a pouze hraní náročných her. Na přehrávání filmů, práci s videem nebo fotkami je výkon Go7600 samozřejmě naprosto dostačující. O kancelářských aplikacích ani nemluvě.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Acer Aspire 9814WKMi a multimédia? To je asi jako psát o zrychlení Formule 1 nebo o dovolené na Riviéře strávené v největším a nejluxusnějším obytném voze na trhu. Dovolím si tvrdit, že žádný jiný notebook nevybalíte z krabice lépe připravený a vybavený.

O jedinečném displeji už jsem se zmiňoval výše. Teď ještě doplním, že díky hybridnímu TV tuneru od společnosti AverMedia může tento počítač zastat funkci televize, potažmo HDD rekordéru. Předinstalovaný OS Windows XP Media Center Edition, potažmo Acer Arcade, umožní přehrávat i nahrávat programy jak z pozemního digitálního signálu, tak klasického analogového, které se chystá v blízké době ukončit své fungování. Příjem signálu skrze přibalenou anténu není v interiéru nikterak zázračný, ale pokud ji umístíte alespoň do blízkosti okna, nejspíše postačí. Jen dodám, že jsem programy našel až poté, co jsem v nastavení změnil umístění z ČR na Německo.

Zejména k televizním funkcím se bude nejvíce používat přibalené dálkové ovládání. To má celkem 26 tlačítek včetně spuštění Acer Arcade, nezbytných funkcí pro ovládání videa/televize, pohybu v menu atd.. Jen mi přijde škoda, že k jeho používání je třeba připojit do USB speciální přijímač, a to i přestože infraport je umístěn hned na čelním panelu.

O zvuk se stará dvojice stereo reproduktorů (2 x 1,5 W) doplněná o subwoofer (3 W). Zvuk je tedy o úroveň výše, než je běžné, nicméně basy se zdají malinko udušené velkým tělem, které je nad ním. Reprodukce není dokonalá, ale velmi dobrá. Hlasitost je dostatečná, ale její ovládání, ať už pomocí speciálních tlačítek nebo pomocí funkční klávesy, se děje po relativně velkých krocích. Zde bych uvítal jemnější rozdělení škály, nebo ideálně reostat.

Zvuk je ale možné i nahrávat, a to například pomocí dvou mikrofonů umístěných na horní straně přístroje. V kombinaci s CMOS webkamerou umístěnou nad displejem nejsou problémem ani videokonference. Kamera nese tradiční název OrbiCam a umožňuje nastavení horizontálního úhlu v rozmezí 30°. Díky programům, jako třeba Acer VisageON, umí zaměřovat obličej i při jeho pohybu nebo porůznu upravovat vlastnosti obrazu.

Další možností je použití Bluetooth VoIP telefonu. Ten se nabíjí v PCMCIA šachtě a je možné ho použít jako klasický telefon nebo hlasitý odposlech po jeho rozložení na stole. K němu samozřejmě patří CD s ovladači a programy a nezbytný návod.

Rozhraní užitých v oblasti multimédií je tu přehršel. Pokud by nestačil 51 cm úhlopříčky, je tu možnost připojit ještě větší monitor přes DVI-D nebo D-Sub konektor, případně televizi přes TV-Out. Kameramani ocení IEEE1394 alias FireWire port. Je tu ale i konektor AV-In, který s případnou redukcí umožní připojení například DVD rekordéru, videa, nebo třeba set-top boxu.

Zabezpečení

Jde o stroj především k domácímu použití a jako takový postrádá sofistikovanější bezpečnostní funkce. Najdeme tu v podstatě jen hesla uživatele a administrátora při spuštění. Není tu ani možnost zaheslovat pevný disk (možná snad s novějším BIOSem?), ta by ale stejně nebyla použitelná v kombinaci s RAID technologií.

O dodatečné funkce se starají softwarové aplikace od Acer eDataSecurity nebo eLock, ale jejich použitelnost je omezená spíše na přístupová práva k jednotlivým složkám disku než-li k počítači samému.

Do sekce zabezpečení jsem zařadil i problém s vytvořením záložních DVD. V balení totiž nebyla DVD s defaultním nastavením počítače a zálohou OS, proto jsem chtěl tato vytvořit. Program eRecovery ale po vypálení prvního disku a vložení dalšího prázdného média zahlásil chybu, že nenašel jistý soubor na pevném disku a počítač „zamrzl“. Toto se opakovalo několikrát a to i po obnovení systému z pevného disku (Alt+F10 v POSTu). Nicméně servisní technik slíbil, že v tomto případě pošle tato zálohovací DVD poštou zdarma.

Chlazení a provozní hluk

Aspire 9800/9810 je velký stroj a proudění vzduchu uvnitř nemá tedy problémy jím procházet a chladit potřebné komponenty. Tomu také odpovídají níže uvedené hodnoty teploty a relativně tichý projev počítače. Vzduch vstupuje dovnitř otvory na spodní straně a vystupuje otvorem v zadní části, což je ideální řešení.

Pevný disk není slyšet vůbec, DVD mechanika ruší jen když pracuje na plné obrátky, to samé platí o větráčku. Jeho nejvyšší frekvence otáčení trvá vždy jen maximálně pár desítek vteřin, ovšem nutno říct, že při dlouhotrvajícím zatížení se intervaly mezi jeho spuštěním výrazně zkracují. I tak ale celkové hodnocení nemůže být špatné.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,6
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 35,7°C
  • klávesnice vpravo = 38°C
  • spodek maximum = 39,5°C (ve střední části)
  • výdech chlazení = 37,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • klávesnice vlevo = 38,3°C
  • klávesnice vpravo = 38,6°C
  • spodek maximum = 43,8°C (ve střední části)
  • výdech chlazení = 42,3°C

teplota okolí při měření: 22,7°C

Teploty jsou tedy v pořádku. S prací na klíně se vskutku moc nepočítá, ale když by ní přišlo, bude počítač spíše výrazněji hřát, než-li pálit. Ovšem svého majitele Aspire rozmáčkne :-).

Baterie

V balení najdeme osmičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 4800 mAh, která dodává napětí 14,8 V. Na jejím místě ji zajišťuje posuvný zámeček s pojistkou. Vyndání jednou rukou rozhodně není nereálné. V našem standardním redakčním testu* udržela počítač v chodu po dobu 1 hodinu a 56 minut. To je příjemná hodnota, uvážíme-li velikost displeje a přítomnost schopné grafické karty.

BIOS

Standardní BIOS, který je na systému předinstalován, nenabízí žádné zajímavé vymoženosti. V podstatě tu najdeme jen nejzákladnější nastavení jako pořadí zdrojů bootování nebo hesla při spuštění. Samozřejmostí je ale možnost instalace nové verze BIOSu včetně té, která umožní používání RAID. Ta ale bohužel není předinstalována, a uživatel si tak bude muset poradit sám. Součástí balení je sice CD s tímto BIOSem i návod k instalaci, ovšem z mé zkušenosti bohužel nemohu říci, že by vše fungovalo tak, jak má. Na CD totiž systém (ani žádný jiný, na kterém jsem to zkoušel) nenašel žádný soubor, a musel jsem jej tedy stáhnout z archivu ovladačů na webu Aceru.

Příslušenství

Spolu s tímto notebookem dostaneme velkou kopu příslušenství, a to jak softwarového, tak ale především fyzického, hardwarového:
* dálkové ovládání
* VoIP Bluetooth telefon do šachty PC Card
*anténu pro příjem digitálního i analogového signálu
*kabel pro konverzi PAL signálu do NTSC pro TV-out port
*mini DIN kablík s RCA konektory a S-Video
*přijímač signálu dálkového ovládání

Ze softwaru jsou to:
*Acer Empowering Technology
*Acer GridVista™
*Acer Arcade™
*Acer Launch Manager
*Norton AntiVirus™
*Adobe® Reader®
*CyberLink® PowerProducer®
*NTI CD-Maker™

Ceny a záruka

V současnosti jsou na našem trhu dvě verze Acer Aspire 9814WKMi, a ty se liší jen velikostí RAM paměti, s 1GB DDR2 modulem stojí tento model 56 990 Kč bez DPH (67 818 Kč s daní) a model se dvěma 1GB DDR2 moduly přijde na 59 990 Kč bez DPH (71 388 Kč s daní). Záruka pro firemní uživatele je 1 rok, pro ostatní dle zákona roky dva. Lze však přikoupit záruku Acer Advantage a prodloužit záruku na 2 nebo 3 roky (990 Kč nebo 1990 Kč bez DPH). Případně za 4790 Kč bez DPH lze koupit tříletou mezinárodní záruku s pojištěním náhodného poškození. V současnosti je již nabízena také novější konfigurace s Windows VISTA viz níže.

Závěr

Jde o jednoznačně domácí počítač, který hravě nahradí desktop a je přitom snáze přemístitelný. Je určen uživatelům, kteří hledají řešení „vše v jednom“, a to je přesně to, co Aspire 9814 nabízí. Zastane funkci televize, DVD přehrávače, v omezené míře i set-top boxu, umožní práci s videem, správu fotoalba, videokonference a ještě se na něm dá velmi dobře hrát. Vzhledem k těmto okolnostem a velmi široké paletě rozhraní se velmi snadno může stát srdcem digitální domácí zábavy.

Klady a zápory

+ bezkonkurenční displej
+ množství portů a rozhraní
+ klávesnice

- problém se zálohováním OS (Windows XP)

Pod čarou

Před dokončením recenze nám Acer zapůjčil nejnovější konfiguraci s označením 9815WKMi, která má nově procesor Intel Core 2 Duo 7200, 2x 160GB pevný disk a především již tato konfigurace obsahuje Windows VISTA Home Premium. Zde již bez problému funguje výroba Recovery DVD (testováno na 2x DVD+RW) a také konfigurace RAID včetně předinstalovaného SW přímo z továrny Acer.

Nová konfigurace: LX.AF60X.096 AS9815WKMi_RAID / 20" WSXGA+ CB / Core 2 Duo T7200 2.0GHz / NVIDIA® GeForce™ Go 7600 256MB VRAM / 2048MB (2x1024)MB DDR2 / 2x 160GB 5400RPM S-ATA / DVD SuperMulti (slot) / 802.11g / BT+VOIP BT phone / 8 cell battery / 1.3MP Orbicam / TV Tuner+remote / Vista Home Premium 32bit / DKC 59.890,- Kč bez DPH

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 9814WKMi

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 9814WKMi 2GB
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5600 (1.83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1024)
  • HDD (GB): 240 (2x ST9120821AS, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-RAM Super-Multi (Slot-in, MATSHITA DVD-RAM UJ-845S, zapisuje CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM, DVD+R DL, DVD-R DL)
  • LCD: 20,1" TFT, glare type, 6 lamp
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVidia GeForce Go7600, 256MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Media Center Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh / 1h 56min
  • Rozhraní: 1x audio SPDIF, 1x MIC, 1x Line IN, 1x Bluetooth, 4xUSB, 1x Express Card, 1x PCMCIA, 1x Wi-Fi, 1xIEEE 1394(Firewire), 5in1 čtečka karet (SD/MMC/MS/MS PRO/xD), 1xRJ11 (modem), 1xRJ45 (Ethernet LAN), 1xVGA kon., 1xTV-Out, 1x DVI-D, 1x AV-in, 1x TV-anténa, 1x Paralelní port, 1x Sériový port
  • Rozměry: 475 × 352 × 61,8mm
  • Hmotnost (kg): 7,8
Recenze

Diskuse