RECENZE: ASUS F7Sr - tichý 'desktop'

13. 12. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový 17'' zástupce řady F sice není žádný super výkonný herní stroj, nabízí jen to, co je pro skutečnou práci mnohem důležitější - výborné ergonomické a tiché pracoviště s velkým displejem, plnohodnotnou klávesnicí, TV tunerem a video vstupy. My jsme ho měli možnost otestovat v opravdu našlápnuté konfiguraci s Core 2 Duo, 2 GB RAM, UXGA displejem a dedikovanou grafikou, v ČR prodávaná nižší konfigurace atakuje cenu 20 000 Kč bez DPH.

ASUS F7Sr - tichý 'desktop'

Základní popis

Kdo už má zkušenost s nějakým ASUS notebookem, jehož model začíná písmenem F, nebude pravděpodobně nijak překvapen. Design je více méně u všech modelů velmi podobný. Jde o kombinaci černé a stříbrné. Stříbrného nástřiku se konkrétně dočkalo okolí klávesnice a vnější strana víka. ASUS sice nějakým způsobem odlišuje herní a business notebooky, ale ty rozdíly jsou podstatně méně viditelné než třeba u amerických výrobců. I přes použití stříbrné barvy působí notebook velmi decentně. Konstrukčně je na tom taktéž docela slušně. Kvůli velké úhlopříčce už samozřejmě nedoporučuji chytat otevřený notebook za roh. Celkově jsem ale při manipulaci neměl pocit, že by se mi rozpadal pod rukama.

Jestli v něčem ASUS hraje prim, tak je to určitě výborná konektivita. O tom jsem se mohl opět přesvědčit při bližším ohledání. Na přední straně se nachází uprostřed mimo zámku víka i posuvný vypínač bezdrátového vysílače (Wi-Fi a Bt) a dva audio konektory. Směrem doprava je v rohu ještě ukryta čtečka karet (MMC/ SD / Memory Stick/ MS Pro/ MS-Duo/ SM/ xD-Picture). Levá strana je převážně obsazena optickou mechanikou. Vedle ní už výrobce osadil jen zdířku zámku Kensington. Zadní stranu z velké části zabírá baterie (umístění baterie dozadu umožňuje snadné tvoření větších kapacit, které tak mohou přesahovat dozadu, kde to nikomu nepřekáží). Mimo baterie lze na zadní straně dále nalézt 4 USB porty seřazené ve dvou řadách, výdech chlazení a konektor pro připojení napájecího adaptéru.

To nejzajímavější se nám „ukrylo“ na stranu pravou. Postupně od uživatele jde o ExpressCard slot (verze 54; krytý záslepkou), eSATA pro rychlé připojení externího disku, speciální konektor pro připojení vstupů TV tuneru (S-Video i CVBS video signály a 2x cinch pro stereo zvuk), poslední páté USB, FireWire, S-Video výstup na televizi, HDMI pro digitální připojení LCD a moderních HD televizí, analogový výstup na monitor VGA, modem a LAN.

Abych to shrnul, tak mi zde vůbec nic nechybí. Je to v podstatě logické. Je tu totiž úplně všechno. Malou výtku bych měl možná k rozmístění USB. Vzadu by stačily dva a druhé dva bych radši viděl také po stranách. To už je ale hodně o uživatelových preferencích a je to u každého jinak. Větší výhradu mám k umístění audio konektorů. U 17" notebooku je velká pravděpodobnost připojení externích reproduktorů, kdy pak jejich kabely pouze překáží. Osobně nemám rád audio konektory na předku u žádného notebooku libovolné velikosti. Na boku je pro ně vždy lepší místo.

Kloub víka je řešen klasickým způsobem (displej se neposouvá dozadu při otevírání), takže není problém s malým maximálním úhlem otevření (lze klidně otevřít do úhlu 180°). V zavřeném stavu je víko přidržováno dvěma zámky. Ty se jednotně odemykají stiskem tlačítka na předku základny notebooku. I přes velikost notebooku doporučuji otevírat oběma rukama, protože jsou klouby tužší.

Co do mobility je na tom stroj samozřejmě hůř. Na celodenní nošení ho nemohu doporučit ani v batohu na zádech (i když jsou tací lidé, kterým to nevadí). Optimální je přenášení na kratší vzdálenosti, případně převoz autem nebo jiným dopravním prostředkem. Váha celého přístroje při rozměrech 400 x 300 x 30-40 mm činí v operativním stavu (pro úhlopříčku standardních) 3,49 kg. Adaptér má výkon 90 W – patří tedy k těm větším, i když jeho váha nijak nadstandardní není (500 g).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá se světlými popisky (popisky Fn klávesy jsou světle modré). Protože se jedná o ukázkový model, je použita americká klávesnice. To znamená mimo amerických popisek i Enter na šířku a dlouhý levý Shift. Předpokládám, že česká verze ale bude mít Enter na výšku a zkrácený levý shift o přidanou klávesu se zpětným lomítkem (vycházím z jiných modelů, takže to není jisté). Klávesa Fn je umístěna mezi levým CTRL a klávesou Windows (ta je jen jediná). Klávesa kontextové nabídky je mezi pravým Altem a CTRL. Horní řada kláves je na výšku zmenšená a není nijak dělena na části. Insert a Delete jsou umístěny v pravém horním rohu (když nepočítám numerický blok). Samostatné klávesy pro pohyb v dokumentu bohužel na klávesnici nikde nejsou. Toto zjištění pro mě bylo obrovským zklamáním. Lze k nim totiž přistupovat přes numerickou část při vypnutém NumLocku. Pokud však máte v plánu používat jak čísla, tak i pohyb v dokumentu najednou, budete neustále muset přepínat NumLock a výhoda velké klávesnice se tak v podstatě vytrácí. Je škoda, že na kurzorové šipky je v kombinaci s Fn klávesou přiřazeno ovládání přehrávače. Mnohem více bych na tomto místě ocenil právě funkci výše zmíněných kláves.

Numerická část nemá klasické rozložení ze stolní klávesnice. Původně jsem si myslel, že je to nevýhoda, ale nyní jsem přesvědčen o opaku. Důvod je jednoduchý – když je numerická část plnohodnotná, tak je nutné klasickou klávesnici hodně odsunout doleva. Nemálo lidem nevyhovuje, pokud je střed aktivní části klasické klávesnice (čára dělící klávesy G a H) moc vychýlen proti středu displeje.

Pomocí Fn klávesy lze přepínat napájecí/obrazovkové profily, zapnout kameru, spustit VoIP aplikaci, WWW prohlížeč, poštovního klienta, přepínat Wi-Fi/Bt, uspat notebook, regulovat a vypínat podsvícení interního displeje, přepínat výstupy grafické karty, deaktivovat touchpad a regulovat hlasitost reproduktorů. Malou náhradou za chybějící multimediální klávesy je možnost ovládat přehrávač pomocí Fn a kurzorových šipek.

I přes celkovou velikost notebooku je ASUS vždy velmi skoupý na multimediální tlačítka. Už dlouho se mi do rukou nedostal model s multimediálními tlačítky na ovládání přehrávače (u jiných výrobců je přitom najdete i na 12" noteboocích). Tentokrát je to ovšem i na ASUS podprůměr. Nad klávesnicí je totiž pouze jedno tlačítko pro zapnutí a druhé pro přepínání profilů spotřeby. Indikační diody jsou ve dvou řadách. První je pod touchpadem a čítá celkem čtyři diody: zapnutí, Wi-Fi, Bt a nabíjení baterie. Druhá řada je v pravém rohu nad klávesnicí. Jsou na ní všechny tři zámky klávesnice a indikace práce disku. Mimo baterie (červená) všechny ikony svítí zeleně.

Touchpad je od firmy Synaptics. Její touchpady jsou osazovány do většiny notebooků. Je dvoutlačítkový s možností emulace kolečka myši tažením prstu po pravé straně. Obě tlačítka jsou součástí jednoho kusu plastu, který lemuje (lehce zapuštěnou) dotykovou plošku. Tento způsob je u ASUSu poměrně častý, ale chce to zvyk, aby člověk věděl, jak je správně mačkat, aby nevydávala příliš hlasitý zvuk a nebyla příliš tuhá.

Hlavní HW parametry

Jako čipová sada posloužil Intel PM965. Tedy výkonná verze ze sady „Santa Rosa“ bez integrované grafické karty. Spolu s ní je osazen procesor Core 2 Duo T7100 s frekvencí 1,80 GHz (800 MHz FSB, 2MB L2 cache).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 978
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 252

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43 213
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 26 911

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 320
  • Rendering (Multiple CPU): 553
  • Multiprocessor Speedup: 1,73

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5

Celkové 2 GB paměti DDR2 RAM jsou rozděleny do dvou stejných 1GB modulů běžících na efektivní rychlosti 667MHz v Dual Channel módu. Oba sloty jsou tak obsazeny a v případě potřeby rozšíření bude nutné jeden modul vyjmout. 2 GB jsou ale dostatečnou hodnotou pro používání po celou dobu morální životnosti. V testu HWiNFO32 notebook dosáhl propustnosti paměti 2658 MB/s, což je výborná hodnota.

Osazeným pevným diskem je Seagate Momentus 5400.3 (ST9160821AS). Ten má kapacitu 160 GB. Plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a jsou podpořeny vyrovnávací pamětí o velikosti 8 MB. Jak je vidět z výsledků, disk patří k mírnému nadprůměru. Jeho činnost je navíc ještě podpořena 1GB flash modulem Intel Turbo Memory. Námi testovaný kus měl ale s diskem problémy. Mimo to, že byl disk nadměrně hlučný (podstatně hlučnější než jiné kusy stejného typu), tak se při větším zatížení neustále vypínal a zapínal. Systém se tak občas velmi zpomaloval a byl by to důvod k reklamaci.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 86,39 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 35,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,6 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Použitá optická Matshita DVD-RAM UJ-850S je multiformátová dvouvrstvá DVD vypalovačka, která si poradí se všemi běžnými CD a DVD formáty.

O spojení se světem se stará bezdrátový adaptér Wi-Fi Intel 4965AGN (standardy a/b/g/draf-n) a gigabitová síťová karta Marvell Yukon 88E8055. Pro komunikaci s menšími zařízeními naštěstí zůstal integrovaný Bluetooth modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej o úhlopříčce 17,1" má lesklou povrchovou úpravu a používá nádherné nativní rozlišení UXGA (1920x1200). Při takovém rozlišení už si asi málokdo bude stěžovat na malý prostor. Ostatní parametry vnímám subjektivně jako slabší. Tedy slabší v rámci top displejů. Mezi obrazovkami do notebooků obecně je to stálé mírný nadprůměr. Výhrady mám v podstatě jen k vertikálním pozorovacím úhlům, které mi na hi-end obrazovku přijdou spíše nižší. Důvodem bude pravděpodobně použití staršího výběhového panelu AUO B170UW01 V0 (to je také bohužel důvodem nemožnosti snadného získání konkrétních specifikací).

Dedikovaná grafická karta ATI Radeon HD 2400 má 256 MB vlastní paměti. Má podporu DX10 a Shader Modelu 4.0. I tak od ní ale nečekejte žádný extrémní herní výkon – ten se řadí mezi aktuální nabídkou dedikovaných grafik k tomu nejslabšímu. V tomto případě byla použita především kvůli svým multimediálním funkcím, které jsou u nových Radeonů velmi pokročilé. Abych nemluvil jen v abstraktních pojmech, dodám, že karta je založena na jádře M72-M běžícím na frekvenci 445 MHz. Paměť běží na efektivní frekvenci 990 MHz a je k čipu připojena 64bit sběrnicí.

Co do výstupů je na tom notebook na výbornou. Projektor a klasické CRT obrazovky můžete připojit prostřednictvím analogového VGA konektoru, jehož kvalita výstupu je taktéž nadprůměrná (s testovacím 21" monitorem Samsung SyncMaster 215TW byl obraz v nativním rozlišení 1680 x 1050 bez viditelných defektů). Velké LCD nebo nové HD televize připojíte pomocí digitálního HDMI (elektricky kompatibilní s DVI). Pro starší televize tu je S-Video výstup (480i, PAL/NTSC). Ohledně výstupů je to všechno. Na tomto notebooku je však i několik vstupů. V první řadě můžete připojit anténu na příjem televizního signálu. Ten může být jak klasický analogový, tak i digitální ve formátu DVB-T. Druhou možností je přivést přímo obraz prostřednictvím S-Video nebo kompozitního (CVBS) konektoru. Tímto způsobem lze připojit různou spotřební elektroniku (video, přehrávač) a jiná počítačová zařízení (herní konzole).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 7256
  • 3DMark 03: 3528
  • 3DMark 05: 3063
  • 3DMark 06: 1339

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 372
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1243
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2539
  • OpenGL Speedup: 6,82

Jako shrnutí bych zdůraznil, že grafická karta není vhodná na hraní nějakých nejnovějších náročných 3D her. Většinu nových her však na ní spustíte, protože i tak je o dost lepší než všechny integrované. Na všechnu ostatní běžnou činnost by měla být dostatečně naddimenzovaná, aby vás nijak neomezovala. Především multimediální schopnosti pak jsou doménou použitého grafického čipu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

O zvukovou stránku se stará integrovaný HD audio kodek Realtek ALC660. Již tradičně si musím postesknout, že audio konektory jsou pouze dva (a to ještě na předku) a není možné analogově připojit prostorovou repro soustavu (tak je to bohužel mimo pár výjimek úplně všude). Pokud jde o prostorový zvuk ve filmech (pouze s AC3 zvukem), tak na ten je možné použit digitální optický výstup, který je umístěn v kombinovaném konektoru pro připojení sluchátek. Stejně tak je digitální zvuk ukryt i uvnitř HDMI konektoru, takže k připojení velké HD televize by měl stačit pouhý jeden kabel. Vstup lze do notebooku dostat prostřednictvím AV-in redukce, na které jsou dva cinch konektory dohromady reprezentující stereo zvuk.

Integrované reproduktory patří kvalitou reprodukce i hlasitostí k průměru. Na nějaké základní použití postačí. Na poslouchání hudby bych doporučil určitě připojit něco lepšího. Mikrofon ve víku nad displejem je naopak nadprůměrný a měl by tak v pohodě posloužit na internetové audio konference.

Webkamera používá 1,3Mpix čip a je tedy schopna produkovat fotky v rozlišení 1280x1024 a video v rozlišení 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou nadprůměrné. Sice tu chybí čtečka otisků prstů, ale dle BIOSu by měl být osazen zabezpečovací TPM čip. Ten lze použít například pro bezpečnější šifrování disku (s potřebným software) a další vychytávky. Další zabezpečení je už více méně standardní – v BIOSu je možné nastavit heslo pro start systému, BIOS setup a pevný disk.

Chlazení a provozní hluk

Kdo čte recenze na tomto serveru delší dobu, ví, jak nemám rád u notebooků ASUS tuto kapitolu. Jak je to tentokrát? Velká změna. Bude se totiž jen a jen chválit. Celé vzduchové chlazení je poháněno jedním ventilátorem. Ten nasává vzduch otvory na spodku a ven ho vyhání průduchem na zadní straně vpravo. Pokud potřebujete velký výkon a nastavíte si nějaký ten k tomu určený profil výkonu, ventilátor pojede pořád na nejnižší rychlost, při které ale nijak výrazně neruší. Pokud si spustíte nějakou tu 3D hru, hluk ventilátoru se zvýší, ale stále nejde o nic hrozného. V těchto případech se tedy jedná o mírný nadprůměr.

S úspornými napájecími profily však přišel šok. Ventilátor se totiž zastavil úplně a byl slyšet pouze šelest pevného disku. Tím si mě hned ASUS získal, protože se jedná o nejtišší 17" notebook, co jsem kdy měl možnost testovat. Je nemálo lidí, kteří potřebují velký notebook jen kvůli vysokému rozlišení a dobré ergonomii, ale chtějí při své práci ticho. Pro ně je tento jako dělaný.

Teploty jsou i přes tiché chlazení pocitově výborné. Není tedy problém si při práci notebook například položit na klín. Stejně tak aspoň nejsou potřeba všemožné chladící podložky a další zařízení, která výrazně limitují mobilitu.

Baterie

Použitá baterie nepatří k tomu největšímu. Má 6 článků a kapacitu 53,3 Wh. Takto velký notebook dokáže v našem standardním redakčním testu* pohánět 2 hodiny a 2 minuty. I vzhledem k umístění baterie do zadní části předpokládám, že je možné dokoupit větší primární baterii (která pak bude přesahovat). Sekundární baterii připojit nelze, protože k tomu nejsou určeny žádné další konektory a optická mechanika není vyjímatelná.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 39 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 75 W

BIOS

Nastavení BIOSu je přístupné stiskem klávesy F2 při startu počítače. Jedná se o hojně používaný AMI BIOS. Lze v něm nastavit všechny standardní volby jako je priorita bootování (lze bootovat z USB zařízení i ze sítě), datum a čas. Mezi pokročilejší funkce patří například flashovací utilita, nastavení formátu TV výstupu a blokování jednotlivých portů a zařízení (používá se ve firemní sféře).

Příslušenství

Tady bývá ASUS vždy nadstandardní. Mimo vlastního notebooku najdete v krabici i brašnu a myš. Další výhoda je v různém podpůrném příslušenství v podobě redukcí. U nás se jedná o testovací kus, takže je otázka, co všechno mělo v krabici být. My jsme tam našli redukci na připojení TV vstupů, dálkový ovladač do ExpressCard (baterie přibalena), infra přijímač do USB (po prvním připojení se bez problému nainstalovaly ovladače přímo z Windows) a přídavný snímač na dlouhém kabelu (připojuje se na hlavní přijímač). Lze očekávat, že v krabici zcela jistě bude redukce na připojení anténního kabelu k TV tuneru, a dle předchozích zkušeností bych čekal pravděpodobně i HDMI-DVI redukci.

Testovací kus měl na sobě tradičně předinstalovány Windows Vista Ultimate v anglické 32-bit verzi. Pokud pominu nějaký ten neužitečný bloatware (software, za který jeho výrobci platí, aby byl na notebooku umístěn), tak z užitečných programů určitě stojí za zmínku vypalovací program Nero ve své nejočesanější OEM verzi a přehrávač ASUS DVD. Chválím ASUS za přibalení médií s obnovou systému.

Ceny a záruka

Pro náš trh je bohužel dodávána jen jediná konfigurace, a ta se v některých ohledech liší. Především jde o použití slabšího procesoru Core 2 Duo T5550 s frekvencí 1,83 GHz (2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), většího 5400rpm disku s kapacitou 250 GB a displeje s WXGA+ rozlišením (tedy 1440x900). Tato prodávaná konfigurace má předinstalované Windows Vista Home Premium (32bit, CZ). V prodeji je za doporučenou koncovou cenu 22 437 Kč bez DPH (26 700,- Kč s DPH).

Záruku dodává ASUS standardně na 2 roky (mezinárodní). V ČR se reklamace řeší prostřednictvím bezplatného kurýra, který notebook odveze a po opravě opět přiveze na domluvenou adresu. Všechny notebooky jsou sváženy do centrálního servisu v Ostravě (osobní předání není možné).

Závěr

Musím říct, že model F7Sr se ASUSu velmi povedl. Jedná se o velmi vyvážený notebook určený pro práci i zábavu. Na práci potěší velmi dobrá celková ergonomie, velká pracovní plocha, možnosti zabezpečení a tiché chlazení, které nebude rušit. Že není zaměření čistě pracovní naznačuje přítomnost TV tuneru včetně obrazových vstupů. Pochvalu si určitě zaslouží i přítomnost HDMI (to se dá již dnes očekávat u tak velkých notebooků) a eSATA. Jako zápor vnímám vypuštění kláves pro pohyb v dokumentech, které jsou dostupné pouze pomocí numerického bloku (musí být vypnutý NumLock). Jinak mi přijde tento ASUS výborný.

Klady a zápory

+ tiché chlazení (při běžné práci se chladí pasivně)
+ vysoké rozlišení displeje
+ široké možnosti rozhraní (TV vstupy, analog./DVB-T/FM tuner, HDMI, eSATA)

- PgUp/PgDn/Home/End lze používat jen prostřednictvím numerického bloku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS F7Sr

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS F7Sr
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7100 (1.80 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-666 (2x1024)
  • HDD (GB): 160 (Seagate Momentus 5400.3, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (Matshita DVD-RAM UJ-850S)
  • LCD: 17,1" TFT
  • LCD rozlišení: WUXGA (1920 x 1200)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD2400 (256MB, 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8055 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC660)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 11.1V / 2h 2min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, xD, FireWire, 5x USB, S-Video, AV-in, TV anténa, D-Sub VGA, eSATA, HDMI, ExpressCard 54
  • Rozměry: 400 x 300 x 30-40 mm
  • Hmotnost (kg): 3.49
Recenze

Diskuse