RECENZE: ASUS Lamborghini VX2 - výkonný elegán

8. 3. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Společnost ASUS přichází s druhou generací exkluzivního notebooku, na němž má svůj podíl i image známé automobilky Lamborghini. Krom designu tento notebook přináší špičkový výkon a nejmodernější technologie v podobě jednoho z nejrychlejších Core 2 Duo procesorů, 2 GB RAM a velmi výkonné grafické karty od NVIDIA.

ASUS Lamborghini VX2 - výkonný elegán

Základní popis

Je zcela jasné, kam tímto modelem ASUS míří - jde především o prestiž. Design celého notebooku je propracován do posledního detailu - mezi ostatními se určitě neztratí. Na výběr jsou dvě barvy víka - žlutá, která je velmi stylová a netradiční, a černá, která je naopak decentnější - notebook tak nepřitahuje tolik pozornosti. Víko přístroje je vyrobeno ze slitiny hliníku, hořčíku a uhlíkových vláken. Je lesklé a dominuje mu uprostřed právě znak automobilky Lamborghini. Po otevření určitě zaujme prošívanou kůží pokrytá pracovní plocha. Kolem klávesnice je kovový rámeček se stylovým logem Lamborghini. Výrobce myslel opravdu na všechno. Celý přístroj je velmi pevný, nic se neprohýbá ani nevrže a všechno na sebe perfektně dosedá. Víko neobsahuje žádné zámky. Tento mechanismus je čím dál tím častější nejen u luxusních modelů. Kloub je pevný, takže se při otřesech displej nijak nekymácí, a zároveň není problém notebook otevřít klidně jedním prstem za roh. Dle mého názoru notebook celkově působí podstatně propracovaněji a lépe než první generace Asus Lamborghini (VX1).

Přestože notebook působí opravdu unikátním dojmem z hlediska designu, nijak tím neutrpěla funkční stránka. Jedná se o plnohodnotný notebook do firemního prostředí a nebo pro nejnáročnější uživatele. Že se jedná opravdu o pracovní stroj, lze poznat i podle konektoru pro dokovací stanici a vyjímatelné optické mechaniky (lze vyměnit za jiná úložná zařízení nebo baterii) umístěné na levém boku. Na levém boku najdete také dvě USB, VGA, DVI, TV výstup a GLAN. Na opačné straně se skrývá FireWire, třetí USB, audio konektory, čtečka karet (SD, MMC, MS), infraport, modem a slot na karty ExpressCard (slot i čtečka jsou kryté umělohmotnou záslepkou). Zadní strana je kvůli baterii na konektory chudá a naleznete tu pouze zabezpečovací zdířku Kensington Lock. Na předku přístroje pro jistotu nehledejte vůbec nic.
Starší rozhranní PCMCIA už zde nenajdete, u nových notebooků již pomalu vymírá. Jedinou drobnou nevýhodou z hlediska portů tak zůstal pouze počet USB. Máme zde k dispozici standardní tři, z čehož dva na levé straně jsou hned vedle sebe, takže při připojení většího zařízení (flashdisky) na jeden z nich se může stát, že na konektor vedle něj už nic nepřipojíme.

ASUS zvolil pro indikační diody netradičně barvu bílou. Diody jsou velmi malé a (dle mého názoru až příliš) intenzivní. Popisky, co která znamená, jsou natištěné vždy v jejich těsné blízkosti. Trojice diod se vyskytuje nad klávesnicí – indikují zámky klávesnice a práci pevného disku. Další čtyři se nachází vlevo pod klávesnicí. Poznáme z nich, jestli je notebook zapnut, zda se nabíjí (jediná žlutá) a ukazují stav Bluetooth a Wi-Fi. Tyto čtyři najdeme i na vnější straně víka pro případ, že notebook zavřeme.

Se svým 15,4“ širokoúhlým displejem má přístroj rozměry 360 x 260 x 35-45 mm (tloušťka základny v otevřeném stavu činí 24 mm). To dohromady se změřenou vahou 3,25 kg nedělá z VX2 žádného drobečka (oficiální hmotnost je 2,7 kg, to však odpovídá hmotnosti bez optické mechaniky a baterie). Vzhledem k cílové skupině lidí by to ale ničemu nemělo vadit. Určitě se nejedná o notebook pro studenty, kteří celý den cestují MHD. Napájecí zdroj patří k těm větším a je vybaven zelenou diodou pro indikaci připojení do zásuvky.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je tmavě šedá se světlými popisky. Popisky funkcí dostupných přes Fn klávesu jsou tradiční světle modrou barvou a jsou taktéž dobře čitelné. Jak už je u ASUSu bohužel zvykem, klávesa Fn je umístěna do levého dolního rohu, kde by asi většina lidí více ocenila klávesu CTRL (možnost tyto klávesy přemapovat zde není). Klávesnice má typické rozložení, které lze najít u většiny notebooků. Insert a Delete jsou umístěné v pravém horním rohu a čtveřice kláves Home, End, PageUp a PageDown zdobí její pravý kraj.

U takto velkého notebooku není problém s velikostí klávesnice, a tak je zmenšená pouze horní řada kláves jako Esc a funkční klávesy. Ty jsou v jednom celistvém bloku a nejsou rozděleny po čtveřicích. Kurzorové šipky a zbylé další klávesy mají plnou velikost. Klávesa Windows se nachází pouze jedna a je umístěná nalevo od mezerníku. Na druhé straně mezerníku se nachází klávesa kontextové nabídky.
Protože nám zapůjčený model není finálním produktem pro český trh, použitá klávesnice je britská. Ta se mimo jiné charakterizuje klávesou „navíc“ se zpětným lomítkem, která omezuje velikost levého shiftu. Druhou specifickou vlastností je klávesa enter na výšku.

Klávesnice má tichý chod a má velmi dobrou odezvu (lze snadno poznat, jestli už je klávesa stisknuta). Na rozdíl od nejlevnějších notebooků, kde je velmi častým jevem ošoupávající se klávesnice a mizející popisky na některých klávesách, zde má povrch kláves dobrou povrchovou úpravu a tlustý okraj kolem potisku, takže tento model pravděpodobně nebude trpět stejným problémem.

Nad klávesnicí je lišta speciálních tlačítek. Krom vypínače zde najdete i tlačítko pro rychlé spuštění aplikace Media Center, nastavení barev LCD panelu, vypínání a zapínání Bluetooth nebo Wi-Fi, přepínání profilů spotřeby a vypínání touchpadu.

ASUS zvolil stejně jako většina výrobců touchpad firmy Synaptics umístěný na střed pod klávesnicí. Je dvoutlačítkový a tažením prstu po jeho pravé straně lze simulovat kolečko myši.

Hlavní HW parametry

Čipová sada byla zvolena od Intelu a jedná se o velmi rozšířený model 945PM. Notebook byl osazen jednou z nejvýkonnějších variant současně dostupných procesorů od Intelu, a to Core 2 Duo T7400 (2,16 GHz, 4MB L2 cache, 667MHz FSB). U něj je samozřejmostí funkce SpeedStep, která dokáže snižovat rychlost a napětí čipu, a tím i jeho spotřebu (to při menším zatížení výrazně prodlužuje výdrž na baterie).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 592
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 246

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 291
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 661

Osazené 2 GB paměti DDR2 pracují v Dual Channel módu. Z toho logicky vyplývá, že jsou oba dva sloty obsazeny 1GB moduly – to za cenu vyššího výkonu znemožní snadné (levné) přidání paměti, protože bude nutné nejdřív nějaký modul vyjmout. Efektivní rychlost paměti činí 667 MHz a programem HWiNFO32 jsme naměřili propustnost 1959 MB/s.

Pevný disk má kapacitu pěkných 160 GB. Má dvě plotny, které se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu. Připojuje se přes SATA rozhraní a obsahuje 8MB vyrovnávací paměti. Jedná se o Seagate Momentus 5400.3 s technologií kolmého zápisu, díky které dosahuje výborných hodnot leckterého disku s rychlostí 7200 otáček za minutu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 79,80 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 35,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,8 ms

Optická mechanika je od společnosti Hitachi-LG Data Storage. Konkrétně se jedná o poměrně nový model GMA-4084N. Je vybaven technologií LightScribe, která slouží k potisku (k tomu určených) médií. Rychlosti zápisu na jednotlivé typy médií jsou: CD-R 24x, CD-RW 10x, DVD +/- R 8x, DVD-RAM 5x, DVD +/- RW 4x a DVD +RW DL 2,4x. Jedinou nevýhodou této mechaniky je poněkud větší hlučnost při čtení.

Pro komunikaci s okolním světem je notebook vybaven velmi nadstandardně. Krom již velmi rozšířené gigabitové síťové karty přístroj obsahuje i nejnovější bezdrátový modul Wi-Fi od Intelu, který umí krom klasického standardu B a G (2.4 GHz) také standard A a úplně nově také N (5 GHz). Pro bezdrátové spojení s mobily, PDA a dalšími menšími zařízeními je notebook vybaven Bluetooth 2.0 (s EDR) a ustupujícím rychlým IrDA portem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý displej má úhlopříčku 15,4“ – ta nabízí pro práci dostatečně velkou plochu a zároveň je ještě na hranici pro snadné přenášení přístroje. Jedná se o širokoúhlý (16:10) panel s lesklým povrchem. Pro tento panel ASUS zvolil rozlišení WSXGA+, tedy 1680 x 1050 pixelů.

Mezi displeji montovanými do notebooků se jedná jednoznačně o nadprůměr. Vysoké rozlišení v kombinaci s dobrým kontrastem poskytuje krásně ostrý obraz, na který se velmi dobře dívá. Barvy jsou syté a nejsou vidět ostré hranice na přechodech barev. Filmy a hry na tomto displeji vypadají vážně úžasně.

V notebooku je předinstalovaný software ASUSu (Splendid), který umožňuje měnit některá nastavení displeje (například teplotu barev). Regulace intenzity podsvícení má velké rozpětí a není problém si nastavit i velmi nízkou intenzitu v temnějším prostředí tak, aby displej nijak nepříjemně neoslňoval.

Grafická karta nezůstává za displejem nijak pozadu – grafický čip je od NVIDIA a jedná se o model GeForce Go7700 s 512 MB vlastní videopaměti (jedná se tedy o vylepšenou mutaci modelu Go7600).

  • 3DMark 2001: 18 283
  • 3DMark 03: 8569
  • 3DMark 05: 3836
  • 3DMark 06: 2339

Dle testů je jasné, že notebook si poradí se vším včetně nejnovějších 3D her, kde bude ale nejspíš nutné, u těch náročnějších, snížit úroveň detailů a rozlišení.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální vlastnosti nedělají tomuto notebooku žádnou ostudu. Na boku přístroje najdete dva audiokonektory. Jeden slouží jako vstup pro mikrofon a druhý pro připojení sluchátek nebo externích stereoreproduktorů - ten je ovšem kombinovaný s digitálním optickým výstupem, který slouží pro prostorový výstup zvuku. Pro připojení digitální kamery nechybí rozhraní FireWire. Pro výstup obrazu na externí zobrazovací zařízení můžete použít krom analogového VGA a televizního výstupu (S-Video) i digitální DVI. Ten je ovšem, pro přiblížení spotřební elektronice, vyveden v podobě "mikro-DVI" a je fyzicky kompatibilní s HDMI. U notebooku těchto rozměrů určitě zamrzí, že zvuková karta umí analogově pouze stereo výstup.

Ovládání hlasitosti reproduktorů je řešeno kombinací Fn klávesy a kláves F10 až F12. Ty jsou od sebe velmi daleko, a tak je téměř nemožné je používat jednou rukou. Tato funkce je u většiny uživatelů často využívaná a zcela jistě by si zasloužila vlastní tlačítka v horní liště nad klávesnicí. Pro ovládání přehrávače slouží opět Fn klávesa, ovšem tentokrát je v kombinaci s kurzorovými šipkami. Trpí tedy stejným problémem jako nastavení zvuku.

Integrované reproduktory jsou umístěny po straně klávesnice. Jejich zvuk je čistý, ale mohl by být i hlasitější. Výšky jsou možná až příliš silné, hloubky naopak moc nečekejte. Mezi notebooky je to ovšem stále ještě nadprůměr. Mikrofon je umístěn ve víku hned nad displejem. Je citlivý a silný, takže při hovorech přes internet se nemusíte bát větší vzdálenosti od notebooku.

Nad displejem je umístěna také 1,3megapixelová polohovatelná kamerka. Tu lze otočit, aby směřovala od uživatele za notebook. K jejímu ovládání a nastavování je předinstalován program ASUS LifeFrame.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Ani zabezpečení není slabinou tohoto stroje. Obsahuje dnes už častější TPM čip a biometrický senzor (čtečku otisků prstů) pro zabezpečení operačního systému. V předinstalovaných Windows k tomu slouží program ASUS Security Protect Manager. BIOS a jeho nastavení lze zabezpečit heslem a nastavit zaheslování disku.

Chlazení a provozní hluk

K chlazení se uvnitř přístroje nachází jeden ventilátor. Vzduch je nasáván zespoda. Výdech chlazení se nachází na pravé straně přístroje (až úplně vzadu nejdále od uživatele). To by mohlo být některým pravákům nepříjemné, když v těchto místech budou manipulovat s připojenou myší.

Ventilátor se naneštěstí točí prakticky pořád i při nečinnosti. Jeho rychlost se podle teploty reguluje, a tak jeho hluk při nejnižších otáčkách není až zas tak velký (na konferencích, přednáškách a v místnostech s více lidmi si ho ani nevšimnete), ale pokud s notebookem budete sedět sami v tiché místnosti, může to být nepříjemné. Tuto taktiku bohužel ASUS nejspíš zvolil u všech nových notebooků – tento se ale při nečinnosti nijak výrazně nezahřívá, takže spouštění ventilátoru (i na vyšší otáčky) v intervalech a při mírně vyšších teplotách by bylo mnohem lepším řešením.

Při intenzivnějším vytížení notebooku se ventilátor plynule přepíná do vyšších rychlostí. Při hraní náročných 3D her je ventilátor velmi hlasitý – to je ale pochopitelné vzhledem k použitému výkonnému grafickému čipu, který si při plné zátěži žádá své, a nijak se v tomto ohledu tento notebook neliší od podobně vybavené konkurence.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 38,0°C (u ventilátoru)
  • výdech chlazení = 45,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,2°C
  • klávesnice vpravo = 34,9°C
  • spodek maximum = 42,7°C (u ventilátoru)
  • výdech chlazení = 55,0°C

teplota okolí při měření: 23,4°C
teplota napájecího zdroje: 48,5°C

Jak již bylo řečeno, notebook netrpí přehříváním. Kůže použitá na opěrkách pro zápěstí není jen estetickým prvkem. Díky ní je práce s notebookem pro vaše ruce pohodlná nejen při největším výkonovém zatížení a nejvyšších teplotách notebooku, ale zároveň i když je přístroj ještě studený. Vjem rozdílné teploty při kontaktu ruky s kůží je mnohem příjemnější než při kontaktu s plastem (kovem). Tímto prvkem by se měli inspirovat i další výrobci.

S notebookem lze pohodlně pracovat i na klíně a nemusíte se bát nepříjemného pálení. Dokonce i při hraní náročných 3D her je teplota spodku přístroje na snesitelné úrovni, jen se musí počítat s vyššími otáčkami ventilátoru.

Baterie

ASUS zvolil do tohoto modelu velkou baterii s kapacitou 77 watthodin. Díky tak velké baterii byl i takto výkonný notebook schopen pracovat v redakčním testu* 3 hodiny a 16 minut s třetinovým podsvícením. Přestože notebook vzhledem ke svému zaměření bude pravděpodobně mezi zásuvkami cestovat v autě, tato výdrž jistě potěší. Kdyby náhodou nestačila, je možné optickou mechaniku za chodu vyměnit za druhou baterii. Řízení spotřeby obstarává program ASUS Power4Gear Extreme určený pro Windows Vista, který je velmi intuitivní. Tato nová verze je mnohem lépe integrovaná do Windows než ty předchozí a i vzhled programu je o několik tříd výš.

Nám zapůjčený předprodejní vzorek měl chybu v detekci stavu baterie. To se projevovalo tak, že notebook někdy po 2 hodinách a 30ti minutách nahlásil kritický stav baterie a systém se uspal. Po opětovném spuštění notebook pracoval ještě tři čtvrtě hodiny, ale baterie už hlásila nesmysly. Ani opakované pokusy, kalibrace baterie a nastavování správy spotřeby nic nevyřešily. S největší pravděpodobností se jedná pouze o chybu tohoto kusu.

BIOS

Nastavení BIOSu je přístupné stiskem klávesy F2 při startu počítače. Jedná se o hojně používaný AMI BIOS. Lze v něm nastavit všechny standardní volby jako je priorita bootování (lze bootovat z USB zařízení i ze sítě), datum a čas. Mezi pokročilejší funkce patří například kalibrace baterie, flashovací utilita a blokování jednotlivých portů a zařízení (používá se ve firemní sféře).

Specialitkou ASUSu bývá (pro nemálo lidí důležitá) volba Internal Numeric Pad Lock. V případě, že ji přepneme na disabled, tak je možné zadávat číslice pouhým stisknutím Fn a příslušné klávesy (není nutné přepínat klávesou NumLock funkci celého bloku kláves).

Příslušenství

Jak už bývá u ASUSu zvykem, i k tomuto notebooku dostanete něco „navíc“, což je ještě umocněno zaměřením notebooku. Jako téměř u všech modelů najdete v krabici brašnu a myš. Brašna je vskutku v luxusním provedení, nechybí ani znak Lamborghini. Je velmi pevná a notebook by v ní měl být dostatečně chráněn. Myš je bezdrátová a v krabici k ní najdete dvě tužkové (nenabíjecí) baterie. Pro komunikaci používá rozhraní Bluetooth. Specialitkou navíc je podložka pod myš s opěrkou pod ruku a (poněkud nevhodně umístěným) znakem automobilky.

Další příslušenství už patří mezi to obvyklé, které lze najít u většiny notebooků – kabel k modemu, redukce na kompozitní TV výstup pro starší televize a redukce na klasický DVI výstup.

Na notebooku se nachází předinstalovaný operační systém Windows Vista Ultimate s utilitami od ASUSu (ASUSDVD XP 6.0, Power Director V3.0 DE, Medi@Show V2.0 SE, Symantec's Norton Internet Security 2005). Software i ovladače lze případně ještě znovu najít na prvních dvou přiložených CD. Na třetím posledním se nachází Nero Express v6.0.

Závěr

O čem tedy vlastně ASUS Lamborghini VX2 je? Je především designu a exkluzivitě - v tom je VX2 jedničkou. Nejde jen o pracovní nástroj, ale o „image“. Přestože právě na designu si tento model tak zakládá, nejde v žádném případě jen o líbivou hračku. VX2 má v sobě ty nejmodernější součástky, díky kterým nabízí obrovský výkon, širokou konektivitu a pokročilé metody zabezpečení pro provoz ve firemním prostředí. Cena přístroje v testované konfiguraci a s operačním systémem Windows Vista Ultimate činí nemalých 71 090,- Kč bez DPH (84 579,- Kč s DPH), což je daň za špičkové komponenty a také exkluzivitu. Přestože tento notebook si asi nikdo nebude kupovat na celodenní nošení, tak potěší vzhledem ke konfiguraci celkem použitelná výdrž na baterie, takže se nejedná jen o přístroj odsouzený na přenášení mezi zásuvkami. Je to plnohodnotný notebook určený na práci a reprezentaci.

Klady a zápory

+ exkluzivita
+ konstrukce
+ kvalitní displej
+ vysoký výkon

- počet a rozložení USB
- neustále běžící ventilátor, hlučnější provoz

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS Lamborghini VX2

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS Lamborghini VX2
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7400 (2.13 GHz, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-533 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Seagate ST9160821AS, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer + LightsCribe (Hitachi-LG Data Storage GMA-4084N)
  • LCD: 15,4" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: nVidia GeForce Go 7700 (vlastních 512 MB)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - SoundMAX HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 14.8V / 3h 16min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD, 1x MMC, 1x MS, 1x IrDa, 1x D-Sub, 1x DVI, 1x TVout, 3x USB, 1x Express Card/54, 1x FireWire, 1x dokovací konektor
  • Rozměry: 360 x 260 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 3.25
Recenze

Diskuse