RECENZE: ASUS V2S - malý velký univerzál

8. 11. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V2S je 14'' notebook určený především na práci. I přes své menší rozměry dokáže najednou nabídnout mnoho: zabezpečení, výkon i výbavu, vše na úrovni velkých notebooků. Za konfiguraci s výkonným Core 2 Duo procesorem, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA a spoustou vychytávek dáte málo nad 40 000,- Kč bez DPH (DKC).

ASUS V2S - malý velký univerzál

Základní popis

Jedna z věcí, na kterou se ASUS silně zaměřuje je určitě design. Osobně musím říct, že dražší notebooky od ASUSu (tedy skoro všechny až na ty stříbrné) se mi designem opravdu líbí (především tedy řady začínající písmenem U). V2S je stejně jako „Účka“ vyvedený v černé barvě a používá na zvýraznění tvarů stříbrné linky. Je však oproštěn od lesklých ploch, takže není tak náchylný na otisky prstů (i když hladký povrch víka není úplně imunní), a nemá na opěrkách pro ruce kůži. Jinak je však velmi podobný i svými tvary. Hrany jsou jen mírně zaoblené a celkově působí notebook velmi decentně. Po stránce designu bych měl jen malé výhrady k většímu rámu kolem displeje. Alespoň že otočná kamera částečně minimalizuje jeho vnímání, protože má člověk pocit, že tento prostor není úplně zbytečný. Po stránce konstrukce mám výhrady jednoznačně k měkkému víku. Že se mírně kroutí při otevírání by ještě nebyl takový prohřešek, ale v případě, že se zatlačí na víko z vnější strany, tak se ihned deformuje obraz na LCD. Při silnějším nárazu nebo zmáčknutí by tak mohlo dojít k jeho poškození.

Co do výbavy je na tom notebook přímo luxusně. Na přední straně se nachází pouze vypínač bezdrátového vysílače. Na pravé straně pak audio konektory, optická mechanika, ExpressCard 54 slot, čtečka SD/MMC/MS(Pro) karet, modem, LAN, jeden USB port (pravděpodobně pro myš) a FireWire. Většinu zadní strany zabírá baterie. Na zbylém místě lze pak najít jen napájení a zdířku Kensington zámku. Zbývá tedy levá strana – na ní se nachází postupně k uživateli masivní výdech chlazení, analogový VGA výstup, S-Video (televizní výstup), „mikroDVI“ (plnohodnotný DVI výstup formou HDMI včetně S/PDIF zvuku) a dvě USB. USB nejblíže k uživateli je však jednou věcí speciální. Je totiž kombinované s eSATA konektorem, takže lze do něj vložit jak USB, tak i eSATA zařízení. Zajímavý nápad. To je tedy tak asi všechno ke konektorům. V podstatě nemám žádné výhrady. Konektorů je tu požehnaně a jsou vcelku logicky rozmístěné. Naopak musím velmi pochválit za přítomnost DVI/HDMI a eSATA konektoru.

14,1" je pro notebook výborná velikost. Pokud je, jako je tomu tady, použit displej s vyšším rozlišením, tak poskytuje komfort velké pracovní plochy i dostatečné ergonomie. Celkově notebook při svých rozměrech 340 x 245 x 35 mm váží 2,42 kg, což je tak asi normální váha pro notebooky této kategorie. Dělají se i lehčí, ale v tomto případě je potřeba přihlédnout k tomu, že je notebook velmi slušně vybaven a výkonově se může rovnat s plnohodnotnými velkými notebooky. Adaptér patří k těm větším. Má 90 W a i s kabeláží váží 494 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá se světlými popisky (popisky Fn klávesy jsou světle modré). Protože se jedná o ukázkový model, tak je použita americká klávesnice. To znamená mimo amerických popisek i Enter na šířku a dlouhý levý Shift. Předpokládám, že česká verze ale bude mít Enter na výšku a zkrácený levý Shift o přidanou klávesu se zpětným lomítkem (vycházím z jiných modelů). Klávesa Fn je umístěna mezi levým CTRL a klávesou Windows (ta je jen jediná). Klávesa kontextové nabídky je mezi pravým Altem a CTRL. Horní řada kláves je na výšku zmenšená a není nijak dělena na části. Insert a Delete jsou umístěny v pravém horním rohu. Klávesy pro pohyb v dokumentu obsadily pravou stranu klávesnice vedle Enteru.

Specialitkou ASUSu bývá (pro nemálo lidí důležitá) volba v BIOSu Internal Numeric Pad Lock. V případě, že ji přepneme na disabled, tak je možné zadávat číslice pouhým stisknutím Fn a příslušné klávesy (není nutné přepínat klávesou Numlock funkci celého bloku kláves).

Pomocí Fn klávesy lze přepínat napájecí/obrazovkové profily, zapnout kameru, spustit VoIP aplikaci, WWW prohlížeč, poštovního klienta, přepínat Wi-Fi/BT, uspat notebook, regulovat a vypínat podsvícení interního displeje, přepínat výstupy grafické karty, deaktivovat touchpad a regulovat hlasitost reproduktorů. Malou náhradou za chybějící multimediální klávesy je možnost ovládat přehrávač pomocí Fn a kurzorových šipek.

Klávesnice má měkký chod. Chce si to trochu zvykat, pokud člověk píše hodně rychle. Výhoda je určitě v tichém chodu, když se člověk snaží, tak není klávesnice skoro vůbec slyšet a nikoho tak neruší.

Nad klávesnicí se nachází pět tlačítek. Je tu tlačítko vypnutí, deaktivace touchpadu, výběru barevného a výkonového profilu a multimediální aplikace. Na tlačítka v řadě navazují tři bílé diody. Ty signalizují zámky klávesnice (NumLk, CapsLk) a práci disku. Další řádka indikačních diod je na předku vlevo. Jestli něco ASUS fakt umí, tak to jsou indikační ikonky. Mají krásné kontrastní barvy (bílá a červená vedle sebe vypadají velmi pěkně) a vypadají velice stylově. Jmenovitě tu je signalizace zapnutí notebooku, nabíjení baterie, příchozí pošty (velmi užitečná funkce; lze používat dokonce i s Thunderbirdem i Miranda IM) a aktivity BT i Wi-Fi.

Touchpad je od firmy Synaptics. Její touchpady jsou osazovány do většiny notebooků. Touchpad je dvoutlačítkový; mezi tlačítky je umístěna čtečka otisků prstů. Tlačítka vydávají při stisku hlasitý klapavý zvuk. Touchpad není nijak zapuštěn. Přesto jsem ale neměl problém, že by dělal neplechu při psaní na klávesnici.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je kombinace výkonnostní varianty „Santa Rosa“ čipové sady Intel PM965 a procesoru Intel Core 2 Duo T7500 s frekvencí 2,20 GHz. To notebook předurčuje na ty nejnáročnější aplikace, protože výkonnější klasický mobilní procesor už je jedině T7700, který je ale také podstatně dražší. Přesto i tento model překypuje obrovským výkonem, což ostatně dokazují i provedené syntetické testy.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 28 571
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 527

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 881
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 982

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 378
  • Rendering (Multiple CPU): 679
  • Multiprocessor Speedup: 1,80

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5

Procesor je bohužel podpořen pouhým 1 GB paměti RAM. Ta je celá realizována jedním modulem DDR2-667. V testu HWiNFO32 dosáhl paměťový subsystém rychlosti 2318 MB/s. Pro náročnější použití je 1 GB RAM uboze málo.

Kvůli menší RAM musí Windows často pracovat s diskem, který tak dostává pěkně zabrat. Zde je použit Seagate Momentus 5400.3 o kapacitě 160 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. a jsou podpořeny 8MB vyrovnávací pamětí cache. Jeho výsledky jsou dnes více méně průměrné.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 105,6 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 36,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,01 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,7

Optická mechanika HL-DT-ST DVDRAM GSA-U10N je multiformátovou dvouvrstvou vypalovačkou schopnou pálit na libovolné zapisovací/přepisovací DVD nebo CD médium.

O spojení se světem se stará v této třídě prakticky standardní výbava složená z gigabitové síťové karty (Intel 82566MM), bezdrátového Wi-Fi adaptéru schopného pracovat v A/B/G/draft-N módech (Intel 4965AGN), analogového 56kb/s modemu a Bluetooth 2.0 modulu. Třešničkou na dortu pak je integrovaný HSDPA modul 3G sítě, který má být (na rozdíl od řady konkurentů, kteří jej mají v zemích na západ od našich hranic, ale v ČR kvůli homologaci ne) dostupný i v české konfiguraci.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý 14,1" širokoúhlý displej má matný povrch a je obdařen příjemným rozlišení WXGA+ (1440x900). Během testování notebooku mi přišlo toto rozlišení vyloženě ideální. Při programování v moderních IDE jsem měl možnost si všechno na obrazovce hezky rozložit a necítil jsem se nijak stísněný. Neměl jsem ani problém s tím, že by byly pixely příliš malé – jsou totiž větší než u 12,1" WXGA a 15,4" WSXGA+ displejů. Světlost displeje patří k solidnímu průměru. ASUS umožňuje velký rozsah nastavení intenzity podsvícení.

Ve zbylých parametrech je bohužel displej spíše podprůměrný. Výrobce AUO nevyniká zrovna kvalitními displeji a je to znát i tady. Ačkoli papírové hodnoty patří k takovému zlatému středu, od pohledu je znát patrný rozdíl. Barvy působí vybledle a pozorovací úhly jsou tak malé, že při mírném zvednutí hlavy barvy rychle ztrácí kontrast a přechází do šedé barvy. Při opačném pohybu se obraz ztmavuje – kupodivu je horní pozorovací úhel pravděpodobně horší (i když to většinou bývá naopak). V podstatě, i když hlavou nehýbete, tak se malé pozorovací úhly projeví světlejší spodní částí obrazu (a tmavší horní). Málokdy se u nějakého displeje objeví slabé horizontální pozorovací úhly. Zde je však jasně viditelná postupná degradace kontrastu při posunu hlavou i do stran.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 25 ms
  • Saturace barev: 45%
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kuse. Tím je AUO B141PW01. Není však zaručeno, že v jiném kuse bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafické operace obstarává NVIDIA GeForce 8600M GS grafická karta s 256 MB vlastní paměti. Grafické jádro G86 s 16ti pixel procesory jede na 540 MHz. Paměť je připojena pomocí 64bit sběrnice a jede pro změnu na efektivní frekvenci 800 MHz. Karta má tedy osekanou paměťovou sběrnici, což degraduje výkon proti její plnohodnotné mobilní verzi. Plnohodnotná GeForce 8600M GT dosahuje o polovinu lepšího výkonu v posledním testu 3D Mark 2006 - to už není zanedbatelný rozdíl. Výkon ale i tak není špatný. Jen je potřeba tuto skutečnost uvést na pravou míru, aby pak někdo nebyl překvapený, proč má výrazně nižší výkon než ostatní lidé se „stejnou“ grafikou.

Ohledně počtu zobrazovacích výstupů hodnotím ASUS na výbornou. Jsou na výběr tři konektory. Jmenovitě tedy analogový VGA, televizní výstup (S-Video, NTSC/PAL, 480i) a digitální HDMI. V balení najdete i HDMI-DVI redukci. Za tu musím ASUS pochválit, protože ji jiní výrobci nějak nedodávají a většinou mají všichni na LCD jen VGA a DVI vstupy. Ke kvalitě VGA výstupu bych měl výhrady. V obraze jsou viditelné duchy a na běžné používání bych tento způsob připojení nedoporučil. Díky možnosti využití digitálního výstupu by to ale nemělo tolik vadit.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 13 894
  • 3DMark 03: 5159
  • 3DMark 05: 3154
  • 3DMark 06: 1616

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 428
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1252
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2249
  • OpenGL Speedup: 5,26

Testy jasně ukazují, že na notebooku by neměl být problém hrát i novější 3D hry. Se sníženými detaily a nižším rozlišením půjde spustit naprostá většina dnešních her. Pokud jde o multimédia, tak tam není problém vůbec žádný, protože na veškerou multimediální a kancelářskou činnost je notebook výkonný až až.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvuková karta má vstup na mikrofon, stereofonní výstup na sluchátka a externí reproduktory a digitální S/PDIF výstup v HDMI konektoru. Zvuk obstarává Realtek ALC660 HD Audio kodek. Multimediální tlačítka pro ovládání zvuku ani přehrávače notebook nevlastní. Je tu pouze možnost využít služeb Fn klávesy. Ta v kombinaci s kurzorovými šipkami umožňuje ovládat přehrávač. Regulace hlasitosti pak probíhá v kombinaci s klávesami F10 až F12.

Reproduktory jsou umístěné na předku základny. Kvůli zkosenému předku směřují vlastně do země. Jejich zvuk však patří k lepšímu průměru, jen by mohly být o něco hlasitější. Mikrofon je taktéž integrovaný. Nachází se v základně notebooku a svými parametry patří k běžnému průměru, což by mělo plně postačovat nějakému tomu jednoduchému použití pro případné VoIP hovory.

Webkamera integrovaná ve víku a je otočná. Její aktivita je signalizována malou bílou diodou. Rozlišení snímače je 1,3Mpix, což dělá maximální rozlišení 1280x1024 pro obraz a 640x480 pro video.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

V notebooku se nachází TPM čip a biometrický senzor (čtečka otisků prstů) pro zabezpečení operačního systému. V předinstalovaných Windows k tomu slouží program ASUS Security Protect Manager. BIOS a jeho nastavení lze zabezpečit pouze heslem a z těch pokročilejších zabezpečení lze v něm nastavit už jen zaheslování disku. Vzhledem k použité platformě Centrino Pro nechybí ani AMT BIOS (tedy možnost konfigurace přes síť).

Chlazení a provozní hluk

Vzduchové chlazení je poháněno jedním ventilátorem. Ten běží prakticky hned po startu a v takovém stavu zůstává až do vypnutí. Na nejnižší rychlost je hluk poměrně malý, v tiché místnosti ho ale nepřeslechnete. Na druhou stranu je mnoho notebooků na tom mnohem hůř. V místnosti s běžným provozním ruchem nemáte šanci postřehnout, že nějaký ventilátor běží. Při větší zátěži (například 3D hry) se ventilátor po chvíli roztočí na vyšší rychlost. I tak je hluk v přijatelných mezích a i zde se notebook řadí spíše k průměru.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • klávesnice vlevo = 31,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 34,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,8°C
  • napájecí adaptér = 45,5°C
  • teplota okolí při měření: 21

Celkově nemám k chlazení žádné větší výhrady. Samozřejmě, že by potěšil pasivně chlazený notebook s pokojovou teplotou ;-), ale s přihlédnutím ke konfiguraci součástek, dedikované grafice a menším rozměrům šasi nelze počítat s tím, že by mohlo být chlazení tišší než je teď. Teploty jsou pocitově také v pořádku. Měl jsem notebook často při práci položený na klíně a spodek byl jen vlažný. Vzhledem k tomu, že ventilátor běží prakticky neustále, nedoporučuji nechávat přístroj zapnutý například na peřině, kobercích a jiných měkkých podkladech, které vyplní nasávací otvory.

Baterie

Použitá baterie má kapacitu 52 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook dosáhl 1 hodin a 37 minut výdrže. I přes lepší konfiguraci a dedikovanou grafiku jsem trochu doufal ve výdrž kolem 3 hodin, takže je pro mě výdrž baterie spíše zklamáním. Pro mobilní použití bych tedy viděl jednoznačně nutnost nějaké větší baterie. V notebooku může být baterie pouze jedna, protože optická mechanika není výměnná. Nízká výdrž může být pravděpodobně zaviněna i horším stavem baterie v našem předprodejním kusu. Občas se chovala velmi podivně a indikovala nesmysly. I tak je jistě, že ani s novou baterií notebook nemá šanci dát více jak 2 hodiny 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 70 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 59 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 100 W

Příkon notebooku rozhodně není nejmenší. Celkově se tak není čemu divit, že je výdrž taková, jaká je.

BIOS

Nastavení BIOSu je přístupné stiskem klávesy F2 při startu počítače. Jedná se o hojně používaný AMI BIOS. Lze v něm nastavit všechny standardní volby jako je priorita bootování (lze bootovat z USB zařízení i ze sítě), datum a čas. Mezi pokročilejší funkce patří například flashovací utilita, nastavení formátu TV výstupu a blokování jednotlivých portů a zařízení (používá se ve firemní sféře).

Příslušenství

Protože se jedná o předváděcí kus, tak byla dodaná výbava omezená. Mimo notebooku a napájecího zdroje se v balení nacházely redukce a několik CD včetně médií pro obnovu systému (v prodejní verzi bude navíc přibalena ještě brašna, myš a náhradní baterie). Tedy přesněji pouze jednoho média. Druhé, obsahující ovladače nezbytně nutné k instalaci, se nejspíš někde zatoulalo, takže obnova systému skončila ve stavu, kdy bylo nutné stáhnout a nainstalovat všechny ovladače z webových stránek výrobce. Práce je to věru nepohodlná (chaoticky rozmístěné ovladače) a pomalá (servery jsou prakticky neustále přetížené).

V dodávce byla anglická Windows Vista Ultimate (32bit) – pomocí Windows Update je možné nainstalovat češtinu (s dobrým připojením je celá instalace otázkou 15ti minut). Vzhledem k výše uvedenému faktu jsem po počáteční obnově systému neměl jediný předinstalovaný program. Podle webu je ale velmi pravděpodobné, že jsou ke stažení všechny standardní utility od výrobce. Mimo toho nejnutnějšího ke zprovoznění hardware stojí za zmínku asi především ovládací software pro kameru, vypalovací program Nero a brandovaný přehrávač DVD.

Ceny a záruka

V ČR bude dostupná prozatím pouze jedna verze. Ta se liší od našeho testovací kusu „pouze“ větší pamětí RAM (2 GB) a větším pevným diskem (250 GB, 5400 ot./min.). Tato konfigurace je za doporučenou koncovou cenu 44 000,- Kč bez DPH (52 360,- Kč s DPH). ASUS dodává standardní mezinárodní záruku 2 roky. V ČR lze aplikovat záruku v jediném autorizovaném servisu v Ostravě, který řeší všechny reklamace pomocí převozu kurýrem.

Závěr

ASUS V2S je výborným kompromisem mezi mobilitou a výkonem. Osobně se mi líbí záměr ASUSu a je pravda, že málokterý jiný výrobce nabízí tak dobře vybavený menší notebook. Mezi jednoznačné klady řadím pokrokové HDMI a eSATA porty. Dále pak určitě i výkonnou grafiku a displej s vysokým rozlišením. Díky tomu je tento notebook plnohodnotnou pracovní stanicí, kterou ocení především lidé, kteří i přes větší nároky na výkon potřebují být s notebookem mobilní. Nízkou výdrž částečně vyváží druhá přibalená baterie. Pro pracovní nasazení zcela jistě potěší všechny zabezpečovací vychytávky a konektor pro připojení dokovací stanice.

Klady a zápory

+ rozsáhlá konektivita (HDMI, eSATA)
+ vysoký výkon

- slabá výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS V2S

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS V2S
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7500 (2.20 GHz, 4 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-666 (1x1024)
  • HDD (GB): 160 (Seagate Momentus 5400.3, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (HL-DT-ST DVDRAM GSA-U10N)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1440 x 900)
  • Video: NVIDIA GeForce 8600M GS (128MB, 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82566MM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC660)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 10.8V / 1h 37min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, FireWire, 3x USB, S-Video, D-Sub VGA, eSATA, HDMI, GPS, ExpressCard 54, dokovací konektor
  • Rozměry: 340 x 245 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,42
Recenze

Diskuse