RECENZE: FSC Lifebook S6410 - do práce i na cesty

19. 12. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

13,3'' model S6410 patří k notebookům zaměřeným zároveň na vysokou mobilitu i vysoký výpočetní výkon. Přes své malé rozměry a váhu pod 2 kg v sobě ukrývá výkonný procesor Core 2 Duo T7300, plnohodnotný 2,5'' disk a 3G modem. I s tím je však schopen vydržet v provozu na baterie velmi dlouho. Oficiální cenou se pohybuje něco málo nad 40 000,- Kč bez DPH.

FSC Lifebook S6410 - do práce i na cesty

Základní popis

Design Lifebooků je velmi specifický. Je velmi konzervativní svými hranatými tvary, ale používá stříbrný nástřik v prostoru opěrek rukou a bílou klávesnici. Ačkoli pro pracovní nasazení silně preferuji černou barvu, musím říct, že použité barevné provedení mě velmi nadchlo. Z hlediska designu tedy nemám nejmenší výhrady.

Konstrukčně už zas tak chválit nebudu; velmi nízká hmotnost v poměru k velikosti notebooku si totiž trochu vybrala svou daň. Vnitřní konstrukce by mohla být pevnější, aby se předešlo mírnému prohýbání základny při uchopení za roh. V případě zatlačení na místa opěrek rukou se plast taktéž nepříjemně prohýbá (a ozývá se praskání). Kryt víka je velmi pružný, jak už to bývá zvykem u všech notebooků s diodami podsvíceným displejem.

Malým specifikem je nezvyklé rozmístění konektorů (mechanika i všechny USB konektory na jedné straně). Na přední straně najdete posuvný vypínač bezdrátového vysílače (Wi-Fi, BT, 3G modem), FireWire a A/V konektory. Na levé straně je postupně od uživatele PCMCIA slot (krytý odklápěcími dvířky) s infraportem (IrDA) a čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD), výdech chlazení, analogový výstup na externí monitor VGA (krytý gumovou odklápěcí záslepkou), napájení a konektor LAN. Zadní stranu si úplně celou obsadila velká baterie. Pouze v rohu je vedle ní umístěna zdířka Kensington zámku. Zatím toho moc nebylo, takže je jasné, že většina konektorů se nám schovala na pravou stranu k optické mechanice. Postupně od uživatele je to druhá zdířka Kensington zámku, dvě USB (těsně vedle sebe), analogový modem, optická mechanika a poslední USB.

Abych to tedy shrnul. Počet konektorů odpovídá menším rozměrům celého notebooku. Další konektory je nutno hledat jedině na dokoupitelné dokovací stanici, kterou lze připojit prostřednictvím příslušného konektoru na spodku. K rozmístění konektorů ale mám výhrady. Nejsem velkým fanouškem u audiokonektorů na přední hraně. Stejně tak USB jsou všechna na straně, na které si připoje 90% lidí myš, a té budou kabely připojených zařízení překážet. Naopak chválím za krytý VGA konektor, který je navíc ve své plnohodnotné formě i se šroubovacími úchyty, které se často vypouští nejen u malých notebooků.

Z hlediska mobility je na tom stroj na výbornou. Díky dobře provedenému designu působí velmi tence. Konkrétně má rozměry 315 x 235 x 32 mm a váhu 1,88 kg. To jsou dle mého názoru velmi pěkné hodnoty. Vadu na kráse tak spatřuji jen ve velkém 80W adaptéru (váha s kabely 400 g) – u něj ale potěší dvoukolíková vidlice, díky které možná zabere adaptér i s kabely méně místa (tříkolíková koncovka je totiž na přenášení velmi nepraktická).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je bílá s tmavě šedými popisky pro všechny funkce kláves (i Fn). Používání klávesnice je velmi pohodlné i za horších světelných podmínek. Osobně se mi bílá klávesnice velmi zamlouvá. Na první pohled ale možná víc překvapí, že FS používá velmi specifické rozložení klávesnice, které nikde jinde moc neuvidíte.

Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou netradičně umístěny nad kurzorové šipky do stran. Jsou jen dvě a primárně mají funkci PageUp a PageDown. Při stisku Fn pak fungují jako Home a End. Na takové umístění nejsem moc zvyklý, takže mi moc nesedlo (mimo to používám Home a End častěji). Dalším překvapením bylo umístění klávesy Delete. Každý ji automaticky hledá v pravém horním rohu, kde se usídlila (dle mého názoru od dob opuštění DOSu zbytečná) klávesa Pause. Delete a Insert se tím odsunuly o jednu klávesu doleva. Klávesa Windows je pouze jedna a je umístěna mezi klávesou Fn a Alt. Ctrl obsadil levý dolní roh a klávesa Enter je na výšku.

Horní řada kláves i kurzorové šipky (včetně kláves pro pohyb v dokumentech) jsou zmenšené na výšku na dvě třetiny původní velikosti (tak je to v podstatě na všech noteboocích). Horní řada navíc není nijak dělena do bloků, jak bývá zvykem na stolních klávesnicích. Fn klávesa v kombinaci s horní řadou kláves nabízí funkce pro ovládání hlasitosti a ztlumení zvuku (tyto klávesy se chovají jako u standardní multimediální klávesnice a nevyžadují žádný speciální obslužný program), nastavení jasu interního LCD (tuto funkci řídí BIOS), přepínání roztahování obrazu nižších rozlišení na celé LCD (pokud je vypnuté, tak je obraz centrovaný na střed) a přepínání výstupu grafické karty.

Velmi pozitivním faktem je možnost nastavit funkci numerického bloku (4 možnosti). Díky tomu lze na něm psát číslice pouhým stiskem Fn, což ocení mnoho lidí, kteří potřebují psát často číslice.

Na klávesnici se mi psalo velmi dobře (a rychle) díky velmi jisté odezvě kláves. Pokud do klávesnice „bušíte“ tak, jako to dělám já, bude hlučná. V případě, že se ale budete krotit, je možné psát i velmi potichu. Kolem písmene E se klávesnice mírně prohýbá. Při psaní mi to ale žádný problém nečinilo (nevidím v tom nikdy problém, ale některé lidi tato informace velmi zajímá).

Nad klávesnicí se nachází čtyři programovatelná tlačítka a řada tří zelených diod, které indikují všechny zámky klávesnice. Druhá řada diod je umístěna na předku základny notebooku. Postupně zleva diody indikují zapnutí (modrá), připojení napájení (zelená), nabíjení první baterie (oranžová), stav první baterie (zelená, oranžová, červená), nabíjení druhé baterie (oranžová), stav druhé baterie (zelená, oranžová, červená) a aktivitu disku (zelená). Použití dvou diod pro jednu baterii se příliš často nevidí. Díky tomu je možné rychle orientačně poznat, kolik zbývá baterii kapacity (při vybíjení i nabíjení).

K polohování slouží Synaptics touchpad, který je centrován podle středu písmenné části klávesnice (střed mezi klávesy G a H). Dotyková plocha není nijak zapuštěna a nelze ji ani nijak deaktivovat. Tlačítka jsou dvě a mezi nimi je mezera obsazená čtečkou otisků prstů. Emulace kolečka myši je zajištěna tažením prstu po pravé části dotykové plochy. K mému překvapení byla ale tato funkce ve standardním nastavení deaktivována. Stačilo ovšem projít nastavení touchpadu v ovládacích panelech a funkci zaškrtnutím příslušnou funkci aktivovat.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti jsou založeny na čipové sadě Intel „Santa Rosa“ GM965 (varianta s integrovanou grafikou) a procesoru Intel Core 2 Duo T7300 s frekvencí 2,0 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache). Na menší notebook jde o poměrně výkonný procesor, který ukazuje, že by neměl přístroj sloužit jen jako přenosná kancelář.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 458
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 041

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 111
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 144

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 281
  • Rendering (Multiple CPU): 516
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5

Výkon plně odpovídá procesoru vyšší střední třídy a notebook poslouží dobře i na náročnější matematické operace (různé simulační programy). Malým zklamáním vzhledem k procesoru bylo použití pouhého 1 GB RAM (DDR2, 667 MHz). To je totiž na rozumnou práci ve Windows Vista poněkud málo. Paměť jako taková je složena z jednoho modulu a není tak problém ji levně rozšířit. Paměťový subsystém dosáhl v testu HWiNFO32 propustnosti 2212 MB/s, což je hodnota spíše průměrná (pro single-channel).

Pevný disk (2,5") je od společnosti Samsung a jedná se o oblíbený Momentus 5400.3 s rychlostí 5400 rpm, kolmým zápisem a 8 MB vyrovnávací paměti cache. Kapacita je na dnešní poměry slabší – konkrétně jde o 120 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 114,03 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 35,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,45 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,6

Rychlostí čtení je tento disk zlatou střední cestou. Kvůli 1 GB RAM a Windows Vista (při více spuštěných programech) pracoval poměrně často a říkal jsem si, že by větší rychlost určitě nebyla na škodu.

MATSHITA DVD-RAM UJ-852S je multiformátovou DVD vypalovačkou schopnou pálit na všechna dostupná (k tomu určená) CD a DVD média včetně dvouvrstvých variant.

Pokud jde o spojení s okolním světem, tak tady notebook přímo exceluje. Standardní výbavou je samozřejmě gigabitová síťová karta Marvell Yukon 88E8055, Wi-Fi karta Intel 4965AGN (podpora A/B/G/draft-N) a Bluetooth 2.0 modul (Toshiba). Ze starších zařízení je tu 56kb/s analogový modem a infračervený port (4Mb/s FIR). Třešničkou na dortu je bezpochyby UMTS/HSUPA modem (Sierra Wireless MC8780). Ten funguje také s technologiemi jako je EDGE (GPRS), se kterým jsem tento notebook hojně používal k plné spokojenosti. Kdo si vyzkoušel notebook s integrovaným modemem místo Express/PCMCIA karty, ten už by nechtěl měnit. SIM kartu lze vložit po vyjmutí baterie.

Displej a grafika

Širokoúhlý lesklý displej má úhlopříčku 13,3", která je dle mého názoru pro notebook vhodný k přenášení nejlepší volbou. Má rozlišení WXGA (1280x800), což znamená dostatečně velké pixely, aby nebyl problém se čtením i při větší vzdálenosti. Obecně byla v některých recenzích kvalita displeje shazována. S tím já rozhodně nesouhlasím. Pozorovací úhly sice jsou slabé, barevné podání je spíše průměrné a především podání černé je dost špatné, na druhou stranu jsem měl pocit, že je displej částečně reflexivní, a navíc i podsvícení je při maximální úrovni neuvěřitelně silné. Pro své určení (práce v terénu) je tedy displej velmi dobrý. Potěšila mě volba povrchové úpravy, kterou bych nazval jako pololesklou. Ta přebírá výhody matné i lesklé obrazovky – má živější barvy a zároveň ji lze bez problému používat i venku.

Data k zobrazení dodává displeji grafická karta Intel GMA X3100 integrovaná v čipové sadě. Ta je schopna sdílet až 320 MB z hlavní paměti RAM a sama žádnou vlastní pamětí nedisponuje. Má podporu DirectX9c a Shader Modelu 3.0. Výkonově však není vhodná na hraní novějších 3D her. Mimo slabého výkonu za to může deaktivovaná T&L jednotka, která bohužel ani v dodávaných ovladačích pro Windows Vista nejde zapnout (pod Windows XP už jsou ovladače s touto podporou).

Mimo interního displeje lze použít i S-Video nebo analogový VGA výstup a připojit externí monitor. Trochu zamrzí absence digitálních rozhraní. Kvalita VGA výstupu byla ovšem příkladná. Signál byl tak ostrý, že nebylo potřeba ho ani doostřovat pomocí speciálních nastavení kvalitního testovacího 21" LCD panelu Samsung SyncMaster 215TW. Při rozlišení 1680x1050 byl tedy obraz perfektní (řadím na první příčku mezi vším, co jsem zatím kdy recenzoval). V případě potřeby je možné pomocí dokoupitelné dokovací stanice vyvést i digitální DVI s podporou HDCP (TV výstup bohužel na ní není). S-Video konektor na notebooku v klasické formě nikde nenajdete. Je pečlivě uschovaný ve formě 3,5mm jacku hned vedle audio konektorů. S něčím takovým se setkávám poprvé a moc rád to nevidím, protože když někam přijdete, tak si s sebou budete muset nosit i redukci. Pořád ale stokrát lepší než nic. Jenom bych dodal, že redukci výrobce k notebooku nedodává, takže je nutné koupit samostatně.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4252
  • 3DMark 03: 1197
  • 3DMark 05: 708
  • 3DMark 06: 296

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 355
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 514
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 861
  • OpenGL Speedup: 2,42

Dle testů je vidět, že na 3D hry karta není určena. Neměla by mít ale problém s kancelářskou prací, přehráváním HD filmů a vším ostatním, kde není 3D akcelerace klíčová. Dokonce i některé starší 3D hry je možné rozumně spustit a hrát.

Multimédia

Notebook není zrovna dvakrát moc zaměřen na multimédia. To znamená například absenci jakýchkoli kláves pro ovládání přehrávače a digitálních TV tunerů. I přesto je tu ale všechno potřebné pro videokonference, takže na tom celkově není vůbec špatně.

O zvuk se stará integrovaný HD audio kodek Realtek ALC262 a jde tedy o velmi základní řešení. Oba dva audio konektory jsou na přední straně (což nepovažuji za šťastné) a není možné je všechny přemapovat na výstupy, aby bylo možné připojit prostorovou 5.1 repro soustavu (maximem je tedy stereo). Digitální S/PDIF výstup taktéž není přítomen.

Regulace hlasitosti probíhá pomocí kombinace Fn a kláves F3, F8 a F9. Stejně jako u regulace intenzity podsvícení, i zde je pěkná vizuální odezva připomínající OSD na starých televizích. Kvalita zvukového podání integrovaných reproduktorů je velmi slabá. V podstatě úplně potlačují hloubky a nižší středy. V této velikostní kategorii si ale člověk stejně moc nevybere. Integrovaný mikrofon je na tom naštěstí podstatně lépe.

Integrovaná webkamera (Logitech) má rozlišení 1,3 Mpix a je tedy schopna pořizovat fotky v rozlišení 1280x1024 a video v rozlišení 640x480. Kameru musím zvlášť pochválit, protože mi přijde na plně čáře jako to nejlepší, co jsem tu kdy měl. Kvalitní obraz doplňuje především obslužný program s rozsáhlými možnostmi manuálního nastavení.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Z pohledu zabezpečení nemám nejmenší výhrady. Notebook poskytuje všechno to, co se od něj pro podnikové nasazení očekává. To znamená čtečku otisků prstů, TPM čip a podporu SmardCard s příslušným PCMCIA adaptérem. V BIOSu je možné zaveslovat start počítače, BIOS setup i pevný disk.

Disk je mimo jiné chráněn proti poškození díky implementaci akcelerometrů, které kontrolují pohyb notebooku a v případě nebezpečí to disku včas sdělí, aby se mohl přepnout do stavu, kdy vydrží větší nárazy.

Chlazení a provozní hluk

Vzduchové chlazení je poháněno jedním ventilátorem, který spodkem nasává vzduch a ohřátý ho vyfukuje žebrováním na levé straně. I přesto, že jsem v BIOSu nastavil chladící logiku na „Silent“ (tichý), tak ventilátor běží v podstatě neustále a navíc ani není příliš tichý. To pro mě bylo nepříjemné zjištění, protože s podstatně levnějšími modely FSC Amilo Pro V3x05 jsem měl nejlepší zkušenosti vůbec (při podobné konfiguraci se totiž chladily pasivně a ventilátor se spustil jen velmi výjimečně při náročnější práci a vždy jen na chvíli). Dle informace FSC by se ale mělo jednat o vadu testovaného kusu; to jsme však nestihli ověřit. Rozdíl v hlučnosti při minimálním a maximálním zatížení subjektivně vnímám jako minimální.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,2°C
  • klávesnice vlevo = 29,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 35,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,8°C
  • napájecí adaptér = 39,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • klávesnice vlevo = 34,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 42,7°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 43,2°C
  • napájecí adaptér = 43,7°C°C

teplota okolí při měření: 21°C

Teplota notebooku je na tom díky neustále běžícímu ventilátoru velmi dobře. Není tak problém pracovat s notebookem i na klíně. Zde musím zmínit dvě velice praktické „vychytávky“. Ta nejteplejší místa na spodku jsou pokryta kůží, aby byl přenos tepla na uživatele co nejmenší. Dále je možnost rychlého vyčištění chladící soustavy pomocí vysunutí filtru (stačí ho jen vycvaknout), který slouží k zachytávání prachu.

Baterie

Hlavní baterie je složena ze 6ti vysokokapacitních článků a má celkově kapacitu slušných 62 Wh (10,8 V, 5800 mAh). Díky tomu na ní notebook dokázal běžet v našem standardním redakčním testu celých 5 hodin (se zapnutým 3G modemem, vyšším jasem LCD a běžné práci byla výdrž něco málo pod 4 hodiny). Musím pochválit za „Eko“ režim, při kterém se deaktivují všechna nepotřebná rozhraní a šetří se energie. Která zařízení se mají vypnout lze nastavit pomocí jednoduché utility. Samotný se pak zapíná extra tlačítkem nad klávesnicí (se značkou E).

Výdrž lze prodloužit výměnou optické mechaniky (lze i za chodu) za druhou baterii. Ta má kapacitu poloviční, takže se i výdrž zvedne o polovinu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 48 W

Když se podíváme na maximální vytížení při nabíjení, tak je stále dostatečná rezerva i při použití adaptéru o výkonu 65 W. O to více mí připadá volba velkého 80 W adaptéru jako zbytečná.

BIOS

Nastavovací utilita v BIOSu mě přímo nadchla. Málokdy se vidí tak rozsáhlé nastavení. Byla to celkem příjemná změna proti tomu, co můžeme vidět na jiných noteboocích, kde jde většinou změnit tak maximálně datum a čas a nastavit heslo do BIOSu. Protože je toho mnoho, tak to vše vyjmenuji jen formou odrážek.

Info:

  • Produktový kód a sériové číslo
  • Verze BIOSu
  • Osazený procesor a osazení jednotlivých paměťových slotů
  • MAC adresa síťové karty

Systém:

  • Změna data a času
  • Výběr jazyka (angličtina a japonština)

Advanced:

  • Povolení a adresa/IRQ sériového a infra portu
  • Povolení, adresa/IRQ a režim paralelního portu
  • Nastavení funkce NumLock
  • Zakázání touchpadu při připojení myši
  • Výběr displeje pro start počítače (interní, VGA, DVI)
  • Zákaz SATA (+ nastavení kompatibility), IDE, BT, LAN, Wi-Fi, FireWire, UMTS, kamery, čtečky karet a SmartCard
  • Povolení více jader
  • Nastavení logiky SpeedStep při chodu na adaptér i baterii
  • Aktivace virtualizační technologie a XD Bit funkce
  • Podpora starších USB zařízení a emulace USB-SCSI
  • Probouzení ze sítě (odděleně pro baterii a adaptér)
  • Hlasitost zvuků počítače
  • Aktivace řízení spotřeby pomocí funkcí BIOSu
  • Nastavení logiky ventilátoru (tichý, normální)
  • Logování systémových událostí

Security:

  • Heslo při startu a heslo do nastavení
  • Minimální délka uživatelského hesla
  • Zákaz bootu z vybraných zařízení
  • Zákaz přehrátí BIOSu
  • Nastavení hesla primárního pevného disku
  • Zobrazení informací o uživateli (nastavitelný text včetně barev popředí i pozadí)

Boot:

  • Zobrazení diagnostiky při startu
  • Možnost aktivace výběru zařízení pro boot
  • Nastavení priority jednotlivých zařízení při bootu

Příslušenství

V krabici najdete mimo notebooku ještě napájecí adaptér, několik instalačních médií, instrukce k použití a především pěkné kožené pouzdro. Kdo už někdy zkoušel sehnat pouzdro na 13,3", tak už ví, že to není žádná sranda. O to více pak jedno takové potěší uvnitř balení.

Pokud jde o programy, jako operační systém byl zvolen Windows Vista Business (32bit; při instalaci si můžete vybrat z angličtiny a celé řady jazyků používaných ve střední a východní Evropě). Z dodaných programů stojí za zmínku mimo obslužných utilit snad jen vypalovací program Nero. Pozitivně vnímám samotnou obnovu systému z přiložených DVD. První nainstaluje čistou Vistu. Druhé pak obsahuje všechny ovladače i programy. Uživatel má možnost si přesně zvolit, co chce a co ne.

Ceny a záruka

Po hardwarové stránce je u nás možné koupit 4 konfigurace a na webu FSC je možné si je ještě upravit na míru. Testovaná konfigurace je nabízena za doporučenou cenu 43 110,00 Kč bez DPH (51 300,90 Kč s DPH), nejlevnější začíná na 36 240 Kč bez DPH. Pro zajímavost: v nabídce je i téměř identická konfigurace s testovanou, pouze ochuzená o 3G modem. Ta je levnější a její cena činí přesně 38 830,00 Kč bez DPH (46 207,70 Kč s DPH).

Za pozornost určitě stojí tříletá mezinárodní „on-site“ záruka v ceně notebooku. Ta staví notebook do úplně jiné roviny použitelnosti při profesionálním nasazení.

Závěr

Lifebook S6410 je velmi seriózně vypadající notebook poskytující kompletní vybavení pro využití v korporátní sféře. Tomu odpovídá i mezinárodní tříletá záruka s opravou u zákazníka v ceně. Je určen primárně pro profesionální uživatele náročné na celkovou mobilitu, ve které vyniká jak minimální hmotností, tak i rozsáhlou konektivitou a dobrou výdrží na baterie. Až na téměř neustálý běh hlučnějšího ventilátoru či rozmístění portů ve mně notebook zanechal veskrze pozitivní dojmy. Líbí se mi design, který působí velmi elegantně a decentně a zcela jistě potěší všechny ty, kteří chtějí pracovní notebook, ale nechtějí „černou krabici“.

Klady a zápory

+ integrovaný 3G modem
+ dobrá výdrž na baterie a propracovaná správa napájení
+ oprava u zákazníka v ceně

- hlučnější chlazení
- chybí indikace bezdrátového vysílače

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FS Lifebook S6410
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7300 (2.00 GHz, 4 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-666 (1x1024)
  • HDD (GB): 160 (Seagate Momentus 5400.3, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (MATSHITA DVD-RAM UJ-852S)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: 56k + 3G (Sierra Wireless MC8780)
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8055)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ/SK/EN/PL/...)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5800 mAh 10.8V / 5h 0min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, xD, FireWire, 3x USB, S-Video, D-Sub VGA, PCMCIA, dokovací konektor
  • Rozměry: 315 x 235 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 1,88
Recenze

Diskuse