RECENZE: HP Compaq 2510p - na cesty i do firmy

15. 11. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tento nový 12'' HP Compaq poskytuje kompletní výbavu včetně optické mechaniky při váze pod 1,8 kg. Šasi vyrobené ze slitiny hořčíku, ULV varianta Core 2 Duo procesoru, 2 GB RAM, možnost dokování a kompletní zabezpečení. To vše za cenu něco málo přes 40 000,- Kč bez DPH.

HP Compaq 2510p - na cesty i do firmy

Základní popis

Stejně jako ostatní modely řady Compaq končící písmenem b, p nebo w má tento notebook sjednocený design. To znamená hranatější tvary a kombinaci černé a grafitově šedé. Pokud jde o mé preference, design se přesně trefil do toho, jak si notebook představuji, takže v tomto ohledu hodnotím jednoznačně pozitivně. Minimalistický dojem podtrhuje klávesnice s displejem, jenž kolem sebe mají minimální okraje. Díky tomu má člověk pocit, že notebook už nemohl být menší. Jediným rozměrem, který má rezervy, je tloušťka. Ne že by byl notebook nějak tlustý, na druhou stranu v této třídě je mnoho tenčích strojů. Robustní konstrukci vyvažuje vyšší pevnost, ke které taktéž nemohu mít žádné výhrady.

Co do portů se jedná spíše o průměr. Na přední straně se nachází pouze čtyři indikační diody (zapnutí, bezdrátový vysílač Wi-Fi/BT, nabíjení baterie a aktivita pevného disku). Většinu levé strany obsadila optická mechanika. Do zbylého prostoru se vtěsnalo jedno USB, přípojka modemu a připojení napájecího adaptéru. Zadní stranu pro změnu obsadila baterie, a to v podstatě celou. Nalevo od ní (z pohledu uživatele) je umístěna zdířka zámku Kensington a napravo zas LAN konektor. Většina portů se skrývá na pravé straně. Postupně od uživatele je to PCMCIA slot (32-bit CardBus; krytý záslepkou), pod který se schovala čtečka SD/MMC karet a FireWire, audio konektory, druhé (a bohužel poslední) USB, analogový výstup na monitor VGA a konektor pro připojení dokovací stanice.

Celkově se dá říct, že se tu nachází všechno, co člověk u přenosného notebooku potřebuje. Chtít TV výstup už by bylo přece jen moc. Stejně tak by se dala vzhledem k velikosti omluvit i absence digitálního obrazového výstupu. Rozhodně ale velmi zamrzí pouhé dva USB porty. To je málo i na 12" notebooky. Pro větší rozšíření poslouží dokoupitelná dokovací stanice. To bohužel neoplývá nějakou extrémně velkou výbavou a především se ani na ní nenachází digitální DVI/HDMI výstup. V případě takového notebooku je to silně na pováženou, protože právě u těch malých se nejvíce očekává, že někde v kanceláři na ně bude čekat dokovací stanice s připojeným velkým LCD.

Ohledně mobility je na tom tento přístroj výborně. Díky použití slitin hořčíku bylo dosaženo snížení váhy na 1,68kg při rozměrech 280 x 235 x 32 mm. Zdroj o výkonu 65W taktéž patří k těm menším a celkově i s kabely váží 417g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá s velmi kontrastními bílými popisky. Popisky určené pro klávesu Fn jsou tradiční modrou. Rozložení klávesnice je dle mého názoru ideální. V levém dolním rohu klávesnice se nachází klávesa CTRL. Fn klávesa je tedy po jejím pravém boku (to je asi nejlepší způsob jejího umístění – komu to však vadí, tak je možnost funkce kláves prohodit). Z druhé strany s ní sousedí klávesa Windows - ta se na klávesnici nachází jen jedna. Klávesa kontextové nabídky se nachází mezi klávesami CTRL a ALT na pravé straně od mezerníku.

Použitá klávesnice má českou lokalizaci - i přes původní popisky americké verze je klávesnice odvozena z britské varianty. To tedy znamená, že klávesa Enter je na výšku a levý Shift je zkrácen na úkor klávesy se zpětným lomítkem. Insert a Delete se usadily na standardní pozici v pravém horním rohu. Nalevo od nich se dále v řadě nachází i klávesy pro pohyb v dokumentech. Jsem rád, že je výrobce i přes malé rozměry kláves neumístil na nějaké klávesy jen jako funkci Fn, ale že se jim dostalo vlastních kláves. U notebooků této velikosti to nebývá často. Nejvyšší řada kláves je zmenšena na výšku (asi na polovinu) i na šířku (tři čtvrtiny). Na druhou stranu jsou funkční klávesy rozděleny do bloků, takže není problém ani po tmě nahmatat správnou klávesu. Kurzorové šipky jsou taktéž zmenšené na výšku na dvě třetiny plné velikosti. Nijak to ale nevadí, protože jsou od ostatních kláves oddělené velkou mezerou, takže si nebudete omylem mačkat i další klávesy.

Pomocí klávesy Fn a funkčních kláves je realizováno tlačítko režimu spánku (nastavitelné ve Windows), přepínání výstupu grafické karty a regulace podsvětlení. Jak už je u HP zvykem (i když to většinou lidi nevědí), klávesy PageUp, PageDown, Home a End fungují i pomocí kombinace Fn klávesy a kurzorových šipek. Je to výborná funkce pro lidi, kteří pracují především s klávesnicí, například při psaní dokumentů nebo programování. Pokud chcete psát číslice na numerickém bloku pouhým stiskem klávesy Fn, pak existuje malý „tajný“ trik. Zapněte NumLock a pak dvakrát stiskněte ScrollLock. V tu chvíli se už při stisku kláves bez Fn klávesy nebudou psát číslice ale písmena a číslice budou jen při držení Fn klávesy. Pro mnoho lidí je toto dost zásadní funkce a tak je dobré, že i na to v HP mysleli.

Na klávesnici se píše velmi příjemně. Její velmi dobré rozložení je doplněno i příjemným stiskem a jistou odezvou. Chod kláves je krásně tichý. Za sebe mohu říct, že mi klávesnice přijde bezchybná. Nenapadá mě ani jediný detail, který bych jí mohl vytknout. Perfektní práce – klávesnice na HP Compaq patří k tomu nejlepšímu mezi notebooky.

Nad klávesnicí je celá řada dalších ovládacích prvků. Pěkně zleva začíná tlačítkem pro zapnutí, které má v sobě umístěnou zelenou diodu. Všechna další tlačítka už jsou pouze dotykovými senzory a jsou realizována ťukáním na příslušné podsvícené ikony. Je zde tedy dále tlačítko spuštění HP InfoCentra, aktivace/deaktivace bezdrátového vysílače BT/Wi-Fi (separátně lze tyto funkce vypínat pomocí jednoduché softwarové utility), přepnutí do prezentačního módu a vypnutí touchpadu. Vpravo od této řady je místo pro indikaci zámků klávesnice (NumLk, CapsLk). V pravém horním rohu se dále nachází senzory pro regulaci hlasitosti. Tažením prstu na vyznačených čarách se podle příslušného směru zvyšuje nebo snižuje hlasitost. Vlevo od toho je pak umístěno ještě tlačítko pro celkové ztlumení.

Dotykové senzory jsou sice efektnější než tlačítka, ale s efektivitou bych to zas viděl spíše naopak. Přesto se dá na to zvyknout, i když sem tam jsem si nahoře něco omylem zmáčkl, když jsem používal klávesy z nejvyšší řady. Musím mít výtku k intenzitě svícení ikony vypnutí touchpadu s ikonou ztlumení zvuku. Bohužel svítí velmi intenzivní oranžovou barvou, která mi osobně přišla rušivá za jakéhokoli osvětlení okolního prostředí. V případě používání v noci za tmy je to pak přímo nesnesitelné. Nakonec jsem došel k tomu, že touchpad radši vypínat nepotřebuji a místo vypnutí zvuku radši ztlumím hlasitost na minimum. Pak samozřejmě nic nesvítí.

Pro ovládání slouží mimo klávesnice i kombinace touchpadu a touchsticku. Ty jsou od nejpoužívanějšího výrobce Synaptics. Touchpad je mírně zapuštěný, a jak jsem již zmínil, je ho možné i vypnout (touchstick zůstává funkční). Každé polohovací zařízení má svá dvě tlačítka, která mají velmi příjemný a tichý stisk. Dohromady s tichou klávesnicí je tedy notebook možné používat tak, aby nehrozilo rušení případných okolních lidí v místnosti. Konkrétně u malého notebooku to hodnotím mimořádně pozitivně.

Hlavní HW parametry

Spolu se standardní čipovou sadou Intel GM965 s integrovanou grafikou GMA X3100 je notebook osazen nízkonapěťový dvoujádrový procesorem Intel Core 2 Duo U7600 s maximální frekvencí 1,2 GHz (FSB 533 MHz, 2 MB RAM). Ten je samozřejmě především určen na co nejnižší spotřebu a největší výdrž na baterie. V souvislosti s tím je samozřejmě snížen i celkový výkon procesoru.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 198
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9437

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 220
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 960

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 211
  • Rendering (Multiple CPU): 367
  • Multiprocessor Speedup: 1,74

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,2

Pokud jde o aplikace využívající jedno jádro, tak tam je procesor o 25% pomalejší než Celeron-M 530 1,73 GHz. S plnohodnotnými Core 2 Duo radši ani nebudu porovnávat, ale proti vyšším modelům je výkon v podstatě poloviční.

Paměť RAM je na tom lépe. Jediný DDR2 slot je osazen modulem o velmi pěkné kapacitě 2 GB. Ten běží na efektivní frekvenci 667 MHz a v testu HWiNFO32 notebook dosáhl propustnosti slabších 1644 MB/s. Vzhledem k velikosti notebooku se ovšem nemůžeme zlobit.

Pevný disk je asi největším kamenem úrazu. Použitý Toshiba MK1011GAH má fyzickou velikost 1,8", což ho automaticky předurčuje k tomu nejpomalejšímu, co se dá k notebooku připojit. Vzhledem k velikosti je jasné, že se plotny (s kolmým zápisem) budou otáčet pouze rychlostí 4200ot/min. Paměť cache má velikost 8 MB a celkově je kapacita disku ještě slušných 100 GB. Základním nedostatkem je v tomto případě především velmi nízká rychlost, protože běžné pevné 2,5" disky mají dnes rychlost minimálně o 50% vyšší. To je daň za co nejmenší notebook s integrovanou optickou mechanikou.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 73,67 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 23,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,52 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 3,9

Integrovaná optická mechanika Matshita DVD-RAM UJ-842S umí pálit na všechna příslušná DVD a CD média včetně těch dvouvrstvých.

O spojení se světem se stará gigabitová síťová karta Intel 82566MM a bezdrátový adaptér Wi-Fi Intel 4965AGN (standardy a/b/g/draft-n). Pro spojení s menšími mobilními zařízeními je určen Bluetooth modul. Nechybí ani dnes již obstarožní analogový modem s rychlostí 56kbit/s.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 12,1" a jelikož se jedná o business notebook, má matnou povrchovou úpravu. Pro displeje této velikosti se používá standardně rozlišení WXGA (1280x800). Velikost pixelů je o něco menší než u 14,1" WXGA+ (1440x900) a o něco větší než u 15,4" WSXGA+ (1680x1050). Osobně nemám se čtením na takovém displeji žádný problém, i když je samozřejmě pravda, že čím jsou pixely větší, tím je to pro oči příjemnější, protože se nemusí tolik namáhat. V případě koupě malého notebooku určitě doporučuji někde se předem "na živo" podívat, jak vám to vyhovuje.

Podsvícení je řešeno pomocí sady LED. Díky tomu je dosaženo větší svítivosti při menší spotřebě. Ostatní parametry odpovídají kancelářskému použití. Hlavně barevné podání mi přijde slabší a pozorovací úhly taky nebudou chloubou tohoto displeje. Pokud neplánujete na notebooku dělat grafiku (což vzhledem k úhlopříčce stejně ani moc dobře nejde), tak s displejem nebudete mít žádné problémy.

Minimální parametry displeje:

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 60° horizontálně, 20° vertikálně
  • Kontrast: 300:1
  • Podsvícení: LED

V notebooku je umístěn panel s označením LTD121EW7V. Bohužel se o něm nedá najít žádné bližší info. Uvedené minimální parametry zaručuje přímo HP bez ohledu na použitý displej. Každý použitý displej tedy může mít stejné nebo lepší parametry.

O grafiku se stará integrovaná GMA X3100 se sdílenou pamětí. Ta podporuje Shader Model 3.0 a Intel slibuje, že brzy bude i finální verze ovladače s podporou jednotky T&L (transformace a osvětlení). Výkon grafiky je dostatečný pro veškerou kancelářskou práci, multimédia v podobě přehrávání filmů a 3D grafické rozhranní Aero. Vzhledem k tomu, že je výkon (z velké části softwarově doháněné) grafiky slabý i na poměry sdílených grafik, nečekejte, že by byl notebook vhodný na hraní 3D her. Nějaké staré si na něm určitě zahrajete, ale s těmi novějšími jste v podstatě bez šance. Vzhledem k cílové skupině uživatelů to ale jistě není žádný problém.

Ohledně kancelářské práce bych určitě zmínil, že je možné obraz buď klonovat na dvě obrazovky, anebo zobrazovat na každé obrazovce jiný obsah (rozšířená plocha). Výstup je na notebooku bohužel jen jeden. Je jím klasické analogové VGA. Na dokovací stanici se ještě dále nachází výstup na televizi (S-Video). Kvalita VGA výstupu mě příjemně potěšila. Na většině malých notebooků tento výstup za moc nestojí. Tento však byl schopen zobrazit WSXGA+ (1680x1050) rozlišení bez viditelných defektů. Díky tomu by neměl být problém i s trvalejším použitím. Test byl proveden s kvalitním 21" LCD panelem Samsung SyncMaster 215TW.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3245
  • 3DMark 03: 969
  • 3DMark 05: 569
  • 3DMark 06: 339

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,1

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 243
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 403
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 546
  • OpenGL Speedup: 2,25

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

O zpracování zvuku se stará velmi průměrný zvukový kodek SoundMAX HD Audio. Zvuková karta celkově nabízí jen vstup na mikrofon a výstup na sluchátka, resp. externí reproduktory. Prostorový zvuk tu nenajdete ani formou analogu a ani prostřednictvím digitální S/PDIF optiky. Tak je to bohužel u všech notebooků HP Compaq. Tentokrát to lze ovšem omluvit vzhledem k malé velikosti notebooku.

Měl bych výhrady k aplikaci ukazující stav hlasitosti reproduktorů (a světlosti displeje) při změně pomocí dotykových senzorů. Aplikace si bere fokus od aktivního okna (to znamená, že pokud změníte hlasitost, tak aplikace, ve které jste do té doby dělali, bude neaktivní, dokud okno nezmizí). Některé hry se tak při změně hlasitosti minimalizují. V případě, že hlášení vypnete, tak přijdete o vizuální odezvu při změně intenzity podsvícení displeje a změně hlasitosti. Světlost displeje lze vidět okem a není potřeba žádný ukazatel. Na hlasitost reproduktorů jsem nainstaloval program Microsoft IntelliType Pro, který se dodává ke klávesnicím. Tento program má vlastní vizuální odezvu (velmi pěknou), která spolupracuje i se zmíněným dotykovým senzorem a problém tak řeší.

Reproduktor je integrovaný pouze jeden. Kvůli tomu nelze očekávat typicky nadprůměrnou kvalitu, kterou tu většinou chválím u všech HP Compaq. Na poměry 12" notebooků je však i tento jeden reproduktor velmi hlasitý. Chválu si naopak určitě zaslouží celkem dobrý mikrofon za své umístění do víka displeje. Přístup k němu je totiž za otevřeného i zavřeného stavu.

Zabezpečení

V zabezpečení lze nastavit všechna hesla na harddisk, start i na setup, ověřování pomocí Smart Card (v případě použití příslušného PCMCIA adaptéru) a chování TPM čipu (například ověřování při zapnutí počítače). Další výbornou funkcí je možnost bezpečného smazání disku (několik úrovní).

Není problém zablokovat jednotlivé součásti, jako je Wi-Fi, Bluetooth, optická mechanika, LAN (nebo jenom probouzení signálem z ní), čtečku paměťových karet, USB a FireWire porty, CardBus (PCMCIA). Dále lze ještě omezit výběr zařízení, ze kterých se dá bootovat. To dokonce jednotlivě. K nastavení zabezpečení slouží ve Windows program HP ProtectTools.

Chlazení a provozní hluk

Vzduchové chlazení je poháněno jedním ventilátorem umístěným v pravém zadním rohu. Vzduch se nasává přímo otvory pod ním a je vyháněn výdechem na pravé straně. Ten je ovšem velmi úzký a umístěný velmi nízko. Z toho bohužel plyne jeden problém. Pokud si notebook položíte na jakýkoli nerovný povrch, tak se výrazně sníží efektivita chlazení a ventilátor se postupně rozjede na poměrně velké rychlosti, které už nelze jen tak přeslechnout. Přitom při běžné kancelářské práci na rovném povrchu není problém, aby byl notebook v podstatě neslyšitelný. Nejnižší rychlost ventilátoru má ještě menší úroveň hluku, než pevný disk. Při náročnější práci běží ventilátor neustále na vyšší otáčky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,5
  • klávesnice vlevo = 25,8
  • klávesnice vpravo = 29,9
  • spodek maximum = 34,4
  • výdech chlazení = 34,1
  • napájecí adaptér = 28,5

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,3
  • klávesnice vlevo = 28,5
  • klávesnice vpravo = 35,3
  • spodek maximum = 44,8 (pod pravou stranou klávesnice)
  • výdech chlazení = 41,6
  • napájecí adaptér = 35,7

teplota okolí při měření: 24°C

Při běžné kancelářské práci je notebook velmi chladný a tak s ním není problém pracovat na klíně neomezeně dlouho. Při náročné práci (vytížený procesor nebo grafická karta) se začne zahřívat, a pak už používání na klíně nelze doporučit. V porovnání s konkurencí je na tom ovšem ještě stále velmi dobře.

Baterie

V této konfiguraci je notebook rovnou dodáván s větší 6ti článkovou baterií o kapacitě 55 Wh. Tato baterie vzadu přesahuje asi o 2 cm. To považuji jednoznačně za výhodu. Krom toho, že u business notebooků to vypadá stylově, je to výborná podpěra při otevírání víka displeje, aby se vám základna notebooku nezvedala. To jsem ovšem trochu odběhl. Podstatné je určitě, že při našem standardním redakčním testu* vydržel tento prcek v provozu celých 6 hodin a 32 minut. To dělá jisté 4 hodiny průměrné práce se zapnutou Wi-Fi a přibližně 3 hodiny při náročné práci. Pokud chcete přibližně zjistit aktuální stav baterie, na jejím spodku se nachází tlačítko a čtyři zelené diody. V případě zmáčknutí se podle stavu rozsvítí příslušný počet těchto diod.

Není možné připojit žádnou sekundární baterii. Ohledně primárních baterií je však na výběr ze tří kusů. Existuje ještě menší (28Wh, 3 články) a větší (83Wh, 9 článků). První zmíněná z notebooku nijak nepřesahuje. Druhá zmíněná naopak přesahuje dozadu i dolů.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W

BIOS

HP používá na řadě Compaq své vlastní specializované BIOSy, takže se můžeme těšit na rozsáhlejší nastavení, než je standardně zvykem. Mimo zabezpečení, kterému jsem se věnoval v jedné z minulých kapitol, bych měl ještě vyjmenovat zbylé možnosti. Jde o možnost prohodit levý CTRL a Fn klávesu pro lidi, kteří jsou zvyklí na opačné rozmístění, deaktivovat DMA přenosy, zapnout neustálý běh ventilátoru při napájení z adaptéru, vypnout ochranu spouštění dat (DEP), šetření LAN, podporu více jader v procesoru a další.

Všechna nastavení lze příjemně měnit z prostředí Windows pomocí programu HP ProtectTools, který hodnotím velice kladně. V něm lze i nastavit, zákaz některých částí notebooku pro určité uživatele.

Příslušenství

HP se ohledně přibaleného příslušenství nikdy moc nepředá. Pokud pominu nějaké ty příručky, tak nečekejte nic víc než notebook, adaptér a kabel k modemu (včetně redukce). Na rozsáhlé příslušenství v ceně jsou specialisté jiní výrobci. Ohledně software najdete všechno podstatné. Mimo operačního systému Windows Vista Business (je možné zvolit 32, nebo 64bit edici při první spuštění) a HP utilit pro nastavení notebooku a zabezpečení je (z programů, které stojí za zmínku) přeinstalován vypalovací software Roxio, prohlížeč PDF komplete a přehrávač. Další méně důležitý software je možné doinstalovat prostřednictvím utility HP Software Setup. Na disku je mimo jiné i nějaký ten bloatware v podobě Gogole Toolbaru a demoverze Symantec Norton Internet Security.

Ceny a záruka

V našich končinách je nabízena pouze jediná konfigurace, a to ta testovaná. Její doporučená koncová cena činí 41 980,- Kč bez DPH (49 956,- Kč s DPH). Výrobce na ni poskytuje standardní záruku 3 roky. Tuto záruku lze rozšířit (například o opravdu u zákazníka) i prodloužit. Záruka lze uplatnit u některého z řady servisních partnerů.

Závěr

HP Compaq 2510p je kvalitním business notebookem pro použití s velkými nároky na mobilitu. Tomu mimo nižší váhy a rozměrů odpovídá i velká výdrž na baterie a kvalitní a pevná konstrukce. Pro nasazení ve firmách je doplněn o solidní možnosti zabezpečení a konektor pro připojení dokovací stanice. Jednoznačně největším kladem je pro mě výborná ergonomie. Po týdenní práci s ním je opravdu těžké vrátit se k jinému 12" notebooku. Jeho vynikající klávesnice předčí pohodlím leckterý notebook standardní velikosti.

Zklamáním je naopak použití pomalého 1,8" disku. Velikostí a vahou se tento HP Compaq podobá notebookům, které používají plnohodnotné procesory i disky, takže věřím, že místo se bývalo najít mohlo. Méně závažnými nedostatky pak jsou některé velmi intenzivně svítící diody, které mohou rušit citlivější jedince, a nevhodně umístěný výdech chlazení, který je velmi snadné ucpat. I tak ovšem ve mně nechal tento notebook jednoznačně pozitivní dojem a ohledně pohodlí práce patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl kdy mezi malými notebooky možnost otestovat.

Klady a zápory

+ výborná klávesnice
+ možnost připojení dokovací stanice
+ dobrá výdrž na baterie
+ integrovaná optická mechanika

- rušivá intenzivně svítící dioda ztlumení zvuku a vypnutí touchpadu
- malý prostor výdechu chlazení
- pomalý pevný disk (1,8")

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq 2510p

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq 2510p
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo U7600 (1.20 GHz, 2 MB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (1x 2048)
  • HDD (GB): 100 (Toshiba MK1011GAH, PATA, 4200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual-layer writer (Matshita DVD-RAM UJ-842S)
  • LCD: 12.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82566MM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: SoundMAX HD Audio (Analog Devices AD1981HD)
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchstick
  • Software: Windows Vista Business (32/64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5100 mAh 10.8V / 6h 32min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, D-Sub, 2x USB, PCMCIA, FireWire, dokovací konektor
  • Rozměry: 280 x 235 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 1.68
Recenze

Diskuse