RECENZE: HP Pavilion dv6339 - multimediální centrum s AMD

19. 4. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do redakce se nám dostal další Pavilion z řady dv6000, tentokrát s předinstalovaným Windows Vista a postavený na platformě AMD. Toto multimediální centrum s líbivým designem a webkamerou ve svých útrobách schovává dvoujádrový procesor Turion64 X2 a základní desku s čipovou sadou a dedikovanou grafickou kartou z dílny NVIDIA.

HP Pavilion dv6339 - multimediální centrum s AMD

Základní popis

Jak už jsem naznačil, až na procesor od AMD je model dv6339 z hlediska konstrukce identický se zbytkem řady dv6000. To znamená, že kromě stejného šasi je identické i rozložení (i počet) portů a použitý displej. Jediný rozdíl je tedy v použité platformě, a protože procesory od AMD a Intelu nelze jen tak prohazovat, uvnitř notebooku se nachází úplně jiné vnitřnosti – tedy jiná základní deska založená na jiné čipové sadě.

Protože už jsme Pavilion z řady dv6000 recenzovali, budu se v této recenzi věnovat pouze rozdílům, které se vztahují především k platformě, procesoru, odlišné grafické kartě a operačnímu systému. Pro úplnost si tedy velmi doporučuji přečíst i recenzi na něj.

Hlavní HW parametry

AMD verze Pavilionu je postavená na čipové sadě NVIDIA GeForce 6100. Přestože většina lidí si tuto čipovou sadu spojí s integrovanou grafickou kartou stejného jména, tato čipová sada je dělána samozřejmě i ve verzi bez integrované grafické karty, a tu verzi používá i tento notebook. GeForce 6100 patří výkonem k tomu lepšímu na mobilním trhu.

Uvnitř testovaného notebooku je dvoujádrový procesor AMD Turion64 X2 TL-52 taktovaný na frekvenci 1,6 GHz s 2 x 512KB L2 cache (pro každé jádro separátní) a TDP 31 W. Dvoujádrové Turiony jsou tím nejlepším, co AMD do notebooků nabízí. TL-52 je základním modelem jejich řady.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 112
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 044

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 704
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 982

Uvnitř přístroje jsou osazeny oba sloty pro paměti RAM. Každý je zaplněn po jednom 512MB modulu. Jedou na efektivní rychlosti 667 MHz v dual channel módu a naměřili jsme na nich propustnost 2051 MB/s.

K ukládání dat poslouží 160GB harddisk z dílny Seagate, jehož plotny se otáčí rychlostí 5400 otáček za minutu a je vybaven 8MB vyrovnávací paměti cache. Je to model ST916082, který je vybaven kolmým zápisem, díky kterému se teoreticky rychlostně dorovnává až na disky točící se rychlosti 7200 otáček za minutu. Dle výsledků testů je znát, že disk patří rozhodně k tomu lepšímu a že ostudu notebooku rozhodně dělat nebude.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 113.36 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37.4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15.61 ms

Optická mechanika je Slimtype DVD A DS8AZH, která se, krom podpory zápisu na všechny běžné typy médií, může pyšnit také možností potisku (k tomu určených) médií pomocí technologie LighScribe. Její hlučnost při čtení patří k dnešnímu průměru.

O spojení se světem se mimo gigabitové LAN stará ještě bezdrátový síťový adaptér společnosti Broadcom podporující standardy 802.11 b/g. Pro připojení malých přenosných zařízení jako jsou mobilní telefony a PDA, poslouží IrDa port. Modernější Bluetooth zde bohužel nenajdeme.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Ačkoli je 15,4“ lesklý displej s rozliŠením WXGA (1280 x 800) stejný jako u celé řady dv6000, byla zvolena jiná grafická karta než v minulých testovaných modelech. Konkrétně se jedná o kartu NVIDIA GeForce Go 7200. Ta se od svých silnějších kolegyň liší paměťovou sběrnicí, která je ořezána na 32 bitů. GPU je taktováno na 445 MHz a paměti na 350 MHz (700 MHz efektivně).

  • 3DMark 2001: 5787
  • 3DMark 03: 2254
  • 3DMark 05: 1361
  • 3DMark 06: 614

Z výsledků měření je jasně vidět, že tento notebook není určen pro náročné hráče 3D her. Starší 3D hry si bez problémů zahrajete, ale u nejnovějších náročných už bude problém, protože grafická karta nebude stíhat plynule vykreslovat. Omezení je především v 32bit paměťové sběrnici, což je jasně vidět na výsledcích starších 3D Marků, které testují především hrubý výkon. V nových verzích, kde jsou velké nároky na architekturu GPU, se rozdíl částečně smazává.

Pro nenáročné rekreační hráče však nebude grafická karta nějakým limitem. Její výkon je stále ještě vyšší než u sdílených řešení (v reálných hrách se ten rozdíl projeví mnohem víc než v syntetických testech). S filmy a dalšími multimedii si notebook hravě poradí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

V multimediích si vede tento notebook stejně dobře jako jeho bratříček s Intel procesorem. Výbava a možnosti obou strojů jsou z tohoto pohledu identické. Proti testovanému modelu byl jediný rozdíl v operačním systému. Windows XP MCE byl nahrazen Windows Vista Home Premium, které obsahuji inovovanou verzi aplikace Media Center. Provázání s multimediálními tlačítky a dálkovým ovládáním funguje stejně dobře jako v minulé verzi Windows.

Zabezpečení

Z hlediska zabezpečení je na tom i tento model stejně jako modely postavené na platformě od Intelu – tedy téměř nijak. Zaměření na domácí uživatele je jasně patrné a čekat zde pokročilejší zabezpečení než heslo do BIOSu a jeho nastavení je velmi pošetilé. Na to má HP jiné řady notebooků.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je společně pro celou řadu dv6000, takže je vzduch opět nasáván na spodku přístroje a na zadní straně opět vyháněn. Umístění výdechu dozadu je velmi příjemné, protože nebude horkým vzduchem obtěžovat ani praváky ani leváky při práci s připojenou myší.

HP standardně používá ve Windows Vista nastavený profil napájení s dynamickou změnou rychlosti na celém rozsahu rychlosti procesoru (při nečinnosti jede na nejnižší výkon a při plném vytížení se dokáže přepnout až na výkon nejvyšší). Při běžné kancelářské práci se ventilátor spouští jednou za 3-5 minut a běží přibližně půl minuty. Jeho hluk je průměrný. Chodu ventilátoru si všimnete především v tiché místnosti. Při intenzivním vytížení dá o sobě ventilátor znát víc. Hladina jeho hluku ale stále odpovídá jiným podobně vybaveným notebookům.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37.8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35.7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32.6°C
  • klávesnice vlevo = 36.9°C
  • klávesnice vpravo = 34.2°C
  • spodek maximum = 41.3°C (u harddisku)
  • výdech chlazení = 42.3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37.5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36.0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33.6°C
  • klávesnice vlevo = 36.5°C
  • klávesnice vpravo = 34.9°C
  • spodek maximum = 44.5°C (u harddisku)
  • výdech chlazení = 46.3°C

teplota okolí při měření: 24.1°C
teplota napájecího adaptéru při nabité baterii: 51.2°C

Podle naměřených výsledků je vidět, že teploty jsou vyšší než u verze postavené na Intel procesoru = oproti dv6156ea se stejně taktovaným Core 2 Duo T5200 a redakčními Windows Vista dokonce o cca 4 st., což je již veliký rozdíl.

Baterie

Baterie je opět identická pro celou řadu dv6000 (47 Wh). Rozdíl tak bude pouze ve výdrži díky použití jiných komponent. V našem standardním* redakčním testu vydržel notebook v provozu 2 hodiny a 24 minut. To není příliš oslnivá hodnota, pokud je v plánu notebook často přenášet a používat mimo elektrické zásuvky. Hodnota je to zároveň nižší, než jakou mají Paviliony s Intel procesorem.

BIOS

Protože se jedná o notebook určený pro domácí uživatele, v setupu BIOSu, krom nastavení priorit bootování a hesel, moc nenajdete. Za zmínku stojí snad jen možnost vypnout pípání při stisku multimediálních tlačítek.

Příslušenství

Krom samotného notebooku a manuálů se v krabici ukrývá už pouze napájecí adaptér. Předinstalován je 32bit operační systém Windows Vista Home Premium, který přesně vystihuje zaměření přístroje. Při zapnutí se systém teprve rozbalí ze zálohy, takže je potřeba si několik minut vyčkat. Po restartu vás přivítá krátké video, po kterém budete vyzvání k zadání několika základních nastavení systému. Krom toho budete vyzváni k zaregistrování notebooku do databáze HP. Registraci jsem zrušil a systém mě k registraci vyzýval každou půlhodinu, i když jsem pokaždé v upozorňovacím dialogu zvolil volbu, aby už neupozorňoval.

Z dalšího software stojí za zmínku určitě balík programů pro práci s optickou mechanikou Sonic Digital MediaPlus (Sonic RecordNow, Sonic MyDVD, Sonic Easy Archive, Sonic Express Labeler) a kancelářský balík Microsoft Works 8.0.

Ceny a záruka

Model dv6339 je prodáván s doporučenou koncovou cenou 23 215,- Kč bez DPH (27 626,- Kč s DPH). Pokud se budeme bavit pouze o modelech založených na procesorech od AMD, tak jsou na trhu dostupné ještě další dvě konfigurace dv6301 a dv6303. Obě jsou levnější a neobsahují dedikovanou grafiku (grafiku tedy obstarává integrovaná GeForce 6150), mají pouze 100Mbit LAN, procesor Sempron 3500+.
Model dv6301 má dále 1 GB RAM, 80GB disk (5400 ot./s), DVD+/-RW a verzi desky s dvěma USB porty. Doporučená koncová cena je 16 685,- Kč bez DPH (19 860,- Kč s DPH). Model dv6303 má větší disk (120 GB) a používá verzi základní desky se všemi třemi USB porty. Jeho doporučená koncová cena je 18 472,- Kč bez DPH (21 982,- Kč s DPH).

Záruka je standardní 2 roky pro koncové spotřebitele i při nákupu na firmu.

Závěr

HP Pavilion dv6339 je notebook jasně určený pro domácí uživatele, kterým nabídne opravdu velmi pěkný design a vlastnosti správného multimediálního centra. Myslím si, že design si ve své kategorii určitě zaslouží pochvalu. Matně šedý povrch pravděpodobně nebude trpět jako nastříkané stříbrné plasty ošoupáváním při dlouhodobějším používání a zároveň s ním notebook působí výjimečnějším dojmem. Z hlediska multimédií už notebooku k dokonalosti chybí pouze TV tuner (lze dokoupit jako externí), který by ještě umocnil možnosti využití aplikace Media Center a dálkového ovládání ukrytého v Expresscard slotu.

Naopak trochu zamrzí chybějící integrované Bluetooth, které se nejčastěji používá pro bezdrátovou komunikaci s mobilními telefony, a použití grafické karty GeForce 7200, která se od svých lepších kolegyň liší 32bit šířkou paměťové sběrnice, která omezuje výkon někde na půl cesty mezi vyššími modely grafických karet a integrovanými řešeními.

Klady a zápory

+ stylový design
+ multimediální výbava a dálkové ovládání

- větší zahřívání oproti modelu s Intel
- nižší grafický výkon na samostatnou grafickou kartu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2009-11-06 03:05:39 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Motorola - ocenění v průzkumu Best Channel Products Survey:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right" id="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • <!--FULLTEXTSTART-->:
  • Motorola - ocenění v průzkumu Best Channel Products Survey:
  • <H2> TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Motorola získala nejvyšší ocenění v průzkumu Best Channel Products Survey pro rok 2009 časopisu BSM <BR>:
  • Podniková mobilní řešení společnosti Motorola jsou prodejci uznávána pro své prvotřídní vlastnosti, funkcionalitu, spolehlivost a snadnou integraci<BR>:
  • Společnost Motorola Enterprise Mobility Solutions, vedoucí poskytovatel služeb a řešení v oblasti podnikové mobility, boduje v průzkumu renomovaného časopisu Business Solutions Magazine (BSM). Ten společně s prodejci s přidanou hodnotou uznal její tři podniková řešení pro mobilitu jako nejlepší a ocenil je titulem Best Channel Products pro rok 2009. Odolná čtečka čárových kódů LS3578, univerzální čtečka čárových kódů LS2208 a podnikový digitální asistent MC75 (EDA &#8211; Enterprise Digital Assistant) se ve svých kategoriích umístily jako &#8222;nejlepší z nejlepších&#8221; (&#8222;best of the best&#8221;).<BR>:
  • &#8222;Společnost Motorola je pyšná na to, že dokáže naslouchat svým partnerům <BR>:
  • a spolupracovat s nimi a jsme poctěni, že prodejci a partneři ocenili tři naše výrobky jako nejlepší ve své třídě,&#8220; uvádí Janet Schijns, viceprezidentka pro světové obchodní kanály, distribuci a aliance pro divizi Enterprise Mobility Solutions společnosti Motorola. &#8222;Naším cílem je podporovat inovativní postupy tím, že poskytujeme obchodní nástroje, které jsou zdrojem lepší uživatelské a organizační efektivity. Abychom toho dosáhli, stále usilujeme o zpětnou vazbu od prodejců a to, že naši partneři oceňují naše výrobky, je skutečným svědectvím o našem závazku vybavit prodejce prvotřídním zbožím.&#8220;<BR>:
  • Vítězové průzkumu Best Channel Product byli vybráni pomocí internetového průzkumu, který požádal účastníky, aby v sedmi kategoriích ohodnotili své prodejce. Tři kategorie z toho se vztahovaly přímo k produktům: vlastnosti produktu, spolehlivost produktu a inovativní stránka produktu. Celkem hlasovalo 19 833 účastníků přes 2 186 ověřených distributorů BSM a díky tomu šlo o jeden z největších průzkumů svého druhu. Průzkumu se účastnili prodejci, kteří se v lednu 2009 umístili na předních místech v produktových kategoriích ve výzkumu Best Channel Products časopisu BSM.<BR>
  • Odolná čtečka čárových kódů LS3578 se kvalifikovala na vrchol kategorie přenosných mobilních čteček díky nejvyšším ziskům bodového ohodnocení <BR>:
  • v kategoriích spolehlivost/odolnost a snadná integrace. Univerzální čtečka čárových kódů LS2208 byla ohodnocena v kategorii čtečka čárových kódů s nejvyššími zisky v oblasti množství vlastností/funkcionalita a snadná integrace. EDA MC75 se umístil jako první v kategorii přenosných terminálů, kde také získal nejvyšší ocenění za množství vlastností/funkcionalitu a snadnou integraci.<BR>:
  • Společnost Motorola se spoléhá v případě poskytování podnikových mobilních řešení, která poskytují informace v reálném čase a umožňují lepší rozhodování <BR>:
  • a lepší výsledky, na celosvětovou síť partnerů, kteří jsou nejlepší ve své třídě. Díky vysoké úrovni profesionální zkušenosti a obchodní prozíravosti, které lze získat pouze pomocí praktických zkušeností, jsou naši partneři schopní přidat podnikovým mobilním řešením značnou hodnotu. Odolné a univerzální čtečky společnosti Motorola zajišťují prvotřídní výkon v oblasti sběru dat a naprostou integraci s ostatními síťovými a informačními systémy. A navíc díky EDA MC75 stejné značky jsou podnikové organizace vybavené nepřekonatelným množstvím profesionálních dovedností v kompaktním a snadno použitelném mobilním terminálu.</P>:
  • <!--FULLTEXTSTOP-->:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse