RECENZE: Toshiba Satellite P100-324 - brutální grafika

1. 2. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Vladimír Dutka

Velký displej, výkon a zachování líbivých kontur i kultivovaného projevu. Tak se dá popsat série 17'' DTR Satellite P100, která má přes svou velikost příjemných 3,2 kg. Podíváme se na nejvyšší konfiguraci 324, kterou charakterizuje LCD s vysokým rozlišením, high-endová grafika od NVIDIA a ohromný harddisk. To vše postaveno na sadě Centrino Duo a za cenu 52 500 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite P100-324 - brutální grafika

Základní popis

Design P série (stejně jako ostatních notebooků od Toshiby) se už po relativně dlouhou dobu výrazně nezměnil. Pro notebook jsou tedy charakteristické zaoblené hrany a kombinace stříbrné a černé barvy. V tomto případě jsou však tyto konvenční barvy doplněny o barevný kryt displeje. Toshiba sice mluví o „působivém zářivě měděném designu“, já však tvrdím, že víko je tmavě oranžové:-). Tak či onak, notebooku toto oživení velmi sluší.

Kvalita dílenského zpracování se nijak nevymyká standardu, na který jsme u spotřebitelských notebooků u Toshiby zvyklí. Tedy žádné výrazné nedostatky, které by byly vyloženě nepříjemné, ale k dokonalosti leccos chybí. Velké plochy se dají většinou malinko promáčknout, ale zase tu nic nevrže, neskřípe. Škoda jen, že výrobce stále používá stejnou metodu barvení plastů, jakou známe třeba z modelu A100. S tím jsou (nejen) vlastní zkušenosti takové, že už po několika měsících se používání na laku může projevit, zejména pak na opěrkách pro zápěstí.

Víko je jištěno jedním posuvníkem ovládajícím dva zámečky, otevření jednou rukou je bezproblémové. Tuhost pantů je dostatečná, ovšem díky rozměrům displeje není zcela v jejich silách zamezit jeho třesotu při manipulaci s notebookem. Oranžový (zářivě měděný) kryt displeje je zcela plastový a není tak zdaleka „nepromáčknutelný“, což je ovšem u jeho plochy pochopitelné.

Rozložení portů nemá žádné závažné chyby, posuďte sami. Výdech chlazení je vlevo, stejně jako šachty pro Express Card a PCMCIA II kartu, iLink (IEEE 1394) a jeden USB 2.0 port. Zadní část je na rozhraní bohatá, nejdeme tu další USB, S-Video (TV-Out), DVI, ext. monitor (D-Sub), modem, GLAN, konektor adaptéru napájení a dírku pro zámeček Kensington. Na pravou stranu zbyla DVD mechanika a poslední dva USB porty. Na čelním panelu jsou zleva: čtečka karet 5v1, vstup line-in, externí mikrofon, sluchátka, ovladač hlasitosti a posuvník pro ovládání bezdrátových funkcí.

Reproduktory jsou umístěny na předním okraji horní strany, kde jsou pěkně slyšet, ale při práci jsou z velké části přikryté rukama. Každý reproduktor je modře podsvícený, což je sice zajímavé, ovšem nenašel jsem možnost toto podsvícení vypnout, zejména ve tmě totiž může být lehce otravné. Neoficiální zdroje hovoří o tom, že tyto LED pod reproduktory mají jen modely osazené grafickou kartou od NVIDIA.

Indikační diody jsou tradičně ve dvou skupinách, první je v levé části přední hrany. Jsou tak viditelné i při zavřeném víku. Jsou modré a jejich svítivost spíše větší, než je potřeba. Zavřený a vypnutý počítač totiž stejně svítí dvěma diodami, které jsou nepřehlédnutelné. Tato skupina má pět LED, které značí napájení, stav počítače, baterie, práci HDD a čtečky karet. Druhá skupina je vpravo nad klávesnicí a indikuje zámky klávesnice, tedy NumLock, ScrLock a CapsLock.

Série P100 by se dala jednoznačně zařadit do třídy DTR, tedy Desktop Replacement. Díky 17'' monitoru totiž nebude tak úplně příjemné notebook s sebou nosit denně do práce/školy, a tak bude většinu času nejspíš sedět na stole. Na druhou stranu ale větší rozměry nahrávají dobrému chlazení a umožní umístění kompletní klávesnice. Hmotnost 3,27 kg je mezi 17" DTR výjimečná a blíží se jí jen velmi málo jiných notebooků, průměrem zde zůstávají 4 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Už je naštěstí tak nějak zvykem, že notebooky s displejem od 17'' výše mají kompletní klávesnici. Hned v úvodu ovšem musím upozornit, že u P100 je toto řešeno tak trochu na úkor celkové použitelnosti. Jak je patrné z fotografie v galerii pod článkem, je pravý okraj základní části klávesnice lehce stísněn a na práci s tímto rozvržením je třeba si nějaký čas zvykat. Nepříjemné jsou především malé klávesy Shift a šipky, Enter je jen jednořádkový. Zcela chybí klávesy Home a End, které jsou k dispozici jen v kombinaci s funkční klávesou.

Klávesnice je subjektivně malinko solidnější a tišší, než například u série A100, což mi přišlo příjemné. Klávesy nemají vůli a tuhost jejich chodu je optimální. Barva popisku je bílá a funkční kombinace jsou šedé. To není zprvu nejpřehlednější, ovšem pokud si zvykneme a víme, kde která funkce leží, uvítáme, že jsou takto nenápadné.

Touchpad je bohužel formátu 4:3 a má standardně dvě tlačítka. Pomocí ovladačů lze ale samozřejmě nastavit rolovací zóny a funkce při stisku jeho jednotlivých rohů. Jeho povrch je na omak jemnější než plasty celého těla, ale prst by po něm mohl určitě klouzat ještě trochu snadněji. Umístěn je excentricky tak, abychom po něm při psaní nejezdili pravým zápěstím.

K dispozici je ještě řada tlačítek nad klávesnicí. Mezi nimi je mimo jiné vypínač a dvě tlačítka, která spouštějí internetový prohlížeč a přehrávač multimédií, obě se ale dají nastavit ke spuštění jakékoliv aplikace. Sadu doplňují tlačítka pro ovládání multimédií (Play/Pause, Stop, Fwd, Rev). Musím říct, že u tohoto notebooku bych vyloženě uvítal dálkové ovládání.

Posuvník pro zapínání bezdrátových funkcí klasicky ovládá Wi-Fi i BT dohromady, pomocí Fn+F8 lze vybrat jedna či druhá funkce samostatně. Vybaven je oranžovou LED signalizující aktivaci těchto funkcí.

Hlavní HW parametry

Co do výbavy je model s označením 324 vrcholem sériové řady P100. Procesor Intel Core 2 Duo T7400 (2,16 GHz, 667MHz FSB, 4 MB L2 cache) spolupracuje (jak jinak) s čipsetem Intel 945PM (Calistoga), přes jeho dvoukanálový řadič má k disposici taktéž dva moduly 1GB DDR2 RAM, dohromady tak má systém k dispozici 2 GB operační paměti na efektivní frekvenci 533 MHz.

Procesor T7400 je dnes druhým nejrychlejším dostupným „intelovským“ procesorem v noteboocích a jeho výkony v programu HWiNFO32 mluví za vše:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 591
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 412

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 139
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 625

V CPU testu tedy obsazuje čelní místo, v FPU testu je hned za T2600 na stejné frekvenci na druhém místě mezi procesory od Intelu. Tento výsledek je ovšem poloviční oproti nejlepšímu od AMD.

Systémová paměť prokázala díky Dual Channel zapojení velice dobrou propustnost 2360 MB/s (2. místo v našem žebříčku), a to i přes použití nižší než maximální frekvence (533 namísto 667 MHz). Rozšiřitelnost bude sice problematická, protože jsou zabrány oba paměťové sloty, ovšem více jak 2 GB v notebooku se až poslední dobou začalo přesouvat z říše snů do teoreticky dostupné reality (při ceně okolo 13 000 Kč bez DPH za jeden 2GB modul).

Pevný disk vzbudil můj zájem v momentě, kdy jsem zjistil, že jeho kapacita je celých 200 GB a těšil jsem se, že konečně otestuji disk s kolmým zápisem dat. Nic takového se ovšem nekonalo, protože firmě Fujitsu se podařilo do modelu MHV2200BT vtěsnat hned tři plotny s kapacitou 67 GB každé a výška pevného disku se přitom zvýšila jen na 12,5mm. Připojen je přes SATA rozhraní. Daní za velký objem je nižší rychlost otáčení ploten (4200 ot./min), a měl by tedy teoreticky mít i horší výkony. Výsledky testu přístupové doby, nejkritičtějšího údaje, to potvrdily::

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 108,50 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 30 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,7 ms

Přístupová doba je výrazně podprůměrná, ovšem přenosová rychlost je přinejmenším průměrná. Co do velikosti je největším pevným diskem, který kdy byl v námi testovaném notebooku.

Optická mechanika je typu DVD-RAM, konkrétně jde o model HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N. Dokáže číst i psát na tyto disky: CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-R, DVD-R(DL), DVD-RW, DVD+R, DVD+R(DL), DVD+RW, DVD-RAM. Při použití DVD-RAM disku tak dokáže na disk zapisovat podobně snadno, jako třeba na disketu.

V oblasti konektivity se nekoná žádná revoluce, najdeme tu všechna běžná drátová (GLAN, modem, iLink-IEEE 1394) i bezdrátová (Wi-Fi, Bluetooth) řešení. Chybí tedy pouze dnes již ustupující infraport. Nemohu nezmínit, že příjem Wi-Fi signálu je u P100-324 vynikající.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Jednoznačně devizou modelu P100 je multimedialita, model 324 je navíc okořeněn pořádnou dávkou grafického výkonu. Začneme ovšem LCD. Ten je širokoúhlý s úhlopříčkou 17'', rozlišení umí nadstandardních 1680 x 1050 (WSXGA+), má leštěný povrch s TruBrite technologií a nutno říci, že je vynikající. Jistě není dokonalý, ale mile mne například překvapily pozorovací úhly, které jsou bez nadsázky jedny z nejlepších, se kterými jsem se zatím setkal. Trpí ale bohužel stejným neduhem, jako některé ostatní série od Toshiby, a tím je příliš vysoká svítivost na nejnižší stupeň podsvícení nastavitelný funkční klávesou. Ubrat další část jasu by zcela jistě znamenalo prodloužení životnosti na baterie, ovšem DTR notebooky nejsou na životnost baterie stavěné.

Zmíněný grafický výkon má na svědomí grafická karta NVIDIA GeForce FX Go7900 GS. Jde o druhou nejlepší řadu grafických karet od NVIDIe v současnosti použitelných v noteboocích. Označení GS znamená, že jde o model více orientovaný na nižší spotřebu a menší tepelný výkon oproti sourozenci GTX. K dispozici má 512MB VRAM a její výkony jsou následující:

  • 3DMark 2001: 28 893 bodů (1.místo)
  • 3DMark 03: 15 294 bodů (3.místo)
  • 3DMark 05: 6 404 bodů (4.místo)
  • 3DMark 06: 3 552 bodů (6. místo)

Asi nemusím zdůrazňovat, že s těmito výkony se P100-324 nelekne žádné graficky náročné práce nebo nové hry. FEAR: Extraction Point běhal na téměř maximální detaily v nativním rozlišení 1680 x 1050(!) bez větších problémů (člověk se pak může bát v Hi-Fi kvalitě). U Oblivionu bylo ve WSXGA+ rozlišení nutno ubrat z nároků na kvalitu grafiky, jinak hra nebyla plynulá. Všechny testované hry, včetně novinek jako Dark Messiah of Might and Magic, běhaly s maximálními detaily v rozlišení 1280 x 800, většina z nich i v 1440 x 900. V 1680 x 1050, což už je pořádný počet pixelů k počítání (o 74% více než u WXGA), se u těch nejnáročnějších her muselo slevit, například u FSAA či Post-processingu. Pokud máte snad ještě vyšší nároky, hledejte mašinu s Go7950 GTX:-).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

O orientaci tohoto přístroje svědčí už operační systém, kterým je Windows XP Media Center Edition.

Dobrý displej s kvalitním výpočetním zázemím doplněný o reproduktory Harman/Kardon jsou samy o sobě zárukou, že multimédia budou v podání P100-324 opravdovým zážitkem. K dokonalosti chybí už snad jen subwoofer a dálkové ovládání.

Zmíněné reproduktory opět nezklamaly a těžko budete v notebooku hledat lepší zvuk, nepočítáme-li ještě větší notebooky s několika reproduktory či subwooferem. Hlasitost je relativně dostatečná, ale mohla by být malinko vyšší pro případ, kdy se notebook změní v malé přenosné kino. Co je tu velmi (naivně doufám, že to čte někdo z výrobců notebooků), ale opravdu VELMI příjemné, je regulace hlasitosti reostatem, ovládaného kolečkem na čelní straně. Toshiba se tohoto drží u všech (alespoň myslím) svých modelů a doufám, že ostatní ji budou následovat. Regulace je okamžitá a přesná, nezávislá na probíhajících operacích.

Pro práci s videem je kromě výkonu k dispozici i nadstandardně veliký pevný disk, který rozhodně přijde vhod. Digitální zařízení jako videokamery, fotoaparáty, či naopak výstupní zařízení jako dataprojektory lze připojit přes veškerá možná rozhraní od IEEE 1394 po DVI konektor.

Zabezpečení

Díky jednoznačné orientaci na domácí zábavu nebo graficky náročné aplikace nemůžeme čekat vymoženosti jako je třeba TPM čip. P100 opravdu disponuje jen základními funkcemi pro nezbytné zabezpečení, jako je heslo uživatele a administrátora. Chybí dokonce i heslo pevného disku, ovšem nedostatečné zabezpečení nemůžeme takovémuto přístroji zazlívat.

Chlazení a provozní hluk

Vzduch do chladící soustavy vstupuje celkem pěti otvory na spodní straně, a jelikož se moc nepředpokládá, že by někdo pracoval se 17'' notebookem na klíně, tak to ani moc nevadí. Horký vzduch vychází jednak otvorem na levé straně, jednak otvorem na straně zadní. Celkově je chlazení vyřešeno dobře, i po náročném hraní se teplota na horní straně v žádné části nevyšplhala přes 38°C.

Hlučnost je v tomto případě na druhé misce pomyslných vah a tak je lehce vyšší než u notebooků s méně výkonnými grafickými kartami, ovšem oproti konkurenci s Go7800 a výš si nevede špatně. V případě nízké zátěže je hlučnost naprosto srovnatelná například s A100, ovšem při potřebě výraznějšího chlazení se umí ozvat pořádně nahlas. Většinou ale vysoké otáčky rychle klesnou zpět do normálu. Celkově bych hlučnost včetně zvuků vydávaných DVD mechanikou hodnotil jako odpovídající výkonové konfiguraci, možná trošku nižší. S hlasitostí souvisí i možnost nastavit režim chlazení v BIOSu. Respektive lze zvolit plnohodnotné chlazení nebo tišší verzi, která toleruje i vyšší teploty CPU a HDD, ovšem bez upřesňujícího nastavení.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 41,4 (levá strana u výdechu)
  • výdech chlazení = 32,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 37,3°C
  • klávesnice vpravo = 33,6°C
  • spodek maximum = 44,8°C (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 36,2°C

teplota okolí při měření: 22,8°C

Na to, jaký výkon dokáže tento počítač vyvinout, jsou naměřené teploty velice příjemné a vezmeme-li v úvahu i hlučnost, která není nikterak nesnesitelná, dostává P100-324 za tuto část kladné hodnocení.

Baterie

Standardně dodávaná baterie je šestičlánková a má kapacitu 4000 mAh, což stačí zhruba na 1 hodinu a 40 minut nenáročného provozu. Námi testovaný model měl baterii devítičlánkovou s kapacitou 6000 mAh, která dodává napětí 10,8 V. Ta udržela notebook v našem standardním redakčním testu* při životě 2 hodiny a 54 minut, což je více než přijatelná hodnota, pokud uvážíme, že tam někde uvnitř číhá žravá potvůrka se jménem Go7900.

BIOS

BIOS je dostupný tradičně stiskem klávesy F2 při spouštění systému. Bohužel v něm nenajdeme mnoho funkcí. Jak jsem již zmínil, bezpečnostní funkce jsou velmi slabé, zato je tu například zmiňovaná možnost chladit méně, a tedy tišeji.

Příslušenství

Mezi běžné příslušenství patří samozřejmě adaptér, DVD s ovladači a recovery soubory a manuál. Mezi dodávaný software patří Connectivity Doctor, Microsoft® Office OneNote ™ 2003, Sonic¿ Record Now!, InterVideo® WinDVD Creator (2Platinum), WinDVD, Toshiba Summit, Norton Internet Security™ 2006 (bezplatné aktualizace z Internetu po dobu 90 dní), Nástroj Toshiba Zooming Utility, Toshiba Bluetooth™ Stack, ConfigFree™.

Operačním systémem je, jak jsem již uvedl, Microsoft Windows XP Media Center Edition se všemi svými vychytávkami pro snazší zábavu. Díky zařazení Toshiby do partnerského programu Microsoftu bude podle posledních zpráv možné posléze "zdarma" aktualizovat OS na Windows Vista.

K dispozici je samozřejmě celá řada originálního příslušenství za příplatek, např. baterie, RAM moduly apod.

Ceny a záruka

Konfigurace série P100 jsou v současné době na našem trhu prodávané čtyři, lišící se ve všech myslitelných parametrech, společným prvkem jsou pouze 17'' LCD a Windows XP MCE. Model P100-324 je z nich vybavený nejlépe. Ve stručnosti pořídíte T7400 / 2 GB DDR2 RAM / 200GB HDD / GeForce FX Go7900 GS za 52 512 Kč bez DPH (62 490 Kč s daní).

Nejlevnější variantou z řady P100 je model P100-257, který má ve výbavě Procesor Core Duo T2250 (1.73 GHz), 512 MB DDR2 (533 MHz), 60GB(5400rpm) SATA, 17" WXGA+ displej, DVD-Super-Multi (+/-R DL). Operačním systémem jsou taktéž Windows XP MCE, ovšem grafická karta je integrovaná v čipsetu Intel 945GM. Její doporučená koncová cena je 26 462 Kč bez DPH (31 490 Kč s daní).

Závěr

Jednoznačně na zábavu orientovaný notebook spadající do kategorie DTR. Kvalitní displej a dostatek výkonu potěší jak náruživé hráče, tak i profesionály, kteří pracují s grafickými aplikacemi. Ty ovšem může mrzet absence sofistikovanějších bezpečnostních prvků. Pokud tedy hledáte multimediální centrum, děláte s videem, hrajete hry nebo vytváříte 3D modely a potřebujete se s počítačem čas od času někam přemístit, doporučuji zahrnout Toshibu Satellite P100-324 do seznamu Vašich variant. Za její cenu totiž není lehké sehnat kvalitní WSXGA+ displej, nejnovější procesor, výkonnou grafickou kartu a 200GB pevný disk v jednom.

Klady a zápory

+ výkon
+ kvalitní displej s vysokým rozlišením

- kompromisní klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite P100-324

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite P100-324
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7400 (2.16 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-533 (2x 1024)
  • HDD (GB): 200 (Fujitsu MHV2200BT, SATA 150, 4200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+R DL (HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N, zapisuje na: CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-R, DVD-R(DL), DVD-RW, DVD+R, DVD+R(DL), DVD+RW, DVD-RAM)
  • LCD: 17" TFT, glare type
  • LCD rozliąení: WSXGA+ (1680 x 1050)
  • Video: NVidia GeForce FX Go7900 GS, 512MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Media Center Edition
  • Baterie/výdrľ: Li-Ion 6000 mAh / 2h 54min (běžně dodávaná baterie má kapacitu 4000mAh)
  • Rozhraní: 1x audio SPDIF, 1x MIC, 1x Line IN, 1x Bluetooth, 4xUSB, 1x Express Card 1x PCMCIA, 1x Wi-Fi, 1xIEEE 1394(Firewire), 5in1 čtečka karet (SD/MMC/MS/MS PRO/xD), 1xRJ11 (modem), 1xRJ45 (Ethernet LAN), 1xVGA kon., 1xTV-Out, 1xDVI
  • Rozměry: 394 × 275 × 35,9/41,9 mm
  • Hmotnost (kg): 3.27
Recenze

Diskuse