RECENZE: Toshiba Satellite U300 - o palec větší

27. 9. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba přichází s dalším železem do boje mezi malými notebooky. Nástupce modelu U200 přichází s o palec větším displejem, tedy s úhlopříčkou 13,3 palce. S kompletní Centrino Santa Rosa sadou, integrovanou optickou mechanikou a velkým diskem se tento krasavec vešel do 2 kg.

Toshiba Satellite U300 - o palec větší

Základní popis

Design je založen na kombinaci černé a stříbrné barvy. Tvary jsou oblejší, na druhou stranu působí notebook velmi decentně. Osobně mám rád business notebooky, takže nějaké černé krabice mi nejsou cizí. Design této Toshiby mě však velmi oslovil. Je to přesně ten design, který neurazí v žádné společnosti. Takový notebook si dokážu představit jak u mladšího člověka, kterému jde hodně o to, aby se notebook líbil, tak u manažera ve středních letech, který ho potřebuje na firemní porady.

Tělo notebooku působí velmi pevně. Víko displeje dokonce používá ušlechtilé materiály pro zvýšení pevnosti a snížení váhy. Celkově musím uznat, že přístroj nemá problém snést i drsnější zacházení. Klouby jsou poměrně tuhé a při otevírání víka je lepší notebook přidržovat jednou rukou. Maximální otevření víka je přibližně 150°. Jak už je u malých notebooků zvykem, víko není v zavřeném stavu nijak jištěno.

Na přední straně se nachází FireWire konektor, čtečka karet (SD/IO, MMC, MS/Pro, XD) a posuvný přepínač na ovládání bezdrátového vysílače. Na pravé straně se postupně od uživatele nachází ExpressCard slot (ten je krytý záslepkou a má netradičně vysouvání karty řešené stejně jako u PCMCIA slotů pomocí tlačítka), pod ním je optická mechanika. Dále je postupně jeden konektor USB, LAN, modem a zdířka Kensington zámku. Zadní strana obsahuje pouze konektor pro připojení napájecího adaptéru. Na levé straně je postupně od uživatele kolečko na regulaci hlasitosti, dva audio konektory, dvě USB, výdech chlazení a analogový výstup grafické karty realizovaný VGA konektorem. Pokud bych to měl shrnout, tak konektivita je spíše slabší. Jde v podstatě jen o základní sadu konektorů a FireWire navíc. K rozložení nemám žádné výhrady. Snad jen jedno USB vzadu pro připojení myši by určitě neurazilo.

Rozměry 310 x 230 x 35 mm a hmotnost 2,03 kg předurčují U300 k dennímu nošení. Lze ho zařadit do kategorie nejmenších plnohodnotných notebooků ke 12" strojům, které mají podobnou váhu i rozměry. Ještě menší notebooky už používají (fyzicky) menší disky, nízkonapěťové čipové sady a procesory a váha už jde dolů na úkor výkonnosti. Napájecí adaptér má výkon 75 W. Váží 521 g a jeho velikost patří k průměru.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je černá s bílými popisky. Popisky klávesy Fn jsou šedou barvou a nejsou moc kontrastní. Všechny popisky kláves jsou kryté druhou vrstvou, takže by se neměly ošoupat. Vlastní klávesy mají jemný vzorek a jsou na přední straně zaoblené.

Klávesnice používá rozložení s vysokým Enterem a klávesou navíc, která zkracuje levý Shift. Klávesa Fn je umístěna mezi levým CTRL a klávesou Windows (ta jen jediná). Klávesa kontextové nabídky je mezi pravým Altem a CTRL. Horní řada kláves je na výšku zmenšená. Část kláves F1-F12 je oddělena malými mezerami. Samotné bloky uvnitř této části už ale oddělené nejsou. Klávesy Home a End jsou umístěny v horní řadě kláves. PgUp a PgDn jsou pod Enterem vedle pravého shiftu. Stejně jako kurzorové šipky jsou na výšku zmenšené.

Pomocí klávesy Fn lze používat numerickou část klávesnice, měnit rozlišení (funkce lupa), ztlumit reproduktory, zamknout počítač, měnit napájecí profily, přepnout do režimu spánku, hibernovat, přepínat výstup grafické karty, regulovat podsvícení displeje, vypínat BT a wifi a přepínat Scroll Lock a funkci numerického bloku.

Toshiba používá šikovný mechanismus přepínání funkce numerického bloku pomocí dvou kláves. Jejich přepínáním lze nastavit jeden ze čtyř módů. Buď klávesy fungují jako čísla, nebo jako šipky. Dále numerický blok může fungovat v případě stisknutého Fn nebo i bez něj. V případě, že není potřeba držet Fn klávesu, tak podle diod pod klávesami F10 a F11 lze poznat, v jakém módu tlačítka fungují.

Šikovnou vychytávkou je zelená dioda indikující zámek Caps Lock umístěná přímo na samotné klávese. Díky tomu je stále na očích. Všechny ostatní diody jsou umístěné na zkosené hraně na předku (pod pravou rukou). První je modrá a rozsvítí se v případě připojení napájení, druhá svítí modře, když je notebook zapnutý, a pulzuje červeně, když je uspaný, třetí zobrazuje stav baterie (modrá – nabito, červená – nabíjení, blikání červené – baterie dochází). Čtvrtá a pátá dioda ukazují práci paměťových zařízení (harddisk a paměťová karta). V případě, že diody svítí modře, jsou hodně intenzivní a při práci v noci už to není moc příjemné. Naštěstí se dají pravou rukou při psaní zakrýt.

Při používání notebooku mě rozčilovala pomalá odezva Fn kláves. Mohl za to jejich ovládací software. Toshiba se silně vyřádila – poloprůhledné efekty a animace. Bohužel nic se nesmí přehánět a tady se to přehnalo. Aplikaci jsem tedy vyhodil z „po spuštění“. Po restartu přestala fungovat klávesa na přepínání profilu spotřeby a Wi-Fi/BT. Objevil jsem však ještě další problém, který jsem pak nevyřešil ani opětovnou aktivací zmíněného programu. Procesor neustále běžel v šetřícím módu (tzv. throttle 50%) – tento mód už dnes nemá nějaké výrazné šetřící schopnosti, takže se projevil pouze tím, že byl počítač dvakrát pomalejší. Pomohlo nakonec odstranit z nabídky „po spuštění“ a ze služeb program „powersaver“. Od té doby už převzal Windows plnou kontrolu nad řízením spotřeby a všechno bylo v pořádku.

Touchpad je od Synaptics. Je dvoutlačítkový a podporuje emulaci kolečka myši pomocí tažení prstu po stranách dotykové plošky. Samotná dotyková ploška je zapuštěná a nemělo by se tak stávat, že se jí člověk omylem dotkne při psaní na klávesnici.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti jsou vyloženě klasikou. V současnosti nejlepší čipová sada Intel „Santa Rosa“ ve verzi s integrovanou grafikou (čipset GM965) a procesorem Core2 Duo T7100. Ten má frekvenci 1,8 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB a jedná se o jeden ze základních modelů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 068
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 816

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 148
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 084

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 306
  • Rendering (Multiple CPU): 552
  • Multiprocessor Speedup: 1,80

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,8

Hodnoty nejsou nejvyšší, pro potřeby malého notebooku jsou ale více než dostačující. Vyvážený počítač není jen o procesoru, nesmí chybět ani dostatečné množství RAM. Zde jsou osazeny dva moduly 1 GB DDR2 667MHz. To znamená celkovou kapacitu 2 GB RAM běžících v Dual Channel módu. V programu HWiNFO32 jsem naměřil více než dobrou propustnost 2744 MB/s.

Pevný disk TOSHIBA MK1637GSX má kapacitu 160 GB. Dále je podpořen 8 MB cache a připojuje se samozřejmě přes SATA rozhraní. Jeho plotny s kolmým zápisem se otáčí rychlostí 5400 ot./min. V notebooku je umístěn pohybový senzor, který dokáže disk včas varovat při prudkých pohybech, a tak disk chrání.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 58,43 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,89 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Hodnoty pevného disku nejsou vůbec špatné. Odpovídají dnešnímu standardu mezi moderními 5400 ot./min disky, které dosahují rychlosti 7200 ot./min disků bez kolmého zápisu. Pro další urychlení práce s diskem ještě slouží Intel Turbo Memory modul o velikosti 1 GB.

Optická mechanika MATSHITA UJ-852S je dvouvrstvou DVD vypalovačkou, která si poradí se všemi dnes používanými formáty (DVD+-R DL, DVD-RAM). Při roztáčení disků umí být hodně hlučná. Ani se zapnutým tichým módem mi při přehrávání DVD videa tichá moc nepřišla. Řadil bych ji někam k průměru.

Pro spojení se světem je připravena gigabitová síťová karta Realtek RTL8139/810x, Wi-Fi adaptér Intel 4965AGN a Bluetooth 2.0 s EDR.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 13,3". Tato kdysi velmi častá úhlopříčka postupně téměř vymizela z nabídek výrobců notebooků. Dnes v širokoúhlém podání se k ní někteří opět vrací. Při rozlišení 1280 x 800 se jedná o nejmenší možnou úhlopříčku, při které je možné dlouhodobě pracovat. Běžnějších 12,1" má při tomto rozlišení velmi drobné pixely a je to tak rozlišení vhodné spíše pro lidi s dobrým zrakem. Na celodenní práci je však 13,3" vhodnějších v každém případě.

Povrch displeje je lesklý. Odlesky na tomto konkrétním displeji nejsou nijak extrémní, a pokud nemáte za sebou okno, možná si jich ani nevšimnete. Pozorovací úhly taktéž nejsou na poměry notebooků špatné a celkově je displej pocitově (i přes nevýrazné parametry udané výrobcem) nadprůměrný.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 25 ms

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kuse. Tím je Apple APP9C5F. Není však zaručeno, že v jiném kuse bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta je integrovaná v čipové sadě a jde o Intel GMA X3100. Ta má podporu SM3 a DX9c, používá sdílenou paměť a má základní výkon pro všechny běžné kancelářské aplikace, přehrávání HD videa, jednodušší scény v 3D modelovacích programech a starší hry. To ovšem dokazují i testy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5352
  • 3DMark 03: 1659
  • 3DMark 05: 874
  • 3DMark 06: 540

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 360
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 604
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 799
  • OpenGL Speedup: 2,22

Výstup z notebooku lze realizovat pouze jediným způsobem. Tím je analogový výstup konektoru VGA. Kvalita výstupu je slabší. Při rozlišení 1680 x 1050 už byly viditelné duchy. Obraz ještě nebyl takový, že by se tak nedalo pracovat, na druhou stranu vidět už tyto defekty jsou. Notebook byl testován s LCD 21" S-PVA panelem Samsung SyncMaster 215TW.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

O zvuk se stará „entry-level“ zvukový čip Realtek HD Audio Codec ALC268. Z notebooku lze vyvést maximálně stereo zvuk. Audio konektory jsou na notebooku dva. Jeden slouží jako výstup na reproduktory a druhý jako vstup pro mikrofon. Ani digitální S/PDIF optika se nekoná.

Regulace hlasitosti je řešena kolečkem se senzorem na levém boku. Kolečko pracuje digitálně a mění hlasitost ve Windows. Okamžité ztlumení je možné pomocí kombinace kláves Fn+ESC. Žádné multimediální klávesy na notebooku nejsou.

Reproduktory patří k průměru. Pravděpodobně ničím nenadchnou. Na druhou stranu na poměry malých notebooků na tom nejsou nijak špatně a mají celkem dobrou hlasitost. Mikrofon je umístěn ve víku vedle kamery. Hlasitost je opět spíše průměrná. Nepotěšilo mě však poměrně silné zkreslení zvuku - z hlasové nahrávky by mě asi nikdo nepoznal.

Webkamera má rozlišení snímače 1,3 Mpix a je schopna pořizovat fotky v rozlišení 1280 x 1024 nebo video v rozlišení 640 x 480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Z pohledu zabezpečení umí notebook jen to nejzákladnější. Jde tedy o heslo do nastavení BIOSu, heslo při startu počítače a heslo pevného disku (jak interního, tak i uživatelského). Žádný TPM čip ani biometrický senzor výrobce neosadil.

Chlazení a provozní hluk

Vzduch je nasáván na spodku přístroje a ventilátorem je hnán ven výdechem na levé straně. Chlazení je celkem efektivní a ventilátor neběží pořád. V případě práce na baterie při úsporném módu spotřeby se spustí jen výjimečně. V případě normální práce s připojeným adaptérem se spouští jednou za několik minut přibližně na deset sekund. Ventilátor patří k těm tišším. Při větším zatížení ale jede neustále. Hluk ani tak není hrozný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,1
  • levá strana pod klávesnicí = 34,5
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,3
  • klávesnice vlevo = 36,8
  • klávesnice vpravo = 36,3
  • spodek maximum = 47,8 (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,0
  • napájecí adaptér = 42,2

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,9
  • levá strana pod klávesnicí = 36,0
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,1
  • klávesnice vlevo = 38,8
  • klávesnice vpravo = 36,6
  • spodek maximum = 39,8 (vpředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,5
  • napájecí adaptér = 49,1

teplota okolí při měření: 26,3

Teploty jsou v pořádku a s notebookem se dá v klidu pracovat i na klíně. V parných dnech, které panovaly v době psaní recenze to však nejde doporučit na delší dobu než 30 minut. Po tom už je člověk řádné od notebooku zpocený.

Baterie

Na zadní části uchycená 6ti článková baterie má kapacitu 43 Wh (10,8 V, 4000 mAh). Notebook na ní v našem standardním redakčním testu* vydržel notebook pracovat 3 hodiny a 14 minut. U takového notebooku bych si dokázal představit výdrž na baterie ještě o hodinu větší. Toshiba má v nabídce k dokoupení i 9ti článkovou baterii se stejnými články (6000 mAh) a 9ti článkovou vysokokapacitní baterii (7800 mAh). S druhou jmenovanou by měla být výdrž téměř dvojnásobná. Na druhou stranu je jasné, že baterie bude muset z notebooku vzadu vyčnívat.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 82 W

BIOS

Nastavení BIOSu (Phoenix TrustedCore) je přístupné pomocí klávesy F2. Na kartě Main si můžete přenastavit datum a čas a také jestli se má po startu obraz klonovat na externí i interní displej, nebo se má interní displej při připojeném externím vypnout. Karta Advanced nabízí možnost vypnout touchpad, deaktivovat LAN, nastavit síťový boot protokol, aktivovat zapínání z klávesnice, vypnout podporu dvoujádra, zobrazení loga a probouzení v případě nízkého stavu baterie. Poslední možnost se týká zapnutí vizualizace v procesoru. Karta Security nabízí možnost nastavit všechna hesla zmíněná v kapitole Zabezpečení.

Protože se jedná o notebook Toshiba, tak jde BIOS nastavovat i z prostředí Windows. Slouží k tomu utilita HWSetup. Jde v ní nastavit všechno podstatné. Při zběžném pohledu jsem zjistil, že by notebook neměl mít problém bootovat i z FireWire pevného disku.

Příslušenství

K notebooku toho moc nečekejte. Kromě notebooku a napájecího adaptéru dostanete jen několik manuálů a CD s obnovou systému. Softwarová výbava také není nějak velká. Všechno podstatné však na disku je. Jako operační systém posloužil Windows Vista Business. Toshiba si dala velmi záležet s všemožnými utilitami na nastavení celého notebooku. Za zmínku stojí pěkná utilita na nastavení síťových prostředků a utilita na ztišení optické mechaniky. Z možností usnadnění je asi nejpodstatnější funkce „jedním prstem“ pro klávesu Fn. Pokud jde o normální programy, tak přehrávač DVD (Toshiba DVD Player) a vypalovací program (Toshiba Disk Creator) nechybí, takže je notebook použitelný hned od prvního vybalení.

Ceny a záruka

Aktuálně je v ČR dostupná pouze jedna konfigurace, a to ta testovaná (U300-116). Výrobce na ni nabízí standardně 2 roky mezinárodní záruku, kterou je možno prodloužit až na 4 roky nebo nebo 3 roky s opravou u uživatele s odpovědí do druhého dne.

Cena konfigurace U300-116 je 30 990,- Kč bez DPH (36 878,- Kč s DPH).

Závěr

Celkově hodnotím malý Satellite U300 jako velmi dobrý notebook. Výbavou sice stejné jako většina velmi malých notebooků moc nadchnout nemůže, ale to, co už v něm je, je zpracováno solidně. Díky tomu nemám až na absenci digitálního a televizního výstupu co vytknout. Pochválit musím displej, který i přes relativně průměrné parametry udávané výrobcem poskytuje solidní obraz. Se svou úhlopříčkou je pak ideální možností pro lidi, kteří chtějí být mobilní a zároveň nehodlají připojovat externí displej.

Klady a zápory

+ dobrý displej
+ příjemná klávesnice
+ kolečko na regulaci hlasitosti

- chybí DVI a TV výstup
- výdrž na baterie by mohla být větší

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite Pro U300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite Pro U300-116
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7100 (1.80 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-666 (2x 1024)
  • HDD (GB): 160 (TOSHIBA MK1637GSX, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (MATSHITA UJ-852S)
  • LCD: 13.3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8139/810x Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC268)
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4000 mAh 10.8V / 3h 14min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, XD, D-Sub, 3x USB, ExpressCard 54, FireWire
  • Rozměry: 310 x 230 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.03
Recenze

Diskuse