RECENZE: ASUS M70SA - opravdu vybavený DTR

10. 6. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Doležal

V dnešním testu se podíváme na zoubek novince od firmy Asus. Pod kódovým označením M70SA se skrývá rozměrný DTR notebook se 17'' obrazovkou s vysokým rozlišením a velmi zajímavou výbavou, zahrnující Centrino Duo, DirectX 10.1 grafiku od AMD, 1 TB diskového prostoru či Blu-ray mechaniku. Jeho cena přitom mírně přesahuje 40 000 Kč bez DPH.

ASUS M70SA - opravdu vybavený DTR

Základní popis

Asus M70SA působí na první pohled monstrózně a nedobytně. Při bližším zkoumání notebook již tak nedobytný není - na celém šasi je použit převážně plast. Rozhodně se nejedná o nekvalitní zpracování, ale vzhledem k velikosti a váze notebooku by mohly být některé části z kovu. Zejména panty by v budoucnu dle mého názoru mohly být problém a jistě by neuškodila výztuž konstrukce víka či základny. Při manipulaci s notebookem (přenášení, otevírání) docházelo k menším prohybům. Jedná se však o můj subjektivní názor.

Po stránce designu je vidět, že se daný model řadí u ASUSu k nejdražším. Kombinace šedivých a černých ploch je elegantní a zároveň neruší při práci. Okolí klávesnice je lemováno stříbrnou linkou, stejným způsobem jsou zvýrazněny i reproduktory. Víko displeje má taktéž černou barvu a je pokryto téměř neviditelnou texturou šedivých horizontálních linek. Naprosto nepřehlédnutelné je zde logo výrobce.

Konektory jsou v hojném množství rozesety po celém obvodu. Na pravém boku jako první zahlédneme ExpressCard slot, který je opatřen záslepkou. Následuje hardwarové tlačítko pro zapínání/vypínaní bezdrátového adaptéru. Další dva konektory poslouží pro zapojení sluchátek. V prvním je ještě zabudován S/PDIF výstup. Následuje konektor pro mikrofon a dvojice USB. Na zadní straně se nachází napájecí konektor, mřížka chlazení, AV-in, HDMI, E-SATA, D-Sub(VGA), konektor modemu, ethernetu a zdířka pro Kensigton zámek. Poslední v pořadí, neboli levá strana, nabízí konektor pro externí TV anténu, dvojici USB, FireWire a čtečku karet. Zbytek prostoru na levém boku je vyhrazen pro optickou mechaniku. Přední strana je až překvapivě skromná a nenabízí žádný konektor. Prostor je však z většiny vyplněn zámkem displeje, dvojicí reproduktorů a infra čidlem.

Indikační diody pro Wi-Fi, baterii a status(on/off) jsou umístěny na přední hraně touchpadu. Ostatní diody se nacházejí vpravo pod displejem. Zde probíhá indikace příchozího mailu, práce HDD, Casplock, NumLock a zapnutí touchpadu. Tlačítko pro zapnutí notebooku je napravo od těchto diod.

Celkové rozvržení konektorů je smysluplné, pouze vzdálenost USB portů od sebe a umístění indikačních diod na kraj touchpadu(dojde k zakrytí rukou) vyvolává menší rozpaky.

Víko displeje se otevírá po stisku poměrně velkého tlačítka, které je lehce „utopené“ pod přední hranou notebooku. Pro otevření je potřeba obou paží. Drobným chytákem je zadní strana integrované otočné kamera ve víku displeje, která působí jako pomyslné tlačítko zámku.

Úhlopříčka obrazovky 17“ jistě napoví, že celková velikost tohoto notebooku nebude uživatele lákat nosit jej s sebou každý den. Rozměry tohoto modelu jsou 410 x 298 x 38,4-39,4 mm. Váha se ustálila na hodnotě čtyř kilogramů. Zdroj s rozměry 130 x 55 x 30 mm patří do kategorie těch větších.

Klávesnice a ovládací prvky

Díky velkým rozměrům notebooku je zde dostatek prostoru pro plnohodnotnou klávesnici vč. numerického bloku. Velikost většiny kláves je dostačující, pouze klávesy v horní řadě(Esc, F1, F2... Ins, Del,...) mají poloviční velikost. Černé klávesy v kontrastu s bílými popisky znaků a modrými popisky speciálních kláves nepůsobí nijak nepřirozeně. Kontrast není výrazný a neruší při sledování LCD.

Klávesa Fn se nachází napravo od klávesy Ctrl. Klávesy Ins, Del se nacházejí v horní řadě, zatím co klávesy Home, End, PgUp, PgDn jsou umístěny pod klávesami numerické klávesnice v pořadí 7,1,9,3. Hlavní klávesa Enter má klasický tvar obráceného L a její dvojče je ve spodní řadě numerické klávesnice.

Opěrky pro ruce jsou dostatečně dlouhé i při psaní na spodních řádcích klávesnice. Velikost opěrek je přijatelná i pro jedince s většími dlaněmi. Klávesy F1-F12 nejsou odděleny do skupinek.

Sekundárních funkcí (s Fn) na klávesnici je mnoho. Pod klávesou C je umístěno přepínání profilů monitoru, pod V se spustí kamera a klávesa T ukrývá program pro IP telefonování. Šipky již tradičně nabízejí funkce play/pause/stop/backward/forward. Klávesy F nabízejí v pořadí zleva : uspání, zapnutí Wi-Fi/Bluetooth, IE7, kontrast(F5,F6), LCD(vypnutí), LCD/TV, vypnutí touchpadu, vypnutí zvuku, zesílení zeslabení zvuku(F11,F12). Mezerníkem pak můžeme přepínat výkonnostní režimy.

Přepínat profily monitoru a výkonu, zapínat touchpad a mediacenter lze také klávesami umístěnými nalevo pod displejem.

Myš je zastoupena multifunkčním touchpadem, který je „utopen“ zhruba 2 mm pod úroveň opěrek. Tlačítka touchpadu jsou rozdělena čtečkou otisků prstů. Zmiňovanou multifunkci popíši blíže v odstavci multimédií.

Kromě malých F- kláves mne nepříjemně překvapila zbytečná tuhost tlačítek touchpadu, nehledě na to, že se při stisku v určitém místě ozve poměrně silné cvaknutí.

Hlavní HW parametry

Základ pro Asus M70SA dodala firma Intel. Ostatně po otevření víka lze v množství samolepek najít také logo Centrino. Čipset Intel PM965 nabízí všechny aktuální technologie: DDR2, SATA, podpora pro Intel Turbo Memory a FSB 800MHz. Právě podpora vyšší FSB dovoluje použít nejnovější procesory Intel.

Testovaný notebook je osazen výkonným procesorem Core 2 Duo T9300. Jeho frekvence je 2,5 GHz, vyroben je 45nm procesem. Jádro s kódovým označením Penryn se oproti svým předchůdcům vyznačuje vyšším výkonem na stejné frekvenci. Menší výrobní technologie se také pozitivně projevuje na menší spotřebě a množství vyzářeného tepla. Samozřejmostí je podpora Speedstep nebo-li snížení frekvence v případě malé vytíženosti procesoru. Taktéž L2 cache si polepšila a její velikost vzrostla na 6 MB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 696
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 196

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 61 069
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 38 882

Windows Vista – CPU

Index dle počtu operací za vteřinu: 5,4

Jak je vidět z výsledků, T9300 není žádné ořezávátko a s přehledem zvládne náročné výpočetní aplikace.

Operační paměť byla osazena v kapacitě 2x 2 GB. Čipy od společnosti Hynix se standardním časováním 5-5-5-15 a frekvencí 667 MHz Windows Vista ocenily známkou 5 a program HwiNFO naměřil propustnost 2527 MB/s. Jedinou "drobností" je fakt, že Visty jsou 32bitové, takže maximální využitelná paměť jsou 3 GB.

Pro data byla použita dvojice pevných disků Hitachi 2.5" Travelstar 5K500 s celkovou kapacitou 1000 GB, sběrnicí SATA2 a rychlostí otáček 5400 rpm. Zajímavostí těchto disků jsou tři datové plotny (každá 166 GB), celková výška disku tak není klasických 9,5 mm, ale 12,5 mm.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 124,64 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 12,7 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Rychlost disků patří k tomu nejlepšímu mezi 5400 ot. disky v mobilním segmentu. Smutnou skutečností je absence hardwarové podpory RAID, i když si o to disky doslova říkají.

Optická mechanika MATSHITA BD-CMB UJ-120 je vybavena „modrým“ laserem a lze tak sledovat filmy ve vysokém rozlišení. Blu-ray média můžete jen číst, zapisovat můžete na DVD a CD.

Komunikovat s okolím můžete přes Ethernet či analogový modem. Vzhledem k samolepce Centrino je jasné, že Wi-Fi adaptér je od Intelu, konkrétně 4965AGN s podporou draft-n. Mobilní zařízení lze připojit díky integrovanému Bluetooth 2.0+EDR.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD s uhlopříkou 17,4“ disponuje královským rozlišením 1900 x 1200. Podsvícení displeje má na starosti hned dvojice lamp. Kvalita obrazu je tak na vysoké úrovni, ale při sledování filmů se při dolním okraji objevuje bílé podsvícení. Regulace podsvícení probíhá automaticky pomocí senzoru u víka displeje.

Grafika použitá v tomto modelu je dodána firmou ATI. Jedná se o Mobility Radeon HD 3650. S deskou probíhá komunikace přes PCI Express 2.0, takt jádra je 600 MHz, pamětí pak 400 MHz. Karta disponuje vlastním 1 GB paměti, ale lze si „půjčit“ od Windows část RAM a díky technologii HyperMemory tak získat až 2 GB sdíleně. Novinkou je podpora Directx 10.1 a Shader model 4.1.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 22 984
  • 3DMark 03: 9343
  • 3DMark 05: 7282
  • 3DMark 06: 3324

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9

Pro práci s kancelářskými aplikacemi je tato grafika až příliš silná. Své uplatnění najde při práci s HD videem, či při hraní nejnovějších her. Lze si tak zahrát hry typu Crysis či Bioshock, avšak při rozumném nastavení detailů. V kombinaci s vysokým rozlišením displeje je hraní her nevšední zážitek.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Pro multimédia je tento notebook vybaven čtyřmi vstupy a dvěma výstupy. Do A/V vstupu je dodávána redukce a lze tak připojit levý/pravý audio kanál(cinch), obraz(cinch, S-Video)

Ovládání multimédií je možné pomocí kláves(viz popis klávesnice). Zde se zaměřím spíše na touchpad. Pokud totiž kliknete prstem v pravém horním rohu na „mode“ rozsvítí se na touchpadu funkce sloužící pro ovládání filmů či hudby. Lze ovládat hlasitost, přetáčet, zastavovat, měnit podsvícení, zapínat mediacenter. Opětovným stiskem „mode“ se touchpad přepne zpět do svého primárního režimu.

Pokud budete chtít sledovat televizi, lze použít integrovaný hybridní tv tuner DIB7700. Pro naladění programů slouží Media Center. K pohodlnému přepínání programů je přibalen dálkový ovladač.

Reproduktory dodala firma Altec Lansing. V předu se nacházejí dva a u LCD další dvojice a na spodku NTB pak subwoofer. Celkem tedy 4+1 a osobně mě překvapily na notebook dosti kvalitním a nezkresleným zvukem, rozhodně poslouží při sledování filmů či hraní her.

Pro komunikaci s přáteli či kolegy slouží integrovaná kamery o rozlišení 1,3 MPx, zachycení hlasu obstarává dvojice mikrofonů hned vedle kamery.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Hlavním zabezpečovacím prvkem je TPM čip Infineon a čtečka otisků prstů. Lze jí zabezpečit přístup do Windows i BIOSu. Další možností je hlavní heslo pro přístup do BIOSu. Pro přímé zabezpečení dat lze použít heslo na pevný disk a lze také zablokovat libovolné I/O porty(usb, e-sata, hdmi,..). Další možnosti nabízí zabezpečovací software od firmy Asus. Zajímavou funkcí je možnost ukládat veškeré loginy a v případě navštívení známé stránky se program automaticky zeptá o přihlášení. Proti fyzickému ukradení NTB slouží zdířka na zámek Kensigton.

Chlazení a provozní hluk

Nasávací otvory se nacházejí vespod a výdech pak na zadní straně. Hlučnost ventilátoru během běžné práce je až překvapivě malá. Při hraní her se ventilátor po dosažení vysokých teplot roztočí tak, že máte pocit pobytu v proudovém stíhacím letounu. Hlasitost při nejvyšších otáčkách pro mne nebyla zvlášť příjemná, naštěstí tento jev nenastává příliš často.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,5˚C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8˚C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,2˚C
  • klávesnice vlevo = 33,3˚C
  • klávesnice vpravo = 32,6˚C
  • spodek maximum = 40˚C (grafika)
  • výdech chlazení = 5O˚C
  • napájecí adaptér = 50˚C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31˚C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9˚C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3˚C
  • klávesnice vlevo = 34,5˚C
  • klávesnice vpravo = 33,5˚C
  • spodek maximum = 42˚C(grafika)
  • výdech chlazení = 52˚C
  • napájecí adaptér = 60˚C

teplota okolí při měření: 25,6˚C

Teplota pro práci na klíně je přijatelná po dobu cca jedné hodiny, pak se pravá část rozehřeje na 40˚C, což už není pro některé uživatele příjemné. Dříve se ale projeví váha notebooku :-).

Baterie

Dodaná osmičlánková baterie disponuje kapacitou 5200 mAh při napětí 16,5 V. Výdrž v našem standardním redakčním testu* byla 2h 22min, což je v kategorii větších notebooků příjemná hodnota.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 55 W

BIOS

Základní kámen celého notebooku je přístupný klávesou F2. Možnosti nastavení jsou zhruba na pomyslném středu, respektive je možné nastavit čas, datum, flash BIOSu, různá zabezpečení, LCD power saving, pořadí bootování a pár drobností.

Příslušenství

Příslušenství je dle tradic ASUSu přibaleno velké množství, v celkovém výčtu tedy: brašna, optická myš, 4xDVD(recovery, drivers, asus BD player, Nero 8), dálkový ovladač, 2x anténní redukce, A/V redukce, 2x IR čidlo, 1x DVB-T anténa, mikrovláknová utěrka a záruční list.

Hlavním tahounem celé sestavy je Windows Vista Home Premium 32bit s MediaCenter. Za pozornost však stojí hlavně utility přímo od firmy Asus. Veškeré speciální funkce mají přiřazený i svůj software a detailní popis by si vyžádal několikastránkovou recenzi.

Mírné zklamání nastalo pouze při použití Recovery disku, kdy si troufám říci, že by se průměrný uživatel při instalaci Win s ovladači docela natrápil. První instalace totiž po vyžádaném restartu zahlásila Error a muselo se instalovat znovu. Doba celkové instalace není také moc příjemná a notebook občas působí jako "zaseknutý". Pro využití všech funkcí je třeba vložit 3 DVD(recovery, ovladače a blu-ray přehrávač), což je při 2x500 GB HDD škoda. Jako uživatel bych ocenil možnost volby HDD vs DVD instalace.

Ceny a záruka

ASUS nabízí M70SA ve třech konfiguracích:

M70SA-7U011C - Intel Core 2 Duo T9300(2.5G,6M,FSB800), Intel Turbo Memory 1GB, ATI Mobility Radeon HD3650 1GB VRAM, 4GB DDRII 667, 1TB (500Gx2) SATA - Blue Ray DVD Combo, 802.11a/g/nWLAN, Video Camera, Fingerprint, Hybrid TV Function, TPM, Bluetooth v2+EDR, 8 Cell, ASUS Bag/Mouse, Remote Control za 39 000 Kč bez DPH (46 410 Kč s DPH)

M70SR-7U012C - Intel Core 2 Duo T8300(2.4G,3M,FSB800), Intel Turbo Memory 1GB, ATI Mobility Radeon HD3470 256MB VRAM, 3072MB (2048M+ 1024M) DDRII 667, 320GB SATA, DVD SuperMulti LightScribe, 802.11a/g/nWLAN, Video Camera, Fingerprint, Hybrid TV Function, TPM, Bluetooth v2+EDR, 8 Cell, ASUS Bag/Mouse, Remote Control za 20 000 Kč bez DPH (23 800 Kč bez DPH)

M70SR-7U017C - Intel Core 2 Duo T8300 (2.4G,3M,FSB800), Turbo Memory 1G, ATI Mobility Radeon HD3470 256MB VRAM, 4G DDRII 667, 320GB SATA, Blue Ray DVD Combo, 802.11a/g/nWLAN, Video Camera, Fingerprint, Hybrid TV Function, TPM, Bluetooth v2+EDR, 8
Cell, ASUS Bag/Mouse, Remote Controller
za 22 000 Kč bez DPH (26 180 Kč s DPH).

Záruka je standardní 2roky a další možností je její rozšíření na 3roky s mezinárodním servisem.

Závěr

Asus M70SA je ideálním partnerem pro uživatele vyžadující vysoký výkon a výbavu srovnatelnou s desktopovým počítačem zabalenou v šasi notebooku. Vzhledem ke své váze a rozměrům se rozhodně nehodí pro každodenní cestování hromadnou dopravou.

Celkový výkon patří ke špičce v mobilním segmentu a většina osazených komponent patří k tomu nejlepšímu, co lze u nás. Bohatá multimediální výbava ještě více rozšiřuje potenciál využití.

Klady a zápory

+ výkon
+ výbava

- menší tuhost šasi

Pod čarou

SERVIS : ASUS Czech, s.r.o, Česká Republika: tel. +420 596 766 888
http://rma.asus.de/rma_cz/

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus M70SA-7U011C

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus M70SA-7U011C
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T9300 (2,50 GHz, 6 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-667 (2x 2048)
  • HDD (GB): 1000GB (2x Hitachi 2.5" Travelstar 5K500, SATA 300, 5400 rpm, 8 MB cache, 12.5mm)
  • DVD: MATSHITA BD-CMB UJ-120 (Blu-ray rom 2x, DVD+-RW/DL, DVD-RAM)
  • LCD: 17.4" TFT, dual lamp
  • LCD rozlišení: WUXGA (1900 x 1200)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD3650 1GB VRAM (az 2GB sdilene)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g/n(Intel 4965AGN)
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH8 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 75Wh / 2h 20min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, Ctecka karet 8v1 (SD, MMC, mini-SD, XD, MS, MS Pro, MS Duo, MS Pro Duo), 1x VGA, 1x HDMI, 1x E-sata, 4xUSB, 1x Express Card, 1x FireWire
  • Rozměry: 410x298x38,4-39,4mm
  • Hmotnost (kg): 3.80kg
Recenze

Diskuse