RECENZE: Acer Aspire 5920G - Blu-ray přichází

7. 2. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

V naší redakci jsme měli možnost otestovat první notebook Acer vybavený Blu-ray mechanikou. Stal se jím multimediální a herní model Acer Aspire 5920G. Za cenu 25 000 Kč bez DPH dostanete krom možnosti čtení Blu-ray notebook postavený na platformě Intel Centrino Duo s dedikovanou grafickou kartou NVIDIA osmé generace a dostatkem operační paměti.

Acer Aspire 5920G - Blu-ray přichází

Aspire 5920G již jednou naším testem prošel v jiné konfiguraci; popisovat šasi a klávesnici by tak bylo nošením dříví do lesa, vše si můžete přečíst v předchozí recenzi Acer Aspire 5920 - s designem BMW. Nicméně v použitých vnitřnostech určité odlišnosti nalezneme. Acer použil výkonnější procesor, přidal na kapacitě pevného disku, naopak zvolil o něco méně výkonnou grafickou kartu (varianta GS), ale hlavně integroval optickou mechaniku s podporou médií Blu-ray. To se zdá být jako dobrá volba, protože dle posledních zpráv formát Blu-ray zvítězí nad konkurenčním HD DVD (za hlavní důvod se uvádí přiklonění se největšího hollywoodského studia Warner Bros k formátu Blu-ray).

Hlavní HW parametry

Jak již bylo řečeno, Acer Aspire 5920G je postaven na platformě Intel Centrino Duo s čipsetem PM965 Express poskytujícím 800 MHz sběrnici FSB. Jako procesor byl zvolen Intel Core 2 Duo T7500 s jádrem Merom-4M, který pracuje na frekvenci 2,2 GHz a má 4 MB cache druhé úrovně. TDP (Thermal Design Power) tohoto procesoru je 35 W.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 067
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 808

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 105
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 33 225

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1

Výkonem patří tento procesor k současné špičce. V testu s pevnou řádovou čárkou se řadí na druhou pozici našich tabulek a v testu s pohyblivou řádovou čárkou se řadí na přední pozice mezi procesory od Intelu. Záměrně píši od Intelu, protože s procesory AMD se v této disciplíně nemůže rovnat.

Procesor má k dispozici 2 GB operační paměti typu DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz. Této kapacity bylo dosaženo použitím jednoho paměťového modulu, takže do budoucna můžete jednoduše kapacitu rozšířit vložením dalšího modulu (nicméně na 4 GB RAM byste museli nainstalovat 64bitovou variantu operačního systému). Propustnost paměti byla programem HWiNFO32 změřena na 2381 MB/s, což je výborný výsledek.

Pevný disk Western Digital Scorpio (WD2500BEVS-22UST0) má kapacitu obdivuhodných 250 GB a rychlost otáčení standardních 5400 ot./min. Je připojen přes novější rozhraní Serial ATA a jeho vyrovnávací paměť má kapacitu 8 MB. Mimo kapacitu se disk předvedl také ve výkonnostních testech. Průměrná přenosová rychlost 49 MB/s je výborný výsledek, předčí tak leckterý disk se 7200 otáčkami. Přístupová doba pak není špatná, ale řadí se k průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 89,81 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,1 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

Optická mechanika Optiarc BD ROM BC-5500A je hlavním důvodem, proč se k nám notebook dostal znovu na testy. Je to totiž první stroj s Blu-ray mechanikou, který máme možnost testovat. Mimo čtení Blu-ray médií mechanika samozřejmě podporuje také čtení a zápis na CD a DVD média včetně dvouvrstvých a DVD-RAM disků. To je umožněno díky použití dvou optických čoček (jedna pro tzv. modrý laser a druhá pro červený). Tato mechanika vám tak umožní sledování filmů ve vysokém rozlišení nejenom doma, ale i na cestách. Disky Blu-ray budou již brzy dostupné v každé videopůjčovně.

Na závěr povídání o hlavních hardwarových komponentách zmíníme možnosti spojení s okolním světem. Využít můžete služeb klasického 56kb/s modemu, síťové karty Broadcom BCM5787M podporující Gigabit Ethernet, bezdrátové síťové karty Intel 3945ABG Pro/Wireless podporující protokoly 802.11a/b/g, Bluetooth modulu 2.0+EDR a infračerveného portu.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej je velmi důležitou součástí multimediálního počítače. V tomto případě má úhlopříčku 15,4" a rozlišení WXGA (1280 x 800 px). Jedná se vcelku o standardní displej s dobrými horizontálními úhly pohledu, ale protože byl použit panel typu TN, vertikální úhly pohledu nejsou moc dobré (je třeba najít tu správnou polohu). U notebooku, na kterém se budou často hrát hry a sledovat filmy, by to mohlo trochu vadit.

Jako grafická karta byla zvolena NVIDIA GeForce 8600M GS, čili méně výkonná varianta řady 8600M. Disponuje 256 MB vlastní paměti a pomocí technologie TurboCache si dokáže uzmout z hlavní operační paměti až do celkové kapacity 1 GB. Výkonem grafika nezklamala. Nepatří sice na absolutní špičku (tam také není mířena), ale do horní poloviny tabulek bez pochyby patří. Umožní vám zahrát si i novější herní titul nebo zpracovávat grafiku.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 18 134
  • 3DMark 03: 7260
  • 3DMark 05: 4290
  • 3DMark 06: 2421

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimédia jsou silnou stránkou tohoto stroje. Jedná se totiž o domácí multimediální stanici, která je teoreticky schopna zastat funkci televize (TV tuner s ovladačem je v některých konfiguracích dodáván). Ale i tak notebook pracuje jako DVD a Blu-ray přehrávač. Jednoduchou matematikou zjistíte, že všestranný multimediální notebook vyjde mnohem levněji než úzce zaměřený a relativně drahý Blu-ray přehrávač.

Mimo již několikrát zmíněnou a vlastně nejdůležitější Blu-ray mechaniku v notebooku naleznete 0,3 Mpx webkameru se dvěma mikrofony (stereo), dvojici reproduktorů doplněnou o subwoofer na spodku šasi, čtečku paměťových karet 7v1 a zvukovou kartu High Definition Audio. Podání reproduktorů je výrazně lepší než u běžných notebooků, přesto bych od integrovaného subwooferu čekal silnější basy (aby jeho název byl opodstatněný). Hlasitost se ovládá kolečkem na přední hraně, což oceňuji. Klečko je ale digitální, ovládá běžnou hlasitost ve Windows.

Integrovaná webkamera není otočná, to ale ve většině případů nevadí. Až na vyšší míru šumu vytváří velmi dobré obrázky.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Multimediální charakter notebooku podtrhuje softwarová výbava, o které si povíme dále v recenzi. Jedinou výtku bych měl k multimediálním tlačítkům pro ovládání přehrávače. Nejedná se o standardní tlačítka, ale o dotykové senzory, které jsou umístěny blízko pravé hrany klávesnice, a uživatel o ně každou chvilku zavadí. V mém případě to znamenalo spuštění vypalovací aplikace NTI zhruba každou hodinu alespoň jednou, což dokáže hodně naštvat!

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je vyřešeno standardně několika vstupy vzduchu na spodku notebooku a jedním výstupem na zadní hraně šasi. Naměřené teploty nejsou nijak extrémně vysoké, pouze při zátěži se oblast kolem výstupu teplého vzduchu zahřívala více, než by bylo zdrávo. V tomto případě bych práci na stehnech nedoporučil. Jinak ventilátor pracoval tiše a při práci nerušil.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,3
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9
  • klávesnice vlevo = 29,8
  • klávesnice vpravo = 28,4
  • spodek maximum = 34 (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 35,6
  • napájecí adaptér = 36,1

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,5
  • levá strana pod klávesnicí = 35
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5
  • klávesnice vlevo = 36,7
  • klávesnice vpravo = 33,2
  • spodek maximum = 41,3 (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 52,3
  • napájecí adaptér = 45,6

teplota okolí při měření: 21

Baterie

Osmičlánková baterie typu Li-Ion od Sony má kapacitu 4800 mAh při výstupním napětí 14,8 V. V našem standardním testu* udržela notebook v chodu hezké 4 hodiny a 25 minut. Na tak výkonný notebook do domácnosti se jedná o výborný výsledek, za který by se nemusel stydět i leckterý menší stroj pro manažery.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 54 W

BIOS a zabezpečení

Aspire 5920G je určen pro domácí uživatele, a proto také nenabízí žádné pokročilé možnosti zabezpečení. Jedinou vaší možností bude softwarové šifrování pomocí utilit od Aceru, hesla BIOS a fyzický zámek Kensington Lock.

Do BIOS se dostanete klávesou F2 při startu počítače. Jedná se o BIOS od výrobce Phoenix a nabízí jen opravdu velmi omezené možnosti nastavení – pořadí bootování, čas a datum, hesla a povolení bootování ze síťového prostředí.

Příslušenství

Jako příslušenství se ke všem notebooků Acer dodává bohatá softwarová výbava a Aspire 5920G samozřejmě není výjimkou. Pojďme se na ni tedy podívat.

Empowering Technology je technologie widgetů a sada užitečných utilit od Aceru. Umožní vám stisknutím jednoho tlačítka zkontrolovat a případně nastavit počítač. Z jednotlivých utilit lze zmínit eNet Management pro nastavení profilů síťového prostředí, ePower Management (jméno hovoří za vše ;), eAudio Management (nabízí zvukové profily pro video, audio a hry), ePresentation Management, eDataSecurity Management (šifrování, kontrola odchozích dat na IM sítích), eLock Management, eRecovery Management (zálohování) a eSettings (informace o systému, přístup do BIOS). Dále přímo od Aceru dostanete Arcade Deluxe (multimediální centrum), Crystal Eye webcam (ovládací aplikace webkamery, bohužel umí pouze fotit, umožňuje zvolit ze dvou velikostí fotografií a nastavit některé obrazové parametry), VCM (Video Conference Manager – podporuje Skype a Windows Messenger), GridVista (pokročilá správa oken) a GameZone (odkazy na online hry).

Software k notebooku samozřejmě nedodává pouze Acer, a tak na stroji naleznete předinstalované programy Adobe Reader 8 (čtení PDF), CyberLink PowerProducer v3 (střih videa a authoring DVD), NTI CD & DVD-Maker 7 (vypalovací balík), NTI Backup NOW! 4.7 (zálohovací software), Orion (univerzální IM klient podporující GTalk, Skype, MSN a Yahoo), 60denní trial Microsoft Office 2007 a obligátní bezpečnostní balík Symantec Norton Antivirus s omezeným předplatným na aktualizace.

Operačním systémem je v tomto případě Windows Vista Home Premium. V jiné konfiguraci je nabízena verze Ultimate.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace s procesorem Core 2 Duo T7500, grafikou NVIDIA GeForce 8600M GS, 2 GB operační paměti, 250 GB pevným diskem, Blu-ray mechanikou a operačním systémem Windows Vista Home Premium stojí 25 290 Kč bez DPH (30 095 Kč s DPH).

Dostupné jsou další čtyři konfigurace. Nejlevnější s procesorem Core 2 Duo T5450, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, 2 GB operační paměti, 160GB pevným diskem, DVD vypalovačkou a operačním systémem Windows Vista Home Premium stojí 16 490 Kč bez DPH (19 623 Kč s DPH). Nejdražší s procesorem Core 2 Duo T9300, grafikou NVIDIA GeForce 8600M GT s 512 MB, 4 GB operační paměti, 320GB pevným diskem, HD DVD mechanikou, Draft-N Wi-Fi adaptérem, TV tunerem a operačním systémem Windows Vista Ultimate stojí 34 390 Kč bez DPH (41 000 Kč s DPH). Zbylé dvě se cenově i konfiguračně pohybují mezi těmito dvěma extrémy, jedna je zajímavá například integrovaným modulem TurboMemory o kapacitě 1 GB.

Standardní záruka na produkty Acer je 2 roky a je ji možno rozšířit programem Acer Advantage maximálně na 3 roky mezinárodní s pojištěním proti náhodnému poškození.

Závěr

Acer Aspire 5920G je výkonný multimediální notebook určený do domácností, který je zajímavý především Blu-ray mechanikou a poměrem cena/výkon. V žádné oblasti mě nezklamal, naopak spíše překvapil (třeba výdrž na baterie). Výkonově si s ním můžete troufnout i na náročnější úlohy, z výbavy vám nabídne vše potřebné a občasně ho můžete i přenášet.

Klady a zápory

+ výkon/cena
+ výdrž na baterii

- dotyková multimediální tlačítka

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 5920G


Další fotografie naleznete v recenzi Acer Aspire 5920 - s designem BMW

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5920G
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 800 MHz, 4 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 2 GB DDR2
  • HDD (GB): 250 (WDC Scorpio WD2500BEVS-22UST0, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Blu-Ray/DVD Super Multi (Optiarc BD ROM BC-5500A, BD-ROM, DVD+-R/RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 15,4"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVIDIA GeForce 8600M GS, 256 MB, až 1 GB TurboCache
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Realtek High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4 800 mAh / 4h 25min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT (S/PDIF), 4x USB 2.0, 5in1 Card Reader (SD, MMC, MS/MS Pro, xD), ExpressCard/54, FireWire, Infraport, S-Video, VGA, HDMI
  • Rozměry: 364 x 270,2 x 30,8/43,7 mm
  • Hmotnost (kg): 3
Recenze

Diskuse