RECENZE: Asus U2 - v kůži na cesty

10. 1. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

Malinký 11'' Asus U2 je díky svým rozměrům a nízké váze ideálním společníkem na cesty. Luxusně provedený notebook s koženým povrchem je horkou novinkou, která se prozatím na našem trhu neprodává. Hardwarová výbava v podobě platformy Intel Centrino Duo s nízkonapěťovým dvoujádrovým procesorem a včetně integrované optické mechaniky poskytne dostatečný výkon i rozhraní na cestách. To vše budete moci dostat za cenu pod 30 000 Kč bez DPH.

Asus U2 - v kůži na cesty

Základní popis

Z konstrukčního hlediska je tento subnotebook postaven opravdu dobře. Je velmi kompaktní, vše do sebe pěkně zapadá, nikde se nic nehýbe ani nevrže. Spodní část šasi a rámeček displeje jsou vyrobeny ze standardního černého plastu, víko displeje a podpěrky pro ruce jsou pak pokryty příjemnou hnědou kůží. To vše je doplněno chromovanými panty a lemy šasi. Designem tento stroj opravdu vyniká, osobně se mi velmi líbí. Někteří lidé si možná ani nevšimnou, že se jedná o počítač, protože v zavřeném stavu připomíná spíše zápisník pro manažera.

Na malé tělo subnotebooku se samozřejmě nevejde mnoho portů. Na modelu U2 naleznete na přední hraně čtečku paměťových karet (se záslepkou), na levé hraně ExpressCard slot (se záslepkou), zvukové konektory, HDMI (!), dva vysokorychlostní USB porty a VGA výstup a na pravé hraně konektory modemu a sítě (RJ-11 a RJ-45) a poslední USB port. Optická mechanika je také na pravé straně. Asus dobře využil malý prostor a konektory rozmístil logicky. Indikačních LED je na těle celkem pět a všechny jsou umístěny po levé straně přední hrany. Informují o zapnutí počítače, nabíjení, bezdrátových sítích, práci disku a stavu klávesy CapsLock. Nejedná se o klasické barevné diody, ale o elegantní malé a bíle svítící diody. Nevýhodou bohužel je, že v zavřeném stavu nejsou vidět vůbec. Víko displeje je upevněno dvěma panty a pro jeho otevření vám bude stačit jedna ruka, protože není zajištěno žádnou západkou.

Asus U2 patří do kategorie subnotebooků, což mimo jiné znamená velmi nízkou váhu (1,28 kg) a malé rozměry (277 x 194 x 24,9/29 mm), které vám umožní nosit notebook každý den sebou. Na cesty je notebook opravdu ideální. Udržíte ho v jedné ruce, přenášet ho můžete pod paží a v tašce vám nezabere téměř žádné místo. Napájecí adaptér má také malé rozměry.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice černé barvy se také designově odlišuje, protože klávesy se na světle třpytí. Jinak jde ale o standardní klávesnici ve zmenšeném formátu, která má bílé a světle modré popisky. Na klávesnici se vzhledem k velikosti kláves píše hůře. Uživatel by si jistě časem zvykl, ale v prvních chvilkách to bude znamenat mnoho překlepů. Klávesa Fn je umístěna mezi levým Ctrl a klávesou Win, Enter je dvouřádkový a funkční klávesy F1 – F12 nejsou vzhledem ke stísněnému prostoru rozděleny po čtveřicích. Kurzorové šipky ve tvaru obráceného písmene T v pravém dolním rohu klávesnice mají zároveň funkci kláves Home, PgUp, PgDn a End v kombinaci s klávesou Fn, což považuji za šikovné a velmi intuitivní řešení (osobně to považuji za lepší než další dvě klávesy vedle šipky nahoru). Jedna klávesa byla nicméně umístěna dle mého názoru naprosto nelogicky, a to pravý Shift, který je vpravo od šipky nahoru a navíc má velikost standardní klávesy (jako písmenko). Takové umístění bude většinou při pokusu napsat velké písmeno znamenat posun o řádek výše. To už bych raději přivítal porušení tvaru T kurzorových šipek a použití větší klávesy Shift.

Kurzor myši je ovládán touchpadem hnědé barvy, který je také malý, ale v poměru k notebooku velikostně akorát. Doplněn je dvěma chromovanými tlačítky a chromovým lemováním. Na tlačítcích mi trochu vadila jejich vyšší hlučnost.

Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit pouze tlačítko pro zapnutí počítače (v pravém rohu nad klávesnicí), tlačítko Power4Gear power managementu (v levém rohu nad klávesnicí) a přepínač bezdrátových sítí na levé hraně. Všechna jsou chromovaná.

Hlavní HW parametry

Tento subnotebook je postaven na platformě Intel Centrino Duo (Santa Rosa) s čipsetem Intel GM965 Express, jehož FSB je taktována na 533 MHz. Jako procesor byl zvolen nízkonapěťový Intel Core 2 Duo U7500 o frekvenci 1,06 GHz, který je založen na jádře Merom-2M se 2 MB vyrovnávací paměti druhé úrovně. Jeho TDP (Thermal Design Power) má hodnotu nízkých 10 W (běžné mobilní Core 2 Duo má 35W).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 13 648
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8458

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 765
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 858

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,3

Subnotebooky obecně nejsou určeny k náročným výpočtům, jde u nich zejména o možnost všestranného využití na cestách při dlouhé výdrži na baterie. Tomu odpovídá i výkon procesoru v testovaném notebooku, který je v porovnání s jinými notebooky podprůměrný, ale ve své kategorii patří mezi špičku. Každopádně vám umožní dělat běžnou kancelářskou práci (internet, e-mail, dokumenty) a slušně si poradí s poměrně náročným operačním systémem Windows Vista.

Procesor má k dispozici celkem 1 GB operační paměti typu DDR2 o frekvenci 667 MHz. Této kapacity bylo dosaženo použitím jednoho paměťového modulu. Přenosová rychlost byla programem HWiNFO32 změřena na 1646 MB/s, což je průměrný výsledek.

Jako pevný disk byl zvolen 1,8" Samsung SpinPoint (HS122JB) o kapacitě 120 GB, který se (jako všechny 1,8" disky) připojuje přes starší rozhraní PATA, jeho plotny se otáčejí rychlostí 4200 ot./min. a disponuje 2 MB vyrovnávací paměti. Jeho výkony jsou odpovídající parametrům – především průměrná přístupová doba nesnese srovnání se současnými 2,5" disky. Ve své kategorii ale ostudu nedělá.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 68,17 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 27,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 23,4 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,2

I do tak malého stroje jakým Asus U2 je se výrobci podařilo integrovat optickou mechaniku a to je dobře, protože je to často využívaná komponenta a externí mechanika je příliš nepohodlná (zejména na cestách). Jedná se o dobře známou mechaniku typu DVD Super Multi s modelovým označením MatshitaDVD-RAM UJ-852S, která podporuje čtení a zápis na všechna CD a DVD média včetně dvouvrstvých a DVD-RAM variant. Takovým bonbónkem navíc je pak podpora technologie LightScribe (možnost vypálit obrázek a text v odstínech šedi na druhou stranu speciálního média).

Komunikace s okolním světem je možná přes klasický 56 kb/s modem, síťovou kartu Realtek RTL8168B/8111B podporující Gigabit Ethernet, Wi-Fi síťovou kartu Intel PRO/Wireless 3945ABG podporující režimy 802.11a/b/g a Bluetooth modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má méně obvyklou úhlopříčku 11,1" a WXGA rozlišení (1366 x 768 px) s poměrem stran 16:9 (obvykle bývá 16:10). Jeho podsvícení je zajištěno pomocí LED, což zároveň umožňuje zmenšit tloušťku displeje. Přestože plocha obrazovky je menší, obraz je kvalitní s dobrými pozorovacími úhly, takže si na to uživatel brzy zvykne.

O zpracování obrazu se stará integrovaný grafický čip Intel GMA X3100, který si teoreticky dokáže nasdílet až 358 MB operační paměti, nicméně při použití 1 GB RAM se tato hodnota snižuje na 128 MB. Naměřené výkony nedosahují očekávaných hodnot pro tento typ grafické karty, což je důsledkem použití na dnešní poměry slabého CPU (CPU zastává u integrovaných grafik mnoho práce při vykreslování obrazu) a jednokanálové paměti. Nicméně na běžnou kancelářskou práci bude tato grafická karta dostatečná.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3057
  • 3DMark 03: 920
  • 3DMark 05: 530
  • 3DMark 06: 314

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,1

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Model U2 jistě není určen pro multimediální využití, nicméně základní výbavu v něm najdeme. Je to zvuková karta standardu Intel High Definition Audio realizovaná čipem RealTek ALC660. Výstup a mikrofonní vstup je na levé hraně, reproduktory a webkamera s integrovaným mikrofonem v rámečku displeje. Reproduktory hrají poněkud slabě a jejich podání je dost zkreslené, což je důsledkem jejich "velikosti". Fotografie z webkamery také kvalitou neoplývají. Nicméně ani jedno z toho nepovažuji za velkou chybu, protože se jedná o spíše doplňkové funkce.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení vnitřku šasi je vyřešeno standardně několika vstupy vzduchu na spodní části notebooku a jediným výstupem na levé hraně. Naměřené teploty nejsou nijak vysoké, takže práce na klíně je bez problémů možná, pouze při vyšší zátěži notebook na klíně ucítíte. Práce větráku je po většinu času neslyšná, ale jakmile notebook zatížíte, roztočí se a je naopak poměrně hlučný (bude to použitím malého větráku s vysokými otáčkami).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,1
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1
  • klávesnice vlevo = 29
  • klávesnice vpravo = 27,3
  • spodek maximum = 36,6 (harddisk)
  • výdech chlazení = 41,6
  • napájecí adaptér = 31,8

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,6
  • levá strana pod klávesnicí = 34,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5
  • klávesnice vlevo = 30,5
  • klávesnice vpravo = 27,5
  • spodek maximum = 42,3 (harddisk)
  • výdech chlazení = 49,6
  • napájecí adaptér = 36,5

teplota okolí při měření: 23

Baterie

Baterie jsou k notebooku dodávány dvě. Menší, která přesně zapadá do notebooku, má kapacitu 2400 mAh a udrží notebook v chodu 2 hodiny a 17 min (ve standardním testu*). Větší, která mírně přesahuje, má kapacitu 4800 mAh a v našem standardním testu* udržela notebook v chodu 4 hodiny a 50 min. Obě jsou samozřejmě typu Li-Ion. Musím říct, že výdrž na baterie mě zklamala, a to zejména u baterie s vyšší kapacitou. U subnotebooku s nízkonapěťovým procesorem a malým displejem s LED podsvícením bych očekával mnohem delší časy.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 24 W

Na naměřeném příkonu notebooku jsou jasně poznat ultramobilní komponenty (LED displej, nízkonapěťové CPU anebo 1,8" disk). Průměrný 15,4" notebook spotřebuje cca 25 W bez zátěže a 50 W při výkonovém vytížení.

BIOS a zabezpečení

BIOS AMI (American Megatrends) je přístupný stisknutím klávesy F2 při startu počítače. Nabízí standardní možnosti nastavení času, data, pořadí bootování a dále možnost vypnout/zapnout různá hardwarová zařízení (modem, LAN, Wi-Fi, TPM). Zajímavá je také možnost nastavit hlasitost PC speakeru.

Zabezpečení počítače je na dobré úrovni, protože zahrnuje šifrovací čip TPM (Trusted Platform Module), který ve spojení se snímačem otisků prstů poskytne velmi vysokou bezpečnost. Z ostatních metod lze zmínit ještě hesla BIOS a fyzický zámek Kensington Lock.

Na internetu se objevila informace o možnosti autentizace uživatele pomocí webkamery, která by ve spojení s příslušným softwarem rozpoznala uživatelův obličej. Tuto funkčnost nemůžeme potvrdit, protože na testovaném vzorku nebyla k dispozici.

Příslušenství

Jako příslušenství se k Asus U2 dodává elegantní plátěný obal hnědé barvy (viz. fotografie), druhá baterie s větší kapacitou a softwarová výbava. Ta zahrnuje Adobe Reader na čtení PDF dokumentů, Nero 7 Essentials na vypalování, 60denní trial Microsoft Office 2007, bezpečnostní balík Norton Internet Security a utility od Asus – Splendid Technology Utility (podrobné nastavení barevného podání displeje), LifeFrame (ovládací aplikace webkamery s širokými možnostmi nastavení pro fotografování a natáčení videosekvencí), Live Update (aktualizace softwaru Asus), NB Probe (informace o počítači, zaplnění disků, teplotě, atd.), Security Center, Winflash (aktualizace BIOS) a PowerForPhone.

Jako operační systém s notebookem dostanete nejvybavenější verzi Ultimate operačního systému Windows Vista.

Ceny a záruka

Notebook by se na našem trhu měl prodávat v průběhu února za cenu cca 29 412 Kč bez DPH, tedy 35 000 Kč s DPH v testované konfiguraci. Na výběr bude ze dvou barevných provedení - testovaného hnědého a nebo černého.

Závěr

Asus U2 je velmi netradiční notebook. Disponuje líbivým a neotřelým designem, je malý a dobře zpracovaný a výkonově bude většině lidí stačit. Doporučil bych ho zejména často cestujícím lidem, kteří využijí jeho mobilitu a bude jim sloužit zároveň jako módní doplněk, nebo lidem vyžadujícím něčím zvláštní notebook. Na poměry subnotebooku s jistou dávkou exkluzivity bude navíc disponovat poměrně nízkou cenou, díky které se tak nejedná o produkt pouze pro managery, ale relativně dostupný notebook.

Klady a zápory

+ design, zpracování

- výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus U2

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus U2
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo U7500 (1,06 GHz, 533 MHz, 2 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2
  • HDD (GB): 120 (Samsung SpinPoint HS122JB, PATA, 4 200 rpm, 2 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (MatshitaDVD-RAM UJ-852S, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 11,1"
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768, 16:9)
  • Video: Intel GMA X3100, až 358 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Ultimate
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2 400 mAh / 2h 17min, Li-Ion 4 800 mAh / 4h 50min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB 2.0, 4in1 Card Reader (SM, SD, MS/MS Pro), ExpressCard/34, VGA, HDMI
  • Rozměry: 277 x 194 x 24,9/29 mm
  • Hmotnost (kg): 1,28
Recenze

Diskuse