RECENZE: Benq Joybook S32B - víc než mobilní zápisník

22. 5. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Doležal

Novinkou od firmy Benq je notebook z kategorie cestovních univerzálů. 13,3'' Joybook s půdorysem podobným papíru A4 nepostrádá nic z běžné výbavy (dvoujádrový procesor Core 2 Duo, integorvaná optická mechanika) a přesto zaujme svou nízkou cenou - testovaná konfigurace totiž stojí pod 15 000 Kč bez DPH.

Benq Joybook S32B - víc než mobilní zápisník

Základní popis

Po vybalení Joybooku zaujme na první pohled elegantní černý design. Veškeré rohy jsou zaoblené a jednotlivé díly k sobě lícují. Celé šasi je převážně z černého plastu, k disposici je i model S32EB s hliníkovými prvky šasi. Na horní straně víka displeje se nachází stříbrná linka obsahující logo výrobce, povrch víka je ozdoben fólií s texturou kroužků.

Možnosti připojování externích komponent jsou s ohledem na velikost notebooku špatné, k dispozici je běžný standard. Avšak právě díky malým rozměrům notebooku je v některých částech dost „těsno“. V přední části najdeme čtečku karet a konektory pro sluchátka. Zbytek prostoru je v režii reproduktorů. Pravá strana nám umožní připojit telefonní linku, dvě USB zařízení a zamknout notebook Kensington zámkem. Podlouhlá baterie a výdech chlazení zabírají veškerou zadní část, a tak zde již není místo pro žádný konektor. Nalevo se pak nachází konektor napájení, výstup pro externí monitor, výstup pro TV, Ethernet, 2xUSB, FireWire a ExpressCard slot se záslepkou.

Optická mechanika se nalézá v pravé části. Oproti hraně notebooku je mírně „utopená“. Tlačítko pro vysunutí je třeba ze začátku hledat hlavně zrakem. Jediná vážnější výtka patří vzdálenosti mezi USB a Ethernet portem. Po připojení rozměrnějších flash pamětí může docházet ke kolizi. To platí i v případě vzdálenosti mezi samotnými USB porty.

Indikační diody se z většiny nacházejí v levé horní části. Pouze indikace nabíjení a zasunuté karty ve čtečce je nalevo od touchpadu.

Mechanismus víka notebooku je poměrně tuhý. Naklopení displeje je možné až o 180°. Soudržnost v zavřeném stavu má na starosti pouze tuhost pantů, není zde zámek. Při pohybu s víkem se v určitých pozicích ozve nepříjemné vrznutí.

Jak jsem již nastínil v úvodu, rozměry notebooku velikostně odpovídají sešitům formátu A4, konkrétně 334 x 227,5 x 30 mm. Váha udávaná výrobcem je 1,8 kg, ale není v ní zahrnuta váha baterie. Po zvážení celého NTB včetně baterie se váha vyšplhala na 2,1 kg. Dodávaný zdroj o rozměrech 105 x 40 x 25 mm se řadí do kategorie těch nejmenších. Notebook se díky své velikostí vejde pohodlně do většiny batohů či brašen. V tomto případě bych osobně volil i ochranné pouzdro a úschovu v batohu mezi sešity, než nákup nové brašny.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je doslova „slita“ v jeden celek. Rozkládá se prakticky přes celou šířku notebooku. Barva kláves je shodná s barvou notebooku. Popisky jsou modro-šedivé, speciální funkce jsou pak modré. Tato barevná kombinace je dle mého názoru dobře čitelná a celkově neruší při sledování monitoru.

Klávesa Fn je umístěna nalevo od Ctrl. Klávesy Home, PgUp, PgDn a End jsou umístěny na pravém okraji pod sebou ve vypsaném pořadí. Klávesy Ins a Del jsou umístěny u horního okraje a Jejich velikost je cca poloviční oproti zbytku kláves. Důležitá klávesa Enter je dvouřádková a najdeme ji hned vedle kláves Home, PgUp. Veškeré funkce notebooku jsou „schovány“ pod klávesami F1-F10. Jejich velikost je také poloviční oproti ostatním klávesám. Opěrky pro ruce nedostačují pouze při používání spodních kláves. Jak jsem již poznamenal na začátku, klávesnice je vcelku a tedy funkční klávesy nejsou odděleny.

Touchpad je tradičně umístěn nepatrně excentricky směrem vlevo. Rozkládá se od klávesnice po okraj notebooku. Jeho specialitou je vlastnost „zero-gap“, nebo-li není utopen pod úroveň opěrek.

Hlavní HW parametry

Pro tento model byl použit čipset od firmy Intel, konkrétně dnes nejrozšířenější sada GM965. Do patice byl osazen procesor Intel Core 2 Duo T5550 tikající na frekvenci 1,83 GHz (2MB L2, 667 MHz FSB).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 414
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 774

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 752
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 531

Windows Vista – CPU

Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8

Použitá operační paměť pochází z dílen firmy SIS. Osazen byl jeden modul pracující na frekvenci 667 MHz o velikosti 1024 MB. Je tedy možnost rozšířit paměť o další modul. Výkon naměřený programem HwiNFO32 je 2216 MB/s a od Windows Vista dostala tato paměť známku 4,5. Velikost osazené paměti je pro operační systém Windows Vista nezbytné minimum. Notebook mohl ve výpočetních testech dosáhnout lepších výsledků, ale při použití jednoho modulu RAM pracovala paměť v módu single channel.

Veškerá data se ukládala na pevný disk od firmy Fujitsu-Siemens. Pod kódovým označením MHY2160BH se ukrývá disk o kapacitě 160GB s rychlostí otáček 5400 a vyrovnávací pamětí 8MB. Komunikace se základní deskou probíhá přes rozhraní SATA první generace (150MB/s). Výkonnostně spadá disk do nepatrně horšího průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107,51 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 37 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,80 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,9

Pro čtení a zápis na CD i DVD je zde mechanika od firmy Optiarc (AD7530B). Podporované formáty jsou od CD po dnešní DVD včetně dvouvrstvých. Vypalování je svěřeno programu Nero.

Spojení se světem je možné díky analogovému modemu, dále Ethernetu, Bluetooth a Wi-Fi. Poslední dvě jmenované technologie je nutné aktivovat nejprve stisknutím tlačítka umístěného na přední straně, aktivní režim je indikován modrým podsvícením. Na první pohled zarazí absence loga Centrino. Vždyť čipset, procesor i grafická karta jsou od Intelu. Ano, avšak Wi-Fi karta je z dílen jiného výrobce, Atherosu (AR5006EG). Podporována je frekvence 2,4 GHz(b/g).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlá obrazovka o uhlopříčce 13,3“ s rozlišením 1280 x 800 pixelů se vyznačovala poměrně ostrým obrazem a díky dobrému podsvícení bylo možné číst na displeji i při slunečnějším počasí. Toto rozlišení je na dané úhlopříčce dle mého ergonomické maximum. Jiný displej výrobce nenabízí.

Vzhledem k použité základní desce (čipset GM965) je zřejmé, že grafický adaptér ponese logo firmy Intel. Grafická karta X3100 je v současné době jedinou možnou variantou a lze jí nasdílet až 358MB operační paměti.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2636
  • 3DMark 03: 1180
  • 3DMark 05: 704
  • 3DMark 06: 390

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2


Pokud plánujete použít tento notebook primárně pro běžné kancelářské práce, bude jeho výkon naprosto dostačující. Dostat dvoujádrový procesor s 1 GB RAM „na kolena“ se vám podaří leda v případě, že budete chtít strávit volnou chvilku hraním nových 3D her.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Audiokonektory jsou umístěny na přední straně. Připojit můžete externí mikrofon a sluchátka(konektor sdílen s SPDIF). Multimediální tlačítko je zde pro zapínání/vypínání technologie SRS TruSurround XT, další slouží k zapnutí webkamery. Ovládání hlasitosti je klasicky přes Fn + F7-F9. Pro komunikaci přes internet je ve víku displeje zabudována kamera s rozlišením 1,3MPx a mikrofon (v blízkosti pravého pantu).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Pro ochranu svých dat není S32B příliš vybaven, což lze při jeho ceně a zaměření (domácí použití) odpustit. Marně byste hledali čtečku otisků prstů. Jedinou možností je zabezpečení skrze šifrovací programy(nejsou v dodávce). Proti fyzickému zcizení Benqu lze využít zdířku pro zámek Kensington .

Chlazení a provozní hluk

Srdce notebooku (CPU) se nachází zhruba ve středu. Mřížka nasávacího otvoru chlazení je umístěna vespod taktéž na středu. Víko s mřížkou je opatřeno hliníkovou fólií a teplo vyzářené hardwarem se tak rozvádí a nezahřívá lokálně spodek NTB. Výdech chlazení je umístěn v zadní části na levé straně. Hlasitost ventilátoru je při nízkém i vysokém zatížení snesitelná a nijak výrazně neruší při práci. V klidovém režimu (běžná kancelářská činnost) se chlazení ozývá v intervalech cca 15-ti minut.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35-33°C(zleva doprava)
  • levá strana pod klávesnicí = 32°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28°C
  • klávesnice vlevo = 32°C
  • klávesnice vpravo = 27°c
  • spodek maximum = 40°C (pevný disk)
  • výdech chlazení = 40°C
  • napájecí adaptér = 36°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26°C
  • klávesnice vlevo = 31°C
  • klávesnice vpravo = 27°C
  • spodek maximum = 38°C (disk)
  • výdech chlazení = 43°C
  • napájecí adaptér = 44°C

teplota okolí při měření: 21,5°C

Práce v klíně je možná zhruba na dobu dvou hodin, poté se i spodní díly zahřejí na teplotu, která již nemusí vyhovovat všem. Kladně hodnotím umístění nasávacího otvoru na střed spodní části, neboť nedochází ke kolizi (ucpaní) se stehny.

Baterie

Testovaná šestičlánková lithium-iontová baterie měla kapacitu 49 Wh(4400 mAh). Výdrž baterie v našem redakčním testu* byla příjemných 3h 33min (průměr dvou měření). Jiná kapacita baterie na stránkách výrobce není k dispozici.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W

Příslušenství

V balení lze najít jako příslušenství dvě CD. První médium obsahuje nezbytné drivery pro spuštění hardware, na druhém CD se nalézá antivirový program.
V oblasti softwarových utilit se Benq zaměřil na ovládání kamery pomocí Webcam companion a dále na snadný přístup k navoleným programům pomocí BenQ Q-Media Bar.

Ceny a záruka

Dle stránek výrobce je možné u tohoto modelu konfigurovat pouze OS (Vista Home Basic, Home Premium, Business), velikost pevného disku (120/160GB) a velikost RAM. Cena testovaného modelu se bez operačního systému pohybuje okolo 14 000 Kč bez DPH (16 660 Kč s DPH).

Závěr

Notebook je díky své ceně a rozměrům vhodným kandidátem pro často cestující uživatele, kteří nechtě\xB4ji/nemohou do notebooku příliš investovat - v dané cenové kategorii je sice relativní výběr, ale pouze mezi 15,4" notebooky. Jeho využití tak vidím například mezi studenty, jistě se stane vítaným pomocníkem na přednáškách.

Pozitivní dojem vyvolala zejména výdrž baterie, která bývá v noteboocích podobné cenové kategorie kompromisem.

Klady a zápory

+ cena v dané kategorii

- rozložení a velikost některých kláves
- vzdálenost USB a Ethernet portu

Servis :
RMA - Koněvova 65, 130 00, Praha 3

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Benq Joybook S32B

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Benq Joybook S32B
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5550 (1,83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Fujitsu MHY2160BH, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Optiarc AD-7530B)
  • LCD: 13.3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel Mobile X3100 az 358MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g(Atheros AR5006EG)
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH8 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 49Wh / 3h 33min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x MS(Pro), 1x SD, 1x MMC, 1x xD, 1x VGA, 1x S-video, 4xUSB, 1x Express Card, 1x FireWire
  • Rozměry: 334 x 227.5 x 27.9-30 mm
  • Hmotnost (kg): 2.00
Recenze

Diskuse