RECENZE: UMAX VisionBook M730SR - levná a elegantní 13''

24. 7. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Doležal

VisionBook M730SR je určen pro zákazníky, kteří hledají mobilitu, reprezentativní vzhled a přitom velmi hledí na cenu. Cena této 'třináctky' postavené na čipsetu SiS totiž začíná těsně nad 10 000 Kč bez DPH a najdeme v ní velký disk a široké spektrum bezdrátových technologií. Testovaná konfigurace s procesorem Core 2 Duo a Windows Vista Home Premium se vejde do 15 000 Kč bez DPH. Lze za tuto cenu nabídnout plnohodnotný Business notebook?

UMAX VisionBook M730SR - levná a elegantní 13''

Základní popis

Umax u své business třídy sází zejména na elegantní zpracování. Kvalitně vyhlížející šasi je převážně z černého plastu. Okolí pracovní plochy (klávesnice a touchpad) je lemováno stříbrnou linkou z hliníku. Horní část víka je na všech stranách zhruba 1,5 cm od kraje též lemována stříbrnou linkou. Notebook na mne svým vzhledem na první pohled velmi pozitivně zapůsobil, bohužel za chvíli jsem byl trošku zklamaný jak rychle se povrch „upatlá“ otisky prstů a dlaní.

Nabídka konektorů odpovídá určení notebooku. Nečekejte tedy žádné HDMI, eSATA a podobně. Na přední části najdete čtečku karet a trojici audio konektorů. Pravý bok nabídne jeden USB konektor, vstup pro telefonní linku (analogový modem), zdířku pro Kensington zámek. Zbytek pravého boku je v režii DVD mechaniky. Na zadní straně se vzhledem ke konstrukci víka nenachází žádný konektor. Do levého boku zapojíte napájení, ethernet, monitor(VGA) a dvě USB zařízení. Nad USB porty se ještě nachází ExpressCard slot. Na levé straně dále najdete výfuk chlazení.

Indikační diody jsou umístěny na přední hraně. Lze tak získat informace zda-li je notebook zapojen do sítě(napájen), stav baterie(nabitá, vybitá), Wi-Fi a mikrofonu. Při práci na klávesnici a s touchpadem dojde k jejich zakrytí levou rukou. Další sada indikačních diod se nachází vpravo nad klávesnicí. Zde můžete vyčíst informace o práci s pevným diskem, zapnutém numlocku, capslocku, scrollocku.

Tuhost pantů nedovoluje otevřít Umax jednou rukou. Zajímavou změnou je umístění pantů, které se vyklápějí zároveň s víkem displeje. LCD se tak při otevření posune mírně dozadu. Toto řešení je poměrně efektní, nevýhodou je nemožnost vyklopení LCD o 180°, ale v rozmezí cca 130°-140°, a také nemožnost umístění konektorů na zadní stranu.

Rozměry testovaného modelu jsou 310x233x30 mm, napájecí zdroj má rozměry 100x45x28 mm. Celková váha notebooku(s baterií)je 2,1 kg, což na 13" model není nejméně.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má černou barvu, popisky pak barvu bílou, speciální klávesy(funkce) jsou značeny modře.

Na velikosti klávesnice se negativně projevily menší rozměry notebooku, což je u této kategorie běžné. Kurzorové klávesy a Enter jsou menší (Enter je jednořádkový). Klasická řada kláves pro pohyb v dokumentech se nevešla vůbec a suplují jí šipky + Fn. F-klávesy mají 2/3 výšku a nejsou oddělené do bloků.

Touchpad je položen mírně pod úrovní opěrek. Dotyková část a tlačítka jsou tvořeny jednou plochou, přechod mezi nimi je vyznačen stříbrnou linkou. Touchpad od firmy Synaptics reaguje poměrně přesně, bohužel to se nedá říci o tlačítkách. Ty jsou na středu poměrně tuhé a pohodlné na stisk jsou až při okrajích.

Pro spuštění internetového prohlížeče a čtení mailu jsou vyhrazena samostatná tlačítka napravo od horních indikačních diod. Vedle těchto tlačítek se nachází ještě další pro regulaci otáček ventilátoru, více podrobností v odstavci „Chlazení a provozní hluk“.

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na čipsetu SiS, a to znamená jediné: tlak na cenu. Sada SiSM672MX nenabízí oproti konkurenci nic převratného, spíš naopak - je původně určena pro procesory Pentium M, podporovány jsou však i starší Core 2 Duo. Čipset dále zvládne komunikovat s pamětmi typu DDR2 na frekvenci 667 MHz(max. 4 GB), až dvěma pevnými disky se SATA rozhraním.

Testovaný Core 2 Duo T5550 obsahuje dvě jádra o taktech 1,83 GHz. Vyráběn je 65nm procesem. Z hlediska evoluce se jedná o starší a méně úspornější model. Další variantou je využití Intel Celeron M550 (2 GHz), konfigurace s ním je o 1500 Kč bez DPH levnější než s Core 2 Duo. Celeronu bych se ale vyhnul obloukem, hlavně kvůli energetické náročnosti a vyzařovanému teplu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 22 368
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 767

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 969
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 535

Windows Vista – CPU

Index dle počtu operací za vteřinu: 4,8

Výkon testovaného CPU je plně dostačující na běžnou kancelářskou práci.

Operační paměť RAM od firmy Kingston je osazena do obou slotů. Jedná se o dva 1GB paměťové moduly pracující na frekvenci 667 MHz při časování 5.0-5-5-15. V testu HWiNFO32 dosáhly paměti na dnešní dobu velmi malé propustnosti 1514 MB/s. Od Windows Vista si pak vysloužily známku 4,2. Na tom se podepsal použitý čipset. Pro běžnou práci se ale nejedná o nijak limitující faktor a na náročná multimédia notebook určen není.

Pevný disk MHZ2250BH dodala společnost Fujitsu. Kapacitu 250 GB, 5400 rpm, 8 MB cache a rozhraní SATA, lze dnes považovat za standard.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106,28 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 48,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,51 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Z naměřených hodnot lze soudit, že pevný disk rozhodně nebude brzdou systému. Windows Vista jej ocenily oproti ostatním komponentám zdaleka nejvyšší známkou. Notebook lze navolit i s 320GB diskem (s rozdílem 1000 Kč).

Optická mechanika od TSST corporation nabízí podporu čtení a vypalování CD či DVD médií. V konfigurátoru se jiná mechanika nenabízí.

Spojit se světem se můžete přes Wi-Fi s rychlostí až 54 Mb/s. Pro komunikaci s telefonem lze využít Bluetooth. Pro připojení do sítě LAN poslouží síťová karta typu Fast Ethernet (100 Mbit/s). Vše je v základní výbavě notebooku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD o uhlopříčce 13,3“ a rozlišení 1280x800(WXGA) podávalo poměrně ostrý a sytý obraz. Pozorovací úhly jsou dostatečné při pohledu ze stran, při zaklopení se již projevilo ztmavnutí obrazu. Podsvícení můžete nastavit v sedmi stupních. Alternativní LCD není u tohoto modelu nabízeno.

Grafická karta Mirage 3 od firmy SiS je součástí použitého čipsetu. Její úroveň odpovídá úrovni celého čipsetu. Ačkoliv jsou podporovány standardy DirectX 9 a Pixel shader 2.0, jsou výsledky podobné integrovaným kartám z let dávno minulých (kam také Mirage patří):

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 1108
  • 3DMark 03: 303
  • 3DMark 05: 192
  • 3DMark 06: 81

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,0


Z výsledků je patrné, že grafické jádro Mirage 3 je schopné podávat výkon, který využijeme maximálně pro kancelářské aplikace a surfování na internetu. Lze si také přehrát video. Rozhodně si však nezahrajete většinu her a také plynulé HD video bude problém. Grafické rozhraní Aero se při větším množství spuštěných oken nijak zásadně nezpomalovalo.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Jelikož se jedná o business model, je multimediální výbava poměrně strohá. V přední části notebooku jsou tři konektory (nechybí podpora S/PDIF), mikrofon, sluchátka. Tlačítko pro ovládání Play/Pause se nachází na klávese Esc v kombinaci s Fn. Pro ovládání hlasitosti jsou určeny klávesy F3,F5 a F6 zde je také nutná kombinace s klávesou Fn, což je dost nepraktické.

Reproduktory najdete lehce utopené na přední hraně. Zvukový projev není na malý notebook špatný, pokud však rádi posloucháte hudbu, je pro vás externí řešení nutností. Mikrofon je umístěn cca uprostřed nad klávesnicí. Webkamera o rozlišení 1,3MPx je zabudována do horní části víka displeje.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Z hlediska zabezpečení nemá VisionBook M730SR příliš mnoho trumfů v rukávě, což odpovídá jeho ceně. V BIOu lze nastavit několik hesel, mechanicky lze Umax zabezpečit díky zámku Kensigton (nutno dokoupit). Čtečku otisků prstů, či TPM čip na tomto modelu nehledejte.

Chlazení a provozní hluk

Nasávací otvory jsou v přední části notebooku. Chladný vzduch putuje přes paměti a čipset do ventilátoru, který jej vyfukuje přes chladič CPU na levém boku.

Ventilátor „naskočil“ tak po 15-ti minutách provozu na úsporný režim a poté již běžel prakticky pořád. Na plné otáčky byl ventilátor poměrně hlasitý. Zajímavou funkcí je tlačítko v horní části klávesnice vedle indikačních diod. Lze díky němu přepínat dva chody notebooku Silent (výkon a tepelné vyzařování notebooku klesne) a Normal. Při Silent módu byl ventilátor opravdu tichý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 32°C
  • klávesnice vpravo = 28,5°C
  • spodek maximum = 37°C (kryt CPU)
  • výdech chlazení = 38°C
  • napájecí adaptér = 45°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28°C
  • klávesnice vlevo = 36,5°C
  • klávesnice vpravo = 30°C
  • spodek maximum = 41°C (kryt CPU)
  • výdech chlazení = 49,5°C
  • napájecí adaptér = 45°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při práci v klíně je dobré, že neucpete nasávací otvory. Při tomto teplém letním počasí jsem vydržel surfovat a psát přibližně hodinu. Levá část notebooku se pak ohřála a kontakt s ní již nebyl příjemný.

Baterie

Standardní dodávaná baterie je slaboučká, její parametry jsou 2400 mAh, 35 Wh a napětí 14,8 V. V našem standardním redakčním testu* udržela notebook v chodu po 1 hodinu 50 minut (testováno 3x). Slabá baterie přesouvá VisionBook M730SR z kategorie "mobilní" do "přenosný počítač", protože i přes jeho kompaktní rozměry s ním v terénu mnoho nepořídíte.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W

Příslušenství

Externí výbava tohoto modelu, která dorazila k nám do redakce, byla velmi skromná: napájecí adaptér, trojice DVD(ovladače, Nero, PowerDVD), antistatický hadřík a telefonní kabel.

Softwarová výbava zahrnuje v případě testovaného notebooku OS Windows Vista Home Premium, dále u notebooku najdeme již pouze médium s utilitami (obsahuje především ovladače pro veškerý hardware).

Ceny a záruka

Stejně jako ostatní notebooky UMAX je i VisionBook M730SR je konfigurovatelný, ačkoliv příliš pestrý výběr komponent není.
Notebook lze zakoupit bez operačního systému, ale také s licencí Windows Vista (Home Basic, Home Premium, Business). Pro zastánce starší verze XP je k dispozici edice Home. Záruku lze rozšířit ze dvou na tři roky. Cena sestavy pak naroste o 2990 Kč bez DPH, respektive o 3558Kč s DPH.

Cena základní konfigurace s Celeronem M, 1GB RAM, bez OS a s dvouletou zárukou je 10.990 Kč bez DPH (13.078 Kč s DPH). Námi testovaná konfigurace je výchozí prodejní a má DKC 14.990 Kč bez DPH (17.838 Kč s DPH).

Závěr

Firma Umax tento model směřuje do segmentu cestovních a business notebooků. Jeho služeb by tak měli především využít ti, kteří často a dlouze cestují, kteří během dne neustále „pendlují“ po městě a potřebují s sebou mít mobilního pomocníka.

VisionBook M730SR nabízí především elegantní vzhled, snadnou přenositelnost a příznivou cenu. Výkon testovaného modelu by měl s přehledem postačit na běžnou práci, na náročnější úkony se příliš nehodí. Na první pohled zajímavý notebook, avšak nízká cena se dle mého soudu negativně projevila na dalších podstatných oblastech jako je klávesnice (velikost některých kláves, chybějící klávesy pro posun v dokumentech) a pro cestovatele podstatná výdrž na baterie - naměřená hodnota lehce po dvě hodiny nepatří do segmentu kam je notebook směřován, na druhou stranu je zapotřebí přihlédnutí k ceně.

Klady a zápory

+ cena ve své kategorii
+ vzhled a zpracování

- horší klávesnice
- krátká výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie UMAX-VISIONBOOK-M730SR

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook M730SR
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5550 (1,83 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1048)
  • HDD (GB): 250GB (1x Fujitsu 2.5" MHZ2250BH, SATA 300, 5400 rpm, 8 MB cache, 9.5mm)
  • DVD: TSST corp. TS-L632D (DVD+-RW/DL, DVD-RAM)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: SIS Mirage3 (az 256MB sdilene)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100, Wi-Fi b/g(Realtek RTL8187B)
  • Zvuková karta: SiS High Definition Audio Controller
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 35Wh / 1h 50min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, Ctecka karet 4v1 (MS/ MS Pro/ SD/ MMC), 1x VGA, 3xUSB, 1x Express Card
  • Rozměry: 310x233x30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,1kg
Recenze

Diskuse