RECENZE: UMAX VisionBook TN120R - 12'' tablet za lidovou cenu

13. 5. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Doležal

Nový 12'' notebook s funkcí tabletu je většinou možné pořídit pouze za velmi vysoký finanční obnos. Z tohoto standardu se však vymyká konvertibilní UMAX TN120R s vahou okolo 2 kg. Za cenu pod 20 000 Kč bez DPH nabídne 12'' dotykový displej, procesor Core 2 Duo a integrovanou optickou mechaniku.

UMAX VisionBook TN120R - 12'' tablet za lidovou cenu

Základní popis

Tablet UMAX na první pohled vypadá jako notebook určený spíše jako konkurence pro Asus Eee. Avšak pozornější průzkum odhalí pouze jeden (středový) pant a napravo vepředu ukryté pero(stylus). Svrchní část víka a okolí klávesnice je tvořeno z bílého plastu, pro displej a spodní část těla byl použit plast černý. Na použitém materiálu zůstávají otisky prstů a notebook po pár dotycích působí „umaštěným“ dojmem. Na víku displeje i v okolí klávesnice jsou umístěny gumové výstupky pro vytvoření mezery mezi klávesnicí a displejem.

Konektory jsou rozmístěny po všech stranách. V přední části se nachází audio a čtečka karet (testovanou SD kartu lze zasunout max. do půlky její délky). Na levé straně je umístěn výdech chlazení spolu s konektorem na externí monitor, FireWire a slotem na ExpressCard (opatřen záslepkou). Napravo najdeme jeden USB vstup, dále ethernetový a modemový konektor a DVD mechaniku. V zadní části lze zapojit další dvě USB zařízení a napájení.

Indikační diody jsou umístěny na přední hraně vlevo spolu s posuvným jezdcem pro zapínání notebooku. Toto umístění není v praxi nejšťastnější, při běžné práci si je totiž uživatel překryje levou rukou.

Mechanismus víka notebooku je magnetický (magnet je nalevo od touchpadu), tedy není zde posuvný zámek. Displej lze otočit po směru hodinových ručiček o 180°. K otevírání či otáčení je potřeba obou rukou.

Rozměry UMAXu jsou 306 x 219 x 26-35 mm. Horní část těla je ve své zadní části zhruba o 1-2 cm menší než základna. Váha udávaná výrobcem je 1,9 kg, při kontrolním měření digitální váha ukázala hodnotu 2,2 kg. Napájecí AC adaptér má rozměry 105 x 45 x 30 mm.

Klávesnice a ovládací prvky

Jelikož se jedná o 12“ notebook, musela se klávesnice vměstnat na menší plochu. Tomu naštěstí nepadla za oběť velikost kláves, ale pouze jejich počet a některé části rozložení. Barva kláves je sladěna s barvou víka a pracovní plochy notebooku, tedy bílá, popisky jsou černé. Kontrast působí přirozeně a klávesy jsou dobře čitelné.

Klávesa Fn je umístěna napravo od klávesy Ctrl. Jak sem již zmínil na začátku, klávesnice má menší prostor a proto mají některé klávesy dvě funkce. Tlačítka Ins, Del jsou na klávesách spolu s NumLk a ScrLk. Na šipkách jsou pak umístěny Home, End, PgUp, PgDn.

Klávesa Enter je svým tvarem i velikostí podobná klávese Backspace, kterou známe z větších klávesnic. Klávesa Win se nachází vpravo od Fn (tedy celkem třetí zleva). Opěrky klávesnice jsou pohodlné, jen při používání spodních řad klávesnice je nutné zvednout z nich ruce, neboť jsou příliš krátké. Speciální klávesy jsou umístěny jako obvykle spolu s klávesami F1-F9. Nejsou rozděleny do skupinek.

Ovládání notebooku je krom běžného touchpadu možné i pomocí dotykového displeje. Ten reaguje na tlak, je tedy možné použití jakéhokoliv hrotu nebo třeba prstu. Výhoda takového řešení je nasnadě - pro ovládání tabletu nemusíte používat speciální EMR pero, bez nějž jste "nahraní". Nevýhodou je nutnost kalibrace a také stojí za zmínku poruchovost kalibrace jeho předchůdce (Clevo T2C) - uvidíme, jak se s tím popasuje následovník v podobě recenzovaného Clevo TN120R.

Na levé straně se nachází čtečka otisku prstů a pod ní tlačítko pro vyvolání nabídky - jas, zvuk, LCD+CRT, rotace, web kamera, Bluetooth a Wi-Fi. Tato nabídka se zobrazí na ploše a je tedy nutné minimalizovat spuštěná okna. Nabídka zmizí až po opětovném stisku onoho tlačítka. Druhé a zároveň poslední tlačítko po stisku otočí obrazovku o 90°(proti směru hodinových ručiček).

Hlavní HW parametry

Hnacím motorem tohoto tabletu je platforma Centrino Santa Rosa, konkrétně čipset GM965. Do patice je osazen procesor Intel Core 2 Duo T5450 (1,66 GHz, 2 MB cache, Merom).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 20 377
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 511

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 706
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 034

Windows Vista – CPU

Index dle počtu operací za vteřinu: 4,7

Dvoujádrový Merom nezklamal, i když by se jeho frekvence zdála malá. Pro práci na tabletu je jeho výkon adekvátní. Osazený RAM modul od výrobce Transcend, taktovaný na 667 MHz s CAS 5 a kapacitě 2 GB, zvládl max. propustnost 2175 MB/s a od Win Vista dostal skóre 4,5.

Pevný disk MK1637GSX dodala společnost Toshiba a nenajdeme na něm nic výjimečného. Jeho kapacita je 160 GB, komunikace s PC probíhá pomocí SATA rozhraní a rychlost otáček činí 5400 rpm. Potěší přítomnost NCQ.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 81,83 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,96 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,9

Optická mechanika byla dodána firmou TSSTcorp. Jedná se CD/DVD vypalovačku s podporou dvouvrstvých DVD médií (max. 8,5 GB) a DVD-RAM. Samozřejmostí je podpora formátů CD-R/RW.

Spojení s okolím je možné přes klasický modem, Ethernet(100/1000 MB/s), Bluetooth a hlavně přes Wi-Fi(802.11b/g). Pokud vyjmete pevný disk, objeví se příprava na 3G sítě. K provozu chybí právě onen 3G modul. UMAX nabízí HSDPA za příplatek 4999 Kč.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použité LCD má uhlopříčku 12“ a je schopné zobrazit rozlišení až 1280 x 800 (WXGA). Ostrost obrazu je o něco menší než oproti klasickým (nedotykovým) displejům. Podsvícení má dobrý rozsah na obě strany.

Jelikož pracuje tento notebook na platformě Centrino, jsou úkoly v oblasti grafických výpočtů svěřeny integrované kartě z dílen Intelu. Mobilní grafika X3100, které lze adresovat až 358 MB paměti sdíleně, svým výkonem plně dostačuje na běžné práce s tabletem. Notebook není určen na trhání rekordů v benchmark programech. Takže výsledky dosažené v 3DMark je třeba brát s ohledem na práci pro kterou je navržen.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2615
  • 3DMark 03: 1196
  • 3DMark 05: 712
  • 3DMark 06: 424

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V oblasti multimédií je tento model vybaven standardně. Konektory pro zapojení sluchátek či mikrofonu jsou umístěny v přední části. "Multimediální tlačítka" jsou celkem čtyři (play/stop, mute, volume up, volume down), avšak pouze s klávesou Fn. Dva reproduktory jsou umístěny ve spodní části víka displeje. Mikrofon je umístěn napravo od touchpadu. Ve víku displeje je zabudována webkamera. Lze pořizovat snímky v rozlišení max. 640 x 480, zoomovat lze 4x digitálně.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Na víku displeje se nachází čtečka otisků prstu. Lze jí využít pro přístup do Windows, v nastavení BIOSu tato funkce není. Vstup do BIOSu lze zablokovat heslem. Ve Windows se pak pro nastavení čtečky nachází přehledný správce. Lze například nastavit spouštění určitých programů pomocí určitého otisku.

Chlazení a provozní hluk

Jak již bylo řečeno v úvodu, výdech chlazení se nalézá na levé straně. Chlazen je procesor spolu s čipsetem. Nasávací otvory se nacházejí ve spodní části, je tedy nutné zajistit přístup vzduchu hlavně na měkkém povrchu (v posteli, ...)

Větrák tohoto modelu byl při normálním používání na stole slyšet v intervalech cca 5-10 min. V plném vytížení byl spuštěn prakticky pořád (to samé i v posteli při surfování). Jeho hlasitost bych ohodnotil na hranici přijatelnosti. Zvláště při startu je jeho zvuk zvláště v tiché místnosti až příliš silný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29°C
  • klávesnice vlevo = 31°C
  • klávesnice vpravo = 30°C
  • spodek maximum = 39°C (HDD)
  • výdech chlazení = 39°C
  • napájecí adaptér = 41°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32°C
  • klávesnice vlevo = 34°C
  • klávesnice vpravo = 31°C
  • spodek maximum = 40°C (CPU)
  • výdech chlazení = 47°C
  • napájecí adaptér = 46°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při běžné práci s notebookem na klíně lze pracovat zhruba půl druhé hodiny. Poté horký vzduch, který je vyfukován do volného prostoru, ohřeje levou spodní část NTB nad přijatelnou teplotu.

Baterie

Dodaná baterie disponuje kapacitou 2400 mAh při napětí 14,8 V. Kapacita baterie je 35,5 Wh. Výdrž baterie v našem redakčním testu* byla 2 hodiny a 20 minut (průměr dvou měření). Alternativně lze koupit silnější baterii, konkrétně 4400mAh. Výdrž by pak dle výrobce měla stoupnout až na 3,5 hod.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W

Příslušenství

V příslušenství najdeme černou plátěnou brašnu, popruh přes rameno, hadřík na displej, kabel na propojení telefonní linky s modemem, manuál, dotykové pero a napájecí AC adaptér.

Na notebooku jsou předinstalovány Windows Vista Home Premium. Dále jsou k dispozici celkem čtyři CD. Dvě CD obsahují veškeré ovladače na hardware v notebooku. Jedno je určeno pro Win XP, druhé pro Win Vista. Na zbylých dvou nalezneme Nero 7 Essentials a CyberLink Power DVD7. Většina nastavení hardwaru je přenechána Vistě, pro čtečku otisků je přidána utilita. Ovládání Wi-Fi, Bluetooth je již popsáno výše.

Ceny a záruka

Výrobek lze nakonfigurovat a zakoupit přímo v e-shopu na stránkách výrobce. Testovaná konfigurace obsahovala: C2D T5450, 2 GB DDRII, 160 GB SATA, Multi DVD, Bluetooth, Wi-Fi, 1,3MPx kameru, čtečku karet i otisků, 2400 mAh baterii, OS Vista Home Premium. Finální cena je 22 490 Kč(s DPH 26 763 Kč).

Zvolit si je možné operační systém (Windows XP Pro, Win Vista Business), jiné CPU, RAM, disk i baterii a také prodloužení záruky na 3 roky. Ostatní komponenty jsou beze změn. Minimální cena bez OS je 19 990Kč (s DPH 23.788Kč).

Ke dni vydání naší recenze se UMAX chystá uvést i výkonnější verzi TN121R s procesorem Core 2 Duo "Penryn" T8300 a 320GB diskem za 25 989 Kč bez DPH (30 928 Kč s DPH)

Závěr

Tablet PC UMAX VisionBook TN120R je určen skupině uživatelů, která by ráda využila výhod dotykové obrazovky, avšak nemají dostatek financí na modely výrobců zvučných jmen. UMAX nabízí především dobrý poměr cena/výkon. To je vykoupeno především použitím levnějšího typu dotykové obrazovky a konstrukcí z levnějších plastů, což se projevilo zpětně i na hmotnosti. Z hlediska mobility je výhodou malá velikost, trošku však zamrzí váha nad 2 kg. Celkový výpočetní výkon tohoto notebooku je přímo úměrný jeho kategorii a na práci plně dostačuje.

Klady a zápory

+ cena vzhledem k třídě zařízení
+ tuhý mechanismus víka displeje

- hlučný ventilátor (hlavně při startu)
- umístění indikačních diod
- použitý materiál (otisky prstů)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie UMAX VisionBook TN120R

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: UMAX VisionBook TN120R(UNT12.AABAAB)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5450 (1,66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (1x 2048)
  • HDD (GB): 160 (Toshiba MK1637GSX, SATA 300, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TSSTcorp TS-L632H)
  • LCD: 12" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel Mobile X3100 az 358MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad, Tablet LCD
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 35,5Wh / 2h 20min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x MS(Pro), 1x SD, 1x MMC, VGA, 3xUSB, 1x Express Card, 1x FireWire
  • Rozměry: 306 x 219 x 26-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.00
Recenze

Diskuse