RECENZE: Acer Aspire 5520g - levně s Blu-ray

15. 4. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Acer zareagoval na rozhodnutí války HD formátů a uvedl své modely s Blu-ray, jedním z nich je i Aspire 5520g. Podpora multimédií a dedikovaná grafická karta od NVIDIA směřují tento 15,4'' notebook s procesorem AMD hlavně do domácností. Přenosné multimediální centrum od Aceru přitom stojí málo přes 20 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 5520g - levně s Blu-ray

Základní popis

Šasi notebooku je provedeno v designu Gemstone, typickém pro současné notebooky Aceru určené pro domácnosti. Víko je vyhotoveno v černém lesklém plastu s logem firmy uprostřed. Lesklý povrch je dvousečný - vypadá velmi efektně, na druhou stranu pozor na otisky prstů. Oproti tomu „interiér“, tedy klávesnice, její okolí a rámeček displeje, je vyveden v barvě světle šedé. Notebook působí masivním dojmem, avšak dle mého názoru by se především víko a klávesnice mohli prohýbat méně, resp. být tužší.

Víko 15,4'' displeje je zajištěno klasickým posuvným zámkem, který je umístěn uprostřed základny, k otevření jsou nutné obě ruce. Při otevírání se víko vysouvá dozadu, kde se zároveň nachází napájecí konektor, při připojování zdroje k otevřenému počítači je proto nutné displej sklopit.

Na přední straně jsou vlevo umístěny tři audio konektory (line-in, line-out a vstup pro mikrofon), konektor pro sluchátka v sobě kombinuje optický S/PDIF výstup umožňující vyvedení digitálního audio signálu pro recievery. Napravo se pak nachází infračervený snímač určený pro případný dálkový ovladač, nejedná se tedy o plnohodnotný infraport.

Pravý bok je osazen 2 USB konektory, optickou mechanikou a dnes už zbytečným modemem. Na levé straně se nachází slot ExpressCard 54, multiformátová čtečka karet kombinující podporu SD, MMC, xD a Memory Stick (MS). Dále zde najdeme kolečko pro ovládání hlasitosti (nejedná se o potenciometr, slouží pouze k softwarové regulaci), FireWire, TV-out realizovaný S-Video konektorem, zbývající 2 USB a Gigabitový Ethernet. Posledními konektory jsou obrazové výstupy DVI-D a VGA, za kterými se už nachází jen zdířka pro zámek Kensington. Zadní stranu obsadil jen výdech chlazení a napájecí konektor.

U rozložení portů si neodpustím výhradu k umístění USB portů - dvojice vlevo je sice vedle sebe, ale v malé vzdálenosti, na opačné straně se nachází konektory nad sebou, navíc v bezprostřední blízkosti Ethernetu. Takové rozmístění komplikuje připojení rozměrnějších zařízení, jako jsou typicky některé flashdisky nebo externi TV tunery.

Na hraně základny jsou umístěny dvě diody, první indikuje zeleným svícením zapnutí notebooku, popřípadě oranžovým blikáním úsporný režim. Druhá svítí zeleně při připojeném napájení, nebo oranžově při vybité baterii. Další čtyři diody se nachází nad klávesnicí, indikují zapnutou Wi-Fi kartu, aktivitu disku, zapnutý Caps Lock a Num Lock.

Rozměry notebooku 366\xD7273\xD743 mm jsou společně s hmotností 2,9 kg v kategorii 15,4'' průměrem. Počítač proto není vhodný na každodenní přenášení, ale občasný přesun nebude pro uživatele nepříjemný. Vzhledem použití dedikované grafické karty dodává výrobce větší 90 W zdroj. Ten váží 515 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je barevně sladěna do světle šedé barvy, popisky mají barvu černou (Fn klávesy světle modrou). Klávesnice má rozmístění typické pro notebooky na našem trhu– krátký levý Shift, velký Enter a dlouhý Backspace. Zvláštností jsou klávesy pro znaky € a \$, umístěné u kurzorových kláves, osobně bych preferoval raději oddělené šipky. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou umístěny u pravého okraje.

Klávesa Fn je umístěna napravo od levého Ctrl, v kombinaci s dalšími klávesami umožňuje ovládat podsvícení displeje, přepínání obrazových výstupů, ztlumení hlasitosti, vypnutí displeje, nebo touchpadu, režim spánku a správu napájení. Kombinace Fn a kláves pro pohyb v dokumentech nahrazuje tlačítka pro ovládání přehrávače.

Nad klávesnicí se nachází mřížka reproduktorů, řada multimediálních tlačítek a kulaté spouštěcí tlačítko uprostřed. Tlačítka umožňují aktivovat Wi-Fi, spustit webový prohlížeč a email, dále zde jsou dva tlačítka určené pro spuštění aplikací firmy Acer. Najdeme zde i nefunkční Bluetooth tlačítka, protože tato konfigurace není odpovídající technologií vybavena.

Notebook je vybaven touchpadem od firmy Alps. Povrch šedé barvy je příjemný na dotyk, tři ovládací tlačítka jsou vyvedena ve stříbrné barvě. Pro posun v dokumentech je dostupné dvojí řešení, je možné klasicky využit oblasti u pravé a spodní hrany touchpadu, ale zároveň lze scrollovat i pomocí prostředního čtyřsměrového tlačítka.

Hlavní HW parametry

Notebook je založen na čipsetu NVIDIA MCP68, testovaná konfigurace byla vybavena dvoujádrovým procesorem AMD Turion64 X2 TL-64 pracujícím na frekvenci 2,2 GHz. Procesor rozhodně výkonem nezaostává za konkurencí.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 181
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 287

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 146
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 68 278

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za vteřinu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,1

Notebook je osazen pamětí o nezvyklé velikosti 3 GB, důvodem je použití 32bitového operačního systému. Dva moduly o velikosti 2 a 1 GB nepracují v Dual Channelu (ani asymetrickém, jak je tomu u takovýchto konfigurací paměti u Intel procesorů), tento fakt se projevil i v testu HWiNFO32 kde propustnost pamětí dosáhla jen 1974 MB/s.

Použitý disk má pěknou kapacitu 250 GB, jedná se o velmi svižný model WD2500BEVS-22UST0 společnosti Western Digital. Plotny disku se točí rychlostí 5400 otáček za minutu, k propojení slouží rozhraní SATA.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 100,84 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 45,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,83 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,1

Výkon disku si ničím nezadá s 7200 ot. konkurenty bez technologie kolmého zápisu.

Optická mechanika Optiarc BD ROM BC-5500A je vskutku nadstandardní: kromě čtení a zápisu všech běžných formátů DVD umožňuje i čtení Blu-ray disků 2\xD7 rychlostí.

Síťová konektivita je zajištěna bezdrátovým Wi-Fi adaptérem Atheros AR5007EG podporujícím standardy b/g. Pro komunikaci prostřednictvím ethernetu slouží gigabitová karta od firmy NVIDIA.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,4'' má klasické rozlišení WXGA (1280\xD7800), plné HD rozlišení Blu-ray filmů si tak můžete vychutnat pouze na externím displeji. Acer se dále chlubí technologií Crystal Brite (jedná se o lesklou úpravu povrchu displeje) a odezvou 8 ms.

Stejně jako čipset i grafickou kartu dodala NVIDIA, konkrétně se jedná o model GeForce 8600M GS vybavený 512 MB vlastní paměti. Jde o model nižší střední třídy, který zvládne i současné hry (při rozumných nastaveních). Jádro grafické karty, disponující 16 unifikovanými shadery (nikoliv 32 jako u 8600M GT), je taktováno na 500 MHz, paměť připojená prostřednictvím 128 bitové sběrnice pracuje na frekvenci 400 MHz (800 MHz efektivně). Karta disponuje technologií PureVideo umožňující akcelerovat přehrávání videa prostřednictvím GPU.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 15 070
  • 3DMark 03: 7176
  • 3DMark 05: 4284
  • 3DMark 06: 2394

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,3

Výkon grafické karty není nejhorší, především díky použití 128 bitové sběrnice.

Notebook poskytuje širokou paletu video výstupů, kromě obligátního VGA výstupu je k dispozici i S-Video a DVI. Specialitou je právě dual link DVI-D konektor, který umožňuje vyvést obrazový signál i v rozlišení 1080p a zároveň podporuje HDCP. Na druhou stranu nejde prostřednictvím redukce z DVI na VGA připojit druhý analogový monitor.

Multimédia

Díky Blu-ray mechanice, obrazovému a zvukovému digitálnímu výstupu je možné použít notebook po připojení k domácímu kinu jako plnohodnotný Blu-ray přehrávač.
Tomu je přizpůsobena i softwarová výbava, aplikace Acer Arcade Deluxe funguje jako multimediální centrum – slouží pro sledování filmů a kompletní editaci videa.

Nad klávesnicí se nachází za kovovou mřížkou dva reproduktory, které mají ,navzdory Dolby certifikaci občas sklon při maximální hlasitosti „drnčet“. Hlasitost lze regulovat softwarově pomocí kolečka na levé straně.
Vedle ovládání hlasitosti je umístěna čtečka paměťových karet SD/MMC, xD a Memory Stick.

Ve víku nad displejem je umístěna webkamera s rozlišením 640\xD7480 doplněná mikrofonem. Po jejím zapnutí se při aktivovaném napajecím profilu Vysoký výkon začne z počítače ozývat nepříjemné pískání o vysoké frekvenci. Po změně napájecího profilu nebo vypnutí kamery zvuk ustane.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou jen základní. Je možné nastavit heslo pro start systému, setup BIOSu a pevný disk. Pro šifrování složek je dostupná utilita Acer eDataSecurity.
K dispozici je i zdířka pro zámek Kensington na ochranu proti krádeži.

Chlazení a provozní hluk

Vstupy chlazení se nachází vespod notebooku, výdech pak vlevo na zadní straně. Při kancelářské práci je počítač absolutně tichý, ventilátor se spouští jen občas a k tichosti přispívá i nehlučný disk. Po zatížení se ventilátor točí třemi různými rychlostmi, při poslední už je hodně hlučný, naštěstí ji využívá jen výjimečně během hraní her. Navzdory tomu bych zařadil notebook k tišším. Přehrávání HD videa a tedy i Blu-ray disků je výpočetně velmi náročné, proto se při této činnosti musí počítat se zvýšeným zahříváním a hlučností.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,3
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3
  • klávesnice vlevo = 33,9
  • klávesnice vpravo = 31,1
  • spodek maximum = 34,2(uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,5
  • napájecí adaptér = 45,1

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,1
  • levá strana pod klávesnicí = 38,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,4
  • klávesnice vlevo = 38,2
  • klávesnice vpravo = 35,7
  • spodek maximum = 39,3 (uprostřed)
  • výdech chlazení = 56,8
  • napájecí adaptér = 53,8

teplota okolí při měření: 23

Přestože chladící systém nasává vzduch ze spodní strany a ta se lehce zahřívá, není ani práce s počítačem položeným na nohách nepříjemná.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie má kapacitu 44 Wh, pracuje s napětím 12,5 V. Výdrž baterie v našem redakčním testu* byla jen 1 hodinu a 57 minut. Vzhledem k použitým komponentům má baterie malou kapacitu, proto bylo dosaženo relativně podprůměrného výsledku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 67 W

BIOS

Přístup do nastavení BIOSu je možný stisknutím klávesy F2 při bootování. Možnosti jsou velmi omezené, nastavit lze bootování, čas a přístupová hesla. Vše lze nastavit také z prostředí Windows pomocí aplikace Acer eSettings Manager.

Příslušenství

Acer dodává počítač se systémem Windows Vista Home Premium 32 bit a množstvím dalšího software. Za zmínku stojí například CyberLink PowerProducer (střih videa), Microsoft Works (domácí kancelářský balík) nebo Acer Arcade Deluxe (multimediální centrum). Předinstalovány jsou i trial verze Microsoft Office a Norton Internet Security stejně jako další utility od Aceru.

V krabici najdete kromě manuálů i ukázkový Blu-ray disk s krátkým sestřihem několika filmových trailerů.

Ceny a záruka

Tesovaná konfigurace (AMD Turion 64 X2 TL-64, 3 GB RAM, GeForce 8600M GS, 250 GB HDD, Blu-ray) se v České republice prodává za doporučenou koncovou cenu 22 390 Kč bez DPH (26 644 Kč bez DPH) a jedná se o nejvýkonnější a nejdražší verzi Aspire 5520 (překvapivě také jedinou bez Bluetooth). Na trhu jsou k dispozici i levnější konfigurace, které liší se především absencí Blu-ray mechaniky. Nejlevnější verze s AMD Athlon TK57, integrovanou grafikou GF 7000, 1 GB RAM, 160GB diskem a s "OS Linpus" stojí 12 290 Kč bez DPH.

Na všechny notebooky Aspire se vztahuje záruční doba 2 roky a to i pro firmy formou mail-in.

Závěr

Notebook je určen pro domácí uživatele, kteří hledají širokou multimediální výbavu, rádi sledují filmy a jen občas hrají hry. Slušný výkon, Blu-ray mechanika a příznivá cena dělají tento počítač zajímavým. Škoda jen chybějícího Bluetooth, které se už u notebooků stává standardem.

Klady a zápory

+ dual link DVI
+ Blu-ray mechanika

- chybějící Bluetooth
- prohýbání klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5520G - 603G25Bi
  • Instalovaný procesor: AMD Turion64 X2 TL-64 (2,2 GHz, 1 MB L2)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-667 (1x 2048, 1x 1024)
  • HDD (GB): 250 (Western Digital WD2500BEVS-22UST0, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: BD-ROM (Optiarc BD ROM BC-5500A)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVIDIA GeForce 8600M GS 512MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi b/g
  • Zvuková karta: nVIDIA MCP68 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 44Wh / 1h 57min
  • Rozhraní: 1x audio IN,1x audio OUT,1x mic, 1x xD/SD/MMC/MS, 1x D-Sub, 1x DVI-D, 1x S-video, 4xUSB, 1x Express Card 54, 1x FireWire
  • Rozměry: 366 x 273 x 43 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
Recenze

Diskuse