RECENZE: Acer Aspire 5930G - nově v tmavém

5. 8. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V minulém roce jsme měli možnost otestovat první notebook v tehdy novém designu Gemstone. Šlo o Aspire 5920G, jehož přímý nástupce se vyskytl v naší redakci, a my se tak můžeme podívat, co přináší nového. Ačkoli nejde o nejvyšší konfiguraci, není to žádné ořezávátko. Za cenu pod 20 000,- Kč bez DPH dostanete Core 2 Duo procesor z nové řady, kvalitní reproduktory a především výkonnou grafickou kartu NVIDIA.

Acer Aspire 5930G - nově v tmavém

Základní popis

Řada Gemstone doznala s novými notebooky mírných změn. Světle šedá barva s nádechem do žluté (okrové?) byla konečně nahrazena mnohem příjemnější (velmi) tmavě šedou. Jinak zůstal design stejný. Povrch základny je příjemný na dotek a nechytá otisky ani nečistoty. Víko je na tom opačně – je celé lesklé z vnitřní i vnější strany a otisky chytá víc než dost (tak je to ostatně téměř u všech multimediálních notebooků).

Mechanické zpracování je v porovnání s jinými multimediálními notebooky nadprůměrné. Základna je vyztužená, takže se při uchopení za roh v otevřeném stavu nic neprohne. Jen uvnitř mezi optickou mechanikou a plastem pod ní je malá mezírka, která se negativně projevuje hlasitým zapraskáním, pokud na tento plast silněji zatlačíte. I přes tuto drobnost mám ze zpracování pozitivní dojem.

Panty víka jsou zapuštěny do těla základny, takže je displej po otevření níž. Z toho důvodu je omezen i maximální úhel otevření na nějakých 135°. Kloub je tuhý a i přes ne zrovna nejmenší váhu notebooku je nutno otevírat notebook oběma rukama. Je otázkou, zda stejně tuhé zůstanou i po delším používání, ale to během jednoho týdne testování nelze zjistit. V zavřeném stavu drží víko dva zámky ovládané jedním posuvným prvkem uprostřed čelního panelu.

Ztmavením základny vzniká vyšší kontrast proti modrým svítícím prvkům. Těch je na notebooku docela dost a nejdou nijak vypnout. Svítící okraj tlačítka na zapnutí uprostřed nad klávesnicí i dlouhá svítící čára ve tvaru L vedle něj moc nevadí, ale zejména v horších světelných podmínkách mi dost vadily svítící multimediální prvky po pravé straně. Intenzita jejich svícení je poměrně velká a světlo z nich ostré, takže působí pro citlivější povahy značně rušivě. Vpravo od zapínacího tlačítka jsou ještě tři modré stavové diody – práce pevného disku, NumLock a CapsLock. Jejich přítomnost není nijak rušivá. Posledními svítícími prvky jsou už jen popisky tlačítek Wi-Fi (jediná oranžová) a Bluetooth adaptérů.

Počet rozhraní odpovídá multimediálnímu zaměření. Na čelním panelu je připraven jeden USB port pro rychlé použití. Na pravou stranu se uklidily tři audio konektory, optická mechanika, dva USB porty (hned nad sebou), záslepka vstupu pro televizní anténu (ten je osazen pouze na modelech s TV tunerem) a připojení starého modemu. Na zadní straně z důvodu realizace odklápění víka nebylo možné vtěsnat mnoho konektorů kvůli horší přístupnosti. I tak se tam však nachází konektor napájení, který se bude při otevřeném notebooku velmi špatně nahmatávat. Nejvíce konektorů obsadilo levý bok. Zde jde postupně o ExpressCard 54 slot, čtečku paměťových karet (SD, MMC, xD, MS/Pro), kombinovaný eSATA/USB port, digitální HDMI, analogové VGA, LAN a nově také konektor pro připojení dokování.

Abych to shrnul, tak bych si dokázal představit jeden USB konektor na zadní straně (třeba místo toho na předku), který by sloužil pro připojení myši. Jinak k rozmístění nemám větších výhrad. Změnou k lepšímu je umístění audio konektorů na bok. Chválím za přítomnost eSATA rozhraní pro připojení rychlých disků na plné rychlosti. U nových Aspire notebooků bohužel nenajdete S-Video konektor pro klasické televizory a FireWire připojení digitální kamery.

Aspire 5930G stejně jako jeho předchůdce není žádný drobeček. 15,4“ šasi při svých rozměrech 365 x 270 x 50 mm váží celých 3,17 kg. 90W napájecí adaptér také patří mezi ty větší a váží i s kabeláží přesně půl kila. Na denní nošení už proto nejde o nejvhodnější notebook.

Klávesnice a ovládací prvky

Na (černé) klávesnici nedošlo k žádným změnám, a proto si dovolím odkázat na původní recenzi ACER Aspire 5920 - s designem BMW. Jediná změna přišla s touchpadem. Ten je nyní mnohem větší a bez čtyřsměrného ovládacího prvku mezi tlačítky.

K touchpadu mám malou výhradu. Ačkoli je sice širokoúhlý, chová se jako by nebyl, protože na šířku je pohyb pomalejší. Pokud tedy budete po dotykové ploše dělat kružnice, kurzor se bude pohybovat po elipse, která bude roztažená na výšku.

Tlačítka touchpadu mají velmi jistý stisk, který je ovšem vykoupen jejich hlučným chodem.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti notebooku jsou postaveny na nové platformě Montevina, což znamená v případě dedikované grafiky čipovou sadu Intel PM45. O výpočty se stará procesor Intel Core 2 Duo P7350 s frekvencí 2,0 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache). Písmeno P ve značení určuje maximální spotřebu 25 W.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 496
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 622

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 996
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 328

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 362
  • Rendering (Multiple CPU): 666
  • Multiprocessor Speedup: 1,84

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9

Sice jde o slabší model z nové řady procesorů, ale i tak by měl stačit na všechnu základní činnost včetně hraní nejnovějších her a složité výpočty. Jeho výhodou je snížená maximální spotřeba. Celkově je konfigurace počítače dobře vyvážená a tak je celkový Vista index na pěkné hodnotě 5,0.

Ačkoli čipová sada už plně podporuje DDR2 s frekvencí 800 MHz, použité moduly mají frekvenci jen 667 MHz. Systém je osazen jedním 2GB a jedním 1GB modulem. To je z důvodu použití 32bit operačního systému, který více paměti ani neumí využít. Vlivem nižší frekvence je propustnost pamětí naměřená programem HWiNFO32 2770 MB/s (to je ovšem stále nadprůměrná hodnota).

Pevný disk Hitachi má kapacitu 250 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Průměrná rychlost čtení kolem 50 MB/s je velmi příjemnou a stává se standardem pro disky této kategorie.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 87,76 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,08 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

V této konfiguraci stále není mechanika podporující Blu-ray disky. Použitá mechanika umí pracovat se všemi CD a DVD disky včetně DVD-RAM a dvouvrstvých médií.

Konektivitu zajišťuje dnes již téměř standardní gigabitový ethernet, Wi-Fi adaptér s podporou standardu draft-n a Bluetooth 2.0 modul s EDR.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

15,4“ širokoúhlý displej má lesklý povrch (netlumené odlesky) a základní rozlišení WXGA (1280x800). Dokázal bych si představit i vyšší rozlišení WXGA+ (1440x900), které by notebooku možná slušelo více. I nižší rozlišení však má výhodu ve velikosti pixelů podobné stolním LCD panelům, což ocení všichni ti, co už také nevidí úplně nejlépe. Nižší rozlišení má pak dále výhodu pro hráče, protože je větší šance, že si i novější hry budou moct zahrát v nativním rozlišení displeje.

Parametrově je displej jen průměrný. Pocitově na tom však není nijak špatně. Obraz je příjemně kontrastní a barvy jsou syté. Ani vertikální úhel (který bývá u WXGA displejů slabý) není nejhorší. Na WSXGA+ (1680x1050) panely a jiné s vysokým rozlišením se tento samozřejmě kvalitativně nechytá.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CMO N154I3-L03. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Velká změna přichází s novou grafickou kartou NVIDIA. Jde o model GeForce 9600M GT s 32 stream procesory a 512 MB vlastní paměti DDR3. Jde tedy o řadu z vyššího mainstreamu a proti minulé verzi v Aspire 5920G nabízí o 80-100% více výkonu, což není vůbec málo. Pro upřesnění bych jen dodal, že, na rozdíl od GeForce 9500M GS a 9650M GS, jde opravdu o nový čip a tudíž má i vyšší výkon (než obě jmenované varianty) přestože nemá vyšší frekvence.

Možnosti výstupů se bohužel omezily, takže mimo interního displeje dostanete obraz do externích zařízení jen pomocí analogového VGA nebo digitálního HDMI a pro S-Video televizní výstup si už výrobce místo neudělal. Přes redukci může HDMI fungovat i jako plnohodnotné single-link DVI.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 23 214
  • 3DMark 03: 16 300
  • 3DMark 05: 10 335
  • 3DMark 06: 5514

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 417
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1365
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2048
  • OpenGL Speedup: 4,91

Herní výkon dle naměřených testů patří k tomu lepšímu a v kombinaci s nižším rozlišením displeje je možné si většinu dnešních her zahrát v nativním rozlišení. Notebooky samozřejmě obecně nejsou na hraní her tak vhodné jako stolní počítače, ale z běžných notebooků patří tento k těm nejvhodnějším. Ostatní kancelářská a multimediální činnost (jako například přehrávání HD videa a zapnuté rozhraní Aero) je absolutně bez problému.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V oblasti multimédií došlo k jednomu příjemnému vylepšení. Nový zvukový kodek Realtek ALC888S plně podporuje výstup 5.1 pomocí nejčastěji používaného analogové připojení pomocí tří programovatelných jack konektorů. Mimo toho je možné vyvést prostorový zvuk digitálně pomocí S/PDIF optického výstupu (kombinovaný v jednom jacku) a HDMI konektoru.

Hlasitost lze regulovat příjemně pomocí kolečka umístěného na čelním panelu. Tam je dobře přístupné a zároveň díky zapuštění nehrozí náhodná manipulace. Úplné vypnutí výstupu se provádí pomocí kombinace kláves Fn + F8. Je škoda, že se nezměnilo umístění dotykových senzorů pro ovládání přehrávače. Ty jsou nalepené blízko pravého okraje klávesnice a při práci se občas stane, že se jich nějaký prst dotkne.

Dva reproduktory jsou umístěné nad klávesnicí pod speciálně tvarovaným krytem. Pro lepší bassy je na spodku notebooku umístěn subwoofer. Kvalita zvukového podaní je na poměry notebooků výborná. Zvuk je prokreslený i v nižších frekvencích. Působí vlastně mírně „přebassovaně“. Pro správný poslech je nutné být v pracovní pozici před notebookem, kde jsou čisté i vyšší frekvence. Pokud nejste přímo před notebookem, tak se vlivem krytu reproduktorů výšky vytrácí. Při vyšších hlasitostech reproduktorů bohužel plasty rezonují.

Notebook je výborně vybaven pro videokonference. K tomuto účelu se nad displejem nachází kvalitní mikrofon a webkamera schopná produkovat širokoúhlé video v HD rozlišení 720p. Kvalita obrazu patří mezi notebooky k lepšímu.

Chlazení a provozní hluk

Na spodku notebooku je několik otvorů. Těmi se nasává vzduch, který se následně vyžene ventilátorem ven přes žebrování v zadní části notebooku. Z důvodu osazení poměrně výkonnými součástmi asi nepřekvapí ventilátor, který jede prakticky neustále a zejména v tišší místnosti je dobře slyšet i v případě minimálního vytížení notebooku. V případě dlouhodobého intenzivního vytížení se ventilátor zrychlí a je relativně hlučný. Při hrách by to však nemělo nijak výrazně vadit. Podobně je na tom většina podobně výkonných notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 36,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 36,0°C
  • napájecí adaptér = 45,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 37,0°C
  • klávesnice vpravo = 34,1°C
  • spodek maximum = 45,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,3°C
  • napájecí adaptér = 49,2°C

teplota okolí při měření: 24°C

Vlivem neustále běžícího ventilátoru jsou teploty při kancelářské činnosti nižší. Díky tomu není problém pracovat s notebookem opřeným o kolena. Nejnáročnější komponentou je zcela jistě grafická karta, která má v klidu při zapnutém rozhraní Aero přijatelných 50°C. Při hraní 3D her jde teplota nahoru, ale i tak nejde o nic hrozného. I tak je ovšem doporučeno notebook raději položit na tvrdou podložku (třeba stůl).

Baterie

Baterie je shodná s předchozím modelem Acer Aspire 5920G a má 8 článků s celkovou kapacitou 71 Wh. S touto baterií je notebook schopen v našem standardním redakčním testu* běžet celé 4 hodiny a 30 minut. Na poměry multimediálních notebooků této kategorie jde o výbornou hodnotu. Pokud tedy nevadí větší rozměry a váha, lze notebook použít i na zkrácení chvil na cestách. Se zapnutou Wi-Fi a vyšším jasem je při kancelářské práci stále možné dosáhnout necelých 4 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 85 W

Z rozdílu prvních dvou hodnot je jasně vidět, že se baterie nabíjí velkým proudem, takže doba nabíjení je velmi krátká. Ostatně notebook se opravdu dokázal nabít na nějakých 80% přibližně za hodinu. V případě, že během nabíjení budete notebook vytěžovat nějakou náročnou činností, nabíjení bude trvat o to déle. V případě maximálního vytížení se doba prodlouží klidně na dvojnásobek. To je dáno výkonem adaptéru.

BIOS a zabezpečení

Nejde o žádný notebook do firemního prostředí, takže v BIOSu těžko překvapí jen velmi omezené možnosti nastavení. Mimo standardních voleb (datum, čas, priorita bootování) je možné nastavit kompatibilní mód SATA řadiče a hesla (start počítače, nastavení BIOSu a pevný disk).

Pomocí programu Empowering Technology lze nastavit bootování a hesla i z prostředí Windows.

Příslušenství

Acer nepřibaluje k notebooku žádné nadstandardní příslušenství. Nejsou přiložena ani média pro obnovu přeinstalovaného operačního systému Windows Vista Home Premium. Při prvním spuštění vás systém sám upozorní, abyste si tuto zálohu vypálili. Mimo standardních utilit od výrobce na správu jednotlivých částí notebooku za užitečné příslušenství považuji i jednoduchý kancelářský balík MS Works v české verzi. Bohužel je systém zanesen i spoustou bloatware v podobě různých shareware her, toolbarů do internetového prohlížeče a časově omezenou verzí antivirového programu. Není možné nainstalovat systém ze zálohy bez těchto otravností, takže většinu uživatelů čeká následná ruční odinstalace, protože tyto programy znatelně zatěžují systém, což poznáte zejména při startu počítače (antivir v tomto jednoznačně vede).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 18 990,- Kč bez DPH (22 598,- Kč s DPH). Na všechny notebooky Acer Aspire je poskytována standardní záruka CAR (Collect and Return) v době trvání 2 roky (i při nákupu na IČO). Záruku lze prodloužit i rozšířit pomocí programu Acer Advantage. Je možnost dokoupit i on-site záruku s opravou u zákazníka do druhého dne.

Závěr

Model 5930G je opět vlajkovou lodí Aspire notebooků s designem Gemstone a nezapře se, že si s ním dal Acer práci. Je milé, že byla konečně zvolena příjemnější barva šasi a že zvukový výstup už podporuje plně prostorový zvuk analogovým zapojením. Dobrý herní výkon zajišťuje nová grafická karta, která je téměř dvakrát rychlejší než ta v minulé verzi (Aspire 5920G). Dobrý požitek při hrách a filmech pak také umocňují na poměry notebooků výborné reproduktory se subwooferem. U tak výkonného notebooku překvapí nadprůměrná výdrž kolem 4 hodin, která umožňuje u notebooku rozumné použití i mimo dosah zásuvek. Sečteno a podtrženo jde o velmi dobrý notebook, jehož jedinou malou chybičkou jsou nevhodně umístěná multimediální tlačítka. Neustále běžící ventilátor je jen daní za výkonné součástky (ačkoli při kancelářské práci by mohl být tišší).

Klady a zápory

+ Analogový 5.1 výstup
+ velmi dobrá výdrž na baterie
+ kvalitní reproduktory
+ dobré mechanické zpracování

- hlučnější chlazení při kancelářské práci
- nevhodně umístěné intenzivně svítí multimediální prvky

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 5930G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse