RECENZE: Asus F8VR - elegantní a vybavený

8. 1. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky zaměřené na multimédia se většinou řadí mezi větší modely, dnes se proto podíváme ne jeden, který tohle pravidlo úplně nedodržuje. Asus F8VR za cenu mírně přes 20 000 Kč bez DPH nabízí se svým 14'' LCD kombinaci slušné výbavy v menším a elegantním balení. Založen je na platformě Centrino 2, kterou doplňuje grafická karta firmy ATI a velký pevný disk.

Asus F8VR - elegantní a vybavený

Základní popis

Asus F8VR je jedním z méně obvyklých notebooků, výbavou výkonem i vzhledem se řadí mezi multimediální notebooky, na druhou stranu ale disponuje rozměry, které pro tuto kategorii nejsou příliš obvyklé.

Design počítače je do značné míry podobný jiným modelům tohoto výrobce, charakteristické jsou některé ostřejší linie a především otočné provedení webkamery. Nejvýraznějším částí notebooku je bezpochyby víko, jeho vnější část je disponuje jemně pruhovaným vzorováním v nezvyklé vínově červené barvě. Podle současných trendů je víko vyvedeno v lesklé úpravě a samozřejmě nechybí ani logo výrobce. Ostatní části notebooku už tak výrazně nepůsobí, horní část základny má také lesklou úpravu, ale díky stříbrné barvě je méně nápadná. Zbývající povrchy včetně klávesnice jsou pak vyhrazeny už jen typickému černému plastu. Výrobce se vyhnul použití populárních dotykových senzorů, v panelu nad klávesnicí se nachází klasická tlačítka, zapínací tlačítko je ukryto v pravém kloubu displeje. Design notebooku na mě působí snahou zkombinovat konzervativní design a některé současné módní prvky, výsledný dojem je zvláštní. Jedna věc je ale nezpochybnitelná, stříbrné provedení některých částí je rozhodně vhodnější z hlediska (ne)viditelnosti nečistot, zejména při srovnání se černými leklými povrchy. Podle mého názoru je škoda, že výrobce na našem trhu neprodává i varianty s jinou barvou víka, tak jako byly představovány v prezentacích - věřím že by pro zájemce mnohdy mohly být atraktivnější.

Příjemným překvapením je F8RV široká nabídka portů. Přestože je displej upevněný na zadní straně jedním širokým kloubem po celé délce, vymyslel Asus řešení, které umožnilo na tuto stranu umístit většinu konektorů. Na zadní straně tak najdete klasickou dvojici portů pro komunikaci – LAN a modem, eSATA port pro připojení externích disků, dvojici videovýstupů v podobě HDMI portu a analogového D-Sub, dále se na této straně nachází 2 USB porty a konektor pro připojení napájení. Na levý bok je umístěna optická mechanika, čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS), další USB port, FireWire, 2 audiokonektory a široký ExpressCard/54 slot krytý záslepkou. Zbývající 2 USB konektory, kterými tento notebook disponuje, jsou umístěny společně s výdechem chlazení na pravém boku. Přední strana není výjimečně vyhrazena žádným konektorům, najdete zde jen skupinu diod označujících zapnutí notebooku, nabíjení a aktivitu Bluetooth nebo bezdrátové sítě. Výbava porty je v této velikostní kategorii notebooku výtečná, i rozmístění je téměř ideální, jediná komplikace nastává u LAN konektoru a modemu. Odpojování kabelu je u zmiňované dvojice konektorů nutné stisknout pojistku na koncovce kabelu, tato pojistka je ale prakticky nedosažitelná prsty, protože všechny konektory na zadní straně jsou lehce zapuštěny pod kloub displeje. Většinou tak nezbude než si vypomoci nějakým úzkým předmětem, kterým se dá na pojistku dosáhnout. Přitom by stačilo umístit konektory obráceně, aby se kabel zasouval pojistkou směrem dolů a odpojování by se obešlo bez problémů.

Konstrukce notebooku je na většině míst relativně pevná, docela proto zamrzí nadměrné prohýbání základny v okolí optické mechaniky, které je mnohem výraznější, než bývá u podobných modelů obvyklé. Držení notebooku v tomto místě při jeho zvedání nebo přenášení nevyvolává příliš jisté pocity.

Svými rozměry 340 x 244 x 37,2 mm se notebook řadí do průměru 14" modelů, výjimečná není ani jeho hmotnost – ta činí 2,56 kg a blíží se lehčím 15,4" notebookům. Menším zklamání co se týče mobility je ale především dodávaný 90W zdroj, ten se bohužel řadí mezi ty větší typy a v brašně tak zabere hodně místa.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v podání Asusu využívají méně časté rozložení s dlouhým levým Shiftem a jednořádkovým Enterem, nejinak je tomu i u dnes testovaného modelu. Vlastní rozložení klávesnice není úplně ideální, z důvodu zachování jednolitosti bloku má klávesnice zapuštěné a zúžené kurzorové šipky, a v levém dolním rohu naleznete místo Ctrl klávesu Fn. Klávesy pro práci s textem se nacházejí na standardním místě u pravého okraje. Barva kláves je černá, popisky jsou provedeny v bílé barvě, Fn zkratky pak v modré. Stisk kláves mi subjektivně přijde trochu nejistý oproti ostatním notebookům.

V liště nad klávesnicí se nachází 5 tlačítek, ta slouží pro aktivaci Bluetooth nebo Wi-Fi a pro spouštění vybraných programů. Další funkce jako ovládání jasu, hlasitosti, vypnutí touchpadu atd., lze ovládat prostřednictvím Fn zkratek.

Touchpad je dvoutlačítkový se čtečkou otisků prstů, pochází od firmy Synaptics. Za pochvalu stojí jeho velikost, ta je vzhledem k rozměrům notebooku nadprůměrné a ovládání je proto velmi pohodlné, nechybí ani část vyhrazená pro emulaci kolečka myši. Bohužel tlačítka touchpadu už tak ukázková nejsou, mají tuhý stisk a musí se mačkat uprostřed.

Hlavní HW parametry

Asus F8VR je založený na platformě Intel Centrino 2, základem je procesor Core 2 Duo P8400, který pracuje na frekvenci 2,23 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB L2 Cache) a má TDP 25W. Procesor doplňuje čipset Intel PM45, který je určen pro použití v noteboocích s dedikovanými grafickými kartami.

Počítač je dále vybaven 3 GB operační paměti, ta je realizována paměťovými moduly s kapacitou 2 a 1 GB, oba moduly jsou typu DDR2 a pracují na frekvenci 800 Mhz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 401
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 741

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 721
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 499

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 417
  • Rendering (Multiple CPU): 741
  • Multiprocessor Speedup: 1,78

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2790 MB/s

Pevný disk tohoto notebooku disponuje velkou kapacitou 320 GB, jedná se o model firmy Seagate. Plotny disku se otáčí rychlostí 5400 ot./min, vybaven je standardním SATA rozhraním a 8 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 132,71 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 55,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 22,25 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Disk dosahuje celkem vysoké přenosové rychlosti, ta je ovšem vykoupena velmi vysokou přístupovou dobou.

Optická mechanika je standardní Super Multi DVD, umí tedy zapisovat i číst všechny standardní typy CD a DVD, výrobce notebooku zvolil model od firmy LG.

Nechybí ani zařízení pro komunikaci, notebook disponuje Wi-Fi adaptérem Intel Wireless WiFi Link 5100, který podporuje všechny v současnosti používané standardy (a/b/g/Draft-N), dále je k dispozici gigabitový ethernet a přítomná je samozřejmě i technologie Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej notebooku má úhlopříčku 14,1", lesklý povrch a vyšší rozlišení než bývá obvyklé - WXGA+ (1440x900). Někdy je u velkých rozlišení problém s čitelností malého textu, v tomto případě jsou však pixely stále dost velké. Panel má nadprůměrné barevné podání a stejně tak pozorovací úhly, rozdíl vynikne zejména při srovnání s klasickými WXGA displeji, které se používají ve většině notebooků.

O zpracování obrazu se stará dedikovaná grafická karta ATI Mobility Radeon HD 3470, ta disponuje 256 MB vlastní paměti, která pracuje na frekvenci 800 MHz a je připojena 64bitovou sběrnicí. Vlastní grafické jádro pak pracuje na frekvenci 680 MHz, disponuje 20 unifikovanými shadery a 4 texturovacími jednotkami. Už z jejich parametrů je patrné, že výkonem karta příliš neoslní a jedná se o lowendový model.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 11 179
  • 3DMark 03: 3702
  • 3DMark 05: 3426
  • 3DMark 06: 1785

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 496
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1565
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2138
  • OpenGL Speedup: 4,31

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,9


Testy potvrdily, že výkon grafické karty je slabý, na druhou stranu je ale pořád podstatně vyšší při srovnání s integrovanými řešeními. Při hraní her se proto bude uživatel muset spokojit s minimální úrovní detailů nebo se zaměřit na starší tituly. Pro přehrávání videa je výkon grafické karty dostatečný, stejně jako pro kancelářskou činnost.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Navzdory menším rozměrům je notebook vhodný i pro multimediální činnost. Pro vyvedení zvuku jsou k dispozici standardní 2 audiokonektory, přítomen je i optický zvukový výstup a samozřejmě lze zvuk vyvést i prostřednictvím HDMI. Hůře jsou na tom integrované reproduktory, jejich zvuk je velmi špatný, středy jsou potlačené a u basové složky není ani slabý náznak, o který se notebookové reproduktory většinou snaží. Pro poslech ale i hlasovou komunikaci doporučuji využít sluchátka vždy, kdy je to jen trochu možné.
Ovládání multimediálních funkcí je realizováno především Fn zkratkami, včetně nastavení hlasitosti. Zajímavá je možnost měnit barevné režimy zobrazení v závislosti na činnosti (kancelářská práce, sledování filmů …) stisknutím zkratky Fn+C.

Notebooku nechybí ani dnes už nezbytná webkamera, ta se chlubí rozlišením 1,3 Mpx; bohužel fotografie pořízené v maximálním rozlišení mají silný růžový nádech, nepomohlo ani vyzkoušení jiného software pro záznam. Fotografie v nižším rozlišení 640x480 (0,3 Mpx) už barevně odpovídají, ale jejich kvalita příliš velká není. Přítomen je také integrovaný mikrofon, nachází se vlevo vedle klávesnice.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Notebook disponuje vzhledem ke své cílové skupině nadstandardními možnostmi zabezpečení. Mezi tlačítky touchpadu je instalována čtečka otisků prstů, kterou lze použít pro přihlašování do systému, nechybí možnost nastavení hesel pro spuštění a vstup do nastavení BIOSu a notebook je dokonce vybaven i TPM čipem.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení se Asusu u tohoto modelu povedlo, je opravdu efektivní. Notebook má na spodní straně velké množství průduchů, výdech je umístěn na pravém boku. Při nenáročné kancelářské práci se větráček spouští jen občas a na velmi krátkou dobu, navíc i když je v činnosti, vydává jen slabý šelest. V zátěži se už točí samozřejmě neustále, přesto zůstává jeho hlasitost na nízké úrovni.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 30,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 28,2°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 34,3°C (vlevo vepředu)
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 35,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 35,6°C (vpravo vzadu)
  • výdech chlazení = 34,5°C
  • napájecí adaptér = 45,9°C

teplota okolí při měření: 21°C

Teploty jsou opravdu celkem nízké, díky občasnému chodu ventilátoru při nenáročné činnosti jsou paradoxně některé teploty v zátěži nižší, protože tehdy je ventilátor v provozu neustále. Díky dostatečnému množství průduchů se notebook výrazněji nezahřívá ani při práce s počítačem v klíně.

Baterie

S notebookem je dodávána šestičlánková baterie s kapacitou 53 Wh, v našem standardním redakčním testu* vydržela 3 hodiny 41 minut. Výsledek testu je docela dobrý, díky úspornému procesoru dosáhl notebook slušné výdrže, přestože se jedná o konfiguraci s dedikovanou grafickou kartou. Bohužel výrobce nenabízí baterie s větší kapacitou, takže výdrž jednoduše prodloužit nepůjde.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 64 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Výkon napájecího zdroje potřebám notebooku dostačuje, dá se ale očekávat že v zátěži se doba nabíjení prodlouží.

BIOS

Nastavení BIOSu jsou podobně jako možnosti zabezpečení na „domácí“ notebook nezvykle široká, najdete zde typická nastavení pořadí bootování, kromě toho lze také deaktivovat většinu portů a klasickou i bezdrátovou síť nebo zapnout podporu virtualizační technologie. "Nejdůležitější" volbou je však možnost trvale vypnout melodii, která se přehrává při každém spuštění počítače. V situacích, kdy potřebuje uživatel zapnout notebook uprostřed přednášky, je tato funkce k nezaplacení.

Příslušenství

Notebook se dodává s operačním systémem Windows Vista Home Premium, kromě operačního systému je samozřejmě předinstalována řada dalších programů, jedná se především o software pro přehrávání a tvorbu DVD, trialverze nejrůznějších programů a utility od výrobce.

Kromě softwarové výbavy přidává Asus i něco navíc, v balení kromě notebooku, jeho nezbytných součástí a obvyklých manuálů najdete také malou optickou myšku a jednoduchou textilní brašnu na přenášení notebooku. Je otázkou, kolik uživatelů přidané příslušenství ocení, zejména v případě brašny si pravděpodobně pořídí odolnější model, který notebook lépe ochrání.

Ceny a záruka

Na českém trhu dostupný pouze v testované konfiguraci (F8VR-4S053C) s doporučenou koncovou cenou 23 490 Kč bez DPH (27 953 Kč s DPH). Záruční lhůta je standardní dvouletá s opravou zasláním do servisního centra.

Závěr

Asus F8VR je zajímavým modelem, nabízí výkon normálního multimediálního notebooku, ale přesto si zachovává příznivé vlastnosti, co se týče mobility. Zajímavý může být především pro studenty, kteří vyžadují jistou míru mobility, ale zároveň by chtěli stroj i pro občasné hraní her za přijatelnou cenu. Kromě toho jim nabídne i dostatečné množství portů a slušný displej. Na druhou stranu nevýhodou tohoto notebooku je horší pevnost konstrukce a nepovedené reproduktory.

Klady a zápory

+ bohatá výbava konektory
+ tiché a efektivní chlazení
+ nadprůměrný displej

- měkké šasi kolem DVD mechaniky
- nevhodně umístěný konektor LAN
- nekvalitní reproduktory

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus F8VR

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus F8VR (F8VR-4S053C)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2)
  • RAM (MB): 3096 DDR2-667 (1x 2048, 1x 1024)
  • HDD (GB): 320 (Seagate Momentus 5400.5 ST9320320AS, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 3470 (256 MB)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g/n
  • Zvuková karta: Realtek ALC662
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 53Wh / 3h 41min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MMC/MS, 5xUSB, 1x eSATA, 1x FireFire, 1x Express Card/54, 1x d-sub, 1x HDMI
  • Rozměry: 340 x 244 x 37,2 mm
  • Hmotnost (kg): 2,56
Recenze

Diskuse