RECENZE: FSC Amilo Si2636 - červenočerná elegance

11. 3. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Málokdy si nějaký výrobce dovolí nabídnout nějaký netradičnější vzhled svého notebooku - pokud tedy člověk nechce zapadnout do šedi, má jen velmi omezený výběr. Dnes recenzovaný kousek mírně vybočuje ze zaběhnutých standardů a nabízí ve velmi úhledné formě 13,3'' displej, výkonný Core 2 Duo procesor, integrovanou optickou mechaniku a moderní konektory eSATA či HDMI. To vše v ceně pod 25 000 Kč bez DPH.

FSC Amilo Si2636 - červenočerná elegance

Základní popis

Za barevné provedení si zaslouží Fujitsu Siemens Computers velkou poklonu. Černý notebook s elegantním červeným lemem působí neuvěřitelně stylově. Je tak buzen dojem určitě velké exkluzivity a vysoké ceny. Tvary jsou odvážnější. Mám na mysli konkrétně zúžení víka u spodní části LCD panelu. Stejně tak kulatý touchpad je mezi notebooky dneška dost netradiční. Jediným designovým prohřeškem tak zůstávají tlustší okraje kolem displeje – ty prostě v módě nikdy nebudou.

Materiál použitý na prostoru kolem klávesnice je mírně hrubý, což zamezuje nevzhlednému zachytávání otisků prstů. To se ovšem nedá říct o lesklé vnější straně víka, na ní se prst otiskne pokaždé. Základna notebooku je vyztužena a je velmi pevná, takže snese u přenášení v otevřeném stavu za roh.

U většiny notebooků, které jedou hodně na vzhled, je běžná absence zámků držících displej v zavřeném stavu a při otevírání se víko odsouvá dozadu. Maximální úhel otevření je tak omezen na 120°. Otevřené víko se svou spodní částí dostává pod úroveň základny, a pokud notebook otevíráte na nohou, tak si dejte pozor, abyste si s ním neskřípli oblečení, resp. kůži.

Amilo Si2636 disponuje dohromady sedmi indikačními diodami. Tři jsou nad klávesnicí a jde jmenovitě o aktivitu bezdrátového vysílače (BT/WLAN), NumLock a CapsLock. Zbylé čtyři jsou na čelním panelu a ukazují zapnutí počítače, nabíjení baterie, práci disku a vypnutí touchpadu. Při běžné práci nejsou diody na čelním panelu vidět a uživateli tak nezbývá nic jiného než trochu sehnout hlavu, pokud se na ně chce podívat.

Z pohledu rozhraní je notebook pokrokový - najedeme zde i nepříliš časté konektory jako HDMI a eSATA. Na čelní panel se uklidily audio konektory, Firewire pro připojení digitální kamery a čtečka paměťových karet (po připojení z ní SD karta přesahuje celou polovinou). Levá strana ukrývá ExpressCard 54 slot (vyplněný záslepkou), dvě USB, výdech ventilace, LAN a zdířku zámku Kensington. Velkou část pravého boku zabrala štěrbinová (slot-in) optická mechanika. Do zbylého místa se vtěsnalo napájení, obrazový HDMI výstup a eSATA/USB kombinovaný port.

Tak teď se dostanu k tomu, co jsem myslel tou pokrokovostí. Notebook je totiž oproštěn oo všech starších rozhraní a snaží se implementovat především to nejnovější. Úplně byl tedy vypuštěn stařičký analogový modem, jehož využitelnost je v dnešním světě pro mnoho uživatelů sporná. Klasický televizní výstup už šel také stranou a stejně tak i analogový VGA výstup. Zvláště poslední jmenovaný lze nalézt snad na každém notebooku (minimálně přes redukci z DVI-I). Externí zobrazovací zařízení lze připojit jen jediným způsobem – digitálně přes HDMI. Tento výstup by měl posloužit pro připojení moderních HD televizí i klasických LCD panelů (lze použít kabel DVI-HDMI). Chválím extra za eSATA připojení pevných disků na jejich plné rychlosti. To je dobré zejména pro ty, kteří dělají složitější diskové operace a pevné disky notebooků jim nestačí (např. práce s videem).

Ačkoli má notebook 13,3“ displej, větší šasi by si zasloužila srovnání spíše s 14“ kategorií notebooků. Každopádně při rozměrech 330 x 245 x 32 mm a váze 2,31 kg jde stále o stroj vhodný i na časté přenášení. Jistě potěší velmi malý adaptér a fakt, že FS používá jen dvoužilové vidlice, které jsou při přenášení podstatně lehčí a úspornější.

Klávesnice a ovládací prvky

Použitou klávesnici můžete najít v mnoha OEM šasi (například oblíbené Compal FL90). Je navržena pro 14,1“ a 15,4“ notebooky, což zde není žádný problém, kvůli velkým okrajům kolem 13,3“ displeje. Výhodou je tedy rozložení kláves bez nutnosti dělat velké kompromisy.

Na druhou stranu konkrétní použitá klávesnice rozhodně nepatří mezi nějakou špičku. Nesplňuje téměř nic z toho, podle čeho osobně posuzuji ergonomii. Klávesa Delete není v pravém horním rohu, klávesa CTRL zas není v levém dolním. Kurzorové šipky nejsou odsazené od ostatních kláves a často se vám budou plést s klávesami v okolí (hlavně za tmy). Taktéž horní řada funkčních kláves není rozdělena do bloku po čtyřech. Pochválit mohu jen za široký mezerník a klávesy pro pohyb v dokumentech na standardním místě (vyplňující pravý okraj klávesnice).

Odezva kláves na mě působila poněkud nejistě, ale neviděl bych to nějak výrazně tragicky a zvyknout se na to dá. Pokud nechcete rušit své okolí, tak je možné psát i velmi tiše, ale opět to vyžaduje určitý cvik. Subjektivně hodnotím klávesnici jako lepší, než ty na modelech Amilo Pro, LifeBook, či Esprimo mobile.

Pomocí Fn a horní řady kláves lze řídit hlasitost výstupu zvukové karty, regulovat podsvícení interního displeje, deaktivovat touchpad, vybírat výstup grafické karty či notebook uspat.

Jako náhrada myši poslouží touchpad. Ten je poněkud netradičně kulatý, což by mělo být teoreticky pro pohyb prstu i přirozenější. Za sebe mohu říct, že toto řešení neshledávám ani lepší, ani horší. Dvě tlačítka hlasitější klapavý zvuk. Emulace kolečka myši je prováděna kruhovými pohyby po dotykové ploše. Vždy je však potřeba začít na pravé straně stejně jako u klasických obdélníkových touchpadů.

Hlavní HW parametry

Výkonný procesor Intel Core 2 Duo T7500 s frekvencí 2,2 GHz spolupracuje s rozšířenou čipovou sadou Intel GM965. Tento procesor tedy jistě výkonem ostudu neudělá. V nabídce už jsou dokonce i nové konfigurace s procesory Core 2 Duo T8100 a T8300.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 866
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28 869

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 089
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 716

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 376
  • Rendering (Multiple CPU): 672
  • Multiprocessor Speedup: 1,79

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,7

Procesor je podpořen dnes již standardními 2 GB RAM tvořené dvěma moduly DDR2-667. V testu HWiNFO32 dosáhla paměť propustnosti 2546 MB/s, tedy hodnoty nadprůměrné. Pro rychlejší načítání (ačkoli reálné výsledky jsou často sporné) programů a operačního systému je přidán 1GB modul TurboMemory, který by měl pomáhat pevnému disku.

Externí disk od Western Digital je malou lahůdkou díky své velmi nadprůměrné rychlosti. Ačkoli má jen standardních 5400 rpm, překonává i disky s rychlejším otáčením ploten. Nevýhodou pak může být o něco hlasitější šumění. Klasické cvakání při práci (seek) je naopak minimalizováno téměř pod slyšitelnou úroveň.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 93,96 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,11 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Optická mechanika má slot-in způsob vkládání médií. V překladu to znamená štěrbinu místo vysunovacího podavače. Tento způsob nevyžaduje při manipulaci tolik místa kolem notebooku. Má nevýhodu v subjektivně vyšším hluku mechaniky (zejména pokud jede na plný výkon) a neschopnosti zpracovat fyzicky menší disky. U této konkrétní mě překvapily zvuky při vkládání – měl jsem pocit, jako by si mechanika snad musela uvnitř vložené CD přehnout napůl :-).

Z pohledu konektivity by se dalo říct, že nic nechybí. Je tu gigabitový ethernet, bezdrátová Wi-Fi karta a Bluetooth 2.0. Bezdrátové technologie lze aktivovat a deaktivovat pomocí posuvného přepínače na pravém boku notebooku. Ten funguje plně hardwarově. I tak mám ale jednu velkou výtku – není možné separátně vypínat BT a Wi-Fi. Pokud potřebujete být jen na Wi-Fi, tak vám BT zbytečně žere energii (a stejně naopak). Jediná možnost tak je vypínat nepotřebný adaptér ručně ve správci zařízení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 13,3“, širokoúhlým (16:10) poměrem stran a rozlišením WXGA (1280x800) má lesklou povrchovou úpravu. Kvalitativně patří barevným podáním i pozorovacími úhly k průměru ve své kategorii. O nějakých lepších displejích této úhlopříčky ani nemám informace, zda se vůbec do nějakých notebooků montují.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 25 ms
  • Saturace barev: 45%
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kusu. Tím je LG.Philips LP133WX1-TLC1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta Intel GMA X3100 nemá žádnou vlastní paměť a využívá sdílenou hlavní paměť RAM (až 358 MB), takže rozhodně nejde o notebook vhodný na hraní nových 3D her (tomu ostatně odpovídají i výsledky syntetických testů). Postačit by měla na kancelářskou práci, 3D grafické rozhraní Aero, multimédia v podobě (HD) filmů a starší hry.

K výstupu na externí zobrazovací zařízení je k dispozici pouze jeden jediný konektor – je jím digitální HDMI. Pro všechny starší analogové konektory už zde není místo. Beru to jako velmi odvážný krok, který však velká část uživatelů ocení. S HDMI výstupem můžete připojit nové HD televize a LCD panely s DVI/HDMI vstupem (příslušný kabel lze dokoupit v každém obchodě). Pokud je k HDMI výstupu něco připojeno a zapnete notebook, tak grafická karta pošle výstup rovnou na tento výstup a interní displej zůstane zhasnutý.

Problém bude, pokud plánujete připojit starší „non-HD“ televizi s kompozitním, či S-Video vstupem. Absence VGA výstupu už dnes bude vadit pravděpodobně jen lidem, co chodí přednášet (resp. prezentovat). V mnoha zasedacích místnostech je totiž od projektoru (pokud je upevněn třeba na stropě) vytažen pouze VGA kabel. Pro nějaké obyčejné statické prezentace by neměl být problém využít služeb například USB-VGA grafické karty, která se napájí přímo s portu.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6089
  • 3DMark 03: 1670
  • 3DMark 05: 891
  • 3DMark 06: 554

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 439
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 796
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1113
  • OpenGL Speedup: 2,54

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

HD zvuková karta obsluhuje analogový vstup i výstup s tím, že ve výstupním konektoru je také kombinovaná digitální S/PDIF optika. Digitální zvuk mimo jiné obsluhuje i sama grafická karta, která řeší vše potřebné pro přehrávání zvuku v HDMI výstupu.

Na čelním panelu jsou čtyři multimediální tlačítka. Tři slouží k regulaci hlasitosti zvuku a poslední jako play/pause na ovládání přehrávače. Není to sice kompletní multimediální výbava, ale potěší to například při přehrávání filmů na televizi v zavřeném stavu.

Integrované reproduktory jsou umístěny taktéž na čelním panelu. Jejich zvuk je mírně nadprůměrný, a tak mohou posloužit i ke sledování nějakého toho filmu ve více lidech. Snad jen hlasitost mohla být o něco vyšší. Aby byla výbava kompletní, tak nechybí ani webkamera a duální mikrofon (umí vyfiltrovat okolní ruchy pomocí speciálního algoritmu). Webkamera má rozlišení 1,3Mpix a je chráněna posuvnou krytkou. V případě, že je zakryta, tak se automaticky odpojí, aby zbytečně nezvyšovala spotřebu notebooku. Ovládací aplikace webkamery (Cyberlink PowerDV) umožňuje natáčet video i fotit. Nastavení je však velmi ořezané, takže jsem ani nepřišel na to, jak dělat fotky ve větším rozlišení než 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení a BIOS

Asi nikoho nepřekvapí, že ze zabezpečení je tu jen úplné minimum. Pokud si chcete nastavit heslo při startu počítače a do nastavovací utility BIOSu, tak to není problém. Všechno ostatní je ale nemožné. Ostatně BIOS v podstatě nenabízí žádnou zajímavou nadstandardní funkci, kterou by stálo za to zmínit.

Chlazení a provozní hluk

Je to s podivem, ale narozdíl od tenkých Lifebooků je u nižších řad FSC chlazení dle mého názoru tišší. Při napájení ze sítě se ventilátor spouští častěji, ale při napájení z baterie skoro vůbec. Aspoň tak je to při běžné kancelářské práci. Už jen při přepnutí na profil vysoký výkon dá o sobě procesor vědět. Ventilátor se pak přepíná střídavě mezi standardní a vyšší rychlostí. Pokud pustíte nějaký náročnější výpočet, tak už ventilátor zůstane na vyšší rychlosti a připomíná tak menší vysavač. Na druhou stranu většinou člověk potřebuje soustavný vysoký výkon jen zřídka.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 35,8°C
  • výdech chlazení = 37,5°C
  • napájecí adaptér = 41,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,9°C
  • klávesnice vlevo = 29,7°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 40,6°C (pravý bok)
  • výdech chlazení = 53,7°C
  • napájecí adaptér = 54,5°C

teplota okolí při měření: 21°C

S notebookem položeným na klíně nebyl problém pracovat i delší dobu. Takovou práci však nedoporučuji při náročnějších výpočtech, kdy se spodní část zahřeje. Tak je to ovšem skoro na každém notebooku.

Baterie

Šesti článková baterie se svou velmi pěknou kapacitou 58 Wh dle našeho standardního redakčního testu* plně postačuje provozu na baterie po dobu 4 hodin a 1 minuty. Při zapnuté Wi-Fi a vyšší intenzitě podsvícení displeje je výdrž stále ještě přes 3 hodiny. Rozšíření o další přídavné baterie není z povahy zaměření přístroje možné.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W

Z hodnot spotřeby lze jasně vyčíst, že v případě vysokého výkonového vytížení notebooku se bude baterie nabíjet jen velmi pomalu. To by mohl zachránit jedině silnější zdroj, ale ten by zas byl větší a těžší a to evidentně ve FSC nechtěli.

Příslušenství

V krabici se nalézá notebook, napájecí adaptér, příručky a CD pro obnovu systému. K notebooku dostanete v ceně také slušivé pouzdro (viz fotogalerie), do kterého se však již nevejde zdroj.
Předinstalovaným systémem je Windows Vista Home Premium (32bit, CZ). Dále nechybí Nero 7 Essentials. FS je důkazem, že méně je někdy více. Na disku totiž nebyl nainstalovaný žádný zbytečný software v podobě demoverzí antivirů. Zůstala tu jen časově omezená verze kancelářského balíku MS Office 2007, který slouží k jednoduchému a rychlému nákupu bez nutnosti instalace.

Ceny a záruka

V prodeji jsou dvě konfigurace s o něco lepší výbavou, než byla námi testovaná. Za doporučenou koncovou cenu 23 590,- Kč bez DPH (28 072,- Kč s DPH) se prodává konfigurace s Intel Core 2 Duo T8100 (2,1 GHz, 800 MHz, 3 MB L2), 2 GB RAM, 250GB diskem, Bluetooth, WLAN a/b/g/n a Windows Vista Home Premium CZ, případně za 25 170 Kč bez DPH (29 972 Kč s DPH) je k mání verze s 2,4GHz Core 2 Duo T8300, 1GB Intel TurboMemory a 320GB diskem.

Na notebook je záruka dva roky s možností donést notebook do autorizovaného servisu, či bezplatné dopravy najatým kurýrem.

Závěr

Amilo Si2636 působí velmi zajímavým dojmem díky svému netradičnímu vzhledu. Některým lidem, co ho u mě viděli, se opravdu moc líbil. Neutrální dojem nezanechal asi u nikoho, takže bych se ho nebál označit trochu za výstřední. Zcela jistě mohu říct, že pozornost určitě přitáhne. Vadila mi nemožnost ovládat BT a WLAN modul samostatně a slabší parametry klávesnice. Pár (stovek) gramů váhy dolů by také neuškodilo. Kdo má rád poslední trendy, tak naopak jistě ocení HDMI výstup a eSATA připojení rychlých disků. Celkově se tedy jedná o vyvážený notebook, který má určitě co nabídnout.

Klady a zápory

+ tichý při kancelářské práci
+ HDMI a eSATA
+ netradiční design

- větší a těžší než ostatní notebooky s 13,3“ displejem
- není možné samostatně vypnout Wi-Fi a BT
- chybí VGA (pouze pro lidi, kteří připojují projektor s analogovým vstupem)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie FSC Amilo Si2636

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FS Amilo Si2636
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T7500 (2.20 GHz, 4 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-666 (2x 1024)
  • HDD (GB): 250 (WDC WD2500BEVS-22UST0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (MATSHITA DVD-RAM UJ-875S)
  • LCD: 13.3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 11.1V / 4h 1min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, HDMI, 2x USB, eSATA/USB, ExpressCard 54, FireWire
  • Rozměry: 330 x 245 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 2.31
Recenze

Diskuse