RECENZE: Fujitsu Siemens Amilo Si3655 - černobílý elegán

4. 11. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Amilo notebooky získaly nový vzhled laděný do kombinace černé a bílé a nutno podotknout, že je velmi slušivý. Nám se do redakce dostal v tomto designu jako první 13,3'' model založený na platformě Centrino 2, kde krom nejnovějšího procesoru Intel Core 2 Duo a integrované grafiky najdeme 4 GB RAM, velký disk a konektory jako eSATA nebo DVI. Doporučená cena nepříliš přes 20 000,- Kč bez DPH navíc není nijak velká.

Fujitsu Siemens Amilo Si3655 - černobílý elegán

Základní popis

Nový vzhled kombinuje bílé matné a černé lesklé plochy. Černá se vyskytuje pouze na vnitřní straně rámu kolem LCD a kolem klávesnice, kde se mi jeví použití lesklých materiálů, silně náchylných k chytání otisků a nečistot, jako značně nevhodné. Pokud se oprostím od tohoto drobného nedostatku, vzhledově je notebook velmi pěkný a evokuje rekvizity z některých sci-fi filmů.

Provedení těla se kvalitativně příliš neliší od předchozích Amilo notebooků. Notebook je celý plastový. Plasty správně lícují a nikde nic nevrže. Prohýbání po silném zatlačení je patrné jen u pravé opěrky ruky v prostoru optické mechaniky – i zde je ale k prohnutí potřeba hodně přitlačit. Aby bylo tělo dostatečně pevné, je to vykoupeno jeho relativně velkou tloušťkou. Víko se zdá být také dostatečně pevné, aby ochránilo displej před mechanickým poškozením. Celkově nedosahuje mechanická pevnost takové úrovně, jakou mají lepší business notebooky, ale mezi notebooky pro „domácí použití“ jde o jeden z těch pevnějších.

Výbava je na 13“ šasi stále nadprůměrná. Na čelním panelu se ukrývá čtečka paměťových karet 15v1 a tři konektory zvukové karty pro zapojení prostorového zvuku. Na pravé straně je většina prostorou obsazena slušivou slot-in (štěrbinovou) optickou mechanikou. Za ní se nachází dvě USB (na výšku), LAN a napájecí konektor. Všechen prostor vzadu je vyhrazen pro baterii, takže zbylé konektory jsou na levém boku. Zde je postupně od uživatele ExpressCard 54 (vysunování karty není řešeno zatlačením, ale samostatným tlačítkem), FireWire, kombinovaný port eSATA/USB a grafický výstup realizovaný DVI-I konektorem (přenáší digitální i analogový signál).

K rozložení konektorů mám jen minimální výhrady. Ty se týkají umístění vstupů a výstupů zvukové karty na čelním panelu. Zkuste si zapojit 3 kvalitní kabely pro analogové připojení 5.1 reprosoustavy a přesně pochopíte, co je na tom nevhodného. Jinak jsem relativně spokojen, neboť zůstal prostor pro manipulaci s myší po pravé straně a USB porty vpravo jsou aspoň dostatečně daleko od uživatele. Chválím za přítomnost klasického DVI výstupu a zatím raritnějšího eSATA pro připojení externích disků na plné rychlosti.

Z hlediska mobility je na tom Amilo hůř než průměr v kategorii 13,3“ notebooků. Jeho tělo je totiž tlustší a hmotnost 2,33 kg odpovídá spíše 14“ notebooků. Naopak dokáže potěšit velmi malý 65W napájecí adaptér s dvoukolíkovou koncovkou, jejíž kabel je proti standardnímu třížilovému znatelně lehčí. Váží jen 320 g i s kabeláží.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je shodná pro všechny nové modely Amilo této velikosti. Proti dřívějším klávesnicím některých notebooků od Fujitsu Siemens Computers přichází větší změna v odsunu kláves Home a End. Ty jsou nyní v horní řadě místo původního umístění na PgUp/PgDn jako sekundární funkce (přes Fn). Klávesnice se mi zdá na velikost šasi relativně malá a klávesy jsou proto na sobě všechny dost nahuštěné. Zamrzí především velmi malý levý Shift a CTRL.

U kurzorových kláves zřejmě nebudou nadšeni uživatelé s většími prsty. Sám jsem měl dost problém šipky používat bez přehmatů a to se k této skupině uživatelů ještě doufám řadit nemusím. Je smutné, že se nevyužil ten prostor po stranách.

Všechny notebooky FSC na našem trhu používají česko-slovenskou lokalizaci. Chybí tedy anglické popisky, což pro někoho může být nepříjemné. Osobně tomu také moc neholduji, ale chápu ekonomické důvody (jeden model pro více zemí).

Nad klávesnicí jsou tři dotykové senzory s červeně podsvícenými ikonkami. Ty slouží k zapnutí tichého režimu ventilátoru, spuštění výchozího přehrávače multimédií (neznamená nutně WMP) a vysunutí disku z optické mechaniky. Jejich mačkání není úplně jednoduché a někdy je potřeba na ikonu zatlačit vícekrát, než se senzor aktivuje.

Širokoúhlý touchpad je od firmy Synaptics a nabízí veškerou základní funkcionalitu včetně emulace kolečka myši tažením prstu po pravé straně dotykové plochy. O to více překvapilo, že výrobce na něj nepředinstalovává ovladače, takže tyto funkce nelze využít, dokud si ovladače nestáhnete – zkusil jsem ty univerzální ze stránek Synaptics a fungují bez problému. Reakce touchpadu na pohyb prstu jsou bez znatelného zpoždění a tlačítka mají jistý stisk – jen jsou mírně tužší a umí vydávat hlasitý zvuk.

Hlavní HW parametry

Použitý procesor Intel Core 2 Duo P8600 s frekvencí 2,4 GHz patří k tomu lepšímu, co lze dnes v notebooku dostat (to ostatně dokazují i výsledky testů). Je vybaven nejnovějším jádrem s 3 MB L2 cache a pracuje na 1066MHz FSB. Nová řada procesorů začínajících písmenem P je také zajímavá nižším TDP 25 W (modely T mají 35 W).

Procesor spolupracuje nejnovější s čipovou sadou Intel GM45 (a spolu s Wi-Fi adaptérem tak tvoří sadu Centrino 2) s integrovanou grafickou kartou a je doplněn 4 GB paměti RAM (podporované maximum je také 4 GB). Paměť je složena ze dvou modulů (2+2 GB) typu DDR2 na frekvenci 800 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 669
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 947

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 989
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 639

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 434
  • Rendering (Multiple CPU): 803
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2731 MB/s

Použitý disk Western Digital je připojen pomocí sběrnice SATA-II a otáčí plotny rychlostí 5400 rpm. Jeho přenosová rychlost patří k mírnému nadprůměru, což by mělo zajistit, že disk nebude brzdou při běžných úkonech.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 127 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,81 ms

* Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Optická mechanika je dokonale integrovaná do těla notebooku. Jde o štěrbinový typ (tj. bez podavače), takže se optická média vkládají otvorem přímo do notebooku. Tento typ mechanik bývá hlučnější zejména při chodu na maximální rychlost. Při přehrávání filmů se naštěstí mechanika ztlumí. Samotná mechanika nemá vyvedené tlačítko pro vysunutí disku a je nutné použít dotykový senzor nad klávesnicí.

K možnostem konektivity nemám žádné výhrady. Pro kabelové připojení poslouží gigabitový ethernet a bezdrátově lze komunikovat pomocí Wi-Fi adaptéru s podporou standardu draft-n a Bluetooth modulu. Bezdrátový vysílač se zapíná a vypíná kombinací tlačítek Fn+F1. Není možné žádným jednoduchým způsobem vypínat obě zařízení separátně. Jelikož je většinou potřeba mnohem častěji Wi-Fi než Bluetooth, řešil jsem to vypnutím Bluetooth modulu pomocí Správce zařízení Windows.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13,3“ širokoúhlý displej s lesklou povrchovou úpravou má standardní rozlišení WXGA (1280x800). Při této úhlopříčce se jen výjimečně používá nějaké jiné rozlišení. S displejem jsem po stránce kvality zobrazení spokojen. Klasický notebookový TN panel může jen stěží nabídnout dokonale věrné barvy na grafiku. Toho se nedočkáte ani zde, ale v porovnání s ostatními displeji notebooků je tento minimálně lehce nad průměrem. Jeho svítivost je dostačující pro většinu světelných podmínek, avšak je potřeba počítat s tím, že silné zdroje světla budou způsobovat ostré odlesky kvůli povrchové úpravě. Ta by však měla zajistit lepší barevné podání. Na to (stejně jako na pozorovací úhly) si nemohu v rámci displejů notebooků stěžovat.

Udávané parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 235 cd/m^2
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Toshiba LTD133EWMZ. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Na grafické operace bude muset stačit jen integrovaná grafická karta Intel GMA X4500MHD se sdílenou pamětí. Ta sice podporuje mnoho nových technologií, ale primárně je zaměřena na co nejnižší spotřebu, takže nelze očekávat nějaký oslnivý výkon. Grafický výstup je na těle notebooku sice pouze jeden, ale je jím DVI-I port schopný poskytnout single-link digitální signál až do rozlišení 1920x1200. Pomocí jednoduché redukce (není přibalena) lze přeměnit výstup v klasické analogové VGA (DVI-I v sobě nese analogovou i digitální složku). Grafická karta (na rozdíl od NVIDIA a ATI modelů) v sobě nemá vlastní roztahování obrazu, takže přepočítání na nativní rozlišení řeší vždy konkrétní připojený monitor. Analogový výstup obstál v připojení testovacího LCD panelu s rozlišením 1680x1050 na výbornou a lze tak monitor bez DVI používat trvale.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4691
  • 3DMark 03: 1928
  • 3DMark 05: 1210
  • 3DMark 06: 647

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 508
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1127
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1531
  • OpenGL Speedup: 3,01

Nad výsledky herních testů každý hráč zcela jistě ohrne nos. Je však potřeba brát ohled na to, že tento notebook na hry není určen – rozhodně ne na ty nejnovější, náročné. Jednodušší 3D hry by neměly být problém (oddychovky typu Sims 2) a stejně tak je možné spustit starší tituly. Většinou je však potřeba počítat s nižším rozlišením a menší úrovní detailů. Problémy s kompatibilitou starších her by měly být zažehnány od té doby, co Intel do ovladačů konečně implementoval plnou podporu TnL.

Ostatní multimédia nejsou problém a Intel podporuje i akceleraci HD videa (například u Blu-ray disků). Samotný procesor je však dostatečně výkonný, že si poradí s HD filmy i u kodeků, které akceleraci za pomoci grafiky nepodporují.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou vestavěny do čelního panelu a směřují šikmo do země. Jsou dostatečně hlasité, aby je bylo možné použít ke sledování filmů ve více lidech. Jejich zvuk je však jen průměrný (plochý, absence nižších frekvencí) a na poslech hudby bych je používat nedoporučoval. Lze najít notebooky i s lepšími reproduktory, ale v případě kategorie do 14“ je na tom mnoho jiných modelů podstatně hůř.

Integrovaná zvuková karta Realtek patří k tomu lepšímu, co lze v notebooku dostat. Tři audio konektory jsou programovatelné – lze je využít všechny jako výstupy pro analogové připojení 5.1 reprosoustavy. Nechybí ani digitální SPDIF 5.1 výstup, který je dostupný v podobě optiky na kombinovaném sluchátkovém výstupu. Není sice možné dva výstupy použít standardně na sluchátka, ale to lze obejít nastavením 4.1 a ve filmu zapnutím pouze stereo zvuku. V takovém případě oba výstupy dostanou stejný zvuk (to se hodí při sledování filmu ve dvou lidech třeba při cestách vlakem).

Potěší dva mikrofony pro nahrávání stereofonního zvuku vhodně umístěné ve víku nad displejem. Mezi nimi je dále umístěna 1,3Mpix webkamera schopná snímat fotky do rozlišení 1280x960. Na disku nebyl předinstalovaný žádný program schopný ji ovládat. Protože jde o kameru Logitech QuickCam, lze stáhnout ze stránek výrobce univerzální obslužný program, který umožňuje fotit a nahrávat videa se zvukem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Studený vzduch je nasáván pod ventilátorem a následně vyháněn výdechem na levém boku. Pravý bok je z větší části obsazen optickou mechanikou, takže všechny hřející součástky jsou v levé polovině základny, která se také proti pravé znatelně víc zahřívá.

Při kancelářské činnosti je ventilátor většinu času vypnutý a spouští se jen občas. Jeho chod je tichý, takže si těch momentů, kdy se na chvíli zapne ve většině prostředí vůbec nevšimnete. Tento notebook lze tedy označit za opravdu tichý. Takový stav je bez nutnosti aktivovat tichý režim (Silent Mode). Dle mého názoru během takového používání při jeho přepínání ani nedochází k žádným změnám chování.

V zátěži už ventilátor samozřejmě běží, ale ani zde nemá tlačítko ztišení žádný efekt. Musím říct, že mi to ani nijak nevadilo, protože jde stále o jeden z těch nejtišších notebooků a provoz ventilátoru mi nijak nevadil ani v úplně tiché místnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 37,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • klávesnice vlevo = 35,0°C
  • klávesnice vpravo = 33,3°C
  • spodek maximum = 40,3°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 45,8°C
  • napájecí adaptér = 38,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,4
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3
  • klávesnice vlevo = 34,5
  • klávesnice vpravo = 32,6
  • spodek maximum = 37,6 (levá polovina)
  • výdech chlazení = 44,3
  • napájecí adaptér = 46,8

teplota okolí při měření: 26°C

Kvůli věčně stojícímu ventilátoru se v notebooku drží vyprodukované teplo, což má za následek vyšší teploty spodku šasi během kancelářské práce. Práce na klíně proto nemusí být pro každého příjemná, protože tak po 20 minutách už notebook přenáší do nohou relativně dost tepla. Přes klávesnici se teplo nepřenáší a jedinou teplejší svrchní částí základny je opěrka levé ruky.

Baterie

Standardní šestičlánková baterie s kapacitou 53 Wh poskytuje notebooku dostatek energie, aby nebyl uživatel odsouzen jen na přechod mezi zásuvkami. V našem standardním redakčním testu* dosáhl notebook výdrže 3 hodiny a 57 minut. Taková hodnota se nyní pomalu stává průměrem pro podobně vybavené notebooky. S Wi-Fi a maximálním podsvícením je výdrž něco málo pod 3 hodiny.

Tento notebook se bohužel řadí ke skupině notebooků, kde nelze z baterie zjistit aktuální odběr proudu - pravděpodobně nekompletní implementací ACPI. To pro uživatele znamená nemožnost zjistit zbývající čas provozu na baterie a je nutné se spolehnout jen na procenta.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 69 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Napájecí adaptér nabíjí notebook větším proudem, takže se lze dostat z úplně vybitého stavu na nějakých 80% za hodinu. Baterie se nabíjí o něco pomaleji, když je notebook zapnutý (to ale nemusí být nutně, že by to adaptér nezvládal – v zapnutém stavu má baterie vyšší teplotu, tak ji nemá cenu více trápit).

BIOS a zabezpečení

Použitý Phoenix BIOS nabízí jen úplně nejzákladnější možnosti nastavení – datum a čas, priority bootování a hesla (start notebooku, nastavení BIOSu, pevný disk). Nelze nastavit cokoli pokročilejšího a taktéž nejsou nabízený žádné nadstandardní možnosti zabezpečení, ale tomu se nelze divit, když nejde o notebook pro nasazení ve firmách.

Zaujala mě volba pro zvýšení životnosti baterie. Bohužel k ní chybí nějaký hlubší popisek. Zvědavost mě donutila otevřít tištěný manuál k notebooku (anglický; česká příručka je jen o tom, „jak notebook zapnout“). Bohužel i manuál končí jen u toho, že nějaké nastavení BIOSu existuje a jak se do něj dostat.

Příslušenství

Součástí balení je mimo notebooku ještě primární baterie, napájecí adaptér a ochranný obal na notebook. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows Vista Home Premium a do něj je doinstalován vypalovací program Nero 8 s utilitou na obsluhu Fn kláves. Není toho mnoho, ale v tomto případě jsem vlastně rád, protože právě u předinstalovaných programů často platí, že méně je někdy více.

Ceny a záruka

Na našem trhu jsou dostupné dvě konfigurace. Ta námi testovaná stojí 23 330,- Kč bez DPH (27 762,- Kč s DPH) a je tou dražší. Levnější se liší použitím slabšího procesoru Core 2 Duo P8400 s frekvencí 2,26 GHz, „jen“ 3 GB RAM a menšího (250GB) pevného disku. Rozdíly to jsou minimální a taktéž cena není o moc nižší - 21 900,- Kč bez DPH (26 061,- Kč s DPH).

Záruka je 2 roky Collect & Return, kdy servisní partner bezplatně zajistí vyzvednutí vadného produktu, opravu a následně i zpětnou dopravu k zákazníkovi.

Závěr

Nové Amilo založené na platformě Intel Centrino 2 se povedlo. Jde o dobře zpracovaný notebook se zajímavým (a přitom elegantním) vzhledem, slušnou výbavou, dobrou výdrží na baterie a tichým provozem. To je kombinace vlastností, kterou hledá nejeden uživatel. Snad jen ta klávesnice by mohla být prostornější, aby využila volný prostor po stranách. Vyloženě mi vadila pouze absence ukazatele zbývajícího času baterie. Uživatel tak vidí jen zbývající kapacitu jen v procentech. Pochvalu si naopak zaslouží plně prostorová zvuková karta a eSATA a DVI-I konektory.

Klady a zápory

+ dobrá výbava (eSATA, DVI-I, 5.1 zvuk)
+ stylový vzhled
+ tichý provoz i v zátěži

- stísněná klávesnice
- nelze zobrazit zbývající čas provozu na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie FSC Amilo Si3655

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: FSC Amilo Si3655
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8600 (2.40 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x2048)
  • HDD (GB): 320 (WDC WD3200BEVT-22ZCT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Optiarc DVD RW AD-7640S ATA Device)
  • LCD: 13.3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500 MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82567LF)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio (ALC888)
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 11.1V / 3h 57min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, DVI-I, 2x USB, ExpressCard 54, FireWire, eSATA/USB
  • Rozměry: 318 x 225 x 34-38 mm
  • Hmotnost (kg): 2.33
Recenze

Diskuse