RECENZE: FSC Lifebook P8010 - stylový pracant na cesty

4. 9. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

P8010 je notebook určený především pro firemní použití. Vyniká zejména malými rozměry a dlouhou výdrží, často cestující uživatele potěší i vestavěný 3G modem. Tento model je vybaven 12'' displejem, úsporným procesorem Intel a 2 GB RAM. Vysoké mobilitě odpovídá i cena, testovaná konfigurace se prodává za téměř 50 000 Kč bez DPH.

FSC Lifebook P8010 - stylový pracant na cesty

Základní popis

Notebooky řady Lifebook jsou určeny především pro firemní uživatele, tomu odpovídá i jejich design který je většinou zaměřen především na funkčnost. Dnes testovaný model je ale menší výjimkou, Lifebook P8010 se na rozdíl od svých předchůdců snaží zaujmout i neobvyklým vzhledem.

Víko displeje má černý lesklý povrch, ten sice vypadá na první pohled pěkně, ale při používání je poněkud nepraktický - chytají se na něj otisky prstů a další nečistoty. Výrobce si byl této nevýhody vědom, k počítači se proto dodává i malý hadřík. V kontrastu s provedením víka je základna, její povrch je matně šedý a jediným výraznějším prvkem zůstává černá lišta nad klávesnicí, kde se nachází reproduktory a multifunkční tlačítka. Uvnitř základny se ukrývá výztuha z hořčíkové slitiny, která tělo počítače zpevňuje, na jeho povrchu jsou ovšem využity jen plastové materiály, navíc jejich zpracování na mě působí v některých místech trochu levně. Vzhled je často velmi subjektivní, na mě osobně působil notebook nevyváženým dojmem, kontrast mezi nevýraznou šedou zaoblenou základnou a lesklým hranatým víkem je podle mého názoru příliš velký.

Víko displeje nemá žádné zámky, a přestože nejsou jeho klouby příliš tuhé, drží v zavřeném stavu dostatečně pevně. Výrobce využil LED podsvícení, víko je proto velmi tenké. Zároveň se také více prohýbá, ovšem u displejů s tímto typem podsvícením se nejedná o tolik škodlivou vlastnost jako u klasických displejů.

Notebook je vybaven všemi běžnými porty, díky rozměrům počítače je využito každé možné místo. Na levé straně se nachází 2 audiokonektory, FireWire, 2 USB porty, konektor Ethernetu, analogový VGA výstup, konektor napájení a zdířka pro zámek Kensington. Na pravé straně pak najdete třetí USB, optickou mechaniku a PCMCIA slot. Na přední stranu umístil výrobce čtečku paměťových karet a přepínač bezdrátových sítí, naopak vzadu se nachází jen výdech chlazení. Rozložení konektorů je takřka ideální, protože se většina nachází na levé straně, kde nepřekáží. Další vstupy a výstupy (především DVI) lze získat připojením dokovací stanice, její konektor je umístěn na spodní straně notebooku.

Rozměry počítače jsou jednou z jeho hlavních předností, svou velikostí 284 x 210 x 28-37 mm se řadí ve třídě 12" notebooků k těm menším. Mobilitu výrazně zvyšuje i nízká hmotnost, notebook včetně baterie váží pouhých 1,36 kg, každodenní přenášení tak rozhodně nebude problémem. Zdroj dodávaný s počítačem váží 304 g a svou velikostí se řadí mezi ty menší.

Klávesnice a ovládací prvky

Díky malým rozměrům notebooku se dočkala zmenšení i klávesnice, vlastní velikost kláves je v porovnání s většími modely menší a vypuštěny jsou vyhrazené klávesy pro Pg up/Pg dn/Home/End a jejich funkce jsou dostupné pouze přes kombinaci Fn a kurzorových šipek. Základní rozložení je standardní levý Shift je zkrácený, Enter dvouřádkový a Backspace dlouhý. Klávesy mají černou barvu, popisky jsou vyvedeny v klasické bílé barvě. Výrobce bohužel využívá stejnou klávesnici pro několik regionů, proto se na ní nacházejí kromě českých popisek i slovenské znaky. Díky nim je klávesnice méně přehledná, zvlášť pro osoby, které neumí psát všemi deseti.

V panelu nad klávesnicí se nacházejí celkem čtyři tlačítka, umožňují zapnutí ECO módu (snížení spotřeby) a spuštění recovery aplikace, další dvé jsou programovatelná.

Pod klávesnicí se nachází dvoutlačítkový touchpad Synaptics kombinovaný se čtečkou otisku prstů. Jeho povrch je příjemný, také tlačítka se ovládají bez problémů. Stejně jako většina současných touchpadů i tento podporuje emulaci kolečka myši.

Hlavní HW parametry

Lifebook P8010 je založen na úsporné verzi dnes už starší platformy Santa Rosa, konkrétně využívá low voltage procesor Intel Core 2 Duo L7100 doplněný čipovou sadou Intel GS965. Procesor svými parametry příliš neoslní, pracuje na frekvenci 1,2 GHz (800 MHz FSB), velikost L2 Cache je 4 MB. Na druhou stranu se jedná o low voltage procesor, který je ve srovnání s běžnými procesory Core 2 Duo úspornější (17 W proti 35 W) a svým výkonem vystačí pro jakoukoliv běžnou práci.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 727
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 441

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 276
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 027

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 215
  • Rendering (Multiple CPU): 370
  • Multiprocessor Speedup: 1,72

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za vteřinu: 4,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,7

Notebook disponuje 2 paměťovými sloty, v testované konfiguraci byl každý osazen standardním 1 GB DDR2 modulem s frekvencí 667 MHz. V testu programu HWiNFO32 dosáhly paměti propustnosti 2263 MB/s.

Na rozdíl od některých malých notebooků, které využívají spíš 1,8" disky, se v tomto případě podařilo výrobci i do malého šasi dostat klasický 2,5" pevný disk. Konkrétně se jedná o model Seagate Momentus 7200.2 s kapacitou 160 GB a rychlostí 7200 otáček za minutu. Navzdory vysokým otáčkám je ale přenosová rychlost disku jen průměrná, přístupová doba je ovšem vynikající.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 92,12 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 47,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,03 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

U malých notebooků není vždy integrována optická mechanika, hlavním důvodem je úspora místa, ale absence mechaniky také sníží hmotnost. Fujitsu Siemens Computers se rozhodlo pro šalamounské řešení, testovaná konfigurace byla vybavena běžnou Super Multi DVD mechanikou, ale v nabídce je i konfigurace bez mechaniky, která je lehčí.

Široké jsou i možnosti konektivity, k dispozici je gigabitový ethernet, Wi-Fi karta Intel Wireless 4965AGN podporující všechny v současnosti používané standarty (a/b/g/n), nezbytná je i technologie Bluetooth. Notebook je rovněž vybaven integrovaným 3G modemem, který ocení především často cestující uživatelé.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 12" disponuje rozlišením WXGA(1280x800), lesklým povrchem a LED podsvícením. Tento typ podsvícení je výhodný, protože nabízí vysoký jas, který je navíc možné plynule regulovat, a v porovnání s klasickými podsvětlovacími trubicemi má také nižší spotřebu. Bohužel u tohoto modelu je podsvětlení displeje velmi nerovnoměrné, především u horního okraje prosvítá příliš. Pozorovací úhly jsou také poměrně špatné, na druhou stranu ne vždy je tato vlastnost nevýhodná, cestující uživatelé určitě ocení, když bude jejich práce na displeji viditelná pouze jim a ne širokému okolí.

Grafická karta je integrovaná v čipsetu, jedná se model GMA X3100 se sdílenou pamětí. Svým výkonem sice neoslní, má ovšem malou spotřebu a pro běžnou práci dostatečný výkon.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3354
  • 3DMark 03: 1454
  • 3DMark 05: 715
  • 3DMark 06: 543

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 255
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 522
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 743
  • OpenGL Speedup: 2,91

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbavou tento notebook příliš neoplývá a ani se to od něj nečeká. Reproduktory hrají úměrně své velikosti, vhodné jsou jen pro základní ozvučení, lepším řešením je připojit pomocí zvukového výstupu sluchátka.

Počítač disponuje také základním vybavením pro videokonference, ve víku displeje se nachází webkamera s rozlišením 0,3 Mpx, k dispozici je rovněž integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

U business notebooků jsou standardem vyšší možnosti zabezpečení, kromě standardních hesel v BIOSu je k dispozici TPM čip, čtečka otisků prstů a software pro šifrování obsahu disku.

Nezbytná je i zdířka pro zámky Kensington, které umožňují ochránit notebook před krádeží.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém má mírně netradiční konstrukci, vzduch je nasáván jen malými otvory vepředu a na levém boku, výdech chlazení se pak nachází na zadní straně. Větráček chlazení je poměrně tichý a to i v zátěži, jeho zvuk tak příliš neruší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,6 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1 °C
  • klávesnice vlevo = 34,2 °C
  • klávesnice vpravo = 30,5 °C
  • spodek maximum = 39,8 °C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 46,4 °C
  • napájecí adaptér = 41,6 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,1 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3 °C
  • klávesnice vlevo = 36,3 °C
  • klávesnice vpravo = 30,8 °C
  • spodek maximum = 41,7 °C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 57,5 °C
  • napájecí adaptér = 47,9 °C

teplota okolí při měření: 25 °C

Notebook je na většině míst velmi chladný a zahřívá se prakticky jenom v levém zadním rohu. V tomto místě se ale zahřívá na velmi vysoké teploty, výrobce s tím zjevně počítal, protože se zde na spodní straně nachází malá tenká izolační podložka. Ta bohužel svůj účel příliš neplní a při práci s počítačem na klíně je lepší se tohoto místa nedotýkat.

Baterie

Výrobce dodává k počítači šestičlánkovou baterii s nezvyklou kapacitou 62 Wh. Přestože je baterie docela velká, podařilo se ji uzpůsobit tak, aby nevyčnívala ven z těla notebooku. V našem standardním redakčním testu* vydržel notebook při provozu na baterii 8 hodin 12 minut. Podobných výsledků dosahují jiné notebooky často jen s přídavnými bateriemi. Při nejnižší úrovni podsvícení by se výdrž vyšplhala až k deseti hodinám, nutno však říct že nejslabší úroveň podsvícení je stěží použitelná i v dobře zatemněné místnosti. Provoz na baterii je dlouhý také díky zvláštnímu Eco módu, který umožňuje některá zařízení(optická mechanika, PCMCIA, Ethernet, FireWire ...) úplně odpojit od napájení a tak ušetřit další energii.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 21 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W

Příslušenství

Notebook je standardně dodáván s operačním systémem Windows Vista Business. V krabici najdete 5 CD/DVD: Windows Vista, Windows XP (usnadní případný downgrade), Smart Case Logon+ (bezpečnostní software), Nero Essentials a instalační disk s ovladači. K notebooku se také standardně dodává kožené pouzdro a hadřík na lesklé povrchy.

Z volitelného příslušenství je nejzajímavější dokovací stanice, která umožňuje vyvést DVI výstup. Dále jsou na ní k dispozici 4 USB porty, analogový D-Sub videovýstup, port pro připojení sítě a audiokonektory. Přídavné ani vyměnitelné baterie s větší kapacitou výrobce nenabízí.

Ceny a záruka

Testovaný model se prodává za 48 030 Kč bez DPH (57 156 Kč s DPH). V České republice jsou dostupné momentálně 4 základní konfigurace, ale klient má také možnost upravit si konfiguraci dle vlastních požadavků. Všechny konfigurace mají jako standard tříletou záruku s opravou u zákazníka do 24 hodin (v pracovních dnech).

Závěr

Lifebook P8010 je určen především pro často cestující uživatele, kteří vyžadují mobilitu bez kompromisů. Notebook zaujme nejen širokou výbavou (integrovaný 3G modem, optická mechanika, možnost dokování) při zachování dobré mobility, ale hlavně bezkonkurenčně dlouhou výdrží na baterie. Na druhou stranu je zklamáním displej, především jeho podsvícení a pozorovací úhly. Díky vyšší pořizovací ceně by také potěšila odolnější konstrukce notebooku.

Klady a zápory

+ velmi dlouhá výdrž provozu na baterie
+ 3 roky on-site NBD v ceně
+ široká výbava vč. 3G modemu či optické mechaniky

- horší pozorovací úhly displeje
- občas hůře působící plasty na povrchu šasi

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Siemens Computers Lifebook P8010

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu-Siemens Lifebook P8010
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo L7100 (1,20 GHz, 4 MB L2)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667 (2x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Seagate Momentus 7200.2 160823, SATA 300, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (MATSHITA DVD-RAM UJ-852S)
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000, Wi-Fi a/b/g/n, 3G modem
  • Zvuková karta: Realtek ALC262 - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad Synaptics
  • Software: Windows Vista Business 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62Wh / 8h 12min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, D-Sub, 3xUSB, 1x PC Card, 1x FireWire, 1x dokovací konektor
  • Rozměry: 284 x 210 x 28-37 mm
  • Hmotnost (kg): 1,36
Recenze

Diskuse