RECENZE: HP Compaq 6530b - na práci nově ve stříbrné

20. 11. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Konečně máme možnost otestovat model z nové řady HP notebooků určených pro business sektor. Proti předchozím verzím došlo k výrazným změnám ve vzhledu a už se nedá říci, že by šlo jen o klasické černé krabice. Testovaný 14'' model je nabízen za cenu pod 25 000,- Kč bez DPH a nabízí standardní Intel Centrino 2 výbavu, rozsáhlé možnosti zabezpečení, dokování a také nově bezdrátový 3G modem.

HP Compaq 6530b - na práci nově ve stříbrné

Základní popis

Nová série business notebooků mě osobně hodně zajímala, neboť došlo po delší době k docela zásadním změnám. Zda jde o změny k lepšímu nebo k horšímu, na to se budu snažit najít odpověď v této recenzi. Hned z kraje se ovšem pokusím popsat, jak je to se značením notebooků Compaq pro lidi, kteří se v tom zatím moc neorientují. Řada Compaq je cílena na takzvanou business a small-business klientelu. Jde tedy o malé firmy/živnostníky (modely končící S) a o větší firmy, kde se počítá s užitím řadovými zaměstnanci (modely končící B). Modely B nabízejí zpravidla lepší výbavu na úrovni počtu (a rozmanitosti) rozhraní, větší možnosti rozšíření záruky, výkonnější součásti a v neposlední řadě také možnost připojit notebook k dokovací stanici.

Velkou změnou prošel design notebooků Compaq před mnoha lety, kdy se kombinace stříbrné a šedé barvy nahradila černou a tmavě šedou. S tím se také odstranila většina oblých tvarů. Vznikl tak jednoduchý a účelný vzhled jako dělaný pro notebooky výhradně na práci. Tento vzhled se s minimální obměnou držel až do dnes. Nejnovější modely pro business sektor se totiž vrací zpět ke světlejším barvám. Opěrky ruky, pruh pod displejem a vnější strana víka mají nyní stříbrnou barvu s decentními světlými proužky. Vnitřní strana víka a prostor kolem klávesnice zůstaly černé stejně jako spodní část základny. Všechny povrchy jsou matné s hrubším vzorkem. Jedinou výjimku tvoří proužek s dotykovými senzory nad klávesnicí. Ten je lesklý a vesele chytá všechny otisky i nečistoty.

Dílenské zpracování je na špičkové úrovni a všechny díly na sobě perfektně sedí. Nikde nejsou žádné vůle, takže při tlačení na různá místa šasi se nikde neprojevilo praskání. Odolnost taktéž není špatná – neprohýbají se ani opěrky rukou, ani klávesnice. Kryt víka se zdá být dostatečně pevný, aby ochránil displej při běžném používání. Použitý materiál šasi je z 85% plast a dále obsahuje několik příměsí. Uvnitř se nachází ještě několik menších kovových částí, které by měly zvyšovat celkovou pevnost šasi. První je vpravo nad optickou mechanikou, druhá vlevo u ventilátoru a třetí pod opěrkami rukou. Další kovové výztuže uvnitř nejsou.

Jestli výrobce něco nedomyslel, tak to jsou gumové výstupky pod klávesnicí. Ty se totiž při zatlačení na víko zavřeného notebooku obtiskávají do displeje a špatně se tyto šmouhy čistí. Dále určitě nepochválím za svítivé symboly dotykových senzorů. Svítí dost intenzivně a navíc je jich hodně. Tolik jich mnohdy nenajdete ani na multimediálních noteboocích. Něco takového dle mého názoru na business notebook nepatří. Kdykoli jsem pracoval s notebookem za zhoršených světelných podmínek, svícení těchto symbolů bylo pro oči nepříjemné. V případě, že jsem je rukou zakryl, cítil jsem v očích úlevu.

Náš kus měl navíc regulaci hlasitosti vadnou. Sem tam se začal zvuk sám od sebe zhlasiťovat a pomohlo jen uspání a následné probuzení nebo zatlačení na spodek v místech pod regulací hlasitosti. Takové chování je samozřejmě důvodem k reklamaci a je jasné, že jde o chybu jen tohoto konkrétního kusu.

Výbava rozhraní je více méně standardní. Nově (pro tuto řadu) se přesunuly audio konektory na čelní panel doprostřed. Na pravý bok se kolem optické mechaniky uchýlil ještě konektor modemu (vzadu) a dvě USB (vpředu nejblíže k uživateli) s multi-formátovou čtečkou paměťových karet (SD/MMC, MS/Pro, xD). Zadní strana je sice z větší části vyhrazena pro baterii, ale vedle ní se ještě vtěsnal analogový VGA výstup na monitor, S-Video výstup na televizi a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Na levém boku je postupně od uživatele slot na karty ExpressCard 54 (krytý záslepkou), FireWire, druhá dvojice USB a za výdechem chlazení ještě konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Výstup na televizi je v dnešní době už skoro výjimkou a FireWire také potěší. Příliš mě netěší umístění konektorů zvukové karty na předek, což vylučuje pohodlné připojení externích reproduktorů. Dále mi chybí nějaký digitální výstup grafické karty. Je mi jasné, že jde o notebook pro business segment, ale k připojení velkého LCD je takto vhodné ještě dokoupit dokovací stanici.

14“ notebooky nabízí vyvážený poměr ergonomie a nižších rozměrů při zachování maximálního výkonu. Rozměry 335 x 240 x 35-40 mm patří více méně ke standardu této kategorie a váha 2,47 kg se taktéž nijak nevymyká. K notebooku je přiložen napájecí 90W adaptér (530 g), který je sice na poměry jiných adaptérů s tímto výkonem jeden z těch menších, ale jsem přesvědčen, že podobný notebook by si bez problému vystačil i s 65W adaptérem.

Klávesnice a ovládací prvky

Na rozdíl od zbytku šasi klávesnice nedoznala žádných velkých změn. Zůstalo tedy klasické rozložení s výrazně odděleným blokem kurzorových šipek, velkým mezerníkem, klávesami pro pohyb v dokumentech po pravé straně a nejvyšší řadou kláves dělenou po čtyřech, jak to můžete znát ze stolních klávesnic. Toto rozložení chválím a nic bych na něm neměnil (můj vlastní notebook má rozložení úplně jiné, takže nejde o zvyk). Tlačítka mají příjemný a jistý stisk, který je ideální pro rychlé psaní. Výhradu bych měl jen ke zvuku kláves. Na můj vkus je zbytečně hlasitý a v tichém prostředí s dalšími lidmi to může vadit.

Popisky funkcí Fn klávesy nejsou sice odlišeny barvou, ale aspoň jsou pro odlišení umístěny na každé klávese v obdélníku. Numerický blok lze využívat pouhým stiskem Fn bez nutnosti neustále zapínat NumLock. Stačí na to jednoduchý trik. Nejdříve NumLock zapněte a pak dvakrát stiskněte klávesu ScrollLock.

Synaptic touchpad je vybaven širokoúhlou dotykovou plochou umístěnou ve žlabu. Díky tomu by nemělo docházet při psaní k náhodným dotekům. Na dotykové ploše je po pravé straně vyznačena oblast pro emulaci kolečka myši. Je samozřejmě možné zapnout posun i v horizontálním směru pomocí ovládací utility. Reakce touchpadu na prst jsou rychlé a přesné. Potěšila také gumová tlačítka s příjemně tichým stiskem. Mezi tlačítky je mezera vyplněná čtečkou otisku prstů.

Hlavní HW parametry

Zejména u business notebooků v poslední době není moc o čem psát na začátku této sekce. Je to pochopitelné. Intel se svou platformou Centrino 2 jednoznačně vede a v tomto segmentu jsou zákazníci podstatně méně vstřícní alternativním řešením. Tento notebook je vybaven čipovou sadou Intel GM45 a procesorem Intel Core 2 Duo P8400 s frekvencí 2,26 GHz a sníženou mezní spotřebou (TDP) na 25 W. Tento procesor je velmi oblíbený a setkáváme se s ním v redakci velmi často. Nabízí velký výkon při nízké spotřebě. Procesor je doplněn 2 GB paměti RAM, která je celá složena z jednoho modulu typu DDR2-800. V dnešní době už by neškodilo trochu více paměti. 2 GB jsou pro předinstalovaný systém Windows Vista úplný základ.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 28 318
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 267

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 053
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 479

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 409
  • Rendering (Multiple CPU): 738
  • Multiprocessor Speedup: 1.80

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2604 MB/s

Disky Fujitsu nepatří mezi ty nejrychlejší a ten zde použitý má kapacitu jen základních 160 GB. Plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a rychlost čtení se pohybuje mírně pod průměrem dnešních disků.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 130 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 48,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17.40 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

Ve standardní výbavě nechybí SATA optická mechanika (179 g) s podporou čtení a zápisu na všechna k tomu určená média CD a DVD a popisování disků s technologií LightScribe. Tato mechanika je umístěna v šachtě a je možné ji vyměnit za disk.

Pokud jde o konektivitu, tak zde nemá notebook žádný problém. Nabízí nejmodernější technologie v podobě gigabitového ethernetu, Wi-Fi karty s podporou draft-n, Bluetooth a 3G bezdrátového modemu (UMTS/HSDPA/EDGE/GPRS). Zapínání a vypínání bezdrátového vysílače je realizováno stiskem dotykového senzoru nad klávesnicí. Pokud je tímto způsobem vysílač vypnut, nelze nijak softwarově jednotlivá zařízení aktivovat. Všechna zařízení nemusí běžet najednou a ta nepotřebná je možné vypnout pomocí předinstalované utility.

Překvapilo mě, že na notebooku nebyly nainstalovány ovladače na bezdrátový modem a nebyly dostupné ani ve správci instalačních balíků od HP. Musel jsem zavítat na stránky výrobce a po dlouhém zkoumání stáhnout dva balíčky ručně (ovladač a ovládací aplikace). Po instalaci stačilo jen vybrat ze seznamu správného operátora a nebylo nutné nic dál nastavovat. SIM karta se tradičně vkládá pod baterií.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej je širokoúhlý (16:10). Má úhlopříčku 14,1“ a jeho povrch má matnou úpravu zabraňující ostrým odleskům. LCD panely business notebooků málokdy patří k těm lepším a mezi 14“ je obecně jen velmi málo těch dobrých. Tento mě proti očekávání mile překvapil. Jeho svítivost je mezi LCD s jednou CCFL trubicí mírně nad průměrem a ač nejde o nic výrazného, chválím to hlavně proto, že jsou i výrazně dražší business notebooky, jejichž displeje na tento parametrově zdaleka nemají.

Pozorovací úhly odpovídají ostatním notebookům a vertikální úhel tradičně nemůže nadchnout nikoho, kdo je zvyklý na prakticky jakýkoli stolní LCD panel. Barvy nejsou špatné, ačkoli lesklé displeje je mají většinou o kousek sytější. Na českém trhu jsou tyto notebooky i v konfiguraci s WXGA+ (1440x900) displejem.

Uvnitř čipové sady se ukrývá integrované grafické jádro Intel GMA X4500MHD, které dynamicky (tj. podle potřeby) sdílí paměť z RAM. Má podporu většiny nejnovějších technologií, ale samotný 3D výkon nijak nemůže oslnit. Výhodou je její nízká spotřeba, díky které může notebook dosahovat vyšší výdrže na baterie a produkovat méně tepla.

Na těle notebooku jsou dva grafické výstupy – VGA a S-Video. Oba jsou analogové. VGA poslouží k připojení projektoru, monitoru, případně LCD panelu. Ostrost signálu je optimální i pro použití s 20-22“ LCD, která disponují rozlišením WSXGA+ (1680x1050). S-Video televizní výstup už se dnes stává malou raritou. Díky dobrým možnostem nastavení v ovládací aplikaci Intelu je možno dosáhnout maxima, které tento způsob přenosu nabízí.

Na těle notebooku chybí možnost připojit externí LCD digitálně. Nově je možné využít DVI výstup na dokovací stanici. Ta už má DVI na sobě dlouho, ale všechny minulé notebooky této řady neuměly do ní výstup dostat (bylo nutné koupit dražší modely vyšších tříd). HP konečně tuto funkcionalitu doplnilo a nyní již nejsou problémy s žádným novým modelem této řady (6530b, 6535b, 6730b a 6735b).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4611
  • 3DMark 03: 1788
  • 3DMark 05: 1294
  • 3DMark 06: 756

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,6

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 475
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1049
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1421
  • OpenGL Speedup: 2.99

Výkon integrovaného řešení od Intelu není příliš velký a kupovat tento notebook na hraní her nedoporučuji v žádném případě. Letmo jsem vyzkoušel pouze hru Crysis, která je obecně považována za jednu z nejnáročnějších. Ani na nejnižší rozlišení s nejnižšími detaily nebyla hra dostatečně plynulá, aby se dalo mluvit o nějakém seriózním hraní. Karta zvládne jen nějaké starší a méně náročné hry (např. Sims 2 jdou hrát bez problému).

Na kancelářskou práci, rozhraní Aero a přehrávání filmů je výkon s přehledem dostačující. Pro účel notebooku tedy karta poslouží perfektně.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvuková karta nabízí jeden stereo výstup na sluchátka a vstup na mikrofon. Prostorový zvuk lze vyvést jen digitálně pomocí S/PDIF z dokovací stanice. Integrované reproduktory hrají na poměry notebooků dobře a zejména při přehrávání lidského hlasu je jejich projev hlasitý a prokreslený.

Regulace hlasitosti se provádí pomocí dotykových senzorů nad klávesnicí. Jejich odezva je stejně jako na minulých modelech poměrně nepřesná a stále nechápu, proč se upustilo od použití klasických tlačítek, které poskytují mnohem lepší hmatovou odezvu při stisku. Nám zapůjčený kus navíc trpěl na začátku článku zmíněnou vadou, takže jsem se jim během recenzování po celou dobu raději vyhýbal.

Těší mě, že se v business segmentu myslí i na možnosti video konferencí. Nad displejem jsou umístěny dva mikrofony a 0,3Mpix webkamera (320x240 video a 640x480 fotky). V dnešní době by si možná notebook zasloužil i lepší kameru, ale stále je to lepší než nic. Jen je nutné počítat s tím, že kvalita obrazu je opravdu nízká.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Po nedávné recenzi notebooku HP s AMD procesorem jsem tentokrát neměl moc vysoká očekávání. Byl jsem však velmi překvapen, že notebook je při kancelářské práci velmi tichý. Větráček sice běží neustále, ale běžně ho uslyšíte, jen když přiložíte ucho s výdechu chlazení (s tak pomalým chodem se setkávám u notebooků jen minimálně). I v případě zátěže je hluk ventilátoru přijatelný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 36,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 53,2°C (pod COA nálepkou, zbytek spodku - 37,3°C)
  • výdech chlazení = 33,7°C
  • napájecí adaptér = 38,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 50,1°C (pod COA nálepkou, zbytek spodku - 42,1°C)
  • výdech chlazení = 42,8°C
  • napájecí adaptér = 52,8°C

teplota okolí při měření: 23°C

Teploty vršku základny jsou v pořádku a do rukou se nepřenáší moc tepla, aby to mohlo nějak vadit. Spodek je v některých částech teplejší, ale při práci s notebookem na klíně jsem neměl žádný problém. Překvapilo mě jen místo, na kterém je nálepka licence Windows. V tomto místě je na malém prostoru teplota v některých případech až o 15°C vyšší. Měl by zde být umístěn jižní můstek čipové sady a překvapuje mě, že tak výrazně hřeje.

Baterie

Baterie se skládá z 6 článků o celkové kapacitě 55 Wh. Notebook s ní vydržel v provozu v našem standardním redakčním testu* přesně 4 hodiny a 12 minut. Tato výdrž není špatná, ale doufal jsem, že výsledek bude někde k 5 hodinám. K takové výdrži se lze přiblížit jen při „nicnedělání“ a ztlumeném jasu LCD na minimum. Jenže v takovém případě je displej tak tmavý, že to na rozumnou práci není ani náhodou. Se zapnutým 3G modemem a dvoutřetinovém jasu LCD bude výdrž někde kolem 3 hodin.

Kdo by náhodou chtěl více, je možné dokoupit cestovní baterii, která se na notebook připojuje konektorem na spodku. V nabídce jsou hned dvě. Jednou je možno zvýšit výdrž téměř na dvojnásobek a druhou téměř na trojnásobek původní hodnoty. Je jen potřeba počítat s určitým snížením mobility.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 57 W

90W adaptér je schopen velmi rychle nabít baterii, takže během hodiny by neměl být problém se z nuly dostat na 80% maximální kapacity. Rychlost nabíjení není omezena ani v případě maximálního zatížení notebooku.

BIOS a zabezpečení

Pořádný notebook do firmy musí mít především rozsáhlé možnosti zabezpečení. Zde odvedlo HP práci na jedničku. Jejich systém HP ProtectTools nabízí veškeré volby zabezpečení s rozsáhlými možnostmi nastavení. Notebook je vybaven čtečkou otisku prstů a bezpečnostním TPM čipem. Na otisk je možné zabezpečit už start počítače. Stejně tak je možné i zašifrovat celý pevný disk.

Místo BIOSu už je použit novější systém EFI, který se pro uživatele liší jen v drobném detailu, že jeho nastavení lze provádět i myší. V jeho útrobách lze najít diagnostické nástroje, volby bootování, nastavení hesel a blokování některých částí notebooku (porty, sloty,…). Všechna nastavení jsou přístupná také z prostředí Windows a lze nastavovat omezení přístupu k některým součástem notebooku i podle přihlášeného uživatelského profilu.

Příslušenství

Notebook je dodávám s 90W napájecím adaptérem s tříkolíkovou koncovkou přívodní šňůry. Dále v krabici najdete příručky a instalační média pro downgrade na Windows XP Professional.

Na disku už je předinstalovaný systém Windows Vista Business a jde konkrétně o 32bit verzi s možností výběru z několika jazyků. Dále je na disku nainstalovaný balík programů Roxio na pálení CD/DVD, zkušební verze MS Office 2007, přehrávač WinDVD, aplikace na vytváření popisků pomocí LightScribe a ovládací aplikace webkamery. No a samozřejmě nechybí nějaká ta prudernost v podobně vlezlé demoverze antiviru a neužitečných toolbarů od AOL.

Obnovení systému je možné ze skryté části disku pomoci klávesy F11 při startu notebooku. Pokud si tuto část disku smažete, přijdete o možnost systém obnovit přímo z HDD, takže před používáním různých programů na dělení disků je potřeba si pořádně promyslet, co chcete dělat. O skrytou část disku s Vistou zároveň přijdete v případě, že se rozhodnete použít downgrade disky s Windows XP. Notebook už nemá aplikaci, pomocí které by bylo možné skrytou část disku vypálit na DVD. Také v případě, že vám odejde disk a koupíte nový, budete mít problém. Tento krok mě velmi mrzí a nechápu, co HP sleduje odstraněním aplikace na vytváření recovery DVD. Vista Bussines, Premium a Ultimate lze zálohovat pomocí nástrojů MS zabudovaných přímo ve Win Vista, ale je k tomu potřeba vlastnit instalační Vista DVD. Tato DVD je možné zdarma objednat přímo od HP (po doložení legálního pořízení neotebooku), ale (ze zkušeností) je nutné počítat s delší dobou, než k vám média dorazí.

Celá situace s recovery médii je ještě smutnější, když vezmu v potaz, že obnova systému ze skryté části disku se mi na zapůjčeném kusu ani nepodařila. Při prvním pokusu po odklepnutí tabulky, že vím, že mi to smaže disk, jsem se dočkal jen restartu a při druhém pokusu se hned po nastartování grafiky recovery systému objevilo několik chybových hlášek. Jejich odklepnutí jen způsobilo vypnutí notebooku. V tento moment už nebylo možné ani nastartovat původní nainstalovaný systém. Doufejme jen, že podobné problémy se týkaly jen našeho kusu.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v ČR nabízena za doporučenou koncovou cenu 23 090,- Kč bez DPH (24 477,- Kč s DPH). V nabídce je i o necelé 2000 Kč bez DPH dražší konfigurace s lepším procesorem, rychlejším 7200 rpm diskem a displejem s vyšším rozlišením, leč nenabízí integrovaný WWAN modul.

Všechny konfigurace mají v základu záruku pouze v trvání jednoho roku (v případě nákupu na fyzickou osobu platí občanský zákoník a s ním i záruka na 2 roky). Tuto záruku je možné uplatnit u servisních partnerů HP, kterých je tolik, že lze nějakého najít v každém větším městě v ČR. HP nabízí možnosti rozšíření záruky pomocí balíčků CarePack. Je možné prodloužit dobu trvání a rozsah poskytovaných služeb (například o opravdu u zákazníka).

Závěr

Nový business notebook HP Compaq příjemně překvapil. Nové šasi se zdá být pevnější než to minulé a víko LCD už se při zatlačení tolik neprohýbá. HP se rozhodlo jít odlišnou cestou proti konkurenci a své business notebooky má laděné do kombinace černé a stříbrné (zaběhnutým standardem bývá černá a různé hodně tmavé odstíny šedé). Osobně bych byl radši za černou, ale předpokládám, že výrobce ví přesně, koho se touto změnou snaží oslovit, a ruku na srdce, je dost lidí, co právě ty „hranaté černé krabice“ nemohou vystát.

Od minulých verzí zůstalo zachováno výborné rozložení klávesnice a vlastně celou klávesnici jako takovou hodnotím jako jednu z těch nejlepších, jaké lze v notebooku dostat. Dobrou ergonomii práce podtrhuje také minimální produkovaný hluk ventilátoru, který většina lidí pravděpodobně při kancelářské práci ani neuslyší. Škoda jen, že výdrž na baterii je pro tuto kategorii jen průměrná. Pevně jsem doufal v 5 hodin. Na druhou stranu ani 4 hodiny nejsou ničím, za co by se notebook musel stydět.

Bohužel nic není bez chyby a zklamání ve mně vyvolávají svítící dotykové senzory nad klávesnicí. I když pominu fakt, že náš kus je měl vadné, tlačítka by byla podstatně příjemnější a hlavně svítivost jednotlivých ikonek je zejména v případě, kdy se pracuje za zhoršených světelných podmínek, docela rušivá. Dále ve mně moc dobrý dojem nezanechal ani systém recovery a problémy s ním. Věřím, že některé z problémů byly pouze smůlou na konkrétní kus.

Klady a zápory

+ odolná konstrukce
+ výborné rozložení klávesnice
+ rozsáhlé možnosti zabezpečení

- zbytečně mnoho rušivých svítících prvků nad klávesnicí
- není možné vytvořit instalační DVD s operačním systémem

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq 6530b

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq 6530b
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8400 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-800
  • HDD (GB): 160 (FUJITSU MHZ2160BH G2, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T30L)
  • LCD: 14.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: Analog Devices AD1984A
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ) + Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5100 mAh 10.8V / 4h 12min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, D-Sub, 4x USB, ExpressCard 54, FireWire
  • Rozměry: 335 x 240 x 35-40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.47
Recenze

Diskuse