RECENZE: T-Mobile: HP Compaq 6735s + USB 4G modem

30. 10. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Mobilní operátor T-Mobile připravil nabídku svého 4G internetu v kombinaci s novým notebookem HP. Součástí balíčku s paušálním úvazkem na 2 roky je modem, SIM karta a notebook založený na platformě Puma s procesorem AMD Sempron, 1 GB RAM a integrovanou grafickou kartou ATI Radeon. Dnes testovaný balíček s USB modemem lze pořídit za 4 499 Kč s DPH. Balíčky s jiným modem jsou i za 1 Kč.

T-Mobile: HP Compaq 6735s + USB 4G modem

Základní popis

Nové HP notebooky určené pro SMB (small-business) sektor tvarově vychází z předchozí generace (6x20s) a jedinou viditelnou změnou je jiné barevné složení. Nově je celý notebook černý zvenčí i zevnitř. Když pominu tento fakt, tak byste novou generaci poznali leda podle prohození pozice čtečky karet a zvukových konektorů, nového napájecího konektoru a přidání indikace práce disku.

Po mechanické stránce nemám k notebooku žádné výhrady. I v nejlevnější cenové relaci se HP snaží nabídnout pevný notebook, který snese i častější nošení a horší zacházení. Po stránce vzhledu mě notebook nijak neoslovil. Ono je to částečně i záměrem, protože notebook nebude vzbuzovat pozornost ani lidí, u kterých to není žádoucí. Kdybych hodnotil čistě subjektivně, tak zaoblené tvary ve mě evokující design některých amerických spotřebičů z 60. let (mluvím například o způsobu zapuštění touchpadu). Nejsou tím, co považuji za hezké. Černá barva ale stejně všechno skryje, takže to není podstatné.

Způsob uchycení kloubů víka je podobný řadě Pavilion a spodní hrana displeje při otevírání kopíruje výšku klávesnice. U notebooku určeného především na práci bych raději viděl displej výš z důvodu lepší ergonomie. Maximální úhel otevření 135° není největší, ale u 15,4“ notebooku už není problémem. U této velikosti však možná někoho překvapí absence zámků držících víko v zavřeném stavu (víko je zavřené drženo magneticky).

Výbavou patří tento notebook k těm chudším. Na předku se nachází čtečka paměťových karet a zvukové konektory. Zbylé konektory byly donedávna jen na levém boku – zde jsou nyní 2 USB, LAN, napájení, obrazový VGA výstup a za výstupem chlazení ještě odstrčený konektor pro připojení telefonní linky analogového modemu. To všechno měla minulá generace těchto notebooků a je to opravdu jen úplně nezbytné minimum. Nově HP přidalo ještě další dva USB konektory na pravý bok. Bohužel je ovšem umístilo rovnou co nejblíže k uživateli (nejhorší možné místo), takže cokoli do nich připojené překáží případnému prostoru pro myš.

Rozměrově jde o klasický 15,4“ notebook a v číslech to znamená přesně 355 x 265 x 40 mm. S hmotností 2,61 kg je mírně lehčí proti průměru v této kategorii, ale do notebooků s 14,1“ úhlopříčkou ho dělí stále ještě nějakých 200 g. Nově je použit inteligentní napájecí 65W adaptér z vyšších řad notebooků HP Compaq. Ten má výhodu, že je příjemně malý a má schopnost rychlého nabíjení.

Klávesnice a ovládací prvky

Jestli si něco na noteboocích HP zaslouží chválu, tak to jsou jejich klávesnice. Proti té, která je použita, nemám ani nejmenší výhrady. Blok šipek je oddělen malou mezerou (aspoň ve spodní řadě), klávesy pro pohyb v dokumentech jsou snadno přístupné po pravém kraji, Delete je v pravém horním rohu a CTRL v levém dolním. Funkční klávesy v horní řadě jsou navíc rozděleny po čtyřech tak, jak je zvykem ze stolních klávesnic.

Klávesnice má velmi příjemný stisk, je dokonale přesná a když se chce, lze na ní psát i tiše. To ocení především ti, pro které bude psaní hlavní pracovní činností na notebooku.

Pokud potřebujete zadávat do textu často čísla, lze používat zástupný numerický blok bez neustálé nutnosti přepínat NumLock. Jednoduše stačí NumLock zapnout a následně dvakrát stisknout klávesu ScrollLock. V tuto chvíli lze na klávesnici psát normálně písmena a se stisknutým Fn čísla. Tento způsob se mi ukázal jako velmi efektivní a často ho mám raději než dedikovaný numerický blok, na který je nutno při psaní přesouvat ruku.

Zapuštěných touchpad je od společnosti Synaptics a pracuje se s ním stejně dobře, jako s klávesnicí. Sice nemá nijak velkou dotykovou plochu, ale mnohem důležitější je jeho rychlá reakce na pohyb prstu.

Hlavní HW parametry

Tento notebook je prvním v naší redakci (když nepočítám různé předprodukční vzorky), který je založen na platformě AMD Puma. Na nějaké hlubší srovnávací testy bohužel není, protože je založen na těch nejslabších součástech z důvodu snížení ceny na minimum. Procesorem je tedy jednojádrový AMD Sempron SI-40 s frekvencí 2,0 GHz (1800 MHz FSB, 512 kB L2 cache). Tento procesor je jedním z nejzákladnějších modelů od AMD, ale na rozdíl od procesorů Intel Celeron-M podporuje dynamickou regulaci frekvence a napětí k snížení jeho spotřeby během nečinnosti.

CPU-Z
specifikace procesoru

Výkon procesoru je pro základní kancelářskou práci dostatečný i v systému Windows Vista, ačkoli během používání jsem narazil i na situace, kdy se čekalo právě na procesor. Takové momenty jsou ovšem vzácnější, protože v aplikacích využívajících jedno jádro dosahuje procesor výkonu podobného výrazně dražším Core 2 Duo procesorům. Jako kritické minimum se mi jeví pouhý 1 GB paměti RAM typu DDR2-800 (běžících však pouze na 667 MHz kvůli paměťovému řadiči procesoru). Vista musí často sahat na disk, a když jsem vyzkoušel cvičně přidat další 2 GB, zrychlení odezvy bylo znatelné. Vzhledem k dnešním cenám pamětí mi podobné šetření připadá zbytečné a doporučoval bych pár stovek aspoň za další 1 GB obětovat.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 23 347
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 609

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 268

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 3,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1727 MB/s

Dnes už relativně malý 120GB pevný disk společnosti Fujitsu nabízí průměrný výkon při otáčkách 5400 rpm. Sekunduje mu optická mechanika Optiarc podporující čtení a zápis na všechna k tomu určená CD/DVD média včetně dvouvrstvých.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 80,55 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 46,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,66 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Z hlediska konektivity je v notebooku dostupný běžný standard v podobě 100Mb/s sítě, Wi-Fi adaptéru Broadcom s podporou standardů b/g (ten je uvnitř připojen na USB) a Bluetooth 2.0 modulu s podporou EDR. Bezdrátový vysílač lze vypnout tlačítkem nad klávesnicí. Separátně lze Wi-Fi a BT vypnout přes předinstalovanou utilitu HP Wireless Assistant (dostupná přes menu pod Fn+F1).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

T-Mobile 4G USB modem

Testování T-Mobile 4G internetu jsme se již v našem magazínu věnovali v článku „T-Mobile: 4G Combi karta + Acer Extensa 5220 - kompletní mobilní internet“. Tentokrát jsme však dostali modem v provedení USB (a samozřejmě jiný notebook). Malá černá krabička je velmi lehká a je na ní pouze vysouvací šachta pro SIM kartu a mini-USB konektor. K propojení s notebookem je určen speciální kabel, který má na jedné straně mini-USB a na druhé dva konce s USB s tím, že jeden konec slouží jako přídavné napájení. Modem dokáže běžet napájen i z jednoho USB, takže jsem nakonec vzal za vděk (vlastním) obyčejným kratším kabelem, který se mi zdá vhodnější.

Aplikace pro správu připojení je stejná jako v minulé recenzi. Taktéž je vše na notebooku předinstalováno, takže stačí jen vybalit notebook, připojit modem a spustit připojení ikonou na ploše. Nejdůležitější volbou v aplikaci Web'n'Walk Manager je výběr sítě – zde si lze navolit, zda se má upřednostňovat 4G síť (fakticky jde pouze o 3G síť a název „4G“ je jen záležitosti marketingového oddělení T-Mobile), nebo klasické GPRS/EDGE.

Při testování po Praze bylo možné téměř všude využívat 4G sítě a jeho rychlost se pohybovala mezi 200 až 1000 kb/s. Z tak velkého rozdílu je patrné, že hodně záleží na kvalitě signálu a abych se přiznal, čekal jsem, že už budou maximální rychlosti při mém testování častější, protože 200 kb/s za rychlý internet ještě nepovažuji.

Zmíněná volba typu sítě bude potřeba až ve chvíli, kdy budete s notebookem připojeni během cesty – například vlakem. Při cestě osobními vlaky na trasách Praha – Benešov a Praha – Beroun jsem byl zklamán, že je téměř nutné využívat pouze GPRS/EDGE. V případě, že ponecháte standardní možnost upřednostnění 4G, častokrát se bude modem od sítě odpojovat pro nedostatek signálu (a to dokonce už po pouhých 10 minutách cesty z Hlavního nádraží).

Displej a grafika

Širokoúhlý lesklý displej s úhlopříčkou 15,4“ disponuje rozlišením WXGA (1280x800) a jde o model Samsung 154AT07-H01. Panel svými parametry příliš nenadchne a jde dnes o jeden z těch nejlevnějších, co se do normálních notebooků vyrábí. Tomu odpovídají nižší pozorovací úhly (zejména vertikální). Barvy jsou díky lesklé úpravě relativně syté, takže při správném úhlu se nezdají zašedlé. Reálná svítivost panelu je přibližně 180 cm/m^2.

Grafická karta je integrovaná v čipové sadě a jde o ATI Radeon HD3200 se sdílenou pamětí. Jedná se o základní řešení určené především pro kancelářskou činnost, takže i přes podporu DirectX10 a Shader Model 4.0 karta příliš velkým výkonem neoplývá (reálně je výkon na úrovni GMA X4500 použité v čipových sadách Intelu). S výstupy se výrobce příliš nepředal, takže jedinou možností zobrazení mimo interní panel je analogový VGA konektor.

GPU-Z
specifikace čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6219
  • 3DMark 03: 2261
  • 3DMark 05: 1725
  • 3DMark 06: 1028

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,4

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 280
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 601
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1467
  • OpenGL Speedup: 5,23

Herní výkon je dostatečný na hraní méně náročných 3D her v případě snížených detailů. Zkoušel jsem rozjet i takový Crysis (po vložení dalších 2 GB RAM, jinak se disk nezastaví a hra je úplně nehratelná), ale ani v rozlišení 800x480 při nejnižších detailech není demo úplně plynulé (leč hratelné je). Když jsem zapnul střední detaily stínování, tak se navíc projevila i nějaká nekompatibilita v ovladačích a stíny stromů blikaly a různě mizely ze země.

Na běžnou kancelářskou a multimediální činnost notebook bez problému stačí. Výrobce slibuje i podporu akcelerace HD videa, ale tu samozřejmě musí podporovat i dané kodeky videa, jinak vše zůstane na procesoru. Náročnější videa v rozlišení 1080p už procesor příliš nestíhal, ale se běžně dostupnými 720p filmy si poradil.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

U předchozí generace modelů 6x20s byl charakteristický pouze jeden reproduktor. To bylo v nynější verzi napraveno a reproduktory jsou již nad klávesnicí dva. Ačkoli reproduktory v modelech B patřily vždy k tomu lepšímu (nevím, jak je to u poslední generace), tyto reproduktory jsou jen jakýsi průměr mezi notebooky – na poslech hudby nejsou ani náhodou, ale film si na nich přehrajete a díky vyšší hlasitosti klidně i ve více lidech.

Zvuková karta má jen nejzákladnější funkce a zvuk umí zpracovat jen dvoukanálově (stereo). Oba dva audiokonektory lze najít na předku notebooku a mezi nimi se také nachází mikrofon (kvůli jeho umístění je zvuková nahrávka horší, pokud při mluvení píšete na klávesnici). Multimediální výbava je doplněna o dnes již velmi častou webkameru – avšak jen s 0,3Mpix snímačem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Start počítače a jeho nastavení je možné zabezpečit heslem. Dále je možné pro jednotlivé uživatele zakázat přístup k některým součástem notebooku (čtečka karet, USB, ExpressCard,…). Protože jde o řadu S, není přítomna žádná čtečka otisku prstů či TPM čip.

Chlazení a provozní hluk

Použitý jediný ventilátor se řadí mezi ty hlučnější, a to zejména při maximálních otáčkách, kterými obšťastňuje při každém spuštění až do chvíle, než nastartuje operační systém, který převezme jeho kontrolu (pokud tedy nastartujete systém bez vhodné podpory ACPI nebo zůstanete v BIOSu, ventilátor poběží celou dobu na maximální otáčky. Zvuk ventilátoru je v takové chvíli tak hlučný, že si toho všimnou prakticky všichni v místnosti, i kdyby vedle notebooku byla zapnutá televize a třeba i rychlovarná konvice.

Pokud máte v plánu předejít půlminutě trapného upoutání pozornosti (zejména na přednáškách a pracovních jednáních), naučíte se velmi rychle používat režim spánku (ukládání do RAM), který funguje překvapivě velmi rychle proti jiným notebookům, které jsem v poslední době recenzoval.

S nastartovaným systémem se ventilátor ztiší na úroveň v běžném hluku jen lehce postřehnutelnou, avšak v tiché místnosti už mírně rušivou. Jeho chod je velmi častý a po zahřátí notebooku už se chvil s vypnutým ventilátorem dočkáte jen velmi zřídka. Odlišné chování je při chodu na baterie. Při teplotách, kdy už by běžel ventilátor na nízkou rychlost, je vypnutý, ale jakmile dosáhne určité vyšší teploty, spustí se na vyšší rychlost a generuje podobnou úroveň hluku jako při startu. Stejné je to v případě, že spustíte nějakou procesorově nebo graficky náročnou aplikaci. Musím říct, že minimálně z posledních deseti mnou recenzovaných notebooků se ani jeden nepřibližoval hlučností tomuto.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,2°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 39,2°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 38,8°C
  • napájecí adaptér = 39,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 33,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 42,4°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 43,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty jsou při napájení ze sítě v pořádku a například na vrchní straně základny podle tepla ani nepoznáte, že je notebook už hodinu zapnutý. Při napájení z baterie jsou teploty mírně horší a například na spodku už lze naměřit i nějakých 47°C, což není málo. Při práci s notebookem na klíně mi to však pocitově nijak hrozné nepřišlo a s notebookem jsem tak trávil každý den dvakrát 40 minut.

Baterie

Zklamání z hlučnosti jde ze zkušenosti většinou ruku v ruce s nízkou výdrží na baterie. Tento předpoklad se mi potvrdil. Na šestičlánkovou baterii se standardní kapacitou 47 Wh vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* 2 hodiny a 54 minut. Pokud si zapnete Wi-Fi a nastavíte světlost displeje na maximum, klesne výdrž přibližně na 2 hodiny a 25 minut. V případě, že místo Wi-Fi použijete přibalený USB 4G modem, rázem jde výdrž na pouhé 2 hodiny. U notebooku dodávaného s mobilním připojením k internetu bych výdrž čekal vyšší a zároveň jsem mírně zklamán z nové platformy AMD Puma, která má horší hodnoty spotřeby, než její předchůdce. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že jde o velmi levný notebook a v této kategorii jsou výsledky měření výdrže baterie kolikrát i mnohem horší.

Výdrž na baterie není možné rozšířit, protože není přítomen konektor pro připojení baterie na spodek nebo místo optické mechaniky.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 46 W

Za povšimnutí stojí zejména poslední hodnota. Notebook využívá rychlonabíjení a je schopen většinu kapacity baterie nabít zpět během hodiny, takže nižší výdrž na baterie v běžném provozu není až takovým problémem. V případě kancelářské činnosti na zapnutém notebooku se bude baterie nabíjet stejně rychle a mírné zpomalení je postřehnutelné až při maximálním zatížení.

BIOS?

Na nových model HP Compaq byl nahrazen starší systém BIOS novějším EFI (Extensible Firmware Interface). Pro uživatele to v podstatě nic zajímavého neznamená a rozdíl pozná jen v grafické utilitě s nastavením – tu lze nyní ovládat i myší.

Jinak je nastavení shodné s předchozími modely a nabízí mnoho voleb týkajících se vypínání všech možných součástí notebooku, nastavení SATA řadiče, aktivace neustálého chodu ventilátoru s připojeným napájením (u posledních modelů spíše zbytečné). Z nových vlastností je zajímavá možnost vlastního loga při startu počítače a bootování z SD karty. Všechny volby jsou samozřejmě přístupné i z prostředí Windows.

Příslušenství

Notebook je dodáván v samostatné krabici s vyjmutou baterií přiloženou extra, napájecím adaptérem a několika málo tištěnými materiály. Malá krabice s modemem a SIM kartou je odděleně.

Na notebooku je standardně předinstalován systém Windows Vista Home Basic (32bit, CZ), zkušební verze MS Office 2007, Web'n'Walk Manager (pro připojení k 4G internetu) a několik dalších utilit. Potěšilo mě, že na disku není mnoho balastu a že jako antivirový program posloužil Avast.

Ceny a záruka

Notebook má standardní záruku 2 roky uplatnitelnou (mimo prodejce) v autorizovaných servisech HP. T-Mobile nabízí slevu podle výše paušálu, který s koupí uzavřete.

Cena kompletu podle tarifu

  • Internet Premium (1200,- Kč měsíčně) - 4499,- Kč s DPH (s EDGE modemem Huawei E220 potom pouze 1 Kč)
  • Internet Standard (800,- Kč měsíčně) - 8499,- Kč s DPH
  • Internet Basic (500,- Kč měsíčně) - 12499,- Kč s DPH

Samotný notebook je možné jako zákazník u T-Mobile zakoupit i samostatně. Jeho sleva je odvozena od měsíčního plnění paušálu, který používáte.

Cena samostatného notebooku podle měsíčního plnění

  • Měsíční paušál do 2300,- Kč s DPH - 4999,- Kč s DPH
  • Měsíční paušál do 1200,- Kč s DPH - 6499,- Kč s DPH
  • Měsíční paušál do 800,- Kč s DPH - 7499,- Kč s DPH
  • Měsíční paušál do 500,- Kč s DPH - 8499,- Kč s DPH
  • Měsíční paušál do 250,- Kč s DPH - 8999,- Kč s DPH

Závěr

HP Compaq 6735s je typickým levným 15,4“ notebookem. Z důvodu nízké ceny neoplývá velkým výkonem a 1 GB RAM je na dnešní dobu žalostně málo (naštěstí rozšíření je otázkou jen pár stokorun). Jako technický nedostatek beru hlučnější ventilátor, který nepotěší především svými rozjezdy po zapnutí notebooku. Naopak potěší mírně nižší hmotnost vzhledem k úhlopříčce a také dobrá ergonomie – pochvalu si zaslouží především (pro HP typicky) kvalitní klávesnice a kvalitní mechanické zpracování. Přihlédnu-li k tomu, že je notebook dodáván s bezdrátovým modemem, kde se očekává použití i na cestách, trochu zamrzí výdrž na baterie pod 3 hodiny (s připojeným modemem jen kolem 2). Na druhou stranu se tu bavíme o notebooku z nejlevnějšího cenového segmentu a tam je málokdy výdrž vyšší.

Klady a zápory

+ kvalitní klávesnice
+ patří mezi nejlehčí 15,4“ notebooky

- hlučný ventilátor (zejména hlučné starty)
- 1 GB RAM

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq 6735s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq 6725s (T-Mobile)
  • Instalovaný procesor: AMD Sempron SI-40 (2.0 GHz, 512 kB L2)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-666 (1x 1024)
  • HDD (GB): 120 (FUJITSU MHZ2120BH G2, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Optiarc DVD RW AD-7561S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Radeon HD3200 (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100 (Marvell Yukon 88E8042 Fast Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11b/g WLAN (b/g)
  • Zvuková karta: ATI SB600 High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Basic (32, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 10.8V / 2h 54min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, VGA, 4x USB, 1x ExpressCard
  • Rozměry: 355 x 265 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.61
Recenze

Diskuse