RECENZE: HP G7000 - levný pomocník do domácnosti

6. 3. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Protože modely HP 5x0 měly velký úspěch, HP přichází s novým koněm do segmentu nejlevnějších notebooků určených pro domácnost. Za doporučenou koncovou cenu o málo přesahující 13 000,- Kč bez DPH nabízí 15,4'' notebook s pěkným designem, dvoujádrovým procesorem a operačním systémem Windows Vista.

HP G7000 - levný pomocník do domácnosti

Základní popis

Obecně je známo, že HP má na našem trhu řadu Compaq po firmy a Pavilion pro domácí uživatele. Paradoxně se do nejlevnějšího segmentu dostávají především notebooky z řady Compaq, které jsou i mezi běžnými uživateli velmi rozšířené. Problém je ale v jejich omezené multimediální výbavě. Nejlevnější Compaqy mají například jen jeden reproduktor a o nějaké webkameře byste si mohli nechat jen zdát. Díru v nabídce výrobce by měl zalepit dnes testovaný notebook. HP řady G7000 není vlastně nic extra nového a lze ho označit za přejmenované Presario C700T. Jaké důvody ale vedly HP k prodeji tohoto notebooku u nás pod jiným názvem, není podstatné.

Při pohledu na notebook se mi evokuje starší „pětistovková“ řada. Použité barvy jsou velmi tmavé, a tak se jedná o jeden z mála tmavých (ale stylových) notebooků v tomto cenovém segmentu. Z tvarů číší jednoduchost a elegance. Cílovou skupinou tak může být klidně i něžnější pohlaví. Celkově je design minimalistický a v kombinaci s tenčími okraji kolem LCD notebook nepůsobí nijak přerostle, jak bývá často zvykem u úhlopříčky 15,4“. Víko není po vzoru menších notebooků jištěno žádnými zámky a při otevírání se odsouvá dozadu. To omezuje jeho úhel otevření přibližně na 135°. U velkých notebooků by to ovšem neměl být problém.

U levných HP je téměř zvykem, že se to s počtem různých portů a rozhraní nikdy nepřehání. Ani tentokrát se nic nemění. Dalo by se říct, že mi tu chybí i některé součásti, které dnes považuji téměř za samozřejmost, ale objevily se i takové, které jsem vůbec nečekal. Na předku se nalézají jen dva audio konektory a nic víc. Pravá strana je obsazena optickou mechanikou, Kensington zámkem a dvěma USB. Vzhledem ke způsobu otevírání víka je zcela logické, že vzadu nebude vůbec nic, takže se většina portů schovala na levé straně. Tady je postupně od uživatele poslední USB, S-Video a VGA výstup, LAN, modem, výdech ventilace a zdířka napájení, která po připojení adaptéru po obvodu svítí modře (v noci mi dokázala osvítit půl místnosti).

Myslím, že absenci ExpressCard či PCMCIA slotu můžeme u notebooku pro domácnost odpustit (ačkoli mezi takovými uživateli jsou často v oblibě karty pro připojení k mobilnímu internetu). Jen stěží ale dokážu odpustit absenci čtečky karet, která tu má evidentně své připravené místo. Nevhodné se mi zdá také rozmístění USB portů (ani jeden se nehodí pro připojení myši). Potěšujícím faktem pro mě byla přítomnost televizního výstupu prostřednictvím S-Video konektoru. V dnešní době má ještě mnoho lidí doma klasické „non-HD“ televize a do těch jinak z notebooku obraz nedostanete.

Zmíněné modré podsvícení napájecího konektoru plně zapadá do celkového barevného schématu indikace. Ta má své místo na čelním panelu vlevo, kde se skládá ze čtyř diod – zapnutí počítače, nabíjení baterie, práce pevného disku a stav bezdrátového vysílače. Ty umí všechny svítit modře a některé z nich v určitých případech i červeně (bezdrátový vysílač).

Co do mobility jde díky úhlopříčce 15,4“ o kompromis mezi ergonomií a mobilitou. Jsem přesvědčen, že se notebook při použití dobrého batohu ani nijak výrazně nepronese. Řečí čísel jde o rozměry 357 x 260 x 35 mm a váhu 2,67 kg. Určitě potěší velmi malý 65W adaptér (403 g).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnici vnímám pozitivně. Píše se na ní výborně a je velmi prostorná. Těší mě CTRL v levém dolním rohu, dvouřádkový enter a oddělení horní řady kláves do bloku po čtyřech. Výhradu bych měl možná jen k zasazení bloku kurzorových šipek do ostatních kláves. Často se mi stalo, že jsem při práci po tmě přehmatával na tlačítka okolo.

Rozhodně nejsem spokojen se způsobem řešení NumPadu. Ten při zapnutém NumLocku funguje sice standardně, ale při vypnutém nefunguje vůbec jako klasický NumPad, ale chová se jako klasická horní číselná řada. Při anglické klávesnici je tak možné psát číslice, jenže při české to píše všemožná písmena s háčky a čárkami. Pokud chcete psát číslice, tak je navíc potřeba stisknout Shift. Pokud jste přes Fn zvyklí psát znak lomítka nebo hvězdičky, máte smůlu. Při vypnutém NumLocku tyto klávesy vůbec nereagují.

Klávesa Fn poskytuje i několik rychlých funkcí, jako je například změna intenzity podsvícení LCD a hlasitosti reproduktorů a změna výstupu grafické karty. Nechybí ani funkce pro ovládání přehrávače. Nemá sice samostatná tlačítka, ale i tak potěší.

Na HP paradoxně není osazen Synaptics touchpad, jak bývá zvykem. Tentokrát dostala „šanci“ společnost Alps, která patří taktéž na špici. Funkce emulace kolečka myši tažením prstu po pravé straně je dnes samozřejmostí na každém notebook. Díky ovladačům Alps je možné zastoupit prostřední tlačítko současným stiskem levého a pravého. Proti Synapticsu má však mírně pomalejší odezvu.

Hlavní HW parametry

Intel se konečně trochu pochlapil a nabídl do levných notebooků také něco jiného než jen Celeron. Použité Pentium Dual-Core T2330 je jakousi slepeninou dvou Celeronů s aktivovanou podporou šetřící technologie SpeedStep na regulaci napětí a frekvence procesoru. Znamená to tedy dvě 32bit jádra, 1 MB L2 cache a frekvenci 1,6 GHz.

Z důvodu šetření je použita levná osekaná čipová sada Intel GL960. Ta se pro běžného uživatele vyznačuje především nepodporou Core procesorů a omezenou rychlostí integrované grafiky.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 656
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 061

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 211
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 107

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 263
  • Rendering (Multiple CPU): 478
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,3

2 GB RAM typu DDR2-667 potěší především kvůli předinstalovanému operačnímu systému Windows Vista, který je na paměť podstatně náročnější než jeho předchůdci. Tato paměť je složena ze dvou 1GB modulů a poskytuje optimální velikost pro běžné využití. Paměťový subsystém dosáhl přenosové rychlost 1990 MB/s – na dnešek silný podprůměr, za což "vděčíme" lowendovému čipsetu. Pro běžnou práci a nenáročná multimédia se však nejedná o žádný problém.

Je příjemné, že se poslední dobou dostávají rychlejší pevné disky i do těch nejlevnějších notebooků. Použitý 160GB disk Toshiba MK1637GSX otáčí plotny rychlostí 5400 rpm a nevede si rozhodně špatně.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 79,9 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,86 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

K optické mechanice dnes není moc co říci. V podstatě každá dnes umí pálit na všechny typy (zapisovatelných, přepisovatelných) DVD médií včetně dvouvrstvých DVD+RW a DVD-RW a DVD-RAM. Tato mechanika z toho nijak nevybočuje.

Z hlediska síťové konektivity je v notebooku jen základní výbava skládající se z (pouze) 100Mb/s síťové karty a bezdrátového adaptéru s podporou standardů B a G.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má standardní úhlopříčku 15,4“, širokoúhlý poměr stran (16:10) a základní rozlišení WXGA (1280x800). Povrchová úprava je velmi lesklá. Ocení to zejména ti, kteří se rádi dívají na filmy přímo na notebooku, protože barvy vypadají velmi živě. Někomu ale možná budou vadit odlesky. Domácí notebooky obecně používají ty nejlesklejší varianty povrchových úprav.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 70° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 25 ms
  • Saturace barev: 45%
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Samsung LTN154X3-L01. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Sdílená grafická karta Intel GMA X3100 je značně omezena čipovou sadou GL960. Její výkon je tak skoro poloviční proti plnohodnotné variantě v čipové sadě GM965. Tak je to ale téměř u všech levných notebooků, protože Intel tyto „celeron-only“ čipové sady prodává podstatně levněji.

S výstupy na tom notebook není zas tak špatně. Jeho VGA konektor exceloval svou ostrostí signálu, který byl na panelu s rozlišením WSXGA+ (1680x1050) k nerozeznání od DVI. Pro použití doma pak potěší i televizní výstup, který je u grafických karet Intel velmi dobře nastavitelný.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4292
  • 3DMark 03: 1319
  • 3DMark 05: 701
  • 3DMark 06: 443

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 301
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 498
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 656
  • OpenGL Speedup: 2,18

Výkon grafické karty plně postačuje na provozování kancelářských aplikací, 3D grafického rozhraní Aero, HD filmů a starších nenáročných her. Novější hry můžete úplně vynechat, protože výkon je pod úrovní dedikovaných grafik v noteboocích před pěti lety.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

G7000 je často označován za multimediální (tak se už označuje většina notebooků, film si dnes pustíte na čemkoli). Já bych byl s tím označením opatrnější. Multimediální notebook by dnes měl mít minimálně alespoň HDMI výstup. Zde ovšem není ani možnost vyvést prostorový zvuk prostřednictvím S/PDIF. Zůstává tak jen analogový stereo vstup a výstup. Zvukový kodek od firmy Conexant taktéž nepatří k tomu nejlepšímu.

Reproduktory hrají na poměry notebooků nadprůměrně, ačkoli nějaký hluboký zážitek stejně nečekejte. Pro videokonference nechybí mikrofon a 0,3Mpix webkamera (oboje ve víku nad LCD). Ovládací aplikace Cyberlink YouCam sloužící na ovládání webkamery patří k těm lepším a mimo všech nastavení nabízí také různé efekty a možnost video rovnou odeslat na server YouTube. To je pak možná škoda, že má kamerka tak nízké rozlišení (snímky 640x480, video 320x240).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení a BIOS

K této kapitole vážně není moc, co říct. Heslo na start počítače a do nastavení BIOSu je úplným základem, pod který si nikdo jít nedovolí. Ostatně celé nastavení BIOSu je extrémně strohé. Z užitečných pokročilých funkcí je tam jen přepínání SATA módu pevného disku z důvodu kompatibility (například instalace Windows XP).

Chlazení a provozní hluk

Ze začátku jsem si myslel, že ventilátor běží neustále. Nakonec se ukázalo, že jde jen o hlučnější pevný disk, což je poslední dobou neduhem mnoha notebooků. Zmíněný ventilátor ovšem při běžné práci také běží často (tak 50:50). Díky tomu, že má pod sebou děrovaný přívod vzduchu, je poměrně efektivní. Na druhou stranu, takový notebook by měl umožňovat běh s ventilátorem trvale vypnutým. HP ovšem sází především na nízké teploty.

Při zatížení se ventilátor zrychlí a pravděpodobně si toho všimnete i v místnosti s běžným pracovním hlukem. O nic extrémního však nejde a v porovnání s konkurencí je to stále dobré.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 29,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 32,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 29,8°C
  • napájecí adaptér = 33,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • klávesnice vlevo = 34,9°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 41,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 43,4°C
  • napájecí adaptér = 37,0°C

teplota okolí při měření: 21°C

Jak jsem zmínil - k teplotám nemám nejmenší výhrady. Ventilátor drží notebook vlažný a není tak problém s ním delší dobu pracovat na nohou. Složitých výpočtů bych se ale stejně vyvaroval. To si pak umí notebooky pěkně zatopit (všechny).

Baterie

I ti nejběžnější uživatelé v poslední době velmi hledí na kapacitu baterie. G7000 má v sobě šestičlánkový akumulátor s kapacitou 47 Wh, na který vydržel v provozu dle našeho standardního redakčního testu* přesně 3 hodiny a 18 minut. Při zapnuté Wi-Fi a větším podsvícením počítejte tak s 2 hodinami a 30 minutami. Žádné rozšíření kapacity druhou baterií není možné.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W

Příslušenství

V krabici nenajdete žádné nadstandardní příslušenství. To je doménou spíše jiných značek. Ohledně předinstalovaného software jde o základ – Windows Vista Home Premium (32bit, CZ) a balík multimediálního software Cyberlink pro práci s DVD.

Ceny a záruka

Pro náš trh je nabízena jedna, námi testovaná konfigurace s doporučenou koncovou cenou 13 437,- Kč bez DPH (15 990,- Kč s DPH). K dostání je pouze u retailových prodejců.

Závěr

HP G7000 je typickým notebookem nejnižšího cenového segmentu určeným do domácnosti. Má velmi decentní a zároveň elegantní vzhled a ostudu neudělá na žádném stole. Někomu by možná mohly vadit USB porty umístěné na bocích co nejblíže k uživateli (tím pádem se moc nehodí na připojení myši). Stejně tak chybějící čtečka paměťových karet je dnes na pováženou (ačkoli jsou také lidé, co ji nikdy nepoužili). Naopak absenci ExpressCard, či PCMCIA rozšíření jako problém určitě nevidím. U HP v této ceně překvapí přítomnost výstupu na televizi. Dobrá klávesnice je pak u HP už zvykem. Jsem přesvědčen, že HP s tímto notebookem nijak nepřestřelilo. Konkurence sice dokáže nabídnout větší kvalitu (například BT modul), ale s ergonomií je na tom často hůř.

Klady a zápory

+ ergonomie klávesnice
+ pěkný vzhled
+ TV výstup

- chybí čtečka karet
- nevhodně rozmístěné USB porty
- není možnost rozšířit prostřednictvím ExpressCard/PCMCIA

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP G7030

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP G7030
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium Dual-Core T2330 (1.60 GHz, 1 MB L2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-666 (2x1024)
  • HDD (GB): 160 (Toshiba MK1637GSX, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD dual layer writer (Optiarc DVD RW AD-7530B)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100 (GL960)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8139 Fast Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR5007 802.11b/g (b/g)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh 10.8V / 3h 18min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3x USB, S-Video, D-Sub VGA
  • Rozměry: 357x 260 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,67
Recenze

Diskuse