RECENZE: Lenovo ThinkPad T400 - oddaný pracovník

6. 11. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Kdo se aspoň trochu zajímá o tuto problematiku, tak zcela jistě ví, jaké postavení má ve světě notebooků jméno ThinkPad a zejména řada T. Tento 14,1'' notebook se nesnaží zaujmout žádnými blýskavými povrchy a jiným pozlátkem, avšak nabízí všechno to, co je u pracovního nástroje nejdůležitější. Dnes testovaný model je vybaven nejnovějším Core 2 Duo procesorem na platformě Centrino 2, DDR3 RAM, velkým diskem a přepínáním mezi integrovanou a dedikovanou grafikou za chodu pro zajištění maximální výdrže na baterie. To vše za cenu do 40 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad T400 - oddaný pracovník

Základní popis

Když se řekne slovo ThinkPad, první, co se mi vybaví, je konzervativnost, a není se čemu divit. Konstruktéři těchto strojů se snaží dělat jen minimální zásahy do jinak mnoha léty prověřené koncepce. Když porovnáte nejnovější modely s 15 let starým, tak zjistíte, že vzhled se moc nezměnil – jen jsou ty novější modely tenčí a s větším displejem. ThinkPady jsou doménou především velkých firem a konkrétně řada T je výbavou nejednoho top manažera. Právě ve velkých firmách se tato konzervativnost cení, protože zjednodušuje správu většího množství strojů. Navíc, když pracovník dostane nový model, je téměř jisté, že se na něm ihned zorientuje.

Mechanická odolnost je jedna z priorit ThinkPadů. Uvnitř základny notebooku i víka displeje se nachází mohutný a pevný slitinový rám, který zajišťuje, že tento notebook vydrží i velmi nevybíravé zacházení. V tomto ohledu se řadí mezi špičku u běžných notebooků. Tělo přístroje je i přes silné vyztužení stále jedno z těch tenčích. S designem těchto notebooků je to složitější. Ne každého nadchne a někdo tyto notebooky označí jen jako černé hranaté krabice. Na druhou stranu je tento vzhled podmanivý a z vlastní zkušenosti mohu říct, že se někdy po čase zalíbí i těm, kteří jej předtím vnímali negativně. Navíc zejména v pracovním prostředí je tento vzhled zaběhlý a rozšířený.

Z prostoru nad a pod displejem zmizely štěrbiny pro 3M fólii pro větší soukromí (drasticky snižující pozorovací úhly displeje), které vadily některým uživatelům řady T61.

Výbava notebooků se řídí primárně tím, co si žádají velké firmy. Z toho vyplývá, že nelze čekat kdejakou novinku. Konektorů je na notebooku méně, ale všechno standardní tu najdete. Na čelní hraně notebooku jsou pouze audio konektory. Pravá strana je z větší části obsazena šachtou vybavenou vyměnitelnou štíhlou optickou mechaniku a jen úplně vzadu je jeden USB port. Na zadní straně je prostor pro baterii a velký žlutý napájecí konektor. Naprostá většina konektorů se uchýlila na levý bok, kde je postupně od uživatele ExpressCard slot a čtečka paměťových karet, dva USB porty (na výšku), LAN, modem a nakonec obrazový VGA výstup.

Zajímavou možností rozšíření je vyměnitelná šachta – do ní lze místo optické mechaniky vložit druhý pevný disk (SATA), záslepku („šetřič hmotnosti“), 3článkovou baterii, nebo modul se sériovým a paralelním konektorem.

Reálná hmotnost s 6článkovou baterií je 2,42 kg, což přibližně odpovídá jiným 14“ notebookům. Z hlediska mobility trochu zamrzí, že je s notebookem dodáván 90W napájecí adaptér (478 g). Ten je výrazně větší než volitelná 65W verze, se kterou jsem nakonec notebook převážně používal a která se nijak výrazně nepodepsala ani na rychlosti nabíjení (65W verzi lze samostatně dokoupit a běžně se dodává k modelům s integrovanou grafikou).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je jedním slovem lahoda. Není na trhu moc notebooků, které by se mohly pochlubit podobně kvalitní klávesnicí. Lenovo je na ní náležitě hrdé a stejnou klávesnici montuje do všech nových ThinkPadů řady R, T a X. Hlavní předností je jistý tichý stisk a celkový komfort při psaní, jaký nenabídne ani mnoho klasických stolních klávesnic (klávesnice je tak oblíbená, že Lenovo nabízí stejnou i jako externí připojitelnou přes USB).

Rozložení kláves je co nejpodobnější stolním klávesnicím, šestice kláves Insert, Delete, Home, End, PgUp a PgDn je umístěna v standardním rozložení v pravém horním roku klávesnice. Specialitou je umístění klávesy Esc nad řadu funkčních kláves, které jsou díky tomu rozděleny po blocích velkými mezerami (velmi užitečné při práci bez dívání se na klávesnici).

Mírně mi nesedí klávesy „zpět“ a „vpřed“ nad kurzorovými šipkami a raději bych místo nich viděl mezery, které by blok šipek šikovně oddělily. Částečně je zvýraznění kurzorových šipek řešeno jejich vypouklým tvarem, takže je nakonec i po tmě bezpečně najdete (osobně mám však i po půl roce používání identické klávesnice problém, že s šipkou zmáčknu i jednu z těch dvou kláves navíc).

Jedinou nevýhodu klávesnice spatřuji v umístění Fn klávesy do levého dolního rohu, což je nezvyklé proti tomu, na co je většina uživatelů zvyklá. Pro tělesně postižené je příjemná funkce umožňující uzamknutí Fn klávesy po stisku (přímo na úrovni BIOSu). Sic nejsem tělesně postižený, ale tuto funkci jsem si oblíbil, protože například regulace podsvícení displeje je až na druhém konci klávesnice a takto je možné ji používat bez použití obou rukou.

Při práci za špatných světelných podmínek potěší lampička nad displejem tvořená jednou bílou diodou. Ta je umístěna tak, aby osvětlila klávesnici. Tuto funkci mám rád a řekl bych, že ji ocení každý, kdo potřebuje pracovat na notebooku v situaci, kdy nemůže okolí rušit rozsvěcením světla. Lampička se zapíná a vypíná pomocí kombinace Fn+PgUp.

Klávesnice se proti předchozím verzím liší slabším vyztužením (z důvodu snížení hmotnosti), které se projevuje prohýbáním v případě zatlačení na levou stranu. Na prohnutí je však potřeba vyvinout větší sílu a při psaní se nijak neprojevuje (přesto se objevilo na internetu několik negativních ohlasů, které však vnímám spíš jako hledání dokonalosti než jako opravdový problém).

Touchpad je nově širokoúhlý, jeho plocha je díky tomu větší (výška zůstala stejná), ale bohužel už není zapuštěný. Jeho dvě tlačítka se mačkají velmi příjemně a nevydávají žádný zvuk. Co by to bylo za ThinkPad, kdyby nebyl přítomen i tolik oblíbený Trackpoint :-). Červená čepička samozřejmě nechybí a krabici s notebookem jsou dodávány ještě další tři jiného tvaru. Trackpoint je na ThinkPadech neuvěřitelně návykovou záležitostí, protože pro jeho použití není nutné posouvat ruce z klávesnice. Pro jeho správné užití doporučuji nastavit jeho citlivost na maximum. Další jeho návykovou vlastností je emulace kolečka myši – jednoduše stačí stisknout prostřední tlačítko a posouvat čepičkou nahoru, nebo dolů. Tento způsob je podstatně vychytanější než emulace na touchpadu (která samozřejmě také nechybí).

Hlavní HW parametry

Uvnitř přístroje se nachází ty nejnovější dostupné součásti, což v kombinaci s konzervativním vzhledem působí docela zábavně. Srdcem je čipová sada Intel GM45 v kombinaci s procesorem Intel Core 2 Duo P8600 s frekvencí 2,4 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache) a sníženým TDP na 25 W. Ve světě je tento model nabízen s více procesory (většinou výkonnějšími), ale u nás je bohužel dostupná jen jedna konfigurace. Stejně tak jde o jedinou konfiguraci, která nepodporuje funkce Centrino 2 Pro.

Procesor je doplněn 2 GB paměti RAM nejnovějšího typu DDR3 s frekvencí 1066 MHz. Celá paměť je tvořena jedním modulem, což umožňuje rychlé rozšíření. I přes single channelové zapojení stanovila změřená propustnost paměti nové maximum naměřené v naší redakci.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 694
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 699

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 59 834
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 354

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 437
  • Rendering (Multiple CPU): 795
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3061 MB/s

Notebook je vybaven pevným diskem Fujitsu o kapacitě 250 GB a rychlosti ploten 5400 rpm (je škoda, že tento model u nás není nabízen i s rychlejším 7200rpm diskem). Pokud by už neměl úložný prostor stačit, lze využít již zmíněného rámečku místo optické mechaniky. Uvnitř šachty je klasický SATA konektor, takže připojený disk v rámečku poběží na plnou rychlost a lze z něj bez problému zavést i systém.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 96 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 46,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,05 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

Optická mechanika patří k těm nejtenčím a v šachtě váží necelých 200 g. Jde o mechaniku typu DVD Super Multi, což značí možnost pálit na všechna k tomu určená CD a DVD média včetně dvouvrstvých. Pro notebook se vyrábí i Blu-ray mechanika, která však u nás není dostupná.

U správného business notebooku nemůže chybět gigabitový ethernet. Bezdrátovou konektivitu dále zajišťuje Wi-Fi adaptér s podporou standardů a, b, b a draft-n a BlueTooth 2.0 modul (s EDR). Notebook je připraven na integrovaný 3G modem (slot pro SIM kartu, anténa a indikační LED). Samotný modul funkční v ČR je možné dokoupit separátně. Bezdrátový vysílač lze vypnout hardwarovým posuvným přepínačem na čelním panelu notebooku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 14,1“ má matnou povrchovou úpravu a vyšší rozlišení WXGA+ (1440x900). Bohužel kvalitou panel nijak nevyniká a označil bych ho vyloženě za podprůměr (až na rozlišení). Vadí mi nižší svítivost (výrobcem panelu udávaných 200 cd/m^2 je spíše z říše snů a reálná hodnota bude určitě nižší) a jen velmi málo věrohodné barvy s nádechem do zelena.

Je smutné, že podobný problém provází mnoho business notebooků, neboť se u nich jaksi předpokládá využití hlavně na práci – a to nejlépe nějakou textově orientovanou. V tomto případě však jde o známý problém zmiňovaný hojně na zahraničních diskuzích už v souvislosti s 14“ verzí T61. Námi testovaný kus disponuje displejem vyrobeným společností Samsung. Některé kusy jsou pro změnu vybaveny displeji společnosti LG-Philips, které na tom jsou podle ohlasů uživatelů podstatně lépe.

Udávané parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Samsung LTN141WD-L05. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Uvnitř notebooku se nachází sdílená grafická karta Intel GMA X4500MHD integrovaná v čipové sadě a dedikovaná grafická karta ATI Mobility Radeon HD3400 (40 unifikovaných shaderů, 680 MHz) s vlastní pamětí typu DDR3 o velikosti 256 MB (64bit paměťová sběrnice, 800 MHz), mezi kterými lze přepínat.

K dispozici je pouze VGA výstup, což je v dnešní době již na pováženou (i v tomto segmentu). Kvalita výstupu mě nijak výrazně nepřesvědčila a levnější LCD panely bez schopnosti si vstupní signál dostatečně „upravit“ budou mít v obraze mírné duchy. Vyzkoušel jsem i kvalitní LCD a rozlišení 1680x1050, obraz byl v akceptovatelné kvalitě, ale na dlouhodobé používání bych raději doporučil rozšířit možnosti grafických výstupů pomocí dokovací stanice (stačí Advanced Mini-Dock), která nabízí mimo analogového VGA i digitální DVI-D. Díky dual-link zapojení je možné připojit i velká (30“, 2560x1600) LCD. Nevýhodou je nemožnost použít DVI výstup v případě aktivní integrované grafiky Intel GMA (je otázkou, jak se chovají verze jen s integrovanou grafikou – na minulých modelech v takovém případě DVI fungovalo).

Správa grafických výstupů pomocí utility Presentation Director je velmi intuitivní a nabízí mnoho voleb, které využijete zejména při použití s dokovací stanicí. Je nadřazen ovladači grafické karty, takže jsou nastavení sdílená libovolně na vybrané grafice (lze nastavit v profilech i takové věci, které například utilita Intelu vůbec nenabízí).

Testy 3D Mark (Intel/ATI)

  • 3DMark 2001: 5493 / 16 260
  • 3DMark 03: 2089 / 5743
  • 3DMark 05: 1418 / 4872
  • 3DMark 06: 799 / 2513

Windows Vista – grafika (Intel/ATI)

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,9 / 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,7 / 4,6

Cinebench 9.5 (Intel/ATI)

  • Shading (CINEMA 4D): 502
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1078 / 1733
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1451 / 2990
  • OpenGL Speedup: 2,89 / 5,92

Grafický výkon v případě dedikované grafiky příjemně překvapil. Sice značně zaostává za desktopovými řešeními, ale na poměry notebooků jde o nižší mainstream minulé generace (GeForce 8600M GS), takže je možné si i zahrát nějaké ty hry (Crysis běží na nízké detaily hratelně), případně pracovat v 3D modelovacích programech. Výkon je však pouze základní a grafická pracovní stanice z tohoto notebooku určitě nebude.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Integrované reproduktory jsou umístěny po stranách u klávesnice. Jejich hlasitostí patří k lepšímu průměru a kvalitou zvuku jsou jednoznačně nadprůměr díky výrazným středům, které se využijí při reprodukci mluveného slova. Jen je škoda, že jde o stejné reproduktory jako v 14“ R61/T61 a že nejsou použity reproduktory z ThinkPadu X300 – ty jsou na tom ve všech ohledech ještě lépe.

Zvuková karta velké možnosti připojení nenabízí. Lze využít pouze stereofonního výstupu na sluchátka a monofonního vstupu pro mikrofon. Prostorový digitální 5.1 výstup S/PDIF nabízí notebook až po připojení dokovací stanice, která má k tomuto účelu klasický koaxiální cinch.

Ve víku pod displejem je vestavěný mikrofon, ale kamera nad víkem bohužel není přítomna. Notebook jako takový ji samozřejmě podporuje, ale netýká se to konfigurace dostupné na našem trhu.

Zabezpečení

K pracovnímu nasazení patří i zabezpečení. V něm ThinkPady excelují a nabízí veškeré dnes používané zabezpečovací standardy pro notebooky včetně TMP čipu a čtečky otisků prstů. Čtečka je dokonce dotažena až do té úrovně, že je možné na otisk zabezpečit přímo start počítače. Vše je navíc velmi snadno konfigurovatelné vestavěnými utilitami.

Svá cenná data si můžete chránit pomocí silného šifrování disku (včetně možnosti šifrovat pomocí TPM). Je jen potřeba brát ohled na to, že v případě poškození vám z takto šifrovaného disku už žádná data nikdo nedostane.

Chlazení a provozní hluk

Zatímco u předchozích modelů si sem tam uživatelé stěžovali na stále běžící ventilátor, tentokrát musím pochválit, protože tento notebook patří mezi ty nejtišší, které lze na trhu najít. Možnost přepnout na integrovanou grafiku navíc zajišťuje téměř nehlučný chod, kdy se ventilátor spouští jen velmi zřídka (třeba i po několika desítkách minut) a jen na chvíli. Při kancelářské práci a běhu na baterie prakticky není možné ventilátor zastihnout v provozu. Při napájení ze sítě jsou mezní teploty pro spouštění nastaveny o něco níže. Překvapilo mě, že většina ThinkPadů s připojením na dokovací stanici spouští ventilátor relativně často. Tento není výjimkou. Ačkoli je ventilátor jeden z těch tišších, jeho zvuk mi nějak nesedl (pravděpodobně nějaký zvuk navíc mimo proudění vzduchu). Pokud by s tím někdo měl vyloženě problém, je možné pomocí programu TPFanControl nastavit chování ventilátoru manuálně přesně podle svých potřeb (program existuje i ve formě služby systému Windows).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 32,0°C
  • výdech chlazení = 31,0°C
  • napájecí adaptér = 38,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,4°C
  • klávesnice vpravo = 30,2°C
  • spodek maximum = 38,5°C
  • výdech chlazení = 42,8°C
  • napájecí adaptér = 48,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Notebook je i po delší práci spíše studený, maximálně vlažný. Většinou notebooky snímají teplotu jen u procesoru a podle toho spouští ventilátor. Pokud se tedy přehřívá nějaká jiná část, tak to směle ignorují. U těchto notebooků je to jinak – po celém těle je rozeseto kolem desítky senzorů a ty všechny ovlivňují, kdy je ventilátor spuštěn a kdy ne. Díky tomu je teplota notebooku držena na optimální hodnotě, která by neměla nijak bránit v používání.

Baterie

Přepínatelná grafická karta je výbornou vlastností pro výdrž na baterie. Díky tomu už člověk nemusí váhat mezi dedikovanou a integrovanou grafikou, když může mít v notebooku obě a užívat si výhody obou řešení. Lenovo konfiguraci pro náš trh vybavil 6článkovou baterií s kapacitou 56 Wh. Tato baterie z těla notebooku přesahuje o 2 cm. V našem standardním redakčním testu* s aktivní integrovanou grafickou kartou vydržel notebook pracovat celých 5 hodin a 2 minuty (s dedikovanou 4 hodiny a 34 minut). Kvůli celkově nižší svítivosti displeje jsem jas nastavil při testovaní na polovinu. Komu by se přesahující baterie nelíbila, tak ten má v naší zemi smůlu. Jinak je samozřejmě dostupná i menší (nepřesahující) 4článková a dokonce i dvě větší (ještě více přesahující) 7 a 9článkové baterie, ale ty lze koupit jen samostatně. 4článková vydržela v našem standardním redakčním testu* 2 hodiny a 40 minut.

Mimo zmíněných větších variant primární baterie je možné ještě přidat 3článkovou baterii místo optické mechaniky. V případě potřeby lze tedy dosáhnout opravdu dlouhé výdrže přes 10 hodin (9 článková + 3článková).

Zajímavou vlastností řady ThinkPad je možnost nastavit ručně nabíjení baterie. Uživatel si může vybrat, do jaké kapacity se baterie bude nabíjet a mezní kapacitu, nad kterou se po připojení adaptéru baterie ještě nezačne nabíjet. Na výběr jsou tři možnosti. Standardně se baterie nabíjí do 100% a znovu se začne nabíjet až po snížení kapacity pod 96%. Dále je ještě možné zvolit čistě ruční nastavení, nebo režim „maximální životnosti“ – při něm se o vhodné změny těchto mezních hodnot stará sám notebook a ulehčuje tím baterii bez nutnosti zásahu ze strany uživatele. Za tuto funkci chválím a je smutné, že z ostatních výrobců ji lze v omezené míře najít jen na (zde ne velmi rozšířených) noteboocích Panasonic ToughBook.

Příkon notebooku (Intel/ATI)

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W / 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W / 69 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W / 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 81 W / 87W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

Notebook se s baterií nijak nemaže a nabíjení přibližně 50 W znamená, že i takto velká baterie je do hodiny z větší části nabitá. Pokud si někdo dokoupí menší 65W adaptér, jeho výkon bude omezovat až při nabíjení za velkého vytížení notebooku. V případě dodávaného 90W adaptéru je nabíjení vždy stejně rychlé bez ohledu na provozovanou činnost.

BIOS

BIOS notebooku je výrobcem značně upravený. Pokud při startu zmáčknete modré tlačítko ThinkVantage, objeví se jednotlivé možnosti, z nichž asi nejdůležitější je klávesa F1 pro vstup do nastavení. Nutno říct, že k nastavení je tu toho opravdu hodně. V nabídce Network je mimo možnosti zapnout probouzení ze sítě i poněkud méně obvyklá možnost ze sítě aktualizovat i celý BIOS (vhodné především do větších firem). Zajímavá je také položka Keyboard/Mouse nabízející separátně zakázání jednotlivých polohovacích zařízení, nastavení odděleného chování numerického bloku pro externí a interní klávesnici a zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn klávesu (vhodné pro tělesně postižené). V nabídce Power mě zas zaujala možnost výběru ze dvou profilů chování ventilátoru separátně pro napájení ze sítě a z baterie.

Z dalších voleb bych určitě zmínil ještě možnost přepnutí kompatibilního módu pro SATA řadič a možnost zapnout virtualizaci na procesoru. Pokud by někomu náhodou vadily pípající zvuky, které ThinkPad vydává při některých činnostech (hibernace, připojení AC adaptéru), i ty je možno v BIOSu či utilitě pro správu napájení vypnout.

Příslušenství

Protože náš kus není určen k prodeji v České republice, je vybaven anglickou verzí operačního systému – konkrétně Windows Vista Business (32bit). Dále k přehrávání DVD slouží program WinDVD a k vypalování sada programů Roxio (včetně tvorby video DVD disků). Do systému jsou samozřejmě integrovány pro Lenovo tak charakteristické ThinkVantage utility, které pomáhají při všech úkonech spojených s notebookem. Znamená to výbornou správu profilů výstupů grafické karty (na takové úrovni, že jiný výrobci nenabízejí nic srovnatelného), správu síťových připojení a mnoho dalších speciálních nastavení (správa napájení, polohovací zařízení,…). Popis těchto utilit by vydal na samostatný článek a jejich jednoduchost obsluhy je pro nejednoho uživatele důvod, proč zůstává u notebooků ThinkPad.

Každý správný business notebook musí mít dostupné nepřeberné množství příslušenství. Zkusím letmo zrekapitulovat to nejzajímavější, co je možné volitelně dokoupit:

  • 3článkovou baterii, sériový/paralelní port a adaptér na SATA disk do UltraBay
  • 4 (37 Wh), 6 (56 Wh), 7 (75 Wh) a 9článkovou (84 Wh) primární baterii
  • Advanced Mini-Dock (tenká dokovací stanice, či spíše port-replikátor s veškerou základní výbavou rozhraní včetně DVI-D a VGA výstupů pro připojení dvou externích monitorů a digitálního S/PDIF 5.1 zvukového výstupu)
  • Advanced Dock (delší a objemnější dokovací stanice navíc s vlastní UltraBay šachtou, čtečkou paměťových karet a PCIe slotem s omezenou možností připojit stolní grafickou kartu a rozšířit tak možnosti výstupů)

Ceny a záruka

Na našem trhu je notebook nabízen v konfiguraci přesně odpovídající té dnes testované (jen s českými popisky klávesnice a lokalizovaným operačním systémem). Tato konfigurace má stanovenu doporučenou koncovou cenu na 35 490,- Kč bez DPH (42 233,- Kč s DPH). Notebook má v základu záruku na 3 roky s opravou v servisu (carry-in). Velmi levně ji lze rozšířit o možnost opravy u zákazníka.

Závěr

Lenovo ThinkPad T400 je podle očekávání velmi dobrý notebook. Vzhledem k tomu, že jde jen o inovované vnitřnosti předchozího modelu T61, nemohlo mě nic nějak více překvapit. Odolná konstrukce vyztužená relativně tlustým plátem pevné slitiny a příkladné dílenské zpracování (zde musím říct, že je znát rozdíl proti řadě R, která má s lícováním plastů na některých místech problémy) – to jsou části notebooku, ke kterým nemohu mít ani nejmenší výhrady. S pracovním nasazením jde ruku v ruce mnoho utilit značně usnadňujících konfiguraci notebooku, výborné možnosti zabezpečení, špičková klávesnice a různé drobnosti, jako je například lampička k podsvícení klávesnice za špatných světelných podmínek.

Naopak pochvalu si nezaslouží podprůměrný displej Samsung se slabým maximálním jasem a nepřesným podáním barev – tento zápor je zajímavý v tom, že do těchto notebooků se montují displeje Samsung a LG-Philips a uživatelé s druhým displejem patří mezi ty spokojené. Kdyby se na recenzi dostal kus osazený displejem LG-Philips, žádný takový zápor bych zde pravděpodobně nepsal. Postesknout si ještě musím nad nabídkou na našem trhu – je dostupná pouze jedna (chudší) konfigurace a za relativně vysokou cenu, která převyšuje veškerou konkurenci. Nejvíce v ČR chybí konfigurace s displejem podsvíceným technologií LED, který se vyznačuje výbornou svítivostí, díky které je použitelný i v terénu.

Klady a zápory

+ dílenské zpracování
+ odolná konstrukce
+ pomocné utility
+ vychytávky a la ThinkPad (ThinkLight a pod.)

- kvalita displeje
- vyšší cena
- na našem trhu chybí vybavenější konfigurace

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad T400

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T400
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8600 (2.4 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066
  • HDD (GB): 250 (FUJITSU MHZ2250BH G1, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (MATSHITA DVD-RAM UJ862AN)
  • LCD: 14.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: Intel GMA X4500MHD & ATI Radeon HD3400 (256MB DDR3 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82567LM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5300 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trakpoint (Synaptics/UltraNav)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 10.8V / 4h 8min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, D-Sub, 3x USB, ExpressCard 54, FireWire
  • Rozměry: 335 x 240 x 28-33 mm
  • Hmotnost (kg): 2.42
Recenze

Diskuse