RECENZE: Sony Vaio AW11Z/B - mobilní kino

11. 11. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Do redakce nám po delší době dorazil opět jeden zástupce obřích notebooků. Vaio VGN-AW11 zaujme především filmové nadšence: obrovský 18,4'' displej s Full HD rozlišením, Blu-ray mechanika a kvalitní reproduktory jsou ideálním vybavením pro sledování současných trháků. Notebook nezaostává ani konfigurací, procesor Core 2 Duo, dedikovaná grafika od NVIDIA a dvojice pevných disků předznamenávají rovněž vysoký výkon.

Sony Vaio AW11Z/B - mobilní kino

Základní popis

Sony Vaio VGN-AW11Z/B je dalším z řady notebooků, které se snaží zaujmout ty, pro které není mobilita klíčovým kriteriem. Díky svému velkému 18,4" displeji působí tento multimediální notebook opravdu mohutným dojmem. Design velikého Vaia se vyznačuje pevnými liniemi a působí tak hranatěji ve srovnání s módním trendem zaoblených tvarů, kterému v současnosti propadla většina výrobců přenosných počítačů. Barevné provedení je poměrně jednoduché, většina povrchů má černou barvu, ve stříbrném provedení jsou pak ozdobné linie a některé další prvky. Nechybí samozřejmě ani typické logo Vaio nacházející se uprostřed víka počítače. Nezvyklého umístění se dočkalo tlačítko zapnutí, nachází se na pravém boku v kloubu displeje, jak je standardem mezi novými řadami VAIO.

Kvalita zpracování je na dobré úrovni, obrovské víko se neprohýbá, při běžné manipulaci tak nehrozí nebezpečí poškození displeje, dostatečně pevná je i základna. U tak velkých notebooků je kvalitní zpracování důležité, aby se notebook nerozpadl svou vlastní vahou. Víko displeje se stejně jako u většiny současných notebooků vysouvá směrem na zadní stranu, čímž na ni znemožňuje umístit jakékoliv konektory. Přestože v zavřeném stavu není víko jištěno žádnou západkou, drží dostatečně pevně.

Výbava notebooku odpovídá zaměření na multimediální činnost. Na pravé straně je umístěn konektor napájení, jeden z USB portů, analogový videovýstup D-Sub a hned vedle něj digitální HDMI. Dále na tomto boku najdete FireWire, úzký ExpressCard/34 slot s výklopnými dvířky a také poněkud neobvyklou čtečku CompactFlash karet. Na přední stranu základny výrobce neumístil žádné konektory, nachází se zde ale další čtečka, tentokrát pro paměťové karty typu MemoryStick a SD/MMC. Zbývající konektory jsou umístěny na pravém boku. Vpředu se nachází dvojice audiokonektorů (umožňují vyvést i optický S/PDIF výstup) a 2 USB porty, vzadu za optickou mechanikou pak najdete konektor Ethernetu a výstup modemu, oba jsou nezvykle schované pod malou vyklápěcí krytkou. Nabídka rozhraní je docela bohatá, na druhou stranu 3 USB porty jsou u tak velkého notebooku málo a potěšil by také eSATA konektor, který se objevuje u multimediálních notebooků stále častěji.

Rozměry počítače jsou opravdu velké (437 x 289 x 37/40 mm) a paradoxně jsou více omezující než jeho hmotnost, která se vyšplhala na slušných 3,95 kg. Mobilita takto velkého notebooku je velmi omezená, prakticky připadá v úvahu jen přenášení mezi místnostmi nebo občasné přemístění ideálně autem. S počítačem se dodává 120W zdroj, který svými rozměry pochopitelně taky nijak nevyniká, to však u notebooku této velikostní kategorie není kritické.

Klávesnice a ovládací prvky

Díky dostatečným rozměrům mohl výrobce osadit plnou klávesnici včetně numerického bloku. Její provedení je stejné jako u ostatních notebooků Sony VAIO, mezi jednotlivými klávesami jsou tak větší mezery. Stisk kláves je příjemný a psaní na takové klávesnici velmi pohodlné. Ve srovnání se staršími modely se u tohoto notebooku změnily popisky, v minulosti byly české znaky na klávesnici doplňovány dodatečně, v současnosti používá výrobce kombinovanou česko/slovenskou verzi klávesnice, která obsahuje všechny znaky už z výroby.

Na ideálním místě se nachází klávesy pro práci textem, zůstaly u pravého okraje základního bloku kláves. Někteří výrobci je často u klávesnic s numerickou částí odsunou jinam a následně jsou špatně dostupné. Nad číselným blokem se pak nachází další čtyři klávesy, slouží pro ovládání hlasitosti, ztlumení zvuku a nezvykle také vysunutí šuplíku optické mechaniky. K dispozici je i několik FN zkratek a dotykový panel nad klávesnicí sloužící k ovládání funkcí přehrávače.

Pod klávesnicí se nachází dvoutlačítkový touchpad Synaptics, pochválit musím výrobce za větší rozměry dotykové plochy, velký touchpad usnadňuje práci na displeji s vysokým rozlišením. Přesným opakem jsou ovšem tlačítka touchpadu, ta mají tuhý stisk a práce s nimi není vždy ideální. Je však pravděpodobné že uživatel takového notebooku bude používat častěji myš než touchpad.

Hlavní HW parametry

Notebook je založen na platformě Centrino 2 (Montevina); základem je procesor Intel Core 2 Duo T9400, jedná se o dvoujádrový model z výkonnější, ale méně úsporné (35W TDP) řady, který pracuje na frekvenci 2,53 GHz (1066 MHz FSB, 6 MB L2 Cache). Procesor je doplněn čipsetem Intel PM45, který je používán v noteboocích s dedikovanými grafickými kartami.

Dále počítač disponuje 4 GB operační paměti, ta je realizována dvěma DDR2 moduly pracujícími na frekvenci 800 MHz, každý disponuje kapacitou 2 GB. Díky použití dvojice modulů je aktivní dual channel, na druhou stranu předinstalovaný 32-bitový operační systém umožňuje využít jen lehce přes 3 GB kapacity paměťového systému.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 363
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 706

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 62 156
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 39 635

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 468
  • Rendering (Multiple CPU): 840
  • Multiprocessor Speedup: 1,79

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2865 MB/s

Od velkých notebooků se vždy čeká něco víc, proto se výrobce rozhodl osadit do počítače hned dva pevné disky. Jedná se o totožné modely od firmy Fujitsu s označením MHZ2320BH každý disponuje 320 GB kapacity, rychlostí otáčení 5400ot./min a 8 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 96,95 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,91 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Přenosová rychlost disků je pouze průměrná a přístupová doba na dnešní dobu opravdu vysoká, výkonem tedy disky příliš neoslní, navíc výrobce navzdory použití dvojice disků neumožňuje RAID.

Sony se jako hlavní propagátor Blu-ray snaží prosazovat tyto mechaniky i do svých multimediálních notebooků. Proto nechybí ani v testované konfiguraci, konkrétně jde o model Pioneer BD-RW BDR-TD01, protože se jedná o BD-RE mechaniku, která umí Blu-ray média nejen číst, ale i zapisovat (!). Samozřejmostí je také podpora čtení a zápisu standardních CD a DVD médií.

Spojení se světem zajišťují obvyklé technologie, Wi-Fi adaptér pochází od Intelu, jedná se o model s označením Wireless WiFi Link 5100, který podporuje všechny v současnosti používané standardy (a/b/g/n). Nechybí samozřejmě ani ethernet, tentokrát v gigabitové verzi, a technologie Bluetooth. V nouzi může uživatel využít také klasický modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Nejvýraznějším prvkem notebooku je nepochybně obrovský 18,4 displej. Ten má, stejně jako u konkurenční notebooky se stejnou úhlopříčkou, poměr stran 16:9 a disponuje FullHD (1920\xD71080) rozlišením. Odlišuje se ovšem podsvícením - zatímco většina notebookových displejů používá jen jednu podsvětlovací trubici, displej testovaného modelu je vybaven hned dvěma. Hlavní výhodou tohoto řešení je vyšší jas a rovnoměrnější podsvícení (za cenu větší spotřeby, která zde nehraje roli). Displej má velmi dobré pozorovací úhly a kvalita barev je při srovnání s jinými notebookovými displeji nesrovnatelně lepší. Přestože je povrch displeje v lesklý, využívá antireflexní vrstvu, která pomáhá tlumit nežádoucí odlesky.

Grafická karta pochází z dílen firmy NVIDIA, konkrétně jde o mainstreamový model GeForce 9600M GT. Karta je vybavena 512 MB paměti typu DDR3 (pracující na frekvenci 800 MHz)a 128bitovou sběrnicí. Vlastní GPU pak pracuje na 500 MHz a disponuje 32 unifikovanými shadery.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 28 704
  • 3DMark 03: 14 728
  • 3DMark 05: 10 384
  • 3DMark 06: 5184

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 556
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1899
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4050
  • OpenGL Speedup: 7,28

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

Ve srovnání s mainstreamem minulé generace je výkon zhruba o třetinu vyšší a pro hraní současných her dostatečný, samozřejmě při přiměřeném nastavení detailů. Další komplikace mohou nastat při hraní v nativním rozlišení displeje, které je poměrně vysoké a náročné na grafický výkon. V některých případech proto bude nutné nastavit menší rozlišení. Pro přehrávání Blu-ray disků a běžnou kancelářskou práci je výkon grafické karty samozřejmě víc než dostatečný.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimedia jsou alfou a omegou tohoto počítače. Velký displej s FullHD rozlišením, stejně jako integrovaná Blu-ray mechanika určitě potěší každého filmového fanouška. Je trochu škoda že výrobce nevybavil notebook také TV tunerem, ten je bohužel dostupný jen v nejdražší konfiguraci, která se na českém trhu neprodává.

Svou kvalitou nezaostávají ani reproduktory, výrobce obvyklou dvojici doplnil subwoofer, jejich zvukové podání je vyvážené a hlasitost dostatečně vysoká. Podle mého názoru podávají tyto reproduktory mnohem lepší zvuk než řešení jiných notebooků, která se snaží integrovat 5.1 sestavu. Analogové audiokonektory jsou k dispozici jen standardní dva, pro výstup na sluchátka a vstup mikrofonu, vícekanálový zvuk lze z notebooku dostat pouze digitální cestou.

Nad klávesnicí se nachází multimediální panel s dotykovými senzory, obsahuje 2 programovatelná "tlačítka", ostatní pak slouží k ovládání funkcí přehrávače. Ovládání hlasitosti je poněkud netradiční, má vyhrazené vlastní klávesy v rámci numerického bloku klávesnice.

Výrobce myslel i na fotografy kromě klasické čtečky karet typu SD/MMC přidal i druhou čtečku pro starší karty typu CompactFlash. Poslední částí multimediální výbavy je nezbytná webkamera s integrovaným mikrofonem, která disponuje rozlišením 1,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém má ve velkém notebooku dostatek prostoru, výdech chlazení na levé straně je proto větší než obvykle. Ventilátor se točí i při nenáročné práci, jeho hlučnost je ovšem nízká a téměř splývá se šuměním ploten pevných disků. Při vyšším zatížení stoupne úroveň hluku jen lehce, bohužel ale začne větráček vydávat kolísavý zvuk, což je poměrně nepříjemné.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 28,9°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 30,8°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 34,8°C
  • napájecí adaptér = 46,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • klávesnice vlevo = 33,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 41,0°C(vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 50,1°C
  • napájecí adaptér = 52,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty jsou díky dobrému chlazení nízké a vyšší hodnoty se prakticky objevují jen v oblasti výdechu. Vzhledem k nízkým teplotám by se dalo s notebookem pracovat i v klíně, kvůli jeho velikosti a hmotnosti ho ale bude takovým způsobem používat jen málokdo.

Baterie

Zde notebook nepřekvapil - výrobce použil jen standardní šestičlánkovou baterii s kapacitou 48 Wh. Protože je dvoulampový displej poměrně náročný, vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* běžet jen 1 hodinu 48 minut. Díky slabé výdrži tak slouží baterie spíš jako náhrada záložního zdroje. Na druhou stranu se nedá předpokládat, že bude někdo chtít s tak obřím notebookem pracovat na cestách.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 49 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 108 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 67 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 120 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 25 W

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu je podobně jako u většiny "domácích" notebooků omezeno na minimum. Změnit lze jen čas, pořadí bootování a případná hesla. Zabezpečení je kromě hesel v BIOSu realizováno taky čtečkou otisku prstů, TPM čip ovšem přítomen není.

Příslušenství

Testovaný počítač byl předprodukčním vzorkem, předinstalovány byly Windows Vista Home Premium v anglické verzi.

Prodejní verze bude vybavena stejným operačním systémem ovšem v české variantě, dále bude předinstalován obvyklý balíček obsahující software pro práci s multimédii a nejrůznější bloatware. Z nabídky předinstalovaných programů stojí za zmínku především plnohodnotná verze Adobe Photoshop Elements 6.

Ceny a záruka

Na českém trhu se z notebooků Sony VAIO řady AW prodává jen v testované konfiguraci AW11Z/B s cenou 40 328 Kč bez DPH (47 990 Kč s DPH).

Výrobce poskytuje standardní dvouletou záruční lhůtu s opravou v autorizovaném servisním středisku.

Závěr

Sony VAIO AW11 je určeno především náruživým filmovým fanouškům, kteří potřebují své "domácí kino" čas od času převézt. Full HD displej, Blu-ray mechanika a kvalitní reproduktory jsou pro tento účel jako stvořené. Díky výkonnému hardware lze tento notebook dokonce použít i pro příležitostné zpracování videa a stranou nezůstává ani hraní současných her. Přesto by mohl být počítač ještě lepší - chybí hlavně TV-tuner a zlepšení by se mohla dočkat i výbava porty.

Klady a zápory

+ vynikající displej
+ kvalitní reproduktory
+ BD-RE mechanika

- chybí konfigurace s TV tunerem
- horší konektorová výbava (nemá eSATA, jen 3 USB porty)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO AW11Z/B

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO AW11Z/B
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 1066 Mhz FSB, 6 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 2 x 320 (Fujitsu MHZ2320BH, SATA 300, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: BD-RE (Pioneer BD-RW BDR-TD01)
  • LCD: 18,4" TFT
  • LCD rozlišení: FullHD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce 9600M GT (512 MB)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/100, Wi-Fi a/b/g/n
  • Zvuková karta: Realtek ALC889
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48Wh / 1h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MMC, 1x MS, 1x CF, D-Sub, HDMI, 3xUSB, 1x Express Card/34, 1x FireWire
  • Rozměry: 437 x 289 x 37/40 mm
  • Hmotnost (kg): 3,95
Recenze

Diskuse