RECENZE: Sony VAIO SR19VN - lehký pomocník na práci i zábavu

14. 8. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

O tom, že menší VAIO notebooky patří mezi 'stylovky', nelze ani na chvíli zapochybovat. Dnes recenzovaný 13,3'' model to potvrzuje. Mimo líbivého vzhledu ovšem nabízí i nízkou hmotnost a vysoký výkon - ještě aby ne, když se uvnitř ukrývá velmi rychlý nový procesor Core 2 Duo, 7200rpm disk a dedikovaná grafika ATI. To vše za cenu mírně přes 30 000,- Kč bez DPH.

Sony VAIO SR19VN - lehký pomocník na práci i zábavu

Základní popis

Nynější VAIO modely charakterizuje válec mezi základnou notebooku a víkem s displejem. Jeho konce s imitací chromu již tradičně obsadilo efektní zeleně podsvícené tlačítko zapnutí a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Mimo spodku základny jsou všechny části stříbrné a nástřik vypadá dostatečně kvalitně, takže by se neměl hned ošoupat, jak to bývá u některých levných notebooků konkurence. V zavřeném stavu pak vrchní straně víka dominuje velký lesklý nápis VAIO, který dokáže dobře budit pozornost lidí tam, kde notebook otevřete :-).

Mechanické zpracování je na výborné úrovni. Výhradu mám jen k pravé podpěrce ruky. Při cíleném zatlačení se citelně prohýbá, což nemusí působit nejlépe. Na druhou stranu nemám pocit, že by tento plast mohl popraskat a při pouhém opření ruky nic vidět není. V pravém předním rohu se zdá být nějaké prázdné místo – to se projevuje i při uchopení otevřeného notebooku. Pokud ho uchopíte v tomto místě, tak se viditelně prohne. Při uchopení za levý roh se naopak neprohne vůbec nic. Celkově bych v tom neviděl žádný velký problém. Důležitější je spíše ochrana LCD panelu a ta je zde dobrá. Samotný LCD panel má LED podsvícení, takže snese i nějaké to ohýbání. Toho se mu však zas moc nedostane díky tvrdší konstrukci víka, které dostatečně chrání i proti tlaku na displej zvenčí.

Konstrukce kloubu neumožňuje otevření notebooku v úhlu větším jak nějakých 135°. Samotný kloub má příjemný odpor, který umožňuje manipulaci s víkem jednou rukou. Při zavírání těsně před úplným zavřením zapracuje magnet, který si víko k sobě sám přitáhne a drží ho v zavřeném stavu. Z tohoto důvodu nejsou potřeba žádné mechanické zámky.

Sony se bohužel s výbavou rozhraní moc nepředalo a notebook tak má jen to nejzákladnější. Na čelním panelu je čtečka SD/MMC karet (karta se do ní vejde celá), pro Sony tolik typická MagicGate (čtečka MS/Pro karet) a posuvný hardwarový vypínač bezdrátového vysílače (indikuje dioda). Pravý bok je z větší části obsazen optickou mechanikou a za ní už jsou vidět jen dva USB porty. To však není všechno – po odklopení záslepky vykoukne ještě modem a přípojka LAN. Displej v otevřeném stavu celou zadní stranu zakrývá, takže zde nejsou konektory žádné. Zbylé konektory jsou na levém boku – ExpressCard 34 (krytý odklápěcí krytkou), FireWire, VGA a za větracím průduchem ještě dva audio konektory.

Nejvíce vytýkám pouhé dva USB porty (standardem jsou dnes alespoň tři) a absenci HDMI výstupu, který má na levém boku evidentně připravené místo, které však je jen ohraničeno vrypem. Řada notebooků v této ceně už HDMI má standardně a to se týká dokonce i těch, co mají jen integrovanou grafiku. Tyto nedostatky lze obejít dokoupením dokovací stanice, kterou lze připojit prostřednictvím portu ukrytého na spodku notebooku.

13,3“ šasi má standardní rozměry 315 x 235 x 31 mm. Váha je ovšem s přihlédnutím k výkonným součástkám (zejména dedikované grafické kartě) relativně nízká – 1,89 kg. Přítomnost grafické karty ovšem bohužel znamená, že přibalený adaptér má výkon 90 W a vyšší váhu - 416 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Notebook používá netradiční klávesnici (viz fotky na konci článku), kterou lze vidět na starším 11“ modelu VAIO TZ a na noteboocích Apple. Kdo ji nezná, tak na něj možná bude působit mírně "fórově". Opak je pravdou – jde o příjemnou prostornou klávesnici, která zastane svou práci stejně dobře, jako ty klasické. Mně se na ní psalo naprosto bez problému nejen díky výbornému a jistému stisku. Samotnou klávesnici považuji za nadprůměr v porovnání s ostatními notebooky.

K rozložení bych pár výhrad měl. Konkrétně mi vadí funkce kláves pro pohyb v dokumentech umístěné na kurzorových šipkách v kombinaci s klávesou Fn. Trochu si v souvislosti s tím musím postesknout nad barvou popisek všech funkcí Fn klávesy. Ty jsou tmavě modré a na černých klávesách se moc dobře nečtou (i díky kontrastu černých kláves se stříbrným povrchem základny). Než se člověk tedy naučí, kde co hledat, tak občas bude docela pátrat.

Ačkoli nelze psát čísla na numerickém bloku pouhým stiskem Fn, je příjemné, že NumLock je na příslušné klávese jako primární funkce, takže jej lze přepínat jedním prstem. Většina notebooků paradoxně má NumLock jen přes Fn na klávese, která má nejčastěji jako primární funkci něco úplně nepotřebného (třeba ScrollLock).

Pochvalu si zaslouží tlačítka rychlé volby nad klávesnicí. Je zde dohromady 7 tlačítek. Pěti z nich lze přiřadit nějaký program. Šesté tlačítko pak přepíná mezi různými módy (práce, zábava,…) a podle toho je schopno měnit vybraných 5 programů a zároveň například i pozadí plochy (nastavení je přístupné pomocí posledního tlačítka). Vašich 5 programů vidíte na obrazovce nad start lištou Windows (lze nastavit, i aby byla stále navrchu). Protože jsou opravdová tlačítka přesně pod těmi na obrazovce, snadno budete vědět, kterému patří jaká funkce. Přiřazování programů se provádí jednoduše přetažením příslušného zástupce.

Synaptics touchpad je příjemně velký a má hladký povrch. Mezi jeho dvěma tlačítky je ukryta čtečka otisku prstů. Podpora emulace kolečka myši pomocí tažení prstu po pravém kraji dotykové plochy je dnes samozřejmostí pro všechny notebooky.

Hlavní HW parametry

Tento notebook je stejně jako většina nových notebooků na nové platformě Montevina. Vzhledem k dedikované grafické kartě ho pohání čipová sada Intel PM45. Tu doplňuje výkonný procesor Intel Core 2 Duo P8600 taktovaný na frekvenci 2,40 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache). Ten má výhodu v nižším TDP (25 W), takže je proti standardním procesorům úspornější. Díky vysoké frekvenci zároveň nabízí i vysoký výkon.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 707
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 565

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 828
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 450

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 427
  • Rendering (Multiple CPU): 780
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9

Ani na paměti RAM se nešetřilo a 4 GB DDR2-800 paměti (2x 2GB modul v dual-channel módu) se stávají postupně standardem pro mainstream notebooků (při Windows Vista tato hodnota vůbec není na škodu). V testu propustnosti paměti dosáhl notebook hodnoty 2756 MB/s.

Specialitkou je rozhodně rychlý 7200rpm disk Hitachi. Ten má sice proti moderním diskům průměrnou rychlost čtení jen asi o 10% vyšší, ale hlavní výhoda spočívá v krátké přístupové době, která se projeví kdykoli při práci v operačním systému (ten totiž pracuje se spoustou malých souborů rozesetých po celém disku).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 97,04 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 54,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,21 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Vestavěná optická mechanika typu SuperMulti podporuje všechna základní média CD a DVD. U takového notebooku už nepřítomnost podpory čtení Blu-ray disků trochu zamrzí. Zatím je však většina filmů u nás stejně jen na DVD.

Trochu na pováženou síťová karta pracuje maximálně na rychlosti 100Mbit. Bezdrátový Wi-Fi adaptér však odpovídá nejnovějším standardům – a, g i draft-n. Komunikace na krátkou vzdálenost řeší Bluetooth 2.0 modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13,3“ širokoúhlý LCD panel s rozlišením WXGA příjemně překvapil. Pro Sony je charakteristický lesklý panel (zde s mírně tlumenými odlesky). Ten zde používá LED technologie k podsvícení krystalů. Maximální svítivost je tedy velmi dobrá a lze s určitým omezením použít notebook i venku. Taktéž pozorovací úhly patří k lepším. Výhradu mám prakticky jen k regulaci intenzity podsvícení. Ta má sice hodně kroků, ale mezi nimi je stále velký rozdíl a mnohokrát se mi stalo, že na jednu hodnotu mi přišlo podsvícení slabé a na o jeden stupínek vyšší už zas bylo příliš silné. Pokud pominu tento drobný nedostatek, tak jde rozhodně o jeden z těch nejlepších 13,3“ displejů, co se dnes do notebooků montuje.

Přímo na desce je připájen dedikovaný grafický čip ATI Radeon HD3470 s vlastní pamětí 256 MB. Ten nabízí víc jak dvakrát větší výkon proti nejmodernějším integrovaným jádrům Intel GMA X4500 a zároveň je schopen při běžné kancelářské práci držet spotřebu velmi nízko.

GPU-Z
specifikace čipu

Smutným faktem je, že i přes přítomnost dedikované grafiky chybí digitální výstup (HDMI). Externí monitor lze tedy připojit pouze prostřednictvím analogového VGA výstupu. Více výstupů lze realizovat pomocí dokovací stanice.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 14 569
  • 3DMark 03: 4470
  • 3DMark 05: 4163
  • 3DMark 06: 2025

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 497
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1732
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3221
  • OpenGL Speedup: 6,48

Veškerá kancelářská činnost není pro notebook problémem a poradí si i s přehrávání HD filmů (díky akceleraci grafikou a výkonnému procesoru). Notebook poslouží i pro méně náročné hráče her. Lze spustit i nejnovější hry. Je však potřeba počítat se sníženou úrovní detailů a někdy i rozlišením.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Schopnosti zvukové karty jsou omezeny jedním stereo výstupem a jedním vstupem. Prostorový zvuk tedy s integrovaného zvukového kodeku nelze vyvést. Reproduktory jsou umístěny nad klávesnicí a jejich zvuk nijak nenadchne. Nejsou sice tiché, ale kvalita zvuku je i na poměry notebooků slabší.

Regulace hlasitosti se provádí pomocí kombinace Fn a F3-F4. Stejně jako ostatní funkce i tato má jednoduchou grafickou odezvu, při jejímž objevení notebook (bohužel) pípne.

Sony před lety snad jako první přišlo s vestavěnou kamerou, takže by bylo nemyslitelné, aby tento notebook byl výjimkou. Webkamera i mikrofon jsou v rámečku nad displejem.

Chlazení a provozní hluk

Výkonný procesor s dedikovanou grafickou kartou si žádají své. Je proto nutné, aby běžel ventilátor prakticky neustále. Výrobce si většinou může vybrat jen jednu ze dvou možností – buď bude notebook horký, nebo se musí hodně chladit. Dnešní technologie ještě stále nejsou tak daleko, co se týká úspory.

Hluk ventilátoru při kancelářské zátěži je přijatelný, ale v tišší místnosti nejde přeslechnout. Při intenzivní výpočetní zátěži se hluk ventilátoru ještě o kousek zvýší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,6
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5
  • klávesnice vlevo = 30,4
  • klávesnice vpravo = 30,1
  • spodek maximum = 31,3
  • výdech chlazení = 32,3
  • napájecí adaptér = 50,0

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,2
  • levá strana pod klávesnicí = 34,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0
  • klávesnice vlevo = 37,4
  • klávesnice vpravo = 35,2
  • spodek maximum = 42,3 (levý bok)
  • výdech chlazení = 51,1
  • napájecí adaptér = 51,0

teplota okolí při měření: 26°C

Při kancelářské práci patří notebook k těm chladnějším. Chlazení je tedy velmi efektivní a ani práce s notebookem na klíně není žádný problém. Při zatížení procesoru se zahřívá hlavně levá strana notebooku. Je to dáno tím, že velkou část pravé strany zabírá optická mechanika.

Baterie

Mobilní nasazení podporuje i 53Wh baterie, na kterou notebook vydržel v našem standardním redakčním testu* výborné 4 hodiny a 14 minut. Takové hodnoty tu s podobnou baterií běžně dosahují 13“ notebooky bez dedikované grafiky, takže jde o nadstandardní výsledek. Žádné další rozšíření však není možné.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 37 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W

BIOS a zabezpečení

Netradiční Aptio BIOS (od AMI) ve svém nastavení (F2) nabízí jen úplné minimum funkcí. Lze změnit jen datum/čas, priority bootování a aktivitu TPM. Možnosti zabezpečení jsou na notebook této kategorie standardní: heslo startu počítače, nastavení BIOSu a pro primární disk.

Příslušenství

Notebook je předprodukčním vzorkem, tudíž k němu nebylo přibaleno nic navíc. Obecně však Sony nepatří k těm výrobcům, kteří přibalují různé příslušenství.

Na disku byl předinstalován anglický Windows Vista Business (zde prodávané modely samozřejmě mají plnou lokalizaci) a k němu i mnoho programů, které práci spíše zpomalují, než že by nějak pomáhaly (google programy, demoverze antiviru,…).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za cenu 33 605,- Kč bez DPH (39 990,- Kč s DPH) a má standardní dvouletou záruku s opravou v servisu (bring-in).

Závěr

Nové Sony VAIO SR19VN je pro lidi, kteří chtějí zajímavý a reprezentativní notebook, který zároveň nabídne špičkový výkon a mobilitu umožňující neustálé použití na cestách. Tento notebook stejně dobře poslouží na práci v náročnějších aplikacích jako při multimédiích (a okrajově i hrách). S dobrou výdrží se jedná takřka o ideální vyvážený stroj. Vadou na kráse je jen (na multimediální notebook) chudší výbava. S dokovací stanicí však tento problém mizí, a pak jde o zajímavý pracovní nástroj, který jde trochu jinou cestou, než běžné business notebooky.

Klady a zápory

+ výdrž na baterie
+ stylový vzhled
+ nižší váha vzhledem ke konfiguraci
+ možnost dokování

- hlučnější chod ventilátoru
- pružný plast pravé podpěrky ruky

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO SR19VN

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VNG-SR19VN
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8600 (2.40 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 200 (Hitachi HTS722020K9SA00, SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Matshita DVD-RAM UJ-862S)
  • LCD: 13.3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Radeon HD3470 (256MB)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100 (Marvell Yukon 88E8040)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 11.1V / 4h 14min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/Pro, D-Sub VGA, 2x USB, ExpressCard 34, FireWire
  • Rozměry: 315 x 235 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 1.89
Recenze

Diskuse