RECENZE: Sony VAIO TT11XN - opravdu maličký

27. 11. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Sony představilo nového zástupce svých stylových miniaturních notebooků. Nové VAIO TT konečně přináší vnitřnosti založené platformě Centrino 2 a uvnitř miniaturního šasi ukrývá Core 2 Duo procesor s frekvencí 1,2 GHz, 4 GB RAM, 160GB disk a 11" displej s HD rozlišením. Protože jde výbavou o plnohodnotný notebook a luxusní zboží, doporučená koncová cena se pohybuje okolo 50 000,- Kč bez DPH.

Sony VAIO TT11XN - opravdu maličký

Základní popis

Je to přibližně rok a půl, co jsem měl možnost recenzovat předchozí model Sony VAIO TZ11XN. Ač je to dlouhá doba a mezi tím do redakce přišly desítky jiných notebooků, tento si pamatuji naprosto přesně. Sony svými notebooky umí zaujmout a piluje na nich každý detail. Pokud se oprostím od srovnání výkonu, po technické stránce není zas tolik rozdílů mezi těmito modely. Vhled notebooku doznal několika změn. Všechny materiály (mimo tlačítek touchpadu) mají matný hrubý povrch, který na rozdíl od současných módních lesklých nechytá tolik otisky a nečistoty. Navíc je velmi příjemný na dotek. Notebook je celý vyveden v (hodně) tmavě šedé barvě s\xA0chromovanými částmi na bocích a kloubu. Stejná barva tradičně posloužila i na decentní nápisy a velký logotyp VAIO na víku.

Přední a zadní část základny je mírně zúžena. Zúžení v\xA0místě kloubů mě moc netěší, neboť kvůli němu vypadá notebook zbytečně protáhlý na výšku. Jde však přitom jen o optický klam. Některé tvary jsou zaobleny a celé tělo je příjemně tenké. Toho bylo mimo jiné dosaženo použitím uhlíkových vláken, která nabízejí velkou pevnost při nízké hmotnosti. Námi testovaný kus je sice černý, ale je na výběr více barev. Jen je otázkou, zda budou jiné barvy dodávány i na náš trh.

Ačkoli velikostně si VAIO nezadá s\xA0leckterým netbookem (samozřejmě mimo ceny), jeho výbava je na úrovni velkých notebooků. Na čelním panelu jsou umístěna multimediální tlačítka a dvě čtečky karet – první na karty MemoryStick a druhá na karty SD/MMC. Pravý bok je vyhrazen pro optickou mechaniku, která v\xA0takto malém těle zabere téměř celý tento prostor. Za mechanikou se nachází už jen VGA výstup na externí monitor. Na zadní stranu kvůli konstrukci kloubu a baterii nebylo možné umístit žádné konektory, takže se v\xA0podstatě vše nachází na levém boku. Postupně od uživatele jde o audio konektory, 2 USB, FireWire, ExpressCard 34, zdířka Kensington zámku a pod krytkou schovaný digitální výstup grafické karty HDMI s\xA0LAN. Výrazným designovým prvkem je válcovitý kloub spojující víko se základnou notebooku. Tento válec je z\xA0pravé strany zakončen podsvíceným hlavním vypínačem a z\xA0levé strany konektorem pro připojení napájecího adaptéru.

Vzhledem k\xA0velikosti nemohu být tak přísný jako v\xA0případě velkých notebooků, ale když se nad tím zamyslím, nic důležitého zde nechybí a být víc USB, nemůžu mít žádné výhrady. Důležitou změnou proti předchozím modelům je jednoznačně přidání digitálního HDMI výstupu. Za ten inženýry ze Sony chválím, neboť k\xA0připojení velkých LCD v\xA0digitální kvalitě konečně není nutné vlastnit dokovací stanici. Konektor pro dokovací stanici je umístěn na spodku notebooku a je krytý malou plastovou záslepkou, kterou je nutné před zadokováním vyjmout.

Pokud jde o rozložení, tak zde mě těší umístění audio konektorů na levý bok, kde by neměly většině lidí nijak překážet. Pouze USB konektory na levém boku blízko uživatele nejsou nejšťastněji umístěny. Na obhajobu však mohu uvést, že i krátký kabel myší určených k\xA0notebookům by měl stačit, aby byl kabel veden za notebookem a myš mohla být v\xA0pracovní poloze po pravé straně notebooku (jen leváci to budou mít s\xA0myší horší).

Z hlediska mobility je tento notebook naprosto geniálním řešením na denní nošení. Ačkoli jde o téměř plnohodnotný notebook, velikostně je na tom podobně jako 10“ netbooky (jen je proti nim tenčí). V\xA0číslech jde o hodnoty 279 x 200 x 25-30 mm při hmotnosti 1,32 kg. Ano, hmotnost je opravdu nižší než u mnoha 10“ netbooků. Přesto je zachována maximální pevnost šasi, které se zdá být velmi bytelné. Napájecí adaptér má výkon 65 W a ačkoli jde o jeden z\xA0těch menších, v\xA0porovnání s\xA0notebookem to tak vůbec nevypadá.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice zůstala prakticky identická s\xA0minulým modelem. Opět jde o oddělená tlačítka s\xA0mezerami mezi nimi. Tlačítka mají měkčí stisk, ale píše se na nich velmi komfortně. Stejné provedení používají i notebooky Apple. Klávesy jsou o něco menší proti standardní velikosti, ale při psaní to není žádný problém. Vzhledem k\xA0minimální velikosti notebooku jsem s\xA0klávesnicí nadmíru spokojen.

Ačkoli je notebook jen předprodejním předváděcím kusem, klávesnice byla vyměněna za kus s\xA0českou lokalizací. Primární popisky jsou anglické a sekundární česko-slovenské. Popisky zástupného numerického boku jsou značeny oranžovou barvou a popisky funkcí Fn klávesy tmavě modrou, která je na černé klávesnici jen velmi málo kontrastní.

U rozložení bylo nutné udělat několik kompromisů, neboť prostor pro klávesnici je proti běžným notebookům výrazně menší. Nelze tedy očekávat ani samostatné klávesy pro pohyb v\xA0dokumentech (řešeno přes Fn a kurzorové šipky), ani mezery pro oddělení kláves v\xA0horní řadě do bloků. Přesto musím pochválit za velký pravý Shift, Enter, Backspace a mezerník.

Touchpad je od společnosti Alps a má širokoúhlý poměr stran 16:10. Prostor pod dotykovou plochou je vyhrazen pro dvě široká tlačítka oddělená čtečkou otisku prstů. Samotná dotyková plocha samozřejmě podporuje funkci emulace kolečka myši a její povrch je příjemně jemný. Proti touchpadům Synaptics potěší možnost emulace prostředního tlačítka současným stiskem levého a pravého tlačítka.

Hlavní HW parametry

Obměna vnitřností přinesla kompletní Centrino 2 platformu. Nejnovější úsporný procesor Core 2 Duo SU9300 nabízí sice jen docela nízkou frekvenci 1,2 GHz, ale nedá se říct, že by jeho dvě jádra byla nějak pomalá. Výkon je dostatečný na naprostou většinu běžných úkonů a mimo výpočetně náročných úloh (například komprimace videa) limity procesoru nepoznáte (není problém ani s\xA0přehráváním HD obsahu).

S\xA0novým procesorem samozřejmě přichází i novější čipová sada Intel GS45 určená pro nízkonapěťové procesory. Ta má proti předchůdci novější integrovanou grafickou kartu a hlavně nižší spotřebu. Aby byl systém opravdu svižný, je notebook vybaven 4 GB operační paměti, která je složena ze dvou 2GB modulů typu DDR3 se sníženou\xA0frekvencí na 800 MHz.

Ačkoli jde o notebook, který svou velikostí spíše připomíná levné netbooky, celkově je odezva velmi dobrá a předinstalované Windows Vista zde běhají lépe než na leckterém běžném notebooku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 054
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7107

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 151
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 428

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 227
  • Rendering (Multiple CPU): 386
  • Multiprocessor Speedup: 1,70

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1787 MB/s

Klasický notebookový disk se do malého těla nevejde, takže je použit miniaturní 1,8“ disk. Ten je proti předchozímu modelu konečně rychlejší díky otáčení ploten rychlostí 5400 rpm. Taktéž úložný prostor se zvedl na 160 GB. Disk sice nedosahuje ta vysokých rychlostí jako 2,5“ varianty, ale výkon je v\xA0jeho kategorii velmi slušný. Vzhledem k\xA0vysoké ceně si ovšem myslím, že by to chtělo raději nějakou SSD paměť. Na našem trhu však taková konfigurace zřejmě nebude dostupná.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 96,89 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 35,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,80 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Jednou z\xA0největších výhod těchto malých notebooků Sony je integrace optické mechaniky. Ta v\xA0tak malém těle vytlačila všechny vnitřnosti notebooku na levou polovinu, neboť pravou obsadila prakticky celou. Ve VAIO TT lze provozovat i Blu-ray mechaniku, ale ta na našem trhu není nabízena. Zde se musíme spokojit s vypalovačkou s\xA0podporou všech běžný CD/DVD formátů a zápisu na dvouvrstvá média.

Gigabitový ethernet je doplněn „N-kovým“ Wi-Fi adaptérem a Bluetooth modulem. Bezdrátový vysílač lze rychle vypínat hardwarovým posuvným přepínačem na čelním panelu notebooku. Samostatně lze Wi-Fi, Bluetooth i drátovou síť vypínat pomocí předinstalované utility, která zobrazuje na obrazovce okno s\xA0jednotlivými zařízeními a možností jejich vypnutí. Je mi líto, že Sony nenásleduje trend ostatních výrobců a nenabízí u nás verzi s\xA0bezdrátovým 3G modemem. Samotný notebook je na něj připravený a dokonce v\xA0předinstalovaném systému jsou nainstalovány ovladače a řídící aplikace.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 11,1“ a nabízí poměrně vysoké rozlišení HD (1366x768). To znamená také poměr stran 16:9. Povrchová úprava je (proti předchozím modelům) matná, ale nijak jí to neubírá na výborném podání barev. Mohu říct, že takhle velký barevný rozsah jsem už dlouho na žádném notebooku neviděl. Nebýt displej tak malý, tak by šlo možná z\xA0notebooků o jeden z\xA0těch nejvhodnějších na práci s\xA0grafikou v terénu.

Kvůli vysokému rozlišení je rastr pixelů velmi jemný a ze začátku budete možná překvapeni. Díky velmi dobrým parametrům se s\xA0ním však dá pracovat i bez nutnosti zvětšovat DPI ve Windows. Displej nemá jen dobré barevné podání. Disponuje i silně nadprůměrným kontrastem a vysokou svítivostí zajištěnou LED podsvícením. Díky vysoké svítivosti je možné pracovat i venku v\xA0terénu pod slunečním světlem, aniž by se z\xA0obrazu stala jen šedá šmouha. Celkově tedy mohu displej jen pochválit.

Grafická karta svým výkonem nijak neoslní, neboť jde o integrované řešení Intel GMA X4500MHD se sdílenou pamětí. Tento grafický procesor nabízí většinu nejnovějších základních 3D funkcí a podporuje akceleraci HD videa. Tou nejdůležitější vlastností ale nejsou ani funkce, ani výkon. Hlavní je v\xA0takovém notebooku spotřeba a ta je v\xA0tomto případě velmi nízká.

Mimo LCD panelu notebook nabízí obrazové výstupy realizované VGA a HDMI konektorem. HDMI lze bez problému pomocí redukce převést na single-link DVI-D. To znamená, že je možné připojit prakticky všechna nejnovější LCD a televize do rozlišení 1920x1200. VGA výstup má slabší kvalitu a v\xA0kombinaci s\xA01680x1050 už obraz měl mírné duchy. Díky HDMI už to však nelze brát jako problém. Oba výstupy mohou fungovat najednou v\xA0případě, že je vypnutý interní displej notebooku. Je tak možné připojit dva externí monitory a na každém zobrazovat jinou část plochy. Právě dva externí monitory jsou často v\xA0oblibě u profesionálů. Pro snadnější připojování je dobré dokoupit dokovací stanici – ta má přímo na sobě VGA a klasické DVI-D.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3969
  • 3DMark 03: 1686
  • 3DMark 05: 781
  • 3DMark 06: 613

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 270
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 629
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 870
  • OpenGL Speedup: 3,23

Výkon ve 3D není příliš vysoký, ale to od takového notebooku přece nikdo nemůže očekávat. Pokud se na něm nebudou hrát hry (ačkoli ty starší a méně náročné není problém provozovat) a pracovat s\xA0náročnými scénami v\xA03D modelovacích nástrojích, tak by nemusel být výkon grafické karty nijak limitující.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbava je na úrovni velkých notebooků. Dva reproduktory nad klávesnicí umí generovat dostatečně hlasitý zvuk, který by měl postačovat i na přehrávání filmů ve více lidech. Komu by vestavěné reproduktory a (vestavěný mikrofon s funkcí Noise cancelling, která potlačuje okolní šumy) nestačily, na levém boku jsou 2 audio konektory - stereofonní výstup na sluchátka a vstup na mikrofon.

Tlačítka regulace hlasitosti zvuku jsou umístěna na čelním panelu. Jsou zde implementovány všechny tři základní funkce, tedy zhlasitění, ztlumení a úplné vypnutí zvuku. Dále zde jsou ještě dvě další tlačítka. Jedním je možné vysunout podavač optické mechaniky a druhé je programovatelné.

V\xA0tenkém víku je integrovaná 0,3Mpix webkamera. Je schopna fotit v\xA0rozlišení 640x480 a nahrávat video v\xA0rozlišení 320x240. V\xA0dnešní době už je to poněkud málo, ale stále lepší než nic.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

BIOS a zabezpečení

Je předpoklad, že tento notebook se bude vyskytovat především v\xA0rukou vysoce postavených manažerů a dalších lidí, u kterých je velký požadavek na zabezpečení. Notebook podporuje prakticky všechny nejnovější standardy a je vybaven bezpečnostním TPM čipem s čtečkou otisku prstů. Otisky je možné mít uložené klasicky na disku nebo přímo v\xA0notebooku na čipu (to ztěžuje možnost dešifrování útočníky). Na otisk je možné zabezpečit přihlášení do Windows a hesla v\xA0jednotlivých programech. Samotné zabezpečení zapnutí počítače BIOS nepodporuje. Ostatně nastavení BIOSu nepřináší prakticky žádné možnosti.

Chlazení a provozní hluk

Proti modelu VAIO TZ je jednoznačně posun v\xA0provedení chlazení. Ventilátor je totiž aktivní při kancelářské práci jen naprosto minimálně (tedy téměř vůbec). Při intenzivnějším zatížení výpočetně náročnými úkoly se sem tam spustí, ale jeho chod je tichý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,1°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 33,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 40,8°C
  • napájecí adaptér = 45,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,2°C
  • klávesnice vlevo = 31,3°C
  • klávesnice vpravo = 25,9°C
  • spodek maximum = 39,5°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 43,2°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty nejsou ani po delším provozu nijak vysoké. Do klávesnice se přenáší jen minimum tepla a spodek je jen vlažný. Práce s\xA0notebookem na klíně by neměla být žádným problémem. Pokud by však někdo přece jen pokládal teploty za příliš vysoké, je možné pomocí předinstalované utility změnit chování ventilátoru. Na výběr jsou ještě další dva stupně. První omezí spouštění ventilátoru ještě více a druhý ho naopak spouští častěji, což by mělo zaručit menší kumulaci tepla uvnitř notebooku a tím i nižší teploty.

Baterie

Přestože je baterie jen standardní šestičlánková (58 Wh), výdrž notebooku příjemně překvapila. V\xA0našem standardním redakčním testu* totiž notebook dokázal pracovat celých 7 hodin a 33 minut. To je velmi dobrý výsledek. Většího by šlo dosáhnout ještě snížením jasu LCD. Při vyšším jasu a zapnuté Wi.Fi by baterie stále měla být schopna poskytnout kolem 6 hodin provozu.

V\xA0nabídce má Sony i volitelnou náhradní baterii přesahující z\xA0notebooku, která díky více článkům nabízí kapacitu 87 Wh. Výdrž s\xA0ní by měla být přibližně o polovinu vyšší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Příslušenství

Sony si na mnoho příslušenství v\xA0ceně příliš nepotrpí. Uvnitř balení tak k\xA0notebooku najdete jen napájecí adaptér a baterii. Další příslušenství je možné dokoupit a asi nejzajímavější je dokovací stanice: 3 USB porty, LAN, VGA a DVI (výstupy zvukové karty chybí).

Náš testovací kus byl předprodukčním vzorkem, což znamená anglickou verzi operačního systému. U nás se samozřejmě notebook prodává s\xA0lokalizovanou verzí operačního systému – Windows Vista Business. Dále je na disku nainstalován DVD přehrávač WinDVD 8.0, vypalovací program Easy Media Creator 10 a editor PDF souborů Adobe (Akrobat) Standard. Z\xA0těch méně užitečných zmíním celou sadu programů Google, 60denní zkušební verzi MS Office 2007 a demoverzi McAfee antiviru.

Ceny a záruka

V\xA0současné době je u nás nabízena pouze tato testovaná konfigurace. Doporučená koncová cena je stanovena na 50 412,- Kč bez DPH (59 990,- Kč s\xA0DPH). Záruka má standardní délku 2 roky a lze ji uplatnit u autorizovaných servisních partnerů. Je možné ji prodloužit na 3 roky, případně rozšířit o možnost opravy v\xA0zahraničí (standardní záruka je tedy jen lokální).

Závěr

Sony VAIO TT je nádherným notebookem, který nabízí kombinaci stylového vzhledu, dobrého výkonu, plnohodnotné výbavy a minimálních rozměrů. Sony má s\xA0děláním našláplých miniaturních notebooků obrovské zkušenosti. U tohoto modelu jsem měl relativně vysoká očekávání, a přesto nemám výrazných výtek. Rozmanitostí rozhraní by tento notebook převálcoval mnoho business modelů s\xA0mnohem větší úhlopříčkou. Displej sice je malý, ale díky výborným parametrům je na něj příjemný pohled (bez zvětšování písma/DPI), přestože má velmi jemný rastr. Příjemná je taktéž výdrž i se standardní šestičlánkovou baterií, která by měla postačit na celý pracovní den.

Na VAIO TT mi vlastně chyběla jen osvětlená klávesnice. V\xA0poslední době se rozrůstá počet notebooků, které tuto funkci mají a v\xA0mnoha případech je velmi užitečná. Tento notebook by si podsvícení klávesnice zasloužil, zvláště když vezmu v\xA0potaz, kolik stojí. S\xA0cenou souvisí i druhý nedostatek. Za cenu, která je stanovena pro náš trh, bych si už dokázal představit nějakou lepší konfiguraci s\xA0SSD pamětí místo disku, Blu-ray mechanikou nebo 3G modemem. Během posledního roku došlo k\xA0velkému rozmachu levných netbooků, které samy o sobě nemohou být zas takovou konkurencí. S\xA0nimi ale přišly i o něco dražší netbooky, které nabízí mnoho vlastností jako VAIO TT (malé rozměry, seriózní vzhled a dobrá výbava) za několikrát menší cenu. Stále však platí, že kdo hledá ultramobilní zařízení bez kompromisů, bude muset zaplatit větší sumu za notebook, jako je tento.

Klady a zápory

+ velká výbava rozhraní (HDMI, FireWire)
+ dlouhá výdrž na baterie
+ výborný displej
+ integrovaná optická mechanika

- vyšší cena (ospravedlnilo by ji SSD a 3G modem)
- chybí podsvícení klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO TT11XN

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VGN-TT11XN
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo SU9300 (1.20 GHz, 3 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 160 (TOSHIBA MK1617GSG, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Optiarc DVD RW AD-7910S)
  • LCD: 11,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82567LM Gigabit Network)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio (ALC889)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Apls)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5400 mAh 10.8V / 7h 33min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/Pro, VGA, HDMI, 2x USB, 1x Express Card/34, 1x FireWire
  • Rozměry: 279 x 200 x 25-30 mm
  • Hmotnost (kg): 1.32
Recenze

Diskuse