RECENZE: Sony VAIO VGN-FZ31Z - vypalujeme modře

15. 5. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Válka HD formátů byla rozhodnuta a na českém trhu se začali ve větší míře objevovat notebooky vybavené Blu-ray. Jedním z nich je i testované Sony VAIO, které však umí tyto disky nejen číst, ale i vypalovat. 15,4'' notebook s cenou přesahující 35 000 Kč je dále vybaven procesorem Core 2 Duo, velkým 300GB diskem a dedikovanou grafickou kartou firmy NVIDIA.

Sony VAIO VGN-FZ31Z - vypalujeme modře

Sony VAIO řady FZ se od ostatních multimediálních notebooků odlišuje na první pohled. Přestože je design zaměřen na jednoduchost, působí celkově luxusním dojmem. Značně k tomu přispívají i použité kvalitní materiály, vnější část šasi využívá hořčíkových slitin, které nejsou pro tuto třídu typické. Počítače této řady vynikají i svými malými rozměry v porovnání s ostatními 15,4‘‘ notebooky.

Protože se testovaný notebook liší od dříve recenzovaného Sony VAIO VGN-FZ11M pouze jinou hardwarovou konfigurací, dovolím si odkázat čtenáře na popis z recenze "Sony VAIO VGN-FZ11M - multimédia se stylem".

Hlavní HW parametry

Notebook je založen na poslední dostupné platformě od firmy Intel, jedná se o čipset PM965, v této konfiguraci doplněný procesorem Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, FSB 800 MHz, 3 MB Cache). Použitý procesor sice není nejvýkonnějším dostupným řešením, ale i tak nabízí velmi vysoký výkon.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 752
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 284

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 890
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 74 023

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 445
  • Rendering (Multiple CPU): 792
  • Multiprocessor Speedup: 1.78

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za vteřinu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,1

V notebooku jsou použity 2 paměťové moduly pracující na frekvenci 667 MHz, každý o kapacitě 2048 MB. Díky použití 32-bitového systému jsou ale uživateli k dispozici jen 3 GB paměti. V testu propustnosti bylo dosaženo výsledku 2343 MB/s.

Testovaná konfigurace byla osazena 300GB diskem FUJITSU MHX2300BT, jeho plotny se otáčí rychlostí 4200 otáček za minutu, dále je vybaven 8 MB cache a SATA rozhraním.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 103,17 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 34,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,51 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,6

S ohledem na nižší rychlost otáčení se jedná o slušný výsledek, přesto je výkon nízký, zejména ve srovnání s moderními 5400otáčkovými disky, které už také dosahují takto vysokých kapacit. Především průměrná přístupová doba patří svou hodnotou do let dávno minulých.

Po rozhodnutí “války HD formátů“ se začaly i v noteboocích objevovat ve větším měřítku Blu-ray mechaniky. V testovaném notebooku je použita BD-RE mechanika, konkrétně se jedná o model BD-MLT UJ-220S od firmy MATSHITA, který umí Blu-ray disky nejen číst, ale i vypalovat. K dispozici jsou 2 typy zapisovatelných disků: BD-R disky pro jednorázový zápis a BD-RE umožňující opakované přepisování. Oba typy existují ve dvou variantách, jednovrstvé o kapacitě 25 GB a dvouvrstvé o kapacitě 50 GB.
Použitý model umožňuje čtení i zápis BD-R/RE médií rychlostí 2\xD7, u dvouvrstvých BD-R/-RE je možný zápis pouze 1\xD7 rychlostí. Některým uživatelům by mohla vadit nižší rychlost zápisu klasických CD-R/RW, maximem mechaniky je 8\xD7 rychlost. Podporovaný je i zápis na všechny typy běžných DVD.

Konektivitu s okolním světem zajišťuje bezdrátový adaptér Intel Wireless WiFi Link 4965AGN podporující Wi-Fi standardy a/b/g/n, k dispozici je rovněž 10/100 Ethernet a Bluetooth. Díky absenci Gigabitového Ethernetu dochází k paradoxní situaci, kdy může být bezdrátové připojení k síti teoreticky rychlejší než drátové.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Sony si dalo na výběru displeje záležet, ten má klasickou úhlopříčku 15,4‘‘ a rozlišení WXGA (1280\xD7800), kvalita zobrazení je však na notebook velmi vysoká. Dobrý obraz má na svědomí dvojice podsvětlovacích trubic (ve většině notebooků se používá jen jedna), která poskytuje vysoký jas a barevnou věrnost. Nadprůměrné jsou i pozorovací úhly. Povrch displeje má lesklou úpravu, ale ve srovnání s jinými notebooky jsou nežádoucí odlesky mnohem slabší.

Dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 8600M GS nijak nepřekvapí, jedná se o model nižšího mainstreamu, který však pro přehrávání HD videa a v omezené míře i hraní novějších her stačí. GPU beží na taktu 500 MHz, 16 unifikovaných shaderů na 1000 MHz. Karta je vybavena 256 MB vlastní pamětí pracující na frekvenci 700 MHz, další paměť si umí v případě potřeby sama nasdílet.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 17 626
  • 3DMark 03: 7556
  • 3DMark 05: 4772
  • 3DMark 06: 2831

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,4

Za předpokladu nastavení rozumné úrovně detailů umožňuje grafická karta hrát i novější hry.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebooky VAIO řady FZ jsou multimediálně zaměřeny ve všech směrech. Kromě již zmiňované BD-RE mechaniky, širokého výběru videovýstupů (HDMI, S-Video, D-Sub) a kvalitního displeje vyniká i v dalších oblastech.

V kovovém pásu nad klávesnicí jsou do kruhu seskupena tlačítka pro ovládání hlasitosti a funkcí přehrávače, jedná se o přehledné a praktické řešení. Také se zde nacházejí reproduktory. Jejich projev je vzhledem k velikosti notebooku bezchybný, potěšila by však vyšší hlasitost.

Nejzajímavější je možnost přehrávání multimédií bez spuštění operačního systému. Po stisknutí tlačítka AV Mode se spustí aplikace, která umožňuje přehrávat hudební soubory a prohlížet fotografie uložené na pevném disku, nebo spouštět CD a DVD (Blu-ray disky ani videa z pevného disku bohužel nezvládne). Ovládání je jednoduché, připomíná menu DVD přehrávače.

Pro vytváření video Blu-ray disků je potřeba software, který umí s tímto formátem pracovat. Sony zvolilo Adobe Premiere 4.0 Elements, software má jednoduché ovládání je tedy vhodný i pro začátečníky.
Hlavní komplikací při práci s videem je velmi vysoká časová náročnost, především pokud chcete zpracovávat delší video v maximálním HD rozlišení. Doba zpracování tak může, navzdory výkonné konfiguraci, zabrat řádově hodiny (jen vypálení plného 25 GB BD-R disku zabere cca 50 min). Komprimace videa s vysokým rozlišením je jednou z nejnáročnějších činností vůbec, dokáže pořádně zatopit i desktopovým sestavám.
Na druhou stranu pro přehrávání HD videa je výkon dostatečný stejně jako pro úpravy videa v DVD kvalitě, které jsou podstatně méně časově náročné.

Notebook je osazen i 1,3 Mpx webkamerou. Kvalita obrazu je průměrná ve videu byl patrný šum.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vstup chlazení je umístěn vlevo vzadu, menší průduchy se nachází vepředu. Výdech je jen jeden na levé straně. Účinnost chlazení zvyšuje i použití hořčíkového šasi, které pomáhá odvádět teplo a vyšší nožičky umožňující lepší přístup vzduchu.
Větráček se sice točí neustále, potěší ale jeho nízká hlučnost, která se ani v zátěži příliš nezvyšuje a notebook tak zůstává tichý. Teploty v zátěži jsou v porovnání s jinými notebooky vyšší ani tak ale nebrání pohodlné práci. Ani vyšší zahřívání nevylučuje používání počítače v klíně.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,6 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1 °C
  • klávesnice vlevo = 34,3 °C
  • klávesnice vpravo = 33,4 °C
  • spodek maximum = 35,9 °C(uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,1 °C
  • napájecí adaptér = 45,3 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,1 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 38,9 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,7 °C
  • klávesnice vlevo = 39,5 °C
  • klávesnice vpravo = 37,8 °C
  • spodek maximum = 37,6 °C(uprostřed)
  • výdech chlazení = 52 °C
  • napájecí adaptér = 49,7 °C

teplota okolí při měření: 24 °C

Baterie

Výrobce použil v notebooku 6-ti článkovou baterii o kapacitě 58 Wh. Její výdrž v našem standardním redakčním testu* dosáhla 2 hodin 46 minut. Dosažený výsledek patří k horšímu průměru, na což bude mít vliv jak dedikovaná grafická karta, tak displej s dvěma lampami. V nabídce je i větší náhradní 9-ti článková baterie, která pak vzadu přečnívá.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 79 W

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou stejně jako u většiny notebooků určených pro domácnosti jen základní. Nastavit je možné hesla, údaje o času a sekvenci bootování. Zabezpečení před zloději zajišťuje Kensington Lock.

Příslušenství

Notebook se dodává se širokou softwarovou výbavou. Výrobce zvolil operační systém Windows Vista Home Premium ve 32 bitové edici. Z produktů firmy Microsoft je dále k dispozici trial verze Office 2007 a Microsoft Works.
Pro práci s videem je k dispozici již zmiňované Adobe Premiere Elements 4, přehrávaní BD disků zajišťuje WinDVD BD 8.0. Při vypalování si můžete vybrat z aplikací Easy Media Creator 9, Click o Disc, nebo VAIO Movie Story. Úpravy fotografií umožňuje Adobe Photoshop Elements 6. Přeinstalován je také balíček softwaru od Google (Picasa, Google Desktop, Google Talk), několik utilit pro notebooky VAIO a bezpečnostní software Norton 360.

V krabici s počítačem najdete také ukázkový Blu-ray disk.

Ceny a záruka

Doporučená cena testované konfigurace VGN-FZ31Z (T8300, 4 GB RAM, 300 GB HDD, GeForce 8600GS, BD-RE) pro Českou republiku činí 37 806 Kč bez DPH (44 990 Kč s DPH).

V nabídce je i slabší konfigurace, VGN-FZ31M (T7250, 2 GB RAM, 200 GB HDD, BD-ROM) za 25 201 Kč bez DPH (29 990 Kč s DPH).

Záruka je standardní dvouletá, opravy zajišťují autorizovaná servisní centra.

Závěr

Sony VAIO VGN-FZ31Z je už jen díky svému designu netypickým zástupcem třídy multimediálních notebooků. Vyniká v mnoha směrech, ať se jedná o pevné hořčíkové šasi, nadprůměrný displej nebo vypalovací BD mechaniku. Potěší rovněž bohatá softwarová výbava a možnost přehrávání multimédií bez startu operačního systému. Největším záporem tak zůstává použití pomalejšího pevného disku.

Klady a zápory

+ hořčíkové šasi
+ kvalitní displej
+ BD-RE mechanika

- pomalejší disk
- čtečka nepodporuje xD karty

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO VGN-FZ31Z

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: SONY VAIO VGN-FZ31Z
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-667 (2x 2048)
  • HDD (GB): 300 (FUJITSU MHX2300BT, SATA 150, 4200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: BD-RE (MATSHITA BD-MLT UJ-220S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: nVIDIA GeForce 8600M GS 256 MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g/n
  • Zvuková karta: Intel 82801 HBM ICH8M - High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 58Wh / 2h 46min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, 1x MS, D-Sub, 1x S-video, 1x HDMI, 3xUSB, 1x Express Card/34, 1x FireWire
  • Rozměry: 355,8 x 254,4 x 24,9/34,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
Recenze

Diskuse