RECENZE: Toshiba Portégé M800 - jednoduše bílá

9. 10. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba přibližuje řadu Portégé i běžným uživatelům svým novým modelem M800, který za cenu okolo 25 000,- Kč bez DPH nabízí líbivý vzhled bílého šasi, 13'' displej a nejmodernější vnitřnosti platformy Centrino 2 včetně některých libůstek navíc v podobě HDMI a eSATA konektorů.

Toshiba Portégé M800 - jednoduše bílá

Základní popis

Toshiba vsadila na už zavedený design, takže M800 silně připomíná modely Satellite U400, které se na první pohled liší jen použitím černé barvy a lesklou klávesnicí (od které už naštěstí M800 upustila). U400 totiž disponuje povrchovou úpravou, na které je vidět každá nečistota a každý otisk. Materiál se zdá i zde velmi podobný s rozdílem, že na bílé barvě otisky nejsou vidět, takže nevyžaduje takovou údržbu, aby vypadala stále dobře.

Samotná bílá barva je použita na víku z obou stran a na vrchní straně základny. Zbytek je černý s hrubším vzorkem. Pokud jde o bílou, tak ta má nádech do jogurtové. Osobně mám k bílým notebookům menší despekt, což není nic nepochopitelného, neboť zcela jistě nejsem cílovou skupinou, ale několik žen, které mě viděly s tímto notebookem, se ovšem samo od sebe zmínilo, že je vážně moc pěkný, takže jsem si jist, že Toshiba ví, proč vypadá tak, jak vypadá.

Po mechanické stránce nemám, co bych vytkl. Notebook je pevný na všech místech šasi a nekoná se žádné prohýbání, skřípání ani vrzání. Panty držící víko nemají žádnou vůli a kladou odpor tak akorát, aby víko nepadalo a zároveň otevírání a zavírání nezpůsobovalo zbytečně velké opotřebení. V zavřeném stavu je víko drženo k základně magneticky, což je u notebooků této velikosti celkem běžné. Zklamal mě jen maximální úhel otevření, který by mohl být větší. Těch přibližně 135° není mnoho a může to být znát u vysokých lidí, když je potřeba s notebookem pracovat na klíně.

Ačkoli jde jen o 13“ notebook, za tuto výbavu by se nemusel stydět ani nějaký větší. Na přední hraně je umístěna čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD). Pravý bok obsadila optická mechanika, USB, LAN a modem. V zadní části je prostor vyhrazen převážně pro baterii, a tak je pouze na kraji zdířka napájení. Drtivá většina konektorů se vtěsnala na levý bok a postupně od uživatele jde o vstup/výstup zvukové karty, FireWire 400, USB, ExpressCard 54 (krytý záslepkou), kombinovaný eSATA/USB konektor, digitální HDMI výstup a za výdechem chlazení ještě analogové VGA.

Chválím především za přítomnost HDMI výstupu, který by dnes již měl být standardem, ačkoli současná nabídka notebooků to moc nereflektuje. Stejně tak vítám i eSATA konektor, který umožňuje rychlé připojení externích disků bez omezení jejich rychlosti. USB konektory jsou jen tři (pokud počítám i ten kombinovaný s eSATA), ale notebooky této velikosti jich mají málokdy více.

Vzhledem k tomu, že se notebook chlubí modelovým označením Portégé, čekal bych menší rozměry a hmotnost. Takto je se svými 2,12 kg plně srovnatelný s modely Satellite (Pro) U400. Navíc 75W adaptér (462 g) patří spíš k těm těžším a od pohledu bych ho tipoval spíš na 90 W.

Klávesnice a ovládací prvky

Zde použitou klávesnici lze nalézt i v mnoha dalších noteboocích Toshiba s úhlopříčkou 12 a 13“. Vyznačuje se odsunutou řadou funkčních kláves, dedikovaným blokem kurzorových šipek a klávesami PgUp a PgDn hned nad nimi. Klávesy Home a End jsou umístěny do horní řady po levém boku kláves Insert a Delete. K rozložení nemám větších výhrad, snad jen Home a End bych ocenil více po ruce, avšak to je jen osobní preference.

Klávesnice notebooků Toshiba patří mezi ty lepší a chválím na ní jistý stisk a velmi tichý chod (v případě potřeby lze při troše snahy psát téměř neslyšně). Testovaný kus měl občas některé klávesy velmi tuhé a sem tam vynechávaly. Během recenzování pomáhalo silné zatlačení na klávesu. Vzhledem k tomu, že jsem měl už několik notebooků této značky s identickou klávesnicí, předpokládám, že jde s velkou pravděpodobností jen o chybu testovaného kusu.

Nad klávesnicí je několik dotykových senzorů, jejichž podsvícení lze vypínat a zapínat jedním z nich. Mimo toho lze s nimi i spustit a ovládat multimediální přehrávač (jde o klasická multimediální tlačítka, která lze mapovat z libovolného programu). Podsvícení tlačítek je řešeno méně tradičně – plast v místech ikon je tenčí, a silné bílé diody ho proto prosvítí. Světlo tedy není moc ostré a je rozptýleno kolem ikony. Osobně se mi tento způsob nezdá příliš efektní a raději bych to viděl realizované nějak jinak. Stejným způsobem jsou řešeny i indikační diody a v prosvětlené místnosti vůbec nepoznáte, která z nich svítí a která ne.

Dvoutlačítkový touchpad je od firmy Synaptics a podporuje všechny základní funkce. Dotyková plocha patří k těm menším a není nijak zapuštěna. Poznat ji lze podle hrubšího povrchu. Při psaní jsem neměl problém, že bych se omylem touchpadu dotýkal, ale kdyby někdo podobný problém měl, je možné jej vypnout pomocí klávesové zkratky Fn+F9. Práce s touchpadem nebyla moc pohodlná. Pohyb kurzoru je totiž trhanější, než je zvykem, a navíc je znatelné mírné zpoždění. Nevím, kde je přesně u Toshiby problém, ale stejně se chovala i většina předchozích notebooků této firmy.

Hlavní HW parametry

Vnitřnosti se skládají z běžných součástí platformy Centrino 2, což znamená čipovou sadu Intel GM45 v kombinaci s procesorem Intel Core 2 Duo P8400 s frekvencí 2,26 GHz a TDP 25 W. To je doplněno 3 GB paměti RAM typu DDR2-800. Takový hardware už stačí na víc než jen kancelářskou činnost.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 12 916
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 8271

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 487
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 680

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 179
  • Rendering (Multiple CPU): 323
  • Multiprocessor Speedup: 1,80

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1227 MB/s

Pokud vám připadají hodnoty příliš nízké vzhledem k použitým součástem, tak mě také. Tento problém už jsem viděl 3x za poslední rok a pokaždé se jednalo o 13“ notebook této značky. Tentokrát jsem se ho však nesnažil nijak řešit, protože předpokládám, že je to pravděpodobně od výrobce záměr (například kvůli nižší spotřebě). Věřím, že jinak by mohly být výsledky výkonu dvojnásobné – kdo by chtěl vyšší výkon, může zkusit použít řešení, které jsem popsal v jedné ze svých minulých recenzí:

„Tyto hodnoty jsem naměřil až na třetí pokus, protože se několikrát stalo, že se pokazila správa napájení pomocí služby Toshiba Power Saver. S tímto problémem jsem se nesetkal poprvé, což mě přivádí k myšlence, že v základním programovém vybavení něco není úplně v pořádku. Procesor při této chybě podává poloviční výkon (při stejné frekvenci) a nelze ho nijak nastavit na výkon vyšší (a to ani při měření Vista Experience Indexu, který si nastavuje nejvyšší výkon natvrdo sám). Řešením je reinstalace Windows, případně jen některých utilit Toshiby. Já jsem zvolil cestu trochu jinou. Službu Toshiba Power Saver jsem zablokoval pomocí Správy počítače a problém zmizel. Tento způsob však není úplně nejčistší, protože tím člověk přijde o některé možnosti nastavení. Hlavní problém vidím v tom, že běžní uživatelé v případě, že tato chyba nastane, nemusí vůbec nic zjistit a jen se občas budou vztekat, že jejich notebook není příliš rychlý.“

Úsporná opatření se nijak neprojevují na rychlosti SATA disku Toshiba, který přes standardní rychlost otáčení 5400 rpm nabízí mírně nadprůměrnou hodnotu sekvenčního čtení (a mírně podprůměrnou přístupovou dobu).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 89,7 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,19 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Nutnou součástí každého plnohodnotného notebooku je dnes i optická mechanika schopná pracovat s médii CD a DVD včetně zápisu na ty dvouvrstvé. Mechaniku je možné prostřednictvím předinstalovaného programu ztlumit, aby nerušila svým provozem.

Standardní konektivitu zahrnující draft-n Wi-Fi kartu a Bluetooth 2.0 modul kazí levný fast-ethernet čip s maximální rychlostí jen 100 Mbit/s. Bezdrátový vysílač lze vypnout hardwarovým přepínačem na čelním panelu. Separátně lze bezdrátová zařízení přepínat pomocí klávesové zkratky a programu Toshiba Flash Cards.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý lesklý displej má úhlopříčku 13,3“ a standardní rozlišení WXGA (1280x800). Parametry odpovídá ostatním WXGA panelům a nadchnout může jen vyšší svítivostí. Díky povrchové úpravě nejsou barvy zašedlé, ale především vertikální pozorovací úhel je velmi slabý a v kombinaci s omezením maximálního rozevření notebooku to znamená, že v určitých případech je nutno se dívat na displej mírně shora. Pak se bohužel barvy relativně rychle degradují do světle šedé. Regulace intenzity podsvícení sice má 8 kroků, ale minimální hodnota se mi zdá stále relativně vysoká.

Udávané parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 250 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 45° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kusu. Tím je Samsung LTN133AT07-001. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Integrovaná grafická karta Intel GMA X4500MHD využívá sdílené paměti a nabízí jen úplně základní výkon. Předností je naopak minimální spotřeba, která umožňuje delší výdrž na baterie a méně vyzářeného tepla. Mimo interního displeje lze využít ještě analogového VGA výstupu a digitálního HDMI (přenáší obraz i zvuk). Oba tyto výstupy lze využít najednou pro připojení dvou externích displejů. U VGA se bohužel projevil problém s vlněním obrazu v případě, že je připojený napájecí adaptér (což může být problémem elektrické sítě v daném místě stejně jako základní desky notebooku). Při chodu na baterie je obraz ostrý i v rozlišení 1680x1050.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4033
  • 3DMark 03: 1369
  • 3DMark 05: 649
  • 3DMark 06: 563

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 207
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 447
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 609
  • OpenGL Speedup: 2,94

Grafický výkon je nižší než u jiných notebooků vybavených touto grafikou a pohybuje se někde na úrovni GMA X3100. Ve hrách už je možné rozdíl poznat, ale na ostatní činnosti to nemá vliv.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné reproduktory nad klávesnicí nabízí kvalitu zvuku mírně nad průměrem mezi notebooky, což na úhlopříčku 13“ není špatné. Maximální hlasitost je dostatečná i na sledování filmů ve více lidech. V případě, že očekáváte od notebooku více, je možné využít klasického analogového vstupu a výstupu na levém boku. Výstup je samozřejmě jen stereofonní, ale v případě potřeby lze vyvést prostorový S/PDIF zvuk pomocí HDMI.

Chválím za možnost regulace hlasitosti pomocí kolečka na čelním panelu notebooku. Sic už kolečko není dávno jako potenciometr, ale funguje digitálně, stále se jedná o (dle mého názoru) nejlepší způsob řešení regulace (lepší než klasická tlačítka a samozřejmě výrazně lepší než klávesová zkratka).

1,3Mpix webkamera a mikrofon vestavěné ve víku nad displejem jsou dnes již standardní výbavou většiny notebooků. Ovládání kamery řeší program společnosti Chicony, který nabízí jak focení, tak i nahrávání videa. Aktivitu webkamery lze snadno poznat pomocí modré diody vedle objektivu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Mimo standardních možností zabezpečení pomocí hesel v BIOSu (start počítače a nastavení) je možné ještě využít zabezpečení pomocí čtečky otisku prstů. Ta je určena především k efektnějšímu přihlašování do systému Windows a není doplněna bezpečnostním TPM čipem.

Chlazení a provozní hluk

Notebooky Toshiba většinou patří k těm tišším (a to i u modelů s výkonnější grafikou). U modelu M800 jsem s chlazením maximálně spokojen, protože při běžné kancelářské práci o notebooku téměř nevíte. Ventilátor se spouští při kancelářské práci jen minimálně (a to i při nastaveném profilu Vysoký výkon). Případně se dá chlazení ještě více utišit pomocí nastavením úspornějšího režimu chlazení. Potřebná položka od Toshiby je přidána mezi ostatní pokročilá nastavení profilů spotřeby. S tím je možnost dosáhnout toho, že se ventilátor při kancelářské práci nespouští vůbec.

V případě vytížení ventilátor běží, ale patří k těm tišším a hluk je slyšet jen v úplně tiché místnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 39,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • klávesnice vlevo = 34,5°C
  • klávesnice vpravo = 33,7°C
  • spodek maximum = 41,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,5°C
  • napájecí adaptér = 38,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 34,1°C
  • klávesnice vpravo = 33,1°C
  • spodek maximum = 41,2°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,1°C
  • napájecí adaptér = 44,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při delším provozu bez přenášení se produkované teplo projeví na spodku šasi uprostřed a v okolí touchpadu. Je to vinou méně častého spouštění ventilátoru, ale nejde o nic tragického – já jsem prakticky celou tuto recenzi napsal s tímto notebookem na klíně.

Baterie

Na šestičlánkové baterii je udána hodnota 10,8 V a 3700 mAh, což by dalo dohromady kapacitu jen 40 Wh. Diagnostické programy však hlásí pravděpodobnější hodnotu 4800 mAh – tedy 52 Wh. Té by odpovídala i naměřená výdrž v našem standardním redakčním testu* 4 hodiny a 8 minut. S aktivní Wi-Fi a maximální intenzitou podsvícení displeje se výdrž pohybovala mírně pod 3 hodinami a 30 minutami, což je stále ještě velmi dobrá hodnota. V případě potřeby Toshiba nabízí ještě volitelnou primární baterii s kapacitou o 50% větší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 70 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Příjemně překvapila rychlost nabíjení. V kombinaci s nevelkou baterií to znamená nabití na 80% kapacity během necelé hodiny. Díky naddimenzovanému adaptéru se navíc nabíjení nezpomaluje ani v zátěži.

BIOS

Nastavení BIOSu Phoenix TrustedCore nabízí většinu základních funkcí. Na záložce Main potěší položka s výběrem displeje, který se má po zapnutí notebooku aktivovat. Na výběr je možnost Auto-Selected (kdy notebook vybírá jen VGA zařízení, pokud je připojeno) a LCD+AnalogRGB (kdy je obraz klonován na interní displej i na VGA). Není mi jen jasné, proč se v BIOSu nepočítá i s HDMI výstupem. Záložka Advanced nabízí mnoho funkcí týkajících se vypínání některých vestavěných zařízení, napájení USB i v režimu spánku, probouzení z klávesnice/LAN a dalších.

Většina voleb je přístupná i z prostředí Windows pomocí programu Toshiba HWSetup.

Příslušenství

Notebook je dodáván jen s napájecím adaptérem, několika DVD a pár příručkami. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows Vista Business a výrobce nabízí i možnost downgrade na Windows XP Professional. V továrním obrazu instalace už je nasázeno mnoho programů, kterými se Toshiba chlubí v prospektech, avšak po nainstalovaný na mě působil systém mírně zabrzděným dojmem právě kvůli množství často nepříliš užitečného programového vybavení. Řekl bych, že zejména u demoverzí antivirů a různých toolbarů do prohlížečů platí, že méně je někdy více.

Ceny a záruka

Notebook je na našem trhu nabízen jen v testované konfiguraci a jeho doporučená cena činí 21 990,- Kč bez DPH (26 168,- Kč včetně DPH). Už v základu je nabízena s notebookem i záruka s opravou carry-in (oprava v servisu) na dobu 3 roků.

Závěr

Nová Toshiba Portégé M800 je zajímavým stylovým notebookem určeným k častějšímu přenášení. Nabízí dobrou výdrž na baterie při zachování přijatelné hmotnosti a výkonově plnohodnotných součástí. Pokud pominu jisté problémy s regulací výkonu kvůli systémovým službám Toshiby, je ještě jedna věc k zamyšlení. Tento model mi do řady Portégé moc nezapadá, protože je šasi prakticky identické s modelem U400, od kterého se liší mimo barvy jen přidáním eSATA a samozřejmě novější čipovou sadou s procesorem (což je logické, protože jde o novější model). Předpokládám, že je to spíš záležitostí marketingu, protože od této řady jsem jinak vždy čekal něco opravdu „top“. Jde však jen o zamyšlení a pro běžného uživatele to nemá žádný význam. Pro toho je důležité, že dostane ergonomicky dobře navržený tichý notebook, který vypadá dobře.

Klady a zápory

+ zajímavý vzhled
+ tiché chlazení
+ HDMI a eSATA

- nižší výkon vinou správy napájení
- 100Mbit/s síť

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Portégé M800-107

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé M800
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8400 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-800 (2048+1024)
  • HDD (GB): 320 (TOSHIBA MK3252GSX, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-U20N)
  • LCD: 13.3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500MHD
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100 (Marvell Yukon 88E8040T Fast Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio (HD SmartAudio 221)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 10.8V / 4h 8min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD, MMC, MS, XD, D-Sub, HDMI, 2x USB, ExpressCard 54, FireWire, USB/eSATA
  • Rozměry: 310 x 230 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2.12
Recenze

Diskuse