RECENZE: Toshiba Satellite P300 - jako v zrcadle

12. 6. 2008 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Toshiba nedávno uvedla nové modely řady Satellite, v dnešní recenzi si představíme jejího největšího zástupce. Už podle jeho vzhledu lze odvodit výrazné zaměření na multimédia a ani výkonem tento 17'' notebook nijak nezaostává. Testovaná konfigurace s příznivou cenou okolo 25 000 Kč bez DPH disponuje procesorem Core 2 Duo a výkonnou grafickou kartou firmy ATI.

Toshiba Satellite P300 - jako v zrcadle

Základní popis

Toshiba P300 je dalším zástupcem řady multimediálních notebooků, které se v poslední době stále více prosazují. Její design částečně vychází ze staršího modelu, odlišuje se především použitím jiné povrchové úpravy, barevného sladění a několika dalšími detaily.

Lesklému víku počítače vévodí velký stříbrný nápis TOSHIBA, zbývající prostor zdobí stříbrné pruhy na šedém podkladu. Rovněž horní část základny, včetně klávesnice, se dočkala lesklého povrchu, ten je pro změnu v černém provedení. Nad klávesnicí se nachází 2 reproduktory značky harman/kardon, tlačítko pro zapnutí a řada podsvětlených multimediálních tlačítek.
Design je asi nejkontroverznější stránkou tohoto přenosného počítače. Vypadá sice velmi hezky a nepochybně osloví velkou část uživatelů, na druhou stranu jsou lesklé povrchové úpravy velmi nepraktické, protože chytají prach a otisky prstů. Trpí tím hlavně klávesnice a prostor pod ní, těchto částí se uživatel dotýká prakticky neustále. Notebook je potom upatlaný a čistění nemá velký smysl, v okamžiku, kdy si uživatel opře ruce, jsou otisky zpět.
Stejně jako většina multimediálních notebooků, i tento je vyroben z běžných plastových materiálů, přesto ale vyniká nadprůměrným zpracováním, nikde se nepatřičně neprohýbá ani nevrže.

Indikační diody se nacházejí uprostřed na přední hraně základny, označují připojení napájení, zapnutí počítače, stav baterie a aktivitu disku, vlevo je pak umístěno svítící logo Satellite.
Na přední straně se dále nachází přepínač bezdrátových sítí, čtečka paměťových karet (SD/MMC, MS, xD), dvojice audio konektorů a kolečko pro ovládání hlasitosti.

Na pravém boku najdeme 2 USB porty, konektor modemu, optickou mechaniku, konektor napájení a zdířku pro Kensington lock.

Na levém boku se nachází ExpressCard/54 slot vybavený záslepkou, pod ním najdeme FireWire a 2 USB porty, dále se na této straně nachází konektor Ethernetu, HDMI, S-Video výstup a VGA.

Směrem na zadní stranu se vysouvá displej, žádné konektory se zde proto nenacházejí. Díky použitému mechanismu lze displej vyklopit jen do maximálního úhlu 140°.

17" modely přenosných počítačů velkou mobilitou nevynikají, ani Toshiba Satellite P300 není výjimkou. Rozměry 398 \xD7 288 \xD7 34,6 / 38,9 mm a hmotnost 3,53 kg předurčují notebook především k použití na stole. Také napájecí zdroj se řadí mezi ty rozměrnější.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice využívá nejčastějšího českého rozložení, levý shift je krátký, enter dvouřádkový a backspace dlouhý. Rovněž je přítomen oddělený numerický blok, Klávesy jsou vyrobeny z černého lesklého plastu, s bílými popiskami. Osobně bych jako nevýhodu viděl zúžený dvouřádkový enter, na který je nutné si zvyknout. Klávesy pro práci s textem jsou sdruženy do bloku nad numerickou částí klávesnice, jejich rozmístění je stejné jako u desktopových klávesnic.

Přehledným způsobem jsou řešeny funkční klávesy, po stisknutí Fn se zobrazí u horního okraje obrazovky utilita, která nabídne na výběr z možných zkratek. Zároveň samozřejmě disponují i příslušné klávesy odpovídajícími popisky. V minulosti byly s ovládací aplikací problémy, nyní však funguje naprosto bezchybně. Pomocí Fn zkratek lze ovládat ztlumení zvuku, režim spánku a hibernaci, jas displeje, přepínání videovýstupů, bezdrátové sítě a vypnutí touchpadu.

Pod klávesnicí najdeme dvoutlačítkový touchpad firmy Synaptics, který sice není nijak zapuštěn, na druhou stranu ho lze dobře odlišit hmatem, jeho povrch je ve srovnání s dokonale hladkou základnou drsnější, pro vizuální odlišení se nad touchpadem nachází svítící pruh vymezující jeho šířku.
Citlivost touchpadu je dobrá, rovněž podporuje rolování pomocí tahu prstem u pravého okraje.

Nad klávesnicí je umístěno tlačítko pro zapnutí a řada podsvícených dotykových tlačítek, která slouží k ovládání přehrávače. Velkou výhodu vidím v přítomnosti tlačítka umožňujícího vypnout podsvícení, přestože není v porovnání s jinými notebooky oslňující. Přepínač bezdrátových sítí se společně s indikační diodou nachází pod hranou přední strany, kde je poměrně spatně dostupný.

Hlavní HW parametry

Notebook je osazen procesorem Core 2 Duo T8300, jedná se o výkonný model ze skupiny 45nm mobilních procesorů firmy Intel. Procesor pracuje na frekvenci 2,4 GHz (800 MHz FSB) a disponuje 3 MB L2 cache. Platformu doplňuje čipset PM965 určený pro použití s dedikovanými grafickými kartami.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 31 504
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 136

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 831
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 551

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 441
  • Rendering (Multiple CPU): 800
  • Multiprocessor Speedup: 1.81

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za vteřinu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,0

Celkově disponuje počítač 3 GB RAM. Jedná se o 667 MHz DDR2 moduly s kapacitami 2 GB a 1 GB. Paměti jsou zapojeny do asymetrického dualchannelu, v testu propustnosti programu HWiNFO32 dosáhly výsledku 2572 MB/s.

Použitý disk pochází rovněž od společnosti Toshiba, konkrétně se jedná o model MK3252GSX. Jeho plotny se otáčí standardní rychlostí 5400 otáček za minutu, kapacita činí 320 GB a velikost cache 8 MB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 99,71 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,10 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Přenosová rychlost disku je vynikající, přístupová doba je ale horší. Notebook disponuje i šachtou určenou pro osazení druhého pevného disku, ta ale není v testované konfiguraci využita.

Optická mechanika podporuje čtení i zápis všech běžných CD a DVD formátů, výrobce zvolil model PIONEER DVD-RW DVRKD08A.

Konektivita je zajištěna Wi-Fi adaptérem Intel PRO/Wireless 3945ABG, 100 Mbit ethernetem a klasickým modemem. K dispozici je také technologie Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej o velikosti 17" má standardní rozlišení WXGA+ (1440\xD7900) a lesklý povrch TruBrite. Barevné podání je průměrné a displej neoslní ani pozorovacími úhly (zejména vertikálními).

Grafická karta ATI Mobility Radeon HD 3650 je dobrou volbou pro multimédia. Jedná se o nový mainstreamový model, který je svým výkonem přibližně na úrovni konkurenční GeForce 9600M GS. Karta disponuje 512 MB vlastní paměti, 128bit sběrnicí a 120 unifikovanými shadery. Frekvence jádra je 600 MHz.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 21 804
  • 3DMark 03: 9230
  • 3DMark 05: 7448
  • 3DMark 06: 3861

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 506
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1817
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3603
  • OpenGL Speedup: 7.12

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2

Výkon grafického systému je dostatečný i pro hraní moderních her, většinu z nich lze při správném nastavení hrát i v nativním rozlišení displeje. Karta samozřejmě nemá problém ani s dalšími činnostmi včetně přehrávání HD videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook disponuje všemi vlastnostmi, které uživatelé očekávají od multimediálního stroje. Obraz je možné vyvést všemi v současnosti používanými konektory (VGA, HDMI, S-Video). Stejně tak lze vyvést digitální zvuk, a to nejen pomocí HDMI, ale rovněž optickým výstupem ze sluchátkového konektoru.

V počítači jsou instalovány 2 reproduktory značky harman/kardon, které podávají velmi kvalitní zvuk. Navzdory absenci subwooferu je podání basů dostatečně výrazné a potěší také velmi vysoká maximální hlasitost.

Multimediální tlačítka se nacházejí nad klávesnicí, slouží k ovládání přehrávače. Hlasitost se reguluje pomocí softwarového kolečka na předním panelu, jeho ovládání by podle mě mohlo být citlivější, pokud chcete zvýšit hlasitost z minima na maximum, musíte točit kolečkem docela dlouho.

Jako nevýhodu lze vnímat absenci Blu-ray mechaniky, podle mě ale jejích výhod v současnosti a blízké budoucnosti využije jen minimum uživatelů, nepokládám ji proto za nezbytnou.

Z další multimediální výbavy je k dispozici čtečka karet (SD/MS/xD) a 1,3Mpx webkamera s mikrofonem. Ta umí netradičně v maximálním rozlišení pořizovat nejen snímky, ale také video.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém nasává vzduch ze spodní strany, výdech je pak umístěn na levém boku. Při slabé zátěži se větráček chlazení spouští jen výjimečně na tichý chod, v zátěži se jeho hlučnost zvyšuje, přesto je snesitelná a nepřekračuje obvyklé meze.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 36,0 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,6 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,4 °C
  • klávesnice vlevo = 32,1 °C
  • klávesnice vpravo = 30,5 °C
  • spodek maximum = 35,8 °C (u levého okraje)
  • výdech chlazení = 39,5 °C
  • napájecí adaptér = 41,9 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 38,4 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,9 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,3 °C
  • klávesnice vlevo = 35,3 °C
  • klávesnice vpravo = 32,7 °C
  • spodek maximum = 43,3 °C (u levého okraje)
  • výdech chlazení = 55,6 °C
  • napájecí adaptér = 52,8 °C

teplota okolí při měření: 24 °C

Teploty jsou přijatelné, lehce se zahřívá jen povrch touchpadu, podle mě se ale nejedná o velký problém. Nenáročná práce s počítačem na nohách je možná, díky vyšší hmotnosti ale není příliš příjemná.

Baterie

Výrobce dodává k notebooku šestičlánkovou baterii s napětím 10,8 V a kapacitou 43 Wh. S touto baterií vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* 2 hodiny 30 minut. Jedná se o běžný výsledek v oblasti multimediálních notebooků, především díky použití výkonné grafické karty. Prodloužit výdrž lze dokoupením náhradní devitičlánkové baterie s kapacitou 64 Wh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 75 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 94 W

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu a zabezpečení jsou jen základní stejně jako u většiny notebooků pro domácnosti. Počítač je možné zabezpečit nastavením hesla po spuštění a vstup do Setupu.

Příslušenství

Žádné zvláštní příslušenství se s počítačem nedodává. Předinstalovány jsou Windows Vista Home Premium společně s několika utilitami od Toshiby, balíčkem od Google a s 30 denní verzí bezpečnostního software McAfee Internet Security Suite 2008.

Ceny a záruka

Toshiba Satellite P300 je na našem trhu dostupná pouze v testované konfiguraci P300-133 (T8300, 3 GB RAM, 320GB HDD, ATI HD 3650) s cenou 25 250 Kč bez DPH (30 121 Kč s DPH). Záruka je standardní dvouletá, uplatňuje se u autorizovaných servisních partnerů. Její rozšíření je možné až na 4 roky.

Závěr

Celkově je Toshiba Satellite P300 povedený notebook disponující zajímavým vzhledem, dobrým zvukem a kvalitním zpracováním. Počítač nezaostává ani výkonem, většina nových her pojede bez problémů. Potěší také některé detaily, jako je například možnost vypnutí podsvícení tlačítek. Své místo najde především jako přenosný multimediální počítač v domácnosti.

Na druhou stranu lesklá klávesnice a prostor pod ní nejsou dobrým nápadem. Uživatel se těchto míst dotýká neustále, vznikající otisky nepůsobí pěkně a počítač vypadá upatlaně.

Klady a zápory

+ kvalitní reproduktory

- lesklé plasty na nevhodných místech

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite P300

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: TOSHIBA Satellite P300-133
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-667 (1x 2048, 1x1024)
  • HDD (GB): 320 (TOSHIBA MK3252GSX, SATA 300, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD+-RW/RAM (PIONEER DVD-RW DVRKD08A)
  • LCD: 17,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1440 x 900)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 3650 512 MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100, Wi-Fi a/b/g
  • Zvuková karta: Conexant Cx20561
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 43Wh / 2h 30min
  • Rozhraní: 1x audio OUT, 1x mic, 1x xD/SD/MMC/MS, 1x HDMI, 1x D-Sub, 1x S-video, 4xUSB, 1x FireWire, 1x Express Card/54
  • Rozměry: 398 x 288 x 34,6 / 38,9 mm
  • Hmotnost (kg): 3,53
Recenze

Diskuse