RECENZE: Acer Aspire 1810T - mezi mini a běžným notebookem

8. 9. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Rozdíly mezi mini notebooky a malými notebooky klasické konstrukce se pomalu začínají stírat. Důkazem je i Acer Aspire 1810T, který má 11,6'' úhlopříčku, design podobný mini notebookům a dlouhou výdrž na baterii, uvnitř ovšem nenajdete levný procesor Atom, ale výkonnější Core 2 Solo, širší je i další výbava. Jeho doporučená koncová cena přitom o moc nepřesahuje 10 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 1810T - mezi mini a běžným notebookem

Základní popis

Acer Aspire 1810T je nejmenším zástupcem řady Timeline, která je charakteristická především svým tenkým designem a důrazem na sníženou spotřebu. Nejmenší model se však od svých větších sourozenců přece jen v některých směrech odlišuje.

Největší rozdíl je patrný na první pohled, design notebooku má blíže spíš k mini notebookům Aspire One, především díky výraznému víku displeje z černých lesklých plastů, které nahradily hliníkovou slitinu používanou u větších modelů řady Timeline. Samotnou základnu tvoří kombinace matného černého plastu a stříbrně lakovaného prostoru pod klávesnicí, kde se výrobce snaží pomocí povrchové úpravy imitovat broušený hliník. Počítač celkově nevypadá špatně, uživatelé se ovšem budou muset smířit s častým otíráním otisků prstů z rámečku kolem displeje a víka notebooku.

Přestože notebooku dominují plastové materiály, je dostatečně pevný, neprohýbá se základna a při zatlačení na víko se na rozdíl od jiných notebooků neobjevuje barevné vlnění na displeji.

Výbava konektory zahrnuje základní rozhraní, na levém boku najdete multifunkční čtečku karet (SD/MMC/MS/xD), dvojici audiokonektorů kombinovanou s optickým S/PDIF výstupem, dva USB porty, otvor pro zámek Kensington a uplně dozadu umístil výrobce konektor Ethernetu. Na opačné straně se pak nachází třetí USB, HDMI výstup, výdech chlazení, konektor napájení a analogový D-Sub výstup. U malého notebooku potěší digitální videovýstup, který se konečně stává samozřejmostí většiny přenosných počítačů.

Indikační diody jsou rozděleny do dvou skupin - nad klávesnicí jsou diody zámků klávesnice a aktivity disku, na přední hranu notebooku pak výrobce umístil indikaci napájení, nabíjení, Bluetooth a bezdrátové sítě. Posuvné spínače pro bezdrátové technologie se nachází na zkosené přední straně a nejsou příliš dobře dostupné, notebook se musí pokaždé mírně nadzvednout.

Rozměry notebooku 285 x 204 x 30 mm jsou srovnatelné s běžnými 11" mini notebooky a příznivá je i nízká hmotnost 1,43 kg. Notebook je proto ideální pro uživatele, kteří vyžadují vysokou mobilitu a často cestují.

Přiložený napájecí zdroj má výkon 30 W a malé rozměry, trochu nevýhodný je pouze tlustý tříkolíkový kabel zabírající pomalu více místa než samotný zdroj.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má ve srovnání s běžnými notebooky menší rozměry, samotné klávesy pak mají „moderní“ plochý design. Zvolené rozložení má úzký levý Shift, Enter je dvouřádkový. Kvůli nedostatku místa výrobce zúžil klávesy se závorkami a přehláskou, protože se však nepoužívají nejčastěji, jejich menší velikost tolik nevadí. Kurzorové šipky jsou zapuštěné do bloku klávesnice, a proto také zmenšené. Vedle šipek se nachází dvojice kláves PgUp, PgDn ty prostřednictvím Fn zkratky zajišťují i funkcí kláves Home a End. Psaní na klávesnici je s ohledem na její rozměry docela pohodlné, lze psát téměř stejně rychle jako na klávesnici běžného notebooku.

Klávesy jsou vyrobeny z černého plastu, popisky mají bílou barvu. Jak je poslední dobou obvyklé, obsahuje klávesnice také zeleně doplněné popisky pro zvláštní znaky ze slovenské klávesnice.

Protože jsou vyhrazena pouze tlačítka pro aktivaci Bluetooth a bezdrátové sítě, slouží k ovládání většiny funkcí Fn zkratky. V kombinaci s šipkami zajišťují ovládání hlasitosti a jasu displeje, pomocí dalších zkratek lze přepínat i obrazové výstupy, vypnout touchpad nebo převést notebook do úsporného režimu.

Touchpad je mírně větší, než bývá u mini notebooků obvyklé a ovládá se docela pohodlně. Dobře jsou dostupná jeho tlačítka, která přesahují i kousek přes přední hranu notebooku. Touchpad také podporuje gesta pomocí dotyku více prsty.

Hlavní HW parametry

Testovaný počítač se od mini notebooků liší především použitou platformou: není vybaven procesorem Atom, ale jednojádrovým Core 2 Solo U3500 pracujícím na frekvenci 1,4 GHz (800 MHz FSB, 3 MB L2 cache). Podobně jako Atom se i tento procesor zaměřuje především na úsporu energie, vychází ovšem z procesorů řady Core, a proto má vyšší výkon, ale i spotřebu - TDP činí 5,5 W oproti 2,5 W u Atomu. Na rozdíl od Atomu ovšem postrádá HyperThreading, který v některých případech usnadňuje zpracování vícevláknových aplikací.

Čipsetem je Intel GS45 s integrovaným grafickým jádrem, operační paměť s kapacitou 3 GB zajišťují starší moduly typu DDR2-667.

Výkon procesoru je pro běžnou práci dostatečný a při srovnaní s 1,6GHz Atomem zhruba na dvojnásobné úrovni. Na druhou stranu se absence druhého jádra oproti "plným notebookům" v některých aplikacích projeví. Běžný uživatel narazí na nedostatek výkonu především při prohlížení webu s náročnými animacemi nebo přehrávání flashového videa ve vyšší kvalitě. Příkladem mohou být HD verze klipů z youtube, kdy začnou vypadávat snímky. Po přepnutí na nižší kvalitu je lze přehrát bez problémů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 055
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 923

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 251

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,5
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2194 MB/s

Pevný disk v notebooku má kapacitu 250 GB a jedná se o běžný 2,5 " model od firmy Toshiba s rychlostí otáčení 5400 ot./min. Rychlost čtení je lehce nadprůměrná, naopak přístupová doba mírně vyšší.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 171,24 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 60,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,36 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,6

Konektivitu zajišťují standardní technologie v podobě gigabitového ethernetu a a bezdrátového adaptéru Intel WiFi Link 5100 podporujícího všechny v současnosti používané standardy (a/b/g/draft-n). Samozřejmostí je také stejně jako u všech současných notebooků i technologie Bluetooth. Notebook má v prostoru baterie připraven slot pro SIM kartu, konfigurace s 3G modemem se ovšem v ČR neprodává a nechystá z cenových důvodů.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 11,6 " má „filmový“ poměr stran 16:9, lesklý povrch a disponuje rozlišením 1366x768. Vzhledem k malé úhlopříčce je použité rozlišení docela drobné a některým lidem, kteří mají potíže se zrakem, by už nemuselo vyhovovat. Podsvícení zajišťují LED, jas displeje je proto dostatečně velký. Lehce nadprůměrné je i barevné podání, o pozorovacích úhlech se to ale říct nedá.

Grafické jádro je integrované v čipsetu, jedná se jako obvykle o Intel GMA 4500 MHD, které je optimalizované na nízkou spotřebu, a proto se příliš nehodí pro hraní her.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3637
  • 3DMark 03: 1477
  • 3DMark 05: 977
  • 3DMark 06: 591

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 294
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 749
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 972
  • OpenGL Speedup: 3,31

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3


Výkon grafické karty stačí pro některé starší hry, na novější tituly ale můžete v klidu zapomenout. Běžnou práci zvládá grafika samozřejmě bez problémů, výhodou je i podpora hardwarové akcelerace videa, která umožňuje v kombinaci s podporovaným software přehrávat i HD video (u některých nestandardních ripů v MKV akcelerace nemusí fungovat).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny na přední straně, už jejich velikost napovídá, že se hodí jen k základnímu ozvučení a pro přehrávání hudby nebo sledování filmů budou nezbytná sluchátka. Z audiokonektorů je k dispozici sluchátkový výstup kombinovaný s optickým digitálním S/PDIF výstupem a standardní vstup pro mikrofon. Digitální zvuk je samozřejmě také součástí HDMI výstupu. Ovládání hlasitosti je dostupné výhradně prostřednictvím Fn zkratek.

Ve víku displeje se nachází 0,3 Mpx webkamera doplněná mikrofonem, kvalita obrazu je značně podprůměrná.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Díky úspornému procesoru není notebook příliš náročný na chlazení a při nenáročné práci se chladí naprosto pasivně. Po delším zatížení procesoru se větráček roztočí trvale, jeho hlučnost je poměrně nízká, ale vydává nepříjemný vrčivý zvuk, který je v tichém prostředí docela nepříjemný.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,1°C
  • spodek maximum = 32,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,8°C
  • napájecí adaptér = 35,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 36,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,6°C
  • napájecí adaptér = 40,6°C

teplota okolí při měření: 24°C

Notebook je při provozu velmi chladný, nezahřívá se výrazněji ani při delším zatížení. Zahřívání tak není problémem ani při práci s počítačem na klíně.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie disponuje kapacitou 63 Wh, notebook na ní vydržel běžet v našem standardním redakčním testu* 7 hodin a 55 minut. Vzhledem k vysoké kapacitě baterie lze s aktivní Wi-Fi a vyšším jasem displeje pracovat okolo 6 hodin. S podobnou baterií by notebook založený na platformě Intel Atom pravděpodobně vydržel běžet okolo 10 hodin, naopak běžný Centrino 2 notebook s integrovanou grafikou okolo 4 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 21 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Napájecí zdroj má malé rozměry, které si ovšem vyžádaly ústupky v jeho výkonu. Díky tomu je nabíjení poměrně zdlouhavé, ve vypnutém stavu se baterie notebooku nabije na 90% kapacity za 3 hodiny, u zapnutého notebooku se muže v závislosti na zatížení prodloužit doba nabíjení klidně o několik hodin.

BIOS

Možnosti nastavení BIOSu jsou omezeny jen na nejnutnější základ, za zmínku stojí jen možnost přepnutí SATA řadiče do kompatibilního módu a nastavení bootování.

K zabezpečení slouží také jen běžná hesla, v případě potřeby může uživatel využít i šifrování souborů pomocí předinstalovaného software.

Příslušenství

Společně s počítačem se nedodává žádné zvláštní příslušenství. Předinstalovány jsou na rozdíl od většiny mini notebooků Windows Vista Home Premium. Součástí předinstalovaného systému jsou kromě utilit výrobce bohužel i balíčky software od Google a otravná demoverze bezpečnostního software, které jen zpomalují systém a většina uživatelů je stejně hned odinstaluje.

Ceny a záruka

Na českém trhu se prodává pouze testovaná konfigurace za doporučenou koncovou cenu 11 336 Kč bez DPH (13 490 Kč s DPH).

Poskytovaná záruka je standardní dvouletá typu CAR (Collect and Return), záruku lze volitelně prodloužit pomocí služby Acer Advantage.

Závěr

Acer Aspire 1810T je vhodný pro všechny uživatele, kteří chtějí dostupný notebook s dobrou mobilitou a dlouhou výdrží, ale díky nízkému výkonu nebo jiným omezením jim nevyhovují klasické mini notebooky. Od nich ho odlišuje především výkonnější platforma, HDMI výstup nebo lepší podpora akcelerace videa.

Procesor je sice rychlejší než mini notebookové Atomy, ovšem stále dost pomalý, aby svým výkonem omezoval v některých oblastech i běžného uživatele. Nepříjemný je také vrčící větráček chlazení.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterii
+ HDMI výstup

- vrčivý zvuk větráčku
- pomalé nabíjení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 1810T

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1810TG
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Solo U3500 (1,4 GHz, 3 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-667 (1x 2048, 1x 1024)
  • HDD (GB): 250 (TOSHIBA MK2555GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 11,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 4500MHD
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8131)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63Wh / 7h 55min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SC/MMC/MS/XD, D-Sub, HDMI, 3xUSB
  • Rozměry: 285 x 204 x 22/30 mm
  • Hmotnost (kg): 1,43
Recenze

Diskuse