RECENZE: Acer Aspire 3935 - velký pokrok v designu

5. 5. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Acer zkouší s řadou Aspire proniknout i do míst, kde se dříve neangažovala. Nastala velká změna v designu, která postrčila notebook hodně kupředu. 13,1'' notebook je tenký, má stylový design, zcela novou klávesnici, nízkou hmotnost a úsporný provoz. Přitom byl zachován výpočetní výkon díky rychlému procesoru Core 2 Duo a 4 GB RAM. Doporučená koncová cena testované konfigurace se přitom jen lehce přehoupla přes 26 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 3935 - velký pokrok v designu

Redakce NOTEBOOK.cz je opět první v ČR, která měla možnost otestovat zcela nový notebook. Nový Acer Aspire v bronzové barvě s kovovým povrchem udělal velký krok kupředu. Bez loga na víku by na první pohled zřejmě nikdo nepoznal, že se jedná o Acer.

Základní popis

Vzhled ostatních Aspire modelů zná dnes asi každý, neboť jde o notebooky, které se v našich končinách hojně objevují. Na rozdíl od běžných Gemstone a Gemstone Blue zde Acer použil jiné barevné složení. Dominantní je tmavě šedý povrch s nádechem do vínové barvy v kombinaci s černou. Všechny povrchy mají matný povrch s výjimkou (lesklého) průhledného plastu překrývajícího LCD.

Okolí klávesnice má povrchovou úpravu s hrubším vzorkem. Díky tomu není povrch po několikahodinové práci nepříjemný ani pro lidi, kterým se více potí ruce. V souvislosti s tím mě také nesmírně těší, že nemá lesklý povrch ani klávesnice.
Celkově hodnotím vzhled jako střídmý a elegantní. Věřím, že se bude líbit většině lidí, protože v sobě ukrývá určitý dojem luxusu a serióznosti. Něco takového se hodí stejně dobře k vysokoškolské studentce jako k vrcholovému manažerovi na firemní poradě.

Nejsou to ovšem barvy, ani povrch, co zaujme na notebooku na první pohled. Tím je minimální tloušťka. Tělo je opravdu hodně tenké a zdá se, že Acer vykročil do podobného segmentu jako Apple se svým MacBook Air a Lenovo s ThinkPadem X300 a ukazuje, že malé/lehké notebooky nemusí být nutně s malým displejem a stísněnou klávesnicí.

Tenký profil se nijak nepodepsal na odolnosti šasi. Tu hodnotím velmi pozitivně a použité materiály ani v nejmenším nevypadají nijak lacině. V žádném místě jsem nezaznamenal prohýbání po zatlačení. Dostatečně chráněný se zdá i displej. Ten není pružný, jak bývá zvykem u jiných, které jsou podsvícené pomocí LED.
V zavřeném stavu je víko drženo dle očekávání magneticky. Klouby jsou zapuštěné v základně notebooku, takže se spodní strana víka po otevření dostává do středu výšky základny. Tento koncept výrobce vyvažuje z hlediska ergonomie osazením displeje ve víku výše, čímž předchází zbytečně většímu namáhání krční páteře (která obecně u notebooků dostává zabrat i tak dost). Maximální úhel otevření činí přibližně 120°.

Jestli se někde musely dělat kompromisy, tak je to u rozhraní. Výrobce se nechtěl vzdát optické mechaniky, kterou vyměnil za některé konektory. Na čelní straně je jen několik modrých diod (disk, zapnutí, baterie) a čtečka paměťových karet (SD, MMC, xD, MS/Pro). Na levém boku jsou postupně od uživatele konektory zvukové karty, dvě USB, výstup na externí monitor VGA a za výdechem ventilace ještě zdířka napájení. Kvůli konstrukci kloubů víka nebylo možné dozadu umístit ani jediný konektor, takže jsou všechny zbylé na pravém boku. Za optickou mechanikou jsou postupně od uživatele konektory USB a LAN.

Absence konektoru modemu už dnes mrzí asi málokoho. Tři USB jsou průměr i mezi většími notebooky. Chybí mi zde ovšem slot na rozšiřující karty ExpressCard, byť by měl být třeba jen v užší verzi (EC 34). Za další nedostatek považuji absenci digitálního výstupu HDMI. Nějakou formou digitálního výstupu by dnes dle mého měl být vybaven každý notebook.

Z pohledu mobility jde podle mě o velmi dobré zařízení. 13“ úhlopříčka postačuje i na plnohodnotnou práci a hmotnost 1,9 kg (při rozměrech 323 x 235 x 26 mm) není nejhorší. Na svou tloušťku se mi ovšem zdá notebook relativně těžký. K malému notebooku patří i malý napájecí adaptér. Ten použitý má výkon 65 W a hmotnost 409 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice se svým provedením značně přiblížila tomu, s čím před lety přišly firmy Apple a Sony. Nutno říci, že se na ní píše výborně a psaní je na ní přímo radostí. Pochvalu si zaslouží i rozložení se samostatnými klávesami pro pohyb v dokumentech po pravé straně, velkým mezerníkem a dlouhým pravým Shiftem.
V každé recenzi na notebooky Acer jsem zmiňoval, že mi vadí klávesy nad kurzorovými šipkami se znakem dolaru a eura. Vždy jsem dále zmínil, že mezery místo nich by byly šikovnější a kurzorové šipky by se pak lépe hledaly po hmatu. Dočkal jsem se. Tentokrát si stěžovat nebudu, protože dvě zmíněné zbytečné klávesy konečně zmizely.

Klávesnice u kusů prodaných v ČR a na Slovensku je vybavena bílým potiskem s anglickým a českým rozložením. Odlišnosti slovenské klávesnice jsou vyznačeny zelenými popiskami, což mi připadá jako nejlepší řešení, neboť nehrozí zmatek na některých klávesách, kde je popisek hodně.

S pomocí Fn klávesy lze v kombinaci s horní řadou přepínat výstup grafické karty, vypínat podsvícení interního displeje, hibernovat a ztlumit výstup zvukové karty. V kombinaci s tlačítky na pohyb v dokumentech lze ovládat přehrávač (ale pochodil jsem jen u přehrávače WMP). V kombinaci s kurzorovými šipkami lze tradičně regulovat jas displeje a hlasitost zvuku.

Hlasitost zvuku lze regulovat ještě z dotykového panelu nad klávesnicí. Líbí se mi, že jsou zachovány oba způsoby, neboť s rukama položenýma na klávesnici je řešení z klávesnice rychlejší. Na druhou stranu někdy nejsou k dispozici obě ruce, a pak možnost panelu potěší. Na dotykovém panelu jsou ještě další 3 ikony – Wi-Fi, Bluetooth a spuštění aplikace Acer BackUp Manager (sloužící už z názvu k zálohování dat). Těší mě, že všechny diody na notebooku (ač je většina z nich modrá) nesvítí příliš intenzivně a ani při práci za tmy jsem nepozoroval, že by mě některá z nich rušila.

Z prvků nad klávesnicí bych určitě neměl zapomenout ani na dvě klasická tlačítka – prvním je slabě bíle podsvícený vypínač a druhým je tlačítko s ikonou baterie, které se po zmáčknutí rozsvítí zeleně. To slouží k šetření energie, kterého se snaží Acer dosáhnout režimem PowerSmart (vypnutí Aera, snížení jasu a zavření bočního panelu Windows).

K ovládání kurzoru na obrazovce je připraven velmi rychlý a přesný touchpad Synaptics s poměrem stran 16:9, tedy stejným jako má displej. Dotyková plocha není nijak zapuštěna, ale nemá hrubý vzorek jako okolí, takže ji lze vždy bezpečně najít. Navíc ji je možné vypnout malým tlačítkem hned vedle (v případě vypnutí svítí žlutě).

Přestože je mezi tlačítky čtečka otisku prstů, jsou obě tvořena jedním kusem plastu. Jejich mačkání je tužší a zvuk je relativně hlasitý. U tohoto prvku bych si dokázal představit lepší řešení.

Třešničkou na dortu je podpora více prstů najednou. Tu je možné znát například z počítačů Apple. Po hardwarové stránce nejde o nic nového a podporuje to kdejaký touchpad (v Linuxu je k tomu speciální ovladač se spoustou funkcí). V případě rozšířeného ovladače ve Windows je podpora spíš jen tak na ochutnání. Je možné provádět rotaci a také přibližovat a oddalovat, nebo posouvat v prohlížeči vpřed a zpět. To je ovšem tak jediná přidaná hodnota. Nastavení pravého tlačítka na dotek dvěma prsty zároveň není možné a na práci s gesty není ve Windows připraveno příliš mnoho aplikací, takže takové ovládání není tak efektní jako v případě počítačů Apple.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na klasické čipové sadě Intel GM45 v kombinaci s výkonným procesorem Intel Core 2 Duo P8600 na frekvenci 2,4 GHz. Procesor má sníženou mezní spotřebu (TDP) na 25 W, čímž je ideální pro nasazení v takovém notebooku.

Nešetřilo se ani na operační paměti. Uvnitř notebooku jsou oba sloty obsazeny 2GB moduly typu DDR3-1066. Kvůli předinstalovanému 32bit systému je možné použít jen 3 GB. Výrobce však podporuje i 64bit verzi Windows Vista.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 30 498
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19 483

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58 976
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 595

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 442
  • Rendering (Multiple CPU): 786
  • Multiprocessor Speedup: 1,78

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2969 MB/s

250GB disk Toshiba má plotny otáčející se rychlostí 5400 rpm. K mému překvapení jde o disk velikosti 1,8“ místo klasického 2,5“. Překvapení to pro mě bylo hlavně kvůli velmi rychlým odezvám systému. U malých disků jsem totiž zvyklý, že na ně systém často čeká. Zde jsem nic takového nepozoroval a veškerá práce v systému se zdála být subjektivně velmi svižná, i přes poněkud horší výsledky syntetických testů.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 164 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 39,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,57 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,0

Optická mechanika je typu DVD Super Multi a podporuje zápis na dvouvrstvá média. Jen si říkám, kdy se vlastně konečně dočkáme příchodu Blu-ray mechanik. Až na pár výjimek jsou stále všechny notebooky vybavovány jen DVD mechanikami, a to se týká i „stylovek“ a dražších modelů.

Wi-Fi a Bluetooth se zapínají a vypínají stejně jako na jiných Acerech samostatnými tlačítky – v tomto případě dotykovými senzory. Tlačítka jsou řízena BIOSem a fungují i v alternativních operačních systémech (testoval jsem v Kubuntu, kde ostatně fungoval bez problému snad všechen hardware ihned po instalaci).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku. Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Nový Aspire využívá displej s poměrem stran 16:9 o úhlopříčce 13,1“. Samotný displej sice je matný, ale je překryt lesklým plastem po vzoru spotřební elektroniky. Bohužel to přináší nevýhody matného i lesklého řešení, pokud je notebook používán venku. Matný displej absorpcí světla rychle pod sluncem ztrácí kontrast a lesklá vrstva „pro změnu“ funguje jako zrcadlo. Přímo lesklé displeje nijak neodsuzuji, ale pro tyto překryvné lesklé vrstvy pochopení nemám.

Displej je podsvícen pomocí LED, díky kterým je bílá barva mnohem věrnější než u displejů s klasickým podsvícením. Na druhou stranu nevidím žádný přínos, co se týká maximální svítivosti. Ta je na úrovni běžných notebooků s CCFL trubicemi.

Přínosem pro snazší čištění LCD je tzv. frameless display. Celá plocha víka na straně LCD je v jedné rovině, takže při čistění LCD nezůstávají v rozích nečistoty jako u většiny běžných notebooků současnosti.

Co se týká zbylých parametrů, tak k těm nemám výhradu. Pozorovací úhly jsou v porovnání s ostatními notebooky mírně lepší a stejně tak sytost barev a kontrast jsou optimální.

Grafická karta Intel GMA X4500MHD je tím neobyčejnějším, co lze dnes v notebooku najít. Její paměť je sdílená a i přes pokročilé technologie v podobě Shader Modelu 3.0 je výkon příliš slabý na náročné 3D aplikace. Její výhoda spočívá především v nízké spotřebě a tím pádem i minimu vyzářeného tepla.
Jestli mě něco opravdu mrzí, tak je to absence digitálního výstupu HDMI, který by si tento notebook jednoznačně zasloužil. Jedinou možností připojení externího monitoru je analogový VGA výstup. Budiž aspoň útěchou, že je patří mezi ty lepší a na testovacím monitoru s rozlišením 1680x1050 byl obraz k nepoznání od digitálního připojení.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6466
  • 3DMark 03: 2887
  • 3DMark 05: 1455
  • 3DMark 06: 1049

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 522
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1179
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1496
  • OpenGL Speedup: 2,87

Na nejnovější náročně 3D hry výkon rozhodně nestačí, ale nějaké starší a méně náročné běží bez problému. Předpokládám, že podobný notebook si na hry asi nikdo nekoupí a cílová skupina zcela jistě uvítá lepší výdrž na baterie více než výkon ve hrách. V kancelářských úlohách grafická karta nijak neomezuje a hravě si poradí s rozhraním Aero. S akcelerací videa sice moc nepomůže, ale výkonný procesor dokáže dekódovat i náročnější video v 1080p.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Oba reproduktory jsou pod mřížkou nad klávesnicí. Nápis Dolby Home Theater působí v kombinaci s notebooky vždy směšně, ale pokud jde o kvalitu v porovnání s konkurencí, nemůžu si stěžovat. Zvuk je prokreslený a i když mu chybí většina nižších frekvencí, postačuje sem tam na shlédnutí filmu nebo videokonferenci.
Zvuková karta umožňuje analogově připojit sluchátka a mikrofon. Výstupní konektor je dále kombinovaný s optickým S/PDIF výstupem, přes který lze z notebooku dostat 5.1 zvuk.

Ve víku je integrovaná 1,3Mpix webkamera, která v kombinaci s předinstalovanou aplikací umožňuje fotit a nahrávat v rozlišení 640x480. Překvapila mě na integrovanou kameru relativně vysoká kvalita obrazu. Mikrofon kupodivu nebyl umístěn poblíž webkamery, ale na pravý přední roh notebooku, kde bohužel přebírá veškeré otřesy při psaní na klávesnici a rukou je navíc často zakrýván.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Výbava z pohledu zabezpečení je jen úplně základní. Sice je přítomna čtečka otisku prstů, ale funguje pouze softwarově, neboť na základní desce chybí bezpečnostní TPM čip. V BIOSu se zabezpečení skládá pouze ze základních tří hesel (supervizor, uživatel, disk).

Chlazení a provozní hluk

Nasávací otvory jsou rozesety po celém spodku základny. Vzduch je následně ventilátorem vyháněn skrz průduch na levém boku. Při běhu na baterie je někdy ventilátor vypnutý, ale pokud jde o běh s připojeným napájením, udržuje si prakticky neustále alespoň nízké otáčky. Chlazení bych si dokázal představit ještě tišší, ale jinak nemám velké výhrady, protože hluk ventilátoru lze překrýt prakticky jakýmkoli běžným ruchem.

V zátěži hlasitost ventilátor mírně stoupne, ale drží si stále relativně nízkou hladinu produkovaného hluku. Jde o jeden z tišších notebooků při výkonové zátěži, co za poslední dobu prošel redakcí. Vzhledem k tomu, že se v tenkém těle ukrývá plnohodnotný výkonný procesor, je to příjemné zjištění.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,0°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 33,8°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 37,0°C
  • napájecí adaptér = 40,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 38,6°C
  • výdech chlazení = 39,2°C
  • napájecí adaptér = 44,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Přes klávesnici se nepřenáší prakticky žádné teplo a stejně tak i spodek základny zůstává po delší kancelářské práci jen vlažný. Nic tedy nebrání práci s notebookem na klíně.

Baterie

V základu je notebook vybaven pouze 4článkovou baterií s kapacitou 42 Wh. Tato baterie jej udržela v provozu v našem standardním redakčním testu* přesně 4 hodiny a 22 minut. Pokud však dojde na maximální podsvícení displeje a neustále zapnutou Wi-Fi, sníží se výdrž přibližně o hodinu.

Pokud by taková výdrž nestačila, je možné ji zdvojnásobit použitím 8článkové baterie, se kterou lze podle samolepky na notebooku dosáhnout až 10 hodin provozu. Předpokládám, že o 2 hodiny nižší hodnota bude pravděpodobnější, ale i tak je to dobrá výdrž. Jedinou nevýhodou je, že větší baterie přesahuje kvůli uchycení víka směrem dolů, což někomu může vadit při používání na klíně.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 23 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 15 W

Nabíjení baterie je nastaveno na velmi nízkou hodnotu 10 W bez ohledu na to, zda je notebook zapnutý. V praxi to znamená, že se baterie nabije přibližně za 4 hodiny.

BIOS

V nastavení Phoenix SecureCore BIOSu lze změnit jen režim SATA řadiče, povolení boot menu a recovery a prioritu bootování.

Příslušenství

Notebook je dodáván s 65W napájecím adaptérem. Acer nedodává žádné příslušenství navíc a nejsou přibalena ani média pro obnovení operačního systému do továrního nastavení. Na disku je předinstalovaný systém Windows Vista Home Premium a jeho záloha je uschována na skrytém oddílu disku (10 GB).

Na disku se nachází navíc mnoho bloatware. Jeho odstranění mi zabralo po prvním spuštění asi 30 minut. Potom je už systém rychlý stejně jako čistá instalace.

Ceny a záruka

V našich končinách je nabízena pouze tato testovaná konfigurace, a to za cenu 26 490 Kč bez DPH (31 523 Kč s DPH). Na notebook je poskytována standardní záruka typu CAR po dobu dvou let. Tuto záruku je možné prodloužit nebo rozšířit (na on-site servis) prostřednictvím služby Acer Advantage.

Závěr

Aspire 3935 je předně velmi stylovým notebookem, takže si svou cílovou skupinu může hledat mezi lidmi, kteří chtějí, aby jejich notebook „vypadal dobře a stylově“. Mimo vzhledu, který je dle mého názoru o řád hezčí než cokoli aktuálně nabízeného v řadě Aspire, může zaujmout také vysoký výpočetní výkon daný plnohodnotným Core 2 Duo procesorem. Díky tomu tento notebook nemusí být odsouzen k práci jen coby elektronický poznámkový blok.

Vezmu-li v potaz, jak je celý notebook tenký, dokázal bych si možná představit o kousek nižší hmotnost. Zvláště pak, přihlédnu-li k použití malé 4článkové baterie.

Mezi rozhraními mi chybí HDMI, které by mělo být u podobných notebooků samozřejmostí. Za nedostatek považuji matný displej překrytý lesklým plastem. Tato kombinace v praxi znamená silnější odlesky, což některým lidem nemusí vůbec vyhovovat. Částečně to vyvažuje jen relativně dobré podání barev.

Klady a zápory

+ stylový vzhled, dobré zpracování, tenké tělo
+ frameless LCD (snadné čištění)
+ nová a lepší klávesnice
+ výkonný procesor

- lesklý povrch překrývající matný displej (kombinace zhoršující čitelnost venku)
- na LED podsvícení slabší jas
- chybí HDMI

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 3935

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 3935
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8600 (2.40 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 160 (TOSHIBA MK2529GSG, 5400rpm, SATA)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TSSTcorp CDDVDW TS-U633A)
  • LCD: 13,1" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC272)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2900 mAh 14.4V / 4h 22min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, 3x USB, D-Sub VGA
  • Rozměry: 323 x 235 x 26 mm
  • Hmotnost (kg): 1,90
Recenze

Diskuse