RECENZE: Acer Aspire 4810TG - dvojice GPU v tenkém balení

9. 7. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Acer jako první přišel s řadou tenkých notebooků s dlouhou výdrží a zajímavou cenou. Dalším testovaným modelem z řady Timeline je 14 palcový Acer Aspire 4810TG, který navíc nabízí možnost základní dedikované grafické karty. Doporučená koncová cena s dedikovanou grafikou přitom zůstává těsně pod hranicí 23 tis Kč bez DPH. Nižší konfigurace jde s cenou ještě téměř o 6 tis Kč níže.

Acer Aspire 4810TG - dvojice GPU v tenkém balení

Základní popis

Celá řada notebooků Aspire Timeline zaujme nejen svým atraktivním tenkým designem, ale především dlouhou výdrží, která nebyla v této cenové relaci známá. Dnes testovaná konfigurace vyniká ale ještě v jedné oblasti - jedná se o první notebook Aceru, který podporuje hybridní režim dvou grafických karet – ty lze přepínat podle aktuálních požadavků na výkon nebo úsporu energie.

Vzhled jednotlivých modelů řady se s odlišnou úhlopříčkou příliš nemění, 14" verze si tak zachovává design vyznačující se čistými liniemi a mírným zaoblením, na první pohled ji lze od většího modelu odlišit absencí numerického bloku klávesnice. Stejné zůstalo i barevné provedení kombinující šedé matné plochy na povrchu a typický černý plast ze spodní strany. Především díky tenkému designu vypadá notebook na první pohled velmi atraktivně.

Menší rozměry si vyžádaly jen minimální ústupky ve výbavě porty, výrobce při srovnání s větším modelem vypustil pouze jedno USB. Na levém boku tak najdete dvojici audiokonektorů kombinovanou s optickým S/PDIF výstupem, 2 USB porty a digitální obrazový výstup HDMI stejně jako starší analogový D-Sub. Na opačnou stranu výrobce umístil optickou mechaniku, další USB port, konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS/xD) se nachází, vepředu. Výbava zahrnuje obvyklý základ, někteří uživatelé by ale mohli postrádat ExpressCard slot nebo eSATA port.

Zpracování je na hodně dobré úrovni a kromě malé oblasti u pravého okraje, kde jsou umístěna dvířka DVD mechaniky, se nikde nic neprohýbá. Tenké víko je zpevněné hliníkovou slitinou, díky systému uchycení pantů ho lze vyklopit do maximálního úhlu 130°.

Co se týče velikosti, vyčnívá notebook především úzkým profilem (24-29 mm). Ostatní rozměry (339 x 240 mm) jsou srovnatelné s jinými 14" notebooky. Při přenášení ale uživatel ocení nízkou hmotnost, počítač váží 1,95 kg (tedy méně, než řada levných 12" notebooků). Příjemný je rovněž 65W zdroj, který se svou velikostí řadí mezi ty menší.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má módní plochý design a na rozdíl od většího sourozence postrádá vyhrazenou numerickou část. Rozložení kláves je standardní s dvouřádkovým Enterem a krátkým levým Shiftem. Popisky klávesnice jsou vyvedeny v bílé barvě, a podobně jako u všech ostatních notebooků Aceru jsou zeleně doplněny i odlišné slovenské znaky. Psaní je dostatečně rychlé a pohodlné, klávesy pro práci s textem se nacházejí na obvyklém místě u pravého okraje a jediným závažnějším prohřeškem proti ergonomii jsou pouze malé kurzorové šipky.

Ovládání většiny funkcí jako je hlasitost nebo jas displeje zastupují obvyklé Fn zkratky, dotykovými senzory nad klávesnicí jde ovládat jen bezdrátový adaptér, spouštět zálohovací software a aktivovat úsporný režim PowerSmart. Nad klávesnicí se nachází nezvykle i tlačítko pro vysunutí optické mechaniky.

Touchpad pochází od firmy Synaptics a podporuje v současnosti oblíbená gesta při dotyku více prsty, kterými jde zvětšovat stránky a dokumenty nebo v nich listovat. Tlačítka pod dotykovou ploškou jsou vizuálně spojena do jednoho, proto se je musí tisknout spíše po stranách.

Hlavní HW parametry

Všechny notebooky řady Timeline jsou vybaveny úspornými ULV procesory od Intelu. Testovaná konfigurace je nejvyšší dostupná, počítač je proto vybaven dvoujádrovým procesorem Core 2 Duo SU9400 pracujícím na frekvenci 1,4 GHz (800 MHz FSB, 3 MB L2 Cache). Ten je velmi úsporný, na druhou stranu svým výkonem příliš neoslní. Pro práci a obvyklou multimediální činnost ale jeho výkon stačí, při srovnání s procesory Atom používanými v mininoteboocích je rychlejší asi čtyřnásobně. Čipset doplňující platformu je také v úsporné verzi, jedná se o Intel GS45 s integrovanou grafickou kartou.

Výrobce vybavil notebook dvojicí paměťových modulů, každý o kapacitě 2 GB, kvůli zvýšení úspory se jedná o novější typ DDR3-800. Uživateli jsou díky omezení 32-bitového operačního systému jako obvykle dostupné pouze 3 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 320
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 283

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 387
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 939

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 254
  • Rendering (Multiple CPU): 473
  • Multiprocessor Speedup: 1,86

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2496 MB/s

Osazený disk je standardní 2,5" model od Western Digital s kapacitou 500 GB, přestože se jeho plotny se otáčejí pouze rychlostí 5400ot./min, příjemně překvapil nadprůměrně vysokou rychlostí sekvenčního čtení.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 154,72 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 64,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,31 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,6

Nechybí ani optická mechanika, jedná se o standardní DVD Super Multi, podporující čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií.

Konektivitu zajišťuje gigabitový Ethernet, bezdrátové připojení zajišťuje Intel WiFi Link 5100 podporující všechny současné standardy včetně draft-n. Počítač je dále vybaven integrovaným Bluetooth, které už lze dnes najít prakticky ve všech noteboocích.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Notebook je vybaven displejem s úhlopříčkou rovných 14", HD ready rozlišením 1366x768 a mezi výrobci stále častěji osazovaným poměrem stran 16:9. Podsvícení je realizováno pomocí LED a nabízí tak vyšší maximální jas a nižší spotřebu při srovnání se staršími CFFL trubicemi, méně příjemná může být pro někoho lesklá úprava povrchu displeje, ve kterém se při používání venku značně odráží okolí. Podání barev je lehce nadprůměrné, pozorovací úhly, zejména ten spodní, zůstávají na stejně špatné úrovni jako u většiny notebooků.

Analogový obrazový výstup poskytuje dostatečně kvalitní obraz i v rozlišení 1600x1200, k dispozici je případně také digitální HDMI.

Jednou z nejzajímavějších částí notebooku je řešení grafického systému. Počítač je vybaven dvojicí grafických karet, integrovaná Intel GMA X4500 MHD a zároveň i ATI Mobility Radeon HD 4330. Díky hybridnímu režimu lze mezi grafickými kartami podle potřeby přepínat bez restartu počítače a můžete si vybrat, jestli zrovna potřebujete vyšší výkon nebo delší výdrž na baterii. Samotné přepínaní je velmi rychlé probliknutí obrazovky, zabere jen několik sekund. Radeon HD 4330 je základním modelem poslední řady GPU od AMD, oproti starší HD 3470 se dočkala dvojnásobného množství shaderů (80) a je vybavena 512 MB vlastní DDR3 paměti, šířka sběrnice zůstala na 64-bitová (bohužel). Jádro tohoto GPU pracuje na frekvenci 450 MHz, paměti běží na 600 MHz.

Testy 3D Mark (ATI/Intel)

  • 3DMark 2001: 13 290 / 4141
  • 3DMark 03: 7751 / 1497
  • 3DMark 05: 5124 / 989
  • 3DMark 06: 2681 / 590

Cinebench 9.5 (ATI/Intel)

  • Shading (CINEMA 4D): 305
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1123 / 201
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2814 / 117
  • OpenGL Speedup: 9,23 / 0,67

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4/3,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9/3,3


Integrovaná grafická karta se hodí především pro nenáročnou kancelářskou činnost při provozu na baterii, kdy se projeví její úspornost, naopak s výkonnější ATI si už lze zahrát i novější hry. Přesto je jasně patrné, že se náročné tituly neobejdou bez snížení rozlišení a úrovně detailů. Náročné hry bude navíc omezovat i nižší výkon úsporného procesoru.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny nad klávesnicí, kvalitou podání bohužel příliš neoplývají, zvuk je plochý a „plechový“, hodí se proto jen k základnímu ozvučení. Z konektorů je dispozici výstup na sluchátka kombinovaný s digitálním S/PDIF výstupem a vstup pro mikrofon. Digitální audio lze vyvést i prostřednictvím HDMI konektoru.

Multimediální tlačítka na notebooku nenajdete, hlasitost a funkce přehrávače lze ovládat jen prostřednictvím Fn zkratek.

Webkamera s mikrofonem se nachází tradičně ve víku displeje, osazený model umí v maximálním rozlišení 1280x800 pořizovat nejen obrázky, ale i video.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení nasává vzduch z přední strany a vyfukuje ho průduchem na levém boku notebooku. Větráček je slyšitelný pořád, jeho hlučnost je ale na nízké úrovni. Po přepnutí na výkonnější grafiku a zatížení produkovaný hluk vzroste, stále je ale snesitelný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 32,4°C (vpravo vzadu)
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 32,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • klávesnice vlevo = 38,7°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 45,1°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 44,0°C
  • napájecí adaptér = 43,2°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nenáročné práci s aktivní integrovanou grafikou se notebook zahřívá jen minimálně a problém není ani při práci s počítačem v klíně. Po přepnutí grafiky a delším zatížení například nějakou hrou se ovšem notebook začne výrazně zahřívat, především na spodní straně a u levého okraje klávesnice. K přehřívání sice nedochází, vyšší teploty ale nejsou pohodlné.

Baterie

Kapacita šestičlánkové baterie je nadprůměrná – 63 Wh. V našem standardním testu* udržela notebook v provozu 7 hodin a 50 minut, s takovou výdrží je notebook dobře využitelný i při delším cestování. Osvědčil se i hybridní režim grafických karet, pokud je aktivní výkonnější ATI, vydrží notebook znatelně kratší dobu – okolo 5 hodin. K dlouhé výdrži přispívá i funkce PowerSmart, která umí nejen automaticky přepínat GPU, ale také odpojit při nečinnosti optickou mechaniku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 22 W

Zdroj má dostatečnou rezervu, ani při vysokém zatížení se nabíjení nezpomaluje. Nabíjení je pomalejší, na 90% kapacity se baterie dostane po 2 a půl hodinách.

BIOS

Nastavení BIOSu jsou omezena jen na nejnutnější volby, k dispozici je nastavení režimu SATA řadiče a bootování. Podobně vypadá nastavení zabezpečení, které je omezeno na standardní hesla a softwarové šifrování pomocí předinstalované aplikace.

Příslušenství

V krabici s počítačem nenajdete žádné zvláštní příslušenství, jen papírové manuály a napájecí zdroj. Předinstalován je systém Windows Vista Home Premium (32-bit), včetně nezbytných utilit výrobce, software pro zálohování, tvorbu DVD a bohužel také spousta bloatware v podobě různých zkušebních verzí, které většinou jen zpomalují systém.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je na českém trhu nejvyšší dostupná, prodává se za doporučenou koncovou cenu 22 933 Kč bez DPH (27 290 Kč včetně DPH). V nabídce je také levnější konfigurace s jednojádrovým procesorem Core 2 Solo, 3 GB RAM a 320GB diskem za 17 387 Kč bez DPH (20 690 Kč včetně DPH). Další varianty se prodávají pod označením 4810T a jsou vybaveny jen integrovaným grafickým jádrem.

Standardní záruční lhůta je dvouletá, oprava je zajištěna zasláním do servisního střediska. Záruku lze volitelně prodloužit a rozšířit pomocí služby Acer Advantage.

Závěr

Acer Aspire 4910TG je atraktivní především pro uživatele, kteří hledají lehčí notebook na cesty se zajímavým vzhledem a dlouhou výdrží provozu na baterie. Ergonomie práce s notebookem přitom není tolik kompromisní jako třeba s 12" modely.

Tenký design má ovšem i své nevýhody, výkonnější grafická karta se zahřívá a teplo se v zátěži přenáší do těla notebooku. Malé reproduktory zase zaostávají svým zvukovým podáním.

Klady a zápory

+ velmi dlouhá výdrž provozu na baterie
+ nižší hmotnost v poměru k úhlopříčce

- vyšší zahřívání v zátěži
- chybí ExpressCard slot

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 4810TG

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 4810TG (944G5OMn)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo SU9400 (1,4 GHz, 3 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BEVT-22ZAT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST GU10N)
  • LCD: 14,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 4330 512MB
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8131)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63Wh / 7h 50min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SC/MMC/MS/XD, D-Sub, HDMI, 3xUSB
  • Rozměry: 339 x 240 x 24-29 mm
  • Hmotnost (kg): 1,95
Recenze

Diskuse