RECENZE: Acer TravelMate 5730G - dostupný pracant

19. 2. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Po delší době se nám do redakce opět dostal zástupce řady business notebooků firmy Acer. TravelMate 5730G je dostupný 15,4'' notebook založený na platformě Intel, který disponuje dedikovanou grafickou kartou ATI, hořčíkovými výztuhami a atraktivní výbavou. To vše navíc nabízí za příznivou DKC pod 20 000 Kč bez DPH.

Acer TravelMate 5730G - dostupný pracant

Základní popis

Acer TravelMate 5730G je typickým zástupcem řady firemních notebooků, jeho design proto příliš nepodléhá módním výstřelkům a důraz se klade především na funkčnost. Tělo notebooku je vyrobeno z kombinace černého plastu a šedočerné hořčíkové slitiny, poměrně konzervativní vzhled vychází z designové řady ProFile, kterou Acer používá už delší dobu. Notebook je tak spíše hranatější, hrany a rohy notebooku jsou zaoblené jen mírně. Víko displeje má klasickou konstrukci, uchyceno je dvojicí pantů, které ho umožňují vyklopit i do úhlu 180°, v zavřeném stavu je potom zajištěno dvojicí posuvných zámečků.

Vzhled notebooku možná nebude pro každého atraktivní, o to víc ale potěší jeho zvýšená odolnost. Příkladné je provedení víka, to je z vnější strany tvořeno zmiňovanou slitinou a při zatlačení se neprohne ani o milimetr. Nehrozí tak jev často se objevující u mnoha současných notebooků, kdy se víko i po menším zatlačení prohýbá tolik, že začne deformovat obraz na displeji. Na vysoké úrovni je i zpracování základny, ta se díky výztuhám neprohýbá ani při uchopení za roh.
Signalizační diody jsou rozmístěny ve dvou skupinkách, jedna se nachází v pravém horním rohu základny – tyto diody informují o zapnutém CapsLocku, NumLocku a činnosti disku, zbývající se nachází uprostřed přední hrany základny a informují o zapnutí notebooku, připojení napájení, aktivním Bluetooth a zapnuté bezdrátové síti. Neodpustím si menší výtku ohledně svítivosti diod - zejména modrá, která označuje Bluetooth, je velmi jasná a působí nepříjemně, nešikovné je také provedení diody bezdrátové sítě, která při přenosu většího množství dat rušivě poblikává.

Notebook disponuje poměrně bohatou nabídkou portů. Na přední straně naleznete trojici audiokonektorů, vedle nich se nachází multifunkční čtečka paměťových karet (SC/MMC/MS/xD). Na levý bok výrobce umístil PCMCIA slot, pod ním ale naleznete rovněž novější ExpressCard/54, oba sloty jsou kryty záslepkami. Dále se na této straně nachází dva USB porty, HDMI výstup, konektor ethernetu, analogový VGA výstup a konektor pro připojení replikátoru portů. Na zadní straně najdete konektor napájení, modem, jeden kombinovaný USB/eSATA a jeden samostatný USB port. Na levém boku najdeme jen optickou mechaniku.

Masivnější a vyztužené provedení notebooku si vyžádalo svou daň na hmotnosti, ten váží 2,91 kg, to je u 15,4" modelu už slabší průměr. Každodenní přenášení tak bude pro většinu uživatelů méně pohodlné, ale dobrý batoh (či auto :-) může tento nedostatek eliminovat. Rozměry počítače 360 x 267 x 30-43 mm na druhou stranu nijak nepřekračují průměr této velikostní třídy. Celkové mobilitě bohužel nepřispívá ani vetší 90W zdroj, který váží 530 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Zajímavým prvkem business řady notebooků Aceru je provedení klávesnice, ta je zakřivená do oblouku a má proto mírně lepší ergonomii. Rozložení klávesnice je standardní, levý Shift je zkrácený, Enter dvouřádkový a Backspace dlouhý. Klávesy pro práci s textem se nachází u pravého okraje, podle mého názoru je tohle umístění ideální. Stejně jako zbytek základny má i klávesnice černou barvu, popisky jsou bílé, u Fn kláves světle modré. Acer navíc začal používat společné klávesnice s českým a slovenským rozložením, proto zde najdete i zelené popisky označující některé odlišné slovenské znaky.

Nalevo od klávesnice se nachází blok funkčních tlačítek. Ta slouží ke spouštění utilit výrobce; zajímavá je poslední trojice, ta standardně spouští webový prohlížeč a emailového klienta, ale můžete si jejich funkci i přemapovat na spouštění libovolné aplikace.
Zvlášť je vyhrazeno ovládání Bluetooth a bezdrátové sítě, tato zařízení lze aktivovat pomocí dvojice posuvných spínačů na přední straně notebooku.
Další funkce jako je ovládání hlasitosti, jasu displeje a další jsou realizovány jen pomocí Fn zkratek.

Pod klávesnicí se nachází dvoutlačítkový touchpad doplněný o čtečku otisku prstů. Jeho ovládání je bezproblémové, stejně jako většina současných touchpadů podporuje emulaci kolečka myši tahem prstu. Touchpad bohužel není zapuštěný, proto jsem si při psaní často nechtěným dotykem na jeho plochu přehmátl do jiné části textu. Tento problém lze vyřešit dočasným vypnutím touchpadu pomocí zkratky Fn+F7.

Hlavní HW parametry

TravelMate 5730G je založený na platformě firmy Intel. Základem je procesor Core 2 Duo T5870 pracující na frekvenci 2,0 GHz (800 MHz FSB, 2 MB L2 Cache) vyráběný 65nm technologií, v podstatě se jedná o přejmenovaný starší model T7250, který ovšem na rozdíl od T5870 disponoval navíc hardwarovou podporou virtualizace. Procesor doplňuje čipset Intel PM45 určený pro notebooky vybavené dedikovanými grafickými kartami.

Počítač je vybaven 3 GB operační paměti. Použity jsou 2 paměťové moduly (s kapacitou 2 a 1 GB) staršího typu DDR2, pracující na frekvenci 667 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 870
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 536

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 178
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 196

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 345
  • Rendering (Multiple CPU): 618
  • Multiprocessor Speedup: 1,79

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2882 MB/s

Přestože není počítač vybaven posledními nejnovějšími technologiemi, stále zůstává jeho výkon dostatečný pro naprostou většinu běžných uživatelů.

Pevný disk osazený v testované konfiguraci dodala společnost Western Digital. Výrobce notebooku překvapivě zvolil model s vyšší kapacitou 320 GB, která není u firemních řad příliš častá. Ostatní parametry disku jsou už běžné, plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min, je vybaven rozhraním SATA a 8 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106,07 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,81 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Přenosová rychlost i přístupová doba disku se pohybují lehce nad současným průměrem.

Optická mechanika pochází od Optiarcu podporuje čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií.

Možnosti konektivity jsou standardní, notebook je vybaven gigabitovým ethernetem, bezdrátovým adaptérem Intel, který podporuje všechny Wi-Fi standardy (a/b/g/draft-n) a nechybí samozřejmě ani Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Notebook je vybaven standardním 15,4" WXGA displejem (1280x800) s poměrem stran 16:10. Povrch displeje má matné provedení, podaní barev a pozorovací úhly příliš nevynikají, na druhou stranu existují mnohem horší panely.

Grafická karta je dedikovaná, jedná se o lowendový model ATI Mobility Radeon HD 3470. Ta se hodí leda pro hraní starších her, na nejnovější tituly můžete zapomenout. Grafické jádro karty pracuje na frekvenci 680 MHz, paměť typu DDR2 na 500 MHz. Zajímavá je variabilita konfigurací grafických karet u různých konfigurací testovaného notebooku. Výrobce nabízí kromě testované i verzi s integrovaným grafickým jádrem Intel X4500HD, které díky nižší spotřebě prodlouží výdrž na baterii, zároveň je ale k dispozici také výkonnější konfigurace s ATI Mobility Radeon HD 3650, která už je vhodná i pro hraní novějších her.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 13 302
  • 3DMark 03: 4403
  • 3DMark 05: 3851
  • 3DMark 06: 2007

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 400
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1366
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2707
  • OpenGL Speedup: 6,77

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,1


Grafický výkon opravdu není dostatečný pro hraní současných her, starší tituly, přehrávání videa a běžnou práci ovšem karta zvládá bez problémů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Přestože je notebook zaměřený především na práci, poslouží bez problémů i při multimediální činnosti. Příjemný je především HDMI výstup umožňující jednoduše vyvést digitální obraz i zvuk, dále potěší čtečka paměťových karet a kombinovaný USB/eSATA port. Trojice audiokonektorů se nachází na přední straně notebooku, ty mají klasickou skladbu 1 výstup, vstup pro mikrofon a vnější zdroj. Změnit jejich nastavení pro analogové připojení vícekanálové sestavy reproduktorů bohužel nelze.

Vyhrazené multimediální klávesy tento notebook sice nemá, uživatel si ale může funkci některých tlačítek přeprogramovat.

Reproduktory hrají dostatečně hlasitě, jejich podání je průměrné a pro základní ozvučení stačí. Poslech hudby nebo sledování filmů si více užijete se sluchátky.

Ve víku nad displejem se nachází webkamera s mikrofonem, navzdory nižšímu rozlišení (0,3 Mpx) nabízí slušný obraz.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém je efektivní, nasává vzduch několika průduchy na spodní straně, výdech je pak umístěn vzadu. Při nenáročné práci je notebook téměř neslyšný - větráček se spouští jen občas. Při vyšším zatížení se začne točit trvale, ovšem jeho hlučnost zůstává příkladně nízká, ozývá se jen slabý šum.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,8°C
  • klávesnice vpravo = 28,5°C
  • spodek maximum = 33,3°C (vepředu uprostřed)
  • výdech chlazení = 36,5°C
  • napájecí adaptér = 32,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,6°C
  • klávesnice vlevo = 34,4°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum = 40,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,7°C
  • napájecí adaptér = 51,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty jsou příjemné, chlazení je nejen velmi tiché ale také účinné. Problémy se zahříváním se neobjevují ani při práci s počítačem v klíně.

Baterie

Výrobce vybavil notebook osmičlánkovou baterií se slušnou kapacitou 71 Wh, ta vydržela v našem standardním redakčním testu* 4 hodiny a 46 minut. Díky vysoké kapacitě baterie se podařilo dosáhnout poměrně dlouhé výdrže, ačkoliv nebyly použity nejúspornější komponenty. Z hlediska spotřeby proto bude ještě zajímavější konfigurace vybavená integrovanou grafikou a novějším úspornějším procesorem řady P.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 21 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 90 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 70 W

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven čtečkou otisku prstů, kterou lze využít pro přihlašování do systému, na druhou stranu jsou ale další možnosti zabezpečení stejně jako nastavení BIOSu poměrně omezená. Notebook nemá TPM čip a zabezpečení je tak omezeno jen na standardní hesla. Z dalších nastavení stojí za zmínku snad jen možnost přepnutí SATA řadiče do kompatibilního režimu.

Příslušenství

Počítač je vybaven operační systémem Windows Vista Bussiness v 32bitové verzi, významným pozitivem je fakt, že výrobce k notebooku dodává i instalační média s Windows XP Professional, která lze využít pro případný downgrade. Předinstalovaný operační systém obsahuje systémové utility výrobce, software pro zálohování a další. Nechybí ani předinstalovaná trialverze Microsoft Office 2007 a dalších programů které uživatelé po prvním spuštění odstraní.

Z volitelného příslušenství stojí za zmínku především replikátor portů Acer EasyPort IV který lze připojit do speciálního konektoru na pravé straně notebooku. Replikátor má vyvedeny 4 USB porty, DVI, analogový VGA, dvojici audiokonektorů a LAN. Kromě toho se s ním dodává vlastní napájecí zdroj, umí tak notebook i nabíjet.

Ceny a záruka

Testovanou konfiguraci TravelMate 5730G-6B3G32MN s operačním systémem Windows Vista Bussiness (T5870, 3 GB RAM, 320 GB HDD, ATI HD3470) nabízí výrobce za doporučenou cenu 17 690 Kč bez DPH (21 051 Kč s DPH). Acer nabízí velké množství konfigurací, doporučená koncová cena notebooku se pohybuje v rozmezí od 16 190 Kč bez DPH (19 266 Kč bez DPH) za konfiguraci "bez OS" až po 21 190 Kč bez DPH (25 216 Kč s DPH) za konfiguraci s ATI Mobility Radeon HD3650.

Záruka je standardní dvouletá typu mail-in. Prodloužit ji lze zakoupením příslušného balíčku Acer Advantage na 3 roky, výrobce nabízí také balíčky s pojištěním proti náhodnému poškození nebo opravou přímo u zákazníka (on-site).

Závěr

Acer TravelMate 5730G je v dané cenové kategorii povedený notebook odolnější konstrukce, s dobrou klávesnicí, základní možností dokování a dlouhou výdrží na baterie - (nejen) pro malé firmy jako stvořené. Acer u tohoto modelu navíc nabízí výbavu, která se u konkurence často objevuje až u mnohem dražších modelů. Za pochvalu stojí také chlazení, které je dostatečně efektivní a zároveň velmi tiché.

Daní za lepší výbavu a masivní provedení je nepatrně vyšší hmotnost a citlivější uživatele nepotěší ani některé rušivé diody.

Klady a zápory

+ pevná konstrukce
+ tichý provoz
+ dlouhá výdrž

- vyšší hmotnost
- rušivé diody

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 5730G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 5730G (6B3G32MN)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T58700 (2 GHz, 2 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-667 (2x 2048, 1x 1024)
  • HDD (GB): 320 ( WDC WD3200BEVT-22ZCT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Optiarc DVD RW AD-7560S)
  • LCD: 15,4" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 3470 256MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC268
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Business (32bit,CZ) + Windows XP
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 71Wh / 4h 46min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 1x SC/MMC/MS/XD, D-Sub, HDMI, 3xUSB, 1x USB/eSATA, Express Card/54, PC Card, EasyPort IV
  • Rozměry: 360 x 267 x 30-43 mm
  • Hmotnost (kg): 2,91
Recenze

Diskuse