RECENZE: Acer TravelMate 8371 - pracant s dlouhou výdrží

11. 8. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky z řady Acer TravelMate jsou určeny především pro firemní využití. Nový model z této rodiny přebírá přednosti sourozenců z multimediální řady Aspire Timeline - styl, tenký design a především dlouhou výdrž na baterie - navíc přidává managerský vzhled a možnost dokování. Testovaná konfigurace s ULV procesorem Core 2 Duo a integrovanou grafickou kartou má přitom doporučenou koncovou cenu 20 000 Kč bez DPH.

Acer TravelMate 8371 - pracant s dlouhou výdrží

Základní popis

Malé a lehké notebooky s úspornými procesory byly v minulosti nákladnou záležitostí. Nyní po zlevnění úsporných platforem Intelu se dostávají přenosné počítače s nízkou hmotností a dlouhou výdrží i k běžným uživatelům.
Acer TravelMate 8371 má mnohé společné se svými sourozenci z řady notebooků Aspire Timeline. Zachovává si tenký profil i víko z Al slitin, větších změn se pak dočkal design a barevné provedení.

Vzhled 13,3" notebooku je poměrně nenápadný, dominuje mu černá barva a zešikmené hrany. Mezi povrchovými materiály pak převažuje hladký plast, výjimkou je vnější strana víka displeje, která je pokrytá hliníkovou slitinou. Drobnou nevýhodou této slitiny je, že na ní velmi rychle ulpívají otisky prstů, ty ale naštěstí nejsou tak nápadné jako u lesklých plastů. Design celkově vyniká hlavně atraktivním tenkým provedením.

Mechanické zpracování je na dobré úrovni, víko je dostatečně pevné a na displeji se neobjevují defekty ani při silnějším zatlačení. Solidní je i provedení základny, která se při uchopení notebooku za roh neprohýbá. Klouby víka displeje umožňují maximální otevření do úhlu okolo 130°, jejich tuhost je přiměřená, v zavřeném stavu přidržuje víko magnet.

Výbava porty zahrnuje základní standard, na levé straně notebooku najdete multifunkční čtečku karet (SD/MMC/MS/MS Pro/xD), dvojici USB portů, konektor Ethernetu, dokovací konektor a vstup napájení. Na pravém boku se pak nachází dvojice audiokonektorů, třetí USB port, výdech chlazení a analogový D-Sub videovýstup. Na přední a zadní straně žádné konektory umístěny nejsou. U firemního notebooku potěší možnost dokování, na druhou stranu chybí ExpressCard slot a postrádá bohužel také digitální obrazový výstup, ten je k dispozici pouze na dokovací stanici. Velikost notebooku si vyžádala i další ústupky, chybí mu proto optická mechanika.

Rozměry notebooku (323 x 228 x 25 mm) jsou při častém přenášení praktické a díky celkovému designu je TravelMate na poměry 13" notebooků lehký - váží 1,71 kg. Přiložený 65W zdroj se svou velikostí také řadí mezi ty menší.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je vyrobena z běžného matného plastu a disponuje nejčastěji využívaným rozložením s krátkým levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem. Klávesy jsou v černém provedení, popisky jsou vyvedeny bílou barvou a nechybí ani zeleně označené znaky používané u slovenského rozložení. Nechybí zde příjemný stisk, psaní je proto rychlé a bezproblémové.

Klávesy pro práci s textem jsou umístěny standardně u pravého okraje. Vytkl bych podle mého názoru zbytečná vyhrazená tlačítka pro znaky € a \$ u kurzorových šipek.

Nad klávesnicí se nachází trojice funkčních tlačítek, ta slouží pro zapnutí adaptéru bezdrátové sítě, spuštění zálohovacího software a aktivaci rozšířené úspory energie. Vedle nich se nachází také diody zámků klávesnice a činnosti disku. Pro ostatní funkce jako je ovládání hlasitosti nebo jasu displeje jsou vyhrazeny Fn zkratky.

Pod klávesnicí se nachází dvoutlačítkový touchpad od firmy Synaptics kombinovaný se čtečkou otisků prstů. Jeho velikost je přiměřená rozměrům notebooku a ovládá se docela dobře, to se bohužel nedá říci o jeho tlačítkách, která jsou malá a mají tvrdý stisk. Vedle touchpadu se pak ještě nachází malé tlačítko, kterým lze dotykovou plošku v případě potřeby deaktivovat.

Hlavní HW parametry

TravelMate 8371 je založen podobně jako jeho multimediálnější sourozenci na úsporné variantě platformy Centrino 2. Srdcem testované konfigurace byl úsporný procesor Intel Core 2 Duo SU9400 pracující na frekvencí 1,4 GHz (800 MHz FSB) a vybavený 3 MB L2 cache. Procesor je doplněn čipovou sadou Intel GS45 s integrovaným grafickým jádrem.

Počítač je dále vybaven 4 GB RAM, jedná se o dva moduly typu DDR3 pracující na efektivní frekvenci 800 MHz, každý o kapacitě 2 GB. Díky omezení 32-bitového operačního systému jsou uživateli dostupné pouze 3 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 257
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 101

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 301
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 944

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 253
  • Rendering (Multiple CPU): 464
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2501 MB/s

Procesor je zaměřený především na úsporu energie a tomu odpovídá i jeho nižší výkon, ten je ovšem při srovnání s Atomy stále na více než dvojnásobné úrovni. Při běžné činnosti tak není pro uživatele nijak omezující.

Výrobce zvolil trochu netradičně disk od Hitachi, jedná se o standardní 2,5" model s rychlostí otáčení 5400 ot./min vybavený rozhraním SATA II a 8 MB vyrovnávací paměti. Rychlost sekvenčního čtení je na 5400 otáčkový model příjemně vysoká, na druhou stranu disk zaostává vyšší přístupovou dobou.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 177,06 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 65,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,34 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Konektivitu zajišťují dnes už nezbytné technologie, k dispozici je bezdrátový adaptér Intel WiFi Link 5100, podporující standardy a/b/g i poslední draft-n, nechybí ani Bluetooth nebo gigabitový ethernet. V prostoru baterie je příprava na slot pro SIM kartu, 3G modem ale zatím žádná konfigurace dostupná v ČR nenabízí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 13,3 " má filmový poměr stran 16:9 a HD Ready rozlišení 1366x768. Panel je podsvícený pomocí LED (diod), nabízí tak lehce vyšší jas a větší úsporu energie. Při srovnání s řadou Aspire Timeline potěší také matný povrch displeje, který firemní uživatelé většinou upřednostňují před lesklými variantami. Podání barev a pozorovací úhly příliš nepřekvapí, pohybují se v průměru obvyklém pro většinu notebooků.

Grafická karta je k dispozici jen integrovaná, jedná se o obvyklou Intel GMA 4500 MHD, která díky úspornější verzi čipsetu pracuje na nižších taktech. GPU využívá sdílenou paměť a pro hraní se příliš nehodí, ale kancelářskou práci zvládá bez problémů a spotřebuje méně energie než výkonnější dedikované modely.

Kvalita analogového D-Sub výstupu je dostatečná i pro použití rozlišení 1600 x 1200, digitálně lze obraz bohužel vyvést pouze prostřednictvím DVI výstupu na volitelné dokovací stanici - notebook sám žádný digitální výstup nemá.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4185
  • 3DMark 03: 1878
  • 3DMark 05: 1007
  • 3DMark 06: 706

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 299
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 759
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 992
  • OpenGL Speedup: 3,32

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Výkon integrované grafiky stačí pro běžnou činnost a lze si zahrát i některé staré hry, na novější tituly ale můžete zapomenout. Grafická karta se dočkala i podpory hardwarové akcelerace HD videa, je ovšem nezbytné pořídit si software, který ji podporuje.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Z multimediální výbavy je k dispozici jen nezbytný základ. Dvojice reproduktorů nad klávesnicí nemá příliš oslnivé podání, hodí se jen pro nejnutnější ozvučení. Audiokonektory jsou k dispozici jen dva analogové - vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka, digitální S/PDIF přítomen není.

Samozřejmostí se už dnes stala webkamera (0,3 Mpx) s integrovaným mikrofonem, která se nachází ve víku nad displejem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Díky úsporným komponentům není notebook příliš náročný na chlazení, výdech je umístěn na levém boku, vzduch se pak nasává otvory na přední straně a vespod notebooku. Větráček se točí prakticky neustále, je ovšem velmi tichý a neruší. V zátěži se jeho hlučnost zvýší jen lehce a zůstává na přijatelné úrovni.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 27,3°C
  • spodek maximum = 30,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,5°C
  • napájecí adaptér = 31,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,6°C
  • spodek maximum = 36,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,0°C
  • napájecí adaptér = 40,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nenáročné činnosti jsou teploty velmi nízké a notebook se téměř nezahřívá, při maximálním vytížení se teploty zvýší, výrazněji se ohřeje jen touchpad. Při běžné prací není zahřívání problémem ani u notebooku položeného v klíně.

Baterie

Počítač je standardně vybaven šestičlánkovou baterií s kapacitou 56 Wh. Tato baterie udržela v našem standardním redakčním testu* notebook v chodu 9 hodin a 38 minut. Opět se tak potvrdilo, že použití kombinace úsporné platformy, LED podsvícení a dalších optimalizací pro úsporu energie není jen marketingovým trikem a má výrazný vliv na prodloužení výdrže při provozu na baterii. Baterie s vyšší kapacitou jsou pak téměř zbytečné a výrobce je ani nenabízí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 27 W

Zdroj má dostatečnou rezervu, takže se ani v zátěži nabíjení nezpomaluje. Baterie se nabije na 90% své kapacity za necelé 2 hodiny.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu nejsou příliš široké, kromě obvyklého nastavení bootování zaujme jen možnost přepnutí SATA radiče do kompatibilního režimu.

Na firemní notebook jsou nezvykle strohé možnosti zabezpečení, ty jsou v podstatě omezeny jen na standardní hesla a možnost přihlášení do systému pomocí čtečky otisků prstů. TPM čip nebo pokročilejší nastavení zabezpečení byste hledali marně.

Příslušenství

Notebook je vybaven předinstalovaným operačním systémem Windows Vista Bussiness, instalace je jako obvykle doplněná o utility výrobce a trial verze softwaru, který většinu uživatelů spíš obtěžuje.

Žádné zvláštní příslušenství se s notebookem nedodává, potěší alespoň přiložená média s Windows XP, která usnadní případný downgrade na starší verzi operačního systému.

Z volitelného příslušenství zaujme dokovací stanice, připojovaná do konektoru na pravém boku, která tak výrazně zvyšuje použitelnost notebooku pro firemní prostředí.

Ceny a záruka

V současné době se v ČR prodávají dvě konfigurace, testovaná TravelMate 8371-944G50n s procesorem Core 2 Duo SU9400, 4 GB RAM a 500 GB HDD za doporučenou koncovou cenu 20 090 Kč bez DPH (23 908 Kč s DPH) a levnější TravelMate 8371-353G32n s jednojádrovým procesorem Core 2 Solo SU3500, 3 GB RAM a 320 HDD za DKC 15 190 Kč bez DPH (18 076 Kč s DPH). Konfigurace s výkonnější grafickou kartou ATI HD 4330 nebo integrovaným 3G modemem zatím k dispozici nejsou.

Záruční lhůta je standardní dvouletá, se zasláním do servisního střediska. Prostřednictvím služby Acer Advantage ji lze prodloužit až na 3 roky, případně rozšířit o on-site servis nebo ochranu proti náhodnému poškození.

Závěr

Acer TravelMate 8371 je notebookem, který přináší i do firemního segmentu tenký design a úsporné technologie při zachování ceny dostupné nejen top managementu, ale i běžným uživatelům. Díky menším rozměrům a příznivé hmotnosti je na dobré úrovni i celková mobilita notebooku. Právě velikost si ovšem vyžádala jisté ústupky, notebooku chybí optická mechanika (ačkoliv tu už v současnosti řada uživatelů asi nebude postrádat), nepraktická jsou malá tlačítka touchpadu. Také digitální obrazový výstup by dnes měl být samozřejmostí u každého notebooku i bez dokovací stanice.

Klady a zápory

+ velmi dlouhá výdrž provozu na baterie
+ tenký design
+ dostupná cena v poměru k mobilitě

- malá tlačítka touchpadu
- chybí digitální výstup

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 8371

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 8371-944G50n
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo SU9400 (1,4 GHz, 3 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050B9A300, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 4500 MHD
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Bussiness Edition + Windows XP (downgrade)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56Wh / 9h 38min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, D-Sub, 3xUSB, dokovací konektor
  • Rozměry: 323 x 228 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,71
Recenze

Diskuse