RECENZE: Apple MacBook Pro (17'') - opravdu povedené jablko

4. 6. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po delší době jsme se opět podívali na notebook Apple, a to rovnou na největší nabízený model s úhlopříčkou 17''. Uvnitř lze nalézt například výkonný Core 2 Duo procesor, dvě grafické karty nebo WUXGA displej s LED podsvícením. Koncovou cenu přes 60 000,- Kč bez DPH nelze označit za lidovou, ovšem provedení celého notebooku jí odpovídá.

Apple MacBook Pro (17'') - opravdu povedené jablko

Základní popis

Řada MacBook Pro s přechodem na Intel procesory před několika lety nahradila řadu PowerBook na místě mobilního hi-endu společnosti Apple. Tyto notebooky měly vždy za cíl nabídnout kvalitní pracovní nástroj pro profesionály. Všechny notebooky MacBook Pro jsou a odjakživa byly hliníkové. S poslední generací se však využívá nového výrobního procesu, kdy je celá hlavní část základny vyrobena z jediného kusu (Apple používá výraz UniBody). To umožnilo zúžit profil zařízení na úroveň, kterou lze jen těžko hledat u konkurence. Druhou velkou výhodou je vyšší mechanická odolnost - je jedno, kde tělo notebooku uchopíte, prostě se (ani trochu) nekroutí.

Kloub víka má optimální tuhost. Je dostatečně pevný, aby se displej nehýbal, když o to uživatel nestojí, a zároveň neklade velký odpor při otevírání a zavírání. Na otevření notebooku bez problému stačí jedna ruka. Při použité konstrukci očekávám, že ani po letech se kloub neochodí. Ostatně celé mechanické provedení je tak kvalitní, že by notebook mohl sloužit bez problému mnoho let.

Hliníkové části jsou dohromady tři: hlavní část základny, velký odnímatelný kryt na spodku (pro přístup k vnitřnostem) a vnější skořápka víka. Vnitřní strana víka s displejem je lesklá, protože je překryta sklem - což se hodí při čištění (nejsou zde okraje). Aby se víko po zavření neodíralo, je z vnitřní strany po celém obvodu tenký gumový pruh.

Nic bohužel není bez chyby. I zde lze jednu větší najít. Týká se relativně ostré přední hrany, která může být nepříjemná při psaní. Osobně jsem v některých situacích po delší práci na rukou pozoroval výrazné otlačeniny v místě kontaktu (problém jsem řešil celkem svérázně s pomocí tlusté lepící pásky).

Proti předchozím MacBookům Pro došlo k umístění všech konektorů jen na levou stranu. Zde jsou postupně od uživatele ExpressCard 34 (s odklápěcí krytkou), konektory zvukové karty, mini-DisplayPort, 3 USB 2.0, Firewire 800, LAN a magnetický konektor pro připojení napájecího adaptéru (MagSafe).

K rozložení mám své výhrady. Například USB jsou tak blízko sebe, že jakékoli prostorově náročnější zařízení zabrání použití sousedních portů. Jak jsou všechny z levé strany, tak to pravákům ztěžuje připojování drátových myší pro notebooky. Ty mají většinou krátký kabel, který nemusí u tak velkého notebooku stačit. Druhá výhrada směřuje k výstupu na monitor. Mini-DisplayPort je sice pěkný, ale bez redukce lze do něj připojit jen nejnovější Apple Cinema Display, který nejspíš moc lidí doma nemá. Redukce na DVI (včetně dual-link) a VGA samozřejmě existují, ale Apple je ani u tak drahého notebooku (!) nepřibaluje. Chcete-li tedy připojit digitálně velký LCD panel, musíte dokoupit za \$29 potřebnou redukci. Od Apple bych spíše čekal, že po vybalení budu moct rovnou pracovat a ne, že ještě budu muset shánět něco, co mají všechny ostatní notebooky přímo v sobě.

Pokud jde o mobilitu, tak musím Apple pochválit. Ačkoli je tento MacBook Pro s úhlopříčkou 17", jeho hmotnost 3,03 kg je charakteristická spíše pro úhlopříčku 15,4". Zároveň jeho rozměry 395 x 265 x 25 mm jsou velmi příjemné a umožňují přístroj přenášet i v některých batozích pro 15,4" notebooky. Nečekal bych, že to někdy řeknu, ale takovýto 17" notebook může být dobrým společníkem i při častém přenášení.

Napájecí adaptér má výkon 85 W (466 g). Je menší než adaptéry jiných notebooků a má příjemné vysouvací úchyty na smotání kabeláže.

Klávesnice a ovládací prvky

Z původního MacBooku se vzalo řešení klávesnice s tlačítky oddělenými mezerami. Psaní na klávesnici je příjemné a není problém psát téměř neslyšně. Klávesy nekladou příliš velký odpor, ale jejich stisk je jistý. Psaní není problematické ani v noci, protože lze snadno zapnout podsvícení kláves.

Rozložení klávesnice bude pro uživatele PC velmi neobvyklé. Apple nepoužívá mnoho podpůrných kláves, které lze najít na běžných klávesnicích. Pohyb v dokumentech se provádí pomocí kurzorových šipek v kombinaci s Fn (případně Cmd v závislosti na konkrétní aplikaci).

Klávesy jako Scroll Lock, Print Screen, Insert a podobné byste hledali jen marně, ale nemusíte se bát. Systém s tím počítá a „vypuštěné“ klávesy nijak neschází.

Horní řada kláves standardně neslouží jako F1-F12, ale nabízí různé jiné funkce jako regulace hlasitosti, podsvícení displeje, ovládání přehrávače, nebo třeba vysunutí média z optické mechaniky. Funkce F1-F12 se vyvolávají použitím v kombinaci s Fn klávesou. Primární a sekundární funkci však lze prohodit v nastavení operačního systému.

Psaní čísel je možné pouze prostřednictvím horní řady kláves. Numerický blok Apple neosadil a paradoxně nemá ani zástupný numerický blok realizovaný v kombinaci s klávesou Fn. Dříve tento zástupný blok notebooky Apple měly (iBook, PowerBook) a je smutné, že byl vypuštěn.

Zajímavým polohovacím prvkem je touchpad (TrackPad), který nemá tlačítko před dotykovou plochou. Tlačítko je ve skutečnosti přímo pod dotykovou plochou, respektive pod její spodní polovinou (mačkat lze i nahoře, ale jde to velmi ztuha). Díky ušetřenému místu je velikost dotykové plochy výrazně větší, než je tomu zvykem u konkurence. Není potřeba se obávat nějakého speciálního ovládání – touchpad podporuje více prstů najednou a je schopen rozlišit, který prst se snaží polohovat kurzor a který se plochy dotkl jen za cílem zmáčknutí.

Mačkání touchpadu dělá na můj vkus příliš hlučné cvakání. Mnohem více mi vyhovuje standardní rozpoznávaní doteku, které je běžné i na ostatních touchpadech a které je zde možné také zapnout. Podpora více prstů je neocenitelná při vyvolání akce pravého tlačítka (dva prsty najednou), emulaci kolečka myši (tažení dvou prstů) a různých speciálních činnostech; například vyvolání přehledu všech oken (tah čtyřmi prsty směrem dolů).

Neshledávám tento touchpad nijak převratným, jak se o něm občas mluví v souvislosti s možností používat více prstů, ale musím říct, že práci bez myši umí značně zpříjemnit a proti některým zakrslým touchpadům konkurence je práce s ním na úplně jiné úrovni. Hlavní zásluhu mají rozměry.

Hlavní HW parametry

Základní deska není postavena na čipové sadě Intelu jako u většiny ostatních notebooků (včetně minulé generace strojů od Apple). Srdcem je čipová sada NVIDIA MCP79. Na ní je mimo nízké spotřeby zajímavé i vestavěné grafické jádro GeForce 9400M, které může nahradit primární grafiku, kdykoli není potřeba její výkon.

CPU-Z
specifikace čipu

Použitý procesor patří k tomu výkonnějšímu. Je jím Intel Core 2 Duo T9550 s frekvencí 2,66 GHz, 6MB L2 cache a FSB na frekvenci 1066 MHz. Jeho výkon by měl být v mnoha případech dostatečný i na náročné výpočetní úlohy. Pokud se ovšem budeme bavit o práci s HD videem, tak bych si dokázal představit i možnost osazení nějakým 4jádrovým procesorem, leč Apple nic takového zatím nenabízí.

Operační paměť 4 GB je dle mého názoru v dnešní době plně postačující na všechny běžné činnosti. Paměť je složena ze dvou 2GB modulů typu DDR3 s frekvencí 1066 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 377
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 885

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 64 905
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 41 784

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 447
  • Rendering (Multiple CPU): 749
  • Multiprocessor Speedup: 1,67

Paměť RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3068 MB/s

Pevný disk je v notebooku jen jeden. Je to 320GB model od společnosti Fujitsu. Ta sice nepatří mezi top hráče na poli disků, ale výsledky testů ukazují, že proti průměru testovaný kus nijak nezaostává. Příjemně potěšila minimální hlučnost. Kdo na ni není tak náročný a požaduje především výkon, by měl raději volit konfiguraci se 7200rpm diskem.

Optická mechanika je štěrbinového typu a nemá klasický výsuvný podavač (podpora zápisu na všechna DVD/CD s výjimkou DVD-RAM). Jde jednoznačně o efektnější řešení, které je vykoupeno nemožností vkládat disky menších velikostí. Hlučnost mechaniky není v porovnání s konkurencí nijak vysoká. K vysouvání disků není na mechanice žádné tlačítko a vše se řeší klávesou na klávesnici. Tento způsob má nevýhodu, že jde pouze o softwarové řešení. Pokud se nějaký disk v mechanice „zasekne“, je někdy problém ho vyndat. Jednou jsem na tuto situaci narazil, musel jsem vypnout notebook a po zapnutí mačkat tlačítko, aby se disk vysunul dříve, než z něj systém začne číst.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 112 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 50,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,43 ms

Konektivita nijak nezaostává za dnešním standardem. Drátově je možné notebook připojit do gigabitové sítě. Z bezdrátových řešení je na výběr Bluetooth a draft-n Wi-Fi. Jejich zapínání a vypínání se řeší jedině v systému.

U Bluetooth musím pochválit jednoduchost správy se systémem Mac OS X. Například vytvoření GPRS/EDGE připojení přes (běžný, hloupý) mobil bylo otázkou necelé minuty a na rozdíl od Windows nebylo potřeba zadávat připojovací AT příkazy. Stačilo jen vybrat, že jde o telefon Nokia a systém si potřebné příkazy našel ve vlastní databázi.

V souvislosti s Wi-Fi by bylo dobré zmínit, že Mac OS X podporuje veškerá používaná zabezpečení a není problém se připojit ani do sítí s WPA2 Enterprise v kombinaci s certifikáty. Systém si dokonce většinu nastavení umí vyčíst sám a uživatele se dotáže jen na certifikát a přístupové údaje.

Potěšil mě velmi citlivý příjem Wi-Fi signálu. S notebookem jsem se stabilně připojil i v místech, kde jiné notebooky síť vůbec neviděly.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Překvapuje mě, že Apple do svého 17" modelu použil širokoúhlý displej (Samsung LTN170CT10) s rozlišením WUXGA (1920x1200). Překvapivé to je hlavně proto, že se velikost pixelů značně liší od 15,4" modelu s WXGA+ (1440x900) a 13,3" modelu s WXGA (1280x800). Na druhou stranu chápu, že výrobce chtěl mít v nabídce nějaký model schopný zobrazovat 1:1 full-HD filmy (mezi fanoušky často zaznívá kritika, že do 15,4" modelu by to chtělo aspoň 1680x1050).

Povrch displeje je lesklý a odlesky jsou tlumené. Ač na vlastním notebooku mám displej matný, tyto lesklé displeje s tlumenými odlesky považuji za lepší nejen při používání v místnosti, ale i při cestování například vlakem.

Kvalitativně lze displej jednoznačně zařadit ke špičce mezi notebooky (lepší už jsou snad jen displeje s RGB LED podsvícením zřídka dostupné v některých konkurenčních workstation modelech). Má výborný kontrast, vysokou svítivost, rovnoměrné podsvícení, syté barvy a věrné podání černé barvy. Jde o TN panel podsvícený pomocí LED. Spodní vertikální pozorovací úhel je slabší, jak už je ostatně zvykem pro technologii TN. Lepší displeje se bohužel do velkých notebooků ani nevyrábí (displeje s jinou technologií lze jen výjimečně zahlédnout u některých malých Tablet PC).

Regulace podsvícení nabízí široký rozsah a nejnižší úroveň nastavení podsvícení úplně vypíná. V základu je intenzita podsvícení řízena světelným senzorem (resp. kamerou) a notebooky od Apple jsou jediné, kde je tato funkce dotažena do použitelného stavu.

Při přechodu na platformu Intelu bylo Applu vyčítáno používání pomalých sdílených grafických karet Intel GMA, které byly používány v nižších řadách (Mac Mini, MacBook) místo dedikovaných čipů NVIDIA a ATI. Apple tím vyvažoval vyšší spotřebu procesoru proti původním PowerPC.

Dřívější MacBooky Pro sdílenou grafiku nikdy nepoužívaly. To se s poslední generací změnilo díky přechodu na čipovou sadu NVIDIE, jejíž integrované grafické jádro GeForce 9400M má výkonu stejně jako low-end dedikované čipy. Uživatelé náročnější na výkon se nemusí bát – dedikovaná grafika taktéž zůstala a je jí NVIDIA GeForce 9600M GT s 512 MB vlastní paměti DDR3.

Čipová sada podporuje přepínání mezi grafickými jádry za chodu. Bohužel to aktuální Mac OS X 10.5 ještě nepodporuje, takže při každém přepnutí požádá odhlášení uživatele (po opětovném přihlášení už je vše přepnuto). Nová verze Mac OS X 10.6 by již měla mít možnost přepínat za chodu podobně jako Windows Vista.

GPU-Z
specifikace čipu

Problém s výstupem na externí monitor jsem zmiňoval už na začátku recenze. Zatím co minulý model měl ve výbavě samostatně mini-DVI a klasický dual-link DVI, zde už je výstup na externí monitor jen jeden. Kvůli použití zmenšené verze DisplayPortu budou muset majitelé libovolných předchozích strojů při upgradu dokoupit i nové redukce.

Přechod na novější rozhraní pro přenos obrazu vítám, ale mám pocit, že ty redukce mohly být součástí balení. Vzhledem k tomu, že jsem neměl jak připojit externí monitor, netestoval jsem ani možnosti nastavení nebo kvalitu zobrazení.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 35 426
  • 3DMark 03: 17 465
  • 3DMark 05: 11 416
  • 3DMark 06: 5488

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 570
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 2414
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4910
  • OpenGL Speedup: 8,61

Volba integrovaného jádra NVIDIE se ukazuje jako velmi dobrá ve chvíli, kdy dojde na přehrávání HD videí. Ty dokáže GeForce 9400M v mnoha případech plně akcelerovat a šetří tam procesor. Integrované jádro je tak výkonné, že mimo náročných her a složitých scén v 3D modelovacích programech prakticky není důvod přepínat na dedikovanou GeForce 9600M GT.

Dedikovaná grafika svým výkonem bez problému stačí na všechny dnešní hry, byť některé náročnější samozřejmě nelze hrát v nativním rozlišení na plných detailech. Pokud jde konkrétně o hry, tak není pochyb, že lze sehnat s podobným výkonem i podstatně levnější notebooky.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Po obrazové stránce nemůžu mít díky displeji schopnému zobrazovat full-HD obsah v plné kvalitě žádné výhrady. Zvukové vlastnosti také nejsou nejhorší. Oba konektory zvukové karty (vstup, výstup) podporují analogový stereofonní přenos a digitální optický přenos S/PDIF.

Vestavěné reproduktory kolem klávesnice nabízí na poměry notebooků velmi slušné zvukové podání. Basy sice nejsou takové jako u systémů se subwooferem, ale v ostatních parametrech si nemohu stěžovat. Zvuk je prokreslený i při vyšších hlasitostech.

K regulaci hlasitosti slouží klávesy v nejvyšší řadě. V Mac OS X je příjemné, že si systém pamatuje nastavení pro interní reproduktory a audio výstup odděleně.

Chlazení a provozní hluk

V útrobách přístroje se ukrývají dva ventilátory, přestože nikde na těle nejsou přímo vidět žádné průduchy ventilace. Ty jsou ukryty za kloubem víka, kde se nenabízí příliš mnoho prostoru pro proudění vzduchu. Při běžné kancelářské práci a jiných činnostech nenáročných na výkon to ničemu nevadí. Hliníkové tělo slouží jako jeden velký chladič a podle hlučnosti téměř nelze poznat, zda je notebook zapnutý (to platí i v tiché místnosti).

Situace se změní ve chvíli, kdy dojde na dlouhodobou intenzivní zátěž procesoru i grafické karty zároveň. Po nějaké době se rozjedou ventilátory na maximální rychlost a notebook je nemožné přeslechnout prakticky v jakémkoli prostředí. Hlučností v zátěži může MacBooku Pro „konkurovat“ jen málokterý jiný notebook. Na vině vidím právě omezené možnosti nasávání vzduchu chlazením.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,1°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,4°C
  • spodek maximum = 33,1°C (levý zadní roh)
  • napájecí adaptér = 38,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • klávesnice vlevo = 41,0°C
  • klávesnice vpravo = 37,5°C
  • spodek maximum = 40,3°C (levá polovina)
  • napájecí adaptér = 54,5°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při běžné práci je notebook studený, nebo maximálně vlažný. V zátěži se levá strana značně zahřívá a kvůli kovovému povrchu není dobré v takovém případě používat notebook na klíně.

Baterie

Prostor navíc oproti 15,4" verzi byl využit velkou baterií s úctyhodnou kapacitou 95 Wh. Tato baterie nijak nepřesahuje z těla notebooku. Velkou baterií se výrobce nesnaží zakrývat neúměrnou spotřebu, ba naopak - celý notebook je velmi úsporný a v našem standardním redakčním testu* jsme se dostali až na úžasnou výdrž 9 hodin a 37 minut. Při běžném používání (Wi-Fi, mobil přes Bluetooth, displej téměř neustále naplno) jsem běžně dosahoval výdrže kolem 6-7 hodin, což je na stroj této velikosti výborná hodnota a myslím, že by se zde mohla inspirovat konkurence.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 76 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 60 W

Běžně je notebook schopný nabít celou baterii za 2-3 hodiny. Problém je jen v případě, kdy je notebook konstantně výpočetně zatížen (a běží s dedikovanou grafikou). Pak už nestačí adaptér svým výkonem a nabíjení se znatelně zpomalí.

Příslušenství

Součástí úsporného balení je notebook, napájecí adaptér, jeho dvě koncovky a DVD disky s instalací operačního systému. Žádné další příslušenství není přibaleno, i když zmiňované redukce na externí monitor by dle mého názoru být měly.

Na disku je předinstalován operační systém Mac OS X 10.5 Leopard s multimediálním balíkem programů iLife. Vzhledem k tomu, že systém je přímo připraven pro konfiguraci notebooku, obnova do továrního stavu se řeší čistou instalací (z přibalených DVD) a nejsou nutné žádné další ovladače.

Dříve jsem měl k operačnímu systému Mac OS X spíše odpor. Poté, co jsem se sžil s ovládáním, musím říct, že jde o velmi ergonomicky propracovaný systém, ve kterém lze některé činnosti zvládat rychleji než na Windows, za čímž stojí velmi specifická správa oken aplikací a pořádná UNIXová konzole, která mi pod Windows tolik chybí (některé zkušenosti s Mac OS X jsem popsal na svém blogu; jde sice o starší verzi, ale většina poznatků je společná).

Pomocí programu BootCamp je možné nainstalovat nativně operační systémy Windows XP a Windows Vista. BootCamp dokáže za chodu změnit velikost oddílu pro primární systém a udělat místo Windows. Instalace pak probíhá standardní cestou a ovladače k notebooku jsou umístěny na přiložených DVD. Po nainstalování lze vybírat operační systém podržením klávesy Alt (Option) po zapnutí notebooku.

Pod Windows sice pracuje veškerý hardware, ale jako primární systém jej na tomto notebooku nemohu doporučit. Jestli Apple něco pod Windows moc neřešil, tak je to správa napájení. Notebook má vyšší spotřebu, více se zahřívá a chybí mu některé možnosti jako například vypnutí Bluetooth a Wi-Fi. Osobně vnímám možnost nainstalovat Windows jako užitečnou spíše pro hraní her, případně nějaký hodně specifický program, který není možné rozchodit ani pomocí virtualizovaného systému (přes VMware a PD).

Ceny a záruka

Dle cen oficiálního distributora pro ČR stojí testovaná konfigurace 62 616,- Kč bez DPH (74 513,- Kč s DPH). Je možné bez poplatku zvolit mezi česko-anglickou a anglickou lokalizací klávesnice. Pro porovnání - v USA je tato konfigurace dostupná za \$2800 (v přepočtu 53 611,- Kč).

Volitelně lze při objednávce z webu (apple.cz) k notebooku přidat doplňkové příslušenství. Redukce na VGA, případně single-link DVI nebo dálkové ovládání stojí 1002,- Kč bez DPH (1192,- Kč s DPH). Redukce na dual-link DVI stojí rovnou celých 3311,- Kč bez DPH (3940,- Kč s DPH).

Standardně je poskytována roční mezinárodní záruka a dvouletá záruka platící pouze na území ČR. Nově je nabízena také 3letá záruka NBD s opravou u zákazníka. Rozšíření stojí 7925,- Kč bez DPH (9430,- Kč s DPH).

Závěr

MacBook Pro je jednoduše elegantní notebook, který nejspíš najde svou klientelu u tvořivých lidí (foto, video, hudba), pro které může být výhodou použitý operační systém s kvalitními aplikacemi. Je to sice 17" model, ale řekl bych, že určitě nemusí být odsouzen jen na jedno místo na pracovním stole. Po celou dobu recenzování jsem s ním byl „v terénu“ a nemohl jsem si jej vynachválit. Výhoda v podobě obrovského displeje (s vysokým rozlišením a výbornými vlastnostmi) v kombinaci s výhodou nízké hmotnosti a tenkého těla tvoří geniální pracovní nástroj. K tomu je ještě potřeba připočíst velkou výdrž na baterie, která v mnoha případech umožní celý pracovní den neřešit, kam připojit napájecí adaptér.

Nic není bez chyby. I zde nějaké nedostatky vidím. Například chybějící redukce na externí monitor. Pokud budete chtít připojovat VGA projektor kvůli prezentacím a doma 30" LCD, budete muset investovat dalších necelých 5000 Kč do redukcí s výrobními náklady v řádu jednotek dolarů. Také USB portů by mohlo být víc, nebo by aspoň nemusely být natlačené všechny vedle sebe. Přitom lze počítat s tím, že budou často využívané, když v notebooku není ani čtečka paměťových karet. Překvapuje mě, že Apple paměťové karty úplně ignoruje, přestože se jimi dnes nevybavují jen fotoaparáty a mobilní telefony, ale i HD videokamery (otázkou je snad pouze použití paměťových karet v jiných Apple produktech...?). Poslední větší nedostatek se týká ostřejší hrany na přední straně, kde dochází ke kontaktu s rukou. Při psaní mi byla tato hrana nepříjemná a dle reakcí na zahraničních fórech zdaleka nejsem jediný.

Jak je vidět, nedostatků není málo. Přesto jsem však názoru, že těch výhod proti konkurenčním řešením je tolik, aby se nad nedostatky dalo přimhouřit oko, protože nejsou úplně neřešitelné. Hlavní překážkou tak zůstává jen relativně vysoká cena, za jakou se tento notebook v našich končinách prodává.

Klady a zápory

+ tenký profil a hmotnost charakteristická pro 15,4" notebooky
+ velmi tiché chlazení při kancelářské práci
+ na poměry notebooků kvalitní displej
+ velmi dlouhá výdrž na baterie

- bez dokoupení redukcí nelze připojit externí (VGA/DVI/DP) monitor
- hlučnost při dlouhodobé zátěži
- ostrá hrana pod opěrkami rukou
- chybí čtečka paměťových karet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Apple MacBook Pro

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Apple MacBook Pro
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9550 (2.66 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 320 (Fujitsu MHZ2320BH FFS G1, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Matshita DVD-R UJ-868)
  • LCD: 17,1" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WUXGA (1920 x 1200)
  • Video: NVIDIA GeForce 9600M GT (512 GB, 128bit, GDDR3) + GeForce 9400M (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (NVIDIA nForce Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC885/889A/890)
  • Polohovací zařízení: TrackPad (touchpad)
  • Software: MacOS X 10.5 Leopard (EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 12840 mAh 7,4 V / ?h ??min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, FireWire 800, 3x USB, mini-DisplayPort, ExpressCard 34
  • Rozměry: 395 x 265 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 3.03
Recenze

Diskuse