RECENZE: Apple MacBook (White) - inovovaný

14. 7. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Bílé 13'' MacBooky patří v posledních letech k nejrozšířenějším notebookům společnosti Apple. Od roku 2006 jsou na trhu v nezměněné podobě a výrobce u nich pouze jednou za čas inovuje 'vnitřnosti'. Testovaný model je vybaven Core 2 Duo procesorem a čipovou sadou NVIDIA GeForce 9400M s výkonnou integrovanou grafickou kartou. Doporučená cena jen o málo přesahuje 20 000,- Kč bez DPH.

Apple MacBook (White) - inovovaný

Základní popis

Málokterý výrobce dokáže udržet jeden vzhled notebooku tolik let. Vlastně znám jen dvě společnosti, které jsou něčeho takového schopné a Apple je jednou z nich. Bílý MacBook vychází ze vzhledu svého předchůdce (12" iBook), který byl postaven ještě na procesoru PowerPC. Od roku 2006, kdy byl představen, se jeho vzhled vůbec nezměnil a stále se těší velké oblibě.

Celá vnější část těla je z lesklého bílého plastu. V zavřeném stavu se tento notebook od ostatních liší svou čistou elegancí. Nikde není nic navíc - žádné zbytečné tvary, nápisy ani nic jiného. Plasty jsou navíc velmi tvrdé a MacBook nabízí opravdu špičkovou kvalitu zpracování - takovou, jakou nabídne jen málokterý notebook, který není mířený do firem.

V otevřeném stavu je vzhled stejně čistý. Výrobce nás ušetřil pouťového vzhledu doplněného několika extra svítivými diodami. Dioda je pouze jedna. Je na čelní straně a rozsvěcí se jen v případě, kdy je notebook uspaný, nebo mu zhasl displej. Nad klávesnicí je pouze jedno nevýrazné kulaté tlačítko vypínače (běžně není vůbec potřeba) a pod klávesnicí velký touchpad.

Hliníkové MacBooky se mi líbí daleko víc, ale tento bílý má své kouzlo a „praktický test“ ukázal, že zejména dívčí populace má pro něj velkou slabost. Sekal jsem se téměř s hysterickými reakcemi typu: „jé ten je krásný“, během kterých mi byl notebook odebrán po dobu, než se dotyčná nabažila.

Kvůli snaze udělat základní desku co nejmenší jsou všechny konektory jen z levé strany. Jsou zde postupně od uživatele dva konektory zvukové karty, dvě USB 2.0, FireWire 400 (8pin konektor), mini-DVI, LAN a magnetický konektor pro připojení napájecího adaptéru. Na čelní straně je pouze vpravo IR přijímač pro použití s dálkovým ovládáním a vpravo tenká štěrbina optické mechaniky.

K počtu konektorů nemám žádné větší výhrady. Snad jen USB konektorů by mohlo být trochu víc a v případě obrazového výstupu je prakticky nemožné cokoli připojit bez dokoupení redukcí (přímo s notebookem se žádná nedodává).

Rozměry 13" šasi 325 x 227 x 28 mm a hmotnost 2,26 kg předurčují k možnosti denního nošení. Snad jen ta hmotnost by mohla být při této úhlopříčce nižší. U plnohodnotných 13" notebooků beru jako průměr hmotnost 2,0 kg. Částečně tento nedostatek vyvažuje přítomnost velmi malého napájecího adaptéru, který je navíc dodáván nejen s klasickou přívodní šňůrou, ale také s krátkou pevnou koncovkou. Ta z něj vzhledově dělá "přerostlou nabíječku k mobilnímu telefonu" (320 g).

Klávesnice a ovládací prvky

MacBook White byl prvním notebookem od Apple, který místo klasické použil chicklet klávesnici. Ta má jednotlivá tlačítka oddělená mezerami. Stisk je subjektivně horší než u novějších hliníkových MacBooků (Pro), ale stále jde o velmi dobrou klávesnici, která je použitelná i při dlouhodobém psaní.

Uživatele klasických PC notebooků možná mírně rozladí rozložení klávesnice, které je mírně netradiční. Apple nepoužívá mnoho podpůrných kláves, které lze najít na běžných klávesnicích. Pohyb v dokumentech se provádí pomocí kurzorových šipek v kombinaci s Fn (případně Cmd v závislosti na konkrétní aplikaci).

Klávesy jako ScrollLock, PrintScreen, Insert a podobné byste hledali jen marně, ale nemusíte se bát. Systém s tím počítá a „vypuštěné“ klávesy nijak neschází.

Horní řada kláves standardně neslouží jako F1-F12, ale nabízí různé jiné funkce jako regulace hlasitosti, podsvícení displeje, ovládání přehrávače, nebo třeba vysunutí média z optické mechaniky. Funkce F1-F12 se vyvolávají použitím v kombinaci s Fn klávesou. Primární a sekundární funkci však lze prohodit v nastavení operačního systému.

Psaní čísel je možné pouze prostřednictvím horní řady kláves. Numerický blok Apple neosadil a paradoxně nemá ani zástupný numerický blok realizovaný v kombinaci s klávesou Fn. Dříve tento zástupný blok notebooky Apple měly (iBook, PowerBook) a je smutné, že byl vypuštěn.

Od ostatních aktuálních notebooků společnosti Apple se MacBook (White) liší použitím staršího touchpadu, který podporuje více prstů jen v omezené podobně pro emulaci kolečka (posun dvou prstů) a pravého tlačítka myši (poklepání dvěma prsty). Také má ještě své jedno tlačítko oddělené pod dotykovou plochou.

Samotná gesta nového touchpadu při běžném použití nijak nepostrádám, ale subjektivně má tento starší typ pomalejší odezvu na pohyb prstu.

Hlavní HW parametry

V poslední verzi přešel MacBook White na čipovou sadu NVIDIA GeForce 9400M, tedy stejnou jako v případě hliníkových MacBooků (Pro). Osazený procesor Core 2 Duo P7450 má frekvenci 2,13 GHz a je založen na jádře Penryn-3M (3MB L2 cache, 1066MHz FSB). V současné době jde o procesor střední třídy, který však nabízí dostatečný výkon pro všechny běžné operace.

CPU-Z
specifikace čipu

Procesor je doplněn dnes již jen základními (avšak pro MacOS X postačujícími) 2 GB RAM. Paměť je složena ze dvou 1GB modulů DDR2-800, a jsou tak obsazeny oba sloty.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 270
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 586

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 735
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 33 307

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 320
  • Rendering (Multiple CPU): 609
  • Multiprocessor Speedup: 1,90

Operační paměť

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2631 MB/s

Pevný disk od Fujitsu má kapacitu pouhých 160 GB a poskytuje pouze průměrnou přenosovou rychlost. Operační systém MacOS X je však relativně nenáročný, pokud jde o práci disku, takže se při běžné práci tato limitace nijak neprojevuje.

Optická mechanika DVD SuperMulti patří k dnešnímu standardu a od běžných mechanik tu zde použitou odlišuje pouze štěrbinový podavač. Toto řešení vypadá jednoznačně elegantněji, ale vysouvání je pouze softwarové pomocí klávesnice, a pokud se nějaký disk v mechanice zasekne, je někdy problém jej dostat ven.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 106 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,02 ms

Možnosti konektivity nijak nezaostávají za dnešním průměrem. Klasický Ethernet podporuje přenosy do rychlosti 1 Gb/s, bezdrátový adaptér Wi-Fi umí pracovat v režimu draft-n a Bluetooth modul podporuje rychlé přenosy (EDR).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13,3“ širokoúhlý (16:10) displej má rozlišení WXGA (1280x800) a na rozdíl od displejů v ostatních MacBoocích ještě nemá LED podsvícení, takže není tak svítivý. Kvalitou barevného podání a pozorovacími úhly se řadí k průměru 13“ notebooků. Nijak nenadchne, ale neurazí.

Integrované grafické jádro GeForce 9400M G je taktováno na 450 MHz (Pixel Shader: 1100 MHz) a disponuje 16 stream procesory. Paměť je sdílená a standardně si grafika ukrojí fixních 256 MB s tím, že více si bere jen v případě potřeby.

Na těle notebooku se nachází jeden obrazový výstup, a to mini-DVI. K němu lze pomocí redukce připojit zařízení s DVI, VGA, nebo klasickým TV vstupem. Tyto redukce však nejsou součástí balení a je nutné si je v případě potřeby dokoupit.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12 751
  • 3DMark 03: 5363
  • 3DMark 05: 3771
  • 3DMark 06: 2042

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 435
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1829
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3264
  • OpenGL Speedup: 7,50

GeForce 9400M se výkonem řadí mezi lowend dedikovaných grafik s vlastní pamětí, a je tedy možné na něm hrát nové hry. Se značně omezenými detaily a nízkým rozlišením (1024x768) je možné hrát i Crysis. Přednosti integrovaného jádra však mají význam spíše při akceleraci HD videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné stereofonní reproduktory jsou namířené směrem dozadu, takže hrají stejně i při zavřeném víku. Jejich zvuk je jednoznačně nadprůměrný v porovnání s ostatními notebooky a jsou hlasité. Regulace hlasitosti se provádí pomocí kláves v horní řadě klávesnice stejně jako ovládání přehrávače. Další schopnosti zvukové karty jsou omezené na stereofonní vstup a výstup.

Multimediální výbava je doplněna webkamerou a duálním mikrofonem ve víku. K obsluze webkamery není v systému určen žádný konkrétní program, nastavuje se až v příslušných aplikacích (jako Skype a pod.).

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor nasává a vyhání vzduch průduchy u kloubu víka. Na spodku notebooku nejsou žádné otvory, takže práce s notebookem v posteli nebo na jiném nerovném povrchu chlazení nijak neovlivňuje. Při běžné kancelářské práci a přehrávání filmů je slyšet pouze otáčení pevného disku a notebook je úžasně tichý.

Situace se mění jen v případě hraní náročných her nebo dlouhodobé maximální zátěži procesoru. Pak se ventilátor spouští na velmi vysokou rychlost a běží prakticky neustále. V takovém případě notebook nelze přeslechnout ani v místnosti s běžným ruchem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,3°C
  • spodek maximum = 35,1°C (vlevo vzadu)
  • napájecí adaptér = 43,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 30,7°C
  • klávesnice vpravo = 26,5°C
  • spodek maximum = 37,9°C (vlevo vzadu)
  • napájecí adaptér = 43,4°C

teplota okolí při měření: 22°C

Odvod tepla je zajištěn dostatečně, aby se spodek při kancelářské práci výrazně nezahříval. Teplejší je pouze v případě dlouhodobého provozu, ale přední část zůstává chladná, protože je zde baterie. Při dlouhodobé zátěži ovšem nedoporučuji pracovat s notebookem na klíně – zejména mužům :-).

Baterie

Při provozu bez napájecího adaptéru je zdrojem energie 6článková baterie (55 Wh), která udržela notebook v provozu v našem standardním redakčním testu* přesně 6 hodin a 15 minut (4 hodiny 30 minut při provozu ve Windows XP, kde neběží výkonové optimalizace). Jde o velmi dobrou výdrž, která je u notebooků této kategorie stále ještě nad průměrem.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Příslušenství

Součástí úsporného balení je notebook, napájecí adaptér, jeho dvě koncovky a DVD disky s instalací operačního systému. Žádné další příslušenství není přibaleno.

Na disku je předinstalován operační systém Mac OS X 10.5 Leopard s multimediálním balíkem programů iLife. Vzhledem k tomu, že systém je přímo připraven pro konfiguraci notebooku, obnova do továrního stavu se řeší čistou instalací (z přibalených DVD) a nejsou nutné žádné další ovladače.

Dříve jsem měl k operačnímu systému Mac OS X spíše odpor. Poté, co jsem se sžil s ovládáním, musím říct, že jde o velmi ergonomicky propracovaný systém, ve kterém lze některé činnosti zvládat rychleji než na Windows, za čímž stojí velmi specifická správa oken aplikací a pořádná UNIXová konzole, která mi pod Windows tolik chybí.

Pomocí programu BootCamp je možné nainstalovat nativně operační systémy Windows XP a Windows Vista (nyní už i Windows 7). BootCamp dokáže za chodu změnit velikost oddílu pro primární systém a udělat místo Windows. Instalace pak probíhá standardní cestou a ovladače k notebooku jsou umístěny na přiložených DVD. Po nainstalování lze vybírat operační systém podržením klávesy Alt po zapnutí notebooku.

Pod Windows sice pracuje veškerý hardware, ale jako primární systém jej na tomto notebooku nemohu doporučit. Notebook má vinou ovladačů pod Windows horší správu napájení (výdrž baterie, zahřívání) a touchpad se chová velmi podivně.

Ceny a záruka

Dle cen oficiálního distributora pro ČR stojí testovaná konfigurace 22 548,- Kč bez DPH (26 833,- Kč s DPH). Je možné bez poplatku zvolit mezi česko-anglickou a anglickou lokalizací klávesnice. Pro porovnání - v USA je tato konfigurace dostupná za \$999 (v přepočtu 18 693,- Kč).

Volitelně lze při objednávce z webu (apple.cz) k notebooku přidat doplňkové příslušenství. Redukce na VGA, případně single-link DVI nebo dálkové ovládání stojí 1002,- Kč bez DPH (1192,- Kč s DPH).

Standardně je poskytována roční mezinárodní záruka a dvouletá záruka platící pouze na území ČR.

Závěr

MacBook White je dnes s čtyři roky starým návrhem vzhledu již takovým dědečkem mezi notebooky. Přesto stále dokáže zaujmout a má svůj osobitý styl. Díky inovovaným vnitřnostem navíc nijak nezaostává ani po stránce hardware. Výtku bych zde mohl mít snad jen k použití 160 GB disku a pouze 2 GB RAM, které už jsou u notebooku této cenové kategorie na pováženou.

Nakonec musím přiznat, že mě velmi příjemně překvapila odolnost notebooku. Tento testovací kus se mnou totiž odcestoval na dva týdny do pro techniku velmi nehostinného prostředí. Přesto bílá zůstala bílou a cestování je poznat jen podle několika škrábanců na lesklém spodku, které jsou vidět jen pod správným úhlem proti světlu.

Klady a zápory

+ kvalita provedení
+ výdrž na baterie
+ čistý design (žádné zbytečné svítící prvky)
+ při běžné práci prakticky neslyšitelný

- na dnešní dobu slabší konfigurace
- nedodávají se redukce na připojení externího monitoru
- hlučnost při dlouhodobé zátěži

Pod čarou

Notebook při běhu na baterie začal po několika dnech testování pískat pod oběma operačními systémy (Mac OS X i Windows XP). Na můj vkus je toto pískání velmi výrazné, a kdyby byl notebook můj, pravděpodobně bych se tuto závadu snažil reklamovat.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Apple MacBook (White)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse