RECENZE: Asus B80A - zaměřen na bussiness

18. 6. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Asus si u nás vede velmi dobře mezi notebooky pro domácí uživatele, firemní segment mu však dlouho zůstával zapovězen. Přichází proto s konzervativněji laděným 14'' notebookem, který je cílený především na práci - kromě sady Centrino, rychlého disku, TPM čipu a čtečky otisků prstů se zde setkáme také s možností dokování a nebo on-site servisu s rychlou odezvou. Doporučená koncová cena tohoto bussinessmana je přitom pod 20 000 Kč bez DPH.

Asus B80A - zaměřen na bussiness

Základní popis

Asus B80A je typický notebook zaměřený především na firemní uživatele; vzhled počítače je jednoduchý, zaměřený především na funkčnost a odolnost, specifická je i další výbava.

B80A je prakticky celý vyroben z černého matného plastu, vnější hrany jsou převážně zaoblené, notebook působí nenápadným dojmem a jediným výrazným prvkem je stříbrné logo výrobce. Po otevření víka se objeví hranatější design, který je daný především vyztuženým rámečkem okolo displeje. Klávesnice a celá základna je rovněž v černém provedení, nachází se zde také panel s vyhrazenými tlačítky. Pro Asus neobvyklý prvek se nachází ve víku nad displejem, zde najdete dvojici svítivých diod. Ty slouží k osvětlení klávesnice a prostoru před notebookem při práci v noci. Funkčnost této lampičky je podle mého názoru sporná především proto, že intenzita jejího světla je příliš silná a překoná i rozsvícený displej.

Stavové diody jsou umístěny u levého dolního rohu základny, informují o zapnutí notebooku, nabíjení, aktivitě bezdrátové sítě nebo Bluetooth a nezvykle také o nové příchozí poště v emailovém klientu. Indikace aktivity disku a zámků klávesnice se pak nachází zvlášť v panelu nad klávesnicí. Protože jsou v zavřeném stavu stavové diody skryté, přidal výrobce další dvojici označující napájení a nabíjení také na víko displeje.

Konstrukce a zpracování těla notebooku jsou na vysoké úrovni. Přestože se nesetkáte s povrchy z kovových slitin, je základna velmi pevná a neprohne se ani při uchopení za roh. Relativně pevné je i víko displeje, typické vlnění barev na displeji se objeví až při silnějším zatlačení. Na rozdíl od některých levnějších modelů je bezproblémové i zpracování pantů, ty mají klasickou konstrukci umožňující vyklopení víka až k 180°a dostatečnou tuhost.

Příkladný je také bohatý výběr z rozhraní, výrobce se snažil osadit téměř vše, co lze v současnosti využít. Na pravém boku proto najdete dvojici audiokonektorů kombinovanou s optickým S/PDIF výstupem, široký ExpressCard slot, čtečku karet (SD/MMC/MS), optickou mechaniku, konektor Ethernetu a modemu, jeden USB port a nakonec FireWire. Na opačné straně se nachází eSATA, další 2 USB, HDMI a klasický analogový VGA výstup. Na přední stranu umístil výrobce jen přepínač bezdrátové sítě a mřížky reproduktorů, vzadu pak najdete napájecí konektor a zdířku pro zámek Kensington. Protože notebook podporuje dokovací stanici, umístil výrobce vespod notebooku i dokovací konektor.

Rozměry notebooku 341 x 245 x 30-37 mm odpovídají obvyklým hodnotám v jeho velikostní kategorii, potěšil by snad jen v některých místech užší profil. Hmotnost počítače 2,41 kg je ale už mírně podprůměrná a malé odlehčení by mu jen prospělo.

Dodávaný 65W zdroj je poměrně malý a příliš místa v brašně nezabere.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má standardní rozložení s úzkým levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, klávesy pro práci s textem se nachází na dobře dostupném místě u pravého okraje klávesnice. Méně šťastné je zapuštění kurzorových šipek do bloku klávesnice a jejich mírné zúžení ve srovnání s ostatními klávesami, což nemusí každému vyhovovat. Díky pevné základně se klávesnice při psaní vůbec neprohýbá, stisk kláves je dostatečně jistý, menší nevýhodou je snad jen jejich vyšší hlučnost.

Poměrně hojné jsou možnosti Fn zkratek, ty umožňují ovládat především jas displeje, funkce přehrávače a hlasitost, další pak slouží ke spouštění některých předinstalovaných utilit výrobce.

Nad klávesnicí se dále nachází čtveřice vyhrazených tlačítek pro spuštění systému ExpressGate, správy napájení, rozsvícení LED lampičky a vypnutí touchpadu.

Polohování zajišťuje standardní dvoutlačítkový touchpad doplněný o čtečku otisku prstů. Ovládání dotykové plošky je bezproblémové, navíc ho zpříjemňují dobře provedená tlačítka s měkkým stiskem.

Hlavní HW parametry

Počítač pohání platforma Centrino, základem je procesor Intel Core 2 Duo T5850 pracující na frekvenci 2,16 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache) vyráběný starší 65nm technologií. Procesor doplňuje čipset GM45 s integrovaným grafickým jádrem. Přestože procesor nepatří k současným top modelům, jeho výkon je pro současné aplikace více než dostatečný.

Notebook je osazen jenom jedním paměťovým modulem s kapacitou 2 GB, jedná se o starší typ DDR2-800. Menší hodnoty operační paměti je možná trochu škoda, na druhou stranu budoucí rozšíření je díky jednomu volnému slotu snadné.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 509
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 282

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 933
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 530

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 359
  • Rendering (Multiple CPU): 662
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2228 MB/s

Výrobce nezvykle použil disk s vyšší rychlostí otáčení 7200 ot./min, jedná se o 2,5" model ST9320421AS od Seagate vybavený rozhraním SATA-II a větší 16 MB vyrovnávací pamětí. Vzhledem k tomu, že disk je při běžném používání největší brzdou, tento krok vítám.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 136.06 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 73,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,15 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,9

Lepší parametry disku se příznivě projevily i v testech výkonu, přenosová rychlost se řadí mezi ty nejvyšší, se kterými jsme se mohli v poslední době u klasických disků setkat.

Optická mechanika má kvůli svému umístění užší profil, na její funkčnost to ale nemá žádný vliv, dle specifikace umí číst i vypalovat všechny standardní typy CD a DVD médií.

Konektivita je zajištěna standardními technologiemi, základem je gigabitový ethernet, bezdrátové připojení zajišťuje Intel(R) WiFi Link 5100 (podporuje standardy a/b/g/draft-n) a přítomen je také Bluetooth adaptér.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14,1“ displej notebooku má matný povrch, poměr stran 16:10 a standardní rozlišení WXGA (1280x800). Barevné podání ani úhly displeje nijak nevynikají, mírně vyšší je pouze maximální jas (ačkoliv panel nedisponuje LED podsvícením). Vítám, že výrobce nepoužil displej s módním filmovým poměrem stran, který je při běžné prací méně praktický.

Grafická karta je integrovaná v čipsetu; jedná se o známý model Intel GMA X4500MHD, jehož předností je nízká spotřeba.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4219
  • 3DMark 03: 1723
  • 3DMark 05: 1162
  • 3DMark 06: 703

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 407
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 888
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1259
  • OpenGL Speedup: 3,09

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Integrovaná řešení se obecně po hraní počítačových her příliš nehodí, s GMA X4500MHD si lze zahrát většinou jen starší tituly. Jednou z výhod této grafické karty je ale možnost hardwarové akcelerace videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Přestože se jedná o notebook určený především do firemního prostředí, jeho multimediální výbava nebyla ochuzena.

Reproduktory se nachází na přední straně notebooku a jejich podání lehce přesahuje obvyklý průměr, zvuk není úplně plochý a občas se ozývají i náznaky basů. S velkými multimediálními notebooky je ale samozřejmě srovnávat nelze.
Z konektoru je k dispozici standardní dvojice v podobě analogového vstupu a výstupu, k dispozici je i digitální optický S/PDIF výstup a zvuk lze vyvést i prostřednictvím HDMI výstupu.

Počítač disponuje také funkcí ExpressGate, která umožňuje nezávisle bez spuštění operačního systému Windows prohlížet webové stránky, používat Skype nebo přehrávat multimediální soubory. Hlavní výhodou je rychlé spuštění ve srovnání s dlouhým bootováním běžného operačního systému. Na druhou stranu se musí uživatel smířit s anglickou lokalizací.

Notebook je samozřejmě vybaven i dnes už téměř nezbytnou webkamerou, ta disponuje rozlišením 1,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Zabezpečení notebooku je na úrovní obvyklé pro firemní zákazníky, k dispozici je proto TPM čip, čtečka otisků prstu se softwarem pro přihlášení do systému a standardní hesla v BIOSu, doplněná možností zakázat vybrané porty a zařízení.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém nasává vzduch ze spodní strany a ven ho vyfukuje průduchem na levém boku. Hlasitost větráčku má asi 4 úrovně, při nízké zátěži se netočí vůbec nebo jen na nejtišší stupeň a hlučnost notebooku je proto bezproblémová. Při dlouhodobém výkonovém zatížení notebooku a zahřátí se občas přepíná až na nejvyšší úroveň, která už není příliš příjemná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 32,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,7°C
  • napájecí adaptér = 38,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 41,2°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 45,3°C
  • napájecí adaptér = 55,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při nenáročné činnosti se notebook prakticky nezahřívá, po zatížení se teploty na některých místech zvednou, stále ovšem zůstávají na přijatelné úrovni. Problémy nevznikají ani při práci s počítačem v klíně.

Baterie

Standardní dodávaná baterie je šestičlánková s kapacitou 52 Wh, notebook na ní vydržel v našem standardním redakčním testu* běžet 4 hodiny a 17 minut. Při srovnání s podobnými notebooky se jedná o průměr. Výdrž mírně negativně ovlivňuje méně úsporný procesor a především displej se standardním podsvícením pomocí CCFL.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 21 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 58 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

BIOS

Možnosti nastavení BIOSu jsou mírně širší než je obvyklé, kromě klasického nastavení bootování stojí za zmínku například možnost zakázat různé porty a integrovaná zařízení (Wi-Fi, Bluetooth, DVD). Důležitá je z mého pohledu také volba vypínající otravnou úvodní znělku, která se přehrává při každém spuštění počítače – to je věc, která do firemního notebooku nepatří.

Příslušenství

Na počítači jsou předinstalovány Windows Vista Bussiness, které výrobce vybavil svými obvyklými utilitami pro správu napájení, práci s webkamerou atd. Bohužel ani tentokrát se výrobce nevyhnul obtěžujícímu bloatware, který většina uživatelů po prvním spuštění odinstaluje.

V krabici s počítačem najdete kromě běžných součástí balení také dva dárky v podobě optické myšky a jednoduché látkové brašny, které Asus přidává k většině svých notebooků.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace B80A-4G019E je na českém trhu jediná a má doporučenou koncovou cenu 19 090 Kč bez DPH (22 717 Kč s DPH).

Asus nabízí standardně dvouletou mezinárodní záruku typu Pick Up & Return. Zajímavou možností je rozšíření záruky na LOSP (on-site) s opravou přímo u zákazníka nejpozději do 2 pracovních dnů. Rozšíření lze pořídit za 2 490 Kč bez DPH (2 963 Kč s DPH) na 2 roky nebo za 4 190 Kč bez DPH (4 986 Kč s DHP) na 3 roky. Rozšíření záruky je platné pouze v zemi, kde byl notebook zakoupen.

Notebook lze koupit v bundle s dokovací stanicí (+3 380 Kč bez DPH), nebo lze dok koupit zvlášť za doporučenou koncovou cenu 4 420 Kč bez DPH (5 260 Kč bez DPH).

Závěr

Asus B80A splňuje všechny požadavky, které jsou kladeny na firemní notebooky, a zároveň nabízí výbavu, která se u konkurence teprve stává standardem. Firemní uživatelé určitě přivítají u značky Asus neobvyklou možnost dokování nebo volitelný on-site servis, který je pro mnohé nutností. Testovaná konfigurace navíc potěšila zvoleným diskem, který nabízí dobrý výkon za dostupnou cenu.

Klady a zápory

+ výbava konektory (HDMI,eSATA)
+ rychlý disk

- prohýbání displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus B80A

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus B80A (4G019)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T5850 (2,16 GHz, 2 MB L2, 667 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-800 (1x 2048)
  • HDD (GB): 320 (Seagate ST9320421AS, SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-U20N)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA x4500MHD
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C/8111C)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC662
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Bussiness (32bit,CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 52Wh / 4h 17min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MMC/MS, D-Sub, HDMI, eSATA, 3x USB, FireWire, ExpressCard/54
  • Rozměry: 341 x 245 x 30-37 mm
  • Hmotnost (kg): 2,41
Recenze

Diskuse