RECENZE: Asus Eee 1002 HA - s nádechem luxusu

3. 3. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Nový 10'' malý notebook z řady Asus Eee se pyšní novým vzhledem - design počítače je ve srovnání s jeho předchůdci zajímavější a díky využití kovových materiálů působí celkově luxusnějším dojmem. Konfigurace zůstala stejná, najdeme zde procesor Intel Atom a klasický 2,5'' pevný disk. Doporučená koncová cena se kvůli šasi posunula lehce přes 10 000 Kč bez DPH.

Základní popis

Předchozí modely řady malých notebooků Eee od Asusu mohly díky svému vzhledu působit na některé uživatele jako hračka. Výrobce se proto rozhodl nabídnout i variantu pro uživatele náročnější na vzhled počítače. Vznikl tak Asus Eee 1002HA, který se od svých předchůdců odlišuje na první pohled. Nový design počítače upřednostňuje kovové materiály; ty jsou použity především na vnější části víka displeje, které si zachovalo svůj zaoblený tvar charakteristický už z předchozích modelů, a samozřejmě na něm nechybí ani obligátní logo Eee. Základna je z větší části vyrobena z klasického černého plastu a slitina byla použita jen v prostoru pod klávesnicí. Kovové povrchy mají stříbrnou barvu, která ale při nasvícení pod určitým úhlem získá lehký fialový nádech. Víko displeje má klasickou dvojici kloubů, tento typ upevnění umožňuje využít pro umístění konektorů i zadní stranu počítače. Asi nejkontroverznějším designovým prvkem je rámeček kolem displeje, který je jako jediná část počítače vyroben z lesklého černého plastu, ačkoliv i povrch vlastního displeje zůstal matný. Díky systému jištění víka bez západek se musí uživatel při otevírání opřít prsty o rámeček a prakticky po každém otevření zde najde zřetelné otisky prstů.

Výbava malého notebooku je stejná jako u předchozích modelů řady 1000, konektory jsou k dispozici jen základní. Na levou stranu výrobce umístil dvojici USB portů, na pravou dvojici audiokonektorů a třetí USB port. Zbývající konektory jsou umístěny na zadní straně, naleznete zde analogový VGA výstup, konektor pro připojení ethernetu, napájení a netradičně také čtečku paměťových karet (SD/MMC/MS), která je zde ovšem hůře dostupná.

Kvalita zpracování je stejně jako u předchozích modelů na dobré úrovni, tělo notebooku je pevné a nikde se neprohýbá. Rozměry počítače 264 x 181 x 27,6 mm jsou podobné jako u ostatních současných malých notebooků, protože výrobce použil Li-Pol baterii v tenkém provedení, není Eee 1002 HA při srovnání se staršími sourozenci tak „tlusté“. Hmotnost počítače je stále poměrně příznivá - 1,24 kg, není tedy problém vzít si ho sebou prakticky kamkoliv. Napájecí zdroj zůstal stejný jako u předchozích malých notebooků Eee, jedná se o velmi malý a lehce přenosný typ.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice malého notebooku je stejná jako u ostatních modelů této řady, uživatel tak musí počítat s některými kompromisy týkajícími se rozložení. To má omezení typická pro malé notebooky: jedná se především o posunutý pravý Shift, který se nachází až napravo od kurzorových šipek, nebo klávesy pro práci s textem, které jsou dostupné pouze prostřednictvím Fn zkratek. Klávesy jsou vyrobeny z černého plastu s bílými popisky. Psaní je u tohoto malého notebooku navzdory menším klávesám ve srovnání s běžnými notebooky poměrně příjemné a komplikací může být jen zmiňované umístění pravého Shiftu. Klávesnice se také na rozdíl od dřívějších modelů neprohýbá.

Touchpad pochází opět od společnosti Elantech, zachoval si podporu multitouch ovládání a navíc je jeho plocha větší. Tlačítka pod touchpadem jsou spojena v jedno, při používání ovšem byla dostatečně citlivá a neměla sklon vynechávat.

Z vyhrazených funkčních tlačítek zůstalo jen jedno, které slouží pro přepínání režimů spotřeby. Ostatní funkce jako zapínání Wi-Fi adaptéru, Bluetooth a další lze aktivovat pouze pomocí Fn zkratek.

Hlavní HW parametry

Platforma, kterou využívá tento malý notebook, se nijak nezměnila, stále ho pohání úsporný procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz, 533 MHz FSB, 512 kB L2). Přestože se jedná o jednojádrový procesor, v systému jsou zobrazena jádra dvě, protože využívá technologie Hyper-Threading. Totožná zůstala i použitá čipová sada - Intel 945GSE. Asus dodává k malým notebookům Eee utilitu pro správu spotřeby, která umí nejen snížit spotřebu, ale také zvýšit výkon přetaktováním procesoru na 1,8 GHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 373
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5875

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 464
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 810

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 95
  • Rendering (Multiple CPU): 143
  • Multiprocessor Speedup: 1,50

Výkon úsporného procesoru je sice nízký, ale dostatečný pro běžnou kancelářskou práci stejně jako pro základní multimediální činnost. Problémy s nedostatečným výkonem se mohou v praxi u nenáročných uživatelů projevit snad jen při přehrávání flashového videa - některé klipy ve vysoké kvalitě se pak začnou zadrhávat.

Malý notebook je vybaven 1 GB RAM paměti, jedná se o jeden modul typu DDR2 pracující na frekvenci 667 MHz. Propustnost paměťového systému v testu HWiNFO32 dosáhla 1724 MB/s.

Testovaný model nebyl tentokrát vybaven SSD, ale klasickým 2,5“ pevným diskem firmy Seagate o kapacitě 160 GB. Ten je vybaven SATA rozhraním, 8 MB vyrovnávací paměti a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min. Ve srovnání s SSD modely Eee je hlavní výhodou verzí s klasickými disky výrazně vyšší úložná kapacita a také možnost případně vyměnit disk za větší.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 80,68 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 23,4 ms

Přenosová rychlost disku je poměrně slušná, bohužel přesným opakem je příliš vysoká přístupová doba, která je o 50% vyšší, než je dnes běžné.

Stejně jako u ostatních malých notebooků řady Eee není ani tento model vybaven optickou mechanikou jednoduše proto, že by se nikam nevešla.

Konektivita je zajištěna klasickým drátovým 100 Mbit Ethernetem, dále je k dispozici bezdrátový adaptér Atheros AR5009, který podporuje všechny současné standardy včetně draft-n. Nechybí ani dnes už nezbytná technologie Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Malý notebook je vybaven displejem s rozlišením WSVGA (1024x600), úhlopříčkou 10" a matným povrchem. Podobně jako ostatní modely řady Eee využívá i tento displej podsvícení LED pro snížení spotřeby. Díky poměrně nízkému rozlišení jsou pixely displeje dostatečně velké a nevzniká tak problém s čitelností textu. Barevné podání a pozorovací úhly jsou průměrné, problém je ovšem se zobrazením tmavých barev, různé odstíny černé zobrazuje displej stejně a například filmy s tmavými scénami jsou potom hůře sledovatelné.

Grafické jádro je integrované do čipové sady jedná se o známé Intel GMA 950, které výkonem nevynikalo ani v době své největší slávy před několika lety. Jeho verze v čipsetu určeném pro malé notebooky má navíc snížené takty. Běžnou práci zastane tato grafická karta bez problémů, ovšem s hraním her příliš nepochodíte, tedy pokud se nebude jednat o nějaké opravdu staré tituly (či spíše 2D).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2934
  • 3DMark 03: 714
  • 3DMark 05: 244
  • 3DMark 06: 85

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 142
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 387
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 541
  • OpenGL Speedup: 3.81

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Malé notebooky jsou většinou vybaveny pouze základní multimediální výbavou a Asus Eee 1002 HA není výjimkou. Reproduktory poskytnou jen základní ozvučení, více ale od zařízení podobné velikosti nelze očekávat. Ovládání jak hlasitosti, tak i dalších funkcí je realizováno výhradně pomocí Fn zkratek - vyhrazená tlačítka zde nehledejte. Notebook je dále vybaven čtečkou paměťových karet (SD/MMC/MS) a nechybí ani nezbytná webkamera s integrovaným mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení prošlo mírnými změnami - výdech už není umístěn na levém boku, ale na zadní straně. Potěší, že se ještě více snížila hlučnost ventilátoru, takže pokud nepřiložíte ucho těsně k výdechu, nemáte ani při vyšším zatížení šanci poznat, jestli se točí nebo ne.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,5°C
  • spodek maximum = 32,1°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 37,1°C
  • napájecí adaptér = 39,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 30,0
  • klávesnice vpravo = 29,8
  • spodek maximum = 32,6°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 40,0
  • napájecí adaptér = 41,6

teplota okolí při měření: 22

Systém chlazení není jenom tichý, ale také efektivní, teploty notebooku jsou nízké a v zátěži se zvyšují jen minimálně. Bezproblémová je tak i práce s počítačem v klíně.

Baterie

Počítač disponuje nezvykle baterií typu Li-Pol, díky tomu šlo vyrobit tenčí baterii a snížit tloušťku celého zařízení. Kapacita baterie je menší - jen 31 Wh - přesto ale udržela v našem standardním redakčním testu "Eeečko" v provozu 4 hodiny a 24 minut. Ve srovnání s jinými malými notebooky není tento výsledek úplně špatný, na druhou stranu některé předchozí modely Eee jsou vybaveny větší baterií, a proto dosahují i dvojnásobné výdrže.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 14 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 25 W

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou k dispozici základní, nastavit lze pořadí bootování stejně jako standardní hesla. Dále je možné deaktivovat funkci umožňující podtaktování procesoru, Hyper-Threading a vypnout vybraná integrovaná zařízení.

Příslušenství

Společně s notebookem byl dodán ochranný látkový obal, ostatní příslušenství nijak nevybočuje ze standardu.

Předinstalován je operační systém Windows XP Home Edition, dále samozřejmě nechybí ani utility výrobce a několik předinstalovaných freewarových aplikací.

Ceny a záruka

Testovaný model byl předprodukčním vzorkem; tato konfigurace se však již dostala na náš trh za doporučenou koncovou cenu cca 10.325,- Kč bez DPH (rovných 12.290,- Kč s DPH).

Závěr

Asus Eee PC 1002 HA ukazuje, jak se mohou malé notebooky (dříve označované jako netbooky) lišit oproti svým velkým příbuzným. Oproti svým předchůdcům nepřináší téměř žádnou změnu konfigurace, změnilo se však šasi. Asus tak s novým modelem oslovuje i novou klientelu a cílí všude tam, kde by si běžné malé notebooky uživatel nepořídil, protože nejsou příliš reprezentativní či na daném místě přímo působí lacině.

Klady a zápory

+ representativnější design s použitím kovu
+ velmi tichý provoz

- lesklý rámeček kolem displeje
- horší podání tmavších odstínů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus Eee PC 1002 HA

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus Eee PC 1002 HA
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2, 533 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Seagate ST9160310AS, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,0" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros AR8121)
  • WiFi: Atheros AR5009 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Elantech)
  • Software: Windows XP Home Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 31Wh / 4h 24min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS, D-Sub, 3xUSB
  • Rozměry: 264 x 181 x 27,6 mm
  • Hmotnost (kg): 1,24
Recenze

Diskuse