RECENZE: ASUS F50Gx - ve znamení NVIDIA

26. 3. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ASUS rozšířil svou nabídku o novou 16'' řadu F50 s filmovým poměrem stran displeje 16:9. Tento konkrétní model patří mezi ty levnější a zaujme použitím nejnovější čipové sady NVIDIA GeForce 9400M s nadstandardní sdílenou grafickou kartou stejného jména. Doporučená koncová cena konfigurace s Core 2 Duo procesorem a velkým diskem se pohybuje pod 20 000,- Kč bez DPH.

ASUS F50Gx - ve znamení NVIDIA

Základní popis

ASUS stejně jako mnoho jiných výrobců u svých multimediálních modelů přechází na filmový poměr stran 16:9. To znamená samozřejmě i nutnost vytvořit nové šasi, a tím pádem i celé nové modelové řady. Řada F50 je jednou z těch nových a se svou úhlopříčkou 16“ patří do přicházejícího standardu multimediálně zaměřené nabídky trhu.

Model F50Gx útočí na domácí uživatele. Nepřekvapí proto použití lesklých povrchů prakticky na celém notebooku. Lesklé nejsou jen spodek základny a klávesnice. Kombinace stříbrné a černé barvy u ASUSu taktéž nijak nevybočuje. Vnější strana víka má modrofialový nádech a stejně jako opěrky rukou je zdobena decentním vzorem z tenkých (světlejších) čar.

U plastového notebooku nelze očekávat kdovíjakou mechanickou odolnost. V některých místech se při silném zatlačení notebook uživateli odvděčí hlasitým zapraskáním. Samotný displej je chráněn dostatečně a ani silnější zatlačení nezpůsobuje výrazné defekty v obraze. Při slušnějším zacházení by nemusel být problém ani s častějším přenášením. Snad jen klouby víka ve mně nevzbudily velkou důvěru a při cestě vlakem se víko kývalo při každé nerovnosti.

Lesklé materiály snadno chytají otisky prstů a nečistoty. Na tmavých částech jsou otisky velmi dobře vidět. Na těch světlejších jsou díky různým vzorům skryty. Lesklé povrchy nejsou ani příliš odolné – při přenášení v batohu je (pravděpodobně kvůli zipu) potřeba dávat pozor při vybalování a uklízení notebooku. Mě se již během několika přenášení podařilo uštědřit víku mnoho drobných škrábanců.

Na zkosené čelní straně je ukryta čtečka paměťových karet a pod hrubou mřížkou ještě dva reproduktory. Díky klasickému uchycení víka se část konektorů mohla uklidit na zadní stranu. Na pravém boku proto není konektor ani jeden – je zde pouze optická mechanika. Na levém boku jsou postupně od uživatele 2 konektory zvukové karty, slot ExpressCard 54, přepínač bezdrátového vysílače, 3 USB, modem a LAN. Vzadu jsou zbývající konektory v podobě výstupů grafické karty VGA a HDMI, čtvrtého USB a konektoru napájení.

K rozložení konektorů nemám žádné výhrady. Přítomnost 4 USB je potěšující a osazení HDMI dnes u domácích notebooků beru jako základ. Absence FireWire a eSATA konektorů mě nijak nepřekvapila, protože jde o levný notebook.

Mobilitou je na tom notebook podobně jako klasické 15,4“ modely. Úhlopříčka displeje sice je vyšší, ale při poměru stran 16:9 vychází při stejné úhlopříčce menší plocha displeje než při 16:10, takže se to vyrovná. V číslech jde o rozměry 380 x 265 x 35-40 mm a hmotnost 2,87 kg.

Přestože jde o notebook se sdílenou grafickou kartou, výrobce přibalil 90W adaptér (522 g).

Klávesnice a ovládací prvky

S použitou klávesnicí jste se mohli už setkat u nedávno recenzovaného modelu N50. V tomto modelu je klávesnice identická a odlišnosti na recenzovaném kusu jsou dány pouze tím, že jde o předváděcí kus bez české lokalizace. O této klávesnici si můžete přečíst v stejnojmenné kapitole recenze ASUS N50Vc - stylově na práci i zábavu.

Nad klávesnicí je stříbrný pruh s indikačními diodami (práce disku a 3 zámky klávesnice), vypínačem a čtyřmi dalšími tlačítky – přepínáním profilu napájení a barevného schématu, spuštěním webového prohlížeče a vypnutím touchpadu.

Dotyková plocha Synaptics touchpadu je příjemně zapuštěna a nehrozí náhodné dotyky při psaní na klávesnici. Plocha je větší a má poměr stran 16:10. Ačkoli není po pravé straně vyznačena plocha pro emulaci kolečka myši, tato funkce samozřejmě nechybí. Obě tlačítka touchpadu jsou schována pod jedním kusem lesklého plastu, na kterém je bohužel vidět každý otisk. Stisk tlačítek je velmi příjemný a při mačkání se ozývá jen tichý klapavý zvuk.

Hlavní HW parametry

Na vnitřnostech testovaného notebooku je běžný snad jen procesor Intel Core 2 Duo T5900 s frekvencí 2,2 GHz (Merom-2M, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB). Základní deska je postavena na nejnovější čipové sadě společnosti NVIDIA – NVIDIA GeForce 9400M (NVIDIA MCP79/7A). Tato čipová sada se nedávno dočkala popularity díky použití ve všech nových noteboocích Apple MacBook. Její hlavní výhodou je především silnější integrované grafické jádro.

Systém je podpořen 4 GB RAM typu DDR2-800 složenými ze dvou paměťových modulů. Celkový výkon notebooku v kancelářských aplikacích je velmi dobrý a procesor lze výkonem zařadit k vyššímu mainstreamu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 997
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 655

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 052
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 590

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 261
  • Rendering (Multiple CPU): 391
  • Multiprocessor Speedup: 1,50

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2500 MB/s

Hitachi Travelstar 5K320 je klasickým 2,5“ pevným diskem s kapacitou 320 GB, rychlostí otáčení 5400 rpm a SATA-II rozhraním. Jeho výkon je jen mírně nad dnešním průměrem.

Multimediálního zaměření výrobce dostál použitím optické mechaniky, která mimo čtení a zápisu na všechna běžná CD/DVD média podporuje i čtení disků Blu-ray.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 137 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,53 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Drátové spojení do sítě je řešeno gigabitovou síťovou kartou NVIDIA. Z bezdrátových technologií lze v notebooku najít Wi-Fi b/g adaptér a Bluetooth modul s EDR. Posuvným přepínačem na levém boku lze hardwarově zakázat bezdrátové technologie. Pokud je přepínač v poloze on, jednotlivé technologie se přepínají klávesovou zkratkou Fn+F2. Indikace Wi-Fi a Bt je odděleně, takže má uživatel vždy přehled, co je konkrétně zapnuto. Tuto realizují diody pod touchpadem, které jsou stejně jako diody nad klávesnicí svítivé tak, aby neoslňovali ani při práci v noci.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

V rámu víka si trůní displej Samsung 160AT01-A01 s úhlopříčkou 16,0“ a filmovým poměrem stran 16:9. Jeho matice pracuje s nativním rozlišením HD (1366x768). Pokud pominu slabší vertikální pozorovací úhel, ostatní parametry displeje jsou na poměry notebooků mírně nadprůměrné. Lesklá povrchová úprava umožňuje vyšší kontrast a lepší podání černé barvy. Jsem rád, že se 16,0“ panely Samsung kvalitativně posunuly od prvních modelů, které kvalitou zobrazení značně pokulhávaly.

Barvy jsou dostatečně kontrastní a ASUS nabízí možnost výběru barevných profilů svou utilitou ASUS SplendIt, čímž lze displeji trochu pomoct při některých specifických činnostech (například přehrávání filmů).

Nyní se dostávám k tomu nejzajímavějšímu na celém notebooku – integrované grafické kartě. Běžně se u integrovaných grafických řešení příliš nerozepisuji, protože jsou v mnoha případech vhodné opravdu jen na základní činnost. Tentokrát jsem však byl řešením od NVIDIE velmi mile překvapen. Jádro GeForce 9400M G disponuje 16 pixel procesory s podporou Shader Modelu 4.0 (DirectX 10). Jádro samotné je schopné jet až na 450 MHz (minimum: 200 MHz) a pro shader jednotky platí maximální takt 1100 MHz.

Paměť čipu je sdílená z hlavní paměti RAM. Standardně se ukrojí 256 MB a zbytek paměti se alokuje až v případě potřeby.

Mimo interního displeje se nabízí možnost připojit externí displej prostřednictvím digitálního HDMI nebo analogového VGA výstupu. Kvalita VGA je plně postačující pro použití s monitory s rozlišením 1680x1050. HDMI podporuje maximálně rozlišení 1920x1200.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 10 836
  • 3DMark 03: 4917
  • 3DMark 05: 3431
  • 3DMark 06: 1903

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 318
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1156
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1910
  • OpenGL Speedup: 6,01

Nedalo mi to a vyzkoušel jsem, jak si tato grafická karta poradí ve hrách. První testovanou hrou byl Call of Duty 5. Při standardním nastavení (kdy je v podstatě všechno zapnuto) s rozlišením 1280x720 bez AA hra byla hratelná jen velmi obtížně.

game
COD 5, 1280x720, no-AA, default

Po drastickém snížení detailů nedošlo příliš velkému nárůstu výkonu (nastavení, textury).

game
COD 5, 1280x720, no-AA, low

Proti předchozímu nastavení jsem ještě snížil rozlišení na 800x600. S tímto nastavením byla hra hratelná.

game
COD 5, 800x600, no-AA, low

Druhou testovanou hrou byl Crysis. Jelikož jde o jednu z nejnáročnějších her současnosti, nedělal jsem si příliš velké iluze. Nastavení středních detailů při rozlišení 1024x768 nepřineslo velký hráčský zážitek.

game
Crysis, 1024x768, no-AA, medium

Snížení detailů na low zvedlo počet obrázku za sekundu (fps) z 8 na 13. Hra je v takovém případě hratelná jen pro ty hodně otrlé (znám i takové). Snížení rozlišení na 800x600 zvedlo fps na 16. Vybraná scéna je jedna z těch náročnějších, takže, pokud není zrovna vidět příliš daleko, fps pohybuje se kolem 20-24.

game
Crysis, 800x600, no-AA, low

Třetí testovaná hra - Race Driver: GRID - patří také k těm graficky velmi dobře zpracovaným. Při standardním nastavení (nastavení, pokročilé nastavení) a rozlišení 1280x720 bez AA byla hra trhaná.

game
GRID, 1280x720, no-AA, medium

Značné snížení detailů (nastavení, pokročilé nastavení) a snížení rozlišení na 800x600 udělalo hru velmi dobře hratelnou s průměrným fps kolem 30.

game
GRID, 800x600, no-AA, low

Abych to shrnul, s značně sníženými detaily je možné hrát i nové, náročnější tituly. U méně náročných her (například Burnout Paradise) je možné často hrát plynule i v nativním rozlišení displeje.

Díky podpoře rozhraní CUDA lze grafickou kartu použít i k dekódování (a enkódování) HD videa bez většího zatížení procesoru. Kdo vyloženě nehraje hry, u této grafické karty na limity nenarazí. Pro běžnou práci by se dalo říct, že je na úrovni low-end dedikovaných čipů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvuková karta je vybavena vstupem pro mikrofon a stereofonním výstupem na sluchátka kombinovaným s S/PDIF optikou umožňující digitální vyvedení prostorového zvuku do AV receiveru. Prostorový zvuk ve filmech lze z notebooku dostat HDMI výstupem. V případě, že se k HDMI připojí televize nebo AV receiver, systém automaticky přepne výstup zvuku na něj.

U vestavěných reproduktorů jsem neměl vysoká očekávání, protože u předchozích recenzovaných modelů byla většinou kvalita zvuku značně podprůměrná (především v případech, kdy tělo notebooku zdobil zvučný název některého výrobce audiotechniky). Tentokrát sice na těle notebooku žádný výrobce reproduktorů uveden není, ale kvalita zvuku je překvapivě dobrá. V nouzi tak není problém při sledování filmů bez připojení externích reproduktorů. Hloubky samozřejmě nejsou tak silné jako v případě systémů se subwooferem.

Aby byla výbava kompletní, ve víku nad displejem je umístěn mikrofon a 1,3Mpix webkamera schopná generovat obrázky v rozlišení 1280x1024. Aktivitu webkamery signalizuje dioda vedle ní (naštěstí slabě).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Ve výbavě sice není dnes tak rozšířená čtečka otisku prstů, ale výrobce překvapivě osadil bezpečnostní TPM čip, který lze používat například k rychlému šifrování disku (s využitím komerčních aplikací). Dále jsou bezpečnostní schopnosti zcela standardní a skládají se z hesla startu počítače, hesla pro přístup do nastavení BIOSu a hesla primárního disku.

Chlazení a provozní hluk

Procesor je s čipovou sadou chlazen jednou heat-pipe vyvedenou na chladící blok s velkým ventilátorem. Ten pracuje při kancelářské práci a úsporném nastavení nárazově (50:50). Ani na nejnižší stupeň na můj vkus není příliš tichý, ale stále jeho hlučnost odpovídá průměru u multimediálních notebooků.

Jakmile je na notebooku spuštěna nějaká výpočetně náročná aplikace, případně 3D hra, ventilátor běží neustále a po určitém čase má prakticky pořád vyšší rychlost (tou notebook obšťastňuje i několik sekund po startu). Při ní je téměř jisté, že notebook nepůjde přeslechnout. V zátěži jde jednoznačně o jeden z nejhlučnějších notebooků, co prošly naší redakcí v poslední době.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 32,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,0°C
  • napájecí adaptér = 38,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 28,4°C
  • spodek maximum = 34,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 45,5°C
  • napájecí adaptér = 45,3°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty notebooku se drží příjemně nízko i při zátěži. Pokud přihlédnu k velmi „snaživému“ ventilátoru, není se ani čemu divit. Při kancelářské práci není spodek ani vlažný. S notebookem na nohou není problém ani hrát hry.

Baterie

Ačkoli má baterie 6 článků (305 g), výrobce uvádí kapacitu ubohých 24 Wh. Nevím, zda je baterie opravdu tak slabá nebo jde o nějaké mlžení, se kterým jsem se už u jiných výrobců také setkal (nejsem si jist, zda se tak slabé články vůbec vyrábí). Elektronika baterky hlásí 46 Wh, ale hlásí také neúměrně vysokou spotřebu kolem 25 W při kancelářské práci. Notebook vydržel v našem standardním redakčním testu* běžet přesně 1 hodinu a 48 minut. Pokud budu věřit udávané kapacitě, tak by vycházel odběr z baterie na 13-14 W, což by mělo odpovídat, pokud je vše v pořádku.

Při přehrávání filmů z disku lze dosáhnout výdrže kolem 1 hodiny a 30 minut. Při hraní her výdrž klesá na 40-50 minut. Co do výdrže tedy nejde o žádného přeborníka a je pravděpodobné, že výrobce buď zamýšlel přesun maximálně mezi zásuvkami, nebo bude finální kus vybaven baterií s větší kapacitou (ostatně v prospektech se hovoří o 48 Wh).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Nabití baterie z nuly na 80% maximální kapacity trvá přibližně hodinu. Výkon adaptéru není využit naplno, ale vzhledem k malé kapacitě baterie ji není možné nabíjet větším proudem.

BIOS

Pro ASUS typický AMI BIOS ukrývá ve svém nastavení mnoho zajímavých voleb. Předpokládám, že jde pravděpodobně o nějakou speciální vývojovou verzi, kterou na finálních kusech nepotkáte. V tomto BIOSu lze totiž nastavit všechno včetně možnosti taktování FSB a pamětí a nastavení napětí některých částí notebooku. Nastavení jsou opravdu rozsáhlá, takže jsem je nakonec místo popisování přidal formou fotek v galerii na konci článku.

Příslušenství

ASUS nám dodal pouze předváděcí kus. I tak byl notebook dodán s 90W napájecím adaptérem a malou optickou myší (kabelová, USB). Předinstalovaný operační systém Windows Vista Ultimate (v anglické verzi) zcela jistě nebude přítomen na produkčních kusech, kde je pravděpodobnější některá z Home verzí.

Ceny a záruka

Na našem trhu by měla být v prodeji konfigurace X61GX-6X019C s procesorem Core Duo T3400 (2,1G,1M,FSB533), 16" LCD (HD, Glare type), integrovanou grafikou GeForce 9400GM, 3GB RAM, 320GB 5400rpm SATA, DVD Super Multi with DL, 802.11b/g/n WLAN, GigabitLAN, Bluetooth, HDMI, Video Camera (1.3Mpx) - 6 cell, Vista Home Premium. Její doporučená koncová cena je 18 990,- bez DPH (22 598 Kč s DPH).

ASUS u všech svých (zde prodávaných) notebooků poskytuje dvouletou mezinárodní záruku. Pro ČR a Slovensko vyřizuje opravy autorizovaný servis v Ostravě.

Závěr

ASUS F60Gx je multimediálním notebookem jasně směřovaným na studenty a domácí uživatele. Za příznivou cenu nabízí příjemnou, plnohodnotnou klávesnici, Blu-ray optickou mechaniku a proti jiným notebookům se sdílenou grafikou i vyšší výkon v grafických operacích. Ten odpovídá výkonu low-end dedikovaných řešení. Rozpaky ve mně nechává výdrž na baterie, která je nejspíš problémem pouze tohoto předprodukčního kusu. Zda však bude u prodejních kusů výdrž lepší, to si netroufám odhadovat. Jako druhý nedostatek vnímám hlučnější ventilátor, který zejména v zátěži není možné přeslechnout.

Klady a zápory

+ rychlá sdílená grafická karta
+ kompletní klávesnice
+ Blu-ray optická mechanika

- velmi nízká výdrž na baterie
- hlučné chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS F50Gx

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS F50Gx
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T5900 (2.2 GHz, 2 MB L2, 800 MHz)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS543232L9A300, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: BD-ROM / DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST BDDVDRW CT10N)
  • LCD: 16,0" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366x768)
  • Video: NVIDIA GeForce 9400M G (IGP)
  • Modem: 56 kB
  • LAN: 10/100/1000 (NVIDIA nForce)
  • WiFi: Atheros AR5007EG (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC663)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2200 mAh 11.1V / 1h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, VGA, HDMI, 4x USB, ExpressCard 54
  • Rozměry: 380 x 265 x 35-40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.87
Recenze

Diskuse