RECENZE: ASUS N50Vc - stylově na práci i zábavu

12. 2. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nová řada N nabízí příjemně vzhledově provedené notebooky s dobrou výbavou a 15,4'' verze je navíc vybavena výbornou klávesnici s odděleným numerickým blokem. Uvnitř šlape Core 2 Duo procesor doplněný o velký disk, dedikovanou grafiku NVIDIA a ve výbavě nechybí konektory jako eSATA a HDMI. Přesto je N50Vc v prodeji za doporučenou koncovou cenu pod 20 000,- Kč bez DPH.

ASUS N50Vc - stylově na práci i zábavu

Základní popis

V minulém roce ASUS přišel na trh s novou řadou notebooků ASUS N. Tato řada se snaží vdechnout svěží vítr do entry-level a mainstream segmentu modelů tohoto výrobce a nutno říct, že se jí to opravdu daří. Před několika měsíci jsme měli možnost recenzovat nejmenší, 10“ model této řady – ASUS N10J, který obstál na výbornou a z testu si odnesl ocenění Tip redakce. O to více mě zajímalo, jak si povede jeho větší bráška. Určitě nejde o tak inovativní model, protože toho už je v 15,4“ úhlopříčce vzhledem k rozmanité konkurenci velmi těžké dosáhnout. Přesto mě model N50 zaujal, ale vezměme si to pěkně popořadě.

V zavřeném stavu je celé tělo notebooku černé a vnější stranu víka zdobí decentní tečkovaný vzor s dominantním nápisem ASUS vyvedeným ve stříbrné barvě. Všechny materiály (s výjimkou těch na spodní straně základny) jsou lesklé, ale díky použití různých vzorů na nich nejsou otisky a nečistoty tolik vidět.

Víko je v zavřeném stavu přidržováno magneticky a otevírání jednou rukou je vzhledem k tuhosti kloubů komplikovanější, neboť se s víkem zvedá i základna. Při otevření se naskytne pohled na vrchní stranu základny, na které byla použita tmavě šedá barva s mírným nádechem do červené. Tato barva působí decentně a neotřele.

Pokud jde o zpracování, základna je velmi tuhá a lze notebook přenášet v otevřeném stavu za její roh. Výztuhy víka taktéž dostatečně chrání displej, který ani při tlačení z vnější strany nemá defekty v obraze. Nic ovšem není bez chyby – výtku mám k levé opěrce ruky, která povrzává při silném zatlačení. Tento detail mírně kazí jinak výborné zpracování.

Realizace spojení víka se základnou je charakteristická pro multimediální notebooky, což znamená klouby zapuštěné do základny. Maximální úhel otevření sice zůstal na (pro toto řešení) typických 130°, ale spodní hrana displeje je proti obvyklé konstrukci nad úrovní klávesnice, což je po stránce ergonomie jedině dobře. Víko v zavřeném stavu nedosahuje až k čelní hraně základny, takže je i v tomto případě vidět na několik indikačních diod signalizujících zapnutí notebooku, nabíjení baterie, práci disku a aktivitu Wi-Fi/Bluetooth.

Výbava bývá u notebooků značky ASUS vždy nadstandardní a ani zde tomu nebude jinak. Na čelní hraně překvapí vedle audio konektorů i umístění eSATA rozhraní pro připojení pevných disků na plné rychlosti. Pravý bok je vyhrazen pro optickou mechaniku, za kterou je umístěno jen jedno USB, pravděpodobně určené pro připojení myši. Kvůli konstrukci kloubů víka není na zadní straně ani jediný konektor. Ty jsou tedy logicky všechny na levém boku. Zde jde postupně od uživatele jmenovitě o slot ExpressCard 54, čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), FireWire 400, dvě USB, HDMI, VGA, LAN a konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Notebook má ve výbavě prakticky všechna rozhraní, která lze u něj očekávat. Záslepka na připojení antény svědčí o výrobě vyšších konfigurací se zabudovaným televizním (DVB-T) přijímačem (který je také v nabídce). Potěšila mě přítomnost FireWire, tedy rozhraní, které často z multimediálních notebooků mizí. Jestli se mi ale něco vyloženě nelíbí, tak je to velmi nepraktické umístění eSATA na předek. Kvalitní eSATA kabely nepatří k těm nejohebnějším, což ve výsledku znamená, že kabel bude překážet v prostoru pod rukama. eSATA bych naopak čekal někde dobře uklizené v zadní polovině notebooku, neboť se většinou používá na pracovním stole k dlouhodobějšímu připojení externích disků.

Ačkoli tělo přístroje vypadá relativně tenké, překvapila mě celková vyšší hmotnost 3,01 kg (při rozměrech 370 x 290 x 35-40 mm). Jiné notebooky se standardní 6článkovou baterií většinou mají kolem 2,8 kg. 90W napájecí adaptér se taktéž řadí velikostí k vyššímu průměru a dohromady s kabeláží váží 503 g.

Klávesnice a ovládací prvky

ASUS pro řadu N používá ve všech ohledech odlišné klávesnice proti ostatním řadám a subjektivně bych je označil za pohodlnější. Už na malém modelu N10 bylo radostí psát. Zde platí v podstatě to samé. Efektivní využití místa se promítlo na umístění samostatného numerického bloku, který se od toho ze stolních klávesnic liší jen zkrácenou klávesou s číslem 0. Proti jiným ASUSům s numerickou klávesnicí není uživatel ochuzen o klávesy pro pohyb v dokumentech, které jsou šikovně umístěny právě nad numerický blok.

Jediný ústupek je na klávese Insert, která je dostupná pomocí kombinace Fn + Delete. Vzhledem k tomu, že nejde o příliš využívanou klávesu, nepovažuji to za nedostatek. Překvapivě si pak výrobce mohl dovolit horní řadu kláves oddělit do bloků po čtyřech tak, jak to známe z klávesnic stolních počítačů. Kurzorové šipky nejsou nijak odsunuté od ostatních kláves a šipka doprava okupuje prostor pro numerickou klávesnici. Díky tomu je možné šipky nahmatat i poslepu díky malé mezeře, která numerický blok ohraničuje.

Klávesy mají ostře řezané hrany a velmi nízký zdvih. Vrchní část každé klávesy má mírně zapuštěný střed, aby se prst při stisku dotýkal větší plochou. Psaní na klávesnici je velmi pohodlné a doprovází jej mírně cvakavý zvuk. Chod kláves není nijak hlučný, ale úplně potichu psát nelze.

Fn klávesa v kombinaci s nejvyšší řadou kláves nabízí některé základní funkce jako je regulace intenzity podsvícení displeje (včetně úplného vypnutí), přepínání Wi-Fi/Bluetooth, regulaci hlasitosti výstupu zvukové karty a přepínání grafického výstupu. K nadstandardním funkcím patří akce v kombinaci s kurzorovými šipkami, které umožňují ovládat multimediální přehrávače. Potěšil mě nápad kombinace Fn s numerickým Enterem pro spuštění kalkulačky. Divím se, že s něčím podobným se setkávám prvně.

Nad klávesnicí vlevo leží jediná dvě klasická tlačítka a obě slouží k zapnutí notebooku. První představuje klasický vypínač a druhé zapne notebook ve speciálním režimu, kdy je přístupná jednoduchá linuxová distribuce pro základní přístup k internetu (podpora Wi-Fi s WPA, flashe a řízení spotřeby). Výhodou této distribuce je její velmi rychlý start. Pokud už notebook běží, lze tímto tlačítkem spustit prostředí Media Center.

Přímo pod displejem je ještě sada dotykových senzorů sloužících pro ovládání přehrávače a regulaci hlasitosti. Tlačítkem se symbolem šipky lze část z nich přepnout do jiné funkce, což se projeví rozsvícením jiných ikonek: výběru profilu spotřeby, nastavení barevného schématu (ASUS Splendid), vypnutí touchpadu a aktivace nové funkce „Ionizer“. Poslední jmenovaná funkce by měla sloužit k ionizování procházejícího vzduchu. Jakým přesně způsobem to funguje, mi zůstalo ukryto a lhal bych, kdybych řekl, že jsem si všiml nějakého rozdílu po jejím zapnutí. Rozhodně nejde o pocit jako při dýchání ionizovaného vzduchu při bouřce.

Dotyková plocha touchpadu příjemně překvapí svými nadstandardními rozměry a příjemným hladkým povrchem, po kterém prst klouže velmi jemně. Ostatně pochvalu si zaslouží i jeho přesné a okamžité reakce, které kupodivu stále ještě nejsou běžnou záležitostí všech notebooků. Naopak velké nadšení ve mně nevyvolala tlačítka pod dotykovou plochou. Ta jsou poměrně tuhá a jejich stisk je doprovázen velmi hlasitým klapnutím. Tento zvuk mě během testování tak obtěžoval, že jsem využíval jen poklepání na dotykovou plochu a pravé tlačítko si nastavil do jejího pravého dolního rohu.

Hlavní HW parametry

Základ notebooku tvoří kombinace čipové sady Intel PM45/ICH-9M s procesorem Intel Core 2 Duo P7350 na frekvenci 2,0 GHz. Tento procesor se řadí do kategorie mainstreamu, a protože jde o řadu P, vyznačuje se také sníženou spotřebou na 25 W a jeho výkon postačuje na veškerou základní činnost. V prodeji je i konfigurace s silnějším Core 2 Duo P8700 (2,53 GHz, 3 MB L2).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 589
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 687

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 193
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 472

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 357
  • Rendering (Multiple CPU): 652
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2937 MB/s

Výrobce osadil základní desku 3 GB paměti. Ta je složena ze dvou modulů (1+2GB) typu DDR2-800. Tato velikost je zároveň maximem 32bit verze předinstalovaného operačního systému Windows Vista.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 146 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,98 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

320 GB úložného prostoru zajišťuje pevný disk Hitachi, jehož plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Průměrná rychlost čtení je mírně nad průměrem, což bohužel platí také pro hlučnost, která je někde na úrovni tichých ventilátorů.

Optická mechanika od výrobce TSST corp. je standardní CD/DVD vypalovačkou typu DVD Super Multi s podporou pálení na dvouvrstvé disky. Nejvyšší konfigurace N5%Vc disponuje mechanikou s čtením Blu-ray.

Gigabitová síťová karta Realtek je doplněna bezdrátovými technologiemi Bluetooth 2.0 a draft-n Wi-Fi. K takové výbavě nemohu mít ani nejmenší výhrady. Bezdrátový vysílač lze vypnout hardwarovým posuvným přepínačem. Samostatná zařízení lze zapínat klávesovou zkratkou Fn + F2 a funkčnost každého lze sledovat pomocí samostatné diody na čelní hraně.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4“ potěší svým podsvícením pomocí technologie LED. To zajišťuje mnohem věrnější podání barev a zejména bílé, která se zdá být opravdu bílou bez nádechu do jiné barvy. Povrch panelu je lesklý s jen velmi mírně tlumenými odlesky a vlastní panel má úplně základní rozlišení WXGA (1280x800). Nižší rozlišení odpovídá velikostí bodů stolním panelům.

Svítivost je i přes použití LED jen mírně nadprůměrná proti běžným displejům, podání černé je velmi dobré a pozorovací úhly jsou jen průměrné. Celkově však jde o dobrý displej (na poměry notebooků).

Udávané parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CMO N154I6-L03. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

O zpracování grafických operací se stará dedikovaná grafická karta GeForce 9300M GS s vlastní pamětí 512 MB. Tato paměť je připojena 64bit sběrnicí a v kombinaci s low-end čipem by jí mohlo být s klidem i poloviční množství, aniž by se to projevilo na výkonu. Tato grafika sice nenabízí oslnivý výkon, ale její spotřeba patří mezi ty nižší a to je nezanedbatelný parametr, pokud jde o notebooky.

GPU-Z
specifikace čipu

ASUS N50Vc je v prodeji i s podstatně výkonnější grafickou kartou NVIDIA GeForce 9650M GS.

Komu nebude stačit interní displej, může využít možnosti připojit externí prostřednictvím konektorů VGA a HDMI. Ty je možné použít oba najednou a v případě vypnutého interního displeje lze na každém zobrazovat samostatnou část plochy. Digitálně je možné připojit displej o rozlišení až 1920x1200 (WUXGA).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12 816
  • 3DMark 03: 5389
  • 3DMark 05: 3285
  • 3DMark 06: 1869

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 422
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1364
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2144
  • OpenGL Speedup: 5,08

Výkon karty se pohybuje na spodní hranici pro karty osazené tímto čipem. Problém bude zcela jistě z části způsoben pamětí DDR2, která je taktovaná na nižší frekvence. Je to mimochodem malá ukázka, že více paměti neznamená nutně i vyšší výkon. Dedikovaná grafika by i tak měla postačovat pro občasné hráče méně náročných titulů a měla by umět vypomoct při akceleraci HD filmů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Nápis Altec Lansing by mohl dávat tušit kvalitní reprodukci zvuku s pomocí vestavěných reproduktorů. Takové tušení je naprosto mylné a použité reproduktory nabízí jen podprůměrnou kvalitu. Levý reproduktor je navíc umístěn velmi blízko středu, což narušuje vnímání pozice zvuku. V tomto ohledu si ASUS pochvalu určitě neodnese a evidentně ani zvučné jméno výrobce reproduktorů neznamená automaticky i odpovídající kvalitu.

Mnohem lépe je na tom mikrofon umístěný ve víku nad displejem. Ten směřuje na uživatele a je dostatečně daleko, aby nebyl výrazně rušen při psaní na klávesnici. Nad displejem je také 1,3Mpix webkamera, která nesmí chybět prakticky na žádném notebooku ASUS. Tato kamera umí fotit v rozlišení 1280x960 a nahrávat video v rozlišení 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Plastový díl kryjící základní desku má na sobě několik děrovaných otvorů. Ty slouží k přísunu vzduchu, který je následně ventilátorem v levém zadním rohu vyháněn ven. Výdech ventilace je umístěn dozadu, kde nepřekáží pravákům ani levákům. Ventilátor patří k těm tichým a při kancelářské práci běží jen nárazově. S dlouhodobým výkonovým zatížením jede ventilátor neustále, ale jeho chod v místnosti s běžným ruchem je stále téměř neslyšitelný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 27,7°C
  • klávesnice vpravo = 26,3°C
  • spodek maximum = 31,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 31,1°C
  • napájecí adaptér = 42,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 36,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 40,2°C
  • napájecí adaptér = 47,1°C

teplota okolí při měření: 22°C

Vrchní část základny se zahřívá jen minimálně a ani s dlouhodobou zátěží procesoru a grafické karty se to nemění. Spodek notebooku zůstává při kancelářské práci vlažný, a je tak možné jej mít při práci položený na klíně.

Baterie

Pod plastovou krytkou na spodku se schovává standardní 6článková baterie s kapacitou 51 Wh. Ačkoli jde o zcela průměrnou kapacitu a notebook má dedikovanou grafiku, v našem standardním redakčním testu* vydržel 3 hodiny a 53 minut. Na tento typ notebooku jde tedy o velmi dobrou výdrž.

ASUS nenabízí žádnou větší primární baterii a z konstrukčního hlediska by ji ani nebylo jak vložit.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 39 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 77 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Z nuly se baterie nabije za hodinu přibližně na 60% své kapacity a je jedno, zda je notebook vypnutý nebo na něm běží výpočetně náročná aplikace. Při takové rychlosti nabíjení mohl výrobce s klidem použít 65W napájecí adaptér, který by ve většině případů zastal práci stejně dobře a byl by menší.

BIOS a zabezpečení

Nebyl by to notebook ASUS, kdyby nebyl vybaven BIOSem firmy AMI. Do nastavení se vstupuje klávesou F2 hned po zapnutí a uživateli jsou nabídnuty jen některé základní možnosti. Ze standardních záležitostí lze vypnout úvodní znělku, nastavit hlasitost vestavěných reproduktorů a vypnout touchpad. Pod záložkou napájení se ukrývá volba na šetření displeje (snížení jasu při chodu na baterii) a povolení probouzení signálem Wake On LAN.

Schopnosti zabezpečení odpovídají notebookům z korporátního segmentu. Mimo klasiky v podobě hesel startu počítače, nastavení BIOSu a pevného disku je notebook vybaven ještě čtečkou otisku prstů a bezpečnostním TPM čipem. Otiskem není možné zabezpečit start počítače a lze ji využít až v operačním systému, kde k tomu slouží předinstalovaná utilita, která se ozve hned při prvním spuštění notebooku.

Příslušenství

K notebooku je mimo napájecího adaptéru přibalena i malá optická myš s logem ASUS. Tato myš je velmi úzká a v kombinaci s mou větší „tlapou“ jsem si musel chvíli zvykat. Na cesty jde však o výborné, skladné řešení.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows Vista Home Premium v české 32bit verzi. Systém není příliš zanesen zbytečnými programy a po odstranění demoverze antivirového programu je svižností na úrovni čisté instalace.

K obnovení do továrního nastavení slouží přibalená DVD a na disku se tovární obraz instalace nenachází.

Ceny a záruka

V současné době je v prodeji na našem trhu pouze testovaná konfigurace N50VC-FP001C, a to za doporučenou koncovou cenu 20 290,- Kč bez DPH (24 145,- Kč s DPH). Do prodeje by se měly dostat ještě dvě konfigurace - levnější N50VC-FP064C s procesorem Core 2 Duo T6400 (2 GHz, 800MHz FSB) s DKC 18 790 Kč bez DPH (22 360 Kč s DPH) a nebo naopak našlapaná N50VN-FP102C s Core 2 duo P8700 (2,53 GHz), 4GB RAM, NVIDIA GF 9650M GS, 500GB diskem, Blu-ray čtečkou a TV tunerem za DKC 30 090 Kč bez DPH (35 807 Kč s DPH).

Notebook je s dvouletou mezinárodní zárukou. Doba trvání je shodná i při nákupu na IČ a pro Českou republiku a Slovensko slouží autorizovaný servis v Ostravě, který se stará o zajištění kurýra (CAR). Ten notebook (v případě záruční opravy) zdarma odveze do servisu a následně opravený vrátí zpět k zákazníkovi.

Závěr

Jakými slovy by se dal ASUS N50 shrnout? Možná: stylový, vybavený, tichý a levný. Tato slova jej asi nejlépe charakterizují. Nejvíce si cením tichého provozu při nízkých teplotách, protože to k správnému notebooku má patřit. Potěší příjemná klávesnice s plnohodnotným numerickým blokem, díky kterému by mohlo jít o vhodný notebook na práci s účetnictvím a jiné činnosti vyžadující časté psaní číslic. Radost z přítomnosti eSATA konektoru částečně sráží jeho nepochopitelné umístění na čelní hranu notebooku a multimediální vizáž kazí podprůměrná kvalita vestavěných reproduktorů.

Klady a zápory

+ tichý provoz
+ LED posvícení displeje
+ příjemná klávesnice s numerickým blokem

- nízká kvalita vestavěných reproduktorů
- eSATA na předku notebooku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS N50Vc

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS N50Vc
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P7350 (2.0 GHz, 3 MB L2, 1066 MHz)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-800 (2048+1024)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS543232L9A300, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TTSSTcorp DVD+-RW TS-T633A)
  • LCD: 15,4" TFT (LED)
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce 9300M GS (512MB, 64bit, DDR2)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C/8111C)
  • WiFi: Intel(R) WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC663)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 11.1V / 3h 53min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, VGA, HDMI, 3x USB, eSATA/USB, ExpressCard 54, FireWire 400
  • Rozměry: 370 x 290 x 35-40 mm
  • Hmotnost (kg): 3.01
Recenze

Diskuse