RECENZE: Asus Seashell 1005HA - na cesty bez zásuvky

3. 9. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Hlavnička

Od dob prvního modelu sedmipalcového Eee, který začal zcela novou a úspěšnou kategorii malých a levných notebooků, se toho poměrně dost změnilo. Dnes nám Asus připravil 10'' mini notebook s procesorem Intel Atom, zajímavým designem a velmi slušnou výdrží na baterie, jehož doporučená koncová cena se vejde pod 8 000 Kč bez DPH.

Základní popis

Asus Seashell svým designem nijak nepřekvapí, ale na druhou stranu ani neurazí. Ačkoliv má notebook v názvu "seashell/lastura", designově příliš nevybočuje z řady. Jedná se o klasický mini-notebook kompletně vyvedený v černé barvě (v prodeji jsou i varianty v bílém, modrém a růžovém provedení). Svým vzhledem neurazí a určitě si své lidi najde. Kromě klávesnice a spodku základny, které jsou matné, má veškerý plast lesklé provedení, a to včetně touchpadu. To je věc, kterou nejspíš spousta lidí ponese těžce, ale takový je už trend poslední doby. Pouze tlačítka nad klávesnicí a tlačítko touchpadu jsou vyřešeny lesklou stříbřitou barvou, stejně tak jako tradiční nápis Eee na víku.

Co se však designerům upřít nedá, je řešení větší baterie. Asus disponuje 6tičlánkovou baterií, která však netrčí dozadu, ale pouze lehce dospod a tak nijak nekazí celkové proporce a ergonomii.

Konektorová výbava patří k průměru. Na levém boku je umístěný výdech chlazení, Kensington zámek, jeden USB port, VGA výstup a napájení. Na druhé straně se pak nalézá čtečka karet (SD/MMC), audio in/out, dvojice USB portů a ethernet. Celkově je přístupnost konektorů dobrá. Uprostřed horního rámu víka najdeme ještě webkameru. Na pravé straně přední hrany je pak skupinka indikačních diod, které zobrazují stav zapnutí přístroje, připojení napájení, aktivitu pevného disku, zapnutí bezdrátové sítě nebo Bluetooth a stav Caps Locku. Indikaci Num Locku byste zde hledali marně. V případě, že na notebooku pracujete a máte ruce položené na klávesnici, nejsou diody vůbec vidět.

Kvalita zpracování je na slušné úrovni. Plasty jsou dostatečně pevné a nikde nic nevrže nebo se neprohýbá. Víko bezpečně chrání LCD panel a ani při větším vnějším tlaku nedochází k deformacím obrazu. Klouby displeje jsou příjemně tuhé a víko lze vyklopit do maximálního úhlu 140°.

S rozměry 262 x 178 x 25.9-36.5 mm při celkové váze 1,27 kg s 6tičlánkovou baterií se Asus 1005HA řadí k průměru ve své třídě. K přístroji je dodáván malý a lehký 40W adaptér, který se připojuje přes propojovací kabel, takže vám u zásuvky nepřekáží trafo.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je na svoje možnosti dostatečně prostorná a navržená jako jeden veliký blok, přesto není nejvhodnější volbou na dlouhodobé psaní. Značnou výhodou je podobné rozložení jako u velikých notebooků. Nalezneme zde dvouřádkový Enter a dlouhý Backspace. Levý Shift je tradičně zkrácený, to kvůli klávese se zpětným lomítkem. Zastánce klasického rozložení pak potěší Ctrl v levém dolním rohu. Ovládacích prvků nad klávesnicí je zde kvůli nedostatku místa poskrovnu, kromě tlačítka na zapnutí přístroje a aktivace/deaktivace touchpadu je vše řešeno pomocí funkčních kláves. Což samozřejmě sebou nese nutnost se naučit pozice jednotlivých funkcí, jelikož celá řada F1-F12 je využita a klávesy nejsou rozděleny do bloků. Zvědavým očím neuniknou kurzorové šipky, které se vešly do jednoho řádku.

Jak už bylo zmíněno, touchpad je lesklý, pokrytý malými hrbolky, které mají za účel zdrsnit jeho povrch a definovat hranice touchpadu, protože není nijak ohraničený. Bohužel stále je jeho povrch dost lesklý a prsty po něm kloužou opravdu špatně. Vzhledem k tomu, že je tento přístroj určený především k mobilnímu využití a touchpad může být na cestách ve většině případů vaším jediným polohovacím zařízením, tak je jeho zpracování na pováženou. Co se týče tlačítek touchpadu, tak mají na můj vkus dost tuhý stisk a celkově se tak s touchpadem nepracuje příjemně. Touchpad disponuje podporou vícedotykového ovládání.

Hlavní HW parametry

Stejně tak jako většina mini notebooků postavených na x86 platformě, tak i Asus osadil svůj 1005HA procesorem Intel Atom, konkrétně modelem N280 běžící na maximální frekvenci 1,66 GHz (667 MHz FSB, 512kB L2 cache, TDP 2,5 W) a čipovou sadou Intel 945GSE s integrovaným grafickým procesorem. Doplněno o jeden vyměnitelný modul 1GB DDR2 paměti.

Intel Atom N280 postačuje na plynulý běh operačního systému, nenáročnou práci nebo multimédia. Na co však stále Intel platforma nestačí, jsou filmy v HD rozlišení (720/1080p).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 094
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6030

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 032
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 178

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 95
  • Rendering (Multiple CPU): 143
  • Multiprocessor Speedup: 1,50

Paměť RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1807 MB/s

Uvnitř nalezneme klasický 2,5“ SATA disk od firmy Hitachi s kapacitou 160 GB a rychlostí otáčení ploten 5400 ot./min. Podávaný výkon je průměrný a tedy nijak nepřekvapí. V případě, že se uchýlíte k jeho výměně, ať už za disk s větší kapacitou nebo třeba za výkonný Solid State Disk, je potřeba rozdělat celou základnu, jelikož chybí dvířka na snadné vyjmutí disku. Přítomny jsou pouze na výměnu RAM modulu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 87,94 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 51,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18ms

Wi-Fi adaptér je stejně jako síťová karta z dílny společnosti Atheros. Wi-Fi podporuje standardy 802.11b/g/n. Ethernet pak zvládá klasické 100 Mbit sítě. Výbavu pak doplňuje i Bluetooth modul.

Bezdrátová zařízení lze ovládat pouze pomocí kombinace kláves Fn+F5.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Asus 1005HA je osazen lesklým LCD panelem s úhlopříčkou 10,1“ a LED podsvícením. Panel disponuje nativním rozlišením WSVGA (1024x600) s možností nastavit až XGA (1024x768), ale to samozřejmě za cenu horší kvality obrazu nebo nutnosti rolování plochy. Podsvícení je rovnoměrné díky LED technologii, jas dosahuje dostatečné úrovně. Co se týče pozorovacích úhlů, tak zde se žádného překvapení nedočkáme. Vertikální pozorovací úhly jsou na tom tradičně špatně díky použité TN technologii.

O zobrazení se stará integrované grafické jádro GMA950 taktované na 166 MHz. Na kancelářskou práci a filmy je více než dostatečné. A pokud si rádi zahrajete (staré) herní tituly, tak ani zde nepřijdete zkrátka.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2952
  • 3DMark 03: 775
  • 3DMark 05: 252
  • 3DMark 06: 125

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 141
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 385
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 535
  • OpenGL Speedup: 3,80

Analogový obrazový výstup zvládl připojit 22“ LCD panel s rozlišením 1680x1050, ale bylo zjevné, že zde jeho síly končí. Bez digitálního výstupu není tedy možno připojit displej s full HD rozlišením, ten zde však chybí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se nacházejí zespoda přední hrany a jsou dostatečně hlasité, i když kvalitativně jsou na tom již hůře a dobrého poslechu si s nimi rozhodně neužijete. Integrovaná zvuková karta nabízí pouze analogový vstup a výstup. Ovládání hlasitosti je řešeno pomocí kombinace funkčních kláves.

Ve víku displeje se skrývá 1,3 Mpx webová kamera s integrovaným mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení obstarává malý větráček, který nasává studený vzduch z otvorů vespod notebooku. Při nenáročné činnosti není slyšet, přestože se nepřetržitě točí. V zátěži však nabere na otáčkách a to je chvíle, kdy si ho už všimnete. Naštěstí se nejedná o nic strašného a hluk tvoří spíše množství vyfukovaného vzduchu. Počítač je osazený šetrným hardwarem a malé chlazení je tedy dostatečné i v zátěži. Jakmile zatížení systému ustane, chlazení se v podstatě okamžitě vrátí do klidového stavu.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,6°C
  • spodek maximum = 36,8°C (nalevo)
  • výdech chlazení = 36,8°C
  • napájecí adaptér = 37,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • klávesnice vlevo = 34,5°C
  • klávesnice vpravo = 32,3°C
  • spodek maximum = 37,1°C (nalevo)
  • výdech chlazení = 42,1°C
  • napájecí adaptér = 42,6°C

teplota okolí při měření: 26°C

Hlavně v zátěži se levá strana klávesnice znatelně zahřeje, ale užívání počítače to nebrání. Stejně tak i práce s notebookem na klíně nečinní žádná velká rizika.

Baterie

Nízká spotřeba společně s 6TIčlánkovou baterií (63 Wh) dávají v našem redakčním testu* dohromady více než velmi dobrou výdrž - a to 10 hodin a 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 39 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 39 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 33 W

Baterie se dokáže z vybitého stavu nabít na hodnotu 80% za cca 2,5 hodiny. Z výsledků je zřejmé, že v případě zapnutého notebooku se doba nabíjení bude lehce prodlužovat v závislosti na zatížení systému.

BIOS a zabezpečení

Možnosti BIOSu jsou základní. Uživateli je umožněno měnit pořadí bootování, nastavovat hesla a vypínat USB porty a jednotlivá zařízení. Samozřejmě nechybí možnost nastavit režim SATA řadiče nebo kompatibilní mód procesoru se staršími operačními systémy.

Příslušenství

Asus s předinstalovaným operačním systémem nově také dodává software Eee Docking, který slouží k snadnému přístupu k poskytovaným utilitám. Obsahuje Eee @Vibe, Eee Sharing, Eee Xperience a Eee Tools. Pomocí těchto utilit lze snadno nastavit sytost barev obrazu, rodičovský zámek, velikost fontů nebo třeba sdílet obsah s jinými přístroji pomocí bezplatné služby Eee Storage, která poskytuje 10 GB úložného prostoru. Eee @Vibe pak slouží jako multimediální centrum pro snazší přístup k hudbě a filmům.

K přístroji též dostanete černé pouzdro na bezpečnější přenášení.

Ceny a záruka

Na našem trhu se prodává 1005HA pouze v testované konfiguraci BLK049X za doporučenou koncovou cenu 7 840 Kč bez DPH (9 330 Kč s DPH) s předinstalovaným operačním systémem Microsoft Windows XP Home SP3. V prodeji je krom barevných variací i konfigurace BLK078X s starším procesorem Intel Atom N270 (1,6GHz) a slabší baterií s 4 400 mAh za DKC 6 966 Kč bez DPH (8 290 Kč s DPH).

Záruka platí po dobu 2 let a je typu carry-in.

Závěr

Nové Eee PC nabízí především dlouhou výdrž na baterie. Svým lesklým vzhledem a velikostí zaujme spíše něžné pohlaví. Co však zamrzí je zpracování touchpadu, který je naprosto nevhodný k běžnému používání. Naopak potěší rozložení klávesnice jako u klasických notebooků. Výkon hardwaru a počet rozhraní jsou typické pro mini notebooky s nízkou spotřebou a předurčují přístroj třeba pro nenáročnou práci na cestách.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ designové řešení velké baterie
+ rozložení klávesnice

- zpracování touchpadu
- pozice indikačních diod

K recenzi zapůjčil AT Computers

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Asus Seashell 1005HA

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus Seashell 1005HA (BLK049X)
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 KB L2, 667 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-800 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi HTS543216L9S, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8102E)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC272
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows XP Home Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63Wh / 10h 30min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, D-Sub, 3xUSB
  • Rozměry: 262 x 178 x 25.9-36.5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,27
Recenze

Diskuse