RECENZE: Dell Studio XPS 16 - výkonný a stylový

23. 4. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

V dnešní recenzi se podíváme na dalšího zástupce stále relativně nové třídy 16'' notebooků. Dell Studio XPS 16 je pohledný, stylový, ale zároveň dostatečně výkonný multimediální notebook se zajímavou výbavou. Uvnitř počítače se skrývá procesor Core 2 Duo, výkonná grafická karta ATI a rychlý disk. Testovanou konfiguraci lze pořídit za doporučenou koncovou cenu přes 30 000 Kč bez DPH.

Dell Studio XPS 16 - výkonný a stylový

Základní popis

Dell je známý především svými firemními notebooky, ale v poslední době i u nás v ČR proniká více i do segmentu domácností, zejména po rozšíření prodeje v běžné obchodní síti.

Notebooky řady Studio XPS se snaží splnit požadavky uživatelů, kteří vyžadují vysoký multimediální výkon, ale zároveň jsou nároční i na design výrobku. Právě svým vzhledem zaujme testovaný notebook už na první pohled, protože využívá některé netradiční prvky. Na vnější straně víka displeje najdete kromě lesklého černého povrchu hliníkový ozdobný pruh a potah z pravé kůže, nechybí samozřejmě ani typické kulaté logo výrobce. Po otevření notebooku upoutá váš zrak provedení displeje, celou vnitřní stranu víka překrývá jednolitý průhledný lesklý kryt působící velmi efektně. Povrch základny pak pokrývají opět černé, převážně lesklé plasty doplněné mřížkami reproduktorů po stranách klávesnice a stříbrným rámečkem po obvodu notebooku.

Design je opravdu velmi atraktivní a osobně mě zaujal, na druhou stranu přináší klasickou nevýhodu v podobě náročné údržby lesklých povrchů, které jsou lapačem prachu a otisků prstů. Z tohoto hlediska lze ocenit, že výrobce nepodlehl módnímu trendu lesklého provedení klávesnice.

Klouby držící víko se nachází po stranách, podobně jako u ostatních notebooků s označením XPS, maximální otevření je proto omezeno úhlem 130°. Klouby jsou dostatečně tuhé, aby rozměrné víko udržely i v zavřeném stavu.

Provedení konstrukce notebooku je díky kvalitním materiálům na vysoké úrovni. Spodní strana základny a její boky jsou vyrobeny z pevné kovové slitiny, tělo je pevné a nikde tak nedochází k žádnému prohýbání.

Notebook disponuje širokou nabídkou portů, na levém boku najdete trojici audiokonektorů, 2 USB porty, HDMI výstup, DisplayPort, konektor Ethernetu a klasický VGA výstup. Na opačné straně se nachází široký ExpressCard slot, čtečka karet SD/MMC/MS/xD, FireWire, optická slot-in mechanika, kombinovaný USB/eSATA port a konektor napájení. Na přední stranu umístil výrobce pouze bílé indikační diody (aktivita disku, Wi-Fi, Bluetooth), které jsou při otevřeném notebooku hůře viditelné. Výbava konektory je opravdu bohatá, především u obrazových výstupů, potěší také eSATA a dnes už výrobci často opomíjené FireWire.

Vzhledem k rozměrům 385x254x24/34 mm je mobilita omezená stejně jako u ostatních 16" notebooků. Hmotnost notebooku je příznivější - 2,96 kg.

Dodávaný 90W zdroj má netradiční „placatou“ konstrukci, při přenášení v brašně tak překáží méně než stejně výkonné zdroje klasického tvaru.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice notebooku používá méně typické provedení a disponuje praktickým regulovatelným podsvícením. Klávesy jsou v černém provedení, průsvitné popisky pak bílé. U podsvícení si lze zvolit ze 2 stupňů intenzity, popřípadě ho úplně vypnout, to se hodí zejména v noci při sledování filmů. Při nečinnosti se podsvícení vypíná i automaticky.

Rozložení kláves je stejné jako u ostatních notebooků Dellu, Enter je jednořádkový, levý Shift a Backspace dlouhé. Klávesy pro práci s textem se nachází klasicky u pravého okraje. Vyhrazený numerický blok se do notebooku nevešel, protože jsou po stranách vedle klávesnice umístěny reproduktory.
Stisk kláves je dostatečně pohodlný a umožňuje bezproblémové rychlé psaní.

Nad klávesnicí se nachází řada multimediálních dotykových tlačítek, kromě standardního ovládání funkcí přehrávače nebo hlasitosti zde najdete tlačítko pro zapnutí bezdrátových sítí a tlačítko pro vysunutí disku ze štěrbinové optické mechaniky. Bílé podsvícení multimediálního panelu je na rozdíl od klávesnice aktivní pořád, ale díky slabší intenzitě a bílé barvě nepůsobí tak agresivně jako některé diody a podsvícené panely konkurence.

Dvoutlačítkový touchpad pod klávesnicí je mírně zapuštěný a má při srovnání s okolními lesklými plasty odlišný povrch. Ovládání je pohodlné a při používání je dostatečně přesný. Tlačítka mají příjemný stisk a jsou podsvícená společně s klávesnicí.

Hlavní HW parametry

Srdcem notebooku je v současnosti oblíbený procesor střední třídy Intel Core 2 Duo P8400 pracující na frekvenci 2,26 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache). Ten vyniká, stejně jako ostatní procesory Intel s označené písmenem P, sníženým TDP (25W) a spotřebou. Procesor doplňuje čipová sada Intel PM45, určená pro použití s dedikovanými grafickými kartami.

Paměti jsou v tomto případě typu novějšího typu DDR3, pracují na frekvenci 1066 MHz. Výrobce využil 2 moduly, každý o kapacitě 1 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 136
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 640

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 627
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 438

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 411
  • Rendering (Multiple CPU): 752
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3248 MB/s

Pevný disk bývá často nejen v noteboocích největší brzdou výkonu, výrobce proto využil model s vyšší rychlostí otáčení 7200 ot./min. Osazený 2,5" model od Seagate disponuje kapacitou 320 GB, rozhraním SATA a 8 MB vyrovnávací paměti. Výkon disku je vynikající, především jeho vysoká přenosová rychlost.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 104,92 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 71,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,28 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,8

Optická mechanika je tentokrát typu slot-in, disky se tak pouze zasunují do štěrbiny v notebooku. Vkládání optických médií je tak efektnější, na druhou stranu s malými CD nepochodíte. Podporuje čtení i zápis na všechny běžné CD a DVD disky, podpory Blu-ray se dočkáte jen v dražších konfiguracích.

Konektivita je zajištěna gigabitovou síťovou kartou, dále je k dispozici bezdrátový Wi-Fi adaptér Dell 1397 (podporuje pouze základní standardy b/g) a přítomný je i Bluetooth modul.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Notebook je vybaven 16 " displejem s filmovým poměrem stran 16:9 a HD Ready rozlišením (1366x768). Panel je podsvícený LED diodami a při srovnání s displeji běžně používanými v noteboocích má na první pohled výrazně lepší barevné podání a pozorovací úhly. Stále se ovšem jedná o TN panel, projevuje se to především slabším spodním vertikálním úhlem.

Výrobce myslel i na hráče počítačových her, proto osadil grafickou kartu ATI Mobility Radeon HD 3670. Ta se svým výkonem řadí do mainstreamu, můžete si tak bez problémů zahrát i současné hry.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 24 729
  • 3DMark 03: 12 446
  • 3DMark 05: 9806
  • 3DMark 06: 4932

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 485
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1872
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4038
  • OpenGL Speedup: 8,33

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

Grafická karta je vhodná i pro hraní současných titulů, výjimkou není ani svými nároky proslulá hra Crysis. Díky poměrně nízkému rozlišení displeje tak není problém hrát hry v nativním rozlišení, u některých starších titulů ovšem nemusí jít nastavit poměrně atypické 1366x768. Na druhou stranu se nelze tuto grafickou kartu považovat za zástupce highendu, v náročných hrách si tak nastavení maximálních detailů neužijete.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny po stranách klávesnice, a protože se Dell na multimediální výbavu zvlášť zaměřil, přidal i subwoofer na spodní stranu notebooku. Celkový dojem ze zvukového podání je sice nadprůměrný, ovšem stále existují notebooky s mnohem lepším zvukem. Subwoofer reproduktorům příliš nepomáhá a podání basů je pouze průměrné.

Lépe je na tom trojice audikonektorů, standardně fungují jako jeden vstup a dva výstupy, ovšem v ovládacím software je lze bez problémů překonfigurovat na analogové výstupy pro 5.1 soustavu. Zvuk lze z notebooku pochopitelně vyvést rovněž pomocí HDMI konektoru. Ovládání hlasitosti je společně s tlačítky pro funkce přehrávače realizováno dotykovými senzory nad klávesnicí.

Široké jsou i možnosti obrazových výstupů, kromě klasického analogového VGA a stále více se rozšiřujícího HDMI osadil výrobce i DisplayPort. Ten slouží rovněž pro digitální přenos obrazu, při srovnání se starším DVI je výhodná především menší velikost konektoru, oproti HDMI nabízí možnost přenosu vyššího rozlišení a výrobce za něj nemusí platit licenční poplatky. Oba dva výstupy jdou dle Dellu použít najednou, z notebooku lze dostat (stejně jako z jiných) max. 2 aktivní obrazové výstupy najednou.

Výrobce nešetřil ani na webkamerce, ta se pyšní maximálním rozlišením 2 Mpx a znatelně lepší obrazovou kvalitou než bývá zvykem. Po stranách kamerky ve víku displeje se pak nachází dvojice mikrofonů.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Pokud lze mít k notebooku nějakou větší výtku, bude se týkat chlazení. Konstrukce je klasická, větráček nasává vzduch průduchy na spodní straně a následně ho vyfukuje průduchem na zadní straně. Právě zadní průduch je poměrně problematický, po otevření displeje ho z velké části zakryje víko a tím omezí průtok vzduchu. Podobný systém využívají i některé notebooky jiných výrobců, ovšem tam jsou průduchy větší a umožňují vetší průtok vzduchu.

Při nenáročné práci je hluk vydávaný větráčkem přijatelný a příliš neruší, bohužel v zátěži je tomu přesně naopak, hlučnost se postupně zvyšuje ve třech úrovních, již předposlední je značně obtěžující. Při hraní her proto doporučuji sluchátka.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 35,9°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 38,7°C
  • napájecí adaptér = 41,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 45,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 40,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 41,7°C
  • klávesnice vlevo = 42,4°C
  • klávesnice vpravo = 39,8°C
  • spodek maximum = 52,6°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 66,5°C
  • napájecí adaptér = 61,1°C

teplota okolí při měření: 22°C


Při nenáročné činnosti se notebook zahřívá na přijatelnou úroveň, která nečiní problémy ani při práci s počítačem na klíně. Po zatížení ovšem začne teplota rapidně stoupat, zahřívá se především okolí problematického výdechu a překvapivě také touchpad. Zahřívání zjevně nesvědčí grafické kartě, ta se začala po dvou hodinách ve 3D zátěži přehřívat a ovladače se opakovaně snažily restartovat grafické jádro kvůli chybám. Jediným řešením je pak vypnout hru a vyčkat než se notebook ochladí.

Baterie

Dodávaná šestičlánková baterie má kapacitu 56 Wh, s ní vydržel notebook v našem standardním redakčním testu 3 hodiny a 19 minut. Protože je počítač vybavený poměrně výkonnými komponenty, jedná se o slušný výsledek. Volitelné baterie s vyšší kapacitou se u nás pro tento model zatím nenabízejí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 77 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 70 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 44 W

BIOS a zabezpečení

V nastavení BIOSu jsou dostupné i volby, které nebývají u multimediálních notebooků časté, kromě typického nastavení pořadí bootování lze vypnout Speedstep (podtaktování procesoru) nebo podporu virtualizace, zakázat lze i některá zařízení a porty. Praktická může být také možnost přepnutí SATA řadiče do kompatibilního módu.

Možnosti zabezpečení se neomezují jen na základní hesla, předinstalovaný je program pro přihlašování pomocí webkamery a notebook je také připraven pro službu Computrace (více v článku "Computrace - nachází ukradené notebooky".

Příslušenství

Předinstalován je systém Windows Vista Home Premium, výrobce jej překvapivě nedoplnil zbytečným bloatware, předinstalovány jsou pouze programy pro práci s DVD a praktické systémové utility.

Žádná zvláštní výbava se s notebookem nedodává a volitelné příslušenství na českém trhu není zatím dostupné.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace NOTD0212 (Intel P8400, 2 GB RAM, 320 GB HDD, HD Ready, Vista Home Premium) se prodává za doporučenou koncovou cenu 34 690 Kč bez DPH (41 281 Kč s DPH).

V prodejních sítích jsou nabízeny celkem čtyři různé konfigurace, liší se velikostí paměti (2 až 4 GB), optickou mechanikou (DVD-RAM nebo Blu-ray), typem displeje (HD Ready nebo Full HD) a předinstalovaným operačním systémem (Windows Vista ve verzi Home Premium nebo Ultimate).

Všechny čtyři konfigurace se prodávají s tříletou zárukou typu Next Bussiness Day, kdy majiteli notebooku případnou závadu přijede opravit servisní technik do druhého pracovního dne až domů.

Alternativou při koupi je internetový obchod českého zastoupení Dellu, kde si můžete sami sestavit konfiguraci podle vlastního výběru.

Závěr

Dell Studio XPS je povedený stylový notebook s atraktivním designem. Zaujme především uživatele, kteří hledají notebook se širokou multimediální výbavou, výkonem dostatečným i pro současné hry a zároveň ho nepotřebují příliš často přenášet. Kvalita zpracování je celkově na vysoké úrovni, proto je škoda, že se výrobce dopustil zaškobrtnutí v konstrukci chlazení.

Klady a zápory

+ atraktivní design
+ kvalitní displej
+ výkon

- hlučné chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Dell Studio XPS 16

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Dell Studio XPS 16
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2, 1066 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (2x 1024)
  • HDD (GB): 320 (Seagate ST9320421ASG, SATA, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TSST DVD+-RW TS-T633A)
  • LCD: 16,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 3670 512 MB (DDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Dell Wireless 1397 (b/g)
  • Zvuková karta: IDT 92HD73C1
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56Wh / 3h 19min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 1x SC/MMC/MS/XD, D-Sub, HDMI, DisplayPort, 2xUSB, USB/eSATA, FireWire 400, Express Card/54
  • Rozměry: 385 x 254 x 24/34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,96
Recenze

Diskuse